Friday, July 25, 2014

Kesän 2014 kuumin päivä - Osa 6

Tällä viikolla 30 on vietetty tämän kesän kuumimpia sääolosuhteita koko Suomessa jopa pohjoisinta Lappia myöten. Osaltaan siksi olen ollut hieman laiska bloggaamaan helleuupuneena ja tuo viime viikolla sattunut malesialaisen matkustajakoneen alas ampuminen Ukrainassa on ollut itselläni myös aikaa vievä tutkimisen kohde edelleenkin.

Nyt on kuitenkin tarkoitus palata tämän kesän helleseurantaosaan 6, missä vuorokausien korkeimpia lämpötiloja on poimittuna tutuille Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille. Seurantajakso kattaa tällä kertaa ajan alkaen viime viikon 29 lauantaista 19.7. ja päättynee bloggausteknisistä syistä ylihuomiseen sunnuntaihin 27.7., vaikka helteet ovat ennusteen mukaan jatkumassa myös viikolla 31. Nuo viime lauantaista tähän pe saakka olevat päivälistaukset ovat siis takautuvasti nyt julkaistuja, mutta ajoillaan niinä päivinä kuitenkin poimittuina. Ensi viikon helteistä tulee ehkä seurantaosa 7...

Vedetäänpä seuraavaksi yhteen viime viikolta saakka sitä, miten tämä helle alkoi sekä on ollut käynnissä ja kehittymässä suursäätilallisesti >> Viime viikon 29 maanantain ukkossäiden (Kesän 2014 ukkosseuranta; sunnuntai 13.7. - maanantai 14.7.2014 (Ukkosta Pohjois-Itämereltä - Baltiasta pohjoiskoilliseen siirtyvän kylmän rintaman mukana; yöllä etelässä-lounaassa ja ma eniten sisämaassa-idässä) ) jälkeen helteissä oli lievää taukoa, missä länsipuolinen Britteinsaarilta Skandinaviaan ulottunut pieni matalapainetoiminta syötti lounaasta hieman epävakaista, mutta edelleen lämmintä ilmaa ti - ke aikana hajanaisine kuurottaisine sateineen; lämpötilat olivat päivisin pääosin +20 ja +25 asteen välillä ja öisin +15 asteen vaiheilla. Erittäin kuumaa hellettä jäi sijoilleen Itä-Eurooppaan - eteläiselle Länsi-Venäjälle.

Sitten to - pe aikana matalapaine alkoi antaa periksi ja siirtyi heikkenemään Suomen ylle. Samalla helteinen korkeapaine vahvistui Itä-Euroopasta Britteinsaarille. Toinen korkeapaine työntyi Jäämereltä Vienanmeren itäpuolelle tuoden Länsi-Venäjän pohjoisosiin viileää ilmaa. Tarkastelualueella Etelä-Suomessa tuulet tyyntyivät ja kostea ilmamassa alkoi siksi tuottaa öisin paikoin usvaa ja sumuja ja päivisin oli vaihtelevapilvistä paikallisten kuurosateiden ja ukkosten kera. Päivälämpötilat alkoivat olla päivä päivältä enemmän +25 asteen paikkeilla ja öisin minimilämpötilat pysyivät +15 asteen vaiheilla.

Sitten helteet alkoivat vähitellen voimistua ja alla olevat kunkin vuorokauden maksimilämpötilalistaukset ovat tapahtuneet tähän 25.7. päivään mennessä suursäätilallisesti seuraavissa olosuhteissa >> Jo viime pe korkeapaine alkoi muodostua Fennoskandiaan ja se asettui pohjois-länsipainotteisena eritoten Lappiin; tällöin helleilmaa kiertyi lännessä manner-Euroopasta Skandinaviaan ja Lappiin, missä kuumeni jopa tarkastelualuetta helteisempiin lukemiin tämän kuluvan viikon alkuun mennessä. Tässä vaiheessa tarkastelualueella alkoivat vallita heikot itätuulet, missä la ja su ilmamassan kosteus ja epävakaisuus tuotti vielä ukkoskuuroja. Korkeapaine syötti edelleen viileää ilmaa Länsi-Venäjän pohjoisosiin. Alla olevassa listauksessa selostusta tarkemmin lämpötiloista la - su ajalta.

Sitten tällä viikolla 30 tuo korkeapaine onkin pysynyt enimmäkseen lähes paikoillaan ja helteet ovat voimistuneet sen alueella päivä päivältä jopa erittäin tukaliin yli +30 asteen lukemiin - Korkeapaineen sijanti on pysynyt laajasti Fennoskandiassa, mutta enimmäkseen noin Lappi ja Skandinavia -painotteisesti ja sen muoto ja laajuus on hieman vaihdellut; siitä alla olevien päivälistauksien yhteydessä tarkemmin.

Lämpötilajakauma on noudattanut tässä tilanteessa Euroopan mittakaavassa seuraavaa kaavaa; aluksi Länsi-Eurooppa viileni hieman lännestä käsin, mutta muutoin helteistä ilmaa on riittänyt laajasti manner-Euroopassa, Britteinsaarilla, Itä-Euroopassa ja eniten yllättäen juuri Fennoskandiassa, missä Pohjois-Lappia myöten on ollut useita hellepäiviä. Viileät ilmamassat ovat ohjautuneet Jäämereltä jatkuvasti Vienanmeren itäpuolelle - Uralille. Manner-Euroopassa on ollut helteiden keskellä toisaalta myös ajoittain kostean epävakaista rajuine ja runsaine ukkosineen.

Suomen alueella helteinen ilmamassa on ollut tämän viikon ajan kuivahkoa heikoissa - tyynissä tuulissa, joten iltapäivien kuuroja on syntynyt vain vähän sisämaassa ja vain yksittäisten ukkoskuurojen kera. Sään pääkuva on ollut aurinkoinen ja poutainen, mikä on ukkossateita saamattomilla alueilla alkanut edistämään huomattavia kuivuusongelmia; näin monin paikoin etenkin etelärannikolla taas kerran. Tämä kuivuus ilmenee jo nurmikkojen kellastumisina ja kallioisten mäkien lehtipuustojen valeruskaantumisena.

Tämä korkeapaine on ennusteen mukaan siirtymässä tänä viikonloppuna vähän kaakkoon ja su mennessä sen keskus sijaitseekin jo Suomen kaakkoispuolella eli lähes tyyni ilmavirtatilanne alkaa vaihtumaan etelävirtaukseen - Tänä la-su aikana ilmamassa näyttää sekä kosteutuvan hieman että kuumentuvan huipennukseensa, jolloin huomenna la ja ehkä vielä ylihuomenna su on mahdollisuus yleisesti +30 asteen ylityksiin ja paikoin ehkä reilustikin! >> Erittäin tukalaa hellettä on siis nyt tulossa!

Jo viikonloppuna Skandinaviasta Lappiin syntyy lounais-koillissuuntainen rintamasysteemi, jonka länsi-pohjoispuolella viileämpää ilmaa tulee Länsi-Eurooppaan ja alkaa edetä Fennoskandiassa aluksi Lappiin. Sitten ensi viikolla 31 tämä rintamasysteemi tulee etelämmäksi-kaakommaksi siten, että helleilmamassa alkaa keskittymään Itä-Eurooppaan ja Venäjälle aikaisempaa enemmän ja kuumemmin. Siinä hellettä jää ulottumaan enää täpärästi Etelä-Suomeen. Helleilmamassa on kuitenkin käymässä siinä yhä kosteammaksi, jolloin yölämpötilat voivat nousta omaan huipennukseensa +20 asteen vaiheille, mutta iltapäivisin runsaamman pilvisyyden ja kohonneen ukkosriskin takia kuumimmat päivälämpötilat ovat ohitse. Silti näillä näkymin ainakin ma-ke ovat vielä selvästi hellepäiviä ensi viikolla - Harkitsen vielä sitä, että laitanko nekin päivät vielä tämän seurannan lopuksi vai teenkö sittenkin niistä oman seurantaosan 7. Ensi viikolla todennäköisesti on vuorossa myös ukkosseurantaraportointia...

Pidemmittä alustuksitta tässä alla on seuraavaksi ko. maksimilämpötilalistaukset ja vielä muistutukseksi >> Lähteenä lukemille ovat Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat. Aikaisemmilta kesiltä tuttu värikoodaus on myös edelleen käytössä mahdollisia äärilämpötiloja varten --> Värikoodit: +30 asteen ja sitä korkeammat helteet +34 asteeseen saakka merkitsen punaisella ja +35 asteen helteet sekä sitä kuumemmat lukemat paksufonttisella ruskehtavan punaisella. Mainittakoon tässä vielä lisäksi, että nuo lukemat pyöristän aina puolivälistä asteita ylöspäin.

Lauantain 19.7.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +24 astetta, Turku +26 astetta, Salo +25 astetta, Pori +25 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere; Härmälä +24 astetta, Tampere; Siilinkari +23 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +25 astetta, Vantaa +26 astetta, Hyvinkää +25 astetta, Lahti +25 astetta, Kouvola +25 astetta, Porvoo +25 astetta, Lappeenranta; Lepola +25 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +25 astetta, Mikkeli +27 astetta, Jyväskylä +26 astetta, Savonlinna +25 astetta, Joensuu +27 astetta ja Ilomantsi +25 astetta.

Tässä tilanteessa korkeapaine oli jo muodostunut Fennoskandian pohjoisosiin ja tarkastelualueella alkoi vallita tyynen yön jälkeen heikko itävirtaus. Edeltäneiltä päiviltä alueelle oli jäänyt vielä kosteaa ilmaa ja niinpä iltapäivällä laajalla alueella syntyi hajanaisesti kuurosateita pienisoluisesti ja paikoin ukkosen kera. Ilmamassan lämpö oli jakautunut silti hyvin tasaisesti niin, että lämpötilat olivat lähes kaikkialla vain parin asteen sisällä eli +25 ja +27 asteen luokkaa. Tätä tasaista hellettä edesauttoi myös se, kun jo tässä vaiheessa heinäkuun alkupuolella hyvin lämmenneet vesistöt eivät aiheuttaneet enää merkittävää viileää poikkeamaa edes Kotka Rankissa; järvissä pintalämpötilat olivat jo yleisesti yli +20 astetta ja Suomenlahdella laajasti +20 asteen tienoilla. Yölämpötilat pysyivät +15 asteen vaiheilla; lämpimintä etelärannikolla.

Sunnuntain 20.7.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +25 astetta, Turku +26 astetta, Salo +26 astetta, Pori +26 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere; Härmälä +27 astetta, Tampere; Siilinkari +25 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +25 astetta, Vantaa +25 astetta, Hyvinkää +25 astetta, Lahti +27 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +26 astetta, Lappeenranta; Lepola +26 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +26 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +26 astetta, Mikkeli +26 astetta, Jyväskylä +26 astetta, Savonlinna +27 astetta, Joensuu +26 astetta ja Ilomantsi +25 astetta.

Korkeapaine pysyi lähes sijoillaan Fennoskandian pohjoisosissa ja tarkastelualueella vallitsi yhä heikko itävirtaus. Ilmamassan kosteus alkoi vähenemään idästä käsin, mutta aluksi kosteus ja epävakainen alue vallitsi eteläisimmissä osissa niin, että vähän puolen päivän molemmin puolin syntyi erittäin rajun ukkosen ja taajamatulvia synnyttäneiden rankkasateiden alue etenkin pääkaupunkiseudun pohjoisosiin ja Uudellemaalle (Ennätyssateet sotkivat Suomen: Teitä poikki, kaupungeissa tulvii), mistä ukkosalue siirtyi länteen Lohjan seudun yli Salon - Turun seuduille. Muualla oli poutaisempaa ja idästä alkaen poutaantui myös em. ukkosalueella iltapäivän mittaan. Helteinen sää oli kuitenkin levittäytynyt yhä erittäin tasaisesti tarkastelualueelle, joten lämpötilat olivat edellispäivän kaltaiset kaikkialla; kuitenkin tuolla ukkosalueella jäätiin asteen-pari muun alueen lukemia viileämmäksi. Yölämpötilat pysyivät +15 asteen vaiheilla; lämpimintä etelärannikolla.

Maanantain 21.7.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +27 astetta, Turku +29 astetta, Salo +28 astetta, Pori +28 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere; Härmälä +26 astetta, Tampere; Siilinkari +25 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +25 astetta, Vantaa +26 astetta, Hyvinkää +26 astetta, Lahti +26 astetta, Kouvola +25 astetta, Porvoo +27 astetta, Lappeenranta; Lepola +24 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +24 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +25 astetta, Mikkeli +25 astetta, Jyväskylä +25 astetta, Savonlinna +24 astetta, Joensuu +25 astetta ja Ilomantsi +24 astetta.

Korkeapaine voimistui ja laajeni Fennoskandian pohjoisosista vähän etelämmäksi; aluksi ennen tuulten tyyntymistä idästä jatkui kuivemman ja vähän viileämmänkin ilmamassan virtaaminen tarkastelualueelle. Iltapäivällä oli siksi kaikkialla lähinnä vain poutaista kumpupilvisyyttä ja ilman utu oli vähäisempää kuin aikaisemmin; lounaiskolkassa syntyi vielä paikoin hieman kuuroja. Tilanteessa iltapäivän lämpötiloihin muodostui itä-länsisuuntainen lämpötilaero - Yhtäältä itäisimmissä osissa jäätiin paikoin jopa vajaaseen +25 asteeseen, mutta toisaalta helle pakkaantui itävirtauksessa länsiosiin niin, että Varsinais-Suomen, Satakunnan ja lounaissaariston alueella oli selvästi kuuminta; paikoin jopa lähes +30 asteen veroisesti. Tuo idästä tullut ilmamassa laski yölämpötilatkin itäosissa muuta aluetta alemmiksi +10 ja +15 asteen välille.

Tiistain 22.7.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +26 astetta, Turku +28 astetta, Salo +28 astetta, Pori +28 astetta, Hämeenlinna +27 astetta, Tampere; Härmälä +27 astetta, Tampere; Siilinkari +26 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +27 astetta, Vantaa +28 astetta, Hyvinkää +27 astetta, Lahti +27 astetta, Kouvola +28 astetta, Porvoo +28 astetta, Lappeenranta; Lepola +27 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +27 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +28 astetta, Mikkeli +28 astetta, Jyväskylä +27 astetta, Savonlinna +28 astetta, Joensuu +27 astetta ja Ilomantsi +27 astetta.

Korkeapaine asettui vielä vähän etelämmäksi Fennoskandian yllä siten, että Skandinaviasta oli kiertynyt Lappiin kuumin hellevaihe (Rovaniemellä mitattiin kesän tähän mennessä kuumin lukema +31,2 astetta; Ilta Sanomien juttu). Samalla noin Pohjanlahdella sijainneen korkeapaineen keskuksen pohjoispuolitse Lapista alkoi kiertymään eteläkaakkoon kuumempaa ilmaa, mutta samalla idästä aikaisemmin virrannut lievästi viileämpi ilma vaikutti vielä lounaiskolkassa edellispäivää vähän enemmän - Tämä aiheutti tarkastelualueella iltapäivälämpötilojen tasaantumisen jälleen erittäin samoiksi kaikkialla, kun koko alueen maksimilämpötilat olivat melkein joka paikassa joko +27 tai +28 astetta; tasaisuutta edesauttoi yhä enemmän lämmenneet vesistöt sekä heikon virtauksen kääntyminen puhaltamaan mantereelta Suomenlahdelle eli etelärannikolla oli yhtä kuumaa kuin sisämaassa. Iltapäivällä oli poutaista kumpupilvisyyttä, joka em. virtaustilanteen takia lipui sisämaasta aikaisempaa enemmän meren äärelle. Yölämpötilat olivat taas enimmäkseen +15 asteen vaiheilla.

Keskiviikon 23.7.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +28 astetta, Turku +30 astetta, Salo +30 astetta, Pori +27 astetta, Hämeenlinna +29 astetta, Tampere; Härmälä +29 astetta, Tampere; Siilinkari +29 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +29 astetta, Vantaa +30 astetta, Hyvinkää +29 astetta, Lahti +30 astetta, Kouvola +30 astetta, Porvoo +31 astetta, Lappeenranta; Lepola +28 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +27 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +27 astetta, Mikkeli +29 astetta, Jyväskylä +30 astetta, Savonlinna +29 astetta, Joensuu +28 astetta ja Ilomantsi +27 astetta.

Korkeapaine siirtyi täksi päiväksi lännemmäksi ollen pitkulaisena enimmäkseen Skandinavian ja Lapin yllä; tämän takia Vienanmeren itäpuolella pääsi virtaamaan pohjoisesta uusi annos viileää ilmaa, jonka vaikutuksesta tarkastelualueen itäosissa lähinnä Pohjois-Karjalan ja Savon seuduilla syntyi iltapäivällä n. luoteesta kaakkoon liikkuneita ukkoskuuroja - Sillä alueella jäätiin siksi muuta aluetta viileämpiin hellelukemiin. Muulla alueella oli edellispäivän tapaan iltapäivällä lähinnä vain poutaista kumpupilvisyyttä ja vallinneessa heikossa pohjois-koillistuulessa Lapissa ollut kuumuuspiste sijoittui tarkastelualueen tälle osalle niin, että maksimilämpötilat saavuttivat monin paikoin +30 astetta. Kesän tähän mennessä kuumin lukema rikkoutui siksi taas, mutta niinkin erikoisessa paikassa kuin Vaasan Mustasaaressa lukemin +31,4 astetta (Iltalehden juttu). Tämäkin oli merkki siitä, kuinka vesistöjen yhä jatkunut lämpeneminen vaikutti ja siksi etelärannikollakin havaittiin tukalaa hellettä ja sitä edesauttoi yhä mantereelta merelle puhaltanut tuuli; Suomenlahdella merivesi alkoi olla laajasti yli +20 astetta ja järvissä paikoin lähellä +25 astetta. Yölämpötilat olivat jo pääasiassa yli +15 asteessa; paikoin etelä- ja länsirannikolla jopa lähes +20 astetta.

Torstain 24.7.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +30 astetta, Turku +31 astetta, Salo +32 astetta, Pori +29 astetta, Hämeenlinna +30 astetta, Tampere; Härmälä +30 astetta, Tampere; Siilinkari +30 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +28 astetta, Vantaa +30 astetta, Hyvinkää +30 astetta, Lahti +30 astetta, Kouvola +28 astetta, Porvoo +28 astetta, Lappeenranta; Lepola +27 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +29 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +26 astetta, Mikkeli +28 astetta, Jyväskylä +29 astetta, Savonlinna +27 astetta, Joensuu +26 astetta ja Ilomantsi +25 astetta.

Korkeapaine vahvistui Fennoskandian yllä länsipainotteisesti siten, että Suomen yllä ilmavirtaukset olivat hyvin heikkoja, mutta kiersivät myötä päivään Lapista etelään. Täten edellispäivänä idässä olleen ukkoskuuroalueen kosteutta kiertyi tarkastelualueella Uudellemaalle - Varsinais-Suomeen siten, että myöhään iltapäivällä kehittyi hetkellinen ukkoskuurojono noin linjalle lounaissaaristo-Lohja-Hyvinkää-Mäntsälä. Muualla oli iltapäivällä taas lähinnä vain poutaista kumpupilvisyyttä. Tuo ukkosalue ei niinkään ehtinyt vaikuttaa iltapäivän maksimilämpötiloihin, mutta itä-länsisuunnassa syntyi taas lämpötilaero, kun Vienanmeren itäpuolitse etelään virrannut viileys vaikutti tarkastelualueen itäosissa ja siellä jäätiin paikoin vain +25 asteen vaiheille. Muualla kuumuus voimistui ja huipentui Turun - Salon seuduilla eniten yli +30 asteen lukemiin - Kesän tähän mennessä koko Suomen kuumin lukema +31,8 astetta mitattiinkin juuri Salossa (Hesarin juttu). Merkille pantava erikoisuus oli myös Ahvenanmaan +30 asteen helteet erittäin lämpimän meriveden edesauttamana (lähes +25 astetta saariston vesissä!). Tarkastelualueella oli hyvin tyyntä ja siksi iltapäivällä merituuli-ilmiö pääsi sen verran viriämään erittäin lämpimästä merivedestä huolimatta, että esim. etelärannikolla jäätiin hieman sisämaata viileämpään kuumuuteen edellispäivään nähden. Yölämpötilat jatkuivat enimmäkseen reilussa +15 asteessa ja lännessä-etelärannikolla paikoin lähes +20 asteessa.

Perjantain 25.7.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +29 astetta, Turku +30 astetta, Salo +31 astetta, Pori +28 astetta, Hämeenlinna +30 astetta, Tampere; Härmälä +30 astetta, Tampere; Siilinkari +30 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +28 astetta, Vantaa +30 astetta, Hyvinkää +30 astetta, Lahti +31 astetta, Kouvola +30 astetta, Porvoo +29 astetta, Lappeenranta; Lepola +29 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +29 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +27 astetta, Mikkeli +30 astetta, Jyväskylä +30 astetta, Savonlinna +30 astetta, Joensuu +29 astetta ja Ilomantsi +29 astetta.

Korkeapaine jatkoi vahvana Fennoskandian yllä länsipainotteisesti, mutta hieman aikaisempaa itä-länsisuunnassa pitkulaisempana, jolloin kuumimman helteen alue laajeni vähän idemmäksi ja uudestaan enemmän Pohjois-Lappiinkin. Siksi myös tarkastelualueen itäosissa alettiin viimein päästä +30 asteen vaiheille monin paikoin iltapäivälämpötiloissa. Edellispäivän Salon tämän kesän tähän mennessä kuumimpaan lukemaan ei silti lievistä +30 asteen ylityksistä huolimatta tällä kertaa päästy. Tuulet olivat tarkastelualueella enimmäkseen tyyniä ja siksi iltapäivällä merituuli-ilmiö pääsi taas sen verran viriämään erittäin lämpimästä merivedestä -- Merivedet ovat kuitenkin lämmenneet jo Perämerta myöten yleisesti yli +20 asteen ja saaristoissa, sisälahdissa sekä rantaviivan tuntumassa jopa +25 asteen lähelle on päästy! Järvissä +25 asteen ylittäviä lukemia on etenkin lännessä jo monin paikoin! -- huolimatta, että esim. etelärannikolla jäätiin taas hieman sisämaata viileämpään kuumuuteen. Siksi iltapäivän kumpupilvisyys pysyi selvästi sisämaassa; Päijänteen itäpuolella osa pilvistä kasvoi pienialaisiksi iltapäiväkuuroiksi lievän ukkosen kera. Yölämpötilat olivat edelleen enimmäkseen reilussa +15 asteessa ja paikoin meren äärellä lähes +20 astetta.

Lauantain 26.7.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +28 astetta, Turku +31 astetta, Salo +30 astetta, Pori +30 astetta, Hämeenlinna +32 astetta, Tampere; Härmälä +31 astetta, Tampere; Siilinkari +29 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +28 astetta, Vantaa +30 astetta, Hyvinkää +31 astetta, Lahti +32 astetta, Kouvola +31 astetta, Porvoo +30 astetta, Lappeenranta; Lepola +29 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +31 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +28 astetta, Mikkeli +31 astetta, Jyväskylä +30 astetta, Savonlinna +31 astetta, Joensuu +29 astetta ja Ilomantsi +29 astetta.

Korkeapaine hajaantui eri osakeskuksiksi, missä yksi keskus jäi Keski-Norjan rannikon tuntumaan ja toinen muodostui Baltiaan. Samalla Lappiin muodostui pieni matalapaine runsaine ja voimakkaine ukkosineen ja lännestä alkoi tulla sinne viileää ilmaa. Muualla Fennoskandiassa ja tarkastelualueella jatkui helle jopa vähän edellispäivää kuumempana, joka havaitaan tuossa listauksessa yhä yleisempinä +30 asteen ylityksinä. Itäisin kolkka jäi kuitenkin lievästi viileämmäksi Suomen itäpuolisen viileän ilmamassan vaikutuksen takia. Kuumimmaksi alueeksi muodostui Hämeenlinnan - Lahden - Kouvolan seudut, missä Utin lentokentällä rikottiin taas tämän kesän koko Suomen kuumin lukema - Uusi ennätys on nyt +32,5 astetta (Ilta Sanomien juttu)! Virtauskenttä pysyi hyvin heikkotuulisena, mutta Baltian korkeapaineen keskus alkoi muodostaa etelän ja lännen välistä tuulenvirettä Etelä-Suomeen. Lisäksi merituuli-ilmiötä oli edelleen vähän, joten siksi taas etelärannikolla ja tällä kertaa myös Ahvenanmaalla oli sisämaata lievempää hellettä. Toisaalta yhä enemmän yli +20 asteiseksi lämmennyt Suomenlahden merivesi edesauttoi Kotka Rankkiin edellispäiviä helteisempää säätä. Iltapäivän pilvisyys oli enimmäkseen vähäistä ja poutaista kumpupilvisyyttä sisämaassa, mutta kaakon kulmalla ja paikoin Päijänteeltä itään syntyi pienialaisia sade- ja ukkoskuuroja; Lappeenrannan seudulla näiden ukkosten jyrkkä paikallisuus aiheutti selvän maksimilämpötilaeron Lepolan ja Konnunsuon välille. Yölämpötilat olivat taas enimmäkseen yli +15 astetta.

Sunnuntain 27.7.2014 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +28 astetta, Turku +30 astetta, Salo +30 astetta, Pori +29 astetta, Hämeenlinna +30 astetta, Tampere; Härmälä +30 astetta, Tampere; Siilinkari +29 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +29 astetta, Vantaa +30 astetta, Hyvinkää +30 astetta, Lahti +30 astetta, Kouvola +30 astetta, Porvoo +30 astetta, Lappeenranta; Lepola +30 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +30 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +28 astetta, Mikkeli +30 astetta, Jyväskylä +30 astetta, Savonlinna +31 astetta, Joensuu +30 astetta ja Ilomantsi +29 astetta.

Korkeapaineen keskus etääntyi hitaasti Baltiasta idemmäksi, mikä salli helteisen ilmavirtauksen etelälounaasta tarkastelualueelle. Hellealue ulottui Etelä-Lapin tasalle, mutta aikaisempaa viileämpää oli ukkoskuuroisessa Skandinaviassa ja Pohjois-Lapissa. Tarkastelualueen ilmamassa oli edellispäiviä hieman kosteampaa ja pilvisyyttä kehittyi vähän aikaisempaa runsaammin; hajanaisia yläpilviharsoja ja iltapäivän kumpupilvistä kehittyneitä ukkoskuuroja itäkolkassa, mutta tällä kertaa yksi reippaampi ukkosalue siirtyi illansuussa myös Porin ja Tampereen väliltä pohjoiskoilliseen. Nuo sääelementit ja edellispäiviä vähän voimakkaammat etelän ja lännen väliset tuulet tasoittivat kuumuutta niin, että edellispäivän ennätyskuumuuteen ei enää päästy ja lähes kaikkialla tarkastelualueella oli lähes yhtä helteistä; melkein joka paikassa maksimilämpötila oli joko +30 astetta tai vähemmistönä +29 astetta. Selvintä paikallista eroa tuli vain paikoin meren äärellä, kun ilmavirtaukset kävivät ulapalta; listauksessa oli siksi niukasti "viileintä" Kotka Rankissa ja Maarianhaminassa. Tässä vaiheessa meriveden lämpötilat olivat kohonneet kuitenkin huipennukseensa; saaristossa ja sisälahdissa vesilämpötilat olivat jopa +25 asteen vaiheilla ja ulapallakin +21 ja +25 asteen välillä myös Selkämerellä! Järvissä yli +25 asteen pintavesilämpötiloja oli edelleen monin paikoin ja pienten järvien matalissa rantavesissä arviolta lähes +30 astettakin! Yölämpötilat pysyivät ennallaan pääasiassa +15 ja +20 asteen välillä.

Olen nyt päättänyt, että tämä helleseurantaosa päättyy tähän, vaikka helteet ovat jatkumassa suoraan tästä myös ensi viikon 31 puolelle. Bloggausteknisistä syistä tämä osaltaan johtuu, mutta toisaalta ensi viikon helteissä on erilainen luonne tämän viikon 30 helteisiin nähden, joten siksikin on olemuksellisesti hyvä jakaa helleseuranta tästä kahtia eri osiin; ensi viikolla helteissä on kosteampi ja epävakaisempi luonne, mikä tietää myös suurempaa ukkosriskiä!... Jatkan helleseurantaa siis osassa 7 ja muutaman päivän sisällä voi tulla ukkosseurantaraportointiakin.

No comments: