Thursday, March 31, 2011

Kevään tuova leuto, epävakainen ja ajoittain tuulinen länsivirtaustyyppi alkamassa jatkuen ensi viikon lopulle... (Päivitys!)Skandinaviaa (Paitsi Etelä-Ruotsi ja Tanska), Suomea ja osin Länsi-Venäjää on viime päivinä vaivannut vielä ajankohtaan nähden talviset ilmamassat kovahkoine yöpakkasineen, mutta viikonlopusta alkaen Atlantilta Jäämerelle suuntautuvan voimakkaan matalapainetoiminnan myötä leudommat ilmamassat tuovat länsilounaasta termisen kevään kunnolla aloittavan tuulahduksen. Samalla useat rintamasateet kuitenkin kastelevat voimakkainekin tuulineen, mutta sekin edistää kevättä mm. sulattamalla lunta tehokkaasti ja ehkäisemällä yöpakkasia. Tyypillisesti Lappi ja Pohjois-Venäjä eivät silti taivu vielä kevääseen ajoittaisista suojasäähetkistä huolimatta ja lisää luntakin on niille seuduille tulossa ko. matalapaineista.

Tuo em. laaja ja voimakas matalapainetoiminta jatkaa Länsi-, Keski- ja Itä-Euroopassa länsi-lounaisvirtauksineen hyvin lämmintä poutasäätä joskin ajoittain voi sadella, olla tuulista ainakin pohjoisosissa ja olla viileämpiä hetkiä; yölämpötilat ovat korkeita ja hallanvaaraa voi olla vain 1 - 2 yönä sisämaa-alueilla. Päivälämpötilat voivat olla ajoittain kuitenkin jopa +20 asteen tienoilla ja ylikin. Espanjan ja Etelä-Ranskan suunnalla on tulossa jopa paikoin hellelukemiakin parina päivänä! Muuallakin Välimerellä on suht kesäisen lämmintä; idässä voi olla viileämpää ja epävakaisinta on sekä lännessä että idässä poutaisimman alueen säilyessä keskiosissa. Venäjän suuntaankin pääsee lännestä-lounaasta viikonlopusta alkaen keväistä lämpöä; Mustallamerellä tosin pyörinee muutamana päivänä viileäsateinen matalapaine, mutta Moskovan - Pietarin tasalta vähän koilliseen saakka on tulossa kunnon lumensulatuskevättä. Ensi viikon ke - to alkaen Suomen lounaispuolelle mahdollisesti vahvistuva korkeapaine saattaa tuottaa Länsi-Eurooppaan entistäkin kesäisempää lämpöaaltoa ja vastaavasti vähän viilentää Itä-Eurooppaa...

Kasvukauden vihertyminen ja kukkaan puhkeaminen jatkuu hyvin nopeasti laajalla alueella Euroopassa suunnilleen linjan Mustameren pohjoisreuna - Tanska - Pohjois-Skotlanti eteläpuolella; sikäläisittäinkin ko. alueella päästään tavanomaista yhä kesäisempään vihreyteen ensi viikon mittaan. Näin etenkin länsiosissa. Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa kasvukauden alkaminen on käsillä.

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

La 26.3. - Laajan matalapaineen lounaisreunalla pohjois-luoteistuulet olivat kohtalaisia - navakoita (Yöllä ajoittain heikkoja). Yö ja aamu oli vähäpilvinen ja iltapäivällä oli kumpupilvisyyttä heikkoine - kohtalaisine lumikuuroineen (Itäpainotteisia). Illalla sää selkeni lähes kokonaan. Yöpakkasta oli sisämaassa jopa -15 asteen tienoilla; muutoin -10 asteen tienoilla ja päivälämpötila oli 0 vaiheilla.

Su 27.3. - Yöllä luoteesta länteen kääntyneet tuulet olivat kohtalaisia ja yöpakkasta oli -5 ja -10 asteen välillä. Aamusta alkaen lännestä lähestyneen uuden matalapaineen ja sen okluusiorintaman myötä yläpilvikansi oli runsasta, mutta läpikuultavaa ja päivälämpötila nousi +2 asteen tienoille. Illalla n. nollakelissä alkoi länsilounaasta tulla lumisateita navakaksi voimistuneissa lounaistuulissa.

Ma 28.3. - Yöllä Keski-Suomea ylittäneen matalapaineen ja sen okluusiorintaman lumisadealue antoi 2 - 5 cm uutta lunta tuulten heikennyttyä selvästi rintaman ylityksen ajaksi. Iltapäivällä matalapaineen jälkipuolella luoteis-pohjoistuuli oli vähän aikaa navakkaa ja pilvipeitteen vähitellen rakoillessa lumikuuroja tuli vielä vähän. Yölämpötila oli 0 ja -3 asteen välillä ja päivälämpötila 0 vaiheilla. Illalla luoteistuuli heikkeni selvästi sään seljetessä ja pakkanen alkoi kiristyä -5 asteen tienoille.

Ti 29.3. - Yöllä korkeapaineen selänteessä oli heikkotuulista ja vähäpilvistä yöpakkasen oltua -10 asteen vaiheilla; etelärannikolla -5 asteen vaiheilla. Iltapäivällä lounaistuulet olivat kohtalaisia ja lännestä tuli etelärannikkoa hipoen uusi pieni matalapaine, jonka heikot - kohtalaiset lumisateet jatkuivat illasta alkaen tuulten tyyntyessä tilapäisesti. Päivälämpötila oli 0 ja +3 asteen välillä ja illalla lämpötilat olivat 0 vaiheilla.

Ke 30.3. - Yöllä pohjoistuulet voimistuivat hetkeksi navakaksi ko. pienen matalapaineen lumisateiden rippeiden vielä sataessa. Aamuksi matalapaine siiryi jo pois itään ja sää selkeni nopeasti. Yöpakkasta oli -5 asteen vaiheilla. Koko loppupäivän sää jatkui enimmäkseen selkeänä ja vain vähän kumpupilviä syntyi iltapäivällä. Illaksi luoteis-pohjoistuulet tyyntyivät ja pakkanen kiristyi jo -10 asteen vaiheille pienen korkeapaineen muodostuttua Suomen eteläpuolelle.

To 31.3. - . Tänään yöllä ja aamulla Suomen eteläreunalla viipyillyt pieni korkeapaine piti sään tyynenä, selkeänä (Paikoin usvaa ja sumua) ja yöpakkasta oli sisämaassa peräti -15 asteen vaiheilla; muutoin -10 asteen vaiheilla. Iltapäivälläkin oli aluksi selkeää, mutta loppupäivänä lännen laajan ja voimakkaan matalapaineen etummainen lähestyvä säärintama em. korkeapaineen syrjäyttäen on tuottanut yläpilviharsoa ja etelätuulten voimistumista kohtalaisiksi. Päivälämpötila nousi +2 ja +5 asteen välille ja illalla on ollut vain muutamia pakkasasteita.

Tuo kuva on otettu eilen keskiviikkona 30.3.2011 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään edellisiltana ja ko. päivän yönä sataneen uuden lumen määrää eräällä kevyenliikenteen väylällä ihmisten ja yhden ison koiran jälkineen. Lähes keskipäiväinen kuvanottohetken auringonpaiste ei ollut vielä ehtinyt alkaa sulattamaan lunta, mutta ajankohdalle jo tyypillisesti kylmässäkin ilmamassassa vanhasta lumesta ja jäästä jo sulaneella ko. asfalttipinnalla tuo parin - kolmen sentin lumi suli auringon vaikutuksesta iltapäivällä muutamassa tunnissa pois ja asfaltti ehti kuivuakin ennen iltaa ko. kohdalla.

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä sunnuntaina 3.4.2011 klo. 23:55) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

Pe 1.4. - Lännen (Pohjois-Atlantin) laajan matalapaineen edellä Suomen eteläreunalle tulee päivän aikana heikkenevä matalapaineen osakeskus rintamasateineen; yöllä on lisääntyvässä pilvisyydessä vielä poutaa, mutta etelätuulet ovat jo kohtalaisia - navakoita. Aamusta - iltapäivästä tulee ajoittaisia lumi- ja räntäsateita tuulten heikentyessä illaksi matalapaineen keskusalueen tullessa päälle; utua - sumua voi alkaa esiintyä. Yöpakkasta on -5 asteen molemmin puolin; idässä kylmintä ja iltapäivästä alkaen lämpötila on 0 vaiheilla - aste pari plussalla.

La 2.4. - Tuo matalapaineen osakeskus kuolee Etelä-Suomen tienoilla sijoilleen yön aikana; runsasta pilvisyyttä, heikkotuulista ja udun - sumun mahdollisuutta n. nollakelissä. Loppupäivänä lännen laaja matalapaine venyy kohti Jäämertä ja sen seuraavat rintamasysteemit vyöryvät lännestä Suomen yli; leudot lounaistuulet voimistuvat kohtalaisiksi - navakoiksi; ehkä jopa koviksi puuskissa. Runsaspilvisyys jatkuu ja iltapäivästä alkaen ajoittain sataa vettä - tihkua. Päivälämpötila kohoaa jo +5 asteen vaiheille ja illalla on vain pari astetta viileämpää.

Su 3.4. - Pohjois-Atlantilta ulottuu Jäämerelle sarja matalapaineita ja niistä itäisimmän rintamasysteemin häntäosa jäänee vellomaan Etelä-Suomen tienoille, missä vesisateita liikkuu lounaasta koilliseen. Pilvipeite voi ajoittain rakoilla. Yön navakat lounaistuulet heikkenevät jo aamuksi ja loppupäivänä länsi-lounaistuulet ovat enimmäkseen heikkoja. Lämpötilat ovat yöllä 0 ja +3 asteen välillä ja päivällä +5 asteen vaiheilla; pilvipeitteen kunnolla rakoillessa jopa lähempänä +10 astetta. Lapissa oli tänään jopa +10 astetta paikoin; etelässä sumut ja sumupilvet estivät korkeat päivälämpötilat, mutta lämpötila on kohonnut illalla parisen astetta ollen +5 asteen vaiheilla.

Ma 4.4. - Lounais-koillissuuntainen rintamasysteemi näyttäisi jäävän edelleen vellomaan Etelä-Suomen tienoille ja myöhemmin päivällä lännestä lähestyvä uusi matalapaineen osakeskus voimistaisi ko. rintaman sateita; olomuoto on vettä, mutta yöllä etenkin sisämaassa voi hetken sataa räntää - luntakin. Lounaistuulet voimistuvat uudestaan päivän mittaan. Lämpötilat ovat yöllä nollassa - aste-pari plussalla. Päivälämpötila on yhä +5 asteen vaiheilla; aurinkoisilla hetkillä lähempänä +10 astetta. Tuo vesisadealue kastelee yöstä iltapäivään ja sää poutaantuu lännestä alkaen illaksi / illalla. Ilmamassa on yöllä niin leutoa, että lämpötila voi olla yhä +5 asteen vaiheilla. Päivälämpötila ei ole sen korkeampi, mutta pilvipeitteen rakoillessa paljon lännessä se voi olla lähellä +10 astetta sisämaassa. Tulvat alkavat voimistua!.

Ti 5.4. - Yöllä tuo uusi matalapaineen osakeskus ylittänee Keski-Suomen ja samalla Etelä-Suomen ylittää kylmän rintaman vesi-räntäsateita lämpötilan ollessa 0 ja +3 asteen välillä ja lounais-länsituulten ollessa navakoitakin. Loppupäivänä aikaisempaa kuivempi, mutta yhä melko leuto länsi-luoteistuuli vaikuttaa vaihtelevapilvisessä poutasäässä ja päivälämpötila kohoaa suht aurinkoisessa säässä +5 ja +10 asteen välille. Illalla heikkeneviä tuulia ja selkenevää korkeapaineen selänteessä. Poutaisempi ja kuivempi vaihe pätee edelleen, mutta enemmän länsi-lounaistuulisena; lämpötilat kuten jo ilmoitetut paitsi yöllä voi olla paikoin heikkoa pakkasta, jos on vähäpilvistä.

Ke 6.4. - Pohjois-Atlantilta Jäämerelle edelleen jatkuva voimakas matalapainetoiminta näyttäisi tuottavan uuden rintamasysteemin tulon jo yöstä alkaen Suomeen ja leutojen lounais-länsituulten voimistumisen uudestaan; runsaampaa pilvisyyttä ja lämpötilat yön noin nollakelistä (Edellisiltana - alkuyönä heikkojen pakkasten mahdollisuutta) iltapäivän reiluun +5 asteeseen. Jo yöllä lännestä lähestyy matalapaineen osakeskus, joka tulee päivällä alueen päälle paikalleen heikkenevänä; yöstä alkaen etelätuulia ja päiväksi tyyntyvää. Ajoittaisia vesisateita, utua ja sumuja sekä lämpötila yötäpäivää +1 ja +5 asteen välillä; päivällä paikoin yli +5, jos pilvipeite rakoilee. Alkuyöllä ennen sadealuetta voi olla paikoin heikkoa pakkasta. Illalla Norjanmerelle tuleva voimakas matalapaine alkanee jo vaikuttaa voimistaen utuisia lounaistuulia.

To 7.4. - Suomen lounaispuolelle näyttäisi vahvistuvan korkeapaine ja Jäämerelle suuntautuneen matalapaineen jälkipuolella kuivemmat länsi-luoteisvirtaukset ottaisivat taas valtaa rintamasateiden jälkeen; yöllä vesi-räntäsateita parissa plusasteessa ja loppupäivänä pilvipoutaa lähes +10 asteen iltapäivälämpötilojen kera. Yöllä Norjanmerelle parkkeerannut iso matalapaine tuottanee ärhäkän matalapaineen osakeskuksen, joka liikkunee nopeasti rintamasysteeminsä kera Etelä- ja Keski-Suomen yli iltaan mennessä; rintaman edellä voimakkaita lounaistuulia ja runsaan rintamavesisateen jälkeen heikompia länsituulia vaihtelevapilvisessä ja kuivemmassa ilmamassassa. Lämpötila yöllä +1 ja +5 asteen välillä ja päivällä rintaman jälkeen paikoin +10 asteen tienoilla, jos aurinko ehtii kunnolla paistaa. Tulvavaara pahenee kunnolla!.

Pe 8.4. - Em. korkeapaine vaikuttaa lounaassa (N. Britannian tienoilla) ja tuo Norjanmeren isompi matalapaine jää vellomaan keskukseltaan Jäämeren - Lapin tienoille; voimakkaita länsi-luoteistuulia, vaihtelevaa pilvisyyttä ja etenkin iltapäivällä voi tulla vesikuuroja. Lämpötila yöllä 0 vaiheilla ja päivällä +10 asteen vaiheilla. Pe jälkeen matalapaineen painopiste siirtyisi Suomen itäpuolelle, joka mahdollistaisi kylmeneviä pohjoistuulia ja lumistuvia sateita... Seuraavassa ennusteessa lisää tietoa.

Lumipeite on pysynyt Etelä-Suomessa ajankohtaan nähden erittäin paksuna myöhästyneen kevään alkamisen takia ja niinpä nämä paksuudeltaan 30 ja reilun 50 sentin välillä (Itäosissa paikoin jopa yli 75 cm viime aikaisten uusien lumisateiden takia!) olevat hankikantoiset jäähanget ovat jo suht ihmeellisiä. Tulevasta lauantaista alkaen sään leudontuminen termiseen kevääseen reilulla tavalla ja ajoittaisten vesisateiden kera kiihdyttää lumien sulamista viimein huomattavasti; ensi viikon mittaan hankien paksuus todennäkoisesti vähintään puolittuu ja näin avoimille vaakapintapaikoille (Mm. pellot) syntynevät ensimmäiset selvät pälvet etenkin länsiosissa. Etelärinteet ja -luiskat sulavat laajasti kokonaan paljaaksi. Näin myös sulamisvesitulvat pääsevät lisääntymään ja ojat sekä joet alkavat tulvimaan ensi viikolla yhä enemmän. Routa jatkaa sulamistaan hankien alla ja lauantaista alkaen pälvipaikoilla selvästi myös maan päältä käsin; ohutroutaisilla paikoilla voi ilmetä jo maan kokonaan sulamistakin.

Järvien jäät (Yhä jopa 50 - 70 cm:n paksuuksia) ja niiden päälliset hankikantolumet ovat olleet vielä kantavia viime aikaisten kovienkin yöpakkasten takia, mutta tuo em. kevään tulo vesisateineen ja lähes olemattomine yöpakkasineen alkaa sekä sulattamaan että haurastuttamaan jäitä lauantaista alkaen melko nopeasti. Sulamisvesiäkin tulee jäiden päälle runsaasti ennen kuin jäiden haurastuminen ei enää pidätä vesiä päällään. Joissa jäidenlähtö ei aivan vielä toteutune ainakaan ensi viikon alussa, vaikka virtaamat alkavat selvästi nousta... Merellä tavanomaista kohvaisemmat talvijäät ja viime aikojen voimakkaat tuulet ovat edesauttaneet Suomenlahdelle jo laajasti sulaa lännestä päin tavanomaista aikaisemmin eikä kunnollista uutta jäätymistä ole viimeisissä kovahkoissa yöpakkasissa pystynyt tapahtumaan. Lauantaista alkaen myös merijäät alkavat selvästi sulaa ja haurastua.

Kasvillisuus alkaa myös reagoimaan selvemmin em. kevään tuloon ja se tietää ensi viikolla leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukinnan alkamista ja niiden siitepölymäärien kohoamista poutahetkillä ehkä jo runsaiksikin paikoin. Myös pajujen (Salix sp.) ja haapojen (Populus tremula) kissavaiheiset norkot alkavat kasvaa aikaisempaa nopeammin, mutta kukintavaihetta ei niillä ole vielä tulossa. Kevään ensimmäiset sipulikasvit (Esim. lumikellot; Galanthus nivalis) heräävät myös ensikasvuun pälvipaikoilla, kuten rakennusten eteläseinustoilla.

No comments: