Sunday, June 30, 2013

Viikon 26 kasvivalokuva: Likusterisyreeni (Syringa reticulata)















Täydessä kukassa ollutta likusterisyreeniä (Syringa reticulata) kuvattuna perjantaina 28.6.2013 Helsingin Meilahden arboretumissa.


Tämän viikon kasviesittelyyn oli valittavana monestakin vaihtoehdosta, mutta päädyin sitten ajankohdan upeimpiin puukukkijoihin kuuluvan likusterisyreenin (Syringa reticulata) esittelyyn. Laji on kotoisin Aasian itäosista kasvaen luonnonvaraisena Mantšuriassa, Koreassa, Venäjän kaukoidässä ja Japanissa. Luonnonvaraiselta alueelta löytyy kahta alalajia; subsp. amurensis ja subsp. reticulata. Niiden ulkonäölliset erot ovat hyvin pieniä. Lajin nimi viittaa kukinnaltaan samannäköiseen kiiltolikusteriin (Ligustrum lucidum).

Syreenien suvussa tämä laji on poikkeuksellisen isokasvuinen; luonnonvaraisella alueellaan / istutettuna Suomea etelämmässä se voi kasvaa jopa n. 20 m korkeaksi puuksi. Täällä Suomessa se jää kuitenkin pääasiassa vajaaseen 10 metriin, mutta voi parhailla paikoilla ylittääkin sen mitan vanhana. Joka tapauksessa täälläkin lajia voidaan pitää selkeästi puuna; vähintään isokokoisen omenapuun kokoluokassa, jolla on yksi tai muutama selvä pääranka.

Likusterisyreeni on siis ollut päättyvällä viikolla 26 komeimmassa kukassaan. Tämän kasvukauden etuaikaisuuden takia kukinta on sattunut nyt kuitenkin jopa 2 - 3 viikkoa etuaikaisena eli normaalisti Etelä-Suomen olosuhteissa kukinta olisi noin heinäkuun puolivälin paikkeilla 1 - 2 viikon ajan. Kukinta on suvussaan myöhäisintä ja näyttävintä, koska kermanvalkoisia torvimaisia kukkia on ns. hankahuiskiloissa hyvin tiheään ja paljon. Lisäksi itse huiskiloiden koko voi olla jopa n. 30 cm pituudeltaan. Lisäksi huiskiloita voi olla lavuksessa lehdet suureksi osaksi peittävänä paljoutena, kuten tänä vuonna on tapahtunut. Kukat tuoksuvat lisäksi muidenkin syreenien tapaan pikantin imelästi. Niinpä tämä puu on yksi koko kasvukauden upeimmista maisemapuista kukinta-aikanaan!

Kukista kehittyy syreeneille tyypillisiä kotahedelmiä, jotka ovat 1,5 - 2,5 cm:n mittaisia, pitkulaisia ja aluksi vaaleanvihreitä. Ruska-aikana kodat muuttuvat kellertävän kautta ruskeiksi ja talven aikana ne avautuvat kahteen osaan paljastaen siivekkäät siemenet. Lehtien varistua kotahedelmät huiskiloineen ovatkin talven aikana myös hienona estetiikkana, joka kannattaa huomioida.

Puun lehdet ovat myös varsin isoja kasvaen vaihtelevasti pituudeltaan 5 sentistä jopa n. 15 cm:n paikkeille. Lehdet ovat ehyitä, leveän puikeita, päältä himmeän tummanvihreitä ja ne puhkeavat vaaleanvihreinä toukokuun alusta alkaen. Täysikokoon ne tulevat jo ennen kukintaa kesäkuun alkupuolelle mennessä ja tummuvatkin jo täysimääräisesti kukinnan alkuun mennessä. Siksi lajin kukinta erottuukin latvuksissaan myös hienosti tummia lehtiään vasten. Ennen kukintaa kukkahuiskilot erottuvat vaaleanvihreinä ja harsuina lehvästön seassa jo kesäkuun alusta alkaen. 

Syksyllä lajin ruska ilmenee suunnilleen meikäläisen ruskahuipentuman kanssa samaan aikaan eli Etelä-Suomen olosuhteissa syyskuun lopulta lokakuun puoliväliin; väreinä ovat silloin pääasiassa keltaiset sekä hieman seassa oransseja ja ruskehtavia sävyjä. Kaikki varsin kirkkaana, joten sekin on merkille pantava hieno koristeominaisuus.

Muiden puiden ja pensaiden seurassa lajin kukinta on helposti pääosassa näyttävyydessään ja sitä voidaan korostaa entisestään juuri tummalehtisten lajien parina; esim. tummat havukasvit tai esim. tumman punaisia lehtiä tekevät lajikkeet, kuten metsävaahteralla (Acer platanoides). Kukintansa ulkopuolella lajin kanssa voidaan tietenkin sommitella mitä tahansa muuta komeasti kukkivaa puuta / pensasta, missä vuorollaan likusterisyreeni sitten jatkaa kukintanäytöstä ja jossa kukkimaton likusterisyreeni tummine lehtineen on hyvä kontrasti muille voimakaskukintaisille tilanteille. Näitä ovat esim. juuri muut aikaisemmin kukkivat syreenit tai myöhäiset jasmikkeet (Philadelphus sp.). Syksyn keltavoittoinen ruskansa on puolestaan hyvä pari puhtaasti punaista ruskaa tekevien lajien kanssa tai hopea- / sinertäväneulasisten havupuulajien ja lajikkeiden kanssa, jolloin lähiharmoniana on ns. viileä vaikutelma.

Lajia istutettaessa kannattaa muistaa, että siitä tulee tosiaan puumainen ja paljon isompi kuin muista syreeneistä. Niinpä sille pitää varata kasvutilaa ja siksi se ei sovikaan aivan pikkuruisiin pihoihin, kuten esim. rivitalojen tapauksissa usein on. Sen sijaan kookkaamissa pihoissa ja julkisissa puistoissa lajista saa aikaa niin yksittäispuuna kuin useammankin yksilön ryhmänä aivan erinomaisen katseenvangitsija- / edustuselementin näkyvälle paikalle kukkimisensa ansiosta. Likusterisyreenin kukkaestetiikka onkin jopa samaa luokkaa näyttävyydessään kuin alkukesällä balkaninhevoskastanjan (Aesculus hippocastanum) kukinta.

Kasvupaikkavaatimuksena on kerrottu, että puu viihtyy aurinkoisilla, tuoreilla, runsasravinteisilla, kalkkiperäisillä ja multavilla kasvualustoilla. Saveakin sen sanotaan sietävän jonkin verran, joten siinäkin mielessä se sopii Etelä-Suomeen. Kukinta on runsainta aurinkoisilla paikoilla, joten liian varjoon esim. ylispuuston alle tai rakennusten varjostamille paikoille lajia ei kannata laittaa. Paahdepaikoilla voi toisaalta olla haittana kuivuusongelmat; kitukasvuisuus.

Likusterisyreeni on suosittu koristepuu Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, mutta täällä Suomessa sen keskikesää näyttävästi korostavaa kukkakauneutta ei ole vielä riittävästi tajuttu verrattuna esim. juuri muihin syreenilajeihin alkukesän suhteen. Nimittäin lajille on olemassa suuren suuri täytettävä aukko viherkulttuurissamme siksikin, koska puun menestyminen on hyvää jopa Oulun seutuakin myöten, jos vain on hyvä alkuperä käytössä. Menestymisvyöhykkeeksi lajille määritellään jopa I - IV ja parhailla kasvupaikoilla V-vyöhykkeelle saakka. 

Joka tapauksessa Etelä- ja Keski-Suomeen lajia voikin suositella yleiseen koristeviljelyyn niin julkisilla kuin yksityisillä viheralueilla paljon runsaammin täydentämään ja rikastamaan keskikesän (heinäkuun) vajaata ja tylsää kukkapuuvalikoimaa.

Vuoden 2012 viikon 26 kasvivalokuvaesittely >> Viikon 26 kasvivalokuva: Tulimarja (Pyracantha coccinea).

Peter Eyren laajaa tutkimusaineistoa länsieliitin imperiaalisesta ja taloususkonnollisesta NWO-projektista

Löysin mielenkiintoisen länsieliitin NWO -agendoja ja kartellikoostumuksia tutkivan - paljastavan sivuston, joka on julkaissut runsasta materiaalia vuodesta 2011 alkaen ko. NWO:n vastaisen projektinsa puitteissa. Tämä vaikuttaa olevan yhtenä lisänä hyvin mielenkiintoinen ja tärkeä vaihtoehtomedialähde kyseenalaistettaessa tätä länsieliitin toimintaa ja heidän ylläpitämäänsä valheellista ja antihumaania hegemoniaa ihmisyyttä saastuttavana sairautena. Sivusto on Peter Eyre -nimisen tutkivan journalistin missio terveemmän ja humaanin elämän palauttamiseksi länsimaihin ja koko maailmaan! 

Tässä ko. sivusto >> Eyre International – Bringing You The News No One Else Wants To Bring You

Sivuston antia voidaan verrata mm. viime keväänä esille tuomaani LaRouche -liikkeen vanhaan tutkimusaineistoon >> LaRouche -liikkeen vanhaa yhteiskunnallispoliittista tutkimusaineistoa valveutumiseksi oligarkiaa ja imperialismia vastaan

Yhtäläisyyksiä näiden välillä onkin alustavan havaintoni mukaan hyvin paljon ja loogisesti, mikä on hyvä merkki Peter Eyren tuottamasta tutkimuskoherenssista ja totuuteen pyrkimisestä näiden aihepiirien parissa. Erojakin lienee löytyy ko. vertailussa, mikä on yhtäältä otettava täydentävänä ja rikastuttavana aspektina arvioitavaksi omakohtaisessa päättelyssä. 

Suoranaiset ristiriidat näissä vertailevissa tutkimuksissa ovat tietenkin asia erikseen, joiden paljastamana voidaan toki myös arvioida asioiden tarkkoja ja todellisia tiloja... Niihin en nyt ehdi puuttua tässä vaiheessa. En ole nimittäin vielä ehtinyt tutustumaan ko. sivuston aineistoon läheskään riittävästi, mutta päätin kuitenkin laittaa aineiston teillekin tutustuttavaksi aikamme kriisien syvemmäksi ymmärtämiseksi. Poimin aineistosta erikseen esille lyhyesti seuraavia juttuja >>

Kymmenen osaa Peter Eyren tutkimusta Uuden maailman järjestyksen luonteesta:

The New World Order – Part 1  
The New World Order – Part 2 
The New World Order – Part 3 
The New World Order – Part 4 
New World Order – Part 5 
New World Order – Part 6 
New World Order – Part 7 (Special report on the North/South Korean Crisis) 
New World Order – Part 8 
New World Order – Part 9 
New World Order – Part 10 (Final). 

Tämä yllä oleva kymmenosainen tutkimus paljastaa "uuden maailman järjestyksen" nimellä kulkevan länsieliitin imperiaalisen ja taloususkonnollisen maailmanherruusprojektin monia eri osa-alueita, kokonaisuuksia ja henkilökoostumuksia kaukaa historiasta nykypäivään saakka. Aineisto on todella laaja ja monimutkainen, joten siihen perehtyminen on ymmärrettävästi aikaa vievää - Myös jo asioista paljon perillä oleville, koska uuttakin voi aina oppia ja löytää. 

Uusimmassa jutussaan (Governments-Bank-Corporate sector fraudulently create deficits and then impose austerity measures) Peter Eyre on mm. listannut näitä länsieliitin globaaleja tavoitteita. Lainaan lopuksi ko. listauksen yhtenä alustavana tutkimisen ja NWO:n kyseenalaistamisen raamina, johon voidaan jatkossa verrata mm. juuri viime vuosien geopoliittisia, ekonomisia, sosiaalipoliittisia, militaristisia ja muita yhteiskuntarakenteellisia tapahtumia ja agendoja, mitkä ovat olleet ko. länsieliitin ohjaamia, pakottamia, manipuloimia ja sanalla sanoen - saastuttamia >>

Lainaus: "Unfortunately Australia, New Zealand and most other countries are run by the Zionist controlled New World Order who are hell bent in the total control of your lives…….they wish to destroy the family unit so that you look up to your government as if they were your mother and father.

Here are some of their basic aims

 1. To establish a One World Government/New World Order with a unified church and monetary system under their direction

2. To bring about the utter destruction of all national identity and national pride, which was a primary consideration if the concept of a One World Government was to work.

3. To engineer and bring about the destruction of religion, and more especially, the Christian Religion, with the one exception, that of their own creation and beliefs.

4. To establish the ability to control of each and every person through means of mind control and what  Zbignew  Brzezinski called techonotronics, which would create human-like robots and a system of terror.

5. To bring about the end to all industrialization and those industries that may remain will be exported to third world countries or countries where there is an abundance of slave labour. Unemployment will esculate leaving our respective populations without jobs or homes making them subservient to the state. The spin off from this would be chronic depression leading to alcoholism and, drug addiction which then leads to a break down in society and a hike in deaths from such addiction etc……the final outcome being the elimination of the “excess population” process we know of today as Global 2000.

6. To encourage, and eventually legalise the use of drugs and make pornography an “art-form”, which will be widely accepted and, eventually, become quite commonplace.

7. To bring about depopulation of large cities according to the trial run carried out by the Pol Pot regime in Cambodia. It is interesting to note that Pol Pot’s genocidal plans were drawn up in the US by one of the Club of Rome’s research foundations, and overseen by Thomas Enders, a high-ranking State Department official. It is also interesting that the committee is currently seeking to reinstate the Pol Pot butchers in Cambodia.

8. To suppress all scientific development except for those deemed beneficial by the Illuminati. Especially targeted is nuclear energy for peaceful purposes. Particularly hated are the fusion experiments currently being scorned and ridiculed by the Illuminati and its jackals of the press. Development of the fusion torch would blow the Illuminati’s conception of “limited natural resources” right out of the window. A fusion torch, properly used, could create unlimited and as yet untapped natural resources, even from the most ordinary substances. Fusion torch uses are legion, and would benefit mankind in a manner which, as yet, is not even remotely comprehended by the public.

9. To cause, by means of limited wars  in the advanced countries, by means of starvation  and diseases in the Third World countries,  death of three billion by the year 2050, people they call “useless eaters”. The Committee of 300 (Illuminati) commissioned Cyrus Vance to write a paper on this subject of how to bring about such genocide. The paper was produced under the title “Global 2000 Report” and was accepted and approved for action by former President James Earl Carter, and Edwin Muskie, then Secretary of States, for and on behalf of the US Government. Under the terms of the Global 2000 Report, the population of the US is to be reduced by 100 milliion by 2050.

10. To weaken the moral fiber of all nations and to demoralize workers in the labour class by creating mass unemployment. As jobs dwindle due to the post industrial zero growth policies introduced by the Club of Rome, the report envisages demoralized and discouraged workers resorting to alcohol and drugs. The youth of the land will be encouraged by means of rock music and drugs to rebel against the status quo, thus undermining and eventually destroying the family unit. In this regard, the Committee commissioned Tavistock Institute to prepare a blueprint as to how this could be achieved. Tavistock directed Stanford Reseach to undertake the work under the direction of Professor Willis Harman. This work later became known as the “Aquarian Conspiracy”.

11. To keep people everywhere from deciding their own destinies by means of one created crisis after another and then “managing” such crises. This will confuse and demoralize the population to the extent where faced with too many choices, apathy on a massive scale will result. In the case of the US, an agency for Crisis Management is already in place. It is called the Federal Emergency Management Agency (FEMA), whose existence was first disclosed in 1980.

12. To introduce new cults and continue to boost those already functioning which include rock music gangsters such as the Rolling Stones (a gangster group much favored by European Black Nobility), and all of the Tavistock-created rock groups which began with the Beatles..

13. To continue to build up the cult of Christian Fundamentalism begun by the British East India Company’s, which will be misused to strengthen the Zionist State of Israel by identifying with the Jews through the myth of “God’s chosen people”, and by donating very substantial amounts of money to what they mistakenly believe is a religious cause in the furtherance of Christianity.

14. To press for the spread of religious cults  and to carry out mind control experiments.

15. To export “religious liberation” ideas around the world so as to undermine all existing religions, but more especially the Christian religion and in doing so reviving Communism in many places in Latin America and  such places Zimbabwe, Mozambique, Angola and South Africa etc.

16. To cause a total collapse of the world’s economies and create total political chaos.

17. To take control of all foreign and domestic policies in many countries.

18. To give the fullest support to their own controlled institutions such as the United Nations, the International Monetary Fund (IMF), the Bank of International Settlements, the World Court and, as far as possible, make local institutions less effective, by gradually phasing them out or bringing them under the control  of the UN.

19. To penetrate and subvert all governments, and work from within them to destroy the sovereign integrity of the nations represented by them.

20. To organize a world-wide terrorist apparatus and to negotiate with terrorists whenever terrorist activities take place…….needless to say that Al Queda is an invented terrorist group by the New World Order as a tool to keep the war on terrorism alive when in actual fact it does not exist. By pushing this imaginary war of terrorism has the required effect of spreading fear into the populations of the world and at the same time allow them to alter the law in order to enforce their own “Police State Controls” in each and every nation.    

21. To take control of education throughout the world with the intent and purpose of utterly and completely destroying it and at the same time making it impossible for the ordinary middle/working class youth to enter University.

Many of these goals, that were first initiated back in 1969, have since been achieved or are well on their way to being achieved. Of special interest in the Committee of 300 programme which is the core of their economic policy.

This policy clearly defines that man’s progress is tied to the earth’s natural ability to support a given number of people, beyond which point earth’s limited resources would rapidly be depleted. Once these natural resources have been consumed, it will be impossible to replace them.

The New World Order has taken over the role of God and insists that it is necessary to limit populations within the boundaries of decreasing natural resources. It goes without saying that the elite will not allow themselves to be threatened by a burgeoning population of “useless eaters,” hence culling must be practiced as per the UN Agenda 21 by whatever means are available i.e vaccinations programmes, CBW weapons that spread disease or attack a certain type of gene etc.

The so called “culling” is well underway (as per Global 2000 Report/Agenda 21) by means of allowing WMD’s being used in the battlefield which do not identify international borders and thus contaminate not only the war zone but also the  world’s environment. This immediately increases many forms of cancer and eventually attacks the very DNA of life etc.".

Wednesday, June 26, 2013

Kesän 2013 ukkosseuranta; keskiviikko 26.6. - torstai 27.6. (Kostean helleilman lämpöukkosia ja perään kylmän rintaman ukkosia etelästä)

Yli kuukauden tauon jälkeen on viimein aika tämän kesän toiselle ukkosseurannalleni, vaikka tuossa välissäkin on ukkostellut monena päivänä. Ei kuitenkaan riittävän paljon / voimakkaasti seurantakynnystä ylittämään ja lisäksi elinpiirissäni eli Uudellamaalla ja etelärannikolla ukkoset ovat olleet hyvin vähissä. Lähinnä kyse on ollut muutoinkin Etelä-Suomessa ennen tätä tilannetta vain sisämaan pienialaisista lämpöukkosista helleilmamassassa ja toisaalta polaari-ilmamassan sadekuuroissa heikosta ukkostelusta siellä täällä.

Lyhyt kokonaiskuvaus keskiviikon 26.6. - torstain 27.6. tilanteesta: Nyt on siis alkamassa tämän kesän todennäköisesti voimakkain ukkostilanne tähän mennessä, kun Venäjältä ja Baltiasta tänään Etelä-Suomeen ulottuneessa kaikkein kuumimmassa ja kosteassa helleilmamassassa on alkanut Baltian puolella esiintymään hyvin rajuja ukkosia. Niistä voi tulla jo tänä iltana etelärannikolle / eteläisimpään Suomeen jotain toimintaa.

Varsinaisesti ennusteen mukaan vasta yöstä alkaen ja huomisiltaan saakka kestäen olisi rajuimpien ukkosten mahdollisuus; aluksi yöllä - aamulla ns. kohokonvektioina ja huomenna iltapäivällä rintamaan liittyvien kuurojen lisäksi myös lämpöukkosina helleilmamassan alkaessa syrjäytyä idemmäksi.

Päivitän tämän kokonaiskuvauksen vielä paremmin myöhemmin tänä iltana, kun Myrskyvaroitus.com -sivustolle tulee päivitetty ennuste huomisesta tilanteesta...


Päivitys keskiviikkona 26.6.2013 klo. 23:40: Nyt on Myrskyvaroitus.com -sivustolle tullut huomista torstaita koskeva päiväkohtainen rajuilmaennuste. Lainaan siitä ukkostilanteen yhteenvedon tähän alle:

>> "Torstaissa on aineksia kesän toistaiseksi kovimpaan salamapäivään. Lisääntyvä kosteus maanpinnan läheisyydessä sekä viileneminen ylempänä muovaavat tilannetta ukkospilville erityisen otolliseksi. Salamoiva kohokonvektio on mahdollista jo yöstä alkaen alueen eteläosassa, mutta varsinainen salamaepisodi kulminoituu iltapäivään ja iltaan laaja-alaisesti maan etelä- ja keskiosassa. Ukkospilvet liikkuvat hitaasti erittäin kosteusrikkaassa ympäristössä, minkä vuoksi taajamatulvien todennäköisyys on selvästi kohonnut. Toinen haittatekijä liittyy suuriin salamatiheyksiin. Tällä kertaa tuulen aiheuttamat vahingot jäänevät sivuosaan, vaikka syöksyvirtauksien suppea-alainen esiintyminen onkin todennäköistä.".

Tässä on jälleen seurannassa oivallisia linkkejä: Tuttu Ilmatieteen laitoksen sadetutka ja Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka ovat edelleen hyviä, kuten Kelikamerat ja Finnish Lightning Centerin palvelu. Ilmatieteen laitoksen 15 min välein päivittyvä Etelä-Suomen sadetutka on erinomainen ja siinä on viime keväänä lanseerattuna ominaisuutena salamahavainnot juuri sopivasti mm. tällaista seurantaa varten! Seurantapaikkani on nyt Espoon Tapiola koko episodin ajan.

Seurantatilanne 26.6.2013 klo. 17:00: Baltian ja Viron ukkostelu on ollut viime tunteina paikoin rajua; etenkin Viron ja Venäjän rajamailla. Näiden ukkospilvien lähestyminen on näkynyt etelätaivaanrannalla hyvin jo reilun tunnin ajan tyypillisinä alasin- ja kukkakaalimuotoina. Muutoin taivas on ollut täällä etelärannikolla lähes selkeä vähäisiä untuvapilviä lukuun ottamatta. Ilmamassa on tosin ollut kostean utuinen ja siten taivaan sinisyys samentunutta tyypilliseen tämän sään tyyliin. Kaakkoistuuli on ollut enimmäkseen hyvin heikkoa, mutta viimeisen tunnin aikana se on ollut ajoittain kohtalaista. Lämpötila on hiponut Tapiolassa tänään jopa +30 astetta ja on nyt +29 astetta.


Seurantatilanne 26.6.2013 klo. 18:05: Virosta on noussut kohti pääkaupunkiseutua yksittäinen ukkoskuuro, mutta sen voima taitaa ehtyä ennen rantautumista; täällä seurantapaikalla etelätaivaalta on noussut kuuroalueen verhopilvikilveksi laajenneen yläosan alla kokkareista ja aaltomaista kumpukerrospilveä sekä itse kuuropilven tummempaa alaosaa. Muualla taivaalla on etenemässä myös hahtuvapilvilauttoja. Jyrinää en ole vielä kuullut. Lämpötila on laskenut +27,5 asteeseen ja itä-kaakkoistuuli on yhä ajoittain kohtalaista. Muualla Etelä-Suomessa kaakonkulmalle Haminan - Lappeenrannan seuduille on muodostunut uutta ukkoskuurosolukkoa Karjalankannakselta tulleen epävakaan annoksen myötä. Myös Pohjois-Karjalaan on muodostunut oma ukkoskuurosolukkonsa. Viron ja Venäjän rajamailta Suomenlahdelle pyrkivä isoin ukkosalue on alkanut ns. mössääntyä.

Seurantatilanne 26.6.2013 klo. 18:30: Nyt on käynyt juuri niin, että ukkoskuuro on kuollut pois ennen rantautumistaan tänne pääkaupunkiseudulle; taivaalle on jäänyt seilaamaan kuuropilvijäännettä verho- ja hahtuvapilvinä sekalaisen kerroksellisesti ja vyöhykkeellisesti. Taivas on kuitenkin lähes täysipilvessä ja ehkä pari pisaraa vettä saadaan lähimmän tunnin aikana... Lämpötila on laskenut +25 asteeseen ja kaakkoistuuli on lähes tyyntä. Myös Viron - Venäjän kuuroalueista ukkoset ovat toistaiseksi jo lähes kadonneet.

Seurantatilanne 26.6.2013 klo. 21:25: Edellisen päivityksen jälkeen Virosta nousseiden ukkosten suhteen on ollut tosiaan hengähdystaukoa edelleen. Kaakonkulmalla ollut pieni ukkoskuurosolukko on liikkunut Lappeenrannan ja Kouvolan välistä Päijänteen itäreunalle heikkenemään pois. Pian klo. 19:00 jälkeen ukkosti pienialaisesti hetken Saimaan keskellä ja toisaalta Varsinais-Suomessa. Enemmän ukkostelua on ollut Porin länsi-luoteispuolella keskellä Selkämerta; nämä ovat ainoat ukkoset tällä hetkellä enää elossa. Täällä seurantapaikallani ovat vallinneet tyypillisesti Viron ukkosalueesta jäljelle jääneet verho-, hahtuva- ja palleropilvet vaihtelevan sekalaisina lauttoina ja viimeisen tunnin aikana hieman rakoillen; etelä-itä -taivaalla on ollut runsainta pilveä aikaisemman Viron-Venäjän raja-alueen kovimman ukkostilanteen jäänteenä. Ilmamassa on yhä utuinen ja itä-kaakkoistuuli on ollut hyvin heikkoa ja ajoittain on ollut kokonaan tyyntä. Lämpötila laski hetkeksi +24 asteeseen, mutta sen jälkeen ehti vielä kohota +25 asteeseen takaisin; nyt on +24 astetta

Ukkosjuttupäivitys torstaina 27.6.2013 klo. 00:15: Päättynyt keskiviikko toi jo uutisia ukkosen tekemisistä, vaikka em. tapaan kuurot olivat harvassa paikassa ja aika pienialaisia. Pallosalamakin on havaittu! >> Huomenna rytisee - Lappeenranta sai jo esimakua ja Pallosalama tuli suomalaisnaista portaissa vastaan: "Ja sitten jo pamahti".

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 01:05: Edellisen päivityksen jälkeen puoleenyöhön saakka ainoana ukkosalueena jäi elämään Selkämerellä pohjoisluoteeseen liikkunut ukkoskuurovyö ja nyt se on saavuttanut Merenkurkkua ja Ruotsia. Puolenyön jälkeen kuuroaktiviteettia on elpynyt kapealla linjalla Tallinna - Lohja - Pori; siinä puolisen tuntia sitten uusi ukkoskuurorypäs on syntynyt vähän Hämeenlinnasta länteen. Paikoin uutta ukkostelua on myös Saarenmaan seuduilla ja lähestymässä Pietaria kaakosta. Nämä kuurosolut noudattavat liikerataa noin kaakosta luoteeseen. Täällä tarkkailupaikallani itäkaakkoistuuli on vähän virinnyt uudestaan ja lämpötila on huikeasti yhä +23 asteessa, missä se on pysynyt pari - kolme tuntia tasaisesti. Taivas on suurimmaksi osaksi pilvessä; hahtuva- ja kumpukerrospilviä lauttoina ja osittain aaltomaisen kokkareisina. Utu samentaa ilmaa edelleen.

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 02:45: Hämeenlinnan länsipuolella syntynyt ukkoskuurottelu on siirtynyt nyt Tampereen länsipuolelle ja samalla Porin seudulle sekä Porin ja Forssan puoliväliin on syntynyt ukkostelua; salamat näkyvät varmasti hienosti siellä vielä vähän aikaa kestävässä yön hämäryydessä. Saarenmaan tienoilta Pohjois-Itämerelle on myös runsaasti ukkoskuurottelua. Sen sijaan Pietaria lähestynyt kuuro on haihtunut lähes pois. Tallinna - Lohja -akselilla olleet kuurojen alut ovat myös heikentyneet. Tarkastelualueella pilvisyys onkin vähentynyt, mutta hajanaiset hahtuvapilvilautat ovat kokkareisia ja vallinharjamaisia merkkinä kohonneesta ukkosherkkyydestä ja ilman utu on yhä sameampaa. Lämpötila on yhä kesäkuiseksi yöksi todella korkea eli +21 astetta. Itä-kaakkoistuuli on hyvin heikkoa. Nyt pidän nukkumataukoa, mutta sadetutkaennusteissa olisi pääkaupunkiseudullekin tulossa kohokonvektioukkosia muutaman lähitunnin sisään...

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 09:10: Edellisen päivityksen jälkeen on tapahtunut seuraavaa >> Klo. 3:00 ja 6:00 välillä Porin seudulle tuli voimakasta ukkosta parissa - kolmessa aallossa kaakosta ja yhdessä Tampereen länsipuolella olleiden ukkoskuurojen kanssa tämä monisoluinen järjestelmä siirtyi aamu kuuteen mennessä Vaasan seudulle jylläämään laajasti. Samalla aamu kuuteen mennessä Saarenmaan tienoon ukkosista siirtyi yksittäinen rypäs ukkostamaan Ahvenanmaalle. Samaan aikaan Viron ja Venäjän raja-alueella alkoi taas ukkostamaan.

Sitten klo. 6:00 ja tämän hetken välillä puolestaan tuo Viron - Venäjän ukkosalue on alkanut pyrkimään jonoutuneena kohti pääkaupunkiseutua. Samalla Viron luoteiskulmalta on syntynyt jonossa pieniä ukkoskuuroja Saaristomerelle. Myös Porin länsilaidalla on jatkuvasti syntynyt uutta ukkostelua, joka on liittynyt jonona Vaasan - Merenkurkun tienoon laajempaan yhä jatkuneeseen ukkosteluun. Päijänteen puolivälissä sen länsilaidalla on syntynyt uusi pallomainen ukkosalue. Viron keskelläkin on uutta ukkostelua osana em. jonoa Saaristomerelle; tässä lienee kylmän rintaman tämän hetken kohta.

Tarkastelupaikallani yöllä vallitsivat siis kokkareiset ja vallinharjamaiset hahtuvapilvilautat vaihtelevasti ja nyt etelä-itätaivaalla lähestyy em. ukkosalueen yläosavallia, joka on kuitenkin peittynyt edessään etenevien runsaiden hahtuvapilvilauttojen taakse. Aurinko paistaa kuitenkin vielä muutoin vähäpilviseltä taivaalta ja lämpötila on kohonnut yön jopa +21 asteen minimilämpötilasta nyt jo +25 asteeseen! Ilmamassa on utuista ja kaakkoistuuli on heikkoa. Virossa ja Pohjois-Itämerellä tuuli on alkanut kääntymään lounaaseen.

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 09:55: Nyt kuuluu vähän jyrähdyksiä itätaivaan hahtuvapilvilauttojen koristamasta tummasta pilvivallista eli pääkaupunkiseudun itälaidalle on hivuttautunut kuurosolukkoa kaakosta jonona, missä lievästi ukkostaa. Taivas on jo suurimmaksi osaksi muutoinkin pilvessä; lähinnä niitä hahtuvapilviä. Lämpötila on laskenut +23,5 asteeseen ja kaakkoistuuli jatkuu enimmäkseen heikkona.

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 10:35: Nyt alkoi satamaan kohtalaisesti ja tasaisehkosti, mutta ukkostelu on tästä kuurojonosta kuollut lähes kokonaan pois; seurantapaikallani ei ole kuulunut edellisen päivityksen jälkeen jyrinää. Taivas on kokonaan pilvessä ja kuurosadekohta on melko tasaisen harmaankellertävä. Lämpötila on laskenut +21 asteeseen ja tuuli on lähes tyyntynyt alkaen kääntyä etelään. Muualla ukkoskuurottelu on siirtymässä Saaristomereltä kokonaan Selkämerelle. Päijänteen länsireunalla alkanut ukkostelu on siirtynyt Tampereen pohjoispuolelle ja laajentunut jonoksi noin itä-länsisuunnassa Vaasan eteläpuolelle. Ukkostelu on heikentynyt Virossa. Kaikki kuurot liikkuvat edelleen noin kaakosta luoteeseen.

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 12:35: Pääkaupunkiseudun itälaidalta kohti Poria on jäänyt kapeassa koilliseen vähitellen siirtyvässä jonossa heikkoa kuurottelua, joka aikaisemman päivityksen aikana sateli täällä tarkastelupaikalla Tapiolassa ukkosen yrityksenä. Sen itäreunalla Mäntsälä - Lahti -tienoolle on nyt muodostunut voimakasta ukkosta monisoluisena rykelmänä, joka alkoi klo. 11:15 Porvoon itäreunalta. Voimakasta ukkostelua on edelleen Tampereen pohjoispuolella Vaasasta vähän kaakkoon sekä heikommin Selkämerellä. Virosta ulottuu keskiselle Suomenlahdelle laajempaa sadetta, mutta hyvin vähän ukkosta. Ukkossolujen liike on vaihtunut enemmän kaakko-luode -suunnasta etelä-pohjoissuuntaan. Seurantapaikallani Tapiolassa aurinko on alkanut kuultamaan tasaisen verho- ja sadepilven läpi, mutta ilma on entistäkin sakeammin utuisempaa. Alapilvikanneksi on alkanut tulla sameaa sumupilvilauttaa, joka liikkuu lounaistuulen mukaan eri suuntaan kuin yllä oleva rintamapilvisyys. Tuuli oli aluksi lähes tyyntä, mutta on kääntynyt jo siis lounaaseen voimistuen vähän ja karkottaen kuumimman helleilman pois. Lämpötila on tälläkin hetkellä +21 astetta. Kylmän rintaman sijainti tällä hetkellä on siis tuo pääkaupunkiseudun itälaidalta kohti Poria oleva heikko kuurorintama; sen itäpuolella vielä ukkostamattomilla alueilla ollaan päästy taas +30 asteen vaiheille ja kovimmat ukkoset jäävät siten esiintymään ko. rintaman itäpuolelle. Kaikki on siis näillä näkymin ohi Tapiolassa, vaikka koskaan oikein mitään kunnollista ei edes tullut. Harmi!

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 14:00: Mäntsälä - Lahti -seudulla ukkostanut rypäs on siirtynyt ukkostamaan voimakkaasti Päijänteen eteläpuoliskon seuduille laajana ryppäänä länsipainotteisesti; sen häntänä on lounaispuolellaan kaakosta saapunut Hyvinkää - Hämeenlinna -tasalle tasaisempaa sadetta, mutta lähes ukkosettomana / heikosti ukkostavana. Toinen voimakas ukkosalue on Vaasan seudulta kaakkoon aikaisemmin ulottunut rintamavyöhyke, joka matkaa nyt Pohjanmaata pitkin pohjoiseen. Paikallista pienialaista ukkostelua on syntynyt vielä lisää Tampereen pohjoispuolella sekä Tampereen itäreunalla ja lounaispuolella. Myös Porin länsi-luoteispuolella merellä on taas ukkostellut. Pohjois-Karjalan paikkeilla ukkostaa runsaasti ja vähemmän Kuopion seuduilla. Virossa pohjoiskoilliseen Tallinnan itäpuolelle pyrkii yksittäinen ukkossolu ja keskisellä Suomenlahdella ukkostaa. Jälkimmäisen pohjoispuolelta pyrkii reippaahkoja sateita lähes ukkosettomana Loviisan seuduilta pohjoiseen. Seurantapaikallani rintamapilvisyys on runsastunut vähän hahtuvapilvilauttoina, mutta alapilvikanneksi tullut sumupilvilautta on alkanut hälvetä osittain. Ilma on edelleen utuinen, lounaistuuli on heikkoa ja lämpötila on kohonnut +23 asteeseen.

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 15:10: Voimakkaan ja monisoluisen ukkosen alue on siirtynyt Päijänteen länsipuoliskoa pitkin pohjoiseen ja sen sekä itä- että länsipuolille on syntynyt pienialaista erillistä ukkossolukkoa. Hämeenlinnan seudun ylitti viime päivityksen jälkeen tasaisen sateen alue, jossa ukkosti vain vähän, mutta nyt sen länsipuolella on uutta pienialaista ukkossolukkoa. Pirkanmaalla on ukkossolukkoa taas paljon ja Porin pohjoispuolella ukkostaa taas. Keskiseltä Suomenlahdelta Loviisan seudun yli pohjoiseen kulkeneen sadealueen pohjoispäässä Lahden seudulla on ukkostanut taas. Pohjois-Karjalassa ukkostaa voimakkaasti edelleen; nyt kahdessa aallossa. Kaikki nämä kuurot liikkuvat noin pohjoiseen - pohjoisluoteeseen aikaisemmasta luoteen suunnasta poiketen. Seurantapaikallani alapilvikansi on uudestaan vahvistunut etenkin sisämaan puoliskoltaan; sumupilvet ovat alkaneet muuntua siinä kokkareisempien kumpukerrospilvien suuntaan. Tämän alapilvikannen liike on lännestä itään enemmän länteen kääntyneen heikon tuulen mukana. Yläpuolella liikkuu edelleen rintamapilvisyyttä noin eteläkaakosta pohjoisluoteeseen hahtuva- ja verhopilvilauttoina. Ilmamassan utu on alkanut selvästi hälvenemään. Ilman lämpötila on +24 astetta.

Ilmatieteen laitos on antanut seuraavan vaaratiedotteen!! >> "VAARATIEDOTE 27.6.2013 kello 14.52 Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla esiintyy lähitunteina vaarallisen voimakkaita ukkospuuskia, jotka saattavat aiheuttaa vahinkoa. Ulkona olevien on syytä tarkkailla tilanteen kehittymistä ja siirtyä tarvittaessa sisätiloihin.".

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 16:25: Hyvin pian edellisen päivityksen jälkeen seurantapaikallani Tapiolassa alapilvikansi hälveni yhtäkkisesti kokonaan ja ilmamassan utu haihtui nopeasti pois, kun viileämpi ja kuivempi kylmän rintaman jälkeinen ilmamassa pääsi lounaasta kunnolla perille. Samalla länsi-lounaistuuli voimistui kohtalaiseksi ja puuskissa ajoittain navakaksikin. Alapilvikannen poistuttua taivaalle jäi jäljelle rintaman jälkipuolen hajanaista untuvapilvilauttailua paikoin muuntuneena palleropilviksi. Itä- ja pohjoistaivaalla on yhtenäisempää verhopilvikantta rintaman merkaten ja pohjoistaivaanrannassa näkyy rintaman jälkipuolen uusien ukkoskuurosolukkojen kukkakaalimaisia kumputorneja ja alasinmuodostuksen esivaihetta. Nämä kuurot ovat siis syntyneet sisämaahan Hyvinkää - Forssa - Hämeenlinna -kolmion sisälle ja ne liikkuvat koilliseen hitaasti. Viron puolella eli etelätaivaalla näkyy myös runsaampaa verhopilvikantta. Lämpötila käväisi ensin taas +25 asteessa viime päivityksen jälkeen, mutta on nyt +23 astetta.

Voimakkaiden ukkosten pääalue on ollut viime päivityksen jälkeen em. vaaratiedotteen maakunnissa; esim. Jyväskylän ylitti raju ukkonen klo. 15:30 ja 16:00 välillä länsipainotteisesti. Pirkanmaalla ja Porin itä - koillispuolella ukkostaa myös edelleen runsaasti ja äsken Tamperekin sai osansa ukkosista, mutta nyt siellä on jäljellä laaja tasaisen sateen ukkoseton alue, jonka länsireunalla siis ukkostaa. Toinen Loviisan suunnasta tullut ukkoseton tasaisen sateen alue ylittää vielä Lahtea pohjoiseen, mutta siihen ei ole kiinnittynyt ukkossolukkoa enää. Pietarin länsireunalla ukkostaa ja yksittäin hieman vielä Virossakin.

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 18:00: Jännästi kylmän rintaman toisena aaltona on jäänyt elämään ukkoskuurottelua vyöhykkeelle Hyvinkää - Hämeenlinna - Porin itäpuoli. Siinä on jatkuvasti syntynyt uutta ns. taakse rakentuvaa ukkossolukkoa, jotka liikkuvat koilliseen. Tämän takia mm. Hämeenlinnan ympäristössä on ukkostellut jo yli tunnin ajan. Pirkanmaan pohjoisosista Pohjanmaalle ulottunut laaja ja vanha ukkosalue on alkanut mössääntymään yhtenäiseksi laajaksi tasaisen sateen alueeksi kauttaaltaan ja salamointi on kuolemassa siitä pois; sade on kuitenkin vielä monin paikoin runsasta ja etenee hitaasti pohjoiseen. Karjalankannakselta käsin on puolestaan syntynyt jonossa uusia ukkoskuuroja Savonlinnan kautta Kuopion seudulle edeten pohjoiseen. Näiden kahden eri ikäisen ukkosalueen väliin on jäänyt laaja poutaisen sää alue Päijänteen itäpuolelle. Havaintopaikallani Tapiolassa tuon Hyvinkään seudulle ulottuvan ukkospilvien kehitys on edelleen näkynyt hyvin pohjoisella taivaanrannalla kuuropilvien alasin- ja kukkakaalimuotoina. Muutoin on vain hyvin vähän untuvapilviä, joskin Viron pieni kuurottelu on tuottanut kylmän rintaman suuntaisia kaakko-luodeviiruja etelä-lounaistaivaalle untuva- ja harsopilvistä. Länsi-lounaistuuli on yhä kohtalaista - puuskissa paikoin navakkaa ja lämpötila on laskenut +22 asteeseen. Ilma tuntuu selvästi viileämmältä, kuin mitä se oli vielä esim. aamupäivällä.

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 21:00: Edellisen päivityksen jälkeen Riihimäki - Hämeenlinna -paikkeille ukkostamaan jäänyt monisolurypäs on siirtynyt jo Päijänteelle hipoen Lahtea klo. 19:00 ja 20:00 välillä; esim. juuri Hämeenlinnassa ukkostelu lakkasi lännestä alkaen n. klo. 18:30 maissa. Samalla ko. sadealue on alkanut mössääntymään laajemmaksi ja tasaisemmaksi sateeksi; sade on kuitenkin yhä varsin rankkaa ja seassa jyrähtelee yhä ukkonen eri puolilla. Sadealue jatkaa liikettään koilliseen entistä vauhdikkaammin ja siitä on jäänyt ulottumaan lähes paikoillaan pysynyttä heikkosateisempaa häntää kohti Vaasaa. Se oli puolestaan aikaisemmin Pirkanmaan pohjoisosissa ja uudempana Porin itä-koillispuolella voimakkaasti ukkostanut alue. Karjalankannas - Savonlinna - Kuopion seutu -akselilla ukkostellut jono on hajaantunut vanhenevien ja ukkosettomien sateiden sekä uusien ukkoskuurojen hajanaiseksi sarjaksi. Ne ovat liikkeessä pohjoiseen. Täällä seurantapaikalla Tapiolassa Viron heikosta kuurottelusta on tullut viimeisen reilun tunnin aikana hahtuva- ja osin kumpukerrospilviä runsaahkona jäännelauttana etelästä. Pohjoisella taivaanrannalla ennen niiden peittävyyttä on näkynyt vielä tuon vanhenevan Päijänteelle siirtyneen ukkosalueen jälkeen jäänyttä ja takaosanaan levinnyttä harso-verhopilvikilpeä. Länsituuli on kohtalaista ja lämpötila on +21 astetta. Seuraan vielä yhden päivityksen verran noiden kahden viimeisen ukkosalueen edesottamuksia tänä iltana... Sitten lopuksi teen vielä uutisjuttukoosteen tämän päivän ukkosepisodista.

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 23:00: Päijänteelle lounaasta tullut vanheneva ukkosalue on jatkanut liikettään itäosiltaan koilliseen hidastuen ja sen kaakkois- / itäpäähän syntyi vielä uutta ukkoskuurottelua, joka lähestyi Mikkelin seutua lounaasta. Ukkoset kuitenkin heikkenivät siitäkin pois sen saavuttua ko. paikalle n. klo. 22.00, mutta Saimaalle saakka itäkaakkoon on venynyt vielä lisää heikosti ukkostavaa solukkoa. Myös itäisimmissäkin osissa ukkostelu on heikentynyt parin tunnin sisällä niin, että tällä hetkellä ukkostaa pienialaisesti enää vain vähän Joensuusta lounaaseen - länteen; ko. kuurorypäs on liikkeellä pohjoiseen. Muutoin jäljellä on vähäistä ukkosetonta kuurottelua ja tasaista heikkoa sadetta lähinnä vain linjalla Saimaa - Mikkeli - Jyväskylä - Vaasa, mikä merkkaa tämän hetkistä kylmän rintaman paikkaa. Rintama liikkuu hitaasti pohjoiseen ja se on alkanut okludoitua lännestä käsin kaventaen siinäkin helleilmaa kaakommaksi maan pinnalta. Seurantapaikallani Tapiolassa etelä - länsitaivaalla tuon okludoituvan rintaman tämän hetken sijainnin mukaan sen uloimpina takaosansa pilvinä on lipumassa kaakosta luoteeseen untuvapilviraitoja jalaksellisina ja seassa on vähän palleropilvilauttojakin; auringon laskiessa ne olivat iltaruskoisia; tämä pilvimassa kokonaissiirtyy hitaasti pohjoiseen. Itätaivaanrannalla näkyy vielä kaukana edellispäivityksen hahtuvapilvilauttoja. Muutoin taivas on lähes selkeä ja ilmamassa on kuivunut jo hyvin kuultavan kirkkaaksi. Kohtalainen länsi-lounaistuuli on vähitellen heikkenemässä ja lämpötila on laskenut +17,5 asteeseen.

Tähän päättyy ukkosseurannan tämä osa. Viikonloppuna la - su on ukkosille näkyvissä uutta mahdollisuutta; katsotaan, josko seurannalle tulee silloin taas tarvetta. Lopuksi kohta vielä ukkosuutiskooste...

Päivitys perjantaina 28.6.2013 klo. 01:30: Uutisjuttukooste ukkosepisodista >>

Ilta Sanomat: Ukkonen katkaisi sähköt 25 000:lta, Yli 27 000 salamaa takonut tuhoa ympäri Suomea – katso kuvat, Myräkkä kaatoi puita ympärillä - ihmiset suojautuivat kahvilaan, Palomies loukkaantui salamaniskusta Haapavedellä, Ukkosvauriot viivästyttävät junia ja Salamat välkkyivät ennätystahtiin - täällä salamointi oli rajuinta.

Iltalehti: SS: Matkustajalaiva joutui trombiin Kallavedellä, Näin myrsky murjoi - katso kuvat, Myrsky katkaisi 20 000:lta sähkötUkkonen tuhosi omakotitalon Laihialla ja Lähes 30 000 salamaa - eilisestä myräkästä vuosituhannen maasalamaennätys.

Helsingin Sanomat: SS: Matkustajalaiva joutui trombiin Kallavedellä, Palomies loukkaantui salamaniskusta Haapavedellä, Syöksyvirtaukset kaatoivat puita ja salamat sytyttivät koteja, Meteorologi: Pilvien muoto kertoo saapuvasta ukkosesta, Salamat iskevät ennätystahtiin – sähköt poikki yli 16000:lta, Ukkosmyrskyjen vauriot häiritsevät junaliikennettä ja Puita kaatui junaradalle Riihimäen ja Lahden välillä ja 2000-luvun ennätys rikkoitui – lähes 30 000 maasalamaa.

YLE: Pahimmat ukkoset laantuneet - pelastuslaitoksilla harvinaisen kiireinen päivä, Palomies loukkaantui salamaniskusta, Ukkostuhot viivästyttäneet junaliikennettä eri puolilla Suomea, Elenia: Sähköjen korjauksessa menee ilta ja yö, Raju sade työllisti pelastuslaitosta Kuopiossa - kirjastokin veden vallassa, Tänään jo yli 25 000 salamaa - ukkoset liikkuvat kohti itää, Ukkonen hidastaa ukkosen aiheuttamien sähkökatkojen korjaamista, Trombi repi helikoperihallin katon Jämsässä, Kesän ennätysukkoset takovat tuhansia salamoita tunnissa ja Ilmatieteen laitokselta vaaratiedote ukkospuuskista – "tarvittaessa sisätiloihin" ja Ilmatieteen laitos: Elviiran salamointi oli rajuinta Padasjoella.

MTV: SS: Matkustajalaiva joutui trombiin Kallavedellä, Palomies loukkaantui salamaniskusta Haapavedellä, Ukkosvauriot viivästyttävät junia, Kesän salamaennätys rikki – taivaalla välkkynyt lähes 30 000 salamaa, Yli 16 000 edelleen ilman sähköä, Ukkonen katkaisi Lahti-Riihimäki radan, Ilmatieteen laitos: Keski-Suomeen ja Pohjanmaalle vaarallisia ukkospuuskia ja Ukkosta ja salamointia – läntisessä Suomessa useita paloja ja Salamat moukaroivat rajuimmin Padasjokea.

Päivitys perjantaina 28.6.2013 klo. 10:55: Lisään tähän vielä Myrskyvaroitus.com -sivuston luonnehdinnan eilisestä ukkosepisodista, jota on siis alettu nimittämään Elviira-myrskyksi / Elviira-rajuilmaksi >> Elviira-rajuilma salamoi harvinaisen runsaasti.

Huomaamme mm. sen, kuinka maasalamamäärä ylitti vuorokaudessa peräti 28 000 kpl.! Se on poikkeuksellisen rajua ja tämän kuluvan vuosituhannen suurin määrä päivässä tähän mennessä. Kesäkuun 29. päivänä vuonna 1988 ukkosti vieläkin rankemmin, jolloin maasalamamäärä vuorokaudessa oli jopa n. 40 000 kpl.! Muistan melko hyvin tuon episodin; silloinkin salamoi jo yöllä ja sitten pitkin päivää iltaan saakka ja pari salamaa iski arviolta 100 metrin päässä itsestäni. Olin silloin Mäntsälässä. Esim. tästä Wetter3 -sivuston sääkartta-arkistosta voi mennä itse valikosta klikkaamalla katsomaan tuon päivän suursäätilannetta. Siitä huomataan mm. juuri se, kuinka kaakosta ulottunut helleilmamassa sai ensin etelästä hyvin kostean ja epävakaan ilma-annoksen, kun samalla lounaasta alkoi tulla pian perään viileämpää ilmaa.

Päivitin noihin yllä oleviin uutisjuttukoosteisiin vielä samasta aiheesta jutut. Lisäksi Sääbrefing-blogin tämän lukijakommenttirimpsun loppupäässä on eilisen ukkosen seurantaa.

Monday, June 24, 2013

Kesän 2013 kuumin päivä - Osa 4

Kesän 2013 neljäs helleseurantaosa on alkamassa, kun Itä-Eurooppaan ja etenkin Länsi-Venäjälle muodostunut laaja ja ankara helleaalto ulottaa vaikutuksensa Suomeen tällä viikolla ainakin torstaihin saakka ja kuumuushuipennus siinä on tarkastelualueella tiistaina ja etenkin keskiviikkona. 

Tilanteessa heikkoa korkeapainetta ulottuu Uralin tienoilta Suomen itärajalle ja samalla pieni matalapaine lähestyy etelästä Itämerta, jolloin itäkaakosta pääsee tuota helleilmamassaa ainakin Etelä- ja Keski-Suomen itäosiin lähipäivinä. Länsiosien kohdalla helteen pääsy voi jäädä osittain torsoksi, kun läntinen viileämpi ilmamassa Skandinaviassa ei ehkä annakaan periksi niin helposti tai vaihtoehtoisesti sanottuna idän helle ei pääse virtaamaan kunnollisesti kohti länttä virtausolosuhteiden ollessa heikkoja. Näin ollen ilmamassojen rajoilla etenkin lännessä myös kuuro- ja ukkossateiden esiintyminen tulee vaikuttamaan hellelukemiin; runsaspilvisillä alueilla jäädään huippuhelteistä.

Niinpä tässä helletilanteessa korostuu itä-länsisuuntaiset lämpöerot eli ainakin läntisimmissä osissa kesän aikaisempi hellejakso touko-kesäkuun vaihteessa jäänee vielä kuumemmaksi. Toisaalta juuri itäosiin on yhä näkyvissä mahdollisuudet +30 asteen ylityksiin ja siten kuluvan kesän tähän mennessä kuumimpaan helteeseen...

Öiden minimilämpötiloissa voidaan kuitenkin jäädä varsin laajasti ti - to välillä +20 asteen vaiheille, mikä tietäisi ns. trooppisia öitä lämpövaikutukseltaan. Ilmamassa on myös kosteaa ja on kosteimmillaan ke - to, joten painostavan tukalanakin hellettä voidaan hyvällä syyllä pitää etenkin idässä eli terveysriskejäkin on siksi odotettavissa. Kesäkuun mittapuun mukaan tämä onkin mojovan ankara helle kuumimman skenarion sattuessa.

Ke - to paikkeilla jännitetään sitten sitä, josko tuo etelän pieni matalapaine syrjäyttää lounaasta kiertyvän viileämmän ilman kera helteen pois Suomesta Venäjälle rajujen ukkosten kera. Toisaalta uusimpien ennusteiden mukaan helle saattaisikin pysyä hollilla heti Suomen itä-kaakkoispuolella / -rajoilla / olla osittain edelleen tarkastelualueellakin vielä loppuviikollakin, jos tuo etelän matalapaine jäisi heikoksi / sijoittuisi toisin, Atlantin matalapainetoiminta ei pääsisi voimakkaasti Fennoskandiaan ja Barentsinmerelle ke tienoilla muodostuva uusi korkeapaine osoittautuisikin voimakkaammaksi... Lisää tarkennusta sellaisen skenarion mahdollisuudesta myöhemmin varsinaisen sääraporttini päivityksessä ja / tai tässä seurantaosassa.

Tähän helleaaltoon liittyy todennäköisesti myös kesän tähän mennessä rajuimmat ukkoset tarkastelualueella etenkin siis ke - to paikkeilla ja lievemmin jo ti - ke länsiosissa. Teen ukkosseurantaa ainakin torstain tienoon tilanteesta, mutta ennen sitä esim. Myrskyvaroitus.com -sivuston ennustemateriaalia tulevista ukkostilanteista kannattaa seurata.

Lähteenä lukemille ovat olleet Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat. Aikaisemmilta kesiltä tuttu värikoodaus on edelleen käytössä mahdollisia äärilämpötiloja varten --> Värikoodit: +30 asteen ja sitä korkeammat helteet +34 asteeseen saakka merkitsen punaisella ja +35 asteen helteet sekä sitä kuumemmat lukemat paksufonttisella ruskehtavan punaisella.

Maanantain 24.6.2013 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +20 astetta, Turku +24 astetta, Salo +25 astetta, Pori +25 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere +25 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +23 astetta, Vantaa +25 astetta, Hyvinkää +26 astetta, Lahti +25 astetta, Kouvola +25 astetta, Porvoo +23 astetta, Lappeenranta; Lepola +25 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +24 astetta, Jyväskylä +25 astetta, Savonlinna +25 astetta, Joensuu +25 astetta ja Ilomantsi +26 astetta.

Ko. päivänä helleilman virtaaminen alkoi eteläkaakosta hieman aikaisempia päiviä paremmin ja sen myötä +25 asteen paikkeille ja vähän sen ylikin päästiin yleisemmin kuin päättyneen viikon 25 lopussa pe - su. Pilvisyys oli vaihtelevaa ylä- ja keskipilvilauttailua koko päivän ja länsiosiin tuli Baltiasta heikkoja sadekuurojakin iltapäivästä alkaen. Pilvisyydellä näyttää olleen ko. päivänä kuitenkin vähäinen merkitys paikallisten lämpötilaerojen synnyttämisessä; maksimilämpötilat olivat kautta tarkastelualueen varsin tasaisesti lähes samoja. Lounaissaaristossa oli etenkin meren viileyden vaikutuksesta muuta aluetta selvästi viileämpää. Samoin etelärannikonkin tuntumassa lievemmin, mutta itään päin siirryttäessä meren viilentävä vaikutus oli vähäisintä, kun ulapankin pintavedet ovat lämmenneet Suomenlahden itäosissa länttä selvästi enemmän yli +15 asteen; mereinen Kotka Rankki oli suhteellisen lämmin.

Tiistain 25.6.2013 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +24 astetta, Turku +27 astetta, Salo +27 astetta, Pori +23 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere +24 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +25 astetta, Vantaa +27 astetta, Hyvinkää +27 astetta, Lahti +26 astetta, Kouvola +28 astetta, Porvoo +27 astetta, Lappeenranta; Lepola +28 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +28 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +25 astetta, Mikkeli +28 astetta, Jyväskylä +26 astetta, Savonlinna +28 astetta, Joensuu +27 astetta ja Ilomantsi +28 astetta.

Ko. päivänä Skandinavian viileämpää ilmaa ja Suomeen ulottunutta helleilmaa jakanut etelä-pohjoissuuntainen säärintama majaili suunnilleen Pohjanlahden / länsirannikon tasalla, joten helleilmaa pääsi kuin pääsikin myös lähes läntisimpiin tarkastelualueen osiin. Lähes koko alueella maksimilämpötilat olivatkin lähes samoja ollen joko +27 tai +28 astetta; tätä edesauttoi myös ilmamassan suuri kosteus, jolla on taipumista tasata paikallisia lämpötilaeroja. Iltapäivällä ukkoskuuroja syntyi Päijänteen länsipuolella ulottuen lännessä vähän Tampereen länsipuolelle ja etelässä Hämeenlinnan ja Lahden seuduille; näiden kolmen kaupungin lämpötilat ilmensivätkin ko. kuurottelun takia muuta sisämaa-aluetta hitusen viileämpiä olosuhteita. Pori ja Maarianhamina olivat sen sijaan lännen viileämmän ilmamassan vaikutuspiirissä täpärästi. Etelärannikolla meri viilensi edelleen hieman, mutta Suomenlahden itäosien pintavesilämpötilojen lämpimyys salli Kotka Rankissakin hellerajalle pääsyn. Keskiviikoksi odotellaan sitten kaakosta sitä viikon kuuminta helleannosta...

Keskiviikon 26.6.2013 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +27 astetta, Turku +31 astetta, Salo +30 astetta, Pori +30 astetta, Hämeenlinna +30 astetta, Tampere +30 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +29 astetta, Vantaa +30 astetta, Hyvinkää +30 astetta, Lahti +31 astetta, Kouvola +31 astetta, Porvoo +30 astetta, Lappeenranta; Lepola +30 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +31 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +29 astetta, Mikkeli +30 astetta, Jyväskylä +29 astetta, Savonlinna +32 astetta, Joensuu +31 astetta ja Ilomantsi +32 astetta.

Kuumuus todella yllättikin ko. päivänä, kun kuuminta helleilmamassaa riitti kuin riittikin jopa länsirannikkoa ja jonkin verran jopa lounaissaaristoa myöten; Itämeren eteläosissa majaillut matalapaine pystyi kierrättämään itä-kaakkoistuulien kera pohjoispuolellaan hellettä sopivan paljon länteen. Tarkastelualueella maksimilämpötilat sijoittuivat hyvin tasaisesti +30 asteen paikkeille taisaisesti heikon tuulen ja ilmamassan suuren kosteuden evättyä suurten paikallisten erojen synnyn. Paikoin kuitenkin itäosissa päästiin reilumminkin yli +30 asteen, kuten Savonlinnassa ja Ilomantsissa (Huom., laittamani luvut ovat pyöristyksiä ,5 asteesta ylös päin). Ilmatieteenlaitoksen mittausten mukaan kuuminta oli Lieksassa +31,8 asteen verran (Päivitys! >> Tarkistettu kuumin lukema on Liperissä mitattu +32,4 astetta!), joka päihitti täten yhdellä kymmenyksellä Touko-kesäkuun vaihteessa Utsjoella mitatun edellisen tämän kesän helle-ennätyksen. Meren äärelläkin oli tällä kertaa lähes +30 astetta, kuten hämmästyttävästi jopa Kotka Rankissa! Suomenlahden pintavesi onkin jo lämmennyt etenkin itäosissa ulapallakin lähes +20 asteeseen; meren viilentävä vaikutus sen kuin vähenee. Alkupäivä oli laajasti vähäpilvinen ja Viron ja läheisten Venäjän alueiden voimakas ukkostelu alkoi tuoda runsaampaa pilvisyyttä tarkastelualueelle vasta illansuussa, joten sillä ei ehtinyt olla vaikutusta maksimilämpötilojen sattumiseen n. klo. 14:00 ja 17:00 välillä. Näin ollen tästä päivästä tuli kesän tähän mennessä kuumin päivä oikeastaan kaikkialla tarkastelualueella aikaisempaan arvioon nähden, jossa länsiosia ei aluksi näyttänyt tällainen kuumin helle uhkaavan.

Torstain 27.6.2013 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +18 astetta (Myös alkuyöllä), Turku +24 astetta, Salo +25 astetta, Pori +25 astetta, Hämeenlinna +27 astetta, Tampere +29 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +23 astetta (Mitattu aamulla), Vantaa +24 astetta, Hyvinkää +25 astetta (Mitattu aamulla), Lahti +28 astetta, Kouvola +29 astetta, Porvoo +25 astetta (Mitattu aamulla), Lappeenranta; Lepola +28 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +28 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +25 astetta (Mitattu aamulla), Mikkeli +29 astetta, Jyväskylä +30 astetta, Savonlinna +31 astetta, Joensuu +31 astetta ja Ilomantsi +30 astetta.

Tämä päivä oli kuumimman helteen syrjäytymisen aikaa rajujen ja runsaiden ukkosten kera. Ko. ukkosepisodi muodostuikin hyvin voimakkaaksi mm. salamamääriltään, vaikka itse en kokenut periaatteessa juuri yhtään ukkosta seurantapaikallani Espoon Tapiolassa >> Tässä ko. tarkempi seurantani: Kesän 2013 ukkosseuranta; keskiviikko 26.6. - torstai 27.6. (Kostean helleilman lämpöukkosia ja perään kylmän rintaman ukkosia etelästä).

Nuo ukkoset ja tarkastelualueen lounaisosissa vähitellen koilliseen edennyt kylmä rintama tietenkin vaikuttivat huomattavasti ko. päivän maksimilämpötiloihin. Karkeasti sanottuna linjan Helsinki - Pori lounaispuolella maksimilämpötiloissa päästiin korkeintaan vain hellerajalle, kun kylmä rintama ehti edetä aamulla tuolle em. linjalle. Tuolla alueella maksimilämpötilat saavutettiin myös jo osaksi heti aamulla, josta maininnat suluissa. Maarianhaminassa lämpötila jäi koko päiväksi +15 ja +18 asteen välille. Ko. linjan itäpuolella sen sijaan päästiin vielä reilusti hellelukemiin; kaikkein parhaiten pisimpään ukkositta ja rintamapilvisyyksittä olleissa pohjoisosissa ja itäisimmässä kolkassa tarkastelualuetta, missä jälleen päästiin rikkomaan +30 asteen raja. Ukkoset alkoivat kuitenkin laskea lämpötiloja paikoin rajustikin tällä hellealueella iltapäivän aikana; huikeimmat lämpötilan notkahdukset sattuivat Tampereella ja varsinkin Jyväskylässä, missä n. klo. 15:30 aikaan sattunut rajun ukkosen ylitys romahdutti lämpötilan jopa +30 asteesta suoraan +19 asteeseen vain n. 15 minuutissa!

Lämpötilojen suhteen erikoista oli varsinkin alueen länsi- ja lounaisosissa myös se, että edeltäneet erittäin korkeat yölämpötilat (Laajasti n. +20 astetta ja jopa parisenkin astetta sen yli) eivät olleetkaan ko. päivän minimilämpötiloja, koska viileämmän ilmamassan tultua lämpötilat ovat laskeneet nyt ko. päivän illalla edeltänyttä yötä alemmiksi +15 ja +20 asteen välillä. Näin on osittain käymässä idempänäkin.

Tähän päättyykin tämä seurantaosa, vaikka koko loppuviikon aikana kaakossa ja idässä saatetaan vielä päästä vähän hellelukemille uusien sääennusteiden valossa, kun lähelle Venäjälle jää muhimaan ja osittain tänne ulottumaankin helleilmamassaa. Kuitenkaan kesän kuumimmiksi niistä helteistä ei näillä näkymin enää ole. Ensi viikko on ilmeisesti varsin lämmin edelleen, mutta seuraavaa varmaa helleseurantatarvetta ei siis ole toistaiseksi näkyvissä...

Viikon 25 sää vuonna 2013: Vaihtelevasti epävakaista ja poutaa; aluksi viileähköä ja lopussa osaksi helteistä (Päivitys!)

Yleiskuvaus viikon 25 - 2013 säästä Etelä-Suomeen: Aluksi vallitsivat viileähköt polaari-ilmamassat ja etenkin maanantaina epävakaisen kuurosateinen sää, mutta korkeapaineen selänne toi lännestä keskiviikoksi viikon aurinkoisimman sään, muttei vielä hellettä. Manner-Eurooppaan etelästä kehittyneen ankaran helleaallon pohjoisreunalla kehittyi pieniä matalapaineita okludoituneiden rintamasysteemiensä kera ke jälkeen niin, että ne saapuivat Suomeen Etelä-Skandinaviasta käsin. Ensimmäinen rintamasysteemi toi torstaina hajanaista heikkoa sadetta ja toinen rintamasysteemi lauantaina kapean ja heikosti ukkostaneen kuuronauhan tuulisen sään kera. Ankarimmat helteet jäivät näiden eteläpuolelle ulottumatta Suomeen, mutta ilmamassat lämpenivät silti selvästi etelälounaasta käsin mahdollistaen pe - su paikoin noin hellerajalle kohonneita päivälämpötiloja ja öiden lämpenemistä ajoittain yli +15 asteen. Loppuviikon rintamien välillä oli ajoittain myös ainakin osaksi aurinkoista ja kasvava ns. superkuu näkyi myöhäisiltaisin - öisin ajoittain hienosti.

Euroopan mittakaavassa merkittävintä oli siis ankaran helleaallon muodostuminen alkuviikoksi manner-Eurooppaan Saksan ja Puolan tasalle saakka pohjoiseen, missä jopa n. +35 asteen päivälämpötilat mahdollistuivat; eniten yli +35 asteen päästiin Mustanmeren länsipuolella. Läntisin Eurooppa (Britannia - Ranska) jäi epävakaisen ja viileähkön sään pariin, kuten myös osittain Skandinavia ja Lappi lukuun ottamatta ke tienoon korkeapainetta. La - su Britanniaa vaivasi melko voimakaskin matalapaine. Voimakkaita ukkosia esiintyi paikoin tuon ankaran helteen länsireunoilla / -rajoilla. Loppuviikolla tuo helle siirtyi enemmän Itä-Eurooppaan ja heikkeni voimaltaan. 

Länsi-Venäjällä oli alkuviikolla edellisen helteen syrjäytymisen hetki Suomesta sinne siirtyneen matalapaineen jälkipuolen pohjoistuulissa, mutta pian korkeapaineen muodostuminen Barentsinmeren - Länsi-Venäjän pohjoisosan (Uralin) alueelle koko loppuviikoksi alkoi mahdollistaa sinne uutta helleaaltoa. Siinä erityisen kuuma annos (n. +35 asteen päivälämpötiloja) alkoi virrata la - su Kaspianmeren itäpuolelta Mustanmeren pohjoispuolen runsasukkostaneen matalapaineen auttamana etenkin kohti Vienanmerta. Itä-Euroopan vanha helle ja tämä uusi helle alkoivat viikonvaihteessa yhdistyä laajaksi helleaalloksi.

Euroopan mittakaavassa em. tilanteet ilmenivät tarkemmin näin: Wetter3 -arkisto A ja Wetter3 -arkisto B (Esim. valinnat "Niederschlagstaerke und -form" ja "2 m Temperatur" tuovat tuttuja sääkarttatyyppejä).

Maanantai 17.6.2013: Pieni matalapaine velloi Suomen yllä ja alkoi siirtyä illalla vähitellen Venäjälle. Heikkoa korkeapainetta oli Skotlannista Itä-Eurooppaan kaareutuen. Matalapaine oli Espanjan tienoilta Ranskan länsireunalle; sen itäpuolella aluksi osittain Ranskaan ja Saksaan nousi erittäin kuumaa ja kosteaa helleilmaa Välimereltä. Tarkastelualueella yöllä ja aamulla oli runsaasti sumu- ja kumpukerrospilvisyyttä, joista kehittyi iltapäiväksi runsaasti kuurosateita. Kuurot olivat paikoin rankkoja ja siellä täällä ukkosti heikosti. Illalla kuurot kuolivat ja sää selkeni lähes kokonaan. Tuulet olivat aluksi lännestä heikkoja, mutta iltapäivästä alkaen ajoittain kohtalaisia ja kääntyivät enemmän luoteeseen. Yölämpötila oli etelärannikolla n. +10 astetta - vähän yli ja sisämaassa +6 ja +10 asteen välillä. Päivälämpötila oli +15 ja +19 asteen välillä.

Tiistai 18.6.2013: Matalapaineen pääosa oli jo etääntynyt Venäjälle, mutta siitä jäi vielä aluksi ulottumaan pientä "häntää" Suomen itäosiin. Korkeapainetta muotoutui Skandinaviaan ja sieltä sitä vallitsi edelleen myös Itä-Eurooppaan. Pientä matalapainetta ukkosineen oli edelleen Espanjasta Ranskaan ja sen itäpuolella hyvin kuumaa ja kosteaa helleilmaa levisi entistä paremmin etelästä etenkin Saksaan. Tarkastelualueella yöllä - aamulla oli aluksi lähes täysin selkeää. Iltapäivällä syntyi kumpupilvisyyttä ja etenkin Varsinais-Suomesta Uudellemaalle kehittyi paikoin kuurosateita. Illalla kuurot kuolivat taas pois, mutta paikoin jäi vellomaan hajanaista hahtuvapilvilauttaa mahdollistaen komean iltaruskon. Luoteistuulet olivat aluksi ajoittain kohtalaisia, mutta loppupäivän aikana tyyntyi selvästi. Yölämpötila oli etelärannikolla n. +10 astetta - vähän yli ja sisämaassa +6 ja +10 asteen välillä. Päivälämpötila oli n. +20 astetta; lämpimintä sisämaassa.

Keskiviikko 19.6.2013: Skandinaviaan muodostunut korkeapaineen selänne siirtyi vähitellen Suomen päälle, mutta aluksi Keski-Suomessa vaikutti pieni matalapaine. Läntisimmässä Euroopassa oli edelleen heikkoa matalapainetta ja sen itäpuolella Saksassa - Puolassa hyvin kuumaa ja kosteaa helleilmamassaa; helteen pohjoisreunalla Etelä-Skandinaviassa muodostui pientä matalapainetta rintamasysteemin kera ja se alkoi lähestyä Suomea syrjäyttäen illalla em. korkeapaineen selännettä itään. Tarkastelualueella yö oli muutoin selkeä, mutta hieman esiintyi ns. valaisevia yöpilviä. Aamulla - keskipäivällä aluetta ylitti lännestä runsaahkoa yläpilvilauttailua, mutta iltapäivällä oli vain vähäistä kumpupilvisyyttä. Illalla selkeni aluksi kokonaan, mutta lännestä alkoi saapua em. rintamasysteemin etummaisia yläpilviharsoja länsiosiin. Tuulet olivat hyvin heikkoja ja ajoittain oli tyyntä; etelärannikolla oli iltapäivällä paikoin merituulta. Illalla etenkin länsiosissa etelätuulet alkoivat voimistua. Yölämpötila oli pääosin +5 ja +10 asteen välillä; leudointa etelärannikolla. Päivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla; lämpimintä lounaiskolkassa.

Torstai 20.6.2013: Etelä-pohjoissuuntainen korkeapaineen selänne vetäytyi kokonaan pois Suomesta ja se alkoi vahvistua Barentsinmeren tienoille. Saksaan - Puolaan saakka etelästä ulottuneen ankaran helteen pohjoisreunalla Etelä-Skandinaviassa muodostunut pieni matalapaine siirtyi Suomeen okludoituvan rintamasysteemin kera; rintamasateet ylittivät tarkastelualuetta alkupäiväpainotteisesti lännestä itään. Yöllä etenkin idässä oli vielä aluksi lähes selkeää, mutta muutoin rintamapilvisyys vallitsi runsaana; sateet jäivät kuitenkin varsin heikoiksi. Rintamasateiden jälkeen pilvisyys jäi koko loppupäiväksi runsaaksi muodostuen vähitellen rintamapilvinä olleista verho- ja sadepilvistä kumpukerrospilvien suuntaan alapilvikanneksi. Pilvipeitteen metamorfoosissa esiintyi ajoittain hyvin kauniita ja profiilikkaita aaltomaisia rakenteita. Ilmamassan utua oli hetken lisääntyneesti. Ennen rintamaa etelätuulet voimistuivat kohtalaisiksi - navakoiksi, mutta heti rintaman ylityksen myötä länteen kääntyneet tuulet heikkenivät lähes tyyniksi. Yölämpötila oli sisämaassa +10 asteen vaiheilla ja etelärannikolla vähän sen yläpuolella. Päivälämpötila jäi runsaassa pilvisyydessä +16 ja +20 asteen välille; länsiosissa paikoin vähän alle +15 asteenkin.

Perjantai 21.6.2013: Suomeen lounaasta tullut pieni matalapaine heikkeni sijoillaan pois jo alkupäivällä. Korkeapaine vahvistui vielä lisää Barentsinmeren - Länsi-Venäjän pohjoisosan yllä ja siitä jäi ulottumaan kiilaa Suomen itäreunalle. Manner-Euroopan ankara helleilmamassa siirtyi Saksasta enemmän Itä-Eurooppaan ja Etelä-Baltiaan, kun matalapainetoiminta voimistui Britanniasta ja Ranskasta käsin kohti Saksaa aiheuttaen ukkosmyrskyjä; matalapaineen osakeskus voimistui Tanskan paikkeilla. Tarkastelualueella yöllä oli vielä runsaasti kumpukerrospilvisyyttä, mutta ne hälvenivät aamulla etelärannikolta käsin ja iltapäiväksi jäi vain hieman sisämaapainotteista ohutta kumpupilvisyyttä, mikä hieman jonoontui etelä-pohjoissuunnassa ja lauttaantui paikoin. Illalla Tanskan tienoon uusi matalapaine alkoi lähestyä okludoituvan rintamasysteemin kera aiheuttaen lisääntynyttä keski- ja alapilvilauttailua; illalla kasvava superkuu näkyi kuitenkin paikoin hyvin. Heikot tuulet vallitsivat alkupäivällä vielä länsilounaasta, mutta kääntyivät iltapäivästä alkaen enemmän etelään samalla voimistuen illalla lännestä alkaen selvästi. Yölämpötila oli +10 ja +15 asteen välillä; Uusimaa - Kanta-Häme -tienoilla jopa vähän yli +15 astetta. Päivälämpötila nousi +25 asteen vaiheille; lämpimintä lounaassa.

Lauantai 22.6.2013: Tanskan tienoon matalapaine alkoi siirtyä Skandinaviaa pitkin pohjoiseen ja sen okludoituva rintamasysteemi siirtyi Suomen yllä hitaasti idemmäksi. Britannian tienoille voimistui isohko matalapaine. Korkeapaine vahvistui enemmän Länsi-Venäjän pohjoisosiin ja Mustanmeren pohjoispuolisen matalapaineen itäpuolitse alkoi kiertyä hyvin kuumaa helleilmaa kohti Vienanmerta. Itä-Euroopan helleaalto oli vähän heikkenemässä. Tarkastelualueella ko. rintamaan liittyi kapea kuurosadenauha, jossa ukkosti paikoin heikosti; se liikkui aamulla länsiosissa ja iltapäivällä - illalla hitaammin ja heikkenevänä itäosissa. Ennen rintamaa oli vaihtelevapilvistä ja rintaman kohdalla oli runsasta alapilvilauttaa ja ilmamassan utu lisääntyi. Rintaman jälkeen poutaantui rakoilevaksi kumpukerrospilvisyydeksi; illalla selkeni lähes kokonaan ja utu hälveni, mutta loppuillalla länsiosiin saapui taas runsaasti alapilvilauttoja haittaamaan superkuun näkymistä. Ennen rintamaa ja rintaman kohdalla etelä-lounaistuulet olivat navakkapuuskaisia ja sen jälkeen länsilounaaseen kääntyneet tuulet heikkenivät loppupäivän mittaan selvästi. Yölämpötila oli lounaassa - etelärannikolla laajasti reilussa +15 asteessa, mutta itäosan sisämaassa jäätiin +10 ja +15 asteen välille. Päivälämpötila oli +21 ja +25 asteen välillä; viileintä rintaman kuuronauhan kohdalla ja selkeimmillä paikoilla kaakossa ennen rintamaa n. +25 astetta.

Sunnuntai 23.6.2013: Britannian - Pohjanmeren paikkeilla oli voimakas matalapaine, mutta se alkoi heikentyä ja venyä Norjaa pitkin koilliseen. Länsi-Venäjän pohjoisosissa velloi yhä korkeapaine, mistä ulottui vähitellen voimistunutta kiilaa Suomen itäreunalle. Korkeapaineen eteläpuolella Kaspianmeren itäpuolelta jatkui yhä paremmin hyvin kuuman helleilman virtaaminen laajemmin Länsi-Venäjälle ja etenkin kohti Vienanmerta. Tarkastelualueella yöllä - aamulla alapilvilauttailua jäi vellomaan runsaana kumpukerrospilvisyytenä ja sitä jäi monin paikoin iltapäivään saakka hahtuvapilviksi muuntuneena, missä sekaan kehittyi sisämaapainotteista kumpupilveä. Illalla selkeni paremmin, mutta yhä oli hajanaista hahtuva- ja untuvapilveä. Lisäksi illalla Baltiasta Suomeen edennyt kosteampi ja kuumempi helleilma synnytti etelärannikolle paikoin tiheää merisumua tyynissä tuulissa. Tuulet olivat koko päivänkin hyvin heikkoja kääntyen länsiluonaasta vähitellen etelään. Yölämpötila oli +15 asteen vaiheilla; lämpimintä kaakossa. Päivälämpötila oli pääosin +20 ja +25 asteen välillä; kaakossa taas n. +25 astetta.

Alkaneen viikon 26 sääennuste Etelä-Suomeen (Päivitetty!): Länsi-Venäjällä ja osin Itä-Euroopassa on siis alkanut vallita laaja ja paikoin hyvin ankara helleaalto, missä etenkin Venäjällä jopa n. +35 asteen päivälämpötiloja voi ulottua lähipäivinä jopa Vienanmeren etelärannoille saakka! Helteen ulottuminen Suomeen on kuumimmillaan ti - to välillä näillä näkymin; jo tänään maanantaina yli +25 asteen päästään varsin yleisesti lähes Lappia myöten, mutta +30 asteen ylitykset mahdollistuvat ti ja ke etenkin Etelä- ja Keski-Suomen itäosissa. Samalla yöt lämpenevät paikoin kesän ensimmäisen kerran jopa +20 asteen vaiheille. Ilmamassa on siten hyvin kostean tukalaa! Lapissa on viileämpää ja lännessä on epävakaisempaa ukkoskuuroriskin kera lännen (Skandinavian) viileämmän ilmamassan rajalla.

Päättyneen viikon 25 lopun paikalliset helteet eivät vielä aiheuttaneet tarvetta helleseurannalle, mutta tänään maanantaina aloitan kesän neljännen helleseurannan, joka ulottunee siis torstaihin saakka...

Helteen päättyminen on siis näillä näkymin käsillä jo torstaina, kun ke paikkeilla Itämeren tienoilla muodostuva matalapaine siirtyy pohjoiseen alkaen tuoda lounaasta viileämpää ilmaa; tässä yhteydessä ukkosriski on suurimmillaan ja paikoin voi esiintyä hyvin rajujakin ukkosia. Siitä teen todennäköisesti tämän kesän toisen ukkosseurannan... 

Helle syrjäytyy siis enemmän Venäjälle ja sielläkin pohjoisimmissa osissa viilenee ke - to, kun uusi korkeapaine Barentsinmerellä alkaa kierrättää itäpuolitseen viileämpää ilmaa pohjoisesta. Lisäksi viikonloppuna Pohjois-Atlantin matalapainetoiminta näyttäisi näillä näkymin pääsevän sen verran voimakkaasti lännestä koko Fennoskandiaan, että sää jatkuu pe - su epävakaisehkon viileähkönä ja helteet alkaisivat syrjäytymään ukkosineen vähitellen Länsi-Venäjälläkin yhä enemmän Suomesta käsin... 

Muualla Euroopassa alkuviikolla vallitsee aikaisempaa laajemmin viileämpi sää (Hellettä vain Välimerellä), kun Britannian länsi-lounaispuolella vallitsee laaja korkeapaine ja sen itäpuolella Pohjois-Atlantilta virtaa laajasti manner-Eurooppaan ilmaa. Epävakaisinta on tämän viileyden ja em. ankaran helteen rajamailla Itä-Euroopassa ja osin alkuun siis Fennoskandiassakin, missä hyvin rajutkin ukkoset mahdollistuvat. Loppuviikolla tuo lännen voimakas korkeapaine alkaisi siirtymään vähän enemmän kohti Britanniaa - Ranskaa tuoden niille seuduille hellettä ja samalla siis epävakaisempaa ja viileämpää säätä Fennoskandiaan ja osin Venäjälle länsivirtauksessa...

Päivitys lauantaina 29.6.2013 klo. 23:55: Toissapäivänä torstaina oli siis suuressa osassa Etelä-Suomea raju ukkospäivä ja se syrjäytti helleilmamassat Venäjälle. Eilen perjantaina olikin sitten vuorossa selvästi viileämpi, mutta vähäpilvisen aurinkoinen poutapäivä. Päivälämpötilat kohosivat kuitenkin pääosin selvästi yli +20 asteen. Jo eilen illalla helleilmamassa alkoi kuitenkin pyrkiä takaisin kaakosta - idästä käsin ja samalla etelä-pohjoissuuntainen säärintama alkoi pistää pilvisyyttä etelästä tarkastelualueelle. Tänään lauantaina tuo säärintama onkin halkonut Suomea pituussuunnassa ja sen itäpuolelle on taas saatu hellelukemia +28 asteen paikkeille saakka ja samalla ukkoskuuroja itäisimpiin osiin ja nyt illalla Virosta runsaamminkin kaakonkulmalle - Saimaan seudulle. Muutoin säärintaman kohdalla on ollut heikkoja sateita ja ilma on käynyt utuiseksi runsaan pilvisyyden vallittua siinä koko päivän. Pilvisilläkin alueilla lämpötila kohosi +20 asteen vaiheille ja hyvin heikko / tyyni tuuli mahdollisti ilman tuntumisen joka tapauksessa lämpimältä.

Jatkossa huomenna sunnuntaina tuo säärintama siirtyy aavistuksen koillisemmaksi, jolloin helleilmamassan vyöhyke kapenee idässä ja pakenee lievästi Venäjälle. Samalla läntinen normaalilämmin ilmamassa valtaa alaa lännestä käsin hieman. Ukkoskuuroja saadaan itäisimmissä helleosissa paikoin rankkoinakin, mutta rintamasadenauhan länsipuolella on vaihtelevapilvisen poutaa. Nyt yöllä rintamasateita saadaan kuitenkin paikoin rankkoina tarkastelualueen keskivaiheilla osaksi Virosta käsin ja tässäkin yhteydessä voi ukkostaa. Rintaman länsipuolella luoteis-pohjoistuuli viriää, mutta myös hyvin tyyni sää jatkuu monin paikoin idässä / rintaman kohdalla. Ukkospuuskia tosin esiintyy.

Ensi viikon alussa maanantaina jatkuu vielä sunnuntain kaltainen tilanne, joskin helteet ovat vielä enemmän Venäjän puolella ja rintamasysteemiin tulee ilmeisesti matalapainetäydennystä kaakosta, joka voi rankentaa ja laajentaa sateita sekä tuottaa itäpainotteisesti lisää ukkosia. Melko lämmin sää jatkuu silti edelleen; poutapaikoilla etenkin idässä päivälämpötilat ovat yli +20 astetta / hellerajalla. Runsaassa sateessa voidaan jäädä +15 asteen paikkeille. Yöt ovat lämpimiä yli +10 asteessa; idässä on lämpimintä jopa +15 ja +20 asteen välissä.

Tiistaina matalapainetoiminta voimistuu lännessä ja ulottuu Skandinaviaan, joka muodostaa lounaisvirtausta tarkastelualueelle muuttaen säätä vähän viileämmäksi ja kuivemmaksi, mutta länsipainotteisesti voi esiintyä kuurosateita etenkin iltapäivällä. Helteet jäävät kuitenkin lähelle Venäjälle ilmeisesti kuumentumaan lisää. Tiistain jälkeen lisäksi näyttää siltä, että Suomen itäpuolelle / rajalle vahvistuisi korkeapainetta, jota toisi helteitä taas takaisin... Toisissa malleissa lännen matalapainetoiminta olisi dominoivampaa...

Euroopan mittakaavassa kaksi korkeapainetta on esitetty yllä olevassa aikaisemmassa ennusteessa tulevan sään ratkaisijoina osaltaan. Nyt viikonlopun aikana on ollut käymässä ja tulee käymään niin, että Barentsinmeren uusi korkeapaine piti aluksi lounaispuolellaan kiilana helleilmamassaa Suomen itäpuolella, joka on siis vaikuttamassa tänä viikonloppuna Suomen säähän pitäen hellettä tyrkyllä itäosiin. Toisaalta se hauduttaa hellettä Venäjällä kuumemmaksi työntyessään enemmän Länsi-Venäjän päälle ensi viikon alussa. Toinen korkeapaine Britannian länsi-lounaispuolella ei ole päässytkään idemmäksi, vaan se jää länteen ja päästää Pohjois-Atlantin melko voimakkaan matalapainetoiminnan eteläpuolella länsi-luoteesta Britannian yli laajasti manner-Eurooppaan viileää ja epävakaista säätä länsi-luoteisvirtauksessa, kuten tähänkin saakka koko viikon. Ensi viikon alussa tosin manner-Euroopassa näyttäisi korkeapaineen ja itäpainotteisen helteen mahdollisuus kasvavan... Ensi viikon alussa lisää sääasiaa, sillä helle- ja ukkosseurantaa en tee tämän viikonlopun osalta.

Sääennusteisiin lähteenä on mm.: Weatheronline, Expert Charts.

Luontohavaintoja viikolta 25 - 2013: Etelä-Suomen kasvukausi eteni päättyneellä viikolla 1 - 2 viikkoa etuaikaisena ajankohdan tavanomaiseen aikatauluun nähden. Sen mukaan tyypilliset Juhannuksen ajan kukkijat ehtivät jo lopettamaan ko. viikon mittaan kukintansa lähes kokonaan; kuten lupiinit (Lupinus polyphyllus) ja koiranputki (Anthriscus sylvestris) sekä puutarhoissa juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia "Plena"), kultasade (Laburnum alpinum), ruusuorapihlaja (Crataegus laevigata "Paul's Scarlet") ja muutamat myöhäiset syreenilajit (Syringa sp.). Töyhtöangervo (Aruncus dioicus) sinnitteli kukassa vielä Juhannuksen ylikin osittain, mutta tämän alkaneen viikon helteissä nämä kaikki lopettavat kokonaan kukintansa. 

Tällä viikolla 26 sen sijaan kukintaansa runsastuttavat huippuunsa jo mm. maitohorsma (Epilobium angustifolium), paimenmatara (Galium album), siankärsämö (Achillea millefolium), rohtovirmajuuri (Valeriana officinalis), lumpeet (Nymphaea sp.) ja vuohenputki (Aegopodium podagraria) jatkaa vielä kukintahuippuaan hiipuen osittain viikon loppua kohden. Myös mesiangervo (Filipendula ulmaria) on jo aloittanut kukintansa nopeaan tahtiin ja lämpimillä paikoilla jopa jo pietaryrttikin (Tanacetum vulgare) tekee niin kuluvan viikon aikana.

Kukintaansa pitkittävät tavanomaista enemmän vielä niittyleinikki (Ranunculus acris) sekä hiirenvirna (Vicia cracca) ja niittynätkelmä (Lathyrus pratensis), koska ne ovat hyödyntäneet ilmeisesti kevään suurista lumen sulamistulvista maaperään alkukesäksi jäänyttä ylimääräistä kosteutta ja ravinnehuuhtoutumia.

Puutarhalajeista kukintahuippuun tulevat mm. monet keskivarhaiset jasmikkeet (Philadelphus sp.), likusterisyreeni (Syringa reticulata), tarha-alpi (Lysimachia punctata) sekä monet tarhapionit (Paeonia X festiva -ryhmä) ja kiinanpionit (Paeonia lactiflora -ryhmä). Viime viikolla jo kukintahuipussa ollut seppelvarpu (Stephanandra incisa) jatkaa vielä kukintaansa kuluvallakin viikolla. Kukintaansa aloittavat kuluvalla viikolla jo mm. jaloritarinkannukset (Delphinium cultorum cv.), valtikkanauhus (Ligularia przewalskii) ja niitäkin enemmän jo edellisviikolla kukkiaan aukaisseet auringontähti (Telekia speciosa) ja palavarakkaus (Lychnis chalcedonica). Myös monet köynnösruusut ja ns. ryhmäruusut runsastuttavat kukintaansa ja pensasruusujen joukossa monet lajit jatkavat kukkimista runsaasti.

Päättyneen viikon 25 lopulla varhaiset jasmikkeet, ptelea (Ptelea trifoliata) ja lakkipuu (Cladrastis kentukea) olivatkin jo varsin pitkällä kukassa ja tämän kuluvan viikon loppua kohden näiden kukinnat saattavat alkaakin jo paljon hiipumaan. Valeakaasia (Robinia pseudoacacia) lopettaa kukintansa lähipäivinä jo kokonaan, kuten pääosin myös päättyneen viikon kasviesittelylaji >> (Viikon 25 kasvivalokuva: Isovirpiangervo (Spiraea nipponica) )

Sen sijaan varhaisimmat lehmukset (Tilia sp.) onnistuivat avaamaan ensimmäisiä kukkiaan jo päättyneen viikon lopussa ja tällä kuluvalla viikolla lehmuskukinta tulee runsaaseen vaiheeseen, vaikkei ehkä vielä ehdi huipentumaan...

Nurmikoilla päättyneellä viikolla kukintahuippuaan esittelivät valkoapila (Trifolium repens) ja ketohanhikki (Potentilla anserina); niiden kukinta jatkuu tällä alkaneellakin viikolla runsaana. Tämän viikon tulevat helteet voivat kuitenkin taas kellastuttaa paahdepaikoilta alkaen nurmikoiden kasvua kuivuuden edetessä vähille ukkoskuuroille jäävillä alueilla, mutta viikonlopun tuleva epävakaisuus korjannee tilannetta parempaan kasvuun.

Puiden ja pensaiden uusien versojen puutumiskehitys etenee nopeasti ja saavuttaa esim. tuomenkehrääjäkoin toukkien invaasiosta selvinneillä tuomilla (Prunus padus) sekä varhaisilla virpiangervoilla (Spiraea chamaedryfolia) ja sinikuusamalla (Lonicera caerulea) jo täyttäkin vaihetta. Tuomenkehrääjäkoin toukkien syömät tuomet saavat uudet lehdet. Männyillä (Pinus sp.) ja kuusilla (Picea sp.) sekä osin pihdoillakin (Abies sp.) uusien versojen puutumiskehitys pääsee myös vauhtiin ja myöhäisillä kuusten ja pihtojen suvun lajeilla puiden latvojensa pääversokasvu alkaa saavuttaa ainakin osittain täyttä mittaa. Marjakuusilla (Taxus sp.) versojen pituuskasvu alkaa päättymään heikoimmista versoista alkaen.

Pioneeripuilla (koivut, lepät, pajut ja haapa) uusien versojen pituuskasvu jatkuu erittäin kiihkeänä ainakin taimilla ja nuorilla puilla latvapainotteisesti, mutta muissa latvustensa osissa oksien pituuskasvu on alkanut jo päättymään; siitä on alkanut tulla merkkinä jo esim. koivuilla oksien kärkiin kasvupäätöksenä muodostuvat seuraavan kevään hedenorkkoaiheet. Niitä näyttäisi muodostuvan taas runsaasti viime kevään erittäin heikon koivukukinnan jälkeen...

Marjojaan ovat jo kypsyttäneet runsaasti sinikuusamat ja rusokirsikka (Prunus sargentii); kypsymishuipennus kuluvalla viikolla. Muissa kirsikoissa ja tuomipihlajissa (Amelanchier sp.) marjat alkavat saamaan myös jo väriä ja terttuseljan (Sambucus racemosa) marjojen punertuminen kypsäksi alkaa nopeasti. Mustaseljan (Sambucus nigra) kukinta pääsi alkamaan jo päättyneellä viikolla ja tällä kuluvalla viikolla se tulee täyteen vaiheeseen. Pihlajien (Sorbus sp.) ja varhaisten orapihlajien (Crataegus sp.) marjaraakileet saavuttavat jo lähes täyttä kokoa ja tarhaomenapuilla (Malus X domestica) hedelmät tulevat jo n. puolikokoon kesäomenalajikkeista alkaen. Mansikoiden sato on kypsymässä etuaikaisesti ja yhtäkkisen samanaikaisena yleisesti.

Härmää on esiintynyt edelleen paikoin etenkin tuomipihlajilla sekä mm. herukoilla (Ribes sp.). Yksittäisissä raidoissa (Salix caprea) on alkanut ilmenemään jokakesäistä ruostesienten aiheuttamaa keltaista peitettä latvaversojensa lehdissä.

Maaseudun peltoviljelyssä rypsi / rapsi onnistui jo paikoin aloittamaan kukintansa päättyneen viikon 25 loppuun mennessä ja tällä alkaneella viikolla ne pellot huipentuvat jo yleisesti runsaaseen keltamerivaiheeseen. Muilla viljoilla tähkääntyminen alkaa muodostumaan entistä yleisemmin ja nopeammin. Vähille kuurosateille jäävillä alueilla voi paikoin alkaa ilmenemään kuivuusongelmia, mutta länsiosien ukkosherkällä alueella voi ilmetä rankka- ja raesateiden aiheuttamia haittoja; lakoontuminen, liettyminen, eroosio jne. 

Viimeistään to paikkeilla voimakkaita ukkossateita voi tulla melko yleisestikin ja silloin viimeistään voi olla merkittävää taajamatulvariskiäkin peltoviljelyhaittojen lisäksi! Jokien virtaamat pysyvät lähellä normaalia, mutta to paikkeilla paikallista ukkossadetulvimista saattaa hieman muodostua runsaimmin ukkostavilla alueilla...

Vesistöissä pintavesien lämpötilat ehtivät nousta päättyneen viikon loppuun mennessä lämmenneiden säiden ansiosta järvissä jo +20 asteen paikkeille; tällä kuluvalla viikolla 26 helteet lämmittävät järvivedet yleisesti +20 ja +24 asteen välille ja matalissa rantavesissä etenkin idässä jopa +25 asteen paikkeille - hieman ylikin. Suomenlahdella sisälahtien ja lounassaariston vedetkin alkavat myös saavuttaa helteessä yhä enemmän yli +20 asteen lukemia; etenkin idässä. Ulapalla +15 asteen ylittäminen yleistyy ja to mennessä merivedet ovatkin jo kauttaaltaan selvästi yli +15 asteisia ja eniten itäosissa. Kuluvan viikon lopussa vesistöjen pintavedet alkavat taas viilenemään.

Luontohavaintoihin lähteinä ovat mm.: Siitepölytiedote, Itämeriportaalin meriveden pintalämpötilaennuste ja Ympäristö.fi:n pintavesien lämpötilat.