Monday, April 01, 2013

Viikon 13 sää vuonna 2013: Tavanomaista kylmempää ja enimmäkseen selkeän poutaa; öisin pakkasia ja päivisin keväisehköä (Päivitetty!)

Yleiskuvaus viikon 13 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Tarkastelualueella jatkui edelleen terminen talvi koko viikon vallinneen kylmän ilmamassan manifestoiduttua hyvin alhaisina yölämpötiloina. Päivisin aurinko lämmitti kuitenkin jo melko keväisen oloisesti sään pysyttyä suurimman osan aikaa hyvin vähäpilvisenä; ainoastaan lauantai oli runsaamman pilvisyyden päivä etelästä käsin vaikuttaneen pienen matalapaineen takia. Lisäksi torstaina sisämaassa esiintyi paikoin lumikuuroja heikon säärintaman yhteydessä. Kylmän ilmamassan pysyvyys oli kuitenkin yhä merkkinä laajemman sääasetelman jumittumisesta >>

Suomen ja Euroopan säätä hallitsi nimittäin koko viikon sellainen asetelma, missä Pohjois-Atlantin voimakkaasta ja laajasta matalapaineesta siirtyi matalapainejonoa jatkuvalla syötöllä Välimerelle ja siitä osakeskuksina Mustanmeren ylle ja loppuviikolla pohjoisempaa reittiä koilliseen Venäjälle Suomea viistäen. Korkeapaine oli asetelmassa aluksi hyvin pysyvästi vyöhykkeenä Grönlannista Etelä-Skandinaviaan, mutta muotoutui loppuviikolla ensin Suomen eteläpuolelle ja siitä nopeasti Venäjälle. Fennoskandiaan jäi kuitenkin yhä vähäistä korkeapaineen selännettä ulottuen Britannian - Pohjanmeren ylle muotoutumaan alkaneeseen uuteen korkeapaineeseen.

Tämä asetelma ylläpiti Fennoskandian lisäksi laajasti manner-Euroopassa ajankohtaan nähden kylmää ilmamassaa, missä Britannia-Ranska-Saksa -alueella yöpakkasineen ja yhä paikoin jopa lumikuuroineen oli erityisen kylmää, kun samalla paljon leudompi Välimeren tienoo sai monena päivänä monin paikoin runsaita vesisateita. Länsi-Venäjällä pohjoisosien kovat pakkaset sentään helpottivat, mutta suht talvinen sää vallitsi aluksi laajasti Mustanmeren pohjoisreunaa myöten. Päivälämpötilat alkoivat kuitenkin nousta nollan tienoille varsin laajasti loppuviikolla, mutta vain vähän Mustanmeren länsi- ja pohjoispuolille alkoi tulla etelästä hyvinkin lämmintä ilmaa lännestä tulleen matalapainetoiminnan ansiosta. Ko. alue onkin ollut nyt ainoa paikka manner-Euroopan mittakaavassa, missä kevään eteneminen mm. lumien sulamisesta maisemien vihertymiseen on alkanut ottamaan hyvin ripeitä askelia.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 25.3.2013: Grönlannista ulottui edelleen korkeapainetta Etelä-Skandinaviaan ja vähän Suomen eteläpuolelle. Suomen kaakkoispuolella oli heikkenevä matalapaine ja Lapista käsin yritti vaikuttaa heikon rintamasysteemin kera vähäistä matalapainetta. Tarkastelualueella vallitsivat heikot enimmäkseen pohjoistuulet ja ajoittain oli tyyntä. Yö ja aamu olivat selkeitä, mutta iltapäivällä oli vähäistä kumpupilveä. Illalla pohjoisesta saapuneen kuolevan rintamasysteemin keskipilvilauttoja oli hajanaisesti. Yölämpötila oli sisämaassa -10 ja -15 asteen välillä ja etelärannikolla -5 ja -10 asteen välillä. Päivälämpötila oli +1 ja +5 asteen välillä.

Tiistai 26.3.2013: Grönlannista Etelä-Skandinaviaan ulottunut korkeapaine pysyi yhä aloillaan, kuten matalapaine Suomen itä-kaakkoispuolella. Lapin pohjoisreunalla voimistui vähän toinen matalapaine. Tarkastelualueella jatkuivat pohjoisen puoleiset tuulet enimmäkseen heikkoina, mutta iltapäivällä ajoittain kohtalaisina; illalla tyyntyi selvästi. Sää oli selkeää ja vain yksittäisiä yläpilvilauttoja oli ajoittain. Yölämpötilat olivat sisämaan -10 asteen vaiheilta etelärannikon -5 asteen vaiheille. Päivälämpötila jäi edellispäivästä nollan tienoille - asteen pari plussalle; leudointa lounaiskolkassa ja etelärannikolla.

Keskiviikko 27.3.2013: Grönlannista Etelä-Skandinaviaan ulottunut korkeapaine alkoi ulottua enemmän Suomen eteläpuolelle. Matalapaine Lapin pohjoisreunalla lisäsi vaikutustaan vähän etelämmäksi. Tarkastelualueella oli koko päivän selkeää. Yöllä oli tyyntä ja minimilämpötilat laskivat sisämaassa paikoin -15 asteen vaiheille. Muutoin yöpakkasta oli etelärannikon -5 asteen paikkeilta -10 asteen tienoille muualla. Päivällä länsituuli virisi tuoden vähän leudompaa ilmaa ja päivälämpötila kohosikin +1 ja +5 asteen välille; lännessä paikoin +5 asteen tienoille.

Torstai 28.3.2013: Etelä-Skandinaviasta Suomen eteläpuolelle ulottunut korkeapaine vahvistui hieman itäosiltaan. Lapin pohjoispuolella vaikutti edelleen matalapaine, jonka heikko kylmä rintama saapui pohjoisesta iltapäiväksi - illaksi kuolemaan tarkastelualueelle. Länsituulet olivat heikkoja - kohtalaisia alkupäivällä; illalla tyyntyi selvästi eteläpuolisen korkeapaineen pullistettua selännettä Suomeen. Yöllä - aamulla oli selkeää, mutta iltapäivästä alkaen etenkin sisämaassa pilvisyys runsastui em. rintaman saapumisen takia ja itäosissa esiintyi lumikuurojakin. Etelärannikolle ko. rintamapilvisyys ulottui vasta illalla itäpainotteisesti vähäisine ylä- ja keskipilvilauttoineen. Yölämpötila pysyi aikaisempaa leudompana -5 asteen vaiheilla koko alueella; leudointa lännessä ja etelärannikolla. Päivälämpötila oli +1 ja +5 asteen välillä; lännessä yhä paikoin n. +5 astetta.

Perjantai 29.3.2013: Eteläpuolinen korkeapaine ulotti aluksi selännettä Suomeen ja siitä Skandinaviaan. Keski-Euroopasta alkoi kuitenkin lähestymään pieni matalapaine. Tarkastelualueella yöllä - aamulla oli tyyntä, mutta lähes selkeää oli vain sisämaassa, koska lounaaseen - etelärannikolle ulottui tyynessä säässä muodostunutta meren sumupilvilauttaa. Iltapäiväksi selkeni koko alueella, mutta etelästä lähestynyt matalapaine toi illaksi yläpilviharsoa vyöhykkeinä ja lauttoina etelä-kaakkoistuulen virittyä samalla. Yölämpötila oli sisämaan -10 asteen vaiheilta etelärannikon -5 asteen vaiheille; länsiosissa tyynimmillä sisämaapaikoilla oli paikoin jopa n. -15 astetta. Päivälämpötila oli yhä enimmäkseen +1 ja +5 asteen välillä.

Lauantai 30.3.2013: Lounaasta lähestynyt pieni matalapaine asettui heikkenemään Baltiaan. Sen pohjoispuolelle jäi korkeapaineen selännettä Britanniasta Keski-Suomeen. Eteläpuolinen korkeapaine oli siirtynyt idemmäksi Venäjälle. Norjanmeren - Jäämeren matalapaine vaikutti vain Lapissa. Tarkastelualueella kaakon kautta itään kääntyneet tuulet olivat enimmäkseen kohtalaisia; etelärannikolla voimakkaimpia. Illalla tyyntyi taas selvästi. Eteläpuolinen matalapaine ylläpiti koko päivän myös yläpilviharsoja lauttoina ja vyöhykkeinä; runsaimpia ne olivat etelärannikolla, mutta lumisateet eivät ulottuneet mereltä alueelle. Illalla yläpilvitilanne mahdollisti upeita iltaruskovärejä. Yölämpötila oli edelleen sisämaan -10 asteen vaiheilta etelärannikon -5 asteen paikkeille. Päivälämpötila jäi edellispäivästä pilvien takia ollen vain 0 ja +2 asteen välillä.

Sunnuntai 31.3.2013: Baltian matalapaine siirtyi kuolevana Venäjälle ja korkeapaineen selänne asettui pohjoisesta Etelä-Suomen päälle itä-länsisuuntaisena. Lappi-Norjanmeri-Jäämeri -alueella vaikutti edelleen matalapaine. Mustanmeren länsipuolelta alkoi lähestymään taas matalapaine Etelä-Suomea. Tarkastelualueella ensin mainitun matalapaineen yläpilviharsot poistuivat yön aikana ja loppupäivä olikin enimmäkseen selkeä, mutta iltapäivällä muodostui ohuita kumpupilviä, jotka illansuussa levisivät lauttamaisina paikoin runsaiksi. Illalla selkeni kokonaan. Tuulet olivat enimmäkseen hyvin heikkoja ja ajoittain oli tyyntä. Yölämpötila oli taas sisämaassa -10 asteen vaiheilla ja etelärannikolla -5 asteen vaiheilla. Päivälämpötila oli +1 ja +5 asteen välillä.

Alkaneen viikon 14 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Tänään maanantaina korkeapaine on alkanut vahvistumaan Norjan länsipuolella ja se jää hallitsemaan sinne to saakka. Siitä alkaa ulottumaan kuitenkin vahvemmin selännettä Etelä-Suomen / Baltian yli Venäjälle ti - to. Samalla matalapaineiden voimakas vyöry lännestä Välimeren tienoolle jatkuu edelleen ja sen pohjoispuolella laaja itävirtaus pitää manner-Eurooppaa yhä hyvin koleana ja Välimerta hyvin epävakaisena. Tämä takaa sen ainakin to saakka, että Fennoskandiassa kylmähkö ilmamassa hillitsee kevääntuloa edelleen; eli sää on tarkastelualueella enimmäkseen vähäpilvistä ja poutaista yölämpötilojen ollessa useita asteita pakkasella ja sisämaassa yhä -10 asteen paikkeillekin saakka. Päivälämpötilat kohoavat sentään ainakin +1 ja +5 asteen välille ja to paikkeilla ehkä sen yläpuolellekin on mahdollisuuksia... 

To jälkeen asetelma laajassa mittakaavassa näyttäisi muodostuvan niin, että Välimerelle yhä tullut matalapaineiden vyöhyke alkaisi asettumaan sieltä Suomen itäpuolelle, missä viikonloppuna yksi osakeskus uhkaisi Etelä-Suomea (Lumisateiden riskiä...) liikkuessaan kaakonkulmaa viistäen koilliseen. Korkeapaineen painopiste jäisi länteen asettuen pohjoisesta Britannian tienoolle - länsipuolelle. Näin ollen sen ja itään asettuvan matalapainevyöhykkeen välissä Fennoskandiasta laajasti manner-Eurooppaan alkaisi vallita pohjoisvirtaus ylläpitäen edelleen kylmää ilmamassaa; Fennoskandiassa olisi viikonloppuna myös pienen matalapaineen ja korkeapaineen parivaljakko vielä ratkaisemattomana säähän vaikuttamisessaan... Lämpimät kevätsäät pystyisivät kuitenkin vaikuttamaan lähimmillään edelleen vain Mustanmeren ympäristössä ja siitä koilliseen; on siinä ja siinä, miten paljon tämä kevätlämpö pystyisi ulottumaan ajoittain vain Moskovan seudulle saakka pohjoiseen. Siellä voi mahdollistua paljon yli +10 asteen päivälämpötilat viikon loppuun mennessä ensimmäistä kertaa... 

>> Tarkastelualueella olisi siten yhä koko tämän alkaneenkin viikon aikana turha odottaa termisen kevään alkamista ja luonnon kevään etenemisen aste onkin jäämässä siksi jo paljon jälkeen normaalista aikataulusta. Tarkennusta to jälkeiseen säähän myöhemmin...

Päivitys torstaina 4.4.2013 klo. 15:30: Em. sääennuste on toteutunut erittäin hyvin, joskin asteen parin verran on ollut leudompaakin etenkin etelärannikolla niin, että termisen kevään alkamista ajatellen vuorokauden keskilämpötilat ovat olleet etelärannikolla jo paikoin 2 - 3 päivänä yli 0 astetta. Tämä on mahdollistunut, kun yölämpötilat ovat jääneet ko. kaistaleella vain -2 ja -5 asteen välille ja koko alueella päivälämpötilat ovat olleet +5 asteen paikkeilla. Termisen kevään alkamiseen vaadittavat vähintään 5 päivää peräkkäin yli 0 astetta jäänevät kuitenkin vielä uupumaan, koska huomisesta pe alkaen on tulossa taas kylmempää säätä, kun tuo em. pohjoisvirtaustilanne on toteutumassa.

Tänään torstaina sisämaassa on siis ollut jo selvästikin yli +5 asteen päivälämpötiloja, mutta pe - su aikana päivälämpötilat ovat jäämässä taas lähinnä +1 ja +5 asteen välille. Öisin pakkanen on myös kiristymässä selkeimmillä - heikkotuulisimmilla hetkillä sisämaassa paikoin lähelle -10 astetta etenkin la-su yönä. Kaakonkulmaa viistäen koilliseen menee siis matalapaine pe - la aikana ja sen ensimmäset yläpilviharsot ovat jo tänään to tulleet etelästä. Lumisateet jäävät kuitenkin täpärästi ulottumatta tänne, mutta pilvisyys on hetken etenkin idässä runsasta. Sitten em. vihjauksen mukaan aluksi la Suomen päälle muodostuu pieni korkeapaine ja sitä vastaavasti Skandinaviaan pieni matalapaine; la ja la-su yö ovat vielä vähäpilvisiä. Su tuo Skandinavian pieni matalapaine näyttää tulevan lumisateineen tarkastelualueelle länsipainotteisesti; tällöin sateisella alueella päivälämpötila voi jäädä jopa 0 tai asteen pari pakkasellekin.

Matalapaineesta jäisi vielä maanantaiksikin epävakaisuutta alueelle lumikuuroina ja hyvin kolea pohjoisvirtaus vaikuttaisi senkin jälkeen vielä ainakin tiistaina. Kuitenkin ensi viikon keskiviikosta alkaen on eri ennustemalleissa ollut merkkejä muutoksesta, joka saattaisi parhaimmillaan tuoda pian ke jälkeen voimakkaan lämpenemisen ja termisen kevään kunnollisen alkamisen... Katsotaan sitä sitten ensi ma tarkemmin seuraavassa varsinaisessa sääraportissa.

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 13 - 2013: Etelä-Suomen lumipeite on jatkanut paahdepaikkojen (aurinkoiset rinteet ja seinustat sekä asfalttialueet) osalta hyvää sulamista, koska auringonpaistetta on ollut hyvin paljon lähes päivittäin tähän mennessä. Sen sijaan mm. peltojen vaakasuuntaiset lumihanget ovat sulaneet paljon hillitymmin jättäen tähän mennessä aukeat alueet edelleen yhtenäisen lumipeitteen valtaan; vain läntisimmissä osissa on paikoin peltopälveytymistä. Varjossa ja tiheissä metsissä sulamista ei ole tapahtunut senkään vertaa tai jopa lähes ollenkaan. Näin ollen kevään tyypillinen aukeiden paikkojen ja metsien välinen sulamisero on sentään alkanut, mutta kokonaissulaminen on jo selvästi normaalista myöhässä. Niinpä suuressa osassa aluetta läntisimpiä osia lukuun ottamatta on vieläkin yksittäisiä n. 50 cm hankisyvyyksiä etenkin metsä- ja varjoalueilla. Lumi on entistä jäisempää sulaneilla paikoilla eli yhä vaivalloisemmin jatkosulavaa. 

Jatkossa sulaminen pysyy edelleen tavanomaista hitaampana ja aukeilla alueilla peltojen paikallinen pälveytyminen pysyy lähinnä länsipainotteisena. Niinpä sulamisvesien määräkin pysyy yhä kurissa. Taajamissa asfaltoitujen alueiden lumet jatkavat sen sijaan poissulamista niin, että katupölyongelmat pahenevat edelleen. Routa pysynee jo melko hyvin tähän mennessä saavutetuissa mitoissa (Lännessä paikoin n. 40 cm) ja voi paikoin alkaa sulamaan alta päin paksulumisilla alueilla.

Vesistöjäiden talviset ominaisuudet alkoivat jo hieman antamaan periksi päättyneen viikon aikana hyvän auringonpaisteen takia, mutta virtapaikkoja ja jokia lukuun ottamatta jäiden kantavuus pysyi edelleen ihmisliikennettä mahdollistavana kylmien öiden ansiosta. Tälläkin viikolla yöpakkaset jatkavat samaa ainakin varjoisilla rannoilla ja seisovan veden paikoilla, mutta auringonsäteilyn teho alkaa yhä enemmän ja yleisemmin heikentää jäiden rakenteita, vaikka niiden paksuus pysyykin edelleen jopa n. 50 - 60 sentin mitoissa ja vaikka öisin tapahtuu yhä uudelleen jäätymistä. Mitään sulamistulvia ei silti ole tiedossa vielä jokiinkaan, kun lumien sulaminen pelloillakin pysyy vielä sen verran kurissa. Suomenlahdella jäätilanteet ovat samaan tapaan käyttäytyviä sisälahdissa. Ulapalla on ollut railoutumisen ja niihin uuden jään muodostumisen vaihtelua; jatkossa uutta jäätä pystyy muodostumaan yhä vähemmän, mutta sulaminen pysyy yhä kurissa.

Kasvimaailmassa ensimmäisenä etenevät kevätheräämiset pajujen (Salix sp.) kissojen sekä pähkinäpensaan (Corylus avellana) ja leppien (Alnus sp.) kukinnan alkamisen suhteen jatkavat päättyneellä viikolla palautunutta hyvin hidasta etenemistään, joka viimein tällä alkaneella viikolla voi mahdollistaa lämpimimmillä kasvupaikoilla ensimmäiset vähäiset kotimaista alkuperää olevat siitepölytilanteet jälkimmäisistä lajeista; niiden täysi kukinta odottaa silti yhä kunnon kevätlämpöä. Pajujen kissojen kasvu jatkuu hitaana, mutta niillähän kukinnan alkamiseen on vielä pitkä matka. Lämpimillä lumesta jo vapautuneilla pälvipaikoilla jatkuu varhaisten sipulikasvien kehitys, missä voidaan odotella kohtapuoliin ainakin lumikellojen (Galanthus nivalis) kukinnan alkamista... Nämä kehitysvaiheet ovat kuitenkin nekin jo normaalista selvästi jäljessä ja yhä enemmän jälkeen jäävätkin koko tämän viikon 14 kylmyyden takia.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

No comments: