Thursday, January 02, 2014

Sääennustetta viikoille 1 - 2 / 2014 taas erillisenä ja puuttuneiden viikkosääraporttien takautuvan julkaisun jatkoa (Päivitetty 5. kerran)

Joulun jälkeen olin jo tekemässä muiden kiireideni takia puuttumaan jääneiden viikkosääraporttieni takautuvaa julkaisua, mutta niin vain se projekti on yhä kesken. Olen kuitenkin saanut jo parisen osaa valmiiksi ja ilmoitellut tässä kirjoituksessani niiden valmistumisesta ja julkaisusta >> Sää- ja luontovalokuvaamisen sekä viikkosääraporttien takautuvien julkaisujen päivitystä lähiaikoina (Päivitetty 3. kerran!).

Tarkoitus on jatkaa edelleen näiden raporttien takautuvaa julkaisua, mutta homma viivästynee vielä ensi viikolle, ennen kuin saan kirittyä viiveen reaaliaikaan kiinni. Ilmoittelen näin ollen taas tässä alla uusista valmistuvista osista päivityksissä...

Päivitys maanantaina 6.1.2014 klo. 22:15 >> Nyt olen julkaissut takautuvan viikkosääraportin: Viikon 49 sää vuonna 2013: Vaihtelevan epävakaista ja normaalikylmää ajoittaisten suojasäiden kera; viikonloppuna runsaimmat lumisateet ja pysyvin pakkanen.

Päivitys torstaina 9.1.2014 klo. 23:55 >> Nyt olen julkaissut takautuvan viikkosääraportin: Viikon 50 sää vuonna 2013: Pakkasista suojasäähän edestakaisin vaihdellutta epävakaisuutta; ma-ti kohtalainen pakkashuipennus ja pe Seija-myrsky.

Päivitys perjantaina 10.1.2014 klo. 23:45 >> Nyt olen julkaissut takautuvan viikkosääraportin: Viikon 51 sää vuonna 2013: Tavanomaista paljon leudompaa vaihtelevan kosteassa ja rintamavesisateisessa länsi-lounaisvirtauksessa; erityisen leutoa alussa ja lopussa.

Tässä samalla taas myös erillistä sääennustetta tämän viikon 1 lopulle ja alustavasti myös ensi viikolle 2: Erittäin leuto säähän on siis jatkunut tämänkin viikon alussa eiliseen keskiviikkoon saakka länsi-lounaisvirtauksen pidettyä pintansa lännen erittäin voimakkaan matalapainetoiminnan ansiosta. Tänään to ja ylihuomenna pe on kuitenkin tulossa pieni ja tilapäinen muutos vähän kylmempään suuntaan, kun Länsi-Venäjälle voimistuu korkeapaine; siksi siellä pakkanen alkaa kiristymään selvästi ja ilmavirtaus kääntyy täällä em. ajaksi puhaltamaan aikaisempien länsi-lounaistuulien sijaan mantereisemmalta etelän-kaakon kantilta. 

Kuin sen merkkinä parhaillaan puolenyön molemmin puolin on paikoin alkanut satamaan lunta tarkastelualueen sisämaassa lämpötilan laskettua jo monin paikoin lähelle nollaa! 

Tuon kylmemmän jakson aikana ilmamassan kuivumistakin tapahtuu vähän, jolloin sateet jäävät kuitenkin yleensä vähiin - olemattomiksi, mutta pilvisyys pysyy runsaana sitkeiden alapilvien takia. Lämpötilat laskevat to-pe ajaksi siten, että Etelä-Suomen itäosissa voidaan olla lievästi pakkasella ainakin sisämaassa, mutta muualla on nollakeliä ja varsinkin etelärannikolla ja läntisimmissä osissa pysytään asteen - parin verran nollan yläpuolella. Näistä parhaillaan satavista lumista jotain jäänee maahan sisämaassa täksi kylmemmäksi jaksoksi.

Sitten viikonloppuna la - su Venäjän korkeapaine antaa sen verran periksi, että pohjoisella Atlantilla edelleen muhiva erittäin laaja ja voimakas matalapainetoiminta jaksaa kääntää virtaukset taas enemmän lounaan kantille, jolloin sekä leudompaa että kosteampaa ilmaa alkaa taas sadealueiden kera tulla Suomeen lounaasta; jo la ensimmäinen vesi-räntäsade tulee lounaasta ja lämpötila alkaa kohota enemmän ja itää myöten nollan yläpuolelle. Lauantain sateista etenkin idän sisämaassa tosin voi osa tulla sen verran aluksi lumena, että uutta lumipeitettä voi olla silloin tulossa hetkeksi.

Sunnuntaina olisi tiedossa erikoinen poikkeus; nimittäin silloin alkupäivästä Tanskan / Etelä-Skandinavian tienoilla muodostuisi matalapaineen osakeskus, joka saapuisi eteläkautta Suomeen su-ma vaihteen tienoilla ja sen edellä kaakkoistuulet toisivat taas annoksen kylmempää säätä ja siksi ko. matalapaineen sateet voivat tulla laajastikin lumena; ehkä etelärannikollakin olisi viimein kunnon ensilumen hetki silloin...

Kuitenkin näillä näkymin vaikuttaa siltä, että jo ensi viikon alussa lännessä vellomistaan jatkava erittäin laaja matalapaine ns. nielaisisi tuon uuden osakeskuksen ja sen myötä hyvin leuto ja vesisateinen lounaisvirtaus palaisi ehkä useammaksi päiväksi viikon 2 mittaan... Tarkennusta myöhemmin päivityksessä.

Päivitys sunnuntaina 5.1.2014 klo. 21:55: Uusimmat säätiedot kertovat, että täksi su-ma yöksi etelästä tuleva matalapaineen osakeskus jää paljon vaisummaksi aikaisempaan arvioon verrattuna; täten pilvisyys pysyy runsaana, mutta sateita ei juuri tule ja kaakosta ei ehdi tulemaan kovin kylmää ilmaa tänä iltana; ensi yöksi lämpötila voi tosin laskea sisämaassa nollan tienoille. Lumipeitteitä ei siis oikeastaan tule vielä minnekään tarkastelualueella.

Tuo aikaisemmin mainittu seuraava vaihe tosin pitää edelleen paikkansa >> Lännen matalapainetoiminta pysyy voimakkaana alkavan viikon 2 alussa ja siitä venyy osakeskusta ti-ke tienoilla Fennoskandiaan. Tämä merkitsee tarkastelualueella erittäin leudon lounais-länsivirtauksen vallitsemista vielä keskiviikkoon saakka, missä pilvisyys on runsasta, ilmamassa on kosteaa ja ajoittain tulee vesisateita. Lämpötila kohoaa useita asteita plussalle taas ensi yön jälkeen ma - ke ajaksi sisämaata myöten ja etelärannikolla - lounaassa +5 asteen ylityksetkin ovat taas mahdollisia, kuten tänään sunnuntainakin on ollut.

Talvisemman sään ystäville on sitten ke jälkeen melko hyviä uutisia! >> Matalapainesysteemi nimittäin venyy Fennoskandian yli ke jälkeen siten, että jo torstaina yhden matalapaineen jälkipuolella koillisesta pääsee Lappiin ja Keski-Suomeen paljon kylmempää ilmaa ja pakkanen kiristyy siellä. Etelä-Suomessa kylmeneminen jää vielä tässä vaiheessa vaisuksi matalapaineen solassa ja sää pysynee runsaspilvisenä lämpötiloiltaan yhä enimmäkseen nollakelinä - etelärannikolla lievästi plussalla.

Jo torstaina Etelä-Skandinaviassa voimistuu seuraava matalapaine ja sen saapuminen rintamasysteemeineen ja ilmeisesti runsainekin sateineen Etelä-Suomeen to-pe yönä voi tuoda pahimmillaan jopa lumimyrskyolosuhteet ainakin sisämaahan! Tämän matalapaineen reitistä riippuu kuitenkin paljon se, kuinka paljon lunta sataa ja miten suuri osa sateesta on lunta etelärannikolla; matalapaine voi nimittäin tuoda ainakin etelärannikolle vielä uuden annoksen plussakeliä, mutta sisämaassa olisi jo koko ajan pakkasta. Toisaalta tämän matalapaineen jälkipuolella pääsee jo perjantain aikana pohjoisesta - koillisesta etelärannikkoa myöten selvästi kylmempää pakkasilmamassaa ja näin ollen matalapaineen viimeiset sateet tulevat kaikkialla lumena. Samalla lauantaiksi lämpötila laskee sisämaassa -10 astetta kylmemmäksi ja etelärannikollakin useaan pakkasasteeseen. Tämän matalapaineen reittiä ja luonnetta on kuitenkin vielä tarkennettava tuonnempana.

Sitten la - su alkaen ennustettavuus onkin vaikeaa huolimatta siitä, että aikaisempaa talvisemmat olosuhteet näyttävät varmoilta; lännestä näyttää nimittäin olevan edelleen tyrkyllä pieniä matalapaineita sarjana, jotka näyttävät ylittävän Etelä-Suomea itään seuraavan viikon puolelle saakka. Niiden mukana voi tulla yhä lisääkin lunta, mutta toisaalta lämpötilat voivat vaihdella niiden reittien mukaan nopeasti nollan molemmin puolinkin.

Pysyvästi talvisempi sää on sitten senkin jälkeen vielä kysymysmerkki, sillä Pohjois-Atlantilla näyttäisi voimakkaiden matalapaineiden kehitys olevan yhä mahdollista ja siksi leutojen etelän ja lännen välisten virtausten tuloa voi ajoittain mahdollistua alkavan viikon jälkeenkin pakkassään ja lumisateiden oheen; näin ollen pysyvä lumipeite etelärannikolla ei olisi silloinkaan vielä varmaa, mutta sisämaassa voi olla...


Päivitys nopeasta ja ankarasta talventulosta torstaina 9.1.2014 klo. 17:10: Erittäin pitkään jatkunut poikkeuksellisen leuto sääjakso alkaa olla nyt lusittu ja huomenna perjantaina alkaa talvi kuin veitsellä leikaten myös koko Etelä-Suomessa. Nyt näyttää vahvasti siltä, että talvi kehittyy heti melko ankaraksi ja jatkuu tuosta aikaisemmasta ennusteesta poiketen yhtä mittaa lauantaista alkaen kohtalaisten ja lopulta ehkä yllättävänkin ankarien pakkasten merkeissä ainakin koko ensi viikonkin... Tähän talven tuloon näyttää sittenkin liittyvän huomenna perjantaina osittain jopa lumimyrskyiset olosuhteet Etelä-Suomen sisämaassa, mutta etelärannikolla sateet tulevat aluksi pitkään vain vetenä; sademäärät voivat olla suuria.

Talven aiheuttaa nyt se, kun nyt Etelä-Skandinaviaa ylittävä matalapaine siirtyy huomisen perjantain aikana Etelä-Suomea viistäen Baltian yli itään ja asettuu sitten laajana Länsi-Venäjälle kierrättäen siis lauantaista alkaen monen päivän ajan koilllisesta - pohjoisesta hyvin kylmää ilmaa. 

Ko. matalapaineen sadealue saapuu jo ensi yönä lounaaseen ja sen reuna ulottunee vähän Hämeenlinna - Lahti -tasaa pohjoisemmaksi päivän mittaan. Matalapaineen mukana tuulet voimistuvat navakoiksi - koviksi ja ne kääntyvät kaakon ja idän kautta koilliseen päivän aikana. Lämpötila laskee yöksi - aamuksi sisämaassa nollan vaiheille ja etelärannikolla se pysyy vielä parisen astetta plussalla. Iltapäivästä alkaen koillistuuli pakastaa sään yhtäkkisesti ja loppuiltaan mennessä lämpötila vaihtelee jo sisämaan lähes -10 asteesta etelärannikon -5 asteen vaiheille. 

Runsas sadealue tuonee Varsinais-Suomen ja Uudenmaan sisämaahan sekä Kanta- ja Päijät-Hämeeseen ja Kaakkois-Suomeen noin 10 - 15 cm uutta märkää ja tarttuvaa lunta - Paikoin ehkä jopa yli 15 cm! Etelärannikolla ja lounaissaaristossa on tilanteena puolestaan se, että sateet pysynevät vetenä iltapäivään saakka ja vasta illansuussa ennen sateiden lakkaamista olomuoto muuttuu lumeksi; ehkä parisen senttiä täten saattaa lunta kertyä niille alueille ja sitä voitaneen viimein pitää esim. Helsingissä ensilumena... 

Todennäköisesti teen tästä talventulopyrystä tämän talvikauden ensimmäisen lumimyrskyseurannan, koska olosuhteetkin muuttuvat niin totaalisesti syksystä kovaan talveen...

Lauantaista eteen päin sään kuva on sitten näillä näkymin monta päivää lähes samanlainen >> Itäinen matalapaine kierrättää idän ja pohjoisen väliltä kylmää pakkasilmaa purevana viimana, joka vielä sulien Barentsinmeren ja Vienanmeren yli tullessaan aiheuttaa päivittäin pilvilauttailua ja ne tuovat mukanaan ajoittain heikkoja pakkaslumisateita; mahdollisesti jääsumujakin. Vielä sulien Suomenlahden ja Pohjanlahden lumikuurotehdas suuntautuu kuitenkin vallitsevassa koillisvirtauksessa vain Viron ja Ruotsin rannikoille; tosin Selkämereltä voi tulla sakeita pyryjä Ahvenanmaalle. Isotkin järvet jäätyvät nopeasti umpeen ja eivät juuri auta lumikuurottelun synnyttämisessä.

Tuon pilvilauttailun ja tuulen takia pakkanen ei ankaroidu vielä kovin pahasti lähipäivinä; trendinä on kuitenkin päivittäin kylmenevä sää ja ensi viikon alussa sisämaassa -15 astetta kylmemmät lukemat voivat mahdollistua ja etelärannikollakin jäädään -10 ja -15 asteen välille ennen pitkää. Ensi viikon puolivälissä on sitten näillä näkymin havaittavissa korkeapaineen vahvistumista Fennoskandian ylle, jolloin tuulen tyyntyessä ja sään seljetessä sisämaassa -20 asteen kylmemmälle puolelle on mahdollisuuksia ja ehkä lopulta jopa etelärannikkoa myöten!.... Viimeistään siis ensi viikolla "Talven 2013 - 2014 kylmin yö" -seurantasarjani saa jatkoa.

Tämä yllättävän ankaraksi ja nopeaksi käyvä talventulo aiheuttaa nyt luonnossa monia shokkireaktioita! >> Esim. täysin sulilla järvillä viime päivinä nähtyjen sinisorsapariskuntien keväisiä menoja kohtaa kova kohtalo. Samoin esim. tässä kuvahavainnollistuksessani (Erikoisia kasvutapahtumia syyskeväisesti kasveilla joulukuun 2013 - tammikuun 2014 poikkeuksellisessa leutoudessa) nähtäviä kasvien heräämisiä ja kasvuviipymisiä kohtaavat pakkastuhot. Lisäksi tuon huomisen lumipyryn ulottumattomissa olevilla nyt vielä kokonaan sulilla Keski-Suomen alueilla lumipeite jää myös koko ensi viikoksi erittäin vähiin ja siksi siellä routa alkaa etenemään erittäin pahasti ja nopeasti! 

Samaa routaongelmaa voi olla etelärannikollakin, jos tuo em. vesisade ei muutu ajoissa lumeksi... Routaongelmia lisää tässä talven hyökkäyksessä etelärannikolla myös se, kun huomenna sillä alueella sataa ensin runsaasti tulviksi saakka vettä ja sitten iskee nopea pakkanen jäädyttäen erittäin märän maan ja mm. nurmikoille erittäin poikkeuksellisia jääkenttiä! Pienille taimille ja muutoinkin roudasta helposti kärsiville viljelykasveille voi koitua tästä pahaa haittaa... Samasta syystä ko. alueen oraantuneet syysviljat pelloilla joutuvat paikoin tuhoisan ahavan kohteeksi. Näitä samoja ongelmia voi olla jonkin verran myös sisämaassa, mutta tuon runsaimman pyryn alueella lumipeitesuojasta tulee todennäköisesti hyvä ja routaantuminen etenee sillä alueella erittäin paljon hitaammin kuin em. muilla alueilla; kontrastista voi tulla jopa historiallinen ensi viikon mittaan...

Tässä vaiheessa näyttää siis siltä, että talventulosta tulee erityisen nopea ja lopulta ankara! Tämän takia palaan talven erikoisen etenemisen takia varmasti asiaan mm. ensi viikon mittaan...

No comments: