Sunday, December 02, 2012

Big Brother 2012 -kauden sosiaalis-psykologista arviointia osana länsirappion tutkimista (Päivitetty!)

Eilen lupasin siis kahta sosiaalis-psykologista esilleottoa länsimaiden rappiokehitystä kuvaamaan ja tässä tulee niistä ensimmäinen, joka aloittaa havainnollistuksen kuitenkin kesysti siihen toiseen verrattuna... Nimittäin esilleoton aiheena on kuinkas muuten Suomen Big Brother -reality, jonka tämän vuoden tuotanto huipentuu tänään illalla finaaliin ja ko. realityn voittajan julistamiseen.

Kahtena aikaisempana vuonnahan minulla on ollut tapana kommentoida ja analysoida niiden vuosien BB -tuotannoissa ilmenneitä mielenkiintoisia ja länsimaiden kulttuurillista tilaa havainnollistaneita sisältöjä. Poimin tähän arkistosta niistä osuvimmat --> Big Brother 2011 -kauden viikkotehtäväsisältöjen analyysi NWO -agendan teesien kanssa vertailtunaBig Brother -reality ja NWO: BB -asukas Marika esimerkkinä kaunosielulääkkeestä NWO -pahuutta vastaan ja Lisähavaintoja keskuspankkikartellin monetarismin pahuudesta Big Brother -realityn kautta havainnollistettuna.

Eilisessä koostekirjoituksessanihan (Länsirappion sosiaalis-psykologinen tutkiminen ja Wilhelm Reich: Aineistoa Käymälä -blogista) tähdensin sitä, kuinka länsimaissa havaittuja yhteiskunnallissosiaalisia rappio- ja haittapiirteitä aiheuttavien syiden juuria on hyvä etsiä sosiaalisten konstruktioiden, ajatushistoriallisten seikkojen ja psykologian valossa. Juuri siinä tämä Big Brother -formaatti on itse asiassa yksi hieno tutkimusväline huolimatta siitä, että se tavallaan itsessäänkin on länsimaisen taantumuksen kuvajainen. Sillä silmällä olenkin BB:tä seurannut myös tänä vuonna. 

Tänä vuonna Suomen BB on ollut juuri sosiaalispsykologisessa katsannossa kenties antoisampi ja havainnollisempi kuin koskaan aikaisemmin sen historiassa täällä. Nimittäin asukasvalintojen koostumus on mahdollistanut tällä kaudella ennen näkemättömän määrän sosiaalisia konflikteja ja sisältöjä, kun mm. asukkaiden ikä- ja luonnejakauma on ollut tahallisen kärjistetty juuri siten, että sen myötä on syntynyt pikantteja persoonien vastakkainasetteluja ja erilaisten sosiaalisen käyttäytymisen mallien yhteentörmäyksiä. Samalla myös mielenkiintoisia liittoutumisprosesseja, sopeutumismetodeja ja seksuaalisen käyttäytymisen muotoja. 

En analysoi tässä vaiheessa enempää, vaan päätänkin palata vetämään näitä seikkoja yhteen päivityksessä vasta voittajan selvittyä ja sen tuloksen herättämien yleisöreaktioiden muodostuttua; tod. näk. aikaisintaan vasta huomenna maanantaina...

Sitä ennen tarjoan BB:n viralliselta sivustolta kuitenkin teille BB:tä seuraamattomille tietoa tämän illan finalistinelikosta havainnollistamaan alustavasti heidän ilmentämiään sosiaalisia ominaisuuksia ja tässä on myös BB -palstan keskustelufoorumi, josta pääsette tarkastelemaan finalistien herättämiä yleisöreaktioita. Ne ovatkin olleet koko kauden hyvin ristiriitaisia ja vastakkainasetelmallisia, koska finalistit(kin) ovat juuri sen verran radikaalisti hyvin erilaisia persoonia keskenään.

Finalistikisaajat ja linkit BB -profiileihinsa:

Markus

Jouko

Teija

Iida.

Päivitys tiistaina 4.12.2012 klo. 00:15: Voittajaksi siis selviytyi Teija ja olen tässä päättyneen maanantain aikana sulatellut tulosta lueskellen mm. aiheeseen liittyviä keskustelupalstoja. Siitäkin mieleeni on tullut sen verran paljon lisää asiaa, että muutan suunnitelmaani ja teen tällä viikolla oman aiheeseen liittyvän kirjoituksen. Palaamisiin siis siellä asiaan...

Olen havainnut että tämän BB -kauden sisällön ja nimenomaan ko. voiton analysoiminen monessakin mielessä on joka tapauksessa nyt tärkeää, koska se kuvaa suomalaisen yhteiskunnan tilaa akuutisti indikoiden mm. juuri niitä rappion muotoja, joista on ollut varoittavia enteitä...

No comments: