Sunday, December 22, 2013

Bloggaamistilanteesta ja uusi sääennustus jouluviikolle 52 / 2013 - Joulun sää hyvin leuto ja pääasiassa lumeton (Päivitetty!)

Tällä viikolla olen päätynyt taas lomailemaan blogin pidosta, vaikka kirjoittamisen aiheita olisi jonossa. Syitä on ainakin pari; yhtäältä olen pitänyt Facebookissa yhteiskunnallispoliittis-painotteisten statuspäivitysten suhteen kiirettä ja olen ollut siinä kiinni, mutta olen aikeissa siirtyä siitä muuhun toimintaan.

Tämä Facebook-aktiivisuuteni on ollut osa tutkimusmetodeitani ja tarkoitukseni on jo pitkään ollut pitää siellä yhtenä vaiheena runsasta aktiviteettia päivän yhteiskunnallispoliittisten ilmiöiden ruodintana, kommentointina ja luonnosvaiheen tutkimisena, ennen kuin alan kokoamaan tuotetusta aineistosta lopuksi yhteen ja edelleen jalostamaan sitä, mitä siellä on tullut ajateltua, kirjoiteltua sekä myös koettua siellä olevien tuttujen - ystävien parissa.

Sosiaaliset kokemukset ovatkin osoittautuneet osaltaan mielenkiintoisiksi Facebookin kaltaisessa foorumissa - Yhteiskunnallisessa aktivismissa on opeteltava myös sosiologisia ilmiöitä osana ihmisenä kehittymistä ja maailman parantamista...

Eli Facebook-seinälläni koittaa puolestaan pian ainakin loma ja aktiviteetti alkaa siirtyä viimein enemmän tänne blogin puolelle lähiviikkoina ja todennäköisesti enemmän vasta ensi vuoden puolella.

Luonto- ja sääaiheiseen kirjoittamiseeni puolestaan tuli lopahdus viikko sitten osaltaan sen takia, kun valokuvaamisprojektiani tuli vaivaamaan kameran muistikortin lukkiutuminen / rikkoutuminen ja edelleen näyttää siltä, että siellä olevat kuvat ovat menetyksen uhan alla ja niitä ei saa sieltä pois. Se voi vaikuttaa mm. äskettäin laajentamaani valokuvallisten bloggausteni tekemiseen... Sen verran harmissani olen ollut tästä vastoinkäymisestäni, ettei ole ollut muutamaan päivään kirjoitusintoa edes näiden aiheiden parissa täällä.

Joka tapauksessa suunnitelmissa on nyt pikkuhiljaa kuitenkin tämän kuun lopussa jatkaa kesken jääneiden sää- ja luontoaiheisten kirjoitusteni tekemistä, kuten ainakin viikkosääraportteja. Vuodenvaihteeseen mennessä pyrin kirimään ilmenneen viiveen kiinni... Jouluna on joka tapauksessa taukoa, mutta perinteinen valokuvallinen joulutervehdykseni tulee tänäkin vuonna :)

Lopuksi varsinaisten viikkosääraporttien vielä puuttuessa koostan taas erillistä sääennustetta Etelä-Suomeen tulevasta ja koskien siis alkamaisillaan olevaa jouluviikkoa ja kattaen jo alustavasti vuodenvaihdettakin >>

Sääennustus jouluviikolle 52 / 2013:

Tämän päättymäisillään olevan viikon 51 säänhän kuvailin viime viikolla ennusteessani olevan kokonaisuudessaan hyvin leudon ja näinhän onkin sitten tapahtunut. Länsi- ja lounaisvirtaus on ollut Atlantilta Fennoskandiaan jatkuvasti hyvin vahvasti vallitseva, jolloin lännestä on tullut useita sadealueita ja lämpötilat ovat pysyneet melkein koko ajan nollan yläpuolella Etelä-Suomessa ja varsinkin etelä-lounaisrannikolla; ajoittain jopa +5 astetta on ylittynyt reilusti, kuten viime yönä. Heikkoja pakkasia mittailtiin lähinnä vain ti-ke tilapäisen poudan aikana. Sateet ovat tulleet pääasiassa vetenä niin, että koko viikon on ollut lumetonta ainakin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa sekä melkein koko ajan myös Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Kymenlaaksossa. Tällä hetkellä viime yön erityisen leudon vaiheen myötä lumiraja on paennut jopa jo linjalle Saimaa - Jyväskylä - Oulun ja Vaasan puoliväli.

Facebookissa totesinkin eilen puolileikilläni tähän tapaan ajankohdan olosuhteista Espoon Tapiolassa: "Kävinpä lähimaastossa tarkastelemassa sitä, mitä talvipäivänseisauksen ja joulunajan luonnossa tapahtuu >> Olihan siellä jo hyvin runsaasti pajujen esiasteisia kukintoja eli pajunkissoja pääsiäisen tapaan. Monin paikoin nokkosten ja vuohenputkien vihreää versostoa oli myös ja nurmikot ovat reilut puoliksi vihreitä. Lisäksi edes syksyistä takatalvea eli ensilunta ei ole vieläkään iskenyt kunnolla. Lumirajakin on jo paennut noin Saimaan eteläreuna - Vaasan ja Oulun puoliväli -linjalle...

Joten kyllä se kevät siitä pikkuhiljaa pääsee vauhtiin ;)
 
".


Tänään sunnuntaina on ollut lisäksi erittäin tuulista ja myrskyvaroituksia on ollut voimassa; aivan myrskyseurannan väärtiksi puhurista ei ole ollut kuitenkaan tällä kertaa. Tässä illalla voi silti vähäistä vahinkoa aiheuttavia myrskypuuskia vielä esiintyä matalapaineen osakeskuksen eteläreunalla länsi-lounaistuulessa!

Jatkossa huomenna aatonaattona on tulossa hyvin leutoon länsi-lounaisvirtaukseen tilapäinen lievä viileneminen tarkastelualueella eli Etelä-Suomessa, kun matalapaineen osakeskus siirtyy Suomesta pois Vienanmerelle ja Skandinaviasta siirtyy heikkoa korkeapaineen selännettä tilalle; runsas pilvisyys voi alkaa rakoilla ja lännestä tulevien kuurosateiden olomuoto voi muuttua rännäksi sisämaassa iltaan mennessä. Lämpötila laskee päivän mittaan +5 asteen tienoilta lähemmäksi nollaa etenkin sisämaassa.

Kuitenkin jo ma-ti yönä lounaasta alkaa lähestymään voimistuvien etelä-lounaistuulten kera uusi leudontava sadealue, jota kierrättää Britteinsaarille tuleva erittäin voimakas ja laaja matalapaine (Myrskyä Britteinsaarille). Aattopäivän mittaan sadealue liikkuu koilliseen ja sen etureunassa sisämaassa saattaa hetken sataa räntää - lunta, mutta pian sateet muuttuvat kokonaan vedeksi ja iltaan mennessä on taas koko tarkastelualueella useita asteita plussaa, kun yöllä saattaa aluksi sisämaassa hetken pakastaakin. Näyttää siis siltä, että em. lumeton alue saisi osassa sisämaata hetkeksi lunta jouluaaton alkupuolella, mutta illaksi sekin sulaa pois. Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Satakunta pysynevät joka tapauksessa koko ajan lumettomina.

Joulupäivänä keskiviikkona jatkuu läntisen voimakkaan matalapaineen kierrättämänä hyvin leuto lounais-etelävirtaus, missä on runsaspilvistä, utuista ja ajoittain voi tulla tihkua / vähäisiä sadealueita lounaasta. Lämpötila pysyy yleisesti koko ajan +2 ja +5 asteen välillä; lounaiskolkassa - etelärannikolla on taas mahdollisuudet +5 asteen ylittämiseen. Lumeton alue voi laajentua entisestään koilliseen linjalta Saimaa - Jyväskylä - Vaasan ja Oulun puoliväli.

Ke-to aikana Britteinsaarten matalapaine hajoaa kahteen heikompaan osaan; toinen siirtyy pyörimään Norjanmerelle ylläpitäen edelleen Fennoskandiaan leutoa virtausta lounaasta ja toinen siirtyy vellomaan keskiselle Välimerelle. Tarkastelualueen säähän ei tule merkittäviä muutoksia torstaiksi, mutta pilvipeite voi sadealueiden välillä hetkittäin rakoilla. Lämpötila pysyy edelleen pääasiassa koko ajan nollan yläpuolella, mutta itäkolkassa voi olla ajoittain n. nollassa.

Perjantaiksi Britteinsaarille tulee näillä näkymin taas uusi voimakas matalapaine, joka edelleen jatkaa Fennoskandiaan leutoa etelän ja lännen välistä virtausta; runsaspilvisyys jatkuu ja pääasiassa edelleen plussakelillä lounaasta tulee vesisadepainotteista sadealuetta vielä tuntemattomalla aikataululla koko loppuviikon ajan.

Seuraavan viikon alussa eli juuri vuodenvaihteessa näyttäisi olevan sitten merkkejä siitä, että tämä hyvin leuto lounaisvirtaustilanne alkaisi hajoamaan ja jollakin tapaa joko Jäämereltä tai Venäjältä käsin alkaisi lähestymään talvisemmat olosuhteet. Länsi-Venäjän pohjoisosissa erään skenarion mukaan muodostuisi silloin pitkästä aikaa laajeneva hyvin ankaran pakkasen alue... Tarkennan vielä alkavalla viikolla ennustetta loppuviikon - vuodenvaihteen osalta.

Päivitys perjantaina 27.12.2013 klo. 23:30: Aikaisempi ennuste on toteutunut varsin vääjäämättömästi oikein tähän saakka eli tänään pe on taas saapunut myrskymatalapaine Britteinsaarille ja se liikkuu sunnuntaihin mennessä heikkenevänä Norjan länsirannikkoa viistäen Lappiin; näin ollen koko viikonloppu jatkuu tarkastelualueella edelleen erittäin leutona ja pilvisyys pysyy runsaana ajoittaisten vesi-tihkusateiden kera. Lämpötila pysyy koko ajan plussan puolella; aluksi jopa +5 asteen vaiheilla ja ylikin, mutta sunnuntaina lännestä tulee hitusen viileämpää ilmaa. Länsi-lounaistuulet ovat ajoittain hyvin voimakkaita, mutta merkittävää myrskyvaaraa ei ole.

Ensi viikon alussa Atlantin matalapainetehdas näyttää edelleen tuottavan taas erittäin voimakkaan ja laajan matalapaineen Islannin eteläpuolella; se muotoutuu viikon mittaan pyörimään taas lähemmäksi Britteinsaaria ja jatkaa siksi pitkin ensi viikkoakin hyvin leutoja etelän ja lännen välisiä virtauksia Fennoskandiaan; tosin Lapissa ja siitä itään pakkanen voi jonkin verran kiristyä. Tarkastelualueella tulevana maanantaina on tilapäisesti vähän kuivemman ja kylmemmän heikon korkeapaineen selänteen vuoro, missä pilvipeite voi rakoilla ja lämpötila laskee siten, että sisämaassa voidaan hätäisesti käväistä nollan vaiheilla. Tiistaista alkanee silti taas kostea, ajoittaisten vesisateiden ja usean plusasteen sää jylläämään. Sitä kestäisi ainakin to-pe saakka, mutta sitten jotkut ennustemallit tarjoavat jonkinlaisen muutoksen tulevan ehkäpä talviseen suuntaan. Siitä on kuitenkin tässä liian aikaista puhua...

Mainittakoon vielä, että Euroopan mittakaavassakin tämä viime aikojen Pohjois-Atlantilla muhinut erittäin voimakas matalapainetoiminta on ylläpitänyt myös laajasti manner-Euroopassa ja erityisen merkittävästi myös Länsi-Venäjällä hyvin leutoja länsi-lounaisvirtauksia; manner-Euroopan alueella on mittailtu +10 asteen ylittäviä lämpötiloja Puolaa myöten ja Venäjällä Jäämeren läheisilläkin alueilla - Uralilla pakkaset ovat pysyneet itsepintaisesti heikkoina ja suojasäätä on ollut erikoisen paljon - poikkeuksellisen koillisessa.

Samoin Lapissa on ollut viime päivinä ajoittain suojaa, mutta siellä eikä Länsi-Venäjän pohjoisosissakaan paksu lumipeite ei ole ollut uhattuna. Lumiraja on kuitenkin vetäytynyt Suomessa jo peräti lähes Joensuu - Oulu -tasalle ennätysmäisesti. Sama lumettomuus jatkuu siis selvästi ensi vuoden puolelle ainakin Etelä-Suomessa.

No comments: