Tuesday, December 31, 2013

Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin: Joulukuun 2013 loppupuolen ennätyksellinen leutous (Näkymiä Espoon Tapiolassa)

Vuoden 2013 päättää "Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin" - valokuvasarjani kaksi osaa, missä olen jakanut päättyvän joulukuun loppupuolen erikoisen leudot säät tuoneen länsi-lounaisvirtauksen olosuhdekuvaukset yhtäältä Espoon Tapiolan ja toisaalta Hämeenlinnan seudun tarkasteluosiin; tässä on Espoon Tapiolan osa.

Jo ennen Joulua viikolla 51 alkoi Etelä-Suomessa ennätykselliseksi muodostunut leuto sääjakso; viikoilla 51 ja 52 sään leutous olikin erityisintä jatkuvana plusasteisena kelinä ilman pakkasta myös laajasti sisämaassa ja tämä oli ennätysmäistä. Esim. Hämeenlinnassa joulunalusviikolta saakka vuoden loppuun ainoa hyvin lievä pakkastilanne oli uudenvuodenaaton yönä parin tunnin ajan. Vaikka lämpötilat olivat ko. jaksolla monena päivänä sisämaassakin yli +5 astetta, niin siitä huolimatta ei saavutettu varsinaisia lämpöennätyksiä, mitkä joulukuun osalta ovat +10 asteen vaiheilla Etelä-Suomessa.

Tämä hyvin erikoinen leutous korostui tietenkin laajasti lumettomuutena sateiden tultua koko ajan vain vetenä. Lumiraja oli vielä Jouluaattona suunnilleen linjalla Saimaa - Jyväskylän pohjoisreuna - Vaasan ja Oulun puoliväli. Sitten vuoden viimeisinä päivinä lumiraja vetäytyi ennätysmäisesti lisää koilliseen jopa linjalle Joensuu - Oulu!

Tässä Espoon Tapiolan tarkasteluosassa valokuvissani havainnollistuvat rakennettujen puistojen nurmikoilla, viljellyillä pelloilla sekä taajamametsissä ilmenneet olosuhteet. Lisäksi korostan tämän leudon ja kostean sääjakson valo-oloja, mitkä usein koetaan tähän vuodenaikaan vain tylsän harmaina; sekin on totta, mutta myös räiskyvää ja / tai tunnelmaltaan erikoista värikkyyttä voi myös esiintyä leudossa talvisäässä. Vaikkakin terminen syksyhän itse asiassa jatkuu edelleen erikoisesti etenkin etelärannikon tuntumassa myös tällä alkaneella viikolla 1 / 2014.


Joulukuun 2013 loppupuoliskon ennätysleudon sään aiheuttamia ilmiöitä havainnollistettuna Espoon Tapiolan näkymissä >>


Nurmikon poikkeuksellisen vihreyden seurantaa kuvaparina:

Näkymää koilliseen nurmikkoalueelle kuvattuna tiistaina 31.12.2013 klo. 10:18 Espoon Pohjois-Tapiolassa; alempaan kuvaan verrattuna 10 päivässä ei ehtinyt ilmaantumaan merkittävästi havaittavia muutoksia, mutta paikoin vihreimmät heinäkorret kasvoivat arviolta sentin - pari. Toisaalta ruskeimmat kohdat saivat hieman lisääkin syksyistä ruskaa juuri riittävien lämpöasteiden takia.
Näkymää koilliseen nurmikkoalueelle kuvattuna lauantaina 21.12.2013 klo. 12:03 Espoon Pohjois-Tapiolassa; tästä kuvaparin alkutilanteesta lähtien sää oli koko ajan 10 seuraavan päivän ajan tällä alueella niin leutoa, että useimpien vuorokausien keskilämpötila oli n. +5 astetta - vähän jopa ylikin - kasvukausi oli siis tavallaan uudelleen osittaisena päällä! Tällä paikalla ko. jakson aikana ei ollut yhtään pakkasta, mutta uudenvuodenaaton yönä tällä nurmikolla piipahti lievä kuura.


Valotilanteiden upeita ja erikoisia vaihteluita leudosta ja kosteasta säästä huolimatta:

Näkymää koilliseen nurmikkoalueelle kuvattuna keskiviikkona 18.12.2013 klo. 14:25 Espoon Pohjois-Tapiolassa; viikon 51 aikana hyvin leudossa länsi-lounaisvirtauksessa oli sen verran kuivempia hetkiä, että jopa auringonpaistettakin näkyi parina päivänä. Tässä esimerkkinä hienoa laskevan iltapäiväauringon ruskoa. Viikko 52 oli paljon totaalisemmin täysipilvinen eikä auringonpaistetta näkynyt monin paikoin ollenkaan koko aikana.
Näkymää herkästi tulvivalle nurmikkoalueelle länsilounaaseen kuvattuna perjantaina 27.12.2013 klo. 15:46 Espoon Pohjois-Tapiolassa; tässä kolmen kuvan sarjassa samalle nurmikkonäkymälle tämä sumuisen iltapäivähämärän ja keinovalaistuksen luoma tunnelma oli "lontoolainen" eli hyvin epä-suomimainen. Joulunpyhinä oli satanut sen verran, että tässä vaiheessa kohdalla oli taas lievää tulvimista.
Näkymää herkästi tulvivalle nurmikkoalueelle länsilounaaseen kuvattuna maanantaina 23.12.2013 klo. 10:34 Espoon Pohjois-Tapiolassa; aamupäivän sopivassa valaistuksessa nurmikon ajankohtaan nähden pikantti vihreys korostui hienosti. Nurmikko oli yhä virkeä, vaikka tämä paikka ko. vuoden syskyn mittaan oli jo monta kertaa tulvineena liikamärkähaittainen heinälajeillekin.
Näkymää herkästi tulvivalle nurmikkoalueelle länsilounaaseen kuvattuna perjantaina 20.12.2013 klo. 12:06 Espoon Pohjois-Tapiolassa; seuraavana päivänä oli talvipäivänseisaus, mutta tässä vaiheessa eroa ko. päivään nähden auringon asemassa ei ollut, vaan käytännössä tämä ajankohdan keskipäiväkuva havainnollistaa hienosti lumettoman erikoistilanteen kellertävää ja matalalta puiden läpi paistanutta auringonvaloa vuoden pimeimpänä aikana.


Kaksi kuvaparia leutouden aiheuttamien luontomuutosten seurantana:

Näkymää peltoaukealle kuvattuna pohjoiseen sunnuntaina 29.12.2013 klo. 13:37 Espoon Pohjois-Tapiolassa; tällä kuvaparin paikalla oli ko. vuoden kesällä herneitä ja auringonkukkia sekaisin kasvanut hyötykasviviljelys. Alempaan kuvaan verrattuna ei voida havaita merkittävää kasvua noiden syksyltä saakka vihreinä säilyneiden kasvien osalta. Viikon 52 runsaat sateet olivat kuitenkin tehneet pellolle tässä havaittavia tulvalampia.
Näkymää peltoaukealle kuvattuna pohjoiseen lauantaina 21.12.2013 klo. 13:59 Espoon Pohjois-Tapiolassa; tässä vaiheessa viikon 51 aikana oli tullut selvästi vähemmän vesisateita ylemmän kuvan tilanteeseen verrattuna, joten pelto oli tässä vähän kuivempana maaperältään vaaleamman oloista ja tulvalampia ei juuri ollut. Maaperä oli kokonaan sula eli roudaton tällä alueella koko vuoden lopun ajan jo viikosta 50 alkaen.
Näkymää sekapuustoisessa ja rehevässä taajamametsässä kuvattuna sunnuntaina 29.12.2013 klo. 14:05 Espoon Pohjois-Tapiolassa; viikon 52 runsaat sateet tuottivat tälle metsämaallekin paikoin tulvalampia verrattuna kuvaparin alempaan kuvaan. Lisäksi tässä havaitaan pilvipeitteestä sopivasti kajastuneen oranssin valon maatuvia lehtiä korostanut vaikutus. Metsäpohjassa vihersi edelleen joitakin säilyneitä / heränneitä ruohovartisia kasveja, kuten vuohenputkia (Aegopodium podagraria).
Näkymää sekapuustoisessa ja rehevässä taajamametsässä kuvattuna lauantaina 21.12.2013 klo. 14:30 Espoon Pohjois-Tapiolassa; tässä vaiheessa ei vielä ollut muodostunut ym. tulvalampea, mutta molempien viikkojen 51 ja 52 aikana lehtipuiden varisseiden lehtien maatuminen eli mätäneminen eteni kosteissa ja hyvin leudoissa oloissa tavanomaista paljon enemmän; normaalistihan maa olisi jo joulukuun lopulla jäässä ja lumen alla maatumistapahtumat olisivat suorastaan olemattomia - erittäin minimaalisia.

No comments: