Monday, January 14, 2013

Viikon 2 sää vuonna 2013: Runsaspilvistä ja vähälumisateista, aluksi lievää suojaa ja lopussa kohtalaista pakkasta (Päivitetty!)

Yleiskuvaus viikon 2 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Lännestä tullut vähäinen matalapainetoiminta toi ma - ti ajaksi lievää suojaa ja hieman märkiä lumisateita, mutta ke - pe ajalla matalapaineen painopisteen sijoittuminen Suomen eteläpuolelle mahdollisti voimakkaiden itätuulten tuomat kohtalaiset pakkaset. Ma - pe oli lähes koko ajan täyspilvinen, mutta la oli hetken selkeääkin korkeapaineen selänteessä, jolloin pakkanen kiristyi vähäksi ajaksi ankarahkoksi. Su pilvinen ja leudompi sää palasi, mutta suojasää jäi haaveeksi.

Euroopan mitassa ankarat pakkaset pysyivät viikolla lähinnä Venäjällä (Loppuviikolla tosin sinnekin tuli luoteesta leudompaa pakkassäätä) ja muutoinkin talvista pakkasilmaa oli enimmäkseen vain Itä-Euroopassa; lumisateita ja pakkasia esiintyi silti ajoittain myös Britanniassa ja Ranskan - Saksan tasalla manner-Euroopassa etenkin viikon lopulla Atlantin matalapainetoiminnan oltua silloin melko heikkoa.

Euroopan mittakaavassa tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 7.1.2012: Yöllä alueella vaikutti vielä lounais-koillissuuntainen korkeapaineen selänne, jossa sumupilvikansi rakoili paikoin, jääsumuja esiintyi ja oli tyyntä pakkasen kiristyttyä sisämaassa paikoin -15 asteen tienoille ja etelärannikolla lähelle -10 astetta. Aamusta lähtien läntinen matalapainetoiminta alkoi tuoda tilalle leudompaa lounaisvirtausta ja alapilvikansi paksuni taas yhtenäiseksi koko alueella. Sateita ei päivän aikana kuitenkaan juuri tullut. Illalla tuuli oli jo ajoittain navakkaa lounaassa. Lämpötilat kohosivat iltaan mennessä lännessä 0 tienoille ja muualla -1 ja -5 asteen välille.
 
Tiistai 8.1.2013: Skandinaviasta tuli Etelä-Suomen päälle pieni matalapaine heikon rintamasysteeminsä kera ja tämä sulautui iltaan mennessä Jäämereltä Lappiin tulleeseen isompaan matalapaineeseen; alueella jatkui koko päivän runsas ja yhtenäinen pilvisyys ja lännestä tuli lähes koko päiväksi ajoittaisia lumi- ja räntäsateita heikkoina - kohtalaisina. Illalla sateet heikkenivät ja lakkasivat monin paikoin. Lounaistuuli oli aluksi ajoittain navakkaa etenkin etelärannikolla, mutta matalapaineen keskusalue tyynnytti tuulia huomattavasti iltaan mennessä ja käänsi ne länteen. Lämpötilat olivat lännessä jo yöstä alkaen 0 tienoilla ja idässäkin iltaan mennessä vain asteen pari pakkasella; lievää suojaa oli lähinnä etelässä ja lännessä.
 
Keskiviikko 9.1.2013: Lapissa ollut matalapaine alkoi venyä Etelä-Suomen yli etelään ja samalla sen rintamasysteemi toi uusia ajoittaisia lumi- ja lumiraesateita luoteesta kuurottaisina. Pilvisyys oli jälleen runsasta ja yhtenäistä, mutta illalla kylmän rintaman ylityksen jälkeen pilvisyys aukkoili hetken reilustikin; yöksi sumupilvikansi palasi taas. Tuulet olivat enimmäkseen heikkoja aluksi lännestä ja illalla kylmän rintaman ylityksen jälkeen pohjoisesta. Lämpötilat olivat iltaan saakka aluksi 0 tienoilla ja etelässä - lounaassa asteen pari plussallakin; illalla lämpötilat laskivat -1 ja -5 asteen välille.
 
Torstai 10.1.2013: Matalapaine siirtyi Etelä-Suomesta etelään jo yöllä ja muotoutui loppupäivän aikana keskukseltaan Baltian eteläosiin voimistuen samalla. Korkeapaine sijaitsi Norjanmerellä. Tämän myötä heikot pohjoistuulet kääntyivät itään ja voimistuivat illalla ajoittain navakoiksi tuoden yhä kylmempää ilmamassaa. Alapilvikansi pysyi kuitenkin koko päivän runsaana ja yhtenäisenä. Etenkin kaakossa ja etelärannikolla tuli ajoittain heikkoa lumisadetta. Lämpötilat laskivat päivän aikana yön muutamista pakkasasteista illan -5 ja -10 asteen välille; leudointa lounaassa.
 
Perjantai 11.1.2013: Keskukseltaan Baltian eteläosissa ollut matalapaine alkoi heiketä ja korkeapaine ulottui Skandinaviasta Keski-Suomen yli Venäjälle kapeana selänteenä. Itätuulet olivat aluksi ajoittain navakoita, mutta heikkenivät päivän mittaan ollen illalla enää heikkoja. Alapilvikansi pysyi edelleen runsaana ja pääasiassa yhtenäisenä, mutta ajoittain oli lievää rakoilemista. Sateita ei tullut. Lämpötilat pysyivät melko tasaisesti -5 ja -10 asteen välillä, mutta illalla oli yhä vähän kylmempää; tällöin sisämaassa jo paikoin -10 astetta kylmempää.
 
Lauantai 12.1.2013: Korkeapaine siirtyi itä-länsisuuntaisena selänteenä Etelä-Suomen päälle pohjoisesta vaikuttaen aamulla - alkuillalla; tällöin itätuulet tyyntyivät kokonaankin ja pitkään vellonut alapilvikansi alkoi rakoilla kunnolla. Iltapäivällä ja osan iltaa oli jopa hetken laajasti selkeääkin. Lämpötilat olivat aluksi vähän -10 asteen molemmin puolin, mutta tuon selkeän sään tultua pakkanen kiristyi sisämaassa paikoin -15 asteen kylmemmälle puolelle ja etelärannikollakin -10 asteen vaiheille. Aivan loppuillasta leudommat länsi-luoteistuulet alkoivat viritä koillisessa olleen voimakkaan matalapaineen auttamana; alapilvet palasivat taas nopeasti paikoin jääsumujen kera ja lämpötilat alkoivat leudontua lännestä alkaen -5 ja -10 asteen välille.
 
Sunnuntai 13.1.2013: Korkeapaine asettui tässä vaiheessa painopisteeltään Etelä-Skandinavian - Baltian tienoolle ja alkoi ulottua Mustallemerelle. Melko voimakas matalapaine pysyi keskukseltaan kaukana koillisessa. Tarkastelualueella vallitsivat heikot - ajoittain kohtalaiset länsi-luoteistuulet, missä alapilvikansi pysyi enimmäkseen koko ajan runsaana ja yhtenäisenä. Paikoin tuli heikkoja lumisateita. Sää leudontui vielä hieman lisää, jolloin yön jälkeen pakkanen vaihteli vähän -5 asteen molemmin puolin; leudointa lännessä.

Alkaneen viikon 3 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Etelä-Skandinavia - Mustameri -linjalla oleva korkeapaine on alkanut siirtymään tänään maanantaina koilliseen ja se asettuu tiistaiksi kaakosta Suomeen ulottuvaksi selänteeksi. Keskiviikkona se muodostaa Pohjois-Suomeen oman keskuksensa. Samalla Etelä-Suomea yrittää lähestyä Itämereltä - Baltiasta vähäinen matalapaine heikkoine lumisateineen ti, mutta ke alkaen voimakkaampi matalapainetoiminta jää kauemmaksi etelään.

Tämän myötä tänään ma on vallinnut vielä heikon pakkasen länsituulet, mutta huomenna ti tyynen vaiheen jälkeen itätuulet voimistuvat taas selvästi ja tuovat ankarampaa pakkasta; ke -10 astetta kylmemmät lukemat alkavat yleistyä. Pilvisyys oli tänään alapilvikanneltaan ajoittain rakoilevaa, mutta ti - ke on yhä enimmäkseen täyspilvistä ja ajoittain voi tulla heikosti lunta.

Pohjoisen korkeapaine tulee taas itä-länsisuuntaisena selänteenä Etelä-Suomen ylle to - pe, jolloin itätuulet tyyntyvät ja sää voi seljetä ajoittain varsin hyvin; pakkanen kiristynee tällöin sisämaassa -20 asteen vaiheille ja etelärannikolla -15 asteen lähelle - kylmemmäksikin...

Korkeapaineen pohjoispuolella vallitsevat leudommat ja kosteammat länsituulet, jotka voivat aiheuttaa pian perään sakeitakin jääsumutilanteita ja joka tapauksessa näyttää tässä vaiheessa siltä, että la paikkeilla Jäämereltä Vienanmeren tienoon yli kaakkoon liikkuva pieni matalapaine toisi sumupilviset ja leudommat länsi-luoteistuulet taas hetkeksi alueelle ilman merkittäviä sateita, mutta jo su Lapin tienoille muodostuva uusi korkeapaine toisi heti perään pohjoisen ja idän välisiä tuulia ja kiristyvää pakkasta...

Päivitys perjantaina 18.1.2013 klo. 01:15: Aluksi menneestä sen verran, että ti - ke aikana etelärannikolla ja lounaassa satoi pakkaslunta ennustettua enemmän; paikoin jopa 5 - 10 cm lisää, joka on nyt routaantumista vastaan parempaa uutta suojakerrosta ko. alueilla. Jatkokehitys on toteutumassa yhä em. tapaan varsin hyvin pääelementeiltään, mutta viimeisimmät tiedot näyttävät pe - la ajalle aikaisempaa ennustetta kireämpää pakkasta; jopa niin, että to - pe ja etenkin pe - la välisistä öistä on tulossa tämän talven kylmimmät Etelä-Suomessa. Siksi teen näistä pe alkaen tuttua pakkaseurantaa sarjassa "Talven 2012 - 2013 kylmin yö". Lauantaina päivällä em. tapaan luoteesta tulee kuitenkin hetkeksi selvästi leudompaa ilmamassaa, mutta sunnuntaina pohjoisesta - koillisesta pääsee purkautumaan heti perään uusi annos kylmää ilmamassaa. Siksi ensi viikon alussa ma - ti todennäköisesti tuovat kireää pakkasta. Sen jälkeen on merkkejä siitä, että läntinen matalapainetoiminta alkaisi elpymään ja muodostamaan loppuviikolla pysyvämmin leudompaa länsi-lounaisvirtausta ja sateitakin alkaisi tulemaan taas runsaammin...

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 2 - 2013: Etelä-Suomen lumipeitetilanne pysyi syvyyksiltään yhä lähes ennallaan koko viikon, kun alkuviikon lievä suojakaan ei ollut kovin sulattavaa laatua. Eli länsiosissa oli lunta n. 5 - 25 cm ja itäosissa monin paikoin yli 25 senttiäkin. Vanhan jäätyneen lumen päälle satoi ti - ke aikana 1 - 5 cm uutta lunta, joka osittain suojalumena kuorrutti pensaita ja puustoja kohtalaisesti. Ke - to pakkaslumena satanut lumi puolestaan kinostui paikoin kauniskuvioisesti to - pe voimakkaissa itätuulissa ja tällöin pensas- ja puustolumet varisivat osittain. Hetkellistä puustokuuraa muodostui jääsumuista monin paikoin yhtäältä maanantaiksi ja toisaalta sunnuntaiksi. Nyt alkaneella viikolla lumisateet jäävät yhä niin vähäisiksi, että lumipeitetilanne pysyy koko viikon yhä lähes ennallaan. Loppuviikolla voi muodostua taas näyttävää puustokuuraa...

Järvi- ja merijäiden paksuuntuminen on edennyt noin normaalissa aikataulussa, kun viikonlopun pakkaset pysyivät kohtuullisina. Järvissä jäiden paksuus on ollut pääasiassa 20 - 30 cm välillä ja nyttemmin paikoin reilut 30 senttiäkin. Alkutalven tuulisten ja lumipyryisten jäätymistilanteiden takia jäiden paksuudet ja rakenteet ovat kuitenkin yhä hyvin vaihtelevia. Suomenlahdella jäätymisprosessi on suunnilleen normaaliaikataulussa - vähän edellä sitä, missä ulappa on yhä pääosin sula itäosia lukuun ottamatta ja sisälahdissa on n. 5 - 15 cm vahvaa jäätä lännessä ja idässä 15 - 30 cm. Maaperän routaantuminen on alkanut etenkin länsiosien vähälumisilla alueilla, mutta on pysynyt vielä alle 10 sentin paksuuksissa. Alkaneen viikon pakkaset jouduttavat jäätymis- ja routaantumisprosessia suunnilleen normaalina - vähän normaalia joutuisampana.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaali, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

No comments: