Sunday, January 13, 2013

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Aphex Twin - Come To Daddy

Jatkan musiikkiaiheista yhteiskuntakritiikkiäni instrumentaalibiiseillä, jonka puitteissa kaivan asioita näytille kolmen trilogian muodossa; tässä ensimmäisessä trilogiaosassa hoidan pois alta länsimaisen yhteiskuntarappion dystooppisimpien puolien tarkat kuvaukset. Sitä varten valitsin kolmeksi biisiksi seuraavat: Orbital: "The Box", The Chemical Brothers: "Believe" ja Aphex Twin: "Come To Daddy". Niiden musiikkivideot ovat aiheen kuvaavimmat elementit.

Seuraaviksi trilogiaosien aiheiksi olen kaavaillut alustavasti päinvastoin positiivisten ja humaanien maailmankuvien suuntaan ulottuvat katsannot; yhtenä teknologia ja aineellinen edistys osana ihmiskunnan hyvää kehitystä ja toisena sielullinen ylevöityminen ja kirkastuminen osana ihmisen ja luonnon / maailmankaikkeuden vuorovaikutusta...

Kunkin kolmen trilogiaosan kolme biisivalintaa julkaisen yhdessä sommitellussa pötkössä samalla kertaa vuorollaan, mutta eri blogimerkintöinä. Tämä ensimmäinen kokonaisuus tulee kolmena erillisenä biisiosana tänään sunnuntaina 13.1.2013.

Kolmantena ja tässä trilogiaosassa blogissa alimmaksi sijoitettavana biisivalintana on Aphex Twin -nimellä musiikkia tekevän Richard D. Jamesin biisi "Come To Daddy". Se on näistä kolmesta biisistä radikaalein ja dystooppisin. Itse biisi on hyvin kakofonista ja särmikästä teknomaalailua ja musiikkivideossa käytetään shokeeraavia kauhuelokuvatekniikoita; videon on itse asiassa ohjannut Chris Cunningham samassa miljöössä, missä Stanley Kubrick ohjasi monia kohtauksia Kellopeliappelsiini -elokuvaan. 

Ko. videon teemana on tässä perikadollistuvassa länsikulttuurissamme (valta)median rappio ja rappiollistava voima, joka esitetään metaforisesti kuin televisiossa asuisi kummituksia ja paholaisia, jotka houkuttelevat katsojia saatanalliseen lumon kenttäänsä kirottaviksi ja tuhottaviksi etenkin sieluiltaan. 

Tätä viestiä on tehostettu tässä videossa äärimmilleen >> Värimaailma on harmaa ja sotkuinen miljöön ollessa hyvin kalsea ja rappiolla oleva "neukkukuutiolähiö". Lähiöön on eksynyt koiraansa ulkoiluttava vanha nainen, joka päähenkilönä joutuu hylätyn television sisällä asuvan ko. paholaishengen kiroamaksi. Television / median paholaishenki loitsuukin biisissä suoraan; "I want your soul, I will eat your soul!".

Television / median paholaishengellä on videossa mukanaan opetuslapsijoukko, joilla kaikilla on samat päät ja kasvot (Ne ovat itse asiassa ko. Richard D. Jamesin kasvot hänen vitsikkäänä heittonaan). Tämä opetuslapsijoukko kuvaa hyvin sitä, kuinka ko. median pauloihin joutuvat ovat kuin yhtä ja samaa aivopestyä massaa, minkä joukossa kaikki ajattelevat samalla tavalla; omaavat saman kollektiivisen näkökulman maailmaan, joka on ko. dystopiasisältö houkuttelevaksi ja vääristäväksi aivopestynä. 

Näinhän tätä nykyistä 2010 -luvun valtamediaa viihde- ja uutissisältöineen voidaan kuvata varsin paljon, joten tämänkin biisin ja musiikkivideon sisältö oli aikoinaan varsin mojova profetia tulevasta.

Myös Aphex Twin saa lopuksi pienen esittelyni >> Britannialainen Aphex Twin eli Richard David James ei ole koskaan ollut kovin kaupallisesti menestynyt artisti edes kotimaassaan ja transatlanttisessa piirissä varsinkin Yhdysvalloissa hän on jäänyt hyvin marginaaliseksi artistiksi. Tämän sijaan hänet tunnetaan hyvin innovatiivisena, monipuolisena ja kriitikoiden pitämänä elektronisen (pop)musiikin tekijänä ja suorastaan "säveltäjänä" klassiseen musiikkiin osittain viitaten. Hän aloitti uransa 1990 -luvun alussa ja jatkaa edelleen. 

Hänen tyylinsä on ollut useimmiten hyvin kokeilevaa ja avant-gardea, joten siksi hänen musiikkinsa ei ole niinkään juhlinut hittilistoilla. Tämän esiteltävän biisin lisäksi kuitenkin biisit "On" (Video) ja "Window Licker" (Video) pääsivät kotimaassaan top 40 listalle 1990 -luvulla; ensimmäinen vuonna 1993 ja jälkimmäinen vuonna 1999. Tämä Come To Daddy -biisi on vuodelta 1997 ja se sijoittui Britannian singlelistalla sijalle 36. Viimeiseksi ko. biisin musiikkivideo >> 

Aphex Twin: Come To Daddy - video

No comments: