Monday, January 13, 2014

Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014 - Tilannevalokuvia viikon 2 lopussa: Maisemakuvat (Talventulon jälkeinen päivä Espoon Tapiolassa)

Talvi alkoi siis viimein Etelä-Suomessa viikon 2 lopussa, kun perjantaina 10.1.2014 Suomen eteläpuolitse itään liikkunut matalapaine käänsi virtaukset kylmemmälle idän ja pohjoisen välisten tuulten kantille. Jo ko. päivänä piti tulla lunta jopa reippaastikin (Talven 2013 - 2014 lumimyrskyseuranta (Osa 1): Eteläpuolitse itään kulkevan matalapaineen lumi-räntäpyryjä voimakkaassa itätuulessa tuoden talven (Lumisateet jäivätkin vähäisiksi) ), mutta tuloksena olikin lumipyrytorso ja siitä jäi maahan vain paikoin nimellistä huurua ja esim. pääkaupunkiseutu jäi lumitta edelleen.

Lunta alkoi kuitenkin tulla seuraavana päivänä lauantaina 11.1.2014, kun matalapaineen jälkipuolella Etelä-Suomen ylle jäi luode-kaakkosuuntaisena ns. arktinen rintama, jonka takaa koillisesta yhä kylmemmän virtauksen edettyä lunta saatiin lähes kaikkialla vähän lisää; eniten lunta satoi rintamatyylisesti Uudeltamaalta Tampereen yli luoteeseen ulottuneella vyöhykkeellä, missä luoteispäässä Tampereen luoteispuolella satoi jopa n. 10 cm uutta lunta. Samalla myös pääkaupunkiseutu sai viimein lunta sen verran, että esim. Helsingin Kaisaniemen sääasemalla toteutui tämän talven ensilumi kaikkien aikojen myöhäisimpään ajankohtaan ko. sääaseman pitkältä 1800-luvulta alkaneessa mittaushistoriassa. Yksittäisiä paikkoja jäi silti vieläkin Etelä-Suomessa lähes lumitta alle 1 cm:n nimellisine huuruineen.

Tämän "maisemakuvat"-osion olen poikkeuksellisesti jakanut kolmeen erilliseen osaan, koska tilannemuutokset olivat sen verran monipuolisia tämän viikon 2 lopussa kattaen Hämeenlinnan ja Espoon Tapiolan alueilla valokuvaamani saldon. Tämä kolmas ja viimeinen osa koskee Espoon Tapiolassa sunnuntaina 12.1.2014 päivän mittaan valokuvattua talventulon "lopputulosta" edellispäivän iltana tulleen n. 2 sentin lumipeitteen kera -5 ja -10 asteen välille jo kiristyneessä pakkasessa. Kuvat on sommiteltu järjestykseen taiteellisen katsannon mukaan alkupäässä ja lopussa oleva yhteenvetokuvasarja on kronologinen (Uusin kuva ylimmäisenä).

--- Tämänkin osan julkaisu tapahtuu viikolla 3 takautuvasti maanantain 13.1.2014 kohdalle, missä ko. päivän paikalle koostan tästä talventulosta kaikki osat sarjaan "Lumi- ja jääestetiikkaa talvella 2013 - 2014".


Espoon Tapiolan maisemavalokuvat viikon 2 lopusta / 2014 >>



Alkaneen talven vaihtelevia olemuksia vähitellen kiristyneessä sunnuntaipakkasessa ympäri Espoon Tapiolaa:
















Iltapäiväruskon näkymää länteen kuvattuna sunnuntaina 12.1.2014 klo. 15:37 Espoon Pohjois-Tapiolassa; arktisen rintaman alettua siirtymään vähitellen Etelä-Suomen päältä pois lounaaseen alkoi pilvipeite rakoilla sen verran, että hienoa auringonlaskun hetken ruskoa mahdollistui näissä hahtuvapilvilautoissa.
















Herkästi tulvivaa nurmikenttää kuvattuna sunnuntaina 12.1.2014 klo. 12:15 Espoon Pohjois-Tapiolassa; tässä vaiheessa kohdan tulvalätäköt olivat alkaneet jäätyä jo sen verran tuhdisti, että edeltäneenä yönä satanut hyvin vähäinenkin lumihuuru ei enää juuri kostunut alta tihkuneen veden vähennyttyä pois. Vertaa edellisen talventulo-osan saman näkymän pimeäkuvaan.
















Näkymää peltoaukealle kuvattuna pohjoiseen sunnuntaina 12.1.2014 klo. 13:58 Espoon Pohjois-Tapiolassa; tämä peltonäkymä on ollut aikaisemmin "Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin" -sarjassa päättyneen vuoden joulukuun lopussa leutoutta havainnollistaneessa osassa sekä viime huhtikuun alussa olleessa osassa havainnollistamaan silloista maaliskuulta jatkunutta erikoisen kylmää talvista säätä. Tässä sama näkymä on tässä edustettuna edellisiltana sataneen parin sentin lumikerroksen kanssa; kuten nähdään, niin hiihtämistä varten lumikerros oli vielä aivan liian ohut pitäen paikalla olleiden auringonkukkien varsisänget esillä.
















Näkymää ylemmän kuvan peltoaukean viereiselle ojalle ja niitylle kuvattuna sunnuntaina 12.1.2014 klo. 14:00 Espoon Pohjois-Tapiolassa; luontaisilla niityillä heinä- ym. kasvisänget pysyivät sitäkin enemmän vielä esillä vähäisessä lumessa, vaikka tässä ko. niitty oli niitetty loppukesällä. Tuon ojan virtaava vesi pysyi vielä osittain sulana huolimatta jo lähes -10 asteen pakkasesta, koska se oli sen verran "lämpimän" maan alta virrannutta.
















Näkymää ylemmän kuvan ojalle vastakkaisesta suunnasta. Kuvattuna sunnuntaina 12.1.2014 klo. 14:03 Espoon Pohjois-Tapiolassa; ylempään kuvaan verrattuna tässä on ojan toisen pään uutta jäätä, jonka pinnalla havainnollistuu sen vyöhykkeellisesti edennyt jäätyminen. Etualalla ensimmäisenä syntynyt jää sai edellisyönä päälleen minimaalisen lumisadehuurun mattapinnaksi, mutta uudempi jää oli syntynyt vasta sen jälkeen ja ilmeni kiiltävän tummana.
















Rehevän ja sekapuustoisen taajamametsän ojanäkymää kuvattuna sunnuntaina 12.1.2014 klo. 14:34 Espoon Pohjois-Tapiolassa; ylempien kuvien vuolaammin virtaavaan ojaan verrattuna tällainen hitaasti virtaava metsäoja sai jääpeitteen veteensä paljon helpommin edellispäivästä alkaen ja oli siksi jo kokonaan valmiina vastaanottamaan edellisyön minimaalisen lumisadehuurun "puuteroinnikseen".
















Näkymää nurmikentälle koilliseen Kalevalantien pohjoisreunalla vesikanavan äärellä kuvattuna sunnuntaina 12.1.2014 klo. 12:06 Espoon Pohjois-Tapiolassa; rakennetulla nurmikkoalueella tällainen pitkän matkaa maan alta ulos purkautuva vuolaasti virtaava oja- / kanavavesi pysyi usean asteen pakkasessakin helposti kokonaan sulana, kun sekä virtaaminen että maan alla "lämpimänä" pysynyt vesi pitivät siitä huolen.


Loppuyhteenvetoa kronologisena kuvasarjavertailuna Espoon Tapiolan talventulon vaiheista viikon 2 lopulla:
















Näkymää koilliseen nurmikkoalueelle kuvattuna sunnuntaina 12.1.2014 klo. 15:41 Espoon Pohjois-Tapiolassa; heti auringonlaskun ja sen ruskopunerruksen jälkeen saapui hämärän syvän sininen vaihe, jota tuore lumipeite korosti tällä paikalla talven ihka ensimmäistä kertaa. Päivän pidentyminen ilmeni jo tänä päivänä hyvin; esim. tämä vaihe oli talvipäivänseisauksen aikana lähes puoli tuntia aikaisemmin.
















Näkymää koilliseen nurmikkoalueelle kuvattuna sunnuntaina 12.1.2014 klo. 14:47 Espoon Pohjois-Tapiolassa; koko kuvakavalkadin ylimmässä kuvassa nähtävää iltaruskoa edelsi jo pilvien raoista pilkahdellut auringonvalon oranssiksi hienosti värjäytyneenä. Tässä edeltänyttä poikkeavaa leutoutta esitelleessä "Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin" -sarjan osassa sama näkymä on samassa valotilanteessa lumettomana.
















Näkymää koilliseen nurmikkoalueelle kuvattuna sunnuntaina 12.1.2014 klo. 12:01 Espoon Pohjois-Tapiolassa; keskipäivällä pilvipeite oli vielä sen verran sekä verho- että kumpukerrospilvistä paksu, että auringon valon väri oli sinertävävoittoinen ja uusi lumipeite tietenkin korosti sitä. Tässäkin nähdään, että n. 2 cm:n kerros lunta ei vielä riittänyt peittämään kaikkia nurmikonkorsia, joista osa jopa kasvoi vielä vähän edeltäneen erittäin leudon sääjakson aikana.
















Näkymää koilliseen nurmikkoalueelle kuvattuna lauantaina 11.1.2014 klo. 19:31 Espoon Pohjois-Tapiolassa; edellisillalta tässä on tämän näkymän osalta myös samat vertailukuvat lumipeitteen tuoneesta lumisadetilanteesta illan pimeydessä ja keinovaloissa kuin mitä tämän talventulon toinen osa esitteli. Tässä lumisade oli lakannut.
















Näkymää koilliseen nurmikkoalueelle kuvattuna lauantaina 11.1.2014 klo. 17:46 Espoon Pohjois-Tapiolassa; edellisillalta tässä on tämän näkymän osalta myös samat vertailukuvat lumipeitteen tuoneesta lumisadetilanteesta illan pimeydessä ja keinovaloissa kuin mitä tämän talventulon toinen osa esitteli. Tässä lumisade oli sakeimmassa vaiheessa ja itse asiassa lumipeitteessä nähdään eroa ylempään kuvaan nähden; tässä oli vielä vähempi määrä.
















Näkymää koilliseen nurmikkoalueelle kuvattuna torstaina 9.1.2014 klo. 10:52 Espoon Pohjois-Tapiolassa; tätä koko talventuloa edelsi siis kokonaan lumeton tilanne lauantain 11.1.2014 iltapäivään saakka tällä alueella ja siitä on tässä havainnollistus, kuinka loppusyksyiseltä se näytti. Tavallaan marraskuu pitkittyi tammikuulle. Mainittakoon vielä lopuksi, että tämä näkymä oli yhtenä havainnollistuskohteena "Poikkeuksellisia / erikoisia säätilanteita valokuvin" -sarjassa viime kevään erikoisessa lumen pääsulamisepisodissa.

No comments: