Sunday, July 29, 2012

Kesän 2012 ukkosseuranta; sunnuntai 29.7.2012 (Kostean helleilmamassan kohokonvektioukkosia yöllä - aamulla ja iltapäivällä myös rajuja lämpöukkosia)

Eilisillan puolelta on alkanut Etelä-Suomessa kohokonvektioukkosten näytös, jonka on synnyttänyt epävakaan ja kostean helteisen ilmamassan virtaaminen Baltiasta alueelle. Tänään alkaneena sunnuntaina ukkoset ovat runsaita ja paikoin voimakkaita; yöllä - aamulla esiintyy ns. kohokonvektioukkosia ja iltapäivällä - illalla niiden lisäksi riittävän auringon lämmityksen mukaan myös ns. maasta ponnistavia lämpöukkosia, joiden esiintyessä ukkosvaara on suurimmillaan. Seurantapaikkani on aluksi Hämeenlinna, mutta jossakin vaiheessa tänään iltapäivällä - alkuillalla vaihdan paikkaa Espoon Tapiolaan...

Tässä on jälleen seurannassa oivallisia linkkejä: Ilmatieteen laitoksen sadetutka, Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka, Kelikamerat sekä  Finnish Lightning Centerin palvelu. Ilmatieteen laitoksen uusi 15 min välein päivittyvä Etelä-Suomen sadetutka on tässä seurannassa erinomainen!

Lyhyt kokonaiskuvaus sunnuntain 29.7.2012 tilanteesta: Poimin tilannekuvaukseksi Myrskyvaroitus.com -sivuston uusimmasta tätä sunnuntaita koskevasta ennusteesta kaksi lainausta: "Sunnuntai on todennäköisesti kesän toistaiseksi aktiivisin ukkospäivä. Salamamäärä mitataan tuhansissa, mahdollisesti yli 10 000 riippuen ukkoskuurokehityksen laajuudesta. Periaatteessa koko vaarapaletti on mahdollinen, joskaan mikään niistä ei ole erityisesti korostunut. Suurta epävarmuutta tilanteeseen tuo pilvisyyden määrä (johon vaikuttaa muun muassa edellisyön ja aamun kohokonvektio)." ja

"Rakeiden lisäksi vaaraa tulevat aiheuttamaan etenkin runsas salamointi sekä paikoin suuret sadekertymät. Tilanteessa ei pilvien hyvin suuresta vesisisällöstä huolimatta ole erityisen korostunutta taajamatulvariskiä, mutta paikoin nämä ovat toki mahdollisia. Ukkospuuskariskiä on olemassa lähes jokaisessa pinnasta lähtöisin olevassa solussa, mutta erityisen voimakkaiden puuskien (luokkaa 25 m/s) riski on pieni, mutta ei pois suljettu. Lähinnä näitä voisi esiintyä kaakko-luode-suuntaisten kuuronauhojen yhteydessä tai yksittäisissä mahdollisissa supersoluissa. Yksittäiset trombit ovat myös mahdollisia, joskaan eivät kovin todennäköisiä.".

Seurantatilanne 29.7.2012 klo. 02:30: Eilisillan puolelta alkanut kohokonvektioukkosten näytös on edennyt lyhyesti seuraavasti; aluksi eilen klo. 20:00 - 22:00 alkoi ukkoskuurottelemaan Varsinais-Suomessa heikosti. Tämä ensimmäinen aalto ukkosia levisi sitten Pori - pääkaupunkiseutu -tasalle rintamana klo. 00:00 mennessä voimistuen samalla. Toinen rykelmämäisempi ukkosalue oli samalla saapumassa Turun ja Helsingin välimaastoon sekä Turun seudulle. Sitten tänään klo. 00:00 jälkeen ukkoskuurottelu on levinnyt etelälounaasta tähän hetkeen mennessä suunnilleen linjan Vaasa - Tampere - Kouvola -tasalle. Samalla ukkoskuurottelu on yhä voimistunut ja levinnyt alueelle tasaisemmin kuuroryhmiksi. Samalla Uudellamaalla on toisaalta tullut jo taukoa kuuroihin. Yksittäisten ukkos- ja kuurosolujen elinikä on ollut hyvin lyhyttä, mutta jatkuvasti uusia voimakkaita kuuroryhmiä - rintamia on syntynyt vanhojen viereen ja eteen niiden liikesuuntaan (lounaasta koilliseen) nähden ja kuurojen liike on ollut melko nopeaa. Voimakkaimmin on ukkostellut parin - kolmen viimeisen tunnin aikana Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

Seurantapaikallani Hämeenlinnassa ukkosnäytelmä oli ensin elilisillan puolella vielä näkymättömissä, mutta etelä-lounaistaivaalta vyöryi aluksi kuuropilvien yläosia näkyviin ja niiden perään vaihtelevaa keskipilvilauttaa seassaan surkastuneita - heikkoja kuuroja auringon laskiessa; hieno iltarusko. Puolilta öin voimakkaamat ukkostavat kuurot alkoivat pimentyneessä yössä lähestyä etelä-lounaistaivaalta käsin aluksi elosalamoina (välillä myös kaakkois-itätaivaalla ohittaneen kuuroryppään ansiosta), joiden iskutiheys oli voimakkaimmillaan klo. 00:30 jälkeen; jyrinää kuului silloinkin aluksi vain yksittäin hyvin kaukaisen vaimeana. Klo. 01:30 maissa Hämeenlinnan ylitti sitten nopeasti rintamamainen kohtalaisesti ukkostava kuuro, joka satoi vain pari-kolme minuuttia voimakkaasti. Sen jälkeen on seurannut tasaisemman ja heikomman sateen kuurorypäsjäännettä pääasiassa ei-ukkostavana. Lämpötila on ollut puolen yön jälkeen +19 asteen vaiheilla; juuri ennen ukkosta n. +20 astetta. Etelä-kaakkoistuulet ovat olleet enimmäkseen kohtalaisia ja ilmamassa on utuisen kosteaa.

Seurantatilanne 29.7.2012 klo. 03:50: Hangon ja Turun väliltä kohti Hämeenlinnaa on kehittynyt uusia kuuroja, jotka ovat parhaillaan saapuneet ukkostamaan ja satamaan rankasti seurantapaikalleni. Vielä on sen verran hämärää, että salamat näkyvät hyvin. Muualla Suomessa ukkostavimmat alueet ovat saapuneet nyt Jyväskylän seudulle ja siitä länteen ja Kouvolan ympäristössä on ukkostanut hyvinkin voimakkaasti jo n. tunnin ajan. Myös Vaasaan on tulossa voimakas ukkosalue. Lämpötila on Hämeenlinnassa +18 astetta ja etelä-kaakkoistuulet jatkuvat kohtalaisina.

Seurantatilanne 29.7.2012 klo. 10:55: Edellisen päivityksen jälkeen vielä yksi heikohkosti ukkostava solurypäs liikkui Hangon itäpuolelta ja Lohjanjärven yli Hämeenlinnan seudulle klo. 06:00 jälkeen, jolloin tarkastelupaikallani ko. kuurot satoivat n. 07:30 - 08:00. Sen jälkeen kohokonvektiot ovat lounaasta käsin tyrehtyneet lähes kokonaan. Muualla Etelä-Suomessa ukkosti rajusti edellisen päivityksen jälkeen tuonne klo. 08:00 saakka etenkin Vaasasta koilliseen pitkin Pohjanmaata ja toinen voimakkaasti ukkostava alue siirtyi samalla Kouvolan seudulta Saimaan alueelle. Klo. 08:00 jälkeen tuo Hämeenlinnan solurypäs siirtyi voimistuvana ukkostelemaan Päijänteen alueelle ja on nyt siirtymässä Jyväskylän eteläpuolitse kohti Kuopiota. Uusia kuuroja on viimeisen tunnin aikana syntynyt pieninä Uudellemaalle ja runsaampina kaakonkulmalle.

Tarkastelupaikallani taivas on seljennyt ukkostelun (Kohokonvektioalueen runsaasta hahtuva- ja kumpukerrospilvilauttailusta) jälkeen varsin paljon, mutta untuva- ja harsopilvilauttoja sekä vallinharjamaisia hahtuvapilvilautan kokkareita on hajanaisesti. Ilmamassa on kuitenkin erittäin kosteana voimakkaan sameasti utuinen, jolloin pilvettömilläkin kohdilla taivaan sininen sävy on lähes kokonaan harmaantunut pois ja maisemassa metsät ovat hyvin harmaan sinertäviä. Tämä on yksi merkki voimakkaasta ukkospotentiaalista. Etelä-kaakkoistuulet ovat olleet yhä enimmäkseen kohtalaisia. Yön alin lämpötila oli tuon edellisen päivityksen aikainen +18 astetta ja nyt klo. 09:00 jälkeen lämpötila on kohonnut nopeasti jo +24 asteeseen.

Uutisointia viime yön ukkosista: Hesari; Suomeen saapui kesän tähän asti rajuin ukkosmyrsky, Kaupunkifestivaali keskeytettiin ukkosmyrskyn vuoksi Turussa ja Ukkonen katkoi sähköjä yöllä. Iltasanomat; Yli 6000 salamaa kylvi tuhoa - salamaennätys murskaksi, Kesän rajuin ukkosmyrsky riepotteli Suomea - katso lukijoiden kuvat! ja Down By The Laituri keskeytettiin yöllä ukkosmyrskyn takia.

Seurantatilanne 29.7.2012 klo. 12:30: Yksi pieni kuuro on ohittamassa parhaillaan Hämeenlinnaa kaakkoispuolitse; pilvisyys on runsastunut kokkareisiksi hahtuva- ja kumpukerrospilvilautoiksi ainakin tilapäisesti ja etelä-itätaivaalla on sadejuovaseinämää. Tämä kuuro ei kuitenkaan kuulu ukkostavan. Runsaammin ja myös ukkostavia kuuroja on liikkunut Haminan - Porvoon seuduilta edelleen kohti Saimaan seutua. Pääkaupunkiseudun länsireunalla on pieni jono kuuroja ja muutamia Virossa, mutta muutoin ukkostelu "miettii" seuraavaa siirtoaan... Lämpötila on Hämeenlinnassa +25 astetta ja etelätuulet ovat vähän heikentyneet.

Seurantatilanne 29.7.2012 klo. 15:30: Edellisen päivityksen jälkeen kuurottelua ei ole ollut enää Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Uudellamaalla ja Hämeessä eikä Virossakaan ole toistaiseksi merkittävää kuurottelua; ukkoskuuroja on mennyt jonossa koilliseen vain kaakonkulmalta Saimaalle ja siitä kohti Ilomantsia. Toisaalta etelä-pohjoissuunnassa on muodostunut uusia pieniä kuuroja jonoksi Tampereen tienoilta pohjoiseen. Hämeenlinnassa on ollut viime päivityksen jälkeen lähes selkeää; vain hajanaisia untuva-, harso-, pallero- ja hahtuvapilvilauttoja on ollut yksittäisten kumpupilvikokkareiden kera. Ilmamassa on edelleen hyvin utuinen, mutta heikot - kohtalaiset tuulet ovat kääntyneet etelälounaaseen. Lämpötila on +28 astetta.

Seurantatilanne 29.7.2012 klo. 19:05: Viime päivityksen jälkeen on ukkoskuurotellut ainoastaan Tampereen ja Oulun välillä, missä paikoin rajuja ukkosia on liikkunut koilliseen kohtalaisesti järjestyneinä rykelminä. Kaakonkulman - Saimaan ukkostelut ovat siirtyneet jo parisen tuntia sitten lähinnä Laatokan pohjoisosien asiaksi. Virossa ja Itämerellä on alkanut kuurottelemaan vähän enemmän, mutta toistaiseksi Etelä-Suomeen ei ole näköpiirissä välitöntä uutta ukkosriskiä... Hämeenlinnassa pilvisyys on koostunut lähinnä vaihtelevasti poutaisista kumpupilvistä, mutta nekin ovat nyt poistuneet ja jäljellä on vain yksittäisiä untuvapilvilauttoja ja yhä ilmamassan vahva utu. Etelä-lounaistuuli on heikkoa. Lämpötila on +27 astetta ja ylimmäksi lukemaksi jäi tuo +28 astetta. Nyt seuraavaksi vaihdan seurantapaikkaani Espoon Tapiolaan.

Seurantatilanne 29.7.2012 klo. 20:50: Nyt olen Espoon Tapiolassa ja matkallani tänne Hämeenlinnasta klo. 19:15 - 20:30 oli hauska seurata etelätaivaalla Tallinnan itäpuolella liikkuneiden kolmen ukkossolun ryppään näkymistä muun pilvisyyden oltua kokonaan poissa; kuuroryppään kermankellertävä yläosakilpi alkoi siintää udun läpi metsänrajassa vähän ennen Riihimäkeä ja Hyvinkään kohdalla ko. kilpimäinen systeemi alkoi näkyä jo selvästi. Täällä Tapiolassa ko. yläosakilven reuna on ollut lähes 45 astetta horisontin yläpuolella, mutta ko. kuurosysteemi on jo heikkenemässä pois. Viron luoteiskulmalta on lähestymässä Hanko - pk-seutu välille heikkoja kuuroja, jonka pilvikantta myös näkyy jo lounaassa. Voimakasta ukkostelua on sen sijaan vasta saapumassa Viron länsipuolelle etelästä, jonka liikkeet ja muotoutumiset ovat ensi yötä ajatellen mielenkiintoisia.

Täällä Tapiolassa tuuli on tyyntynyt kokonaan ennen etelästä vaikuttamaan alkavan uuden matalapaineen tuulia. Ilmamassa on täälläkin yhä utuinen ja lämpötila on +24 astetta. Hämeenlinnassa lämpötila on +26 astetta. Päätänkin tämän seurannan tähän, mutta otan huomisen ukkosteluepisodin bongailun omaksi seurantaosaksi alkaen ehkä jo puoliltaöin...

No comments: