Friday, December 13, 2013

Myrskyseuranta pe 13.12.2013: Tuhoisa luoteis-pohjoistuulinen Seija-myrsky sade- ja räntäkuuroisena erittäin leudon Föhn-ilmiön kera

Seija-myrsky on iskemässä parhaillaan Etelä-Suomeen! Se on pahimmillaan lähitunteina ja seurantapaikallani pääkaupunkiseudulla n. klo. 04:00 ja 09:00 välillä! 

Myrskyn tulo sekoitti nyt bloggaamisaikatauluni, kun tarkoitukseni oli saada valmiiksi äsken aloittamani uusi valokuvataiteeni esittelysarjan ensimmäiset kaksi osaa, joista ensimmäinen osa on jo julkaistu äsken torstain puolella: Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 - Tilannevalokuvia viikonvaihteesta 49 - 50: Zen-kuvat.

Lisäksi tarkoitus on ollut tehdä valmiiksi tämän viikon ma-ti yön pakkasesta ensimmäinen tämän talven pakkaseurantaosa, mutta sekin jää nyt, koska otan sittenkin tämän myrskyseurannan tärkeimmäksi bloggaamistehtäväksi. Siksi sekä tuohon lumi- ja jääestetiikan valokuvataidesarjaan liittyvä toinen osa että tuo pakkasseurantaosa tulevat takautuvasti julkaisuun torstain kohdalle peräkanaa sommiteltuna tuon ensimmäisen lumi- ja jääestetiikkaosan ja tämän myrskyseurannan väliin.

Nyt siis Seija-myrskyn seurantaa, josta Myrskyvaroitus.com -sivusto on laatinut jo kahteen kertaan ennustepäivitykset >> Myrskyennuste 12.-13.12.2013. Poimin sieltä viimeisimmästä ennustepäivityksestä lainauksen kuvaamaan tilannetta:

"Edelliseen ennusteeseen (alla) on tullut pieniä muutoksia. Ajoituksen suhteen tuulisimmat ajankohdat ovat siirtyneet muutamalla tunnilla myöhäisemmäksi (kts. kartta). Lisäksi myrskypuuskien ennakoidut tuulen nopeudet ovat nousset hieman eilisestä ennusteesta mikä näkyy myös vaaratasojen kasvaneina todennäköisyyksinä. Edelleen näyttää siltä, että kaikkein voimakkaimmat puuskat osuvat Satakunnan sekä Varsinais-Suomen maakuntiin, joissa noin 30 m/s puuskat ovat olleet tietyissä skenaarioissa mahdollisia. 
 
Hieman ennakoitua kovemmat puuskat nostavat Seija-myrskyn todennäköisesti voimakkuudeltaan Eino-myrskyn tasolle. On myös olemassa pieni todennäköisyys sille, että myrskypuuskat yltävät maan lounaisosassa lähelle vuoden 2011 Tapani-myrskyn tasoa (yli 30 m/s). Tämä on kuitenkin ennusteskenaarioiden pahin vaihtoehto, eikä sieltä todennäköisimmästä päästä. Tuulivahinkoja tullaan näkemään laajalti, mutta ne tulevat olemaan luonteeltaan hajanaisia - yksittäisistä kaatuneista puista muutaman kymmenen ryppäisiin. Kesäisten rajuilmojen aiheuttamia "avohakkuita" ei tulla näkemään. Kaatuneiden puiden aiheuttamat sähköttömät asiakkaat mitataan kymmenissä tuhansissa, hyvin mahdollisesti yli 100 000 asiakkaassa.".

Edellisestä päivityksestä: "Atlantin ”myrskymoottori” tuottaa edelleen voimakkaita matalapaineita, joista yksi alkaa kehittyä torstain aikana Färsaarten ja Norjan länsirannikon välillä. Lännestä saapuva yläsola ”kaappaa” mukaansa voimakkaasti barokliinisessä vyöhykkeessä liikkuvan heikon matalapaineen osakeskuksen. Yläsola terävöityy ja solan pohjan taakse kehittyy voimakas ylätroposfäärin suihkuvirtaus. Nopea syklogeneesi käynnistyy iltapäivällä Norjan rannikon tuntumassa, kun matalapaine on sopivassa asemassa yläsolan etupuolella ja suihkuvirtauksen vasemmalla jarruuntumisalueella. Myrskykeskus saapuu vuorokauden vaihteessa Pohjanlahdelle ja ylittää Suomen alle kuudessa tunnissa likimain linjalla Kokkola-Nurmes. ... Voimakkaita ja vaaraa aiheuttavia tuulia esiintyy keskuksen jälkipuolella matalapaineen lounaisessa ja luoteisessa neljänneksessä.".


Lisäksi siis hyvin vähän routiintunut - osittain sula maa edesauttaa puiden kaatumista!

Seurantapaikkani on Espoon Tapiola vielä toistaiseksi, mutta olen lähdössä tänään perjantaina aamupäivällä - puolenpäivän aikaan Hämeenlinnaan ja matkan varrelta sekä periltä voi tulla mm. myrskytuhohavaintoja...

Takautuvasti myrskyä edeltäneestä säästä torstain 12.12.2013 loppupäivän aikana >>

Torstaina iltapäivällä alkoi vähitellen navakaksi voimistuneessa länsituulessa tulla kuivempaa ilmaa tarkkailupaikalleni Tapiolaan, missä oli siihen saakka tasainen sumupilvikansi, utuista ja osittain sumuistakin ja lämpötila oli noussut aamun +3 asteesta jo +5 asteeseen. Kuivemman ilman virtaaminen alkoi näkymään udun hälvenemisenä ja samalla sumupilvikannen kokkaroituminen alkoi näkyä tuulen voimistumisenkin takia. Auringon laskettua ja alkuillan pimennyttyä sumupilvikansi sitten hälvenikin pois ja jäljelle jäi ylittävän naamioituneen kylmän rintaman verho- ja harsopilveä, missä loppuillalla n. klo. 22:00 maissa paikan ylitti rintaman kapeassa vesikuuronauhassa hieman sadetta. Tämän rintaman ylityksen myötä tuuli alkoi kääntyä luoteeseen ja voimistui puuskissa jo kovaksi. Samalla alkoi tulla voimakkaasti Norjan suunnasta Föhn-ilmiön lämmittämää ilmaa; lämpötila alkoi kohota +6 asteeseen ja Hämeenlinnassakin +5 asteen vaiheille. Rintaman kuurosateiden ylityksen jälkeen alkoi seljetä hetkeksi kokonaan ja puoleenyöhön mennessä alkoi ilmenemään ensimmäisiä myrskyisiä puuskia....

Seuraavaksi päivityksiä kellonajalla ja aluksi yksi takautuva merkintä ennen reaaliaikaa >>

Päivitys 13.12.2013 klo. 01:50: Taivas on vielä selkeä, mutta luoteesta alkaa tulla hahtuva- ja kumpukerrospilvilauttaa nopeasti. Ilmamassa on jo uduton. Tuulet ovat kova- ja myrskypuuskaisia, joten pihapiirissäni isojen puiden humina on jo ajoittain voimakasta. Puuskat ovat tulleet vaihtelevin ajanjaksoin ja välillä on ollut heikkotuulisempia välejä. Lämpötila on kohonnut täällä Tapiolassa jopa +7,5 asteeseen ja Hämeenlinnassakin jopa +6 asteeseen.

Päivitys 13.12.2013 klo. 02:50: Taivas on nyt peittynyt kokonaan kumpukerrospilveen, missä pilven osat viilettävät nopeasti kaakkoon. Myrskymatalapaineen keskus on alkanut ylittää em. linjaa itäkaakkoon Keski-Suomessa ja sen länsi-lounaispuolella oleva kuurottaisen sateen möykky on alkanut kiertyä Pohjanmaalta jo Tampereen yli ja osin Hämeenlinnaan. Myrskypuuskat ovat voimistumassa ja ensimmäisiä edellisen Oskari-myrskyn veroisia puuskia pihapuita jyrisevästi humisuttaen ja voimakkaasti taivuttaen on alkanut esiintyä. Puuskien välit ovat edelleen kuitenkin epäsäännöllisiä. Lämpötila on kohoamassa taas jopa +7 ja +8 asteen välillä. Hämeenlinnassa lämpötila on alkanut taittumaan laskuun +6 asteesta.

Päivitys 13.12.2013 klo. 04:25: Kumpukerrospilvisyydessä on ollut rakoilua jo reilut puoli tuntia; pilvien osat ovat olleet perinteisen kokkaretekstuurin sijaan viipalaisen aaltomaisia ja hieman kuohumuotoisiakin myrskytuulen takia. Kuurosateet ovat pysyneet sisämaassa ja muuttuneet hajanaisemmiksi. Edelleen luoteistuulisten myrskypuuskien tiheys on kasvanut ajoittain, mutta kovimmat puuskat eivät ole olleet aikaisempaa rajumpia sitten viime päivityksen. Ulkona viime päivityksen jälkeen koettuna kovimmat puuskat kuitenkin jyrisevät taas tutun möreästi jo kaukaa. Kohdalle sattuu yllätyshyökkäyksiäkin sellaisina pienempinä pikapuuskina, mitkä yhtäkkiä suhahtavat lähipuiden latvoissa sarjoina. Toisinaan taas koko tienoon täyttää jyrisevän laaja puuskakokoelma, minkä alle kaikki muut äänet peittyvät. Oksia on taas varissut etenkin koivujen lähelle, mutta lähimaastossa en ole havainnut vielä puun kaatoja. Lämpötila käväisi viime ja tämän päivityksen välissä Tapiolassa jopa +8 asteessa! Nyt se laskee +6 ja +7 asteen välillä. Hämeenlinnassa lämpötila on laskenut +4 asteeseen.

Ilta-Sanomien tämän jutun (Todennäköisesti päivittyy!) mukaan merellä on jo ylitetty puuskissa hirmumyrskyn raja ja mantereella puuskissa on mitattu yli 27 m/s!...

Päivitys 13.12.2013 klo. 04:45: Nyt on kovimpiin puuskiin löytynyt uusi vaihde 15 minuutin sisään! >> Todella kovaa jyrinää ja puiden heilumista ajoittain. Taivas on seljennyt samalla lähes kokonaan. Arvioin 25 m/s ylittyneen nyt täällä Tapiolassa joissakin puuskissa...

Päivitys 13.12.2013 klo. 05:30: Uusi kumpukerrospilvikansi ehti viilettää paikalle nopeasti jo klo. viideksi ja siitä lähtien on ollut taas runsaspilvistä seassaan heikkoja vesikuuroja; kuurosateet ovat hajanaisia ja nopeasti muotoutuvia. Myrskypuuskat ovat ajoittain edelleen yli 25 m/s, jolloin ulkona on uskomattoman kova melu runsaan puuston takia. Jostain kaukaa olen kuullut kolinaakin ja ulkovaloissa on ollut vilkuntaa. Täältä Tapiolasta ei ole sähköjä kuitenkaan vielä mennyt poikki... Ulkona on muovin riekaleita siellä täällä ties mistä tulleena. Lämpötila on laskenut +5,5 asteeseen täällä seurantapaikallani ja Hämeenlinnassa +3,5 asteeseen.

Päivitys 13.12.2013 klo. 08:15: No niin, aamu on alkanut sarastamaan ja myrskypuuskat ovat jaksaneet puhkua entisenlaisesti edelleen eli ajoittain yli 25 m/s - Ehkä jopa hetkittäin n. 30 m/s! Sähköttä on ollut aamun uutisten mukaan jopa yli 200 000 taloutta! Tuulen suunta on alkanut kääntyä luoteesta enemmän pohjoiseen. Taivaalla seilaa runsasta, mutta rakoilevaa kumpukerrospilvisyyttä; heikkoja vesi- ja räntäkuuroja on seilannut edelleen pilvisyyden seassa. Lämpötila on laskenut Tapiolassa +3 asteeseen ja Hämeenlinnassa +1,5 asteeseen.

Päivitys 13.12.2013 klo. 09:15: Viimeisen tunnin aikana ei ole ollut enää yöllisen ja varhaisaamun veroisia myrskypuuskia, joten tuulten heikkeneminen on alkanut. Kovaa - myrskyisää pohjoistuuli silti on vielä edelleen. Keskituulet hipoivat uutisten mukaan merellä mittaushistorian ennätyksiä eli mitattuna saavutettiin 30,7 m/s! Mantereella kovimmat puuskat ovat olleet Helsinki-Vantaan lentokentällä lähes 30 m/s ja merellä jopa yli 35 m/s! Taivas on mennyt tiiviimmin kumpukerrospilvikannen peittämäksi, joten parhaillaan nousevaa aurinkoa ei tule näkyviin täällä Tapiolassa. Nyt lähden lähimaastoon tutkimaan, josko löytyisi myrskytuhoja...

Päivitys 13.12.2013 klo. 10:30: Täällä Tapiolassa ei lähimaastossa ollut ainakaan kaatuneita puita, mutta varsin isoja oksia oli katkennut joistakin männyistä ja kuusikoiden alla oli havumaton alkua. Koivujen oksia on maassa jo paikoin peitteeksi saakka, kun mukana on lisäksi sunnuntain 1.12. Oskari-myrskyn riipimät oksat. Erittäin leuto yö on nyt sulattanut kaiken vähäisen roudan pääkaupunkiseudulla ja niinpä notkopaikoissa vesilätäköt ovat alkaneet imeytyä maahan. Kelikameroiden perusteella sisämaastakin on lumet sulaneet n. Hämeenlinna - Lahti - Hamina -tasaa myöten ja länsirannikolla monin paikoin lähes Ouluun saakka ja etelässä Tampereen länsireunalle saakka. Raju tuuli on myös aiheuttanut sen, että haravoimattomat lehdet ovat kuivahtaneet ja lähteneet maasta liikkeelle tuulen mukaan; lehtiä pörrää paikoin käytävillä kuin olisi lokakuu.

Taivas on lähtenyt selkenemään lähes kokonaan klo. 10:00 tienoolta alkaen; vähäistä kumpukerrospilvikokkaretta on nyt ja aurinko paistaa matalalta. Kuurosateet ovat kuolleet pois sisämaastakin jo lähes kokonaan. Matalapaineen keskus on siirtynyt nyt aamulla Suomen rajojen itäpuolelle. Pohjoistuuli on ollut vielä harvakseltaan myrskyisen puuskaista, mutta heikkenee edelleen. Lämpötila on Hämeenlinnassa +1 astetta ja täällä Tapiolassa yhä +3 astetta.

Teen vielä yhden päivityksen, kun olen saapunut myöhemmin tänään Hämeenlinnaan ja käynyt sielläkin tutkailemassa maastoa... Lisäksi perinteinen uutisjuttukooste myrskystä tulee lopulta vihonviimeiseksi. Palaan asiaan iltapäivällä.

Päivitys 13.12.2013 klo. 15:40: Nyt olen käynyt täällä Hämeenlinnassakin katselemassa myrskyn vaikutuksia, mutta kaatuneita puita ei sattunut täällä silmiini. Sen sijaan matkallani tänne moottoritien laidalla Tervakosken liittymän kohdalla olevan laajan aukean kaakkoispäässä näkyi muutama kaatunut puu metsänlaidalla ja toisessa paikassa hakkuualueen säilytetyt männyt olivat jääneet hieman luokille. Muutoin Hämeenlinnassakin oli maassa tyypillisesti paljon etenkin koivujen ja hopeasalavien (Salix alba "Sibirica") oksia. Lisäksi Vanajaveden rannalla tuulen tultua maalta järvelle oli jään pinnalle puhaltunut paljon tervaleppien (Alnus glutinosa) vanhoja hedelmäkäpyjä ja puiden lehtiä. Ydinkeskustan itäreunalla Vanajaveden kapeimmalla etelä-pohjoissuuntaisella väylällä myrsky oli rikkonut jäätä erikokoisiksi lautoiksi ja kasannut niitä ahtojäiksi vyöhykkeittäin.

Viime päivityksen jälkeen taivas pysyi hetken aikaa laajasti selkeänä, vaikka myrskyisät puuskat pysyivät pääkaupunkiseudulla vielä puolillepäiville. Tänne Hämeenlinnaan saavuttuani pohjoisesta lipui kuitenkin iltapäivällä uusi annos kumpukerrospilvilauttaa hajanaisena; se mahdollisti äsken klo. kolmen maissa upeaa iltaruskoa. Pohjoistuuli on heikentynyt jo niin, että se on enintään navakkapuuskaista; asunnon nurkat ovat lähes lakanneet humisemasta. Lämpötila on hitaasti laskemassa Hämeenlinnassa nollan vaiheilla ja pääkaupunkiseudulla +1 ja +2 asteen välillä; täällä Hämeenlinnassa lätäköt ovat jo osittain jäässä, mutta lunta ei tosiaan ole kuin vain pieninä laikkuina ja aurauskasoina siellä täällä ja muutoin mm. nurmikot ja maaseudulla peltoaukeat ovat kokonaankin paljaita. Kevyenliikenteen väylillä on tosin paikoin paljon tamppaantunutta jäätä.

Tähän päättyy tämä myrskyseuranta. Kohta seuraa lopuksi vielä uutiskooste...

Uutisjuttuja Seija-myrskystä >>

Helsingin Sanomat: Seija-myrskyn tuhojen korjaukset voivat kestää päiviä – yli satatuhatta yhä ilman sähköäSähkökatkot aiheuttavat häiriöitä matkapuhelinliikenteeseenEspoolaisnainen: "Viisi puuta kaatui ihan talon eteen"Myrsky sai merenpinnan nousemaanSeija-myrsky puhalsi pahimmillaan 36,8 metriä sekunnissaMyrsky repi kattoja Helsingissä ja Ministeriö: Seija-myrskystä 15–60 miljoonan euron metsätuhot.

Ilta-Sanomat: Kattopellit ja valomainokset saivat kyytiä - katso lukijoiden myrskykuvatSeija-myrskyn puuskalukema merellä lähes 37 metriä sekunnissa - hellittää aamun aikana, Seija-myrsky tuhosi kalliotakin - jättimäisiä lohkareita sortui Vanhalle Helsingintielle"Tytär tuli herättämään, että nyt rysähti" - mänty rojahti omakotitalon katolle KlaukkalassaSeija vienyt sähköt yli 200 000 taloudesta - "Vikojen korjaaminen voi kestää päiviä"Seija-myrskyn vaikutus: "Varovaisuutta ulkona liikuttaessa"Myrskyinen sää haittaa laivaliikennettä"Oksennuspusseja on jaettu" - Useat laivat ovat jättäneet satamia väliinSeija-myrsky myöhästyttää lentoja: "Helsinki-Vantaalla käytössä vain yksi kiitorata"Junat yhä vaikeuksissa: Kolmella rataosuudella poikkeusjärjestelyjäAamun junaliikenne takkuilee - useita rataosuuksia poikki ja Myrsky lähestyy - kymmenet tuhannet ilman sähköä Ruotsissa.

Iltalehti: Seija-myrsky runnoi Suomen läpi - katso kuvat!Myrsky katkoi sähköt yli 200 000 taloudeltaNeljä rataa poikki - junaliikenne tökkiiLaivaliikenne sujunut kohtalaisesti - matkustajat pahoinvointisiaPuu kaatui talon päälle - naapuri huomautti aamullaKaatuneet puut harmina tieliikenteessäKeskituulilukemat lähellä ennätyksiä - Seija-myrsky jopa Tapania voimakkaampiRuotsissa myrsky jätti suuren tuhon jälkeensä ja Seija-myrsky aiheutti jopa 60 miljoonan euron tuhot.

YLE: Seija-myrsky ohitti Einon ja Oskarin – verrataan Tapani-myrskyn lukemiin, Seija-myrsky Suomessa – Yle seurasi hetki hetkeltäMyrskytuulet puhaltavat voimakkaina – puuskissa mitattu maalla yli 28 m/sSeija-myrsky aiheutti miljoonatuhot puustolleSähköjen korjaus voi kestää päiviäSähkövikoja korjataan viikonlonlopun yli - Eurassa evakuoidaan vanhuksiaTuulet lennättivät kattopeltiä raitiovaunun johtojen päälle HelsingissäMyrsky sekoitti pääradan junaliikenteen – tilanne katastrofaalinenSatakunnassa sähköttä vielä tuhansia - pimeys voi kestää päiviäTuuli lennätti palvelutalon kattoa PorissaTuplapotti: Eino ja Seija iskivät samaan porilaiskotiinMyrskytuhojen korjaus jatkuu Kymenlaaksossa läpi viikonlopunSeija-myrsky ohi Pirkanmaalla - korjattavaa riittää vielä pitkäänSeija raivosi Pohjois-Karjalassa: "Juuri saatiin Eino-myrskyn jäljiltä viat raportoitua"Rautateiden tasoristeyksien varoituslaitteet eivät toimi useilla rataosuuksillaSähköviat pitävät koko Sysmän keskustan pimeänä ja Myrskytuuli puhalsi Lahden torikuusen nurin – "Onni ettei kukaan jäänyt alle".

MTV: Seija tuhosi metsää kymmenien miljoonien arvostaSeija-myrskyssä lähes ennätystuulet – keskituuli jopa 30,7 m/sSeija kiusasi lukijoita: Meni sähköt, unet ja tasapainoSeija-myrsky väistynyt Suomen päältä – voitti ainakin EinonHotellin kyltti roikkui korkeuksissa – vaaratilanne lähelläMyrsky vaikeuttaa matkantekoa: Puita radalla, pahoinvointia laivoillaSeijan jäljiltä yli 200 000 kotia ilman sähköä ja Seija-myrsky iski Suomeen – MTV:n säätoimitus seuraa.

No comments: