Sunday, March 10, 2013

Talven 2012 - 2013 kylmin yö - Osa 6

Talvi on vallannut maaliskuun tässä vaiheessa niin totaalisen ankarasti, että viime yönä mitattiin jälleen tämän talven ankarimpia yöpakkasia Etelä-Suomessa. Yksittäisillä paikoilla päästiin ko. tarkastelualueella jopa n. -30 asteen paikkeille, mutta ne lukemat jäivät alla tutusti listattujen paikkakuntien katvealueille, kuten esim. Lappeenrannan Konnunsuolle.

Joka tapauksessa nyt päällä oleva pakkasaalto on ajankohtaan nähden peräti n. 10 astetta tavanomaista kylmempää, mikä on näkynytkin myös päiväsaikaan lumien hyvin jähmeänä sulamisena jopa tummapintaisilla paahdepaikoilla täysin selkeässä säässä, vaikka auringonvalon suhteen kevätpäiväntasauskin on jo hyvin lähellä.

Tämä poikkeuksellinen kylmyys johtuu siitä, kun edeltäneinä päivinä suoraan Jäämeren jääkentiltä ja itse asiassa pohjoisnavalta saakka pääsi purkautumaan kahdessa vaiheessa toinen toistaan kylmempää ilmamassaa matalapaineen painopisteen siirryttyä Suomen itäpuolelle ja korkeapaineen alettua samalla ulottua Grönlannista Skandinavian eteläosiin. Tuosta korkeapaineesta ulottui sitten viime yönä Etelä-Suomeen lännestä sen verran selännettä, että täysin selkeässä ja kuivailmamassaisessa säässä heikenneet pohjoistuulet mahdollistivat taas pakkasen roiman kiristymisen.

Alla oleva listaus paljastaa pakkaslukemien jakautuneen varsin paljon samaan tapaan kuin edellisessä maaliskuun 4. päivän yön pakkasissa; tässä viime yön tilanteessa tosin muutamilla paikoilla oli edellistä listausta parisen astetta kylmempääkin. Eniten kylmempää oli tarkastelualueen itäosissa, jossa oli tällä kertaa myös sen verran heikkoa tuulta ja selkeää. Paikoin tämän yön pakkasesta muodostuikin tämän talven toiseksi ankarin pakkastilanne.

Ensi viikon sääennusteet näyttävät karun talvikylmyyden jatkuvan edelleenkin vielä pitkään; alustavasti näyttää siltä, että alkuviikolla on ajoittaisten lumisateiden kera hetken vähän leudompaa silti talvisissa pakkasissa, mutta ke - la välillä yölämpötilat saattavat taas kiristyä huippupakkasiksi, jolloin todennäköisesti tähän pakkasseurantaan tulee silloin erittäin hämmästyttävästi vielä yksi osa jopa 1 - 3 yön osalta; uhkaako silloin joillakin paikoilla tulla sittenkin jopa koko talven pakkasennätyksiä?!...

Lämpötila-arvot on poimittu alle tuttuun tapaan Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajista. Lisäksi käytän pakkaslukemien merkkaamisessa värikoodausta, missä -30 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat sinisellä sekä -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat punaisella.

Sunnuntain 10.3.2013 alimmat yölämpötilat: Maarianhamina -15 astetta, Turku -20 astetta, Salo -25 astetta, Pori -21 astetta, Hämeenlinna -23 astetta, Tampere -24 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) -17 astetta, Vantaa -20 astetta, Hyvinkää -25 astetta, Lahti -24 astetta, Kouvola -20 astetta, Porvoo -21 astetta, Lappeenranta -18 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -18 astetta, Mikkeli -26 astetta, Jyväskylä -26 astetta, Savonlinna -25 astetta, Joensuu -28 astetta ja Ilomantsi -27 astetta.

No comments: