Monday, April 08, 2013

Viikon 14 sää vuonna 2013: Tavanomaista kylmempää; aluksi enimmäkseen aurinkoista yöpakkasten ja keväisten päivien kera, sunnuntaina lumipyryä (Päivitetty!)

Yleiskuvaus viikon 14 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Ajankohtaan nähden kylmä termistä talvea yhä pitkittänyt sää vaikutti tarkastelualueella etenkin alhaisina yölämpötiloina, mutta torstaihin mennessä ilmamassa leudontui korkeapainesäässä vähitellen hieman ja päivälämpötilat nousivatkin ajankohdan normaaliarvoihin saavuttaen tähän mennessä keväisimmät lukemat ke - pe välillä. Sää oli korkeapainevoittoisena enimmäkseen vähäpilvistä ja ajoittain täysin selkeääkin, mutta kaksi etelästä kaakonkulmaa viistäen koilliseen mennyttä matalapainetta runsastuttivat pilvisyyttä yhtäältä ma ja toisaalta to - pe aikana. Sunnuntaina Skandinaviasta saapui uudestaan kylmentyneessä ilmamassassa pieni matalapaine lumipyryineen tuottaen talven otteen kiristymistä myös visuaalisesti.

Suursäätilaa hallitsi koko viikon laajasti Euroopassa ajankohtaan nähden hyvin kylmä sää, joka korostui etenkin Länsi- ja Keski-Euroopassa sikäläisittäin jopa ennätyksellisen ankarina yöpakkasina ajankohtaan nähden (Paikoin jopa n. -10 astetta alkuviikolla!) ja maisemien vihertymisen alkamisen laajana estymisenä eli sikäläisen vihreän kevään jo poikkeuksellisen paljon myöhään normaalista jäämisenä.

Tilannetta ylläpiti edelleen se, että matalapaineet vyöryivät sarjana Atlantilta Välimerelle ja siitä Mustanmeren pohjoispuolitse Suomea viistäen koilliseen. Samalla korkeapaineen painopiste Norjan länsipuolella ja ti - to aikana itä-länsiselänteenä Fennoskandian eteläosista Venäjälle takasi hyvin kylmien itä-koillistuulten pysyvyyden manner-Euroopassa. Loppuviikolla tosin korkeapaineen muodostuminen Länsi- ja Keski-Eurooppaan alkoi lämmittää säätä vähän. Toisaalta Britannia - Ranska -tasaa alkoi uhata uusi kolean sateinen matalapainetoiminta Atlantilta sunnuntaina.

Em. matalapaineiden reitti Mustanmeren pohjoispuolelle tuotti puolestaan erittäinkin lämpimien etelävirtausten ulottumisen Ukraina - Länsi-Venäjän eteläosa -alueelle; siellä mitattiin etenkin lähempänä Kaspianmerta useana päivänä kesäisiä päivälämpötiloja ja paikoin jopa hellettä, joten siellä maisemien vihertyminen alkoi todella muodostua nopeasti; tässä viikonvaihteessa tosin pohjoisesta tuleva ilmamassa on alkanut syrjäyttää sitä etukesää pois. Lämpöaalto ei aivan ulottunut Moskovan seudulle saakka pohjoiseen, mutta päivälämpötilat olivat muutoin Lappia ja Vienanmeren itäpuolisia alueita lukuun ottamatta nollan yläpuolella. Yöpakkaset vaivasivat kuitenkin yleisesti Fennoskandian ja Venäjänkin kylmemmällä alueella ja em. matalapaineiden reitillä kylmällä puolella paikoin vielä lumipyrytkin. La - su Fennoskandia sai myös oman lumipyryisen matalapaineensa.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 1.4.2013: Yöllä vaikutti vielä itä-länsisuuntainen korkeapaineen selänne, jossa oli selkeää ja enimmäkseen tyyntä yölämpötilan oltua sisämaassa -5 ja -10 asteen välillä ja etelärannikolla -5 asteen leudommallakin puolella. Loppupäivän aikana etelästä lähestynyt pienehkö matalapaine asettui Baltiaan ja siirtyi siitä hitaasti Suomen kaakkoiskulmaa viistäen koilliseen; itätuulet voimistuivat etenkin etelärannikolla kohtalaisiksi ja tilanteeseen liittyneen sadealueen etummaiset ylä- ja keskipilvet harsoina ja lauttoina kattoivat tarkastelualuetta aamusta alkaen vaihtelevan runsaahkosti, mutta lumisateet jäivät täpärästi eteläpuolelle. Loppuillalla alkoi selkenemään ja tuulet kääntymään pohjoiseen heiketen samalla. Iltarusko oli paikoin näyttävää. Päivälämpötila oli +1 ja +5 asteen välillä.

Tiistai 2.4.2013: Matalapaine siirtyi Suomen kaakkoiskulmalta koilliseen Vienanmeren itäpuolelle ja korkeapaine Norjan länsipuolella voimisti otettaan entisestään. Tarkastelualueella vallitsi heikko - iltapäivällä ajoittain kohtalainen pohjoisvirtaus, missä sää oli aluksi selkeää; iltapäivällä ja alkuillalla oli sisämaapainotteisesti hajanaista pilvilauttailua heikkoine lumikuuroineen. Loppuillalla selkeni ja heikko tuuli kääntyi luoteeseen. Yölämpötila oli enimmäkseen -5 ja -10 asteen välillä siten, että etelärannikolla oli paikoin vähän leudompaa. Päivälämpötila oli +2 ja +5 asteen välillä; etelärannikolla n. +5 astetta.

Keskiviikko 3.4.2013: Norjan länsipuolisesta korkeapaineesta alkoi ulottumaan selännettä Suomen eteläreunalle ja Baltiaan. Matalapainetta vaikutti samalla Lapin tienoilta itään. Tarkastelualueella tuulet olivat heikkoja ja ne kääntyivät luoteesta edelleen länteen; ajoittain oli tyyntä. Sää oli muutoin koko ajan selkeää ja kuulasta, mutta iltapäivällä yksittäisiä pieniä kumpupilviä syntyi siellä täällä. Yölämpötila oli sisämaassa -5 ja -10 asteen välillä ja etelärannikolla -1 ja -5 asteen välillä. Päivälämpötila oli +5 asteen vaiheilla; etelärannikolla paikoin vähän jo ylikin.

Torstai 4.4.2013: Etelä-Skandinaviasta Suomen eteläreunalle muodostunut korkeapaineen selänne vahvistui myös itään Venäjälle. Samalla kuitenkin Mustanmeren suunnasta alkoi pullistua uutta matalapainetta kohti Suomea. Tarkastelualueella tuulet olivat aluksi enimmäkseen tyyniä ja sää kokonaan selkeää. Iltapäivästä alkaen itätuulet alkoivat vähän viritä ja etelästä lähestyneen matalapaineen etummaiset yläpilviharsot saapuivat illaksi vyöhykkeenä kattaen etenkin kaakkoisosia. Yölämpötilat vaihtelivat etelärannikon -1 ja -5 asteen väliltä sisämaan -5 ja -10 asteen välille. Päivälämpötila oli tähän mennessä keväisimmin lähes koko alueella +5 ja +9 asteen välillä; viileintä etenkin rannikoilla.

Perjantai 5.4.2013: Itä-länsisuuntainen korkeapaine rikkoutui Suomen kohdalta ja painottui Skandinaviaan, kun etelästä lähestynyt pienehkö matalapaine alkoi siirtyä taas Suomen kaakkoiskulmaa viistäen koilliseen Pohjois-Venäjälle. Tarkastelualueella vallitsivat aluksi kohtalaiset itä- ja myöhemmin koillisen kautta pohjoiseen kääntyneet tuulet ja pilvisyytenä oli kaakkois-itäpainotteisesti em. matalapaineen tuottamaa runsasta yläpilviharsoa vyöhykkeittäin. Lumisateet eivät silti taaskaan ulottuneet perille. Iltapäivällä lännessä ei enää ollut yläpilveä, mutta kumpu- ja kumpukerrospilviä lauttoina sisämaassa. Iltarusko oli paikoin näyttävää ja loppuillalla alkoi selkenemään kauttaaltaan. Yölämpötila oli selkeämmän länsiosan alueella sisämaassa paikoin -5 ja -10 asteen välillä ja muutoin -1 ja -5 asteen välillä. Päivälämpötila kohosi sisämaassa taas paikoin +5 asteen yläpuolelle, mutta oli muutoin +2 ja +5 asteen välillä.

Lauantai 6.4.2013: Matalapaine etääntyi Venäjällä yhä idemmäksi ja korkeapaineen selänne tuli Skandinaviasta takaisin Suomen päälle. Keski-Norjassa muodostui kuitenkin samalla pieni matalapaine, joka alkoi siirtyä kohti Etelä-Suomea illalla. Tarkastelualueella yöllä - aamulla oli vielä itäpainotteisesti pohjoistuulta heikkona - kohtalaisena, mutta muutoin oli ajoittain jopa tyyntä etenkin illalla. Sää oli muutoin selkeää, mutta etelärannikolle ulottui iltapäivällä ajoittain lännestä käsin tulleita yläpilvilauttoja. Lisäksi illalla tuon lännen uuden matalapaineen yläpilviharsoja alkoi saapua laajasti länsiosiin. Yölämpötila oli aikaisempaa yleisemmin -5 ja -10 asteen välillä; etelärannikolla paikoin vähän leudompaa. Päivälämpötila jäi pohjoisesta tulleessa aikaisempaa kylmemmässä ilmamassassa vain +1 ja +4 asteen välille.

Sunnuntai 7.4.2013: Matalapaine asettui lännestä pienenä Etelä-Suomen länsiosien päälle ollen keskellä Eurooppaa yhä laajasti kattanutta hyvin kylmää ilmamassaa. Tarkastelualueen pilvisyys runsastui yläpilviharsojen kautta ja länsiosat alkoivat saada ko. matalapaineesta aamusta alkaen lumisateita, jotka kattoivat päivän mittaan lähes koko alueen; eniten pyrytti kuitenkin lännessä. Loppuillalla lumisateet alkoivat heiketä kaikkialta pois ja pilvipeite alkoi rakoilla keskipilvilautoiksi. Yöllä oli vielä tyyntä - heikkotuulista, mutta aamusta alkaen matalapaineen lähellä etelä-kaakkoistuulet olivat ajoittain navakkapuuskaisia. Illalla tuulet tyyntyivät selvästi ja alkoivat kääntyä lounaan kautta länteen. Yölämpötila oli lännen jo pilvistyneillä alueilla -1 ja -5 asteen välillä ja idässä -5 ja -10 asteen välillä; paikoin sisämaassa jopa sitäkin kylmempää. Päivälämpötila jäi lännen sateisimmilla paikoilla 0 vaiheille ja idässä se oli +1 ja +4 asteen välillä.

Alkaneen viikon 15 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Termisen kevään alkaminen on viivästynyt tähän maanantaihin saakka, vaikka päättyneellä viikolla olikin etenkin etelärannikolla n. 3 vuorokautta yli nollan asteen olleita keskilämpötiloja. Niinpä tällä alkaneella viikolla jo jännätään erityisesti, josko vihdoin oikea kevät pärähtäisi käyntiin >> Näin itse asiassa näyttääkin tapahtuvan, koska Eurooppaa laajasti vaivannut kylmä ilmamassa alkaa antamaan viimein periksi kunnolla.

Kylmyyden ja talventapposää alkaa muotoutua siten, että aluksi ti - ke korkeapaine muodostuu Suomen kaakkois-itäpuolelle, joka kuitenkin viilentää Mustanmeren pohjoispuolen lämpöaaltoa aluksi yhä enemmän pois. Atlantin voimakas matalapaine ulottuu jylläämään lähinnä Länsi-Eurooppaan saakka. Tämän myötä leudompaa ilmamassaa alkaa kiertyä tuon matalapaineen etelä- ja itäpuolitse koko kylmänä olleen Euroopan alueelle ja Fennoskandiaan. Kuitenkin sateiden ja etenkin Britteinsaarilla ajoittain myös voimakkaiden tuulten kera; Länsi- ja Keski-Euroopassa päivälämpötilat kohoavat kuitenkin yleisesti paljon yli +10 asteen ja yöpakkaset kaikkoavat viimein. Täällä tarkastelualueella sää pysyy tämän maanantain lumikuurojen jälkeen vähä- / vaihtelevapilvisen poutaisena ti - ke ja päivälämpötilat alkavat saavuttaa taas +5 astetta. Yöpakkaset vaivaavat kuitenkin vielä niin, että sisämaassa voi olla n. -10 astetta etenkin tänä tulevana ma-ti yönä.

Sitten to - la on seuraava vaihe tulossa kevään etenemisessä >> Suomen itäpuolinen korkeapaine heikkenee vähän, mutta Länsi-Venäjälläkin lämpenee jo niin, että lähes Suomen eteläosien tasalle saakka alkaa siellä lumien pääsulaminen. Länsi-Euroopan matalapaineesta irtoaa osakeskus, joka siirtyisi Etelä-Skandinaviasta Suomen päälle tuoden mukanaan kenties kevään ensimmäiset vesisateet lauantaiksi jo selvästi leudomman ilmamassan kera. Tässä vaiheessa pe-la ja la-su yölämpötilat voivat jäädä jo paikoin plussankin puolelle, vaikka päivälämpötila jäisikin runsaan pilvisyyden takia vielä korkeintaan +5 ja +10 asteen välille. Terminen kevät olisi siis alkamassa viimeistään pe lähtien...

Sitten sunnuntaista alkaen meneekin hyvin mielenkiintoiseksi, kun kevät alkaisi harppoa ehkä isosti >> Yksi skenario olisi nimittäin se, että tuo la matalapaine väistyisi nopeasti ja Fennoskandiaan muodostuva korkeapaine asettuisi viikonvaihteessa jonnekin Suomen etelä-kaakkoispuolelle. Samalla Britannian länsipuolella muhiva erittäin voimakas matalapaine alkaisi venyä kohti Norjanmerta - Jäämerta; tämän myötä tuolloin jo paikoin lähes kesäiseksi lämmenneen manner-Euroopan (Siellä maisemien vihertyminen ja kukkiminen on vihdoin kunnolla ja yleisesti alkamassa viikonloppuna) alueelta voisi tulla lounaistuulilla kunnollisena, mutta epävakaisena lämpöaaltoa Suomeenkin mahdollistaen ehkä jo tulevana maanantaina +10 asteen ensimmäiset reilut ylitykset päivälämpötiloissa ja jatkossa ehkä tavanomaista selvästi lämpimämpääkin säätä. Tarkennusta taas myöhemmin...

Päivitys perjantaina 12.4.2013 klo 23:10: Kevään tulo on edistynyt yllättävänkin hyvin tällä viikolla; kävi nimittäin ilmi, että viime viikon tiistaista alkaen etelärannikolla on ollut paikoin niin leutoa, että termisen kevään alkaminen onkin niillä kohdin varmistunut huhtikuun 2. päivästä lähtien; YLE:n juttu. Muualla Etelä-Suomessa termisen kevään alkupäiväksi on määrittymässä eilinen torstai ja yksittäisillä viimeisillä paikoilla tämä perjantai.

Kevään tuloa on nyt edistänyt em. ennusteen toteutuminen, jossa eilen torstaina etelän kautta tänne virtaamaan alkanut ilmamassa on leudontanut säätä, mutta kosteana tuonut samalla runsasta pilvisyyttä koko ajan tähän saakka sekä paikoin vesikuuroja. Runsas pilvisyyskin on toisaalta mahdollistanut sen, että yölämpötilat ovat jääneet viimeistään jo viime yöstä alkaen plussankin puolelle. Huomiseksi on edelleen siis näkyvissä runsaampi vesisadealue etelälounaasta tulevan matalapaineen osakeskuksen mukana em. ennusteen mukaan; sade voi olla melko runsasta aamusta alkaen ja lämpöasteissa jo ko. päivän aikana voidaankin kokea sateen ja lumisulamisen yhdistelmän takia jokien ja ojien merkittävää tulvimisen alkamista monin paikoin.

Sunnuntaina on välipäivä sateissa ja pilvisyys on vaihtelevaa. Päivälämpötilat voivat kohota jo lähelle +10 astetta silloin. Ensi viikon alussa Atlantin matalapaineet suuntaavat aluksi reittinsä Britannian länsipuolelta kohti Jäämerta ja Lappia. Täten tarkastelualueella vallitsee leuto lounaisvirtaus, mutta epävakaisena; maanantaina on tulossa lisää vesisateita ja seuraavaksi keskiviikkona ehkä entistä runsaamminkin. Lämpötilat pysyttelevät öisinkin pääosin asteen pari plussalla - paikoin +5 asteen lähelläkin pilvisissä tilanteissa ja päivisin ollaan sateisimmilla hetkillä reilussa +5 asteessa / sen paikkeilla ja aurinkoisimmilla hetkillä on hyvät mahdollisuudet +10 asteen ylityksiin. Sateet ja leudot lämpötilat edistävät loppujenkin lumien nopeaa sulamista, mutta mahdollistavat samalla pahojen kevättulvien yleistymistä!

Ensi viikon lopulla saattaa olla lievää kylmenemistä tulossa matalapaineen painopisteen asettuessa mahdollisesti Fennoskandian päälle, mutta tätä tarkennellaan sitten vasta seuraavan viikon varsinaisessa sääraportissani...

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 14 - 2013: Etelä-Suomen lumi- ja jäätilanteesta teinkin jo tätä päättynyttä viikkoa koskien erillisen kirjoituksen sarjaan poikkeukselliset / erikoiset säätilanteet valokuvin: Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Lumien ja jäiden pääsulamisen myöhästyminen huhtikuun 2013 alkupuolella. Mainittakoon tässä, että lumipeite on edelleen avoimilla pelloillakin yhtenäistä läntisimpiä osia lukuun ottamatta, vaikka tässä vaiheessa peltojen pitäisi olla normaalisti jo pääosin paljaat lumesta. Sunnuntaina uutta lunta tuli korkeintaan n. 5 cm länsiosapainotteisesti ja se sulikin jo suureksi osaksi pois tänään maanantaina. Koko alueen peltoaukeilla voidaan viimeistään viikonloppuna odotella yhtenäisiin hankiin pälveytymistä. Sen sijaan vanhan hangen syvyydet varjossa ja metsissä ovat pysymässä vielä paikoin jopa 50 sentin lähellä ja lumen vesiarvot ovat korkeita. Niinpä jos viikonlopun vesisateiden myötä on alkamassa seuraavalla viikolla voimistuva lämpöaalto, niin lumien hyvin nopea sulaminen voi tuoda ensi viikolla mukanaan vakavaa tulvavaaraa jokien ja isojen ojien alaville alueille!...

Routaa on yhä talvisesti monin paikoin etenkin länsiosissa, mutta se on alkanut sulaa paikoin altapäin lumihankien alla ja paahdepaikoilla se on sulanut myös päältä päin jo hyvin. Öisin on silti aina tapahtunut uutta maanpinnan jäätymistä. Tällä alkaneella viikolla sama meno jatkuu, mutta roudankin kunnollinen sulaminen siirtyy tuonne seuraavan viikon mahdolliseen lämpöaaltovaiheeseen...

Järvissä ja merellä jääpeitteet ovat myös ajankohtaan nähden erittäin talvisia; jäät ovat yhä kantaneet ihmisliikennettä seisovan veden alueilla ja jäänpaksuudet ovat pysyneet pääosin 50 ja 60 sentin välissä järvissä ja Suomenlahden sisälahdissa. Merialueiden ulapilla jäät ovat olleet kuitenkin jo hajanaisempia railoineen ja aukkoineen. Tulevan viikonlopun vesisateet ja lämpöasteet voivat hyvin nopeasti heikentää jäiden kantavuuden olemattomaksi kaikkialla jo la - su aikana, vaikka jäiden selvää sulamista joudutaan odottamaan ainakin seuraavan viikon puolelle... Parina lähiyönä yöpakkaset voivat ensin jopa vielä vähän vahvistaa jäitä lisää.

Kasvimaailmassa lumesta vapautuneilla paikoilla on alettu näkemään varhaisten sipulikasvien (Mm. narsissit ja krookukset) edistynyttä versokehitystä kellertävinä, mikä paljastaa ko. ensiversojen todellakin lähteneen nousemaan maasta jo helmikuusta alkaen lumihankien alla etenkin vähäroutaisilla paikoilla. Päättyneellä viikolla nähtiin sipulikasvikehityksen lisäksi jo paikoin leskenlehtien (Tussilago farfara) ja sinivuokon (Hepatica nobilis) kukinnan yksittäistä alkamista lämpimimmillä paikoilla. Leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) hedenorkot edistyivät päättyneellä viikolla paikoin lähes kukinnan alkamisen partaalle, mutta siitepölytiedotteen mukaan siitepölyä ei vieläkään onnistunut tulemaan ilmaan kuin vain hyvin pieniä määriä.

Tällä alkaneella viikolla 15 leppä- ja pähkinäpensassiitepölyä voi tulla jo hieman enemmänkin ilmaan, mutta varsinaisesti näiden puiden ja pensaan kukinnan kunnollinen alkaminen ajoittunee vasta tuon ensi viikon mahdollisen lämpöaallon vaikutukseen... Sipulikasvien kehitys jatkuu hitaana, mutta ensi viikon ehkä -lämmössä varhaisimmat sipulikasvit voivat innostua runsaastikin kukkimaan ensimmäisenä lumisulaneilta kohdilta alkaen; kuten krookukset (Crocus sp.), lumikellot (Galanthus nivalis) ja talventähdet (Eranthis hyemalis)... Ensi viikon mahdollinen lämpöaalto käynnistänee myös runsaan lintujen paluumuuton ja voimme odotella samalla pölyttäjähyönteistenkin ilmaantumista.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Itämeriportaalin merijäätilanteet, Ympäristö.fi:n järvijäiden paksuus ja Ilmatieteen laitoksen lumitilannekartta.

No comments: