Sunday, November 17, 2013

Myrskyseuranta su 17.11.2013: Tuhoisa länsituulinen Eino-myrsky poutaisena

Etelä- ja Keski-Suomeen on tulossa tämän vuoden ankarin myrsky tänään sunnuntaina 17.11.2013 varhaisaamun ja keskipäivän välisenä aikana!! Rajuudessaan myrsky tulee olemaan lähes vuoden 2011 Tapani-myrskyn (Myrskyseuranta su 25. - ma 26.12.2011: Tuhoisa länsituulinen myrsky ennätyksellisen leutona Föhn-puhalluksena - Päivityksiä 27.12.2011 saakka) luokkaa etenkin Keski-Suomen alueella, missä rajuimmat länsi-luoteistuuliset myrskypuuskat esiintyvät. 

Tuohon vuoden 2011 Tapani-myrskyyn liittyi siis myös jatkona heti perään Hannu-myrsky, jonka voimakkuus lienee osuvammin tämän tulevan Eino-myrskyn luokkaa. Muutoin tämän päivän myrsky muistuttaa matalapaineen reittiään myöten melko paljon tuota Tapani-myrskyä, mutta on sitä vähän pohjoisempi.

Sääbriefing-blogissa on tehty meteorologin arvio tulevasta myrskystä >> Eino-myrsky. Poimin siitä lainauksina myrskyn pääkuvauksen: "Parhaillaan lauantai-iltana Norjan rannikolle iskevä myrskymatalapaineen keskus liikkuu sunnuntaina Etelä-Lapin yli itään. Kovimmat tuulet koetaan matalapaineen keskuksen eteläpuolella taaksetaipuvan okluusiorintaman yhteydessä. Kovimmat tuulen puuskat maa-alueilla osuvat Pohjanmaan rannikolta kohti Etelä-Savoa ja Pohjois-Karjalaa ulottuvalle alueelle. Silti kauttaaltaan Etelä-Lapin eteläpuolella on hyvin tuulista ja paikalliset tuulivahingot ovat mahdollisia lähes kaikkialla maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla."

"Ennustetut tuulen puuskanopeudet ovat yleisesti yli 20 m/s, paikoin maan keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa puuskat ylittävät 25 m/s. Etenkin rannikon läheisyydessä sekä mahdollisesti suurempien järvien rannoilla puuskat voivat olla kovimmillaan lähes 30 m/s.

“Einon” kaltaisia puuskanopeuksia havaitaan maan etelä- ja keskiosassa arviolta muutamien vuosien välein. Yleensä vastaavat puuskat osuvat myöhempään talveen, jolloin routa on ehtinyt ankkuroida puita tehokkaammin maaperään.

Roudaton sekä sateiden kyllästämä maaperä tarkoittaa, että tuulivahinkojen riski on selvästi kohonnut. Alla on alustava kartta marraskuun alkupuolen sademäärästä maakuntakohtaisesti. Suuressa osassa maan etelä- ja keskiosaa, alueilla joihin Eino-myrsky iskee, on saatu reippaasti keskimääräistä runsaammin sateita marraskuun alkupuolella. Olosuhteet ovat siis otolliset laajoillekin tuulivahingoille.".

Varsin hurja myrsky on siis tulossa ja myrskybongareille tämä sunnuntai onkin ahkera ja kenties hyvin mieleenpainuva päivä! Omalta osaltani myrskyseurannan luonne on tällä kertaa erikoinen; toistaiseksi olen ennen yöunia Hämeenlinnassa, mutta tänään aamupäivällä juuri myrskyn pahimmilla hetkillä tarkoitukseni on lähteä sukuloimiskäynnille juurikin Jyväskylään, joka osuu myrskyn pahimmalle reitille!... Tämä on tätä kirjoitettaessa vielä hieman epävarmaa; myrsky voi nimittäin peruuttaa matkani, kun junalla tarkoitettu siirtymiseni voinee tyssätä mm. Tampere - Jyväskylä -välillä junaradalle kaatuneiden puiden motteihin... Saas nähdä.

Joka tapauksessa teen tämän päivän mittaan jonkinlaista myrskyseurantaa ja -havainnointia tähän blogiin >> Alle tulee siten sekä reaaliaikaista että todennäköisesti eniten jälkeen päin päivitettävää raportointia tästä episodista. Myrskytilanteeseen ei liity mainittavia sateita eikä rintamasysteemeitä, joten kyseessä on kuiva ja osittain aurinkoinen / selkeäsäinen myrsky. Niinpä esim. sadetutkalinkkejä ei tarvitse laittaa esille. Ilmamassa on aluksi hyvin leutoa, mutta myrskyn myötä luoteesta tulee kylmempää ilmaa iltapäivästä alkaen. 

Erityisen rajuna tämä myrsky on jo iskenyt Keski-Norjassa, mistä se on siis tänne Suomeen tulossa. Siellä tuuli on puhaltanut jopa hirmumyrskylukemissa, kun arvioidut puuskaennusteet ovat toteutumassa jopa 40 - 50 m/s runnoviksi puuskiksi! Tässä on jo uutisointia sieltä päin: Hirmumyrsky iski Norjaan - ihmisiä evakuoidaan maalla ja merellä! Norjassa myrsky on saanut nimen Hilden. Lisää uutisjuttuja päivitän myrskyseurannan loppuun sunnuntaina illalla.

Seuraavaksi ensimmäinen päivitys tämän alkuyön ja edeltäneen illan tilanteista:

Päivitys sunnuntaina 17.11.2013 klo. 00:50: Tällä hetkellä Hämeenlinnassa lämpötila on +6,5 astetta ja länsi-luoteistuuli on voimistunut parissa - kolmessa tunnissa kohtalaisesta navakaksi. Edellisillan puolelta täysikuun valaistuksessa taivaalle on tullut repaleista ja tuulessa hyvin nopeasti viilettävää sumupilvihöttöä aukkoilevana lauttana; kuun valaistus ja kaupunkivalaistus värjäävät pilvet näyttävästi sinertävänharmaan ja oranssinruskean yhteissävyinä. Näitä pilviä edelsi lauantain iltapäivänä - alkuiltana laajasti selkeä, mutta erittäin leuto sää päivälämpötilojen noustua esim. Hämeenlinnassa +9 asteeseen ja etelärannikolla - lounaassa paikoin reiluun +10 asteeseen. Reaaliaikainen uusi päivitys seuraa aamulla heti herättyäni...

Päivitys sunnuntaina 17.11.2013 klo. 08:15: Täällä Hämeenlinnassa tuuli voimistui selvästi varhaisaamulla n. klo. 06:00 lähtien myrskyisiksi puuskiksi. Huomasin sen siitä, kun puuskien jylinä voimistui nukkumispaikkani nurkissa ja alkoi häiritsemään unta. Tällä hetkellä taivas on seljennyt kokonaan alkuyöllisistä sumupilvistä ja aamun sarastus on menossa, mutta aurinko ei ole vielä noussut; vastataivaanranta on ruskoinen. Myrskyisten puuskien suunta on länsiluode. Lämpötila on pysynyt koko yön tähän saakka +6 ja +7 asteen välillä. Uutisten mukaan jo nyt on yli 10 000 taloutta sähköttä!...

Päivitys sunnuntaina 17.11.2013 klo. 09:00: Voimakkaimpien puuskien aika näyttäisi jo näin pian olevan ohi, mutta nurkissa humisee edelleen ajoittain voimakkaasti. Myrskypuuskat ovat kuitenkin ehtineet olla uutisten mukaan etenkin merellä paikoin jopa yli 30 m/s ja siitä on aiheutunut yhdessä rytäkässä nyt jo lähes 100 000 talouden sähköttäjääminen Etelä- ja Keski-Suomen alueella! - Aika Tapani-myrskymäistä. Tällä hetkellä täällä Hämeenlinnassa lämpötila on lähtenyt laskuun vajaaseen +6 asteeseen ja pohjoiselle taivaalle on ilmestynyt tuulen mukana nopeasti liikkuvia kumpukerrospilvien kokkareita. Aurinko on jo noussut paistamaan kirkkaan kuulaassa ilmamassassa.

Päivitys sunnuntaina 17.11.2013 klo. 09:20: Tämä on viimeinen reaaliaikainen päivitys Hämeenlinnasta, sillä olen kuin olenkin lähdössä nyt Jyväskylään. Myrskyisiä puuskia on edelleen ollut ja koko aamun aikana sähkövaloissa on ilmennyt täällä pientä vilkkumista, mutta sähköt ovat vielä pysyneet. Lämpötila on laskenut +5,5 asteeseen, mutta muutoin olosuhteet ovat ennallaan. Palaan täydentämään tämän seurannan loppuun takautuvasti illalla palattuani Jyväskylästä takaisin Hämeenlinnaan; luvassa on silloin mm. havaintoja mahdollisista myrskytuhoista... Aamupäivästä alkaen tuulet ovat kuitenkin jo heikkenemässä selvästi ja kääntymässä enemmän luoteeseen.

Takautuva päivitys sunnuntaina 17.11.2013 klo. 09:30 - 09:50: Tämän aikavälin kävelymatkani Hämeenlinnassa rautatieasemalle oli oiva hetki tarkkailla myrskypuuskien voimaa; kovimmat puuskat koin Viipurintien sillalla kaupungin ydinkeskustan itäreunalla Vanajaveden kapeimmalla kohdalla. Työntö- ja riepotteluvoimaa niillä oli huomattavasti, mutta aivan samaan puskuun ei niistä ollut kuin mahdollistui tuon em. Tapani-myrskyn aikana. Silti Hämeen linnan suunnasta luode-kaakkosuuntaista Vanajaveden pidempää selkää pitkin tulleet puuskat kallistivat tulorannallaan puita reippaasti ja ravistelivat mm. hopeasalavista (Salix alba "Sibirica") sakeanaan oksia maahan. Ko. järvenselällä puuskakareilu oli hyvin tumman mattakuvioista. Näillä hetkillä lämpötila oli kohoamassa takaisin +6 asteeseen (Lähde lämpötiloille tästä alaspäin: Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivusto).

Takautuva päivitys sunnuntaina 17.11.2013 klo. 11:45: Tässä vaiheessa matkani junalla oli etenemässä Jyväskylään Oriveden kohdalla ja laitoin siinä Facebookiin tämän statuspäivityksen: "Orivedellä odotellaan vastaan tulevaa junaa. Myrskyhuomioita: Hämeenlinna-Tampere, muutamia kallistuneita mäntyjä hakkuualueilla. Tampereelta tähän mennessä parisen havaittua puuta rötköllään. Orivesi kuohunaan vaahtopäitä ja puuskamattaisuutta vahvakuvioisesti. Taivaalla hajanaisesti kumpukerrospilvikokkareita; lisääntyvät Jyväskylän suuntaan.".

Tässä vaiheessa Jyväskylään oli tulossa annos lumikuuroja pohjoisesta matalapaineen keskuksen länsireunalta kiertyen ja samalla siellä lämpötila oli laskemassa selvästi alle +5 asteen. Hämeenlinnassa lämpötila pysyi vielä +6 asteen lähellä ja pilvisyys pysyi vähäisenä.

Takautuva päivitys sunnuntaina 17.11.2013 klo. 12:45: Junamatkani oli edistynyt jo Jämsän ohi Jyväskylään ja Facebook-seinälläni oli vuorossa tämä päivitys: "Lähes Jyväskylässä; matkan jatkovarrella vain vähän kaatuneita puita tiheiden metsien takia. Puut näkyy silti kallistelevan tuulessa reippaasti. Pikkulammissa puuskakareet etenevät ameeba- ja kaarimuodoissa ja pyyhkäisyvauhtinsa näkyi hyvin liikkuvasta junastakin. Taivas on runsaahkossa kumpukerrospilvessä ja seassa oli äsken heikko lumikuuro.".

Lumikuuroalue oli jonoutunut tässä vaiheessa luode-kaakkosuuntaisiksi rimpsuiksi ulottuen nippa nappa Jyväskylän länsipuolelle; tästä lounaaseen vallitsivat vain kumpukerrospilvet vaihtelevasti ja aurinkoa näkyi paremmin. Lämpötila oli laskenut Jyväskylässä vaihtelemaan +3 ja +4 asteen välille kuuropilvisyyksien mukaan. Hämeenlinnassa lämpötila pysyi vielä ennallaan.

Takautuva päivitys sunnuntaina 17.11.2013 klo. 13:46: Olin saapunut määränpäähäni Jyväskylään (Mm. keskustassa erään liikerakennuksen katolle oli kaatunut koivu) ja tässä vaiheessa ko. paikalle tuli päivän sakein lumikuuro myrskypuuskien voimistuttua samalla uudestaan päivän maksimin paikkeille; piha-alueella mm. männyt (Pinus sylvestris) taipuilivat lähes 45 asteen verran luokille ja ko. talon sisälle kuului voimakasta puuskajyrinää ja vihellystä. Lämpötila laski Jyväskylässä tämän takia yhtäkkiä tässä vaiheessa +2 asteeseen. Samaan aikaan pilvipoutaisessa Hämeenlinnassa voimakkaimmat puuskat olivat alkaneet jo hellittää selvästi ja lämpötila alkoi laskea tasaisen hitaasti.

Takautuva päivitys sunnuntaina 17.11.2013 klo. 15:20: Jyväskylässä lumikuurot alkoivat olla enää vähäisiä ja samalla myrskypuuskat olivat alkaneet harventua ja heiketä navakoiksi - koviksi. Aurinko oli laskemassa ja värjäsi kuuropilven jäänteen lonkaretta iltaruskoiseksi lounaistaivaanrannalla. Lämpötila oli kohonnut takaisin +3 asteeseen lumikuurojen vähennyttyä. Hämeenlinnassa lämpötila oli laskenut +4 asteeseen.

Takautuva päivitys sunnuntaina 17.11.2013 klo. 16:35: Lähtöni Jyväskylästä takaisin Hämeenlinnaan oli lähestymässä; tässä vaiheessa tuuli oli enää navakkapuuskaista ja pilvipeite oli vähentynyt vain hajanaiseksi kumpukerrospilvisyydeksi iltahämärän oltua vielä pimentymättä kokonaan. Hämeenlinnassa oli selkeää. Lämpötila oli Jyväskylässä +2 astetta ja Hämeenlinnassa +3 astetta. Tähän päättyy Eino-myrskyn varsinainen sääseuranta. Seuraavassa vielä seurannaisepisodista >>

Takautuva päivitys sunnuntaina 17.11.2013 klo. 19:15: Paluumatkallani Hämeenlinnaan junassa sattui vielä erikoinen Eino-myrskyn edesauttama episodi, kun mm. matkapuhelinten tukiasemille ei monin paikoin saatu sähköä puidenkaatojen ne katkaistua. Aluksi ihmettelin oman kännykkäni kentän täydellistä katoamista jossain Jämsän ja Oriveden välillä. Sitten juna pysähtyi ja pian kuulutuksessa ilmoitettiin tietoliikennemotista ja junan täytyi pysähtyä siksi noin puoleksi tunniksi. Matkapuhelinkenttien avauduttua pätkien uudestaan laitoin tässä vaiheessa Facebook-seinälleni tiedon: "No niin, Eino-myrskyn vaikutuksia lisää >> Äsken olimme Jyväskylän ja Tampereen välillä erämaassa puolisen tuntia täydellisessä tietoliikennemotissa ja juna siksi pysähdyksissä. Saas nähdä mitä vielä...".

Lopulta juna oli 1,5 tuntia myöhässä Hämeenlinnan kohdalla, kun aikaisemmin Tampereella oli lisäksi mennyt muidenkin junien liikenneaikataulut ja -logistiikka kokonaan uusiksi peruuntuneine vuoroineen ja myöhästymisineen.

Lopuksi Suomen mediasta tätä Eino-myrskyä koskevaa uutisointia linkkikoosteina >>

Helsingin SanomatValmiusjohtaja: Myrskytuhoja korjattu hyvään tahtiinVR tarvitsee linja-autoja myös maanantainaMyrsky kylmensi paritalon KälviälläEino-myrskyn sähkökatkojen korjaaminen jatkuu päiviäEino-myrskyn pahin vaihe on ohiNelostien varressa asentajat väistelevät kaatuvia puitaPohjanlahdella tuulenpuuskat yltyivät jopa 32 metriin sekunnissa ja Voimakas Eino-myrsky rantautuu aamuyöllä Suomeen.

Ilta SanomatTällaista tuhoa Eino sai aikaan - Katso lukijan kuvat!Puu rysähti olohuoneesta sisään: "Koko talohan täällä tärähti"Viranomaisverkko Virven tukiasemia kaatunutJättipuuska runnoi pahasti RantasalmeaEino-myrsky koettelee viranomaisverkkoa: "Tukiasemat alkavat pettää"Sähköyhtiö: ”Olemme vakavassa tilanteessa”Katkoksia kännykkäverkoissa ja liikenteessä: jopa hätäpuhelut voivat takkuillaEino-myrsky vei sähköt jopa sadalta tuhanneltaEino vaivaa VR:ää - junaliikenne pysähtyi kokonaan Kokkolan ja Ylivieskan välillä"Syön tässä nyt kaalilaatikkoa kynttilänvalossa", M/s Princess Maria jäi Pietarin edustalle: "Täällä ollaan jumissa" ja Eino-myrsky oli vuosisadan kolmanneksi kovin – näin myrsky eteni tunti tunnilta 07-19 (Tosin tässä myrskyssä sadealueet olivat epäoleellinen seikka!).

IltalehtiMies teki hyvän työn: "Tuli nyrpeitä katseita"Sähköjä palautellaan yötä myötenTuulet ennustettuakin kovempia - "Eino" piinaa pelastuslaitosta: Kattoja irti, puita teilläPuu kaatui perheen talon päälle Kokkolassa: "Nyt lapset pois, kohta rysähtää"Eino-myrsky riehuu - Myös hoitolaitoksia ilman sähköä Keski-SuomessaMyrsky mykistää jo kännykätkin ja Rautateilläkin ongelmia - junia korvattu busseilla.

YLESähköyhtiöt myrskyvaurioista: Korjaaminen kestää päiviäMyrsky hellittää – sähköttömien talouksien määrä laskee - videoPelastuslaitoksella kiireinen päivä: kaatuneita puita, ajelehtivia veneitä ja lentäviä kattorakenteitaKuvagalleria: Eino puhalsi pöydän, puhkui trampoliinit ja pätkäisi puutKovin tuulenpuuska mitattiin KaskisissaTuhannet taloudet jäävät yön yli ilman sähköä Keski-SuomessaEino taivutti Näsinneulaa ja katkaisi sähköt 25 000 pirkanmaalaiseltaMatkapuhelinyhteydet tökkivät myrskyn vuoksiMaaseudulla ei Eino hätkäytä - jopa 17 tunnin sähkökatkoihin on totuttu ja Eino-myrsky jätti jälkensä myös Rautalammilla - video.

MTVSähköjä palautellaan yötä myötenEino-myrsky vuosituhannen kolmanneksi voimakkainMyrskytuhoja syntyi laajaltiMTV:n meteorologi: Eino vuoden toistaiseksi kovin myrskyKeski-Suomessa hoitolaitoksia ilman sähköä ja Myrsky kaatanut puita radoille - junia korvataan busseilla.

Youtube-video >> Eino-myrsky 17.11.2013 Osa 1.

No comments: