Wednesday, June 26, 2013

Kesän 2013 ukkosseuranta; keskiviikko 26.6. - torstai 27.6. (Kostean helleilman lämpöukkosia ja perään kylmän rintaman ukkosia etelästä)

Yli kuukauden tauon jälkeen on viimein aika tämän kesän toiselle ukkosseurannalleni, vaikka tuossa välissäkin on ukkostellut monena päivänä. Ei kuitenkaan riittävän paljon / voimakkaasti seurantakynnystä ylittämään ja lisäksi elinpiirissäni eli Uudellamaalla ja etelärannikolla ukkoset ovat olleet hyvin vähissä. Lähinnä kyse on ollut muutoinkin Etelä-Suomessa ennen tätä tilannetta vain sisämaan pienialaisista lämpöukkosista helleilmamassassa ja toisaalta polaari-ilmamassan sadekuuroissa heikosta ukkostelusta siellä täällä.

Lyhyt kokonaiskuvaus keskiviikon 26.6. - torstain 27.6. tilanteesta: Nyt on siis alkamassa tämän kesän todennäköisesti voimakkain ukkostilanne tähän mennessä, kun Venäjältä ja Baltiasta tänään Etelä-Suomeen ulottuneessa kaikkein kuumimmassa ja kosteassa helleilmamassassa on alkanut Baltian puolella esiintymään hyvin rajuja ukkosia. Niistä voi tulla jo tänä iltana etelärannikolle / eteläisimpään Suomeen jotain toimintaa.

Varsinaisesti ennusteen mukaan vasta yöstä alkaen ja huomisiltaan saakka kestäen olisi rajuimpien ukkosten mahdollisuus; aluksi yöllä - aamulla ns. kohokonvektioina ja huomenna iltapäivällä rintamaan liittyvien kuurojen lisäksi myös lämpöukkosina helleilmamassan alkaessa syrjäytyä idemmäksi.

Päivitän tämän kokonaiskuvauksen vielä paremmin myöhemmin tänä iltana, kun Myrskyvaroitus.com -sivustolle tulee päivitetty ennuste huomisesta tilanteesta...


Päivitys keskiviikkona 26.6.2013 klo. 23:40: Nyt on Myrskyvaroitus.com -sivustolle tullut huomista torstaita koskeva päiväkohtainen rajuilmaennuste. Lainaan siitä ukkostilanteen yhteenvedon tähän alle:

>> "Torstaissa on aineksia kesän toistaiseksi kovimpaan salamapäivään. Lisääntyvä kosteus maanpinnan läheisyydessä sekä viileneminen ylempänä muovaavat tilannetta ukkospilville erityisen otolliseksi. Salamoiva kohokonvektio on mahdollista jo yöstä alkaen alueen eteläosassa, mutta varsinainen salamaepisodi kulminoituu iltapäivään ja iltaan laaja-alaisesti maan etelä- ja keskiosassa. Ukkospilvet liikkuvat hitaasti erittäin kosteusrikkaassa ympäristössä, minkä vuoksi taajamatulvien todennäköisyys on selvästi kohonnut. Toinen haittatekijä liittyy suuriin salamatiheyksiin. Tällä kertaa tuulen aiheuttamat vahingot jäänevät sivuosaan, vaikka syöksyvirtauksien suppea-alainen esiintyminen onkin todennäköistä.".

Tässä on jälleen seurannassa oivallisia linkkejä: Tuttu Ilmatieteen laitoksen sadetutka ja Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka ovat edelleen hyviä, kuten Kelikamerat ja Finnish Lightning Centerin palvelu. Ilmatieteen laitoksen 15 min välein päivittyvä Etelä-Suomen sadetutka on erinomainen ja siinä on viime keväänä lanseerattuna ominaisuutena salamahavainnot juuri sopivasti mm. tällaista seurantaa varten! Seurantapaikkani on nyt Espoon Tapiola koko episodin ajan.

Seurantatilanne 26.6.2013 klo. 17:00: Baltian ja Viron ukkostelu on ollut viime tunteina paikoin rajua; etenkin Viron ja Venäjän rajamailla. Näiden ukkospilvien lähestyminen on näkynyt etelätaivaanrannalla hyvin jo reilun tunnin ajan tyypillisinä alasin- ja kukkakaalimuotoina. Muutoin taivas on ollut täällä etelärannikolla lähes selkeä vähäisiä untuvapilviä lukuun ottamatta. Ilmamassa on tosin ollut kostean utuinen ja siten taivaan sinisyys samentunutta tyypilliseen tämän sään tyyliin. Kaakkoistuuli on ollut enimmäkseen hyvin heikkoa, mutta viimeisen tunnin aikana se on ollut ajoittain kohtalaista. Lämpötila on hiponut Tapiolassa tänään jopa +30 astetta ja on nyt +29 astetta.


Seurantatilanne 26.6.2013 klo. 18:05: Virosta on noussut kohti pääkaupunkiseutua yksittäinen ukkoskuuro, mutta sen voima taitaa ehtyä ennen rantautumista; täällä seurantapaikalla etelätaivaalta on noussut kuuroalueen verhopilvikilveksi laajenneen yläosan alla kokkareista ja aaltomaista kumpukerrospilveä sekä itse kuuropilven tummempaa alaosaa. Muualla taivaalla on etenemässä myös hahtuvapilvilauttoja. Jyrinää en ole vielä kuullut. Lämpötila on laskenut +27,5 asteeseen ja itä-kaakkoistuuli on yhä ajoittain kohtalaista. Muualla Etelä-Suomessa kaakonkulmalle Haminan - Lappeenrannan seuduille on muodostunut uutta ukkoskuurosolukkoa Karjalankannakselta tulleen epävakaan annoksen myötä. Myös Pohjois-Karjalaan on muodostunut oma ukkoskuurosolukkonsa. Viron ja Venäjän rajamailta Suomenlahdelle pyrkivä isoin ukkosalue on alkanut ns. mössääntyä.

Seurantatilanne 26.6.2013 klo. 18:30: Nyt on käynyt juuri niin, että ukkoskuuro on kuollut pois ennen rantautumistaan tänne pääkaupunkiseudulle; taivaalle on jäänyt seilaamaan kuuropilvijäännettä verho- ja hahtuvapilvinä sekalaisen kerroksellisesti ja vyöhykkeellisesti. Taivas on kuitenkin lähes täysipilvessä ja ehkä pari pisaraa vettä saadaan lähimmän tunnin aikana... Lämpötila on laskenut +25 asteeseen ja kaakkoistuuli on lähes tyyntä. Myös Viron - Venäjän kuuroalueista ukkoset ovat toistaiseksi jo lähes kadonneet.

Seurantatilanne 26.6.2013 klo. 21:25: Edellisen päivityksen jälkeen Virosta nousseiden ukkosten suhteen on ollut tosiaan hengähdystaukoa edelleen. Kaakonkulmalla ollut pieni ukkoskuurosolukko on liikkunut Lappeenrannan ja Kouvolan välistä Päijänteen itäreunalle heikkenemään pois. Pian klo. 19:00 jälkeen ukkosti pienialaisesti hetken Saimaan keskellä ja toisaalta Varsinais-Suomessa. Enemmän ukkostelua on ollut Porin länsi-luoteispuolella keskellä Selkämerta; nämä ovat ainoat ukkoset tällä hetkellä enää elossa. Täällä seurantapaikallani ovat vallinneet tyypillisesti Viron ukkosalueesta jäljelle jääneet verho-, hahtuva- ja palleropilvet vaihtelevan sekalaisina lauttoina ja viimeisen tunnin aikana hieman rakoillen; etelä-itä -taivaalla on ollut runsainta pilveä aikaisemman Viron-Venäjän raja-alueen kovimman ukkostilanteen jäänteenä. Ilmamassa on yhä utuinen ja itä-kaakkoistuuli on ollut hyvin heikkoa ja ajoittain on ollut kokonaan tyyntä. Lämpötila laski hetkeksi +24 asteeseen, mutta sen jälkeen ehti vielä kohota +25 asteeseen takaisin; nyt on +24 astetta

Ukkosjuttupäivitys torstaina 27.6.2013 klo. 00:15: Päättynyt keskiviikko toi jo uutisia ukkosen tekemisistä, vaikka em. tapaan kuurot olivat harvassa paikassa ja aika pienialaisia. Pallosalamakin on havaittu! >> Huomenna rytisee - Lappeenranta sai jo esimakua ja Pallosalama tuli suomalaisnaista portaissa vastaan: "Ja sitten jo pamahti".

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 01:05: Edellisen päivityksen jälkeen puoleenyöhön saakka ainoana ukkosalueena jäi elämään Selkämerellä pohjoisluoteeseen liikkunut ukkoskuurovyö ja nyt se on saavuttanut Merenkurkkua ja Ruotsia. Puolenyön jälkeen kuuroaktiviteettia on elpynyt kapealla linjalla Tallinna - Lohja - Pori; siinä puolisen tuntia sitten uusi ukkoskuurorypäs on syntynyt vähän Hämeenlinnasta länteen. Paikoin uutta ukkostelua on myös Saarenmaan seuduilla ja lähestymässä Pietaria kaakosta. Nämä kuurosolut noudattavat liikerataa noin kaakosta luoteeseen. Täällä tarkkailupaikallani itäkaakkoistuuli on vähän virinnyt uudestaan ja lämpötila on huikeasti yhä +23 asteessa, missä se on pysynyt pari - kolme tuntia tasaisesti. Taivas on suurimmaksi osaksi pilvessä; hahtuva- ja kumpukerrospilviä lauttoina ja osittain aaltomaisen kokkareisina. Utu samentaa ilmaa edelleen.

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 02:45: Hämeenlinnan länsipuolella syntynyt ukkoskuurottelu on siirtynyt nyt Tampereen länsipuolelle ja samalla Porin seudulle sekä Porin ja Forssan puoliväliin on syntynyt ukkostelua; salamat näkyvät varmasti hienosti siellä vielä vähän aikaa kestävässä yön hämäryydessä. Saarenmaan tienoilta Pohjois-Itämerelle on myös runsaasti ukkoskuurottelua. Sen sijaan Pietaria lähestynyt kuuro on haihtunut lähes pois. Tallinna - Lohja -akselilla olleet kuurojen alut ovat myös heikentyneet. Tarkastelualueella pilvisyys onkin vähentynyt, mutta hajanaiset hahtuvapilvilautat ovat kokkareisia ja vallinharjamaisia merkkinä kohonneesta ukkosherkkyydestä ja ilman utu on yhä sameampaa. Lämpötila on yhä kesäkuiseksi yöksi todella korkea eli +21 astetta. Itä-kaakkoistuuli on hyvin heikkoa. Nyt pidän nukkumataukoa, mutta sadetutkaennusteissa olisi pääkaupunkiseudullekin tulossa kohokonvektioukkosia muutaman lähitunnin sisään...

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 09:10: Edellisen päivityksen jälkeen on tapahtunut seuraavaa >> Klo. 3:00 ja 6:00 välillä Porin seudulle tuli voimakasta ukkosta parissa - kolmessa aallossa kaakosta ja yhdessä Tampereen länsipuolella olleiden ukkoskuurojen kanssa tämä monisoluinen järjestelmä siirtyi aamu kuuteen mennessä Vaasan seudulle jylläämään laajasti. Samalla aamu kuuteen mennessä Saarenmaan tienoon ukkosista siirtyi yksittäinen rypäs ukkostamaan Ahvenanmaalle. Samaan aikaan Viron ja Venäjän raja-alueella alkoi taas ukkostamaan.

Sitten klo. 6:00 ja tämän hetken välillä puolestaan tuo Viron - Venäjän ukkosalue on alkanut pyrkimään jonoutuneena kohti pääkaupunkiseutua. Samalla Viron luoteiskulmalta on syntynyt jonossa pieniä ukkoskuuroja Saaristomerelle. Myös Porin länsilaidalla on jatkuvasti syntynyt uutta ukkostelua, joka on liittynyt jonona Vaasan - Merenkurkun tienoon laajempaan yhä jatkuneeseen ukkosteluun. Päijänteen puolivälissä sen länsilaidalla on syntynyt uusi pallomainen ukkosalue. Viron keskelläkin on uutta ukkostelua osana em. jonoa Saaristomerelle; tässä lienee kylmän rintaman tämän hetken kohta.

Tarkastelupaikallani yöllä vallitsivat siis kokkareiset ja vallinharjamaiset hahtuvapilvilautat vaihtelevasti ja nyt etelä-itätaivaalla lähestyy em. ukkosalueen yläosavallia, joka on kuitenkin peittynyt edessään etenevien runsaiden hahtuvapilvilauttojen taakse. Aurinko paistaa kuitenkin vielä muutoin vähäpilviseltä taivaalta ja lämpötila on kohonnut yön jopa +21 asteen minimilämpötilasta nyt jo +25 asteeseen! Ilmamassa on utuista ja kaakkoistuuli on heikkoa. Virossa ja Pohjois-Itämerellä tuuli on alkanut kääntymään lounaaseen.

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 09:55: Nyt kuuluu vähän jyrähdyksiä itätaivaan hahtuvapilvilauttojen koristamasta tummasta pilvivallista eli pääkaupunkiseudun itälaidalle on hivuttautunut kuurosolukkoa kaakosta jonona, missä lievästi ukkostaa. Taivas on jo suurimmaksi osaksi muutoinkin pilvessä; lähinnä niitä hahtuvapilviä. Lämpötila on laskenut +23,5 asteeseen ja kaakkoistuuli jatkuu enimmäkseen heikkona.

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 10:35: Nyt alkoi satamaan kohtalaisesti ja tasaisehkosti, mutta ukkostelu on tästä kuurojonosta kuollut lähes kokonaan pois; seurantapaikallani ei ole kuulunut edellisen päivityksen jälkeen jyrinää. Taivas on kokonaan pilvessä ja kuurosadekohta on melko tasaisen harmaankellertävä. Lämpötila on laskenut +21 asteeseen ja tuuli on lähes tyyntynyt alkaen kääntyä etelään. Muualla ukkoskuurottelu on siirtymässä Saaristomereltä kokonaan Selkämerelle. Päijänteen länsireunalla alkanut ukkostelu on siirtynyt Tampereen pohjoispuolelle ja laajentunut jonoksi noin itä-länsisuunnassa Vaasan eteläpuolelle. Ukkostelu on heikentynyt Virossa. Kaikki kuurot liikkuvat edelleen noin kaakosta luoteeseen.

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 12:35: Pääkaupunkiseudun itälaidalta kohti Poria on jäänyt kapeassa koilliseen vähitellen siirtyvässä jonossa heikkoa kuurottelua, joka aikaisemman päivityksen aikana sateli täällä tarkastelupaikalla Tapiolassa ukkosen yrityksenä. Sen itäreunalla Mäntsälä - Lahti -tienoolle on nyt muodostunut voimakasta ukkosta monisoluisena rykelmänä, joka alkoi klo. 11:15 Porvoon itäreunalta. Voimakasta ukkostelua on edelleen Tampereen pohjoispuolella Vaasasta vähän kaakkoon sekä heikommin Selkämerellä. Virosta ulottuu keskiselle Suomenlahdelle laajempaa sadetta, mutta hyvin vähän ukkosta. Ukkossolujen liike on vaihtunut enemmän kaakko-luode -suunnasta etelä-pohjoissuuntaan. Seurantapaikallani Tapiolassa aurinko on alkanut kuultamaan tasaisen verho- ja sadepilven läpi, mutta ilma on entistäkin sakeammin utuisempaa. Alapilvikanneksi on alkanut tulla sameaa sumupilvilauttaa, joka liikkuu lounaistuulen mukaan eri suuntaan kuin yllä oleva rintamapilvisyys. Tuuli oli aluksi lähes tyyntä, mutta on kääntynyt jo siis lounaaseen voimistuen vähän ja karkottaen kuumimman helleilman pois. Lämpötila on tälläkin hetkellä +21 astetta. Kylmän rintaman sijainti tällä hetkellä on siis tuo pääkaupunkiseudun itälaidalta kohti Poria oleva heikko kuurorintama; sen itäpuolella vielä ukkostamattomilla alueilla ollaan päästy taas +30 asteen vaiheille ja kovimmat ukkoset jäävät siten esiintymään ko. rintaman itäpuolelle. Kaikki on siis näillä näkymin ohi Tapiolassa, vaikka koskaan oikein mitään kunnollista ei edes tullut. Harmi!

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 14:00: Mäntsälä - Lahti -seudulla ukkostanut rypäs on siirtynyt ukkostamaan voimakkaasti Päijänteen eteläpuoliskon seuduille laajana ryppäänä länsipainotteisesti; sen häntänä on lounaispuolellaan kaakosta saapunut Hyvinkää - Hämeenlinna -tasalle tasaisempaa sadetta, mutta lähes ukkosettomana / heikosti ukkostavana. Toinen voimakas ukkosalue on Vaasan seudulta kaakkoon aikaisemmin ulottunut rintamavyöhyke, joka matkaa nyt Pohjanmaata pitkin pohjoiseen. Paikallista pienialaista ukkostelua on syntynyt vielä lisää Tampereen pohjoispuolella sekä Tampereen itäreunalla ja lounaispuolella. Myös Porin länsi-luoteispuolella merellä on taas ukkostellut. Pohjois-Karjalan paikkeilla ukkostaa runsaasti ja vähemmän Kuopion seuduilla. Virossa pohjoiskoilliseen Tallinnan itäpuolelle pyrkii yksittäinen ukkossolu ja keskisellä Suomenlahdella ukkostaa. Jälkimmäisen pohjoispuolelta pyrkii reippaahkoja sateita lähes ukkosettomana Loviisan seuduilta pohjoiseen. Seurantapaikallani rintamapilvisyys on runsastunut vähän hahtuvapilvilauttoina, mutta alapilvikanneksi tullut sumupilvilautta on alkanut hälvetä osittain. Ilma on edelleen utuinen, lounaistuuli on heikkoa ja lämpötila on kohonnut +23 asteeseen.

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 15:10: Voimakkaan ja monisoluisen ukkosen alue on siirtynyt Päijänteen länsipuoliskoa pitkin pohjoiseen ja sen sekä itä- että länsipuolille on syntynyt pienialaista erillistä ukkossolukkoa. Hämeenlinnan seudun ylitti viime päivityksen jälkeen tasaisen sateen alue, jossa ukkosti vain vähän, mutta nyt sen länsipuolella on uutta pienialaista ukkossolukkoa. Pirkanmaalla on ukkossolukkoa taas paljon ja Porin pohjoispuolella ukkostaa taas. Keskiseltä Suomenlahdelta Loviisan seudun yli pohjoiseen kulkeneen sadealueen pohjoispäässä Lahden seudulla on ukkostanut taas. Pohjois-Karjalassa ukkostaa voimakkaasti edelleen; nyt kahdessa aallossa. Kaikki nämä kuurot liikkuvat noin pohjoiseen - pohjoisluoteeseen aikaisemmasta luoteen suunnasta poiketen. Seurantapaikallani alapilvikansi on uudestaan vahvistunut etenkin sisämaan puoliskoltaan; sumupilvet ovat alkaneet muuntua siinä kokkareisempien kumpukerrospilvien suuntaan. Tämän alapilvikannen liike on lännestä itään enemmän länteen kääntyneen heikon tuulen mukana. Yläpuolella liikkuu edelleen rintamapilvisyyttä noin eteläkaakosta pohjoisluoteeseen hahtuva- ja verhopilvilauttoina. Ilmamassan utu on alkanut selvästi hälvenemään. Ilman lämpötila on +24 astetta.

Ilmatieteen laitos on antanut seuraavan vaaratiedotteen!! >> "VAARATIEDOTE 27.6.2013 kello 14.52 Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla esiintyy lähitunteina vaarallisen voimakkaita ukkospuuskia, jotka saattavat aiheuttaa vahinkoa. Ulkona olevien on syytä tarkkailla tilanteen kehittymistä ja siirtyä tarvittaessa sisätiloihin.".

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 16:25: Hyvin pian edellisen päivityksen jälkeen seurantapaikallani Tapiolassa alapilvikansi hälveni yhtäkkisesti kokonaan ja ilmamassan utu haihtui nopeasti pois, kun viileämpi ja kuivempi kylmän rintaman jälkeinen ilmamassa pääsi lounaasta kunnolla perille. Samalla länsi-lounaistuuli voimistui kohtalaiseksi ja puuskissa ajoittain navakaksikin. Alapilvikannen poistuttua taivaalle jäi jäljelle rintaman jälkipuolen hajanaista untuvapilvilauttailua paikoin muuntuneena palleropilviksi. Itä- ja pohjoistaivaalla on yhtenäisempää verhopilvikantta rintaman merkaten ja pohjoistaivaanrannassa näkyy rintaman jälkipuolen uusien ukkoskuurosolukkojen kukkakaalimaisia kumputorneja ja alasinmuodostuksen esivaihetta. Nämä kuurot ovat siis syntyneet sisämaahan Hyvinkää - Forssa - Hämeenlinna -kolmion sisälle ja ne liikkuvat koilliseen hitaasti. Viron puolella eli etelätaivaalla näkyy myös runsaampaa verhopilvikantta. Lämpötila käväisi ensin taas +25 asteessa viime päivityksen jälkeen, mutta on nyt +23 astetta.

Voimakkaiden ukkosten pääalue on ollut viime päivityksen jälkeen em. vaaratiedotteen maakunnissa; esim. Jyväskylän ylitti raju ukkonen klo. 15:30 ja 16:00 välillä länsipainotteisesti. Pirkanmaalla ja Porin itä - koillispuolella ukkostaa myös edelleen runsaasti ja äsken Tamperekin sai osansa ukkosista, mutta nyt siellä on jäljellä laaja tasaisen sateen ukkoseton alue, jonka länsireunalla siis ukkostaa. Toinen Loviisan suunnasta tullut ukkoseton tasaisen sateen alue ylittää vielä Lahtea pohjoiseen, mutta siihen ei ole kiinnittynyt ukkossolukkoa enää. Pietarin länsireunalla ukkostaa ja yksittäin hieman vielä Virossakin.

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 18:00: Jännästi kylmän rintaman toisena aaltona on jäänyt elämään ukkoskuurottelua vyöhykkeelle Hyvinkää - Hämeenlinna - Porin itäpuoli. Siinä on jatkuvasti syntynyt uutta ns. taakse rakentuvaa ukkossolukkoa, jotka liikkuvat koilliseen. Tämän takia mm. Hämeenlinnan ympäristössä on ukkostellut jo yli tunnin ajan. Pirkanmaan pohjoisosista Pohjanmaalle ulottunut laaja ja vanha ukkosalue on alkanut mössääntymään yhtenäiseksi laajaksi tasaisen sateen alueeksi kauttaaltaan ja salamointi on kuolemassa siitä pois; sade on kuitenkin vielä monin paikoin runsasta ja etenee hitaasti pohjoiseen. Karjalankannakselta käsin on puolestaan syntynyt jonossa uusia ukkoskuuroja Savonlinnan kautta Kuopion seudulle edeten pohjoiseen. Näiden kahden eri ikäisen ukkosalueen väliin on jäänyt laaja poutaisen sää alue Päijänteen itäpuolelle. Havaintopaikallani Tapiolassa tuon Hyvinkään seudulle ulottuvan ukkospilvien kehitys on edelleen näkynyt hyvin pohjoisella taivaanrannalla kuuropilvien alasin- ja kukkakaalimuotoina. Muutoin on vain hyvin vähän untuvapilviä, joskin Viron pieni kuurottelu on tuottanut kylmän rintaman suuntaisia kaakko-luodeviiruja etelä-lounaistaivaalle untuva- ja harsopilvistä. Länsi-lounaistuuli on yhä kohtalaista - puuskissa paikoin navakkaa ja lämpötila on laskenut +22 asteeseen. Ilma tuntuu selvästi viileämmältä, kuin mitä se oli vielä esim. aamupäivällä.

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 21:00: Edellisen päivityksen jälkeen Riihimäki - Hämeenlinna -paikkeille ukkostamaan jäänyt monisolurypäs on siirtynyt jo Päijänteelle hipoen Lahtea klo. 19:00 ja 20:00 välillä; esim. juuri Hämeenlinnassa ukkostelu lakkasi lännestä alkaen n. klo. 18:30 maissa. Samalla ko. sadealue on alkanut mössääntymään laajemmaksi ja tasaisemmaksi sateeksi; sade on kuitenkin yhä varsin rankkaa ja seassa jyrähtelee yhä ukkonen eri puolilla. Sadealue jatkaa liikettään koilliseen entistä vauhdikkaammin ja siitä on jäänyt ulottumaan lähes paikoillaan pysynyttä heikkosateisempaa häntää kohti Vaasaa. Se oli puolestaan aikaisemmin Pirkanmaan pohjoisosissa ja uudempana Porin itä-koillispuolella voimakkaasti ukkostanut alue. Karjalankannas - Savonlinna - Kuopion seutu -akselilla ukkostellut jono on hajaantunut vanhenevien ja ukkosettomien sateiden sekä uusien ukkoskuurojen hajanaiseksi sarjaksi. Ne ovat liikkeessä pohjoiseen. Täällä seurantapaikalla Tapiolassa Viron heikosta kuurottelusta on tullut viimeisen reilun tunnin aikana hahtuva- ja osin kumpukerrospilviä runsaahkona jäännelauttana etelästä. Pohjoisella taivaanrannalla ennen niiden peittävyyttä on näkynyt vielä tuon vanhenevan Päijänteelle siirtyneen ukkosalueen jälkeen jäänyttä ja takaosanaan levinnyttä harso-verhopilvikilpeä. Länsituuli on kohtalaista ja lämpötila on +21 astetta. Seuraan vielä yhden päivityksen verran noiden kahden viimeisen ukkosalueen edesottamuksia tänä iltana... Sitten lopuksi teen vielä uutisjuttukoosteen tämän päivän ukkosepisodista.

Seurantatilanne 27.6.2013 klo. 23:00: Päijänteelle lounaasta tullut vanheneva ukkosalue on jatkanut liikettään itäosiltaan koilliseen hidastuen ja sen kaakkois- / itäpäähän syntyi vielä uutta ukkoskuurottelua, joka lähestyi Mikkelin seutua lounaasta. Ukkoset kuitenkin heikkenivät siitäkin pois sen saavuttua ko. paikalle n. klo. 22.00, mutta Saimaalle saakka itäkaakkoon on venynyt vielä lisää heikosti ukkostavaa solukkoa. Myös itäisimmissäkin osissa ukkostelu on heikentynyt parin tunnin sisällä niin, että tällä hetkellä ukkostaa pienialaisesti enää vain vähän Joensuusta lounaaseen - länteen; ko. kuurorypäs on liikkeellä pohjoiseen. Muutoin jäljellä on vähäistä ukkosetonta kuurottelua ja tasaista heikkoa sadetta lähinnä vain linjalla Saimaa - Mikkeli - Jyväskylä - Vaasa, mikä merkkaa tämän hetkistä kylmän rintaman paikkaa. Rintama liikkuu hitaasti pohjoiseen ja se on alkanut okludoitua lännestä käsin kaventaen siinäkin helleilmaa kaakommaksi maan pinnalta. Seurantapaikallani Tapiolassa etelä - länsitaivaalla tuon okludoituvan rintaman tämän hetken sijainnin mukaan sen uloimpina takaosansa pilvinä on lipumassa kaakosta luoteeseen untuvapilviraitoja jalaksellisina ja seassa on vähän palleropilvilauttojakin; auringon laskiessa ne olivat iltaruskoisia; tämä pilvimassa kokonaissiirtyy hitaasti pohjoiseen. Itätaivaanrannalla näkyy vielä kaukana edellispäivityksen hahtuvapilvilauttoja. Muutoin taivas on lähes selkeä ja ilmamassa on kuivunut jo hyvin kuultavan kirkkaaksi. Kohtalainen länsi-lounaistuuli on vähitellen heikkenemässä ja lämpötila on laskenut +17,5 asteeseen.

Tähän päättyy ukkosseurannan tämä osa. Viikonloppuna la - su on ukkosille näkyvissä uutta mahdollisuutta; katsotaan, josko seurannalle tulee silloin taas tarvetta. Lopuksi kohta vielä ukkosuutiskooste...

Päivitys perjantaina 28.6.2013 klo. 01:30: Uutisjuttukooste ukkosepisodista >>

Ilta Sanomat: Ukkonen katkaisi sähköt 25 000:lta, Yli 27 000 salamaa takonut tuhoa ympäri Suomea – katso kuvat, Myräkkä kaatoi puita ympärillä - ihmiset suojautuivat kahvilaan, Palomies loukkaantui salamaniskusta Haapavedellä, Ukkosvauriot viivästyttävät junia ja Salamat välkkyivät ennätystahtiin - täällä salamointi oli rajuinta.

Iltalehti: SS: Matkustajalaiva joutui trombiin Kallavedellä, Näin myrsky murjoi - katso kuvat, Myrsky katkaisi 20 000:lta sähkötUkkonen tuhosi omakotitalon Laihialla ja Lähes 30 000 salamaa - eilisestä myräkästä vuosituhannen maasalamaennätys.

Helsingin Sanomat: SS: Matkustajalaiva joutui trombiin Kallavedellä, Palomies loukkaantui salamaniskusta Haapavedellä, Syöksyvirtaukset kaatoivat puita ja salamat sytyttivät koteja, Meteorologi: Pilvien muoto kertoo saapuvasta ukkosesta, Salamat iskevät ennätystahtiin – sähköt poikki yli 16000:lta, Ukkosmyrskyjen vauriot häiritsevät junaliikennettä ja Puita kaatui junaradalle Riihimäen ja Lahden välillä ja 2000-luvun ennätys rikkoitui – lähes 30 000 maasalamaa.

YLE: Pahimmat ukkoset laantuneet - pelastuslaitoksilla harvinaisen kiireinen päivä, Palomies loukkaantui salamaniskusta, Ukkostuhot viivästyttäneet junaliikennettä eri puolilla Suomea, Elenia: Sähköjen korjauksessa menee ilta ja yö, Raju sade työllisti pelastuslaitosta Kuopiossa - kirjastokin veden vallassa, Tänään jo yli 25 000 salamaa - ukkoset liikkuvat kohti itää, Ukkonen hidastaa ukkosen aiheuttamien sähkökatkojen korjaamista, Trombi repi helikoperihallin katon Jämsässä, Kesän ennätysukkoset takovat tuhansia salamoita tunnissa ja Ilmatieteen laitokselta vaaratiedote ukkospuuskista – "tarvittaessa sisätiloihin" ja Ilmatieteen laitos: Elviiran salamointi oli rajuinta Padasjoella.

MTV: SS: Matkustajalaiva joutui trombiin Kallavedellä, Palomies loukkaantui salamaniskusta Haapavedellä, Ukkosvauriot viivästyttävät junia, Kesän salamaennätys rikki – taivaalla välkkynyt lähes 30 000 salamaa, Yli 16 000 edelleen ilman sähköä, Ukkonen katkaisi Lahti-Riihimäki radan, Ilmatieteen laitos: Keski-Suomeen ja Pohjanmaalle vaarallisia ukkospuuskia ja Ukkosta ja salamointia – läntisessä Suomessa useita paloja ja Salamat moukaroivat rajuimmin Padasjokea.

Päivitys perjantaina 28.6.2013 klo. 10:55: Lisään tähän vielä Myrskyvaroitus.com -sivuston luonnehdinnan eilisestä ukkosepisodista, jota on siis alettu nimittämään Elviira-myrskyksi / Elviira-rajuilmaksi >> Elviira-rajuilma salamoi harvinaisen runsaasti.

Huomaamme mm. sen, kuinka maasalamamäärä ylitti vuorokaudessa peräti 28 000 kpl.! Se on poikkeuksellisen rajua ja tämän kuluvan vuosituhannen suurin määrä päivässä tähän mennessä. Kesäkuun 29. päivänä vuonna 1988 ukkosti vieläkin rankemmin, jolloin maasalamamäärä vuorokaudessa oli jopa n. 40 000 kpl.! Muistan melko hyvin tuon episodin; silloinkin salamoi jo yöllä ja sitten pitkin päivää iltaan saakka ja pari salamaa iski arviolta 100 metrin päässä itsestäni. Olin silloin Mäntsälässä. Esim. tästä Wetter3 -sivuston sääkartta-arkistosta voi mennä itse valikosta klikkaamalla katsomaan tuon päivän suursäätilannetta. Siitä huomataan mm. juuri se, kuinka kaakosta ulottunut helleilmamassa sai ensin etelästä hyvin kostean ja epävakaan ilma-annoksen, kun samalla lounaasta alkoi tulla pian perään viileämpää ilmaa.

Päivitin noihin yllä oleviin uutisjuttukoosteisiin vielä samasta aiheesta jutut. Lisäksi Sääbrefing-blogin tämän lukijakommenttirimpsun loppupäässä on eilisen ukkosen seurantaa.

No comments: