Sunday, October 26, 2014

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Erasure - Elevation

Pitkästä aikaa palaan musiikkiteemaisten kirjoitusten pariin, joita olen tehnyt otsikon "Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia" alla. Niissä olen ottanut esille sellaisia pop- ja rockkappaleita, joiden sanoituksissa ja / tai musiikkivideoissa on tavalla tai toisella hyvää yhteiskunnallispoliittista ja sosiaalista kritiikkiä - kommentointia.

Tällä kertaa tänään otan esille kaksi biisiä, joiden teemat käsittelevät yhteiskunnallispoliittista ja sosiologista sisältöä valveutumisprosessien ja itsetutkiskelujen puitteissa vaikeuksineen ja ihanteineen. Molemmat kappaleet ovat tältä vuodelta eli kyseessä on aivan tuoreet näkemykset länsimaailman viime aikaisten melskeiden sisällä.

Tämä päivän toinen valinta kohdistuu Erasuren "Elevation" -kappaleeseen. Ensimmäisestä valinnasta tekstini on puolestaan tässä.

Erasuren "Elevation" on ensimmäinen singlevalinta heidän viime kuussa ilmestyneeltä albumiltaan "The Violet Flame". Singlestä ei tullut menestystä hittilistoille lukuun ottamatta menestymistä Yhdysvaltain tanssimusiikki- / klubilistoilla, mutta albumi on myynyt oikein hyvin ja joka tapauksessa paremmin kuin heidän edellinen vuonna 2011 ilmestynyt "Tomorrow's World". Tämä uusin albuminsa saavutti ihan hyviä listasijoituksia; mm. Britanniassa sijan 20 ja Yhdysvalloissa Top 200 -listalla sijan 48.

Erasure tunnetaan erityisesti 80-luvun lopun ja 90-luvun alun erinomaisesti menestyneestä hittituotannostaan ja listaykkösalbumeistaan - Duolla on jonkinlainen ennätys Britanniassa, missä se saavutti tuon ns. kultakautensa aikana viisi peräkkäistä ykkössijaa albumilistalla. Erasuren musiikkimaestro Vince Clarke tunnetaan myös analogi- ja modulaarisyntetisaattoreiden kuninkaana ja menestyneenä laulunkirjoittajana tämän duon lisäksi myös mm. Depeche Moden debyyttialbumilla ja Yazoo -duossa Alison Moyet 'n kanssa.

Näennäisesti pinnallisen syntikkapopformaattinsa alla Erasure on kuitenkin ollut aina myös hyvin sisältörikas ja kantaa ottava biisisanoituksissaan, missä sosiaaliset ja poliittisetkin teemat ovat olleet usein käsittelyssä mm. ihmissuhde- ja mielentilakuvausten kautta. Tämä uusin albuminsa "The Violet Flame" on itse asiassa tässä katsannossa selkeä ja ajankohtaisesti erinomainen teema-albumi, kun tarkastellaan mm. sen nimen merkitystä. 

Nämä artikkelit (A ja B) kertovat tästä "Violet Flame" -termistä, että se on eräs meditaatiotekniikan osa, missä omaa itseä voi valmentaa "korkeammille värähtelyjen" tasoille eli siis sanalla sanoen se on valveutumisen ja itsensä kehittämisen metodi. Tuo A-artikkeli kertoo: "With Violet Flame Meditation you can consciously access powerful Fifth Dimensional frequencies that dissolve lifetimes of unresolved, unhealed energies with love and light. This is crucial to each of us as individuals and for humanity as a whole, especially at this specific time on our planet.".

Tämänlainen tarkastelu vie tietenkin esoteerisille vesille, mutta länsimaiden nykyrappion ikeessä on ollut selvää esim. minulle jo pitkään se, kuinka ihmisyyden henkiset ja sielulliset voimavarat / sisällöt ovat olleet täällä eskaloituvasti väärin ja heikosti käytettyjä - Fyysisen tason ilmentyminä kyse on ollut siis siitä, kuinka ihminen sosiaalisena ja yhteisöllisenä olentona on alkanut länsimaissa rappioitumaan ja siitä on toki tässäkin blogissa ollut paljon varoittavaa materiaalia havainnollistuksena; eliittihegemonian vahvistuminen, neofeodaalisen turmion lisääntyminen, taloususkonnon pakkomielteinen promotoiminen ja imperiaalisen voimapolitiikan käyttö ovat olleet siitä merkkejä.

Erasuren tämä uusi albumi täten on kietonut teemakseen tämänlaisen rappion vastustamisen ja sen sijalle juurikin "valon, rakkauden ja parantumisen" teemat ja metodit levitykseen. Täten duo osoittaa olevansa paljon enemmän ajan hermolla tällä tuotannollaan kuin lähes kaikki muut tunnetut popartistit tällä hetkellä!

Tämä Elevation-laulu osaltaan kiteyttää tätä tematiikkaa korostamalla sanoituksissaan juuri tuota valon ja rakkauden ylevöittävää ja parantavaa roolia. Lisäksi ko. sanoituksissa liitetään tämä parantumisen vaatimus nimen omaan läntisen valtaeliitin ja agendojensa kontrastiksi: Siinä ihmetellään sitä, kuinka "monien kohtalo on vain harvojen käsissä" ja "mitä sille voisi tehdä". Lopulta ilmeisen optimistisena uskotaan, että "valo ja kauneus kaikille meille loistaen torjuu ko. vain harvojen käsissä olevan kohtalon"!...

Laulun musiikkivideossa on valittu tämän tematiikan kuvaamiseen varsin yksinkertainen, mutta tehokas juoni >> Itse duo ei esiinny videossa, mutta sen sijaan päärooleihin on valittu neljä parikymppistä ja kaunista nuorta, jotka ovat videossa ilmeisesti lomatunnelmissa jossain aurinkorantakohteessa. Heidän toiminnassaan on korostettu juuri elämänilon ja rakkauden sekä valaistumisen elementtejä. 

Kyseessä on kaksi pariskuntaa, jotka nauttivat elämän yksinkertaisista iloista sekä toistensa seurasta. Lisäksi heidän rakkautta ja iloa täynnä oleva oleminen sidotaan juurikin maailman ja kosmoksen kanssa vuorovaikutukseen upean auringonnousun symboliikalla. Se on myös valon ja valistumisen maailmaan nousun allegoria, joka on tavallaan myös syynä tämän nelikon näytetyissä elämänilon oireissa - Maailma on voitettavissa sellaisen ilon piiriin!....

Visuaalisista yksityiskohdista videossa huomio kiinnittyy myös ainakin pariskuntanelikon rantajuhlintaan, missä tuota valistumisen sekä valon ja rakkauden tematiikkaa korostetaan kirkkailla soihduilla. Lisäksi pariskuntanelikolla on yllään erikoiset luurankoasut, mikä ilmeisesti symboloi tämän valo-rakkaus -tematiikan puitteissa sitä, kuinka valo ja valistuminen tulee ottaa "luihin ja ytimiin" tai se lähtee "luista ja ytimistä" - Itsensä kehittäminen paremmaksi ihmiseksi on sekä sisäinen että ulkoinen prosessi, missä kollektiivinen vaikuttaa sisäiseen ja sisäinen kollektiiviseen!....

Toivoa herättävästä musiikkiesityksestä on siis kyse ja siinä ko. sanoitusten ja tematiikan inspiraationa taitaa arvatenkin mm. olla hyvin vahvasti vaihtoehtomedian ja -ajattelun yksi näkyvimmistä hahmoista eli David Icke, joka tunnetaan juuri tämänlaista esoteeristakin sisältöä promotoivista ajatuksistaan ja kirjoistaan.

Musiikilliselta olemukseltaan tämä Elevation-kappale ja itse asiassa duon koko uusi albuminsa on paluuta Erasuren parhaimpien puolien pariin, missä kosketinsoittaja Vince Clarken tyypillisimmät maneerit on saatu osuvasti ja rikkaasti esille tuottajaksi valitun Richard X:n avustuksella. Syntynyt musiikki on syntikkapopia ja dancemusiikkia parhaimmillaan, minkä puitteissa duon vahvat melodiat ja Andy Bellin kuoropoikamainen laulutapa pääsevät hyvin oikeuksiinsa; musiikkia ostava yleisö ydinfaniensa lisäksi on tämän ilmeisesti tajunnutkin, kun duo on menestynyt nyt aikaisempaa enemmän ja heidän käynnissä oleva maailmankiertueensa on ollut myös varsin suosittu.

Lopuksi ennen tuttua lyriikka- ja musiikkivideo-osiota listaan Erasuren / Vince Clarken aikaisemmat esiintymiset tämän musiikkiteemasarjani puitteissa >> 

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Erasure - Chorus

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Erasure - It Doesn't Have To Be.

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: The Assembly - Never Never.

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: Vince Clarke / Paul Quinn - One Day.

PS.: Nyt olen korjannut noiden vanhojen musiikkikirjoitusten videolinkit; Erasure- ja Vince Clarke / Paul Quinn -esityksiin ei löytynyt tällä erää Top of the pops -performansseja (Ovat poistetut mm. Youtubesta), mutta The Assemblyn esitykseen sellainen löytyi.


Erasure: Elevation - Video

Lyriikat: "It's more than just a feeling
When it gets inside and takes a hold of you
You don't want to beat it
'Cause the pain subsides and the hurt is gone from you, woah

It makes you kinda wonder
What are we supposed to do, woah
When the fate of many
Is guided by the hands of few

Elevating, elevating

No more hiding
Love is elevating love
Your light rising
Love is elevating love

You can't fight it
The love gets higher
The love gets higher
You can't fight it
The love gets high
Always gets higher

It's more than just a feeling
And it's growing stronger, brighter by the day
You just gotta feel it
And you just can't doubt it, you can't hide the truth, woah

All this light and this beauty
And it's shining down all over you, woah
When the fate of many
Is guided by the hands of few

No more hiding
Love is elevating love
Your light rising
Love is elevating love

You can't fight it
The love gets higher
The love gets higher
You can't fight it
The love gets high
Always gets higher

You can't fight it
The love gets higher
The love gets higher
The love gets higher
The love gets higher
The love gets higher
The love gets higher
The love gets higher
The love gets higher
The love gets higher
The love gets higher
The love gets higher".

No comments: