Friday, June 21, 2013

Juhannusterveiset vuonna 2013 maisemallis-, kasvillis- ja eläimellispitoisen valokuvaestetiikan myötä

Juhannusterveiseni ovat olleet viime vuosina jonkinlainen perinne tässä blogissani; tosin viime vuonna sellaista ei tullut. Tällä kertaa päätin kuitenkin korostaa näitä terveisiä hyvin pikantisti ikään kuin tahallisen sormilla osoittelevana ja uhmakkaan kovana vastaiskuna maailman tilamme surkeaa ja perikadollistuvaa prosessia vastaan. 

Kasvi-, eläin- ja maisemavalokuvaamiseni avulla se tapahtuu suorasukaisesti hyperestetiikkana! Kauneuden ja luonto-olemusten nostossa pylvään kärkeen ilkkuvana estetiikka-aseena maailman pahuutta vastaan :) Hähhähhää! 

Niinpä olen laittanut alle 9 tällä kuluvalla viikolla ottamaani valokuvaa havainnollistamaan tämän ajankohdan eri ilmiöitä. Alimmainen kuva osoittaa sen, mitä vastaan mm. taistelemme! Pidemmittä alustuksitta ja kaikesta surkeudesta ja pahuuden uhasta huolimatta hyvää Juhannusta valokuvieni parissa! >>

















Tarhakurtturuusulajikkeen (Rosa rugosa -ryhmä "Agnes") edelleen jatkunutta kukintaa kuvattuna keskiviikkona 19.6.2013 Helsingin Meilahden arboretumissa. Kasvukauden noin kahden viikon etuaikaisuuden takia perinteinen juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia "Plena") on jo lopettanut pääsääntöisesti kokonaan kukintansa Etelä-Suomen Juhannukseksi. Monet muut pensasruusut jatkavat ja edelleen aloittavatkin kukintaansa, kuten näiden kurtturuusujen ryhmässä tapahtuu.

















Kiinanpionilajikkeiden täyttä kukintaa; etummainen lajike on (Paeonia lactiflora "Cheddar Gold") ja takimmainen on (Paeonia lactiflora "Lady Alexandra Duff"). Kuvattuna torstaina 20.6.2013 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Kasvukauden kahden viikon etuaikaisuus on näkynyt myös tyypillisten heinäkuun alkupuolen kukkijoiden kukintahuippuna juuri nyt Juhannuksena, kuten on monien superihanien pionien laita.

















Kissankellon (Campanula rotundifolia) täyttä kukintaa hedelmäkotavaiheeseen edenneiden mäkitervakkojen (Lychnis viscaria) keskellä kuvattuna perjantaina 21.6.2013 Hämeenlinnassa. Luonnossa kasvukauden etuaikaiset kukkimistilanteet ilmenevät tänä Juhannuksena mm. kuvan kissankellojen myötä. Lisäksi mm. maitohorsma (Epilobium angustifolium), siankärsämö (Achillea millefolium), rohtovirmajuuri (Valeriana officinalis), paimenmatara (Galium album) ja vesistöissä pohjanlumme (Nymphaea alba ssp. candida) ovat nekin jo nyt kukinnoissaan hyvin etuaikaisia.

















Myöhäisen kesäillan laskevaa aurinkoa kuvattuna pienen koivikon (Betula sp.) läpi keskiviikkona 19.6.2013 Espoon Tapiolassa. Tänään Juhannusaattona hyvin sattuvasti on kesäpäivänseisaus, jonka myötä sekä tämä viikko että tuleva viikko ovat suunnilleen samaan tapaan vuoden valoisimpia. Tässä kuvassa jo ilta kymmentä lähestyttäessä mahdollistui vielä kirkas ilta-aurinko hienoine varjoleikkeineen.

















Ketohanhikin (Potentilla anserina) kukinnan kellastuttamaa nurmikenttää kuvattuna perjantaina 21.6.2013 Espoon Tapiolassa. Kasvukauden etuaikaisuutta leikatuilla nurmikoilla ilmentää nyt keltaisten kukkijoiden joukossa niittyleinikkien (Ranunculus acris) kukinnan hiipumisesta näiden ketohanhikkien kukintaan siirtyminen. Myös valkoapilat (Trifolium repens) ovat jo olleet reilun viikon runsaassa kukinnassa kuin olisi jo heinäkuu. Tätä nurmikkonäkymää oli blogissani tarjolla viime kevään lumien pääsulamisen suurtulvaesittelyssä >> Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Lumien nopea pääsulaminen ja ennätysmäiset sulamistulvat viikolla 16 / 2013.

















Kukkivaa niittyä kuvattuna perjantaina 21.6.2013 Espoon Tapiolassa. Vanhan kansan juhannustaikoihin tarvittiin ne 7 eri kukkaa poimittavaksi, jos halusi nähdä tulevan aviopuolisonsa juhannusyön unessaan...  Tässä kukassa olleet lajit; keltaisena niittynätkelmä (Lathyrus pratensis) ja sinisenä hiirenvirna (Vicia cracca). Taustalla puustonrajassa valkoisena kukkii vuohenputki (Aegopodium podagraria). Ensin mainitut ovat normaalistikin tyypillisiä Juhannuksen ajan kukkijoita. Tällä kertaa kasvukauden kahden viikon etuaikaisuuden takia ko. lajit ovat kuitenkin kukkineet jo yli kaksi viikkoa runsaasti ja niiden yhä pitkittyvä kukinta kertoo osaltaan viime kevään lumien suurten sulamistulvien ravinnehuuhtoutumisten ja ns. ylimääräisen maaperäkosteuden edesauttaneesta vaikutuksesta siinä.

















Rusakko (Lepus europaeus) heinien syömisen puuhissaan kuvattuna torstaina 20.6.2013 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Rusakot ovat pääkaupunkiseudulla city-kanien ohella hyvin runsas eläinryhmä. Tässä yllätin ko. puutarhassa kasvivalokuvaamisreissullani tämän poloisen, joka taisi olla jäykistyneen paniikissa minun yllättävästä läsnäolostani jopa vain n. 5 metrin päässä. Rohkea pupu, kun ei silti lähtenyt lipettiin :)

















Sinisorsan (Anas platyrhynchos) nuorikot äitinsä kera kuvattuna tiistaina 18.6.2013 Espoon Tapiolassa. Lintujen poikueet ovat myös kasvaneet erittäin hyvin tänä alkukesänä; tässä havaitaan sinisorsien poikasten kasvaneen jo yli puolikokoon. Ko. sininen allasvesi pohjansa värin takia on Tapiolan keskustan uimahallin vieressä olevassa lasten ulkokahluualtaassa, jossa tämä lintuperhe oli uimassa.

















Vanerisessa työmaa-aidassa olevat maalatut / spreijatut kasvot kuvattuna tiistaina 18.6.2013 Espoon Tapiolassa. Tapiolan keskustaa ovat sävyttäneet jo parisen vuotta mm. länsimetron suuret työmaat ja Sokos-tavaratalon remontti. Tässä nuorison graffitimaalaaminen sävyttää työmaa-aitaa; kuvan tyyli ja sisältö kertoo hyvin havainnollisesti länsimaiden rappiohegemoniasta, koska kuvan pääasiallinen sisältö on tässäkin >> irrationaalisuus, epäharmonia, pelko, sekavuus, kauhu, synkkyys, epätoivo, hajoaminen jne...... Harmonista ja kauneuden ylistystä korostavaa sisältöä ei graffiteihin lähes koskaan pääse nykyajassa, kun yhteiskunta kokee sisäistä superkriisiään ja manifestoituu kasvavien sielujen ahdinkona ja paniikkina.....

No comments: