Monday, December 24, 2012

Joulun 2012 tunnelmia


On perinteisten Joulun tunnelmakuvieni aika ja sen myötä esteettislohdullinen joulutervehdykseni teille kaikille antamaan iloa ikävien maailmantilanteiden myllerrysten keskelle. Tällä kertaa latasin nuo kaikki kuvat yhteen pötköön ilman kuvatekstejä, kun se oli niin helpompaa Blogger -teknisten seikkojen takia. 

Ylhäältä lukien kuvissa on seuraavaa: Ylinnä on eilen 23.12. kuvattua sisänäkymää äitini luota Hämeenlinnasta, jossa yhdistyy parvekkeellaan oleva ja sisäpuolella huoneessa oleva jouluvalosysteemi; perinteekseni on siis jo vuodesta 2005 alkaen muodostunut Jouluni viettäminen täällä. Sitten ylimpänä joulukuusikuvana on kuutamon kanssa Espoon Tapiolassa Heikintorin kupeessa 22.12. valokuvattua taivaallista näkymää ja sen alla eilen 23.12. Hämeenlinnassa kuvattua jouluvalaistua vanhaa metsävaahteraa (Acer platanoides) myös kuutamon kera. 

Ylimpänä maisemakuvana on näkymä Hämeenlinnan keskustan kävelykäty "Reskan" länsipäästä kohti moottoritien katetyömaata, josta käsin näkyykin tuo hauskasti valaistu nostokurki. Kiva tilannekuva siis Hämeenlinnaa historiallisesti muuttavasta rakennustyömaastakin. Lisäksi tämän kuvan yllä oleva valaistu vaahtera näkyy ko. kuvassa osana maisemaa. Alempi maisemakuva näyttää perinteisesti jouluvalaistua Hämeenlinnan keskustoria kirkon kera. Nämä molemmat maisemakuvat on valokuvattu eilen 23.12. illalla. Alimpana on 22.12. valokuvattu Espoon Tapiolan Stockmann -tavaratalon näyteikkunan perinteinen joulukuvaelma; sen mukana on kuultavissa myös joulumusiikkia.

Viimevuotinen erittäin leuto ja lumeton Joulu sekä Tapaninpäivän erittäin raju myrsky ovat hämärä muisto tällä kertaa, kun nyt Etelä-Suomessa vallitsee monin paikoin jopa poikkeuksellisen runsasluminen tilanne; etenkin Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla (etelärannikolla) on hyvin runsaasti lunta, jossa paikoin on jopa reilun 50 cm syvyisiä hankia ja tänään on itse asiassa lisääkin lunta tullut ja tulossa etenkin juuri etelärannikolla. Täällä Hämeenlinnassakin on n. 30 - 40 cm lunta. 

Tavanomaista talvisempaa joulukuuta ovat sävyttäneet viime aikoina myös pakkaset suojasäiden jäätyä erittäin vähiin; Etelä-Suomen sisämaassa ei ole ollut itse asiassa yhtään suojasäätä koko kuun aikana ja leudontuvasta lähiaikojen trendistä huolimatta Joulua vietetään tänään ja vielä huomennakin usean asteen pakkasessa eli laajoilla alueilla n. -10 asteen paikkeilla ja sisämaassa voi yhä olla ajoittain n. -15 asteenkin lukemia lumisateiden välillä. 

Poikkeuksen tähän tuo uusimpien tietojen mukaan huomenna illalla etelärannikolle hetkeksi ulottuva lievä suojasää. Tähän näyttää liittyvän sittenkin myös melko voimakkaan matalapaineen osakeskuksen tulo runsainekin lumipyryineen eteläisintä Suomea itään ylittäen. Seuraava suojasääyritys tulee etelärannikolle näillä näkymin pian Tapaninpäivän jälkeen uuden matalapaineen osakeskuksen myötä. Siihenkin saattaa liittyä runsaita pyryjä. 

Suursäätila näyttää täten suosivan nyt Joulun pyhien tienoilla isoja ja herkästi muuttuvia lämpötilaeroja etelärannikon ja sisämaan välillä... Lisäksi lunta voi kertyä paikoin niin paljon lisää, että joulukuun kaikkien aikojen lumensyvyysennätykset ovat vaarassa rikkoutua Etelä-Suomessa!... Näistä teen mahdollisesti blogikirjoituksia / lumimyrskyseurantaa lähipäivinä... Yhä näyttää myös siltä, että 28. päivän jälkeen lounaasta tulee erittäin leutoa ilmamassaa saaden aikaan suojasäätä ehkä lähes koko Suomeen sen säätyypin ulottuessa vuodenvaihteen yli...

Lopuksi toivotan vielä kaunista ja rauhallista Joulun aikaa!

No comments: