Otan tässä hieman esille suunnitelmiani ja aikomuksiani Viikon kasvivalokuva -sarjani tapaan ns. telakalla olleen sääraporttikirjoittamiseni tiimoilta - Samalla käytän tätä kirjoitusta myös tulevan kesäsään ennustamiseen, kun Etelä-Suomessa on ihmetelty koko loppukevään ja alkukesän poissa olleita kunnon lämpöaaltoja ja helteitä. Niin kasvinviljelijöitä kuin lomalaisia varmasti kiinnostaakin, pysyykö samanlainen viileä / viileähkö kesäsää myös jatkossa ennallaan.
Noiden sääraporttieni suhteen olen tullut siihen johtopäätökseen, että niiden teko pitkästi kirjoittamalla on ollut liian vaivalloista ja se on tullut tiensä päähän - Varsinkin, kun ajankäyttöäni on syytä tarkistaa paremmaksi, ja kun sekä länsimaailman että Suomen erittäin vakava tilanne on vaatinut yhteiskunnallispoliittisessa aktivismissani erityisen intensiivistä luonnostelu-, tutkimis- ja havainnollistamistoimintaa viime viikkoinakin edelleen, mitä olen käytännöllisimmin halunnut tehdä facebook-seinälläni.
Niinpä päätin hiljattain muuttaa näiden sääraporttien tekoa aikaisempaa paljon kuvallisempaan suuntaan, jolloin pääsen luopumaan paljosta kirjoittelusta ja siten niitä on helpompaa ja nopeampaa tehdä aikaisempaan nähden - Jatkossakaan aikaa ja resursseja ei liene käytössäni liiemmin näihin puuhiini...
En kuitenkaan ole halunnut kokonaan luopua näistä oman eksperttipiirini asioiden esille tuomisista, koska mielestäni tässä länsirappion tilanteessa on myös oleellista, että itse kukin pyrkisi näyttämään arkensa, osaamisensa, tietojensa ja taitojensa edustamia hyviä asioita, koska niillä ja sillä asenteella on rooli osoittaa länsimaisten arvojemme ja toimintatapojemme kestävyyttä ja edistyspotentiaalia meneillään olevia eliittihegemonian ja imperialismin tuhoavia ja näivettäviä hyökkäyksiä vastaan! - Pyrin olemaan omalta osaltani siinä esimerkkinä edelleen, ja siksi on nähtävä vaivaa ja uhrautumista yhteiselle asialle silläkin tavalla!
- Mietipä sinäkin lukijani, miten voisit omalta osaltasi edistää länsimaisen kulttuurin säilymistä ja parantumista tuossa katsannossa kaiken kansan nähtäväksi ja pureskeltavaksi! > Tieto on jakamista eikä piilottamista varten!
Viime viikkoina olen testaillut noiden sääraporttien uusia tekometodeja täällä blogissani luonnospostauksina - Olen etsinyt internetistä siihen soveltuvia sääkartta-aineistoja, joista voisin liittää kuvia havainnollistaviksi elementeiksi sääpostauksiini ja korvaamaan siten ylenmääräistä tekstintekoa. Lisäksi olen miettinyt, kuinka voisin liittää sää- ja pilvivalokuvausprojektini parista myös havainnollistavaa kuvamateriaalia ko. toteutuneiden säiden kertomuksiin...
Tässä säätämisessä menee vielä aikaa, joten ehkä aikaisintaan heinäkuun aikana alkaisi paletti selviämään ja alkaisin sitten tekemään ja julkaisemaan myös noita viime viikkoina puuttuneita raportteja sen mukaan takautuvasti...
Seuraavaksi sääennustetta alkavalle ensi viikolle 26 ja alustavaa arviota siitä eteenpäinkin >> Tällä juhannusviikollahan on jatkunut edelleen varsin samanlainen sää kuin on ollut tuona lähes koko toukokuun ja kesäkuun alun aikana. Eli suursäätilassa on pysynyt kaava, jossa Pohjois-Atlantilta on ulottunut eri osakeskuksineen varsin pysyvää matalapaineiden reittiä lännestä / lounaasta Fennoskandiaan, joka on länsivirtaustyypillään pitänyt säätä vaihtelevan epävakaisena ja tasaisehkon viileänä / normaalileutona sekä siksi estänyt helleilmassoja tulemasta Suomeen sekä manner-Euroopan että Venäjän suunnilta.
Sääennustekarttoja katselemalla (mm. Weather Online Expert Charts) vaikuttaa koko alkavaksi viikoksi siltä, että tuohon em. suursäätilaan ei ole edelleenkään tulossa mitään oleellista muutosta - Matalapaineen painopiste asettuu Skandinaviaan, joka pitää helleilmamassat ulottumasta Venäjältä / Itä-Euroopasta Suomeen - Sen verran on kuitenkin muutosta aikaisempaan, että ilmamassa on hitusen lämpimämpää vallitsevissa etelän ja lännen välisissä virtauksissa, kun sekaan pääsee ajoittain kaakostakin tuulahduksia. Lämpötilojen osalta tämä tarkoittaa sitä Etelä-Suomeen, että öiden minimilämpötilat alkavat asettumaan pysyvämmin hitusen +10 asteen yläpuolelle ja päivien maksimilämpötiloissa tapahtuu vaihtelua poutahetkien reilusta +20 asteesta sateisempien tilanteiden +15 ja +19 asteen välille. Mutta sitä kuuluisaa +25 asteen ylitystä eli hellettä ei näytä tapahtuvan missään Suomessa.
Sateet tulevat olemaan aikaisempaa selvemmin kesäisten kuurosateiden tyyppiä, eli paikoin rankkoja ja samalla ukkosen mahdollisuuskin kasvaa jonkin verran. Sateiden tarkasta ajoittamisesta ei kannata puhua, mutta tyypillisestihän kesän kuurosateet keskittyvät iltapäiviin ja alkuiltoihin. Välillä tulevassa tilanteessa voi tulla tosin yhtenäisempiäkin sadealueita etelästä-lounaasta mihin vuorokauden aikaan tahansa eli ensi viikolla oikeastaan joka päivä voi sataa jonkin verran, mutta joka päivä myös aurinkokin pääsee pilkahtelemaan.
Kasvien viljelijöiden kannalta tämä sää tuleekin olemaan oikeastaan aika hyvää - Lämpöä riittää kohtuullisesti eikä kuivuutta pääse syntymään. Ehkä joissakin rankimmissa kuuroissa voi tulla hetkellisesti tulvimista / liikamärkyyttä, muttei oleellisen pahasti.
Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että alkavan viikon jälkeenkin joudutaan joka tapauksessa yhä odottelemaan ns. kunnon kesähelteitä - Ennustemalleissa on nimittäin silloin nähtävissä jopa matalapaineen vahvistumista Fennoskandiassa, mikä toisi yhä runsaampia sateita sekä karkottaisi helleilmamassoja jopa entistäkin etäämmäksi Suomesta eli ne sijoittuisivat lähinnä vain manner-Euroopan eteläosiin ja Välimerelle sekä idässä vain Mustanmeren ja Kaspianmeren läheisyyteen...
Niinpä tässä Juhannusaaton kuvapostauksessa (Kasviestetiikkaa touko-kesäkuun vaihteesta juhannusviikolle vuonna 2015 - Kasvukausi edennyt lievästi myöhässä normaaliaikatauluun nähden) havainnollistamani kasvukauden etenemistahti ei tule oleellisesti nopeutumaan tai muuttumaan normaaliaikatauluun nähden eli lievää viivettä normaaliin nähden säilyy - eteneminen on varsin normaalia heinäkuullekin tultaessa...
Sunday, June 21, 2015
Friday, June 19, 2015
Kasviestetiikkaa touko-kesäkuun vaihteesta juhannusviikolle vuonna 2015 - Kasvukausi edennyt lievästi myöhässä normaaliaikatauluun nähden
On Juhannuksen aika ja sen takia päätin virittää blogiini taas kasvikauneusryöpyn ottamieni valokuvien avulla, kuten on ollut edellisvuosinakin tapana. Samalla tämä on pahoitteluni ja korvaava hyvitykseni siitä, kun Viikon kasvivalokuva -sarjani on jäänyt jo useamman viikon aikana tekemättä ajan- ja innonpuutteen takia. Palaan kyllä tekemään sitäkin taas piakkoin takautuvasti!...
Nuo alla olevat valokuvani ovat peräisin neljältä eri ottokerralta - Ylimmäinen otos on kuvattu itse asiassa tänään juhannusaattona, mutta alemmissa kuvausajankohdat ovat seuraavat: Helsingin Meilahden arboretumissa 12.6.2015 otettuja kuvia on 13 kpl, Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa 6.6.2015 otettuja kuvia on 7 kpl ja jälleen Helsingin Meilahden arboretumissa 30.5.2015 otettuja kuvia alinna on 4 kpl.
Näissä kasvivalokuvissa ilmenee monen vuoden tauon jälkeen tällä kertaa kasvukauden jälkijättöisyys normaaleihin ajankohdan aikatauluihin verrattuna Etelä-Suomessa - Niinpä haluan tällä kuvakavalkadilla havainnollistaa sitä, miten tämä "poikkeuksellinen" tilanne on ilmennyt viimeisten n. 3 viikon aikana. Sitä varten tässä esittelemässäni kasvilajivalikoimassa on harvinaisuuksien joukossa myös muutamia yleisiä ja tuttuja lajeja referensseiksi tunnistamaan kehitysvaiheet.
Toisaalta tätyy todeta, että tämä kasvukauden etenemisen viive ei ole ollut kovin merkittävää, vaan se on ollut havaittavissa lähinnä vain sellaisilla lämpöä vaativilla eteläisillä puu- ja pensaslajeilla, joilla esim. lehteen puhkeaminen muutenkin on myöhäistä. Vaikka touko- ja kesäkuussa on nyt ollut pitkään tasaisen viileää ilman ainuttakaan kunnon lämpö- saati helleaaltoa, niin kasvukauden silti melko normaaliin etenemiseen on vaikuttanut edesauttavasti tuulisten ja runsaspilvisten säiden ylläpitämät melko leudot yölämpötilat.
Niinpä nyt Juhannuksena ja juhannusviikolla Etelä-Suomen luonnon tyypilliset ko. ajankohdan kukkijat ovat päässeet varsin normaaliin kukintavauhtiin, vaikkakaan eivät aivan täydessä kukintavaiheessa. Näitä ovat esim. juuri lupiinit (Lupinus polyphyllus), niittyleinikki (Ranunculus acris), ketohanhikki (Potentilla anserina), koiranputki (Anthriscus sylvestris) ja tietenkin puistoissa ja puutarhoissa juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia "Plena").
Normaaliin nähden viivettä havaitaan selvimmin mm. metsätammien (Quercus robur), myöhäisimpien haapojen (Populus tremula) ja varsinkin monien ulkomaisten puulajien lehtien vielä hitusen säilyneinä keskenkasvuisuuksina sekä etenkin niiden kesävihreyden jäämisenä vielä selvästi lopullisesta tummasta sävystä vajaaksi.
Samoin maaseudun viljapelloilla viileyden lisäksi touko- ja kesäkuussa olleiden runsaiden sateiden takia on syntynyt kasvussa selvempääkin viivettä, kun myös osa kevätkylvöistä viivästyi liikamärkyyden takia. Sen sijaan edellissyksynä oraantuneet ruis ja syysvehnä ovat kasvaneet vauhdikkaasti jo tähkälle kukintavaiheeseen.
Toisaalta voidaan myös todeta, kuinka runsaat sateet ovat edesauttaneet kasvua reheväksi ja vahvasti vihreäksi myös karuilla kasvupaikoilla ja lisäksi viileys on pitkittänyt monien lajien touko- ja kesäkuista kukintaa, jolloin juuri koristekasvimaailmassa on ollut tavanomaista enemmän estetiikkaa nautittavaksi >> Alla seuraavaksi kasvilajeittain tarkempia tilannekuvauksia.
Juhannusaaton 19.6.2015 kukintakuva Hämeenlinnasta >>
Juhannusruusun (Rosa pimpinellifolia "Plena") kukintaa perjantaina 19.6.2015 Hämeenlinnassa; ko. päivän kuurosateet olivat kastelleet kukkia sen verran, että niiden lisääntynyt paino sai ne hieman nuokuksiin.
Kasviestetiikkaa Helsingin Meilahden arboretumissa perjantaina 12.6.2015 >>
Marja-aronian (Aronia mitschurinii) kukintaa perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; nämä yleiset koriste- ja marjapensaat ovat kukkineet tänä vuonna erittäin runsaasti, joten marjasadosta odotetaan ennätysmäistä syksyksi... Nyt juhannusaattona tämä kukinta on jo lähes ohi, kuten mm. kotipihlajillakin (Sorbus aucuparia).
Marjaomenapensaan (Malus toringo var. sargentii) kukintaa untuvapilvien kera perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; tässä vaiheessa osa kukistaan oli jo aloittanut terälehtivarisemisen, mutta erityisen runsas kukintamäärä oli tullut myös tällä lajilla. Viime kesän heinä- ja elokuun helteet olivat olleet senkin ilmeisinä edesauttajina.
Kaunokuusaman (Lonicera X bella "Zabelii") kukintaa perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; monilla kuusamilla kukintamäärä ei ole ollut tällä kertaa erityisen runsasta, mutta osa niiden kukinnasta on säilymässä vielä nyt Juhannuksen aikanakin, vaikka niillä on melko sama kukinta-aika kuin jo kukinnan lähes päättäneellä kotipihlajalla (Sorbus aucuparia).
Katsura (Cercidiphyllum japonicum) ja untuvapilviä perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; tämän puun ensimmäisenä puhjenneet lehdet eivät olleet haalistaneet punertavaa kevätsävyään ko. vaiheessa vielä kokonaan pois, vaikka laji tunnetaan varhaisena lehteenpuhkeajana. Oksien kärjestä havaitaan työntymässä tyypillisiä uusia versoja uusine punaornanssisine lehtineen.
Surukuusia (Picea abies f. pendula) ja untuvapilviä perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; monilla kuusilla kesäkuun alkupuolella on ollut niiden "kerkkien" eli uusien vuosikasvainten raikkaimpien sävyjen vaihe, jolloin mm. metsissäkin monet kuusikot ovat vuoden vaaleimmissa asuissaan.
Metsämänty (Pinus sylvestris) ja kultakuusi (Picea abies f. aurea) untuvapilvien kera perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; erityisen kirkasta uusien vuosikasvainten eli "kerkkien" väri on ollut tietenkin metsäkuusen lajikkeella / muodolla kultakuusella. Monilla metsämännyillä on puolestaan ollut kesäkuun alkupuolella poikkeuksellisen runsasta hedekukintaa, joka on näkynyt mm. pinnoille kertyneinä siitepölymassoina ja männiköiden latvuksissa erikoisen kelta-ruskeavoittoisina sävyinä. Kuusilla kukinta jäi sen sijaan hyvin vähäiseksi eli käpyjä ei juuri ole tulossa.
Kiinansaarnin (Fraxinus chinensis var. rhycophylla) ja metsätammen (Quercus robur) lehteentulovaiheita perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; myöhään lehtiään esille kasvattavat puulajit ovat kasvukauden hitaahkon etenemisen takia korostuneet kesäkuun alkupuolella tavanomaista selvemmin vajaalehtisinä, kuten juuri monet tammet. Lisäksi eri aikaan lehteen puhkeavien lajien välillä latvustiheyksien ja värien kontrastit ovat pysyneet myös pitkittyneesti esillä ollen omalla tavallaan normaalia tilannetta pikantimpaa estetiikkaa - esim. juuri tuo kaksikko sitä ilmensikin hyvin.
Otatammen (Quercus palustris) puolilehtisyyttä perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; Suomessa kasvatettavista tammista myöhäisimmin lehteen on tullut tämä laji, minkä hienon heleän keltainen kevätväristys on toisaalta ollut juuri hitaahkon kasvukauden etenemisen takia normaalia pidempään hienosti esillä - Jopa 2 - 3 viikkoa, kun esim. hellesään sattuessa korkeintaan n. viikon.
Mustajalopähkinän (Juglans nigra) puolilehtisyyttä perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; jalopähkinöistä juuri tämä laji on myös muita sukunsa edustajia myöhäisempi lehteentulija, jolloin silläkin ilmenevä pikantti kevätväritys on ollut tällä kertaa normaalia upeampaa viipyilyssään. Muilla jalopähkinöillä oli tässä vaiheessa myös kukinta (mm. riippuvat hedenorkot), joka on samaan aikaan kuin kotipihlajalla (Sorbus aucuparia), pihasyreenillä (Syringa vulgaris), balkaninhevoskastanjalla (Aesculus hippocastanum) sekä tietenkin tässä kuvakavalkadissa esitellyillä lajeilla.
Alppikärhön (Clematis alpina) kukintaa perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; em. lajien kanssa samaan aikaan kukkiva alppikärhö on violettien kukkavärien aatelia ja harvoja juuri tähän aikaan näyttävästi kukkivia köynnöslajeja.
Keto-orvokin (Viola tricolor) kukintaa perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; Suomen luonnossa moniin runsaasti yleisiin ajankohdan kukkijoihin (mm. ne em. juhannusajan kukkijat) verrattuna melko harvakseltaan havaitaan myös tätä kukintaa, mutta esiintymispaikoillaan se voikin olla hyvin runsasta kuvan tapaan.
Keltajapaninangervon (Spiraea japonica "Goldmound") lehtiä perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; kevät- ja alkukesävärityksistä puiden ja pensaiden nuorissa lehdissä on otettava esille myös erityiset lajikevärit (vihreistä väreistä poikkeavat), jotka nekin ovat pysyneet tasaisen viileissä tämän kasvukauden alkuvaiheissa normaalia pidempään hyvin vahvoina / kirkkaina ilman nopeaa kesähaalistumista.
Atsalealajikkeen (Rhododendron cv.) kukintaa perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; valitettavasti tätä lajiketta ei ole nimetty ko. puistossa enkä ala tässä arvailemaa sitä, mutta päätin ottaa sen esimerkiksi atsaleakukinnan huikeasta upeudesta - ainakin Etelä-Suomen olosuhteissa voidaan kasvattaa uusien lajiketuotantojen ansiosta jo kymmeniä erilaisia atsaleoja rikastuttamaan juuri kesäkuun kasviestetiikkaa ja kukintaa.
Kasviestetiikkaa Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa lauantaina 6.6.2015 >>
Marjatanalppiruusun (Rhododendron Tigerstedtii-ryhmä "Haaga") kukintaa lauantaina 6.6.2015 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä; alppiruusukukinta on atsaleojen ohella jopa koko kesän mitassa näyttävintä kasviestetiikka-antia ja nyt viileiden säiden aiheuttaman kukintapitkittymisen ansiosta on saatu poikkeuksellista kestokauneutta sen päällekin.
Kevätkotakuusaman (Weigela praecox) kukintaa lauantaina 6.6.2015 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä; kuten jo todettua - pihasyreenin (Syringa vulgaris) ja kotipihlajan (Sorbus aucuparia) kukinta-aikojen kanssa suunnilleen samaan aikaa löytyy hyvin paljon muitakin kukkivia pensaita ja puita - Tässä niistä tällainen vaaleanpunaista unelmaa tuottava pensas.
Japaninruusukvittenin (Chaenomeles japonica) kukintaa lauantaina 6.6.2015 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä; tämä hedelmäkasvinakin tunnettu maanpeittopensas on kukinta-aikanaan kauneimmillaan, vaikka sille on tyypillistä hieman piilotella kukkiaan lehvästöjensä alla.
Tarharuusukvittenin (Chaenomeles X superba "Youki Gotin") kukintaa lauantaina 6.6.2015 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä; myös muita ruusukvittenilajeja ja -lajikkeita on olemassa, mistä tässä erikoisen kermankeltakukkainen esimerkki. Nämä erikoisemmat ja nimenomaan kerrottukukkaiset lajikkeet eivät ole niinkään hedelmäkasveina hyviä.
Siimesheisin (Viburnum furcatum) marjaraakilevaiheen alkua lauantaina 6.6.2015 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä; vieläkin varsin tuntemattomaksi jäänyt isolehtinen heisilaji, jolla kukinta on muita sukunsa lajeja aikaisemmin toukokuussa, ja jolla on erittäin upea punaoranssi ruska syys-lokakuussa. Marjansa käyvät läpi oransseja ja punaisia värivaiheita kesällä ennen mustaksi kypsymistään.
Darwintulppaanin (Tulipa Darwinhybridi-ryhmä "Juliette") kukintaa lauantaina 6.6.2015 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä; tasaisen viileinä vallineet touko- ja kesäkuun säät aiheuttivat myös sen, että monet tulppaanit pitkittivät kukintaansa selvästi kesäkuun puolelle - Tämä lajike oli kuitenkin jo melkein kukinnan lopussa, mistä kieli tuo terälehtien "levällään olo".
Tarhatulppaanin (Tulipa gesneriana "Angelique") kukintaa lauantaina 6.6.2015 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä; nyttemmin tässä Juhannuksen ajankohtana myös tämä tulppaanilajike on viimein päättänyt kukintansa. Kevääseen sijoittuva sipulikasvien kokonaiskukinta-aika venyi täten ennätysmäisen pitkäksi, koska kevään alussa kasvukausi oli alkamassa erittäin aikaisin ja tuotti siksi jo maaliskuussa ensimmäistä runsasta sipulikasvikukintaa. Sittemmin suursäätila on siis ollut viileävoittoista ja kasvua hidastavaa, joka on venyttänyt touko-kesäkuun kasvuvaiheita.
Kasviestetiikkaa Helsingin Meilahden arboretumissa lauantaina 30.5.2015 >>
Terttuseljan (Sambucus racemosa subsp. pubens) kukintaa lauantaina 30.5.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; terttuseljan kukinta osuu samaan aikaan kuin tuomenkin (Prunus padus) ja molemmat pitkittivät kukintaansa viileissä säissä kesäkuun ensimmäiselle viikolle. Tämä ko. alalajiksi arvioimani pensas on normaalia terttuseljaa valkokukkaisempi ja kaikilta osiltaan rotevakasvuisempi.
Ruusuherukan (Ribes sanguineum) kukintaa lauantaina 30.5.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; toukokuun ajan tasainen viileys aiheutti tällä pensaalla kukinnan pitkittymistä jopa niin, että se kukki melkein koko toukokuun ajan ja ulottui jopa kesäkuun ensimmäiselle viikolle. Samaa tapahtui myös muutamilla myöhään kukkivilla onnenpensaslajeilla ja -lajikkeilla (Forsythia sp. / cv.), mikä olikin erittäin pikanttia, sillä mm. komeaonnenpensas (Forsythia X intermedia) kukki leudon talvenkin edesauttamana (Ei ollenkaan pakkasvaurioita) erityisen runsaasti tällä kertaa!
Norjanangervon (Spiraea "Grefsheim") kukintaa lauantaina 30.5.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; yleisistä koristepensaista tämä on tyypillinen tuomen (Prunus padus) kanssa samaan aikaan kukkiva kasvi, ja siis sekin pitkitti kukintaansa selvästi kesäkuun puolelle tällä kertaa - Kokonaiskukinta-aika oli jopa 2 - 3 viikkoa.
Valkoalppiruusun (Rhododendron "Cunningham's White") kukintaa lauantaina 30.5.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; tämä alppiruusulajike on muita kesäkuussa kukkivia saman suvun "kavereitaan" varhaisempi kukinnassaan, mutta viileät säät pitkittivät siis tämänkin kukinnan silti kesäkuullekin.
Nuo alla olevat valokuvani ovat peräisin neljältä eri ottokerralta - Ylimmäinen otos on kuvattu itse asiassa tänään juhannusaattona, mutta alemmissa kuvausajankohdat ovat seuraavat: Helsingin Meilahden arboretumissa 12.6.2015 otettuja kuvia on 13 kpl, Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa 6.6.2015 otettuja kuvia on 7 kpl ja jälleen Helsingin Meilahden arboretumissa 30.5.2015 otettuja kuvia alinna on 4 kpl.
Näissä kasvivalokuvissa ilmenee monen vuoden tauon jälkeen tällä kertaa kasvukauden jälkijättöisyys normaaleihin ajankohdan aikatauluihin verrattuna Etelä-Suomessa - Niinpä haluan tällä kuvakavalkadilla havainnollistaa sitä, miten tämä "poikkeuksellinen" tilanne on ilmennyt viimeisten n. 3 viikon aikana. Sitä varten tässä esittelemässäni kasvilajivalikoimassa on harvinaisuuksien joukossa myös muutamia yleisiä ja tuttuja lajeja referensseiksi tunnistamaan kehitysvaiheet.
Toisaalta tätyy todeta, että tämä kasvukauden etenemisen viive ei ole ollut kovin merkittävää, vaan se on ollut havaittavissa lähinnä vain sellaisilla lämpöä vaativilla eteläisillä puu- ja pensaslajeilla, joilla esim. lehteen puhkeaminen muutenkin on myöhäistä. Vaikka touko- ja kesäkuussa on nyt ollut pitkään tasaisen viileää ilman ainuttakaan kunnon lämpö- saati helleaaltoa, niin kasvukauden silti melko normaaliin etenemiseen on vaikuttanut edesauttavasti tuulisten ja runsaspilvisten säiden ylläpitämät melko leudot yölämpötilat.
Niinpä nyt Juhannuksena ja juhannusviikolla Etelä-Suomen luonnon tyypilliset ko. ajankohdan kukkijat ovat päässeet varsin normaaliin kukintavauhtiin, vaikkakaan eivät aivan täydessä kukintavaiheessa. Näitä ovat esim. juuri lupiinit (Lupinus polyphyllus), niittyleinikki (Ranunculus acris), ketohanhikki (Potentilla anserina), koiranputki (Anthriscus sylvestris) ja tietenkin puistoissa ja puutarhoissa juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia "Plena").
Normaaliin nähden viivettä havaitaan selvimmin mm. metsätammien (Quercus robur), myöhäisimpien haapojen (Populus tremula) ja varsinkin monien ulkomaisten puulajien lehtien vielä hitusen säilyneinä keskenkasvuisuuksina sekä etenkin niiden kesävihreyden jäämisenä vielä selvästi lopullisesta tummasta sävystä vajaaksi.
Samoin maaseudun viljapelloilla viileyden lisäksi touko- ja kesäkuussa olleiden runsaiden sateiden takia on syntynyt kasvussa selvempääkin viivettä, kun myös osa kevätkylvöistä viivästyi liikamärkyyden takia. Sen sijaan edellissyksynä oraantuneet ruis ja syysvehnä ovat kasvaneet vauhdikkaasti jo tähkälle kukintavaiheeseen.
Toisaalta voidaan myös todeta, kuinka runsaat sateet ovat edesauttaneet kasvua reheväksi ja vahvasti vihreäksi myös karuilla kasvupaikoilla ja lisäksi viileys on pitkittänyt monien lajien touko- ja kesäkuista kukintaa, jolloin juuri koristekasvimaailmassa on ollut tavanomaista enemmän estetiikkaa nautittavaksi >> Alla seuraavaksi kasvilajeittain tarkempia tilannekuvauksia.
Juhannusaaton 19.6.2015 kukintakuva Hämeenlinnasta >>
Juhannusruusun (Rosa pimpinellifolia "Plena") kukintaa perjantaina 19.6.2015 Hämeenlinnassa; ko. päivän kuurosateet olivat kastelleet kukkia sen verran, että niiden lisääntynyt paino sai ne hieman nuokuksiin.
Kasviestetiikkaa Helsingin Meilahden arboretumissa perjantaina 12.6.2015 >>
Marja-aronian (Aronia mitschurinii) kukintaa perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; nämä yleiset koriste- ja marjapensaat ovat kukkineet tänä vuonna erittäin runsaasti, joten marjasadosta odotetaan ennätysmäistä syksyksi... Nyt juhannusaattona tämä kukinta on jo lähes ohi, kuten mm. kotipihlajillakin (Sorbus aucuparia).
Marjaomenapensaan (Malus toringo var. sargentii) kukintaa untuvapilvien kera perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; tässä vaiheessa osa kukistaan oli jo aloittanut terälehtivarisemisen, mutta erityisen runsas kukintamäärä oli tullut myös tällä lajilla. Viime kesän heinä- ja elokuun helteet olivat olleet senkin ilmeisinä edesauttajina.
Kaunokuusaman (Lonicera X bella "Zabelii") kukintaa perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; monilla kuusamilla kukintamäärä ei ole ollut tällä kertaa erityisen runsasta, mutta osa niiden kukinnasta on säilymässä vielä nyt Juhannuksen aikanakin, vaikka niillä on melko sama kukinta-aika kuin jo kukinnan lähes päättäneellä kotipihlajalla (Sorbus aucuparia).
Katsura (Cercidiphyllum japonicum) ja untuvapilviä perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; tämän puun ensimmäisenä puhjenneet lehdet eivät olleet haalistaneet punertavaa kevätsävyään ko. vaiheessa vielä kokonaan pois, vaikka laji tunnetaan varhaisena lehteenpuhkeajana. Oksien kärjestä havaitaan työntymässä tyypillisiä uusia versoja uusine punaornanssisine lehtineen.
Surukuusia (Picea abies f. pendula) ja untuvapilviä perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; monilla kuusilla kesäkuun alkupuolella on ollut niiden "kerkkien" eli uusien vuosikasvainten raikkaimpien sävyjen vaihe, jolloin mm. metsissäkin monet kuusikot ovat vuoden vaaleimmissa asuissaan.
Metsämänty (Pinus sylvestris) ja kultakuusi (Picea abies f. aurea) untuvapilvien kera perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; erityisen kirkasta uusien vuosikasvainten eli "kerkkien" väri on ollut tietenkin metsäkuusen lajikkeella / muodolla kultakuusella. Monilla metsämännyillä on puolestaan ollut kesäkuun alkupuolella poikkeuksellisen runsasta hedekukintaa, joka on näkynyt mm. pinnoille kertyneinä siitepölymassoina ja männiköiden latvuksissa erikoisen kelta-ruskeavoittoisina sävyinä. Kuusilla kukinta jäi sen sijaan hyvin vähäiseksi eli käpyjä ei juuri ole tulossa.
Kiinansaarnin (Fraxinus chinensis var. rhycophylla) ja metsätammen (Quercus robur) lehteentulovaiheita perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; myöhään lehtiään esille kasvattavat puulajit ovat kasvukauden hitaahkon etenemisen takia korostuneet kesäkuun alkupuolella tavanomaista selvemmin vajaalehtisinä, kuten juuri monet tammet. Lisäksi eri aikaan lehteen puhkeavien lajien välillä latvustiheyksien ja värien kontrastit ovat pysyneet myös pitkittyneesti esillä ollen omalla tavallaan normaalia tilannetta pikantimpaa estetiikkaa - esim. juuri tuo kaksikko sitä ilmensikin hyvin.
Otatammen (Quercus palustris) puolilehtisyyttä perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; Suomessa kasvatettavista tammista myöhäisimmin lehteen on tullut tämä laji, minkä hienon heleän keltainen kevätväristys on toisaalta ollut juuri hitaahkon kasvukauden etenemisen takia normaalia pidempään hienosti esillä - Jopa 2 - 3 viikkoa, kun esim. hellesään sattuessa korkeintaan n. viikon.
Mustajalopähkinän (Juglans nigra) puolilehtisyyttä perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; jalopähkinöistä juuri tämä laji on myös muita sukunsa edustajia myöhäisempi lehteentulija, jolloin silläkin ilmenevä pikantti kevätväritys on ollut tällä kertaa normaalia upeampaa viipyilyssään. Muilla jalopähkinöillä oli tässä vaiheessa myös kukinta (mm. riippuvat hedenorkot), joka on samaan aikaan kuin kotipihlajalla (Sorbus aucuparia), pihasyreenillä (Syringa vulgaris), balkaninhevoskastanjalla (Aesculus hippocastanum) sekä tietenkin tässä kuvakavalkadissa esitellyillä lajeilla.
Alppikärhön (Clematis alpina) kukintaa perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; em. lajien kanssa samaan aikaan kukkiva alppikärhö on violettien kukkavärien aatelia ja harvoja juuri tähän aikaan näyttävästi kukkivia köynnöslajeja.
Keto-orvokin (Viola tricolor) kukintaa perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; Suomen luonnossa moniin runsaasti yleisiin ajankohdan kukkijoihin (mm. ne em. juhannusajan kukkijat) verrattuna melko harvakseltaan havaitaan myös tätä kukintaa, mutta esiintymispaikoillaan se voikin olla hyvin runsasta kuvan tapaan.
Keltajapaninangervon (Spiraea japonica "Goldmound") lehtiä perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; kevät- ja alkukesävärityksistä puiden ja pensaiden nuorissa lehdissä on otettava esille myös erityiset lajikevärit (vihreistä väreistä poikkeavat), jotka nekin ovat pysyneet tasaisen viileissä tämän kasvukauden alkuvaiheissa normaalia pidempään hyvin vahvoina / kirkkaina ilman nopeaa kesähaalistumista.
Atsalealajikkeen (Rhododendron cv.) kukintaa perjantaina 12.6.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; valitettavasti tätä lajiketta ei ole nimetty ko. puistossa enkä ala tässä arvailemaa sitä, mutta päätin ottaa sen esimerkiksi atsaleakukinnan huikeasta upeudesta - ainakin Etelä-Suomen olosuhteissa voidaan kasvattaa uusien lajiketuotantojen ansiosta jo kymmeniä erilaisia atsaleoja rikastuttamaan juuri kesäkuun kasviestetiikkaa ja kukintaa.
Kasviestetiikkaa Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa lauantaina 6.6.2015 >>
Marjatanalppiruusun (Rhododendron Tigerstedtii-ryhmä "Haaga") kukintaa lauantaina 6.6.2015 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä; alppiruusukukinta on atsaleojen ohella jopa koko kesän mitassa näyttävintä kasviestetiikka-antia ja nyt viileiden säiden aiheuttaman kukintapitkittymisen ansiosta on saatu poikkeuksellista kestokauneutta sen päällekin.
Kevätkotakuusaman (Weigela praecox) kukintaa lauantaina 6.6.2015 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä; kuten jo todettua - pihasyreenin (Syringa vulgaris) ja kotipihlajan (Sorbus aucuparia) kukinta-aikojen kanssa suunnilleen samaan aikaa löytyy hyvin paljon muitakin kukkivia pensaita ja puita - Tässä niistä tällainen vaaleanpunaista unelmaa tuottava pensas.
Japaninruusukvittenin (Chaenomeles japonica) kukintaa lauantaina 6.6.2015 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä; tämä hedelmäkasvinakin tunnettu maanpeittopensas on kukinta-aikanaan kauneimmillaan, vaikka sille on tyypillistä hieman piilotella kukkiaan lehvästöjensä alla.
Tarharuusukvittenin (Chaenomeles X superba "Youki Gotin") kukintaa lauantaina 6.6.2015 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä; myös muita ruusukvittenilajeja ja -lajikkeita on olemassa, mistä tässä erikoisen kermankeltakukkainen esimerkki. Nämä erikoisemmat ja nimenomaan kerrottukukkaiset lajikkeet eivät ole niinkään hedelmäkasveina hyviä.
Siimesheisin (Viburnum furcatum) marjaraakilevaiheen alkua lauantaina 6.6.2015 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä; vieläkin varsin tuntemattomaksi jäänyt isolehtinen heisilaji, jolla kukinta on muita sukunsa lajeja aikaisemmin toukokuussa, ja jolla on erittäin upea punaoranssi ruska syys-lokakuussa. Marjansa käyvät läpi oransseja ja punaisia värivaiheita kesällä ennen mustaksi kypsymistään.
Darwintulppaanin (Tulipa Darwinhybridi-ryhmä "Juliette") kukintaa lauantaina 6.6.2015 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä; tasaisen viileinä vallineet touko- ja kesäkuun säät aiheuttivat myös sen, että monet tulppaanit pitkittivät kukintaansa selvästi kesäkuun puolelle - Tämä lajike oli kuitenkin jo melkein kukinnan lopussa, mistä kieli tuo terälehtien "levällään olo".
Tarhatulppaanin (Tulipa gesneriana "Angelique") kukintaa lauantaina 6.6.2015 Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Helsingissä; nyttemmin tässä Juhannuksen ajankohtana myös tämä tulppaanilajike on viimein päättänyt kukintansa. Kevääseen sijoittuva sipulikasvien kokonaiskukinta-aika venyi täten ennätysmäisen pitkäksi, koska kevään alussa kasvukausi oli alkamassa erittäin aikaisin ja tuotti siksi jo maaliskuussa ensimmäistä runsasta sipulikasvikukintaa. Sittemmin suursäätila on siis ollut viileävoittoista ja kasvua hidastavaa, joka on venyttänyt touko-kesäkuun kasvuvaiheita.
Kasviestetiikkaa Helsingin Meilahden arboretumissa lauantaina 30.5.2015 >>
Terttuseljan (Sambucus racemosa subsp. pubens) kukintaa lauantaina 30.5.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; terttuseljan kukinta osuu samaan aikaan kuin tuomenkin (Prunus padus) ja molemmat pitkittivät kukintaansa viileissä säissä kesäkuun ensimmäiselle viikolle. Tämä ko. alalajiksi arvioimani pensas on normaalia terttuseljaa valkokukkaisempi ja kaikilta osiltaan rotevakasvuisempi.
Ruusuherukan (Ribes sanguineum) kukintaa lauantaina 30.5.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; toukokuun ajan tasainen viileys aiheutti tällä pensaalla kukinnan pitkittymistä jopa niin, että se kukki melkein koko toukokuun ajan ja ulottui jopa kesäkuun ensimmäiselle viikolle. Samaa tapahtui myös muutamilla myöhään kukkivilla onnenpensaslajeilla ja -lajikkeilla (Forsythia sp. / cv.), mikä olikin erittäin pikanttia, sillä mm. komeaonnenpensas (Forsythia X intermedia) kukki leudon talvenkin edesauttamana (Ei ollenkaan pakkasvaurioita) erityisen runsaasti tällä kertaa!
Norjanangervon (Spiraea "Grefsheim") kukintaa lauantaina 30.5.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; yleisistä koristepensaista tämä on tyypillinen tuomen (Prunus padus) kanssa samaan aikaan kukkiva kasvi, ja siis sekin pitkitti kukintaansa selvästi kesäkuun puolelle tällä kertaa - Kokonaiskukinta-aika oli jopa 2 - 3 viikkoa.
Valkoalppiruusun (Rhododendron "Cunningham's White") kukintaa lauantaina 30.5.2015 Meilahden arboretumissa Helsingissä; tämä alppiruusulajike on muita kesäkuussa kukkivia saman suvun "kavereitaan" varhaisempi kukinnassaan, mutta viileät säät pitkittivät siis tämänkin kukinnan silti kesäkuullekin.
Saturday, June 13, 2015
Mielenosoitus varhaiskasvatukseen(kin) kohdistuvaa leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - Kuvakertomus omasta osallistumisestani
Yllätys yllätys! - Blogini toiminta jatkuu sittenkin. Myönnetään ja pahoitellaan, että hiljentynyttä aikaa on kulunut entistä enemmän edellisen postaukseni jälkeen, mutta kyllä täällä aktiviteettia taas alkaa riittämään.
Aloitan bloggausaktiviteetin nyt tämän viikon positiivisella ilmiöllä >> Sipilän uuden hallituksen ankaria ja neofeodaalistavia (Joopa joo, ei yhtään yllättänyt) julkisen sektorin leikkauksia länsieliitin antihumaanin ja rikollisen rahatalousparasiitin ja imperialismin hyväksi on herännyt vastustamaan jo varsin kiitettävän kokoinen määrä ihmisiä, jota viime keskiviikkona lupaavasti havainnollisti mielenilmaus Sipilän hallituksen varhaiskasvatukseen(kin) kohdistuvaa leikkaushaittaa vastaan.
Ongelma Suomenkin kokonaistilanteen tajuamisessa tässä länsimaiden rappioprosessissa eliitin terrorin ja pakkomielteen takia on kuitenkin paljon laajempi ja vaikeampi sekä tietenkin paljon vakavampi kuin mitä vain tällaiseen mielenosoitukseen osallistuminen antaa ymmärtää - Tästä lisää myöhemmin...
Osallistuin tähän mielenilmaukseen silti ja toki minäkin ja koostan siitä ottamieni valokuvien avulla kuvakertomuksen. Kuvissani havainnollistuu juuri ihmisten suuri osallistujamäärä, kun erittäin pitkäksi venynyt marssijono kiemurteli Helsingin keskustassa. Poliisi arvioi taaskin selvästi alakanttiin mielenosoittajien määrän - Tilaisuuden facebook-ryhmässä osallistujiksi oli ilmoittautunut jopa yli 10 000 ihmistä, mutta valtamediassa määrää esiteltiin vain 3000-4000 suuruisena.
Mielenosoituksen aikana vallitsi viileä ja puuskatuulinen länsivirtaus, jota ei oikein voinut kutsua kesäsääksi - Lämpötila oli ko. päivänä maksimissaan vain +15 asteen tienoilla. Tämä oli tyypillistä jatkumoa useita viikkoja touko- ja kesäkuussa vallinneesta melko viileävoittoisesta ja helteettömästä alkukesästä; meinasikin tulla ko. marssilla melkein vilu. Aurinkoa osaksi peitti taivaalla profiilikas hahtuvapilvilautta (altocumulus); paikoin hieman kuin Sipilän hallituksen leikkauspolitiikkaa geometrisesti kommentoiden (ylin kuvani >).
Alla olevat 8 kuvaa ovat muutoin kronologisessa järjestyksessä ylimmän vanhimmasta alimman uusimpaan, mutta kaksi ylintä ovat muista erilleen otettuja ja hyvällä tavalla osuvia iskulausekylttikuvia.
Mielenosoitus varhaiskasvatukseen(kin) kohdistuvaa leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - mielenilmaus Rautatientorilla ja marssi Eduskuntatalolle >>
Mielenosoitus varhaiskasvatuksen leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - "Karhunpalveluskin" on oikeastaan kiltti luonnehdinta Sipilän hallituksen tahallisuudesta länsieliitin pakkomielteisten agendojen toteuttajana, koska nyt tehtävät vakavat virheet yhteiskuntaa tuhoten voivat olla pahimmillaan monta sukupolvea tulevaisuuteen kattavia haittoja. Ne olisivat siis taas lisä siihen 1000-vuotiseen historiallisten traumojemme mereen, joka Suomea kollektiivisesti nytkin edelleen rasittaa monella tavalla.
Mielenosoitus varhaiskasvatuksen leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - Hienosti osuva iskulause, kun suomalainen todellisuus on tarhattu länsieliitin promotoiman taloususkonnon harhoihin. Eliitin (pohjasakkapatsastelijat) terrorin tyypillinen piirre onkin mania kontrollin ja manipuloinnin toteuttamiseksi.
Mielenosoitus varhaiskasvatuksen leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - Marssille lähdettiin kuvassa Rautatientorilta niin massiivisena joukkona, että koko tori oli tupaten täynnä! Aluksi ko. torilla oli siis kokoontuminen ja marssin jälkeen samalla paikalla oli muutamien puheiden ja julistusten aika; valitettavasti ilmeisesti viileä sää osaltaan jo verotti tuossa loppuvaiheessa ihmisiä pois. Julistuksessa luvattiin toisaalta, että tällaista kokoontumista jatketaan, kunnes Sipilän hallitus taipuu...
Mielenosoitus varhaiskasvatuksen leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - Mielenosoitusmarssi kurvasi Rautatientorilta ensin Kaivokatua pitkin Mannerheimintielle; kuvassa keskellä Rautatieaseman kellotorni. Kuvan vasemmassa reunassa nähdään, kuinka ko. asema on julkisivuremontissa.
Mielenosoitus varhaiskasvatuksen leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - Sitten Mannerheimintieltä marssi kurvasi vanhan ja myös remontissa olevan Eduskuntatalon ja sen lisärakennuksen välistä Pohjoista Rautatiekatua pitkin. Kuvassa alaoikealla näkyy kevyen liikenteen väyläksi kunnostettua vanhaa rautatielinjaa, nykyiseltä nimeltään "Baana".
Mielenosoitus varhaiskasvatuksen leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - Pohjoiselta Rautatiekadulta marssi kääntyi takaisin kohti Mannerheimintietä pitkin Arkadiankatua; kuvassa vasemmalla näkyy hyvin ajankohdan kasvukauden tilanne pihasyreenin (Syringa vulgaris) kukintana > Hieman oltiin jäljessä tavanomaisesta aikataulusta viileän loppukevään-alkukesän takia. Kuvassa keskellä on Postitalo.
Mielenosoitus varhaiskasvatuksen leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - Mielenosoituskulkueen yllättävää suuruutta kuvasi hienosti se, kun marssin alkupää oli jo palaamassa Mannerheimintien kuvasta katsoen oikeaa laitaa takaisin Kaivokadulle ja Rautatientorille ja samalla jonon jälkijoukko oli vasta aloittamassa em. reittiään Mannerheimintien vasemmassa reunassa. Monet raitiovaunut ja muut autot joutuivat odottelemaan paikoillaan melkein tunnin marssireitin tukittua liikennettä.
Mielenosoitus varhaiskasvatuksen leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - Tässä marssi oli kääntymässä Mannerheimintieltä takaisin Kaivokadulle ohitettuaan Sokoksen tavaratalon; tuo "Sydän ei riitä, jos kädet loppuvat kesken" -iskulauseplakaatti oli yksi parhaimmista kuvaamaan Sipilän hallituksen uhkaavasti manaamaa "austerity"-todellisuutta käytännössä.
Aloitan bloggausaktiviteetin nyt tämän viikon positiivisella ilmiöllä >> Sipilän uuden hallituksen ankaria ja neofeodaalistavia (Joopa joo, ei yhtään yllättänyt) julkisen sektorin leikkauksia länsieliitin antihumaanin ja rikollisen rahatalousparasiitin ja imperialismin hyväksi on herännyt vastustamaan jo varsin kiitettävän kokoinen määrä ihmisiä, jota viime keskiviikkona lupaavasti havainnollisti mielenilmaus Sipilän hallituksen varhaiskasvatukseen(kin) kohdistuvaa leikkaushaittaa vastaan.
Ongelma Suomenkin kokonaistilanteen tajuamisessa tässä länsimaiden rappioprosessissa eliitin terrorin ja pakkomielteen takia on kuitenkin paljon laajempi ja vaikeampi sekä tietenkin paljon vakavampi kuin mitä vain tällaiseen mielenosoitukseen osallistuminen antaa ymmärtää - Tästä lisää myöhemmin...
Osallistuin tähän mielenilmaukseen silti ja toki minäkin ja koostan siitä ottamieni valokuvien avulla kuvakertomuksen. Kuvissani havainnollistuu juuri ihmisten suuri osallistujamäärä, kun erittäin pitkäksi venynyt marssijono kiemurteli Helsingin keskustassa. Poliisi arvioi taaskin selvästi alakanttiin mielenosoittajien määrän - Tilaisuuden facebook-ryhmässä osallistujiksi oli ilmoittautunut jopa yli 10 000 ihmistä, mutta valtamediassa määrää esiteltiin vain 3000-4000 suuruisena.
Mielenosoituksen aikana vallitsi viileä ja puuskatuulinen länsivirtaus, jota ei oikein voinut kutsua kesäsääksi - Lämpötila oli ko. päivänä maksimissaan vain +15 asteen tienoilla. Tämä oli tyypillistä jatkumoa useita viikkoja touko- ja kesäkuussa vallinneesta melko viileävoittoisesta ja helteettömästä alkukesästä; meinasikin tulla ko. marssilla melkein vilu. Aurinkoa osaksi peitti taivaalla profiilikas hahtuvapilvilautta (altocumulus); paikoin hieman kuin Sipilän hallituksen leikkauspolitiikkaa geometrisesti kommentoiden (ylin kuvani >).
Alla olevat 8 kuvaa ovat muutoin kronologisessa järjestyksessä ylimmän vanhimmasta alimman uusimpaan, mutta kaksi ylintä ovat muista erilleen otettuja ja hyvällä tavalla osuvia iskulausekylttikuvia.
Mielenosoitus varhaiskasvatukseen(kin) kohdistuvaa leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - mielenilmaus Rautatientorilla ja marssi Eduskuntatalolle >>
Mielenosoitus varhaiskasvatuksen leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - "Karhunpalveluskin" on oikeastaan kiltti luonnehdinta Sipilän hallituksen tahallisuudesta länsieliitin pakkomielteisten agendojen toteuttajana, koska nyt tehtävät vakavat virheet yhteiskuntaa tuhoten voivat olla pahimmillaan monta sukupolvea tulevaisuuteen kattavia haittoja. Ne olisivat siis taas lisä siihen 1000-vuotiseen historiallisten traumojemme mereen, joka Suomea kollektiivisesti nytkin edelleen rasittaa monella tavalla.
Mielenosoitus varhaiskasvatuksen leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - Hienosti osuva iskulause, kun suomalainen todellisuus on tarhattu länsieliitin promotoiman taloususkonnon harhoihin. Eliitin (pohjasakkapatsastelijat) terrorin tyypillinen piirre onkin mania kontrollin ja manipuloinnin toteuttamiseksi.
Mielenosoitus varhaiskasvatuksen leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - Marssille lähdettiin kuvassa Rautatientorilta niin massiivisena joukkona, että koko tori oli tupaten täynnä! Aluksi ko. torilla oli siis kokoontuminen ja marssin jälkeen samalla paikalla oli muutamien puheiden ja julistusten aika; valitettavasti ilmeisesti viileä sää osaltaan jo verotti tuossa loppuvaiheessa ihmisiä pois. Julistuksessa luvattiin toisaalta, että tällaista kokoontumista jatketaan, kunnes Sipilän hallitus taipuu...
Mielenosoitus varhaiskasvatuksen leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - Mielenosoitusmarssi kurvasi Rautatientorilta ensin Kaivokatua pitkin Mannerheimintielle; kuvassa keskellä Rautatieaseman kellotorni. Kuvan vasemmassa reunassa nähdään, kuinka ko. asema on julkisivuremontissa.
Mielenosoitus varhaiskasvatuksen leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - Sitten Mannerheimintieltä marssi kurvasi vanhan ja myös remontissa olevan Eduskuntatalon ja sen lisärakennuksen välistä Pohjoista Rautatiekatua pitkin. Kuvassa alaoikealla näkyy kevyen liikenteen väyläksi kunnostettua vanhaa rautatielinjaa, nykyiseltä nimeltään "Baana".
Mielenosoitus varhaiskasvatuksen leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - Pohjoiselta Rautatiekadulta marssi kääntyi takaisin kohti Mannerheimintietä pitkin Arkadiankatua; kuvassa vasemmalla näkyy hyvin ajankohdan kasvukauden tilanne pihasyreenin (Syringa vulgaris) kukintana > Hieman oltiin jäljessä tavanomaisesta aikataulusta viileän loppukevään-alkukesän takia. Kuvassa keskellä on Postitalo.
Mielenosoitus varhaiskasvatuksen leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - Mielenosoituskulkueen yllättävää suuruutta kuvasi hienosti se, kun marssin alkupää oli jo palaamassa Mannerheimintien kuvasta katsoen oikeaa laitaa takaisin Kaivokadulle ja Rautatientorille ja samalla jonon jälkijoukko oli vasta aloittamassa em. reittiään Mannerheimintien vasemmassa reunassa. Monet raitiovaunut ja muut autot joutuivat odottelemaan paikoillaan melkein tunnin marssireitin tukittua liikennettä.
Mielenosoitus varhaiskasvatuksen leikkauspolitiikkaa vastaan keskiviikkona 10.6.2015 Helsingissä - Tässä marssi oli kääntymässä Mannerheimintieltä takaisin Kaivokadulle ohitettuaan Sokoksen tavaratalon; tuo "Sydän ei riitä, jos kädet loppuvat kesken" -iskulauseplakaatti oli yksi parhaimmista kuvaamaan Sipilän hallituksen uhkaavasti manaamaa "austerity"-todellisuutta käytännössä.
Subscribe to:
Posts (Atom)