Monday, February 02, 2015

Sääennuste viikolle 6 / 2015: Tavanomaista leudompaa ja epävakaista, mutta puolivälissä poutainen ja kohtalainen pakkasvaihe; lumipeite yhä sisämaan normaalista rannikoiden vähäiseen ja jäätilanne heikko (Päivitetty!)

Päättynyt viikko 5 oli hyvin runsaspilvinen ja tavanomaista paljon leudompi, missä nollakeli - lievä suojasää oli lähes koko ajan vallitsevaa: Lämpötilat pysyivät siis hyvin tasaisesti samoina, mutta lumipeitteen sulaminen pysyi hitaana. Viikon loppuun aikaisemmin ennakoitu mahdollinen lumimyrsky jäi tulematta, mutta uutta märkää ja vähemmän märkää lunta varsinkin sisämaassa kertyi tähän maanantaihin mennessä silti ainakin n. 10 sentin verran ja paikoin ylikin; mm. Uudenmaan-Kymenlaakson sisämaassa jopa 20 - 30 cm. Tällä alkaneella viikolla 6 talvi kiristää hieman otettaan viikon puolivälin normaalikylmässä pakkasvaiheessa, mutta viikon lopulla alkaa vaihteleva leutojen Föhn-tilanteiden sävyttämä epävakaa vaihe.

Suursäätilasta toteutuneen sään osalta viikolle 5:

Alkuviikolla Pohjois-Atlantin matalapainetoiminta voimistui ja venyi Lapin pohjoispuolelle syöttäen yhä voimakkaammin ja vähitellen leudommin länsi-lounaisvirtausta Fennoskandiaan ja siitä itään. Siten pakkasilmamassa alkoi antamaan periksi Länsi-Venäjän pohjoisosia myöten ja Lapissakin oli vain heikkoa pakkasta; tarkastelualueella suojasään todennäköisyys ja voimakkuus kasvoi. Ma-ti kylmähköä korkeapaineen selännettä itä-länsisuunnassa oli vielä Venäjältä manner-Euroopan yli Atlantille, mutta keskiviikkona läntinen voimakas ja laaja matalapaine siirtyi Islannin suunnasta kaakkoon lähelle Etelä-Fennoskandiaa ja alkoi ulottua myös etelämmäksi Eurooppaan sateineen. Samalla edellisviikkoa piinannut Välimeren keskiosien matalapaine heikentyi.

To-su tuo Fennoskandiaa lähestynyt matalapaine venyi aina Välimerelle saakka ja alkoi tuottaa monia runsassateisia osakeskuksia. Matalapaineen keskimääräinen painopiste muodostui täten moneksi päiväksi suunnilleen vyöhykkeelle Fennoskandiasta Välimeren keskiosiin. Niinpä sen länsipuolella oli vallitsevina merellisen kylmät luoteis-pohjoistuulet runsaine lumi-räntä-vesikuuroineen Britteinsaarten yli Välimeren länsiosiin eli sillä alueella oli sikäläisittäin kylmähköä talvisäätä. Itäpuolellaan puolestaan tuli vallitseviksi Välimeren itäosista leudot ja kosteat etelä-lounais- / ajoittain-osaksi etelä-kaakkoisvirtaukset, jotka ulottuivat voimakkaina etenkin Mustanmeren yli pitkälle pohjoiseen jopa Uralille / ajoittain Jäämeren rannalle saakka su mennessä; tällä vyöhykkeellä loppuviikko olikin puolestaan poikkeuksellisen leuto sikäläisittäin. 

Niinpä kokonaisuutena lämpötilajakaumasta muodostui Euroopan mittakaavassa ajankohtaan nähden poikkeuksellisen tasainen - Lämpötila pyöri vähän nollan molemmin puolin laajasti osasta Britteinsaaria ja manner-Euroopasta Fennoskandiaan ja osaksi Venäjällekin. Erityisen leutoa oli yhtäältä Mustanmeren pohjoispuolella, jossa hetkittäin jopa yli +10 asteen lukemat merkitsivät etukeväisiä olosuhteita. Samalla suojasäätä eteni sieltä pitkälle pohjoiseen; yhtäältä Itä-Euroopan kautta Suomeen ja toisaalta Venäjällä kiilamaisesti ja Uralillakin pakkaset heikkenivät vain muutaman asteen lukemiin. Kovempaa pakkasta säilyi lähinnä vain Uralin ja Kaspianmeren itä-koillispuolella. Toisaalta Pohjois-Lappiin ulottui Jäämereltä tuhdimpaa pakkasta.

Suursäätilallinen vaihe loppuviikon osalta oli erikoinen myös em. matalapaineen osakeskusten ja niiden runsaiden sateiden suhteen - Ensimmäiset osakeskukset syntyivät perjantaina vyöhykkeelle Etelä-Skandinavia - Italia. Sitten lauantain aikana yksi niistä sijoittui Itämerelle Suomen lounaiskolkkaa lähestyen, voimistuen ja alkoi syöttää eteläkaakosta Suomeen lumi- ja etelässä räntäsateita. Sunnuntaina ko. matalapaine alkoi heiketä vähän ja asetui Etelä-Suomen päälle lounaispainotteisesti. Skandinavia ja etenkin Lappi alkoi samalla kylmetä itävirtauksessa.

Lappiin odotettavissa olleet erityisen runsaat lumisateet jäivät ennakoitua vähäisemmiksi, mutta tuottivat kuitenkin su mennessä Kainuusta Etelä-Lappiin ulottuvalle vyöhykkeelle paikoin kokonaislumipeitteen kasvua reiluun 1 metriin.

Etelä-Suomen tarkastelualueen toteutuneesta säästä tarkemmin:

Maanantaina 26.1. - Keskiviikkona 28.1. etelän ja lännen välisissä vaihtelevan voimakkaissa tuulissa ja ma pilvipeitteen rakoilua lukuun ottamatta täysipilvisissä olosuhteissa ma-ti lännestä tuli hitaasti edenneestä lounais-koillissuuntaisesta rintamasta kohtalaisia sateita, jotka olivat muutoin lunta / märkää lunta, mutta etelärannikolla-lounaassa ajoittain räntäisempiä ja saaristossa vettäkin. Keskiviikkona uudet hajanaiset lounaasta tulleet sateet olivat vetisimmillään leudoimman vaiheen ollessa silloin käsillä. Lämpötila pysyi ma-ti koko ajan suunnilleen samana eli sisämaan länsiosissa oli n. nollakeliä ja idempänä heikkoa pakkasta. Etelärannikolla, lounaiskolkassa ja länsirannikolla oli ajoittain lievästi suojaa - Keskiviikkona suojasää levisi laajemmalle sisämaahan ja lounaiskolkassa oli jopa n. +3 astetta. Samalla lounaistuuli voimistui jopa ajoittain kovaksi.

Torstaina 29.1. läntinen matalapaine syötti uuden rintamasadeannoksen lounaasta alueelle; runsaspilvisyys jatkui ja sateet tulivat lumena ja räntänä, mutta saaristossa myös vetenä. Sademäärät eivät olleet suuria. Etelä-lounaistuuli oli ajoittain navakkaa. Lämpötila oli korkeimmillaan yöllä edeltäneen keskiviikkoillan lukemissa, mutta loppupäivän aikana oli asteen pari kylmempää; lievä suojasää jatkui keskeytyksettä vain etelärannikolla-lounaassa.

Perjantaina 30.1. läntisen matalapaineen etelään venyminen käänsi kohtalaisia - aluksi ajoittain navakkoja tuulia tarkastelualueella enemmän eteläkaakkoon; heikkotuulisinta oli iltapäivällä. Siihen liittyen ilmamassa kuivahti sen verran, että pilvipeite rakoili paljonkin etenkin etelärannikolla - kaakossa iltapäivän - alkuillan aikana ja vain vähäisiä lumisateita / -kuuroja tuli siellä täällä päivän mittaan. Samalla ilmamassa kylmeni iltaan mennessä sen verran, että koko alueella pakasti lievästi saaristoa lukuun ottamatta; loppuillalla nollakeli - lievä suojasää alkoi taas vallata alaa etelästä käsin vähitellen.

Lauantaina 31.1. etelä-kaakkoistuuli voimistui ajoittain kovaksi ja runsaassa pilvisyydessä etelä-kaakosta käsin alkoi muodostua ja tulla lumi-räntäsateita alueelle; sademäärät jäivät kuitenkin monin paikoin ennustettua selvästi vähäisemmiksi, mutta etelärannikon tuntumassa satoi illalla ajoittain sakeahkosti. Ennen sateita ja niiden mukana eteläkaakosta tuli kosteampi ja leudompi annos utuineen melko tasaisesti, joten lämpötilat vaihtelivat koko päivän ajan sisämaan nollakelistä etelärannikon tienoon lievään suojasäähän.

Sunnuntaina 1.2. tuulet aluksi heikkenivät etelästä alkaen ja kääntyivät enemmän itään; loppupäivällä matalapaineen keskusalueen saapuminen tyynnytti tuulet osassa aluetta kokonaan, mutta etelärannikolla - kaakossa virisivät ajoittain etelän ja lännen väliset tuulet. Koko ajan oli runsaspilvistä, utuista ja sadealue jäi hajanaisena tarkastelualueen ylle koko päiväksi siten, että sateen voimakkuus vaihteli ajallisesti ja paikallisesti heikosta runsaahkoon, ja hetkittäin oli poutaa - Sademäärät jäivät kuitenkin ennustettua heikommiksi, mutta uutta lunta kertyi keskimäärin 5 - 10 cm. Lämpötila jäi edelleen koko päiväksi suunnilleen ennalleen joko nollakelinä tai etenkin etelärannikon tuntumassa ajoittain lievänä suojasäänä.

Sääennustetta viikolle 6 suursäätilallisena analyysinä Euroopan mittakaavassa >>

Tänään maanantaina tuo em. matalapainesysteemi on pysynyt vielä lähes ennallaan ja Fennoskandiassa matalapaineen osakeskus on jäänyt Itämeren - Etelä-Suomen päälle. Sen itäpuolella Mustaltamereltä Suomen itäpuolelle on jäänyt pohjoiseen siirtyvien erittäin leutojen matalapaineen osakeskusten vyöhyke, missä ensimmäinen on siirtynyt tänään ma aikana reittiään läpi pohjoiseen n. Moskovan seudun kohdalta vesi-lumisateineen. Samalla heikompaa ja hajanaisempaa matalapaineiden osakeskusvyöhykettä on muodostunut Britteinsaarten länsipuolitse Välimeren keskivaiheille ja sikäläisittäin talvisen kylmä sää on siellä jatkunut. 

Jatkossa tällä viikolla 6 ti - to välillä tuo Fennoskandian matalapaine heikkenee ja Välimeren keskivaiheille voimistuu iso ja voimakas matalapaine rankkasateineen; vuoristoissa paljon uutta lunta! Lisäksi Mustaltamereltä siirtyy vielä pieni matalapaine Moskovan seudun / itäpuolensa tienoille. Samalla Britteinsaarten länsireunalle vahvistuu korkeapaine, mistä muodostuu lounais-koillissuunnassa korkeapaineen selännettä Skandinaviaan - Tämän myötä Fennoskandiaan tulee kohtalaista pakkasta (Lapissa ankaraakin) ja myös laajasti manner-Euroopassa ja Britteinsaarilla jatkuu kylmä talvisää pohjoisen ja idän välisissä tuulissa ja yöpakkasissa paikallisten lumikuurojen kera. Myös Länsi-Venäjän pohjoisosissa kylmenee ja pakkaset voivat ankaroitua siellä taas -30 asteen kylmemmälle puolelle; sen sijaan Länsi-Venäjän eteläosissa pakkaset pysyvät vain heikkoina ja lähempänä Mustaamerta jatkuu hyvin leuto plussakeli.

Viikon 6 loppupuolella vakiintuu sitten tilanne, missä korkeapaine säilyy vahvana noin Britteinsaarten tienoilla - vähän sen länsi- / luoteispuolella jatkaen kylmän poutaista säätä siellä, ja siitä ulottuu ajoittain selännettä talvisen kylmänä itään manner-Eurooppaan, missä myös päiväpakkaset yleistyvät. Samalla tuon korkeapaineen pohjoispuolella asettuu voimakkaiden ja liikkuvien matalapaineiden reitti vyöhykkeelle Grönlannista Lapin yli itäkaakkoon; tämän myötä Fennoskandiaan tulee matalapaineiden liikkeiden mukaan leutojen ja Föhn-ilmiön lämmittämien länsivirtausten ja pohjoisesta pistäytyvien kylmän purkausten vaihtelua. Sateita lumena-räntänä tulee etenkin Lappiin, missä yli metriset hanget siten sen kuin yleistyvät. 

Länsi-Venäjällä jatkuu ajoittaiset lumisateet ja yhtäältä ankarampaa pakkasta pääsee kielekkeenä pohjoisosistaan etelämmäksi, mutta toisaalta Fennoskandian puolelta tuleva leudompi Föhn-sää siirtää ankarimpia pakkasia idemmäksi Uralille; Mustanmeren tienoilla / pohjoisreunalla kylmenee hieman talvisemmaksi.

Välimerellä Italian - Balkanin tienoot saavat aluksi edelleen rankkasateita ja tulvavaaraa tulee olemaan, mutta viikon loppua kohden ko. matalapaine heikkenee ja siirtyy lähemmäksi Mustaamerta - Tämä matalapaine aiheuttaa manner-Euroopan talvi-ilmamassaan liittyen paikoin runsaita lumisateita vuoristojen lisäksi myös muutoin vyöhykkeellä Alppien tienoilta Mustanmeren länsipuolelle ja Itä-Euroopan eteläosiin.

Sääennustetta Etelä-Suomen tarkastelualueelle tarkemmin >>

Maanantaina 2.2. Tänään tarkastelualueen ylle jäänyt matalapaine on jatkanut osassa aluetta ajoittain kokonaan tyyntä, muutoin vaihtelevatuulista sekä runsaspilvistä ja ajoittain lumi-räntäsateista säätä; etenkin tyynillä alueilla on ollut myös utua - paikoin sumua. Sateissa on ollut myös taukoja ja sademäärät ovat olleet kohtalaisia; uutta lunta on tullut yleensä n. 5 - 10 cm edellispäivän lisäksi, yksittäisillä paikoilla enemmänkin 20 cm:n tienoille saakka. Vetisintä sade on ollut etelärannikolla. Lämpötila on ollut yhä sijoillaan n. nollakelistä lievään suojasäähän, mutta nyt illalla sisämaassa on alkanut lievästi pakastumaan.

Tiistaina 3.2. matalapaine heikkenee ja vetäytyy tarkastelualueelta etelälounaaseen; sen myötä tyyni alue poistuu ja tilalle tulevat heikot - kohtalaiset etelätuulet, jotka kääntyvät myöhemmin kaakkoon-itään. Aluksi jatkuu yhä runsaspilvinen ja ajoittain / paikoin heikosti - kohtalaisesti lumisateinen / lumikuuroinen sää. Iltaan mennessä poutaantuu ja pilvipeite voi alkaa rakoilla. Lämpötila on sisämaassa -1 ja -5 asteen välillä ja viimeistään iltaan mennessä etelärannikon lievä suojasää päättyy pakastumiseen.

Keskiviikkona 4.2. tuuli on heikkoa ja vallitsee enimmäkseen idän puolelta. Alapilvisyys on edelleen runsasta, mutta rakoilee ajoittain. Lumisateita voi tulla paikoin heikosti, mutta yleensä on poutaa. Lämpötilat laskevat jo yöllä siten, että sisämaassa päädytään -5 ja -10 asteen välille ja etelärannikolla - lounaassa pysytään enimmäkseen -2 ja -5 asteen välillä; iltapäivällä voi olla parisen astetta leudompaa, mutta ainakin itäkolkassa voi kylmetä illalla selvästi -10 astetta ankarampiin pakkasiin.

Torstaina 5.2. korkeapaineen selänne siirtyy luoteesta-pohjoisesta alueen ylle ja tuulet tyyntyvät. Pilvisyys voi kuitenkin jäädä runsaaksi ja / tai vain osittain rakoilevaksi, mikä hillitsee silloin yölämpötilojen laskua - Lämpötila pysyneekin muutoin sisämaassa -5 ja -10 asteen välillä ja etelärannikolla - lounaassa -2 ja -5 asteen välillä, mutta itäkolkassa voi olla joka tapauksessa selvästi kylmempää ja vähäpilvisessä tilanteessa yöllä muuallakin voi olla em. lukemia n. 5 astetta kylmempää... Mainittakoon, että todennäköisesti jo illalla alkaa lauhduttava länsituuli viritä.

Perjantaina 6.2. Lapin pohjoispuolitse itään liikkuva voimakas matalapaine voimistaa tarkastelualueella jo yöllä länsi-luoteistuulen navakaksi ja samalla yöllä - aamulla heikko lumi-räntäsadealue siirtyy alueen yli itään. Loppupäivällä voimakas länsi-luoteisvirtaus jatkuu ja on poutaa pilvisyyden vaihdellessa Föhn-tilanteelle tyypillisesti. Lämpötila kohoaa nopeasti aamuun - keskipäivään mennessä jo koko alueella suojan puolelle; länsiosissa mahdollisesti jopa +2 ja +5 asteen välille tai hetkeksi hieman +5 asteen ylikin. Illalla voi vähäpilvisessä tilanteessa pakastua paikoin lievästi uudelleen.

Lauantaina 7.2. Norjanmerellä edellisiltana näyttää muodostuvan voimakas matalapaineen osakeskus, joka siirtyy voimistuvana ko. päivän aikana Suomen keskiosien yli itäkaakkoon - Tämä saattaisi tuoda jopa myrskytilanteen! (Myöhemmin tarkennusta...), mutta joka tapauksessa päivän aikana tapahtunee voimakas- ja puuskatuulinen Föhn-virtauksen vaihtuminen kylmään pohjoistuuleen. Pilvisyys olisi vaihtelevan runsasta ja matalapaineen siirtymisen mukana voisi tulla lumisateita hajanaisesti / kuurottaisesti. Lämpötila olisi aluksi pääasiassa suojan puolella; länsiosissa mahdollisesti lähellä +5 astetta, mutta illalla koko alueella pakastuisi nopeasti.

Sunnuntaina 8.2. vallinnee aluksi itään etääntyvän voimakkaan matalapaineen jälkipuolen voimakaspuuskainen ja lumikuuroineen vaihtelevapilvinen pohjoisvirtaus, joka heikkenee iltapäivään mennessä. Iltapäivällä olisi vähäpilvinen ja heikkotuulinen lyhyt vaihe, mutta illalla Grönlannista Lappia lähestyvä uusi voimakas matalapaine alkaisi tuoda uuden hyvin leudon ja Föhn-ilmiön lämmittämän länsivirtauksen alueelle lumi-vesisadealueen kera... Lämpötila laskisi aluksi aamuun mennessä sisämaassa -5 ja -10 asteen välille - idässä kylmemmäksikin ja etelärannikolla-lounaassa -2 ja -5 asteen välille; iltapäivällä aurinko jaksaisi lämmittää muutaman asteen, mutta illalla tapahtuisi lännestä alkaen taas nopea suojasääksi leudontuminen...

Saatan tehdä loppupään ennusteisiin päivityksen tulevaan torstaihin mennessä, koska varsinkin pe-su aikaiset säätilanteet saattavat muuttua selvästikin; mm. em. tilanteiden myöhästymistä voi tulla....

Luontohavaintoja Etelä-Suomesta viikolta 5 ja ennusteena viikolle 6 >>

Lumipeitteen paksuuserot ovat säilyneet ja jopa korostuneetkin päättyneen viikon 5 aikana tarkastelualueen sisämaan ja etelärannikon - etenkin lounaiskolkan välillä - Aluksi lumipeitetilanteet pysyivät lähes ennallaan viikonloppuun saakka, missä lounaissaaristossa ja Varsinais-Suomen rannikolla oli lähinnä vain laikuttain lunta ja muutoin lumipeitettä oli siten, että Satakunnan - Varsinais-Suomen alueella ja Uudenmaan rannikolla oli 2 - 10 cm lumipeitettä paikoin pienille aukoille sulaneena. Siitä noin vyöhykkeelle kaakonkulma-Lahti-Hämeenlinna-Porin pohjoispuoli lumipeite oli vakiintunut 10 - 25 cm:n välille ja sen vyöhykkeen pohjoispuolella yli 25 cm:n hanget olivat yleisiä.

Mutta la-su aikaiset lumi-räntäsateet muuttivat tilannetta siten, että lounaiskolkassa-etelärannikolla saatiin muutama sentti uutta lunta ja yli 25 cm:n lumenpaksuusvyöhykkeen raja siirtyi etelään n. linjalle Pori-Salo-Mäntsälä-Kotka. Nyt viikon 6 alussa lumikertymää on edelleen tullut ja tulossa sen verran, että n. 5 - 10 cm voi tulla lumipeitteisiin lisää kertymää, yksittäisillä paikoilla enemmänkin jopa 20 cm:n tienoille saakka, jolloin kokonaislumipeitteen paksuus lähestyy sisämaassa puolta metriä! 

Satanut lumi on ollut märkää varsinkin rannikolla-lounaassa ja suojasää on ollut vallitsevaa, joten tulevassa pakkasvaiheessa lähes koko lumihagesta tulee taas jäisen kovaa ja tiivistä massaa varsinkin pohjaosiltaan; etenkin sisämaassa osa viimeksi sataneista päällimmäisistä kerroksista ovat kuohkeampia. Lumihangen vesiarvot ovat kokonaisuudessaan suuria.

Tästä viime päivien märästä lumikertymästä on ollut suuri ilo maisemien kaunistajana, koska etenkin sisämaassa heikoissa tuulissa ja nollakelissä puustot ovat saaneet runsasta lumikuorrutetta kaikkia lehtipuitakin myöten! - Puustolumisuus säilyy upeana tuohon pe Föhn-tilanteeseen saakka, mutta se sulaa ja varisee sitten nopeasti pois.

Tuossa viikon lopun Föhn-leutoudessa tapahtuu myös lumipeitteen sulamista, mutta todennäköisesti yllättävän vähän, koska ensinnäkin ilmamassa on silloin varsin kuivaa ja toisekseen lumihangen em. tiivis ja kova koostumus tekee siitä hitaasti sulavaa - Lähinnä länsiosien eniten Föhn-tilanteen lämmittämällä alueella voi sattua yli 5 sentin verran hankien alenemista... Uutta lunta sataa korkeintaan n. parin sentin verran viikonlopun sadealueista.

Routatilanne on jäänyt ja jäämässä yhä merkittävämmin normaalista jälkeen, kun vallinneet leudot säät ovat jatkaneet roudan sulattamista alta päin ja toisaalta tulevassa pakkasvaiheessa etenkin sisämaan paksujen hankien eristävä suojaus on sen verran merkittävää hangen kovasta koostumuksesta huolimatta, että lisää routaa ei juurikaan muodostu - Roudan syvyys on täten jäänyt ja jää edelleen pääasiassa alle 10 cm:n ja vain paikoin se voi olla sitä paksumpaa. Joillakin alueilla routaa on edelleen lähes olemattomasti.

Vesistöjen jäätilanteet ovat myös pysyneet ajankohdan normaaleista paljon jäljessä ja jäät ovat monin paikoin heikkokantoisia; esim. Hämeenlinnan Vanajavedellä moottorikelkkailukokeilut ovat estyneet. Tällä viikolla 6 ei ehdi juurikaan tapahtua uutta jäätymistä tuossa pakkasvaiheessa - Järvissä jäiden paksuudet ovat pysyneet ja pysyvät pääasiassa 20 ja 30 cm:n välillä; etenkin virtapaikoilla on ollut loskaisuutta ja sulia aukkoja ja siihen tulee vain tilapäistä uudelleen jäätymistä tuosta pakkasvaiheesta. Paksulumisten jäiden alla jäätyminen on pysähtynyttä ja osittain sulavaa joka tapauksessa. Osa jäästä on edelleen ns. kohvaa ja viimeaikaisten suojasäiden - märkien sateiden tuottamien lumi-loskakerroksien nyt taas jäätyessä sitä muodostuu lisää mm. vanhojen jäiden päälle. Joet ovat olleet osittain sulia, mutta virtaamiltaan normaaleita.

Merellä jäätymistilanteet ovat pysyneet lähes ennallaan eikä tälläkään viikolla 6 ehdi juurikaan muutosta tulla tuosta pakkasvaiheesta - Jäätä on ja tulee olemaan vaihtelevasti ja heikosti Suomenlahdella ja Selkämerellä vain sisälahdissa ja Saaristomeri pysyy yhä sulana; Suomenlahden itäosissa rannikolla tosin on pysynyt edelleen myös 5 - 20 cm paksua jäätä. Ulappavesien pintalämpötilat ovat pysyneet +1 ja +4 asteen välisissä lukemissa eikä tähänkään ole tulossa mainittavaa muutosta eli jäätymiskehitys on pysähtynyttä ja erityisesti juuri merijäät tulevat siksi olemaan pinta-alaltaan erityisen vähäisiä normaaliin nähden - Tähän aikaan normaalisti esim. Suomenlahden pitäisi olla jo ulappaa myöden kokonaan jään peitossa.

Mainittakoon vielä lopuksi kasveihin liittyen, että tämä keskimääräistä leudompi talvi on edelleen edesauttanut jo viime syksyn aikana esille tulleita pajujen kissavaiheisia norkkoja hitaaseen kasvuun mm. päättyneen tammikuun aikana eli monin paikoin pajukoissa (Salix sp.) nähdään jo runsasta kissamäärää. Leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukinnan alut eivät ole kuitenkaan vielä ajankohtaisia, vaikka hedenorkoissaan on jo havaittu hieman notkeutumista ja värimuutoksia. Turun yliopiston aerobiologian yksikön Siitepölytiedote tosin mainitsee jo pähkinäpensaan lievää siitepölypäästön mahdollisuutta!

Sääennustepäivitys perjantaina 6.2.2015 klo. 13:25: Olen viivytellyt ennustepäivityksen laatimista, koska la-su ajaksi näkyvissä olevan myrskyn luonteen tarkentumista piti seurailla sen verran tähdellisesti - Melkoinen myräkkä sieltä onkin tulossa!...

Mutta sanottakoon tässä ensin lyhyesti tähän mennessä toteutuneesta säästä tällä viikolla, että tuo lyhyt pakkasjakso jäikin hyvin vaisuksi, koska idästä pyrkinyt virtaus jäi heikoksi ja taivaalle jäi paksu alapilvikansi sumupilvinä ehkäisemään kylmenemistä. Samalla säilyi myös lumikuuroja monin paikoin. Niinpä pakkaset jäivät sisämaassakin itäkolkkaa lukuun ottamatta -1 ja -5 asteen välille; etelärannikolla-lounaiskolkassa oli ajoittain edelleen jopa nollakeliä.

Tänään perjantaina aivan ennustettuun tapaan on alkanut vallitsemaan yön-aamun lumisateiden jälkeen vaihtelevapilvinen ja leuto luoteistuuli Föhn-ilmiön lämmittämänä; päivälämpötila kohoaa +2 ja +5 asteen välille.

Huomenna lauantaina Norjanmerellä - Lapin luoteiskulmalla on jo kehittymässä hyvin raju myrskymatalapaine, joka tuo jo ko. päivänä Norjaan ja Ruotsiin keskiosapainotteisesti hirmumyrskytuulia ja vakavia tuhoja! - Matalapaine jakautuu kahtia, missä eteläisempi osakeskus siirtyy noin Perämeren kohdalta kaakkoon ja sen länsipuolella pohjoistuuli voimistuu myrskypuuskaiseksi myös (Etelä)-Suomessa; voimakkaimmat myrskypuuskat ovat mahdollisesti jo lauantain illasta alkaen länsiosissa ja laajemmin sunnuntain yön-aamun aikana. Ennusteissa maa-alueille voi olla odotettavissa selvästi yli 20 m/s pyyhkiviä puuskia, jotka aiheuttavat mm. puustotuhoja ja sähkökatkoja!... Palaan todennäköisesti myrskyseurannassa asiaan.

Muutoin tuo lauantain sää on sellainen, että ennen myrskyvaihetta länsi-luoteistuuli puhaltaa navakka-kovapuuskaisesti ja pilvisyys on vaihtelevan runsasta; seassa esiintyy räntä-lumikuuroja ja lämpötila on +1 ja +4 asteen välillä. Edeltävänä yönä vähäpilvisessä tilanteessa etenkin sisämaassa voi tilapäisesti pakastaa lievästi. Illalla tuo myrskyalue voi tuoda lisää lumikuuroja hetkellisen poutaantumisen jälkeen ja lämpötila alkaa laskea pakkaselle.

Sunnuntaina yöllä-aamulla tuo myrskyinen pohjoistuuli siis raivoaa ja vaihtelevassa pilvisyydessä voi olla lumikuuroja seassa; lämpötila laskee -1 ja -5 asteen välillä. Iltapäivän mittaan pohjoistuuli alkaa heiketä, mutta puuskat voivat vielä olla ajoittain kovia-myrskyisiä. Pilvisyys jatkuu vaihtelevana, mutta sateita ei enää tule. Päivälämpötila pysyy -1 ja -5 asteen välillä. Illalla lännestä tulee heikko korkeapaineen selänne, missä pohjoistuulet tyyntyvät nopeasti lännestä alkaen ja sää selkenee. Samalla pakkanen kiristyy -5 ja -10 asteen välille sisämaasta alkaen.

Sitten su-ma välisenä yönä on todennäköisesti tyynituulinen ja selkeäsäinen vaihe juuri ennen maanantain aamulla lännestä käsin alkavaa uutta leutoa länsivirtausvaihetta - Ko. yönä lämpötilat saattavat siksi laskea hetkeksi varsin alas eli sisämaassa -15 asteen vaiheille ja etelärannikollakin -10 asteen kylmemmälle puolelle. Kuitenkin jo maanantain iltapäivällä suojasää vallannee alaa taas nopeasti heikon lumi-räntäsadealueen myötä.

Tuollainen leuto länsivirtaustilanne näyttääkin sitten jatkuvan keskeytyksettä jopa ko. ensi viikon 7 torstaihin saakka, koska korkeapaine jatkuu vahvana Länsi- ja Keski-Euroopan yllä ja hyvin voimakkaat liikkuvat matalapaineet pysyvät pohjoisella reitillä Grönlannista / Islannista Norjanmeren kautta Barentsinmerelle - Tiedossa on siis mm. juuri Föhn-ilmiön leudontamaa poutasäätä ja siten aikalailla keväisen oloista... Tarkemmin asiasta seuraavassa sääraportissani.

No comments: