Friday, May 01, 2015

Vapun 2015 tunnelmia Hämeenlinnassa: Kasvukauden tilannekuvia ja vappuhumua keskustorilla

Olen viettänyt tämän vuoden Vappua Hämeenlinnassa hyvin rauhallisesti ja ilman kunnollista juhlantuntua - Suurena syynä on juuri se, ettei juhlan aihetta ole Suomen meneillään olevassa hyvin vakavassa kriisissä länsieliitin hegemoniapakkomielteen rappiottavan ja vaaraa lisäävän prosessin takia. 

Osaltaan myös siksi blogikirjoittamiseni on ollut edelleen tukossa, vaikka viimeksi lupailin aktiviteetin nousua. Tilanne on ollut mm. juuri se, että eduskuntavaalien jälkeinen inhottava ja sairas ilmapiiri on vaikuttanut minuun masentavasti ja lamaannuttavasti; tällaisena ns. "höpsönä" luovana sieluna minuun vaikuttaa ilmapiirien luonteet ja sisällöt toki vahvasti. Olkoon niin!...

Tässä palaan kuitenkin piristävästi luonnonolosuhteiden kauneutta havainnollistaen, mikä on aina hyvää vastalääkettä tavalla taikka toisella moneen...

Alla on tänään Vappupäivänä 1.5.2015 Hämeenlinnassa ottamiani valokuvia 8 kpl., joissa havaitaan kasvukauden kehitysasteen olevan hitusen etuaikaista verrattuna Etelä-Suomen normaalitilanteeseen. Viime vuoden Vappuna kasvukausi oli selvästi enemmän edellä normaaliaikataulusta ja vertailuksi laitakin tähän linkin viimevuotiseen valokuvahavainnollistukseeni Vapun kasvuolosuhteista: Vapun 2014 erityisen etuaikainen kasvukauden tilanne Etelä-Suomessa: Kasvivalokuvataidettani havainnollistuksena.

Tällä kertaa Vapun säätilanne loi hienoa tunnelmaa valokuvaamiseen, kun tänään Etelä-Suomessa taivaan on peittänyt varsin tasaisesti harso- ja verhopilvikerros, minkä läpi aurinko on päässyt kuultamaan keltaruskeaa valoa - Tämä on luonut maisemaan hienosti sameaa ja kultaista tunnelmaväriä. Lisäksi ilmamassa on lämmennyt toissapäivän jopa räntäsateista voimakkaassa etelä-kaakkoistuulessa ihan kesäistä tuntuakin sisältäväksi, ja päivälämpötila onkin kohonnut täällä sisämaassa jopa +15 asteen vaiheille.


Kasvukauden tilannetta ja vappuhumua Hämeenlinnassa 1.5.2015 >>


Vapputunnelmia Hämeenlinnassa 1.5.2015; alkanutta metsävaahteran (Acer platanoides) kukintaa

Alkanutta metsävaahteran (Acer platanoides) kukintaa kuvattuna Lukiokadun varrella ja pääkirjaston vieressä Hämeenlinnassa perjantaina 1.5.2015; viimevuotiseen havainnollistukseeni verrattuna ko. kukinta on tässä selvästi vähäisempää vielä. Muista puista kukinnan on aloittanut mm. vuorijalava (Ulmus glabra) sekä etelärannikolla kaikkein lämpimimmillä paikoilla lehdettömänä kukkivat magnoliat (Magnolia sp.) ja hieman jo rusokirsikkakin (Prunus sargentii).


Vapputunnelmia Hämeenlinnassa 1.5.2015; vappuhumua keskustorilla

Vappuhumua Kirkkopuistossa ja keskustorilla kuvattuna perjantaina 1.5.2015 Hämeenlinnassa; monia ihmisiä ei ole näyttänyt yhtään haittaavan maamme kriisi juhlimista hillitsevästi... tai juhlinnalla onkin juuri rooli olla vaaran ja rappion tuntua piilottava sumennusmekanismi (uutisten perusteella juhlameininki näyttää yhä runsastuneen)... Tuo nurmikoiden smaragdinvihreys on nyt päässyt tavanomaista enemmän esille viime päivien poikkeuksellisen runsaiden vesisateiden ansiosta.


Vapputunnelmia Hämeenlinnassa 1.5.2015; orvokkeja (Viola cv.) Kirkkopuistossa

Muutama päivä sitten istutettuja orvokkeja (Viola cv.) muistomerkin luona Kirkkopuiston Raatihuoneenkadun puoleisella sivulla kuvattuna perjantaina 1.5.2015 Hämeenlinnassa; tällä kasvupaikalla ns. kesäkukkia edeltävien orvokkien väritys on valittu perinteisesti joka vuosi valkoiseksi. Tuo oikealla oleva puu on metsävaahtera, jossa nähdään lievää kellertävää kukinnan alkua. Vasen puupari on myöhemmin heräävä puistolehmus (Tilia X vulgaris).


Vapputunnelmia Hämeenlinnassa 1.5.2015; rantanäkymää Vanajavedellä

Päivänliljojen (Hemerocallis cv.) - kahta lajia - raikasta uuden kasvun vihreyttä ja veneilykauden alun vappuisa ilmentymä kuvattuna perjantaina 1.5.2015 Hämeenlinnassa; perennoista pisimmällä kasvussaan olevat päivänliljat ovat aina ensivihertymisen aatelia, kun puusto ei ole vielä kunnolla lehteentulon vaiheissa. Muutoin sama koskee punaisena maasta nousevia pioneja (Paeonia cv.).


Vapputunnelmia Hämeenlinnassa 1.5.2015; näkymää Ystävyydenpuistoon Vanajavedellä

Perenna- ja sipulikasvien sekä pensaiden vetreää kasvua Ystävyydenpuistossa kuvattuna perjantaina 1.5.2015 Hämeenlinnassa; tulppaanit (Tulipa cv.) ja tarhakurjenmiekat (Iris Germanica-ryhmä) ovat tuossa ensikasvussaan myös maisemia ensimmäisenä hienosti viherryttäviä elementtejä, kuten tuo aitana kasvatettava taikinamarjakin (Ribes alpinum). Sen sijaan vasemman reunan seppelvarpu (Stephanandra incisa) on myöhäisempi vihertyjä.


Vapputunnelmia Hämeenlinnassa 1.5.2015; järvenrantakasvillisuutta Vanajavedellä B

Rantakasvillisuuden nuorta kasvua Vanajaveden äärellä kuvattuna perjantaina 1.5.2015 Hämeenlinnassa; pajun (Salix sp.) lehtisilmut ovat avautuneet selvälle tötterövaiheelle, mutta heinäkasveista osa on vielä vain vähän vihertyneitä huolimatta mm. nurmikoiden normaalia vihreämmistä tilanteista. Samaan aikaan yleisistä puista varhaisimmat koivut (Betula sp.) ovat avautuneet pienelle hiirenkorvalle; eniten Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.


Vapputunnelmia Hämeenlinnassa 1.5.2015; järvenrantakasvillisuutta Vanajavedellä A

Rantakasvillisuuden nuorta kasvua Vanajaveden äärellä kuvattuna perjantaina 1.5.2015 Hämeenlinnassa; ruohovartisista kasveista loppukeväällä / alkukesällä kukkivat lajit ovat luonnossa pisimmällä vehreydessään, kuten tässä lupiinit (Lupinus polyphyllus) sekä muutoin mm. vuohenputki (Aegopodium podagraria) ja nokkonen (Urtica dioica). Tämä lämmin eteläluiska on kiihdyttänyt jopa voikukkia (Taraxacum offocinale) kukinnan alkuun.


Vapputunnelmia Hämeenlinnassa 1.5.2015; orvokkeja (Viola cv.) kävelykatu "Reskalla"

Muutama päivä sitten istutettuja orvokkeja (Viola cv.) kävelykatu "Reskalla" eli Raatihuoneenkadulla kuvattuna perjantaina 1.5.2015 Hämeenlinnassa; tässä kukka-altaassa kesäkukkia edeltävät orvokit ovat vaihdelleet väritykseltään vuodesta toiseen - joskus on ollut mm. keltaisia värejä, mutta nyt oranssi on teemana. Muista viljellyistä ruohovartisista kasveista näyttävästi kukinnassa ovat olleet jo pitkään mm. monet narsissit (Narcissus cv.) ja sinililja (Scilla siberica).


PS 1.: Yritän tästä viikonlopusta alkaen keskittyä viimein enemmän bloggaamiseen; katsotaan mihin se voisi riittää...

PS 2.: Koska tässä kyseessä on varsin paljon luonto- ja sääkirjoitus, niin vihjattakoon tähän loppuun tulevasta säästä, että joissakin ennustemalleissa on alkanut näkymään ensi viikon 19 loppupuolelta alkaen jopa kesäistä lämpöaaltoa - Vihjettä on siitäkin, että se voisi äityä jopa pitkäkestoiseksi (jatkuisi seuraavallakin viikolla 20) ja voimakkaaksi (lopulta mahdollisuuksia jopa helteelle!...). Tuollainen tilanne alkaisi syntyä kesälämpöä suosivaksi klassisella suursäätilan ilmanpainejakaumalla: korkeapainetta Suomen päällä / itä-koillispuolella ja matalapainetta länsi-lounaispuolella...

No comments: