Tuesday, October 08, 2013

Valokuvabloggaamiseni toistaiseksi keskeytyksissä Bloggerin Picasa-albumin kuvalataamisongelman takia: Joissakin valokuvissa ilmennyt väärävärisyyshaittaa...

Valokuvabloggaamiseni on nyt kohdannut erikoisen esteen Bloggerin kuvalataamisessa ilmenneen haitan takia ja siksi kaksi parhaillaan jonossa olevaa valokuva-aiheista juttuani joutuu olemaan julkaisematta; toinen on Viikon kasvivalokuva -sarjan osa. Tätä jatkuu, kunnes olen saanut tutkittua ja ratkaistua ongelman kunnolla...

Puuttuvat valokuvalliset julkaisut tulevat myöhemmin takautuvasti paikoilleen, mutta pahimmillaan mahdollisesti joudun karsimaan valokuvien esittelyä tässä blogissa...

Nimittäin ensimmäistä kertaa historiassa jotkut viimeisen viikon aikana ottamani valokuvat latautuvat Bloggerin käyttämään Picasa-albumiin väärän värisinä eli ne ovat liian keltaoransseja alkuperäisiin kamerani tuottamiin kuviin verrattuna; sävyero on erittäin suuri, ennen näkemätön ja näyttää koskevan tietynlaisia ruskakuvia.

Tämän havaitsin vasta nyt, koska tällä uudella kamerallani olen alkanut vasta viime viikkoina ottamaan ruskaa sisältäviä kuvia. Tämän Nikon Coolpix S3300 kamerani hankintahan oli vasta viime keväänä: Uusi kamera - Osa 2 (Päivitetty kuvauskokemuksilla). Entisellä kamerallani (HP) otetuissa kuvissa tätä haittaa ei ilmennyt oikeastaan ollenkaan sellaisissa ruskakuvissa.

Olen maanantain aikana eri kuvia testilataamalla kokeillut ongelman laajuutta ja väärävärisyyshaitta Picasa-albumiin ladattaessa näyttäisi onneksi koskevan tarkemmin havaittuna lähinnä vain sellaisia maisemakuvia, joissa on laajasti sinistä taivasta ja osittaista lehtipuuruskaa; Picasa tulkitsee niiden kuvien kokonaisväripaletin siis liiaksi keltaisena ja ratkaiseva tekijä näyttää olevan juuri ruska ja sen suhde siniseen väriin. Olisiko Nikonin kamerassa ominaisuuksia, joita Picasa ei osaa tulkita tietyissä kuvatilanteissa oikein; ohjelmien keskinäinen epäsopivuus...?

Tämä on joka tapauksessa riittävän suuri haitta ihmetyttämään ja keskeyttämään valokuvabloggaamiseni toistaiseksi. Eihän näin pitäisi olla, että jotkut valokuvat näyttävät eri netin palveluissa radikaalisti erilaisilta kuin esim. omalta kovalevyltä katseltuna! Eikä niin ole ennen kohdallani ollutkaan.

Tähän ongelmaan ei toistaiseksi näytä tulevan ratkaisua! Tämä on hankala tilanne, koska olen erittäin tarkka siitä, että varsinkin julkaistavissa valokuvissani on täsmälleen sellaiset värit kuin niihin haluan ja mitä käytössäni olevalla kameralla pystyy toteuttamaan. Luonto-, sää- ja kasvivalokuvissa on erityisen tärkeää, että haluttu värisävypaletti toteutuu ja jo valokuvaustilanteessa ratkaisen sen huolellisesti kuvaustekniikalla.

Esim. kasvien ja pilvien värit ovat hyvin oleellisia valokuvissa, kun tarkoitukseni on olla yhtäältä tieteellisen realistinen kuvan sisällön välittämisessä oikein väreineenkin. Toisaalta samaan aikaan pyrkimykseni on taiteellisesti harmoniseen ja näyttävään ilmeeseen. Kokonaisväripaletin taipuminen kuvassa selkeästi joko liian keltaiseen tai siniseen suuntaan aiheuttaa kummankin tavoitteen vääristymisen luonnottomaksi ja sellaiset kuvat ovat minulle täysin käyttökelvottomia.

Suomen luonnon ja ympäristön valaistusolosuhteet ovat lisäksi oma haasteensa, kun esim. juuri näin syksyllä auringonvalo tulee sen verran viistosti ja siksi luonnostaankin kellertävänä - keltaisuus korostuu helposti liikaa; luontovalokuvaaminen voi siten olla kuin rakettitiedettä, jos haluaa olla pikkutarkka ja tavoitteissa ehdoton.

Lisäksi tapanani on se, että en muuta valokuvieni värejä jälkeen päin esim. Photoshopissa, koska siinä voi olla vaarana myös väärin nyanssoiminen. On tärkeää, että kuvan väripaletti tulee jo kuvaustilanteessa mahdollisimman oikein, koska omilla silmillä voi silloin samalla kertaa heti verrata kuvaa ja kuvauskohdetta keskenään oikeanlaisen kuvan valitsemiseksi. Toisaalta aikani ja resurssini eivät riitä etenkin kasvukausien aikaisten suurten valokuvamäärieni rukkailuun vielä niiden ottamisen jälkeen - Kuvaustilanteista on synnyttävä heti kerralla hyviä ja oikeanlaisia kuvia.

Niinpä harmittaa erityisesti, jos Picasan luonteeseen on alkanut kuulumaan omin päin kuvasävyjen muuttaminen muka "paremmaksi" tai jostain muusta syystä vinksalleen, vaikkakin vain osassa kuvatapauksista ja vaikka Nikon-kamerani olisi syypää. Sitä ei voi joka tapauksessa ollenkaan hyväksyä näin räikeänä ja siihen pitää tulla silloin korjaus! Jos korvaavaa ratkaisua ei löydy, niin valokuvabloggaamiseni ainakin Bloggerissa on vaakalaudalla...

Ongelmanratkaisua varten olen jo saanut vihiä korvaavista valokuva-albumeiden palveluista netissä ja kävin lukemassa nyt alkuun Imgur -nimisen palvelun käyttöehtoja ja -mahdollisuuksia. Se ei näyttänyt ensivaikutelmana kovin hyvältä, koska sen ilmaisessa tilissä puolen vuoden aikana yleisöltä katsomatta jääneet kuvat ovat poistovaarassa; huh, miten radikaali rajoitus tällaiselle ihmiselle, joka on tarkka kuvistaan. Lisäksi ilmainen kuvatila on vain 225 kuvaa....

Jotenkin tämä pitää nyt kuitenkin ratkaista, jotta voin olla täysin varma siitä, että joka ikinen lataamani kuva näkyy blogissani mahdollisimman paljon sellaisena kuin sen kuuluu jo kamerastani suoraan tuotettuna olla... Palaan asiaan lähiaikoina.

No comments: