Tuesday, April 30, 2013

Wapputervehdys vuodelle 2013 perennojen kevätiloittelun kera!Särkyneensydämen (Dicentra spectabilis) ensiversoja kuvattuna maanantaina 29.4.2013 Hämeenlinnassa.
Etelänruttojuuren (Petasites hybridus) alkanutta kukintaa kuvattuna tiistaina 30.4.2013 Espoon Tapiolassa.


Monena aikaisempana vuotena minulla on ollut tapana tuoda kevään iloiseksi piristykseksi myös kasviaiheinen vapputervehdys tänne blogiini ja tämäkään vuosi ei tuo siihen poikkeusta >> Eli hauskaa Wappua kaikille!

Nämä kaksi yllä olevaa lajia ovat tyypillisesti niitä kaikkein ensimmäisimpiä perennoja tekemään kasvukauden alussa näyttävää kasvuun- ja kukintaanlähtöä Etelä-Suomessa. Yllä oleva tuttu vanhanajan perenna särkynytsydän tekee ensimmäiset versonsa voimakkaan punaisina, mikä on erinomainen koriste-elementti ennen sen alkukesän kukintaa; versopunaisuus haalenee oranssin kautta vihreäksi toukokuun alkupuolen mittaan. Alla oleva etelänruttojuuri puolestaan säväyttää runsaalla määrällä tähkämäisiä ja pinkkejä kukintoja ennen lehtimistään huhtikuun lopulta parin - kolmen viikon ajan. Sen lehdet ovat jättiläiskokoisia ja valtaavat kesäksi ko. kasvustot erittäin näyttävänä massana.

Kummankin tämän hetken kasvutilanne kertoo siitä, kuinka kasvukauden etenemisen aste on nyt selvästi jäljessä normaalista; esim. yllä olevan kuvan tilanteessa kasvun pitäisi olla normaalisti jo ainakin 2 - 3 kertaa pidempää.

Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin jätän tämän ja lähden nyt itse viihtymään kulttuuripitoisen vappuhauskuuden pariin, jotta taas jaksaa mm. kirjoitella yhteiskunnallispoliittisia vakavia juttuja...

No comments: