Thursday, March 14, 2013

Viikon 10 sää vuonna 2013: Rajusti vaihtelevaa; ti - ke suojaa, loppuviikko erittäin kylmää ja aurinkoista talvipakkasta ke ja pe rajupyryisten rintamaylitysten myötä

Viikottaisen sääraporttini julkaisu on valitettavasti viivästynyt tähän saakka, koska olen ollut ahkera mm. uuden kamerani käytön harjoittelussa ja siksi ei ole ollut viitseliäisyyttä tähänkään bloggaamiseen. Tässä tulee kuitenkin viimein tämä viikon 10 toteutunutta säätä kartoittava osa ja ennuste lähipäiville tällä kuluneella viikolla 11. Ennusteessa tämän viikon alkuosa on siis jo toteutunut tätä julkaistaessa, mutta sen kertaan tarkemmin vasta ensi viikon raporttiosassa.

Ennusteen suhteen ette ole kuitenkaan juuri mitään menettäneet, koska ankaran talvinen sää on jatkunut aikaisemmin vihjaamaani tapaan juurikin näin: "Ensi viikon (Viikko 11) sääennusteet näyttävät karun talvikylmyyden jatkuvan edelleenkin vielä pitkään; alustavasti näyttää siltä, että alkuviikolla on ajoittaisten lumisateiden kera hetken vähän leudompaa silti talvisissa pakkasissa, mutta ke - la välillä yölämpötilat saattavat taas kiristyä huippupakkasiksi, jolloin todennäköisesti tähän pakkasseurantaan tulee silloin erittäin hämmästyttävästi vielä yksi osa jopa 1 - 3 yön osalta; uhkaako silloin joillakin paikoilla tulla sittenkin jopa koko talven pakkasennätyksiä?!...".

Yleiskuvaus viikon 10 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Alkuviikolla pe saakka sää vaihteli hyvin äärimmäisesti ja rajusti, mutta viikonloppuna vakiintui tavanomaista paljon kylmempi arktisen talvinen sää. Aluksi su-ma yönä oli hyvin kireitä yöpakkasia, mutta manner-Eurooppaan muödostuneesta kevään tilapäisen yrityksen lämpöaallosta pyrki pilvistä ja suojasäistä maistiaista lounaasta alkaen ti - ke ajaksi. Keskiviikkona tapahtui kuitenkin raju muutos, kun Norjanmereltä Suomen itäpuolelle siirtyneen voimakkaan matalapaineen jälkipuolella pohjoisesta pääsi purkautumaan hyvin kylmää ilmaa rajun rintamalumipyryn kera. To oli selkeä ja kylmä välipäivä, mutta pe toinen annos entistäkin kylmempää arktista ilmamassaa purkautui alueelle pohjoisesta edellistä vieläkin sakeampipyryisen lumisaderintaman kera. Sitten viikonloppua vietettiinkin erittäin kylmässä, mutta aurinkoisessa säässä; la-su yö oli erityisen kylmä, jolloin saavutettiin monin paikoin koko talven toiseksi ankarin pakkastilanne siihen mennessä.

Euroopan mittakaavassa kevät siis yritti muodostua Länsi- ja Keski-Eurooppaan sekä laajahkosti Mustanmeren seudulle, kun Länsi-Euroopan reunalla Atlantille jäi vellomaan laaja matalapaine; etelästä virranut ilma lämmittikin päivälämpötiloja paikoin jopa +15 asteen ylikin tasalle Britannia - Saksa - Romania saakka. Samalla yöpakkaset alkoivat väistyä lännestä alkaen. Viikonloppua kohden kuitenkin epävakaiset säät yleistyivät koko alueella, kun matalapaine alkoi muodostua pitkulaisena itä-länsisuuntaisena sinne ja sen pohjoispuolelta käsin tuo Fennoskandiaan eli Suomeenkin tullut arktinen talvisää alkoi pyrkiä asteittain manner-Eurooppaankin. Su mennessä talviset pakkaset ja lumisateet palasivat jo Britanniaan - Pohjois-Saksaan ja Puolaan. Mustanmeren ympäristössä oli vielä melko leutoa. Länsi-Venäjällä eteläosissa talvisää jatkui matalapaineiden reittien mukaan ankarien ja heikkojen pakkasten vaihdellessa ja pysyvämpi erittäin ankaran pakkasen alue velloi yhä pohjoisosissa yölämpötilojen oltua yhä paikoin -40 asteen paikkeillakin.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 4.3.2013: Yöllä - aamulla vallitsi aluksi tyyni ja selkeä - lähes selkeä lounaasta ulottuneen korkeapaineen selänteen sää kireine yöpakkasineen; minimilämpötilat sisämaassa -25 asteen vaiheilla ja etelärannikolla -15 ja -20 asteen välillä (Talven 2012 - 2013 kylmin yö - Osa 5). Korkeapaineen asetuttua manner-Euroopassa itäosiin alkoi kuitenkin loppupäivän ajan lounaasta pyrkiä leudontavia lounais-etelätuulia; tätä rajasi Norjanmereltä Jäämerelle ulottuneeseen matalapaineeseen liittynyt lämmin rintama, johon liittyi lumisadevyöhyke. Se saapui iltapäiväksi - illaksi alueen länsiosiin; ensin yläpilvilauttoina vaiheittain. Samalla etelä-lounaistuulet voimistuivat kohtalaisiksi - ajoittain navakoiksi. Lämpötilat kohosivat iltaan mennessä länsiosissa 0 ja -5 asteen välille; lounaiskolkassa suojaa. Idässä jäätiin vielä -5 ja -15 asteen välille; kylmintä koilliskolkassa.

Tiistai 5.3.2013: Korkeapaine siirtyi vähän idemmäksi Mustallemerelle. Norjanmerellä ollut matalapaineen osakeskus alkoi voimistua ja liikkua itäkaakkoon. Siihen liittynyt em. lämmin rintama siirtyi yön - aamun aikana alueen itäosiin ja lopulta toi sinnekin leudompaa ilmaa lounaasta. Sää oli koko päivän täyspilvistä, utuisempaa ja matalat sumupilvet olivat paikoin sumuina maan pinnalla. Vaasan seudulta itäosiin liikkui lumisateita päivän mittaan; lounaassa oli poutaa. Etelän ja lännen väliset tuulet olivat enimmäkseen kohtalaisia. Lämpötila asettui lännessä nollan vaiheille ja ajoittain oli suojaa. Idässä oli yöllä aluksi pakkasta -10 asteen molemmin puolin, mutta iltaan mennessä lauhtui 0 ja -5 asteen välille.

Keskiviikko 6.3.2013: Voimistuva matalapaine siirtyi yöksi - aamuksi keskukseltaan Keski-Suomeen ja loppupäivän aikana siitä idemmäksi Venäjälle. Sen mukana kylmä rintama ylitti iltapäivällä - illalla Etelä-Suomen pohjoisesta ja toi perästään paljon kylmempää talvi-ilmamassaa. Aluksi yhtenäinen sumupilvikansi alkoi rakoilla aamulla - alkuiltapäivällä kohtalaisissa länsituulissa lämpötilan oltua 0 vaiheilla; leudointa lännessä +3 asteen paikkeille saakka iltapäivällä. Iltapäivällä yläpilviharsovaiheen jälkeen ennen em. kylmän rintaman ylitystä oli hetken selkeää, mutta länsi-luoteistuulten voimistuttua navakkapuuskaiseksi kokkareista alapilvilauttailua palasi. Kylmän rintaman ylitys oli dramaattinen; kapean erittäin sakean lumipyryrintaman yhteydessä pohjoiseen kääntynyt tuuli oli vahinkoja tehneen myrskypuuskaista (Tuuli puhaltaa vaarallisen voimakkaasti pääkaupunkiseudulla) >> Muutamien minuuttien ajan esim. pääkaupunkiseudulla oli siten rajun lumimyrskyistä. Lämpötila oli rintaman tuloon saakka nollassa - parisen astetta plussalla, mutta ylityksen yhteydessä pakastui tunnin sisällä -5 ja -10 asteen välille! Rintamapyryn ylityksen jälkeen sää selkeni jyrkkärajaisesti ja nopeasti kokonaan pohjoistuulen pysyttyä navakka - kovapuuskaisena. Puoleen yöhön mennessä lämpötila oli sisämaassa jo paikoin -10 asteen kylmemmällä puolella.

Torstai 7.3.2013: Matalapaine Suomen itäpuolella jäi vellomaan lähes sijoilleen hitaasti heikkenevänä. Korkeapaineen selännettä alkoi ulottua Grönlannista Etelä-Skandinaviaan. Näiden välissä Suomessa jäi vaikuttamaan hyvin kylmä ja kuiva pohjoinen ilmavirtaus. Illalla Lappiin muodostui uusi matalapaineen osakeskus, joka takana entistä kylmempi arktinen ilmamassa alkoi tulla etelämmäksi. Pohjoistuulet olivat aluksi navakkapuuskaisia, mutta heikkenivät etenkin lännessä illaksi selvästi. Sää oli selkeää muutoin, mutta iltapäivällä oli vähän aikaa ohuita kumpupilviä jonomaisesti; itäosissa heikkoja lumikuurojakin. Yölämpötila oli -10 asteen molemmin puolin; kylmintä sisämaassa paikoin n. -15 astetta. Päivälämpötila jäi -1 ja -5 asteen välille; leudointa lounaiskolkassa.

Perjantai 8.3.2013: Korkeapainetta ulottui yhä selänteenä Grönlannista Etelä-Skandinaviaan ja aluksi Baltiaankin. Matalapaineen painopiste pysyi Suomen itäpuolella ja Lapissa kehittynyt matalapaineen osakeskus siirtyi kohti Laatokkaa; sen mukana toinen kylmä rintama ylitti Etelä-Suomen pohjoisesta iltapäivällä. Ennen rintamaa lännen ja pohjoisen väliset tuulet olivat heikkoja ja yläpilviharso alkoi lisääntyä vähitellen pohjoisesta. Yöpakkasta oli länsi- ja etelärannikon -10 asteen vaiheilta sisämaan -15 ja -20 asteen välille. Iltapäivällä rintaman ylitys oli taas dramaattisesti erittäin sakeapyryinen; edellistä ke pyryä heikompituulinen, mutta pidempään pyryttävä ja jopa runsassateisempi >> (Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Pe 8.3.2013 erityisen sakeapyryinen lumikuurorintaman ylitys). Rintaman ylityksen jälkeen illaksi selkeni taas nopeasti ja jyrkkärajaisesti kokonaan ja navakkapuuskaisesti pohjoiseen kääntynyt tuuli heikkeni kohtalaiseksi. Päivälämpötila kohosi ennen rintamaa -1 ja -5 asteen välille, mutta illalla pakastui koko alueella -10 asteen kylmemmälle puolelle.

Lauantai 9.3.2013: Matalapaineen painopiste Suomen itäpuolella muodostui vähän enemmän Kuolanniemimaan suuntaan ja Grönlannista yhä kaakkoon ulottunut korkeapaine vahvistui vähän enemmän ja laajemmin Skandinaviassa; hyvin kylmä arktinen pohjoisvirtaus heikkeni päivän mittaan ja etenkin lännessä oli illalla jo tyyntäkin Skandinavian korkeapaineesta ulottuneen vaikutuksen takia. Sää oli muutoin koko ajan selkeää ja kuivailmamassaisen kuulasta, mutta iltapäivällä oli paikoin ja hetken vähäistä ohutta kumpupilveä ja idässä heikkoja lumikuuroja. Yölämpötila oli etelärannikolla -10 ja -15 asteen välillä ja sisämaassa -15 ja -20 asteen välillä. Päivälämpötila jäi -5 asteen vaiheille; kylmintä idässä. Illalla pakkanen kiristyi nopeasti enteillen erityisen kylmää yötä.

Sunnuntai 10.3.2013: Skandinaviasta ulottui korkeapaineen selännettä Etelä-Suomeen yöllä - aamulla, jolloin oli kokonaan selkeää ja tyyntä yöpakkasen kiristyttyä siksi hyvin ankaraksi ajankohtaan nähden; sisämaassa paikoin jopa lähelle -30 astetta ja yleisesti -20 ja -25 asteen välille. Etelärannikollakin mitattiin lähes -20 asteen pakkasta >> (Talven 2012 - 2013 kylmin yö - Osa 6). Loppupäivän aikana korkeapaineen selänne asettui itä-länsisuuntaisena Baltian ylle ulottuen Grönlannin - Islannin laajasta korkeapaineesta ja Kuolanniemimaan tienoilla vellonut matalapaine alkoi ulottaa vähän leudontavaa vaikutustaan etelämmäksi; selkeä ja kuulas sää jatkui alkuiltaan, mutta pohjoisesta saapui sitten kylmän rintaman etupuolen yläpilvivyöhykkeitä asteittain. Lännen ja pohjoisen väliset tuulet olivat iltapäivällä - illalla heikkoja - kohtalaisia. Päivälämpötila jäi taas hyvin alas eli -5 asteen paikkeille; idässä kylmintä. Illalla pakkanen kiristyi silti vain hitaasti.

Alkaneen viikon 11 sääennuste Etelä-Suomeen (Ma - to on jo toteutunut; pe - su ja alustavasti viikon 12 alku on ennustetta): Alkuviikolla on siis ollut kahden lumisadealueen aikana vähän leudompaa pakkassäätä (ma ja ti - ke paikkeilla), mutta ke alkaen ankarat pakkaset etenkin yöaikaan ovat palanneet (Tästä teen talven 2012 - 2013 kylmimmän yön pakkasseurantaan osan 7 > Julkaisu pe 15.3. ...). Itse asiassa ilmamassa jatkuu koko loppuviikon ajankohtaan nähden erityisen kylmänä ja vähäisen pilvisyyden - kokonaankin selkeän sään vallitessa päivälämpötilat pysyvät asteen pari pakkasella jo melko keväisestä auringonvalosta huolimatta ja öisin pakkanen kiristyy heikkotuulisissa - tyynissä olosuhteissa yhä helposti -20 asteen paikkeille - kylmemmällekin puolelle ainakin sisämaassa.

Kylmyys johtuu ja on johtunut Euroopan mittakaavassa edelleen siitä, kun alkuviikolla on yhä vallinnut vahvaa korkeapainetta Grönlannista Pohjois-Atlantille ja sen itäpuolella Pohjoisnavalta ja osin Länsi-Venäjän ankaran pakkasen alueelta on päässyt arktista ilmamassaa edelleen Fennoskandiaan hyvin pienten matalapaineiden kera ja manner-Eurooppaan laajasti matalapaineen asetuttua siellä laajana Länsi-Välimereltä Mustallemerelle; ajankohtaan nähden poikkeuksellisen ankaraa takatalvea Länsi- ja Keski-Eurooppaan on täten muodostunut.

Nyttemmin tilanteeseen on tulossa sellainen jännä muutos loppuviikoksi, että yhtäältä Islannin suunnasta muodostuu matalapainetta Britteinsaarten tienoille ja siihen liittyy jonoksi matalapainetta Espanjan tienoilta Norjanmerelle. Jonon itäreunaa tulee sävyttämään vain kapealla alueella vähän leudontava etelä-lounaisvirtaus ulottuen pohjoisessa vain Skandinaviaan. Toisaalta tuo em. Länsi-Välimeri - Mustameri -matalapainejono on nyttemmin muodostumassa yhdeksi kompaktimmaksi hyvin voimakkaaksi myrskymatalapaineeksi, joka liikkuu viikonlopun aikana keskukseltaan reittiä; Romania - Valko-Venäjä - Moskova ja siitä koilliseen heikkenevänä. Näiden matalapaineiden väliin jää kiilana korkeapaineen selänne Suomesta Itä-Eurooppaan, jossa jää vaikuttamaan tuo erityisen talvinen pakkasilmamassa. Se aiheuttaa tuon itäisen myrskymatalapaineen länsi-luoteisreunalla ankaria lumimyrskyjä, mutta samaan aikaan sen kaakkois-itäpuolella Mustanmeren pohjoispuolelle ja siitä myöhemmin koilliseen tulee etelästä jopa lähes kesälämmintä keväänedistyslämpöaaltoa. Ukkosia on odotettavissa ilmamassojen rajalla matalapaineen eteläreunalla.

Ensi viikon 12 alussa on alustavana näkymänä seuraavaa: Matalapaine vahvistaa otettaan Länsi- ja Keski-Euroopassa ja korkeapaine puolestaan vahvistuu Jäämerellä ja osittain Kuolanniemimaan - Lapin tienoilla; kevät etenee manner-Euroopassa epävakaisissa ja vähän leudommissa oloissa, mutta yhä tavanomaista jähmeämmin. Fennoskandiassa alkaa vallita hyvin kylmä ja voimakas itäviima Länsi-Venäjän pohjoisosissa yhä pysyvältä ankaran pakkasen alueelta ja talvi jatkuu siten yhä erityisen / jopa ennätyksellisen ankarana ajankohtaan nähden koko Suomessa. Mustanmeren tienoolle tulee aluksi takatalvea jo tänä viikonloppuna tuon em. myrskymatalapaineen jälkeen, mutta tuo manner-Euroopan uusi matalapaine voi nostaa Balkanilta pohjoiseen keväistä lämpöä...

Poikkeavasta julkaisuajankohdasta johtuen tähän ennusteeseen ei tule enää päivitystä, vaan seuraavassa varsinaisessa viikkosääraportissa palataan asiaan ensi viikolla...

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 10 - 2013: Etelä-Suomen lumipeite pysyi lähes ennallaan koko kyseisen viikon; ti - ke tosin tapahtui parisen senttiä sulamista suojasäissä, mutta saman verran - paikoin n. 5 cm lisääkin lunta tuli em. kahdesta rajupyryisestä lumisaderintamasta. Loppuviikolla erityisen kylmät pakkassäät pitivät sulamisen hyvin kurissa aurinkoisessakin säässä; vain paahteisilla paikoilla tummat lumipenkat sulivat hieman ja niihin muodostui tilanteelle tyypillistä kaunista pitsimäistä sulamiskuviointia. Koko viikon lumipeite pysyi täten läntisimmissä osissa paksuudeltaan vähän 25 cm molemmin puolin ja muutoin yleisesti vähän 50 cm molemmin puolin; selvimmin yli 50 cm paksuja hankia pysyi Uudeltamaalta Hämeeseen ja itäisimmissä osissa. Maaliskuisena paahdepaikkailmiönä alkoi kuitenkin näkyä aurinkoa vasten kohtisuoraan olevilla eteläluiskilla - rinteillä yksittäisiä pälviä.

Havupuustoihin tuli vähän lisää lunta etenkin tuosta jälkimmäisestä pyryrintamasta, mutta se suli auringonpaisteessa pois tummilta havunoksilta seuraavana päivänä. Muutoin puusto pysyi lumettomana (Edellisviikon vähäiset lumet sulivat ti - ke suojasäissä) ja huomionarvoista oli myös se, että kovissakaan yöpakkasissa ei muodostunut juuri yhtään puustokuuraa; se johtui hyvin kuivista ilmamassoista. 

Kovista pakkasista huolimatta routa ei ole syventynyt merkittävästi läntisten osien vähälumisillakaan alueilla; paikoin kuitenkin siellä 30 cm paikkeille. Muutoin paksulumisilla alueilla oli yhä hyvin vähän - paikoin ei ollenkaan routaa.

Tällä kuluneella viikolla 11 lumipeite on yhä pysynyt lähes samana ja routa on pahentunut vähälumisilla kohdilla...

Vesistöissä ko. loppuviikon pakkaset alkoivat vahvistaa jäitä tavanomaisia ajankohdan jäänpaksuuksia kohti, vaikka toisaalta auringon jäitä päiväsaikaan heikentävää vaikutustakin on alkanut jo vähän esiintymään päiväpakkasistakin huolimatta. Joka tapauksessa järvissä 50 cm paksummat jäät alkoivat yleistyä ja muutoin jäänpaksuudet olivat ko. viikon su mennessä 40 ja 50 cm välillä. Virtapaikkojen aikaisemmin heikenneet - jäistä vapautuneet kohdat alkoivat uudestaan jäätyä umpeen ja samoin jokijäät alkoivat olla taas yhtenäisiä pakkasten ankaroiduttua.

Järvissä ja joissa oli alkanut ilmenemään maaliskuun alussa viimein vedenpinnan tyypillinen kevättalvinen lasku, vaikka edellissyksyn ennätyssateiden takia maaperä oli jäänyt talveksi erittäin märäksi; pinnanlasku näkyi mm. järvien rannoilla jääkansien taipumisena ja taittumisena alas ulapille päin.

Suomenlahdellakin jäätilanteet alkoivat vahvistua siten, että länsiosan ulapan sulat alueet alkoivat jäätyä umpeen uudestaan yhä lännemmäksi. Myös vanhat lumipeitteiset jäät alkoivat vahvistua vielä lisää sisälahdista ulapalle; sisälahtien jäänpaksuudet alkoivat myös ylittää paikoin 50 cm.

Tällä kuluneella viikolla 11 jäiden vahvistuminen on jatkunut ja jatkuu edelleen ajankohtaan nähden poikkeuksellisen talvisesti.

Viikon 10 kylmät säät pienestä suojasäävaiheesta huolimatta eivät edistäneet aikaisempia pajujen (Salix sp.) kissoja sekä leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) hedenorkkonotkistumisia esikasvutapahtumina ollenkaan ja tällä kuluneella viikolla 11 ankarat pakkaset ovat pitäneet kehitykset yhä täysin pysähdyksissä ja aiheuttaneet jopa pakkastuhovaaraa liian notkistuneille em. norkkoaiheille. Jatkossakaan leppien ja pähkinäpensaiden kukinnan alkamiselle ei ole pitkään aikaan mitään mahdollisuuksia eikä termisen kevään alkamista ole näköpiirissä ollenkaan.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

No comments: