Friday, September 05, 2014

Sääennustetta viikonlopulle ja ensi viikolle 37 - Normaalia lämpimämpää ja enimmäkseen poutaista kesäsäätä myöhästyvän ruskan merkeissä

Viimekertainen sääennusteeni oli povaamassa tästä viikonlopusta ja varsinkin viikonvaihteesta 36 / 37 alkaen jopa kylmää syksyn alkamista Etelä-Suomeenkin, mutta uudet ennusteet ovat kääntäneet tilanteet täysin päin vastaisiksi! >> Ajankohtaan nähden tavanomaista lämpimämpi ja edelleen vahvasti kesäinen sää olisi jatkumassa ilmeisesti pitkäänkin; näillä näkymin tämän viikonlopun jälkeen myös ainakin koko ensi viikon 37. Näin ollen terminen kesä tulee jatkumaan toistaiseksi ilman näkyvissä olevaa päättymiskohtaa. Katsotaanpa tarkemmin:

Euroopan mittakaavassa Baltiaan ja Etelä-Suomeen on parkkeerannut varsin pysyvä korkeapaine, joka on jo muutaman päivän kierrättänyt länsikauttaan hyvin lämmintä ilmaa maahamme. Tämä korkeapaine on pysyvä myös ensi viikon alkuun saakka ja se siirtyy itse asiassa sen verran optimaalisesti Suomen itäpuolelle, että etelästä jatkuu lämpimän ilman virtaus sujuvasti. Korkeapainetta on myös Britteinsaarten länsireunalla ja se siirtyy lähipäivinä paremmin Britteinsaarten ylle. Näiden korkeapaineiden välissä n. Saksa - Skandinavia -linjalla on samalla pientä matalapainetta kuurosateineen. Muutoin matalapaineiden reitti pysyy kaukana pohjoisessa Islannin - Jäämeren alueella ja toisaalta voimakas matalapaine jää vellomaan Espanjan-Portugalin länsipuolelle. Lämpötilajakaumaltaan Euroopassa jatkuu lähipäivinä tämän myötä hyvin kesäinen sää yleisesti Britteinsaarten pohjoisosia lukuun ottamatta; hellettä saadaan Saksan - Puolan tasaa myöten. Ainoa selvästi syksyinen alue on Uralin tienoo sekä lievemmin Lapin pohjoisosat.

Sitten ensi viikolla tuo matalapaine yrittäisi lounaasta Etelä-Suomeen ti-ke paikkeilla, mutta em. korkeapaineista läntinen alkaisi yhdistyä itäiseen korkeapaineeseen Fennoskandian ja Länsi-Venäjän ylle siten, että matalapaine taantuisikin pian sen myötä etelämmäksi. Seurauksena korkeapaine pysyisi voimakkaana itäpainotteisesti Suomen yllä ja se kierrättäisi etelästä-kaakosta yhä hyvin lämmintä ilmaa Fennoskandiaan. Toisaalta viikon 37 lopussa lännestä olisi uhkaamassa jonkinlaista epävakaistumista...

Muualla Euroopassa jatkunee ensi viikon loppuun saakka yleisesti hyvin kesäinen sää ja jopa Länsi-Venäjällä olisi lämpenevää niin, että Uralille olisi tulossa selvää takakesää eli intiaanikesää korkeapaineen kierrättäessä sinne lämmintä ilmaa yhtäältä lännestä Euroopan ja Fennoskandian sekä toisaalta myöhemmin etelästä Mustameren-Kaspianmeren alueelta... Kunnon helteet ovat kuitenkin jäämässä vähitellen lähinnä vain Välimerelle - Mustallemerelle ja monin paikoin Etelä-Euroopassa on lähipäivinä odotettavissa ukkoskuurojakin.

Näiden mukaan tarkemmin Etelä-Suomen säässä on odotettavissa seuraavaa, mutta sanotaan ensin parin menneen päivän toteutuneesta säästä, sillä samanlainen tilanne on jatkumassa ensi ma saakka; tämän viikon 36 alun runsaspilvisyys on kaikonnut ja eilen sekä tänään pe onkin ollut enimmäkseen selkeää ja vain ajoittain vähäpilvistä yläpilvilauttoineen ja iltapäivän kumpupilvineen (Päivitys lauantaina 6.9.2014 klo. 09:25: Tosin öiksi ja aamuiksi voi kehittyä sumuja ja sumupilveä etenkin sisämaassa; kuten tänä aamuna etelärannikollakin.). Tämän myötä lämmenneessä ilmamassassa yölämpötilat ovat olleet sisämaassa +10 asteen tienoilla - vähän yli sekä etelärannikolla / meren äärellä +12 ja +16 asteen välillä. Päivälämpötilat ovat olleet eilen ja tänään +20 asteen vaiheilla - vähän sen yli. Nämä olosuhteet pilvineen ja lämpötiloineen pätevät siis myös tulevana la - ma välisenä aikana. Tuulet ovat enimmäkseen heikkoja pääasiassa joko etelän ja lännen väliltä tai etenkin myöhemmin etelästä.

Sitten tuo ti-ke vaihe saattaa siis sisältää lounaasta alkaen / lounaispainotteisesti epävakaistuvaa säätä, mutta ilmamassa on pysymässä tavanomaista lämpimämpänä; runsastuva pilvisyys voi laskea päivälämpötiloja +15 ja +19 asteen välille, mutta paikoin +20 asteen ylityksiin säilyy mahdollisuutta. Yöt pysyvät hyvin lämpiminä ja runsastuva pilvisyys voi etenkin sisämaassa nostaa yölämpötiloja, missä voidaan päätyä selvemmin yli +10 asteen minimilukemiin. Matalapaine voi voimistaa etelä-kaakkoistuulia ajoittain.

Ensi viikon 37 lopulla olisi siis edelleen hyvin lämmintä ja mahdollisesti parina päivänä jopa entistäkin lämpimämpää eli ke jälkeen tuon itäisen korkeapaineen länsireunan etelä-kaakkoisvirtaus jatkuisi siis vaihtelevan voimakkaana Suomessa. Toisaalta epävakaisuuden riskiäkin olisi myöhemmin; palaan tarkentamaan ensi viikolla asiaa... Sanottakoon myös, että lähes koko ensi viikon mittaan Lappiin pääsisi tuon itäisen korkeapaineen mahdollistamana tätä viikkoa paremmin lämmintä ilmaa etelästä, joten syksyn eteneminen / alkaminen jumittaa sielläkin takakesässä.

Luonnon ja kasvillisuuden vaiheista Etelä-Suomen osalta on tässä loppuun havaintoja ja niiden parissa arvioita jatkokehityksistä >> Ruskan alkaminen on näkynyt tällä viikolla 36 ajankohtaan nähden melko normaalisti eli ensimmäisenä ruskaantumaan alkavissa puu- ja pensaslajeissa varhaisimmat yksilöt ovat jo tuottaneet vähän ensimmäisiä kirkkaita värejä häilyvien esisävyjen lisäksi, kuten viitapihlaja-angervolla (Sorbaria sorbifolia), pikkuherukalla (Ribes glandulosum), joillakin pensasangervoilla (Spiraea sp.), tuomilla (Prunus padus), punasaarneilla (Fraxinus pennsylvanica) sekä ensimmäisen ruskavaiheen metsävaahteroilla (Acer platanoides).

Kaikilla näilläkin on alkanut kuitenkin ilmenemään osaksi tämän alkaneen kesäsään sekä elokuun lopun runsaiden sateiden aiheuttaman ravinnehuuhtoutuman takia ruskakehityksen viivästymistä ja hidastumista, joka ilmeisesti on taantumassa normaalista yhä enemmän myöhään ensi viikollakin jatkuvan kesäisen sään takia. Tutut kuviot monien viime vuosien hyvin lämpimiltä syyskuilta alkavat täten ilmetä tänä syyskuunakin. Jopa Lapin ruska näyttää olevan myöhässä, vaikka siellä pohjoisosissa onkin jo paikoin näyttävästi väriä.

Maisemat ovat siis pysymässä tarkastelualueella normaalia kesäisempinä ulkoasultaan ja hallanvaarattomuus takaa myös sen, että kaikki arat kesäkukat ja viljelykasvit pysyvät yhä viriileinä ja hyvin kukkivina. Nurmikot jatkavat rehevää ja nopeaa kasvuaan, kun lisäksi maaperä on elokuun lopun sateiden jäljiltä hyvin kostea eikä heikentynyt haihtuminen enää kuivata maata kovin nopeasti.

Toisaalta tarkastelualueen maisemissa edelleen tarjoaa ns. valeruskaa ruostesienien aiheuttama lehtipuukellastuminen, joka on voimistunut edellisviikosta; tyypillisimmin tätä vaivaa on siis koivuissa (Betula sp.), mutta paikoin pahasti myös haavoissa (Populus tremula) ja joka vuotiseen tyypilliseen tapaan myös monissa pajuissa (Salix sp.). Harmaalepän (Alnus incana) ruostesienivaivat näyttävät olevan kahden edellisvuoden ennätysvaivoja selvästi lievempiä. Männyillä (Pinus sp.) ajankohtaan nähden normaalia vanhimpien neulasvuosikertojen kellastumista on alkanut voimistumaan tällä viikolla.

Kasvukauden etenemisen astetta normaaliin nähden ei näin myöhään enää havaita tarkkaan monien kasvien valmistuttua kokonaan kuluneen kesän oksiltaan ja hedelmiltään, mutta nämä normaalia lämpimämmät säät takaavat jatkossa viimeisten hedelmäkypsymisten tapahtuvan ainakin pari-kolme viikkoa etuajassa - Jatkossa on täten hyvin valmistumassa mm. mustaseljan (Sambucus nigra), viinirypäleiden (Vitis cv.) ja myöhäisten luumujen (Prunus sp.) sadot. Myös tammilla (Quercus robur) terhojensa kypsyminen ja variseminen alkanee jo ennen ruskaansa 1 - 2 viikon sisällä. Arat eteläiset puu- ja pensaslajit valmistavat lämpimässä säässä yhä osittain kasvavia pääversojaan loppuun normaalia paremmin, kuten mm. valeakaasialla (Robinia pseudoacacia), kolmiokalla (Gleditsia triacanthos) ja eteläntrumpettipuulla (Catalpa bignonioides). Edellisvuosien lämpimiltä syyskuilta tuttua on siis tämäkin.

Maaseudun peltoviljelyssä elokuun lopun runsaiden sateiden kouriin jäi paikoin puimatta viljoja, kuten enimmäkseen kauraa ja rypsiä / rapsia. Tällä viikolla alkanut kesäinen poutasää on palauttanut mahdollisuuden puinneille ja ensi viikolle saakka jatkuva lämmin ja pääosin poutainen sää takaa puintien loppuun saattamisen. Tietenkin myöhään kasvamistaan jatkavat sokerijuurikkaat jäävät vielä peltoihin. Metsissä puolestaan sienisatoa on jo ollut paikoin runsaasti ja sama jatkuu ensi viikollakin, vaikka kunnon sateita ei ole tulossa.

Vesistöissä pintavesien lämpötilat ovat olleet tällä viikolla järvissä yleisesti n. +15 astetta tai vähän yli. Yhä jatkuva lämmin sää pitää vesilämpötilat ensi viikollakin edelleen lähes samoina ja paikoin voi tapahtua jopa 1 - 3 asteen verran lämpenemistä. Suomenlahdella meriveden pintalämpötilat ovat pysyneet yleisesti +15 ja +18 asteen välillä eikä ensi viikollakaan ole odotettavissa suurta muutosta; lämmin sää pitää vesilämpötilat lähes vakiona tai jopa lämmittää asteella-parilla tässäkin tapauksessa. Näin ollen ensi viikolla päädytään enenevästi normaalia lämpimämpiin vesiin ajankohtaan nähden.

No comments: