Sunday, January 27, 2013

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Kraftwerk - Autobahn

Jatkan musiikkisarjassani aloittamaani kolmen trilogian sarjaa osalla kaksi, missä valitsin kuvailtavaksi teemaksi infrastruktuurin ja fyysisen ekonomian, josta saa kertoa musiikillisessa muodossa saksalainen elektronisen popmusiikin uranuurtaja Kraftwerk. Biiseiksi valitsin siksi heiltä seuraavat tähän trilogiaosaan >> Autobahn, Neon Lights ja Heimcomputer; kaikissa kappaleissa lauletaan vähän, mutta tunnelmana niillä on päällimmäisenä instrumentaaliluonne. Tämä johdantoteksti tulee jokaisen tämän trilogian kolmen osan alkuun.

Viime trilogiaosassa valitsemani kolme biisiä (Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Orbital - The Box, Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: The Chemical Brothers - Believe ja Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Aphex Twin - Come To Daddy) otin kuvaamaan kahden viime vuosikymmenen aikana yltynyttä yhteiskunnan rappio- ja dystopiaprosessia, missä fyysisenkin ekonomian toiminta on alkanut kääntymään tarkoitustaan vastaan saastuttajana, alistajana ja riistäjänä sekä tähdellisesti ihmiskunnan toiminnan ylläpitäjänä - organisoijana alkanut taantua perikadon tielle.

Sen sijaan nämä Kraftwerkin kappaleet ovat ylistäviä ja jopa romanttisia kuvauksia yhteiskunnan teknologisesta edistyksestä, jossa juuri infrastruktuuri ja reaalitalous nähdään ylevän humanismin konkreettisina ilmentyminä. Noiden biisivalintojen ilmentäminä liikenneinfra, sähkövalaistus ja tietotekniikka ovatkin keskeisiä yhteiskuntiemme reaalitalouden virstanpylväitä fyysisen ekonomian organisoinnissa.

LaRouche -liikkeen näkemyksistähän muistamme, kuinka juuri infrastruktuuri (Kuten juuri liikenne, sähkö ja tietotekniikka) on tärkeä osa fyysisen ekonomian käytännön toteutumisen mahdollistajia elintoiminnallisesti ja mikä on nyt rappioitumassa tässä nykyisessä rahataloustotalitarismin ikeessä ja imperialististen agendojen seinähulluudessa. 

Länsimaiset yhteiskunnat eivät osaa enää kunnolla arvostaa sitä hyvinvointia, joka muodostui kuin ihmeen kaupalla 1900 -luvulla Toisen maailmansodan jälkeen juuri fyysiseen ekonomiaan panostamisen ansiosta ja jota prosessia yhteiskunnallisessa katsannossa hyvinvointivaltion malli eli kansallisvaltioperiaate suojeli toteutumaan. Imperiaaliset ja rahataloudelliset intressit ovat hajottamassa tätä turmioon ja perikatoon!...

Juuri siksi tällä Kraftwerk -trilogialla haluan korostaa sitä, kuinka tärkeää on palauttaa maailmankuva ja yhteiskuntafilosofia em. kaltaiselle edistyksen ja humanismin tielle, missä reaalitalous palautetaan sille kuuluvalle roolille olla yhteiskunnan fyysisen ekonomian organisoija ihmiskunnan elinolosuhteiden pääperiaatteellisena parantajana planeettaamme sopien.

-------------

Poimin nämä Kraftwerkin biisit teema- ja aikajärjestyksessä siten, että tässä pohjimmaisena on heidän varhaisempaa tuotantoa ja infrastruktuurikatsannossa fyysisen ekonomian perustaa eli liikennejärjestelmää tunnelmallisesti kuvailevaa sisältöä.

Kraftwerkin Autobahn -biisi oli heidän kansainvälinen läpimurtonsa vuonna 1975, jolloin tämä jopa yli 20 minuuttia pitkä kappale nousi ns. kaikkien yllätykseksi suureksi menestykseksi ympäri maailmaa >> Biisi löytyy heidän samannimiseltä albumiltaan, jossa se täyttää koko A -puolen. Singleksi lohkaistuna biisiä lyhennettiin reiluun 3 minuuttiin. Sekä albumi että single olivat siis listamenestyksiä; albumi nousi sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa top 5 joukkoon, mikä oli ennenkuulumatonta saksalaiselle yhtyeelle. Singlestäkin tuli hitti; Britanniassa se oli sijalla 11 ja Yhdysvalloissa Hot 100 -listalla sijalla 25, mikä oli puolestaan lähes tyystin instrumentaalibiisille (Lauluakin tosin on hieman mukana) myös erikoista.

Tässä kappaleessa Kraftwerk oli vasta muotoutumassa edeltäneestä krautrock -yhtyeestä elektronisen musiikin uranuurtajaksi täyskoneellisena yhtyeenä. Autobahn -biisin luonne olikin lähempänä tuon ajan progressiivista rockia eikä vielä niinkään sitä jatkumoa, josta nousivat sittemmin mm. 80 -luvun alun syntikkapopyhtyeet ja myöhemmät tekno-, house- ja ambient -tyylit elektronisessa tanssimusiikissa 80 -luvun lopulla ja 90 -luvulla.

Biisissä onkin käytetty pelkkien syntetisaattoreiden ohella myös akustista kitaraa ja huilua instrumentaatiossa, jonka johdosta tuloksena on erinomaisen upea elektroakustinen keitos, jossa on toki paljon uraauurtavia sovituskikkoja. Koko yli 20 minuuttinen kappale sisältää kuin useita eri biisejä / osioita, joista kuitenkin tulee yhtenäinen taideteos. Eri osiot luovat kuvaa moottoritiemaisemien vaihteluista ajomatkan aikana; kuin oltaisiin tosiaan menossa autolla Saksassa vuoristoista tasangoille ja suurkaupunkien läpi.

Minulle biisin eri osiot kuulostavat parhaimmillaan kuin oltaisiin yhteydessä Luojaan; instrumentaation ylevyys ilmenee juuri herkkyytenä löytää kaunis ja tunteellinen vuorovaikutus äänellisen kuvailun ja biisin aiheen välillä. Se on osa juuri sitä ihmismielen luovuuspotentiaalia, joka on annettu meille osana Universumin kokonaistaideteosta, joka orgaanisesti ja antientrooppisesti etsii evolutiivisia kehityslinjoja eteen päin...

Loppuun tarjoan Autobahn -kappaleesta niemenomaan sen täyspitkän albumiversion linkkinä. Youtube on pullollaan erilaisia versioita tästä biisistä mukaan lukien myöhemmin tehdyt remixit. Tässä on kuitenkin paikallaan ottaa esille nimenomaan täysin alkuperäinen pitkä versio >>

Lyriikat: "Wir fahr'n fahr'n fahr'n auf der Autobahn 

Vor uns liegt ein weites Tal 
Die Sonne scheint mit Glitzerstrahl 

Die Fahrbahn ist ein graues Band 
Weisse Streifen, gruener Rand 

Jetzt schalten wir ja das Radio an 
Aus dem Lautsprecher klingt es dann: 
Wir fah'rn auf der Autobahn...".

Kraftwerk: Autobahn - Ääniraita

No comments: