Wednesday, December 24, 2014

Viikkojen 52/2014 ja 1/2015 sää: Talven tulo tapahtunut nopeasti ja talvi jatkuu tavanomaista ankarampana; runsaita uusia lumipeitteitä ja ajoittain ankaria pakkasia (Päivitys! - Viikolla 1/2015 leuto länsivirtaus tulee pääosaan)

Joulukiireet ovat vuorostaan verottaneet hieman aikaa bloggaamisesta, mutta ryhdytäänpä katsomaan nyt sääasioita näin jouluaattona - Viime viikolla 51 Etelä-Suomen säätä hallitsi vielä leudot ja ajoittain vesi-räntäsateiset etelän ja lännen väliset virtaukset, missä toisaalta sateiden välillä nähtiin myös kuivempaa ilmaa auringonpilkahduksineen. Viikonloppuna alkoi muutos talvisempaan suuntaan, kun matalapaineen painopiste siirtyi lännestä Fennoskandian ylle ja luoteesta alkoi kiertyä kylmempää ilmaa; jo sunnuntaina lämpötila alkoi painua yleisesti pakkaselle ja lumikuuroista saatiin jo paikoin maa valkoiseksi Etelä-Suomessa, kuten pääkaupunkisedulla.

Tällä viikolla 52 talventulo on nopeasti kiristynyt tarkastelualueella, kun matalapaine siirtyi idemmäksi ja Jäämereltä ulottui Lappiin korkeapaineen selänne; tämän myötä ankaraa pakkasta on jo saatu Lappiin (Siellä on päästy -30 asteen kylmemmälle puolelle talven ensimmäisen kerran) ja pakkasilmamassa on ulottunut lähes koko Fennoskandiaan vielä Tanskaa ja Ruotsin eteläosaa lukuun ottamatta. 

Matalapaineet ovat ottaneet tämän myötä eteläisemmän reitin itään Fennoskandiassa, missä toissa päivänä maanantaina osaan eteläistä ja lounaista Suomea saatiin ensimmäisen matalapaineen ylityksen myötä paikoin runsaasti lunta; pääkaupunkiseudulle tuli 10 - 15 cm uutta lunta, mutta sisämaassa monin paikoin vain hyvin ohut nimellinen kerros. Eilen tiistaina oli poutaisempi välipäivä lumisateissa, missä pilvisyys oli vaihtelevaa ja lämpötilat laskivat vähäpilvisillä alueilla -10 asteen vaiheille ja itäkolkassa paikoin kylmemmäksikin - Koko alueella on ollut siis selvästi pakkasta lukuun ottamatta vielä osaa lounaissaaristosta.

Tänään jouluaattona on Etelä-Suomea ylittämässä jo toinen matalapaine itäkaakkoon ja sen lumisadealue on pyryttänyt erittäinkin sakeasti etenkin sisämaassa noin linjalla Pori - Hämeenlinna - Itä-Uusimaa - Kymenlaakso. Samalla sen linjan eteläpuolella pakkanen on heikentynyt tilapäisesti lähes nollakeliksi. Muutoin lämpötila on pysynyt -5 ja -10 asteen välillä; itäkolkassa kylmempänäkin.

Suursäätilallisesti Euroopan mittakaavassa tämä eteläisempi matalapainevyöhyke on siis asettunut parina viime päivänä noin linjalle Etelä-Skandinavia - Länsi-Venäjän keskiosa, minkä pohjoispuolella talvi on alkanut ankaroitumaan paljon; eniten juuri Lapissa, mutta vasta vähän Länsi-Venäjän pohjoisosissa ja Uralilla. Sen sijaan ko. matalapainevyöhykkeen eteläpuolella länsivirtauksessa on vallinnut vielä hyvinkin leutoa säätä Britteinsaarilta yleisesti manner-Eurooppaan ja Mustanmeren pohjoispuolelle saakka.

Jatkossa parina seuraavana päivänä tämän päiväinen matalapaine siirtyy Etelä-Suomen yltä nopeasti kauaksi Venäjälle ja matalapaineen painopiste jää Suomen itä-pohjoispuolelle kierrättäen Jäämereltä ja Lapista kylmää ilmaa etelämmäksi - Fennoskandiassa jatkuu tavanomaista ankarampi talvi ja Länsi-Venäjän pohjoisosissakin talvi ankaroituu paljon lisää. Lauantain paikkeilla Britteinsaarilla muodostuu voimakas matalapaine ja siitä Etelä-Suomeen ulottuvassa rintamasysteemissä voi muodostua pieni matalapaine Etelä-Suomen kohdille - Tulevana viikonloppuna tuo Britteinsaarten matalapaine siirtyy rajuna lumipyryineen manner-Euroopan yli kohti Mustanmeren länsiosia ja purkaa Fennoskandiasta käsin hyvin talvista ilmaa jälkipuolellaan laajasti lähes koko Eurooppaan! Täten lumisateita ja pakkasta on tulossa Britteinsaarilta Välimerelle saakka yleisesti ja laajasti - Monin paikoin ankarasti! Viikonvaihteessa - ensi viikon 1 / 2015 alussa näyttää sitten muodostuvan pakkaskorkeapainetta jonomaisesti Länsi-Venäjän pohjoisosista Fennoskandian kautta Länsi-Eurooppaan, joka jättää laajasti tavanomaista ankaramman talvisään alueelleen ja etelä-kaakkoispuolelleen; lopulta myös Mustallamerellä kylmenee rajusti lumipyryineen. Sen sijaan voi olla toisaalta mahdollista, että Pohjois-Atlantin voimistuva matalapainetoiminta saa aikaan ko. korkeapainejonon luoteis-pohjoisreunalla leudontavaa lounaisvirtausta Britteinsaarilta Lappiin...

Etelä-Suomessa on tarkemmin sanottuna odotettavissa seuraavaa lähipäivinä >> Tämän päivän tilapäisesti lauhduttavat lumipyryt ovat kaikkoamassa illalla ja ensi yönä voimakkaan pohjois-koillistuulen mukana sää selkenee ja kylmenee reilusti niin, että huomenna torstaina jouluaamuna lämpötilat laskevat sisämaassa monin paikoin jopa -15 ja -20 asteen välille ja etelärannikolla -10 ja -15 asteen välille; lounaissaaristossa pakkanen pysyy heikkona. Huomenna päivällä tuulet ovat heikkoja ja sää aurinkoistakin, mutta lämpötilat eivät juuri lauhdu.

Tapaninpäivänä perjantaina tuuli kääntyy leudommalle luoteen kantille, jolloin pakkanen heikkenee ja sää jatkuu vaihtelevapilvisenä; länsirannikon tuntumassa - lounaissaaristossa voi tulla mereltä lumikuuroja. Lämpötilat nousevat lännestä alkaen siten, että sisämaassa päädytään enimmäkseen -5 ja -10 asteen välille ja länsirannikolla-lounaassa -1 ja -5 asteen välille.

Sitten lauantaina muutoin tuulet tyyntyvät ja pohjoisesta ulottuu kiristyvää pakkasta, mutta on mahdollista em. matalapaineen muodostuminen aiheuttamaan eteläisimpiin osiin lumipyryä ja tilapäisesti heikompaa pakkasta - Selkeillä alueilla sisämaassa lämpötila voi taas laskea -10 ja -20 asteen välille; kylmintä idässä.

Sunnuntaina tuo matalapaine voi vielä aiheuttaa riskiä lumisateelle osassa aluetta, mutta ilmeisesti sitten tuo em. korkeapainejono pitäisi säätä ensi viikon 1 / 2015 alussakin heikkotuulisena ja tavanomaista kylmempänä Etelä-Suomessa niin, että pilvisyydestä riippuen sisämaassa -20 astetta kovempienkin pakkasten mahdollisuutta saattaisi olla!...

Näiden kovien pakkasten mahdollisuutta tarkennellaan myöhemmin ja itse asiassa jo huomenna saattaa olla aiheellista aloittaa perinteinen pakkaseurantani, missä tälle talvelle kartoitan tutuille Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakunnille alkaneen talven ankarinta pakkasta - palaan siis pian siihen asiaan!

Luontohavainnoista Etelä-Suomeen voidaan kartoittaa seuraavaa >> Lumipeitetilannehan on siis viime päivinä muuttunut erittäin radikaalisti ja paikalliset vaihtelut ovat olleet suuria - Ennen viime sunnuntaita lumipeite oli sulanut lähes kokonaan pois Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta ja vain laikulliseksi muualla Etelä-Suomessa. 

Sitten siis viime sunnuntaina lumikuuroista saatiin osaan tarkastelualuetta 1 - 3 cm uutta lunta, kuten pääkaupunkiseudulle. Sen jälkeen toissa päivänä maanantaina uutta lunta saatiin lähinnä juuri Varsinais-Suomessa ja etenkin Uudellamaalla, missä mm. pääkaupunkiseudulle saatiin 10 - 15 cm:n uuden pakkaslumen peite. Eilen tiistaina oli vain paikallisia lumikuuroja, mutta tänään keskiviikkona jouluaattoa on siis sävyttänyt etenkin linjalla Pori-Hämeenlinna erittäin sakeat pyryt, joista sille vyöhykkeelle on monin paikoin kertynyt parissa tunnissa yli 20 cm uutta lunta! Vielä illan mittaan useita senttejä (Jopa 10 - 20 cm) uutta lunta voi kertyä Kanta-Hämeessä, Itä-Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa. 

Näin ollen Joulupäiväksi lumepeitetilanne on muodostumassa erikoiseksi; vyöhykkeellä Satakunnasta Kanta-Hämeen kautta Itä-Uudellemaalle - Kymenlaaksoon on muodostumassa yli 20 cm:n vahvuinen pakkaslumipeite. Pääkaupunkiseudullakin lumipeitteen syvyydeksi ollaan saamassa lähes saman verran yhteensä. Muualla lumipeite on tulossa ohuemmaksi 2 - 15 cm:n välillä vaihdellen. Jatkossa uutta lunta voi siis tulla ensi viikonloppuna, jos tuo em. matalapaine la-su aikana ulottuu Etelä-Suomeen; mahdollisesti taas useita senttejä lisää...

Maan routaantuminen on alkanut vaihtelevasti em. lumipeitetilanteista riippuen - Eniten maa on alkanut mennä jäähän niillä alueilla, joilla lunta on satanut vähiten edeltäneiden kahden päivän aikana; maa on voinut jäätyä jo useita senttejä. Sen sijaan pääkaupunkiseudun ensimmäisenä runsaasti uutta lunta saaneella alueella maa ei ole ehtinyt jäätyä kovin paljoa. Nyttemmin tänäänkin runsaasti uutta lunta saaneilla em. alueilla maan routaantuminen jää jatkossa hyvin hitaaksi suojaavan pakkaslumen ansiosta, vaikka jatkossa olisi koviakin pakkasia. Ohuimmin lunta saaneilla paikoilla routaantuminen on jatkossa nopeampaa, joskaan ei kovin nopeaa niilläkään alueilla, kun muutamankin sentin pakkaslumi on tehokkaan eristävää.

Järvivedet olivat ennen viime sunnuntaina alkanutta pakastumista lähes kaikkialla kokonaan sulia lukuun ottamatta itäosien vähän jäässä säilyneitä järviä - Tämän jouluviikon 52 pakkasissa järvivedet ovatkin jäätyneet erittäin nopeasti - Esim. Hämeenlinnan Vanajavesi meni hetkessä kokonaan jäähän ma-ti aikana ja nyttemmin jään päälle on siis satanut runsaasti uutta lunta. Uuden lumen sataminen järvijään päälle toisaalta tarkoittaa jatkossa sitä, että jäätyminen pakkaslumen alla jää hitaaksi ja epätasaiseksi, joka tekee järvijäistä vaarallisia varsinkin virtapaikoilla. Suurin vaara epätasaiselle jäätymiselle on em. runsaiten tänään uutta lunta saaneilla alueilla. Vähiten uutta lunta saaneilla alueilla järvijäät vahvistuvat jatkon pakkasissa toisaalta useita senttejä lisää.

Merellä eli Suomenlahdella jäätyminen on alkanut parin viime päivän aikana sisälahdissa, missä sielläkin syntyneiden jäiden päälle on tänään satanut uutta lunta. Toisaalta vasta jäätymisen alussa olevilla vesien osilla on muodostunut lumisateessa myös lumisohjoa ja jäästä on tulossa sellaisilla paikoilla normaalia heikompaa ns. kohvajäätä. Jatkon pakkasissa jäätyminen etenee myös Suomenlahdella, mutta keskittyy vielä pitkään lähinnä vain sisälahtiin ja aivan rantaviivan tuntumaan. Ulapalla jatkuu vielä vasta pintavesien kylmeneminen alle +5 asteen lukemissa. 

Järvivesien ja Suomenlahden jäätyminen on ollut kuitenkin niin paljon myöhässä normaalista, ettei vielä moneen päivään saavuteta ajankohdan normaaleita jäätymismääriä huolimatta jatkon ajoittain varsin ankaristakin pakkasista. Viikolla 1 / 2015 jäämäärät voivat kuitenkin jo saavuttaa normaalia piankin...

Sääennustepäivitys lauantaina 27.12.2014 klo. 21:00: Sää on toteutunut melko hyvin em. ennusteen mukaan tähän mennessä, mutta eilen perjantaina oli kuitenkin yllättävän sakeitakin lumikuuroja liikkeellä alkupäivällä leudommassa luoteistuulessa. Lisäksi tänään lauantaina on tullut sen verran muutoksia, että aikaisemmin näkyvissä ollut pieni matalapaine eteläisimpään Suomeen mahdollisine lumisateineen on jäänyt sateiden osalta vähäiseksi; ilma on alkanut kylmenemään -5 asteen vaiheilta vähitellen runsaahkon vaihtelevassa alapilvilauttailusäässä heikkojen lumikuurojen kera.

Huomenna sunnuntaina ja maanantaina em. ennuste pätee edelleen, kun pakkaskorkeapainetta vallitsee selännemäisesti Länsi-Venäjän pohjoisosista Fennoskandian kautta Länsi-Euroopan korkeapaineeseen. Tämän myötä pakkassää on ankarimmillaan tarkastelualueella juuri viikonvaihteessa ja kylmin hetki saattaa olla maanantaina illalla - Selkeimmillä ja heikkotuulisimmilla paikoilla sisämaassa -20 astetta kylmemmät lukemat ovat laajasti mahdollisia ja etelärannikollakin -15 asteen paikkeille voidaan päästä. Lounaissaaristo pysyy selvästi leudompana vielä sulan meren ansiosta, mutta koko tarkastelualueelle on siis tiedossa talven tähän mennessä kylmin vaihe.

Suursäätilallisesti ensi viikolle 1/2015 on kuitenkin odotettavissa raju muutos leudompaan suuntaan koko Fennoskandiassa; tämä tapahtuu tiistaina, kun korkeapaine keskittyy manner-Eurooppaan ja se päästää Pohjois-Atlantin voimakkaan matalapainetoiminnan myötä voimakkaan ja hyvin leudon länsi-lounaisvirtauksen tulvahtamaan koko Fennoskandiaan ja lopulta pitkälle Länsi-Venäjän pohjoisosiin saakka; jopa Lapissa on tiedossa suojasäätä ti alkaen! Sen sijaan pakkasilmaa jää vaikuttamaan korkeapaineessa ensi viikolla 1/2015 laajasti manner-Eurooppaan ja Länsi-Venäjän eteläosiin Välimerenkin muuttuessa varsin koleaksi. Toisaalta myöhemmin ensi viikolla pakkanen heikkenee silläkin alueella ja varsinkin Länsi-Euroopassa usean asteen plussakelit valtaavat lopulta alaa. Vain Uralille näyttää jäävän ankaraa pakkasta pitkin koko ensi viikkoa 1/2015.

Etelä-Suomessa tuo leudontuminen näyttää hyvin rajulta ja nopealta heti tuon maanantai-illan kylmyyshuipennuksen perään, kun siitä jo alle vuorokaudessa lämpötilat nousevat nollaan ja etenkin lännessä parisen astetta plussalle! - Leudontumiseen liittyy tiistaina lumisadealueen ylikulku lännestä ja samalla länsi-lounaistuulet voimistuvat navakoiksi - ajoittain koviksi. Kylmän lumipeitteisen maan päälle virtaava leuto sää aiheuttanee myös sumuja sadealueen jälkipuolella.

Tämä leuto länsi-lounaisvirtaustilanne jatkuu lähes samanlaisena keskiviikosta perjantaihin, jolloin sää on ajoittain tuulista ja runsaspilvistä, mutta ei koko aikaa täysin pilvistä ilmamassan ollessa kuivahkoa. Merkittäviä sadealueita ei näytä tuona aikana menevän tarkastelualueen yli; sateet keskittyvät Fennoskandian pohjoisosiin eli suojasäistä huolimatta Lappi saa lisää luntakin. Lämpötila on tarkastelualueen sisämaassa nollan vaiheilla ja etelärannikolla - lounaassa pääasiassa koko ajan +1 ja +4 asteen välillä; leudoimmillaan voi olla ajoittain parisen astetta tätä korkeampiakin lämpötiloja koko alueella.

Seuraavana viikonloppuna saattaa olla sitten tulossa myrskyisääkin ja runsassateista matalapainetta Fennoskandiaan, jolloin sen myötä jälkipuolellaan voi olla tulossa ainakin tilapäisesti kylmempää ilmaa luoteesta käsin. Tämän jouluviikon 52/2014 kaltaisesta tukevasta talvesta ei kuitenkaan näillä näkymin ole merkkejä senkään jälkeen...

Lumipeitetilanteen ja vesistöjäiden suhteen on tietenkin mielenkiintoista tuon uuden suojasäävaiheen vaikutus - Näillä näkymin tuo ti-pe välinen suojasää ei olisi kovin kosteaa, jolloin lumen sulaminen pysyy hillittynä; silti ainakin etelärannikolla ja lounaassa lumipeitteen sulaminen vain laikuttaiseksi on mahdollista ja vain sisämaassa voi jäädä yhtenäistä lumipeitettä ensi viikon 1/2015 loppuun mennessä. Loskaa, vesilätäköitä ja niitä edestakaisin jäätyvinä ja sulavina keliongelmina on tulossa joka tapauksessa yleisesti.

Vesistöjäiden suhteen nykyinen suojaava lumipeite jäiden päällä hillitsee jäiden paksuuntumista tulevan viikonvaihteen pakkashuipennuksessakin ja sama koskee routaa. Niinpä ensi viikon suojasäiden armoilla jääpeitteet heikkenevät ja aukkoilevat nopeasti etenkin virtapaikoilla ja joissa, jotka ovat vielä toistaiseksi yhtenäisesti jäätyneitä / vielä umpeen jäätymässä. Jäätilanteet ovat siis jäämässä normaalia selvästi heikommiksi ensi viikolla 1/2015...

No comments: