Sunday, December 01, 2013

Myrskyseuranta su 1.12.2013: Tuhoisa pohjoistuulinen Oskari-myrsky sade- ja lumikuuroisena

Keskeytän bloggaamistaukoni nyt, kun on aika seuraavalle myrskybongausseurannalle, sillä tänään illalla Etelä-Suomeen iskee luoteesta Keski-Suomen yli itäkaakkoon siirtyvän rajun matalapaineen keskuksen länsireunalla myrskypuuskainen pohjoistuuli! 

Myrskyvaroitus.com -sivusto on uudistunut ja avannut sivunsa sopivasti tämän myrskyn alla ja siellä on tästä episodista myrskyennuste: Myrskyennuste 1.-2.12.2013

Kolmena suorana lainauksena siitä tässä on kuvaus myrskyn luonteesta: "Oskarin päivän myrsky aiheuttaa sunnuntai-illan ja sitä seuraavan yön aikana tuulivahinkoja maan etelä- ja keskiosassa. Pohjoispuuskat puhaltavat rajuimmillaan noin 25 m/s ja kaatavat puita vähäisen roudan vallitessa erityisesti Joensuu-Pori-linjan eteläpuolella."

"Tuulisin alue on tyypilliseen tapaan matalapaineen keskuksen länsipuolella (pohjoisen ja luoteen välisten tuulten alueella). Pohjoismyrsky käynnistyy iltapäivällä Pohjanlahdella ja huipentuu alkuillasta läntisillä merialueilla 23-27 m/s keskituulennopeuksiin. Maa-alueille tuulisin alue levittäytyy illan mittaan. Tilanne kulminoituu klo 21-03 linjan Joensuu-Pori eteläpuolella. Tuolloin pohjoisvirtauksen kylmässä advektiossa alatroposfääri sekoittuu lähes kuiva-adiabaattiseksi ja alatroposfäärin suihkuvirtauksen voima pääsee osittain sekoittumaan lähelle pintaa. Avoimimmilla paikoilla puuskat saattavat yltää lähelle noin 25 m/s:iin. Tuulitilanne väistyy viimeisenä kaakosta, aamupäivän tienoilla maanantaina."

"Voimakkuudeltaan ennustettu tuulitilanne on maa-alueilla selvästi parin päivän takaista myräkkää rajumpi, mutta jäänee Eino-myrskyn tasoa vaisummaksi erityisesti vaara-alueen pohjoisosassa. Maan eteläosassa sen sijaan puuskanopeudet ja vahingot saattavat yltää pahimmillaan Eino-myrskyn tasolle.".

Myrsky sattuu tällä kertaa pimeään vuorokauden aikaan, joten mahdollista "Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin" -sarjani uutta osaa varten en todennäköisesti saa otettua itse myrskytilanteesta valokuvia, mutta mahdollisesti seuraavan päivän valjettua myrskytuhoista saattaa tulla valokuvasatoa... Tällä hetkellä olen Hämeenlinnassa, mutta illaksi olen menossa jo Espoon Tapiolaan vastaanottamaan myrskytilannetta siellä.

Myrskyn aikana pilvisyys on vaihtelevaa ja ajoittaiset sateet jäävät vähäisiksi - kohtalaisiksi kuuroiksi, jotka muuttuvat vedestä lumeksi illaksi, kun tuo pohjoismyrsky tuo mukanaan taas pakkasilmamassan Etelä-Suomeenkin tämän hetken tilapäisen suojasään tilalle. Seuraavaksi itse seurantaa >>

Päivitys sunnuntaina 1.12.2013 klo. 13:00: Tänään myrskymatalapaineen okluusiorintama kulki jo nopeasti Etelä-Suomen yli itäkaakkoon aamuyön ja aamupäivän välisenä aikana tuoden mukanaan pikaisen lumi- ja räntäsadealueen; pian sadealueen jälkeen täällä Hämeenlinnassakin pilvipeite on ollut tähän saakka rakoilevaa kumpukerrospilvisyyttä, jonka liike tällä hetkellä kohtalaisena - navakkana vallitsevassa länsi-luoteistuulessa on nopeutunut vähitellen. Lämpötila kohosi Hämeenlinnassa nollan yläpuolelle aamukuuden maissa ja on nyt +2 astetta. Espoon Tapiolassa lämpötila kohosi plussalle n. tuntia aikaisemmin ja se on vaihdellut aamupäivästä alkaen +2 ja +4 asteen välillä. Hämeenlinnassa on tällä hetkellä n. sentin paksuinen lumikerros, mutta kelikameroista havaitsen Espoon Tapiolassa olevan lumetonta.

Päivitys sunnuntaina 1.12.2013 klo. 14:10: Luoteistuuli on heikentynyt nyt tilapäisesti Hämeenlinnassa, kun pohjoispuolella matalapaineen keskus on nyt lähimmillään siirtymässä itäkaakkoon. Pilvisyys on kumpukerrospilveä yhä, mutta on runsastumassa luoteesta, mistä käsin on tulossa kuurosadesolukkoa tälle paikalle. Lämpötilat ovat ennallaan. Seuraava päivitys tulee Espoon Tapiolasta.

Päivitys sunnuntaina 1.12.2013 klo. 16:50: Nyt olen saapunut Espoon Tapiolaan; matkallani tänne Hämeenlinnasta kumpukerrospilvisyys oli aikaisempaa paksumpaa ja nytkin siinä on vain vähän rakoilua. Seassa on esiintynyt heikkoja kuurosateita; sisämaassa lumiräntää ja etelärannikolla vielä osaksi vettä - tihkua. Tampereelle on saapunut pohjoisesta vähän reippaamman lumisateen rintama (Sadetutka), jonka mukana tuuli ilmeisesti voimistuu myrskypuuskaiseksi, kun se pyyhältää nopeasti etelään. Täällä Tapiolassa tuuli on kääntymässä luoteesta enemmän pohjoiseen ja on tällä hetkellä navakkapuuskaista; tuulen humina ei vielä kummoisesti kuulu sisälle isoista pihapuista. Lämpötilat ovat yhä lähes ennallaan eli täällä Tapiolassa nyt vähän reilut +2 astetta. Tuon Tampereen tasaa ylittävän rintaman jälkeen alkanee pakastuminen...

Tuon matkani varrelta lumipeitehuomioita: Hämeenlinnasta Hyvinkäälle lunta oli maassa noin sentin verran yhtenäisesti; puut olivat lumettomia suojasään sulattamisen ja varistamisen takia. Sitten Hyvinkään ja Hausjärven välillä lumi väheni selvästi ja sitä oli sillä välillä maassa enää ns. nimellinen huurre. Hausjärven tasalta tänne etelärannikolle olikin sitten lumetonta, mutta viime alkuyön pakkasten jäljiltä on lätäköissä vielä vähän jäätä ja maaperän hyvin ohut routa ei ole ehtinyt sulaa kokonaan.

Päivitys sunnuntaina 1.12.2013 klo. 18:50: Tampereen suunnasta on nyt saapunut etelärannikolle tuo em. reippaampi kuurorintama; varsin heikkoja vesi-räntäkuurot ovat silti olleet täällä Tapiolassa, mutta taivas on tasaisemmin pilvessä. Tuuli käy pohjoisesta, mutta merkkejä ei vielä ole myrskypuuskista tuulen ollessa enimmäkseen vasta navakkaa. Lämpötila on lähtenyt laskuun ja on nyt +1 astetta.

Päivitys sunnuntaina 1.12.2013 klo. 19:00: No niin, myrskypuuskat ovat nyt saapumassa heti tuon kuurorintaman ylityksen myötä kuin napista painamalla tänne Tapiolaan; vähintään kovapuuskaiset tuulet alkoivat aivan äsken humisemaan voimakkaasti pihapuissa ja puut taipuilevat jo selvästi. Samalla sähköissä on alkanut ilmenemään hieman katkontaa; valot vilkkuvat lievästi kotonani. Taivaan pilvisyys on hyvin nopealiikkeistä etelään päin ja se on alkanut taas rakoilemaan kumpukerrospilvisyytenä. Lämpötila on yhä +1 astetta.

Päivitys sunnuntaina 1.12.2013 klo. 20:10: Pohjoistuulen puuskaisuus on edelleen voimistunut ja puuskien tiheys on runsastunut; kovimmat puuskat lienevät jo myrskylukemissa eli hetkittäin yli 20 m/s! Humina kuuluu pihapuista välillä jyrisevänä ja puut taipuilevat pahan näköisesti. Soitto Hämeenlinnaan äsken tuotti erikoisen viestin; siellä kuulemma myrskyn takia keskustan kohdalla moottoritien valot sammuivat hetkeksi kokonaan ja siellä on sisävalotkin jo vilkkuneet uhkaavasti ennakoiden sähkökatkoa... Täällä Tapiolassa taivas on ollut taas yhtenäisemmin ja tiiviimmin nopealiikkeisessä kumpukerrospilvessä, mutta kuurosateita ei ole enää juuri tullut. Lämpötila on täällä yhä +1 astetta, mutta Hämeenlinnassa se on jo nollassa ja pakastuminen on alkanut.

Päivitys sunnuntaina 1.12.2013 klo. 21:35: Myrskypuuskaisen tuulen tilanne on jatkunut suunnilleen ennallaan; puuskien tiheys vaihtelee. Taivaan kumpukerrospilvisyys on tilapäisesti aukkoillut nyt paljonkin, mutta pohjoisesta on tulossa etelä-pohjoissuunnassa pitkulaisia lumikuuronauhoja, joita on jo Hämeenlinnaa ylittämässä etelään. Lämpötila on laskenut täällä Tapiolassa nollaan ja Hämeenlinnassa -1 asteeseen.

Päivitys sunnuntaina 1.12.2013 klo. 22:05: Nyt kun taivas on ollut kokonaan selkeä täällä Tapiolassa, niin kovimmat myrskypuuskat pääsevät ylempää troposfääristä paremmin vaikuttamaan maan pinnalle >> Myrskyn pahimmat vaiheet ovat käsillä! Kokkareisia lumikuuroja on silti aivan kohta tulossa pohjoisesta ja niihinkin saattaa liittyä rajuja myrskypuuskia...

Päivitys sunnuntaina 1.12.2013 klo. 23:50: Voimakkaimpien pohjoistuulisten myrskypuuskien aika näyttää alkavan taittumaan heikompaan suuntaan näiltä hetkiltä lähtien eli myrskyn kovimmat hetket ovat olleet tässä loppuillalla ja vielä osaksi tässä puolenyön maissa täällä Espoon Tapiolassa. Pääkaupunkiseudulla 10 minuutin keskituulikin on ollut Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivujen mukaan ajoittain jopa lähes 15 m/s, minkä aikana kovimmat puuskat ovat saattaneet olla n. 25 m/s. Puuskat jyrisevät edelleen puissa voimakkaasti ja ulkona käytyäni totesin niiden varistaneen etenkin koivujen oksia taas runsaasti maahan. Kaatuneita puita en vielä kohdannut, mutta läheisen kerrostalon julkisivuremontin työmaamuovit seinän peitteenä ovat repeytyneet pahasti ja pitävät iskevän ja räjähtelevän paukkuvaa ääntä puuskissa. Heikon tuulen kohdalla kaukaiset rajut puuskat kuuluvat matalan kumisevina. Pohjoisesta tulleet lumikuurot osuivat äsken tarkkailupaikalleni länsipainotteisesti, mutta lunta tuli maahan vain pieni jauhoinen määrä, jota raju tuuli on pöllyttänyt kuvioittain asfalteilla. Nyt kuurot ovat taas vähenemässä ja taivas alkaa olla taas enimmäkseen selkeä. Lämpötila on laskenut täällä -1 asteeseen ja Hämeenlinnassa jo -3 asteeseen.

Päivitys maanantaina 2.12.2013 klo. 01:25: Myrskypuuskien voima ja tiheys on alkanut vähenemään, joten pohjoistuuli alkaa olla enää kovapuuskaista. Hyvin sellainenkin vielä heiluttaa ja humisuttaa puita. Taivas on ollut täällä Tapiolassa puolestayöstä lähtien kokonaan selkeä ja lämpötila on edelleen laskenut ollen nyt jo -3 astetta; maan pinta ja kaikki lätäköt ovat jo jäässä. Hämeenlinnassa lämpötila on -3,5 astetta; kova pohjoistuuli on nyt pitämässä huolta siitä, että lämpötilaeroa ei juuri ole tuollaisella matkalla sisämaan ja etelärannikon välillä tuulen kumotessa sulan Suomenlahden leudontavan vaikutuksen. Joka tapauksessa kovissa puuskissa pakkasen purevuus on jo selvästi korostunutta.

Tämä on viimeinen päivitys tähän seurantaan; tuuli heikkenee edelleen vähitellen, mutta maanantain aamullakin viima tuntuu pakkasessa vielä varsin ikävältä. Sää jatkuu enimmäkseen selkeänä aamuun saakka. Palaan listaamaan tuttuun tapaan vielä maanantain aikana uutisjuttuja tästä myrskystä tähän loppuun...

Päivitys torstaina 5.12.2013 klo. 23:45: Viivästyneet myrskyjutut tulevat tässä lyhyesti >> Kaksi jäänyt kaatuneen puun alle Espoossa - pelastushelikopteri paikalla, Myrsky aiheutti metroturman Itä-Helsingissä - "Kova törmäys", Tuuli katkonut sähköt tuhansilta, Oskari-myrsky oli syksyn toiseksi kovin, Myrsky katkoi sähköjä tuhansilta kotitalouksilta – tieliikenteessä suistumisia ja peltikolareitaOskari-myrskyn tuulet yltyivät Einoa kovemmiksi, Oskari-myrsky puhkui nurin vähemmän puita kuin Eino, Oskari-myrsky muotoili näin upeaa jäätaidetta ja Oskari-myrskyn tuulihuippu kovempi kuin Eino-myrskyssä.

No comments: