Friday, December 18, 2015

Etelä-Suomen lievä talvijakso viikon 50 lopusta viikon 51 puoliväliin vuonna 2015 - Lumi- ja jääestetiikkaa valokuvissani Hämeenlinnasta ja Espoosta

Viime viikonlopusta alkaen eiliseen torstaihin saakka Etelä-Suomessa vallitsi joulukuun ainoa sen verran talvinen jakso, että lunta saatiin alueesta riippuen muutaman millin paksuisesta nimellisestä huurusta muutamaan senttiin ja samalla pakkasta ehti olla parina yönä sen verran etenkin itäosissa (kylmimmillään -5 ja -10 asteen välillä), että järviin saatiin ensimmäisiä lieviä jääpeitteitä.

Tästä huolimatta edelleen Etelä-Suomessa joillekin paikoille jäi tulematta ensilumeksi määriteltävä vähintään 1 cm lunta, kuten edelleen mm. lähes kaikkialla pääkaupunkiseudulla. Yksittäisillä sisämaan paikoilla tämä tilanne on jo siirtämässä ensilumen tuloa ennätysmyöhään!...

Nyt tämä Etelä-Suomen talven yritys on jäämässä jo melkoisen varmasti joulukuun ainoaksi edelleen, koska tänään perjantaina on alkanut jälleen vallitsemaan poikkeuksellisen leuto länsi-lounaisvirtaus ja ennustemalleissa sen kesto näyttäisi jatkuvan yhtä mittaa ainakin ns. välipäiviin saakka, ja / tai todennäköisesti jopa vuodenvaihteeseen saakka!...

Niinpä lumi ja jäät ovat jo sulaneet / itäosissa sulamassa eikä niitä taida tulla seuraavan kerran kuin vasta ensi vuoden puolella... Eli lumeton joulukin on siis nyt varmistunut, kun tämän erityisleudon sään ennustettavuus on tällä hetkellä hyvä varsin pitkälle tulevaisuuteen.

Tästä lievästä talvijaksosta jäi kuitenkin taas haaviini erinomaista lumi- ja jääestetiikkaa valokuvaamiseni piirissä. Niinpä päätin tehdä taas blogikirjoituksen 13 ottamani valokuvan koosteena, missä esiintyy pääasiassa Hämeenlinnassa 14. ja 15. joulukuuta havaitsemiani lumi- ja jäätilanteita sekä yksi Espoossa 16.12. otettu tilannekuva. Maisemanäkymien sijaan tällä kertaa olen tutkinut tätä estetiikkaa maan ja järviveden (Vanajavesi) pinnoilla.

Itse asiassa poikkeuksellisen leudot talvet tarjoavat Etelä-Suomessa enemmän kaunista lumi- ja jääestetiikkaa kuin normaalit tai normaalia kylmemmät talvet - Tästä olen aikaisemminkin puhunut ja sen puitteissa valokuviani esitellytkin: näin mm. tähän mennessä mittaushistorian leudoimman talven 2007-08 aikana.

Tämä erikoinen paradoksi johtuu siitä, kun erikoisleutoina talvina ensinnäkin esiintyy helpommin märkää eli tarttuvaa lumisadetta, joka luo voimakkaita puustokuorrutteita. Toisekseen jotkut lumitilanteet ovat sen verran vähäisiä tämän esittelykerran tapaan, missä graafisuus ja hienostunut vähäeleisyys pääsee esille runsaan lumimäärän vain yhtenäisen ja yksinkertaisen massatotaalisuuden sijaan. Kolmantena syynä on se, kun riittävän heikot pakkaset jäädyttävät vesistöjä sen verran hitaasti, missä jääkuviot ovat monimuotoisimpia ja tekstuurillisimpia. Lisäksi normaalitalvinahan vesistöjäät saavat pian lumihangen päälleen jäätymisen perään, mikä tietenkin piilottaa jääestetiikan pois näkyvistä. Ja leudot vesijäätilanteet luovat myös helpommin lumen ja jään sekä sulan veden keskinäistä estetiikkaa.

Pidemmittä alustuksitta alla on 13 kpl. ottamiani valokuvia ajalta 14. - 16.12.2015, missä kuvat eivät ole selkeässä kronologisessa järjestyksessä, vaan ne on sommiteltu taiteellisesti järjestykseen >>
















Lumitaidetta Espoon Leppäsillassa 16.12.2015 - Noin tyynyn kokoisen kiven päällä olevia jäkälälaikkuja ja niiden päällä olevat lumet; tämä ilmiö johtuu siitä, kun lumi satoi noin nollakelissä viikon 50 lopussa, jolloin vähäisenä se saattoi yhtäältä sulaa saman tien lämpöä varanneen kiven päältä, mutta toisaalta jäädä kylmenevään ilmaan paremmin ulottuneiden jäkälien pintaan. Lopuksi viikon 51 alun lievä pakkanen jähmetti tilanteen.
















Lumitaidetta Hämeenlinnassa 14.12.2015 - Lumista jokapaikansaraa (Carex nigra) ja täysin sulaa Vanajaveden rantavettä; tässä vaiheessa ilma ei ollut vielä ehtinyt kylmentyä niin paljon pakkaselle, että rantavesiinkään ei ollut vielä ehtinyt muodostua jäätä.
















Lumitaidetta Hämeenlinnassa 14.12.2015 - Edelleen jopa osaksi vihreitä isosorsimoita (Glyceria maxima) täysin sulassa Vanajaveden rantavedessä; tämäkin vihreä kasvusto-osa kuvaa juuri tämän loppuvuoden ällistyttävää leutoutta, kun yhtäältä pakkasten lievyys pelasti vieläkin osaa kasveja nujertumasta ja toisaalta järvivesien jäättömyys tähän mennessä pelasti kasveja myös mekaanisilta jään vaurioittamisilta.
















Lumitaidetta Hämeenlinnassa 15.12.2015 - Kuihtunutta isosorsimoa (Glyceria maxima) rantakivikossa ja lievästi jäätynyttä Vanajaveden rantavettä; toisin paikoin samojenkin kasvilajien kesken ilmeni vaihtelevuutta kuihtumisen asteessa, kuten tässä verrattuna ylempään kuvaan. Tässä yhtenä vaikuttavana tekijänä on ollut todennäköisesti tuulisempi rantapaikka, mikä on edistänyt kasvuston kuivumista.
















Lumitaidetta Hämeenlinnassa 15.12.2015 - Lievästi jäätynyttä rantavettä, vähäisiä lumikuvioita ja sulaa vettä Vanajavedellä; ylempään kuvaan nähden tämä on otettu samasta paikasta samaan suuntaan, mutta hitusen korkeammalle. Edellisillasta alkaen alueella oli tämän vuorokauden aamuun pakkasta vähän 5 asteen molemmin puolin vaihdellen, jonka myötä kaikki tämä jää ehti syntyä. Nuo lumijäljet syntyivät ko. aamun hyvin heikoista lumikuuroista tuulen avittamana.
















Lumitaidetta Hämeenlinnassa 15.12.2015 - Lievästi jäätynyttä rantavettä jääkukkakuvioineen Vanajavedellä; tuulensuojaisilla poukamapaikoilla aallokolta rauhassa jäänmuodostus on usein juuri tällaista eli tasaisesti ja hitaasti etenevä jäätyminen hakee kuviomalliansa enemmän eroista veden itsensä pinnassa (epäpuhtausvaihtelut) ja pintajännityksessä kuin veden liikevaihteluista (aalloista). Jäästä heijastui myös hienosti taivaalla olleen rakoilleen kumpukerrospilvisyyden tilanne.
















Lumitaidetta Hämeenlinnassa 14.12.2015 - Parin millimetrin kerros lunta nurmikolla auringonpaisteen kera; matala joulukuinen auringonvalo on tyypillisesti keskipäivälläkin oranssisen "himmeää" täysin selkeässäkin tilanteessa. Lumimäärä Hämeenlinnan alueella oli puolestaan niin pieni, että nurmikoiden korret peittyivät vain osaksi. Samanlainen määrä lunta ilmeni Espoossakin, mutta paikoin Etelä-Suomen sisämaassa tuli myös nurmikot peittänyttä lumimäärää.
















Lumitaidetta Hämeenlinnassa 15.12.2015 - Parin millimetrin kerros lunta märällä niityllä; tässä Varikonniemellä otetussa kuvassa kasvijäänteinä on mm. nurmilauhaa (Deschampsia cespitosa) ja tarhasinivalvattia (Cicerbita macrophylla ssp. uralensis). Lumi ei ollut tarttunut ohuisiin pystyssä olleisiin heiniin, ja näin ne erottuivat hempeän ruskeina lumesta.
















Lumitaidetta Hämeenlinnassa 15.12.2015 - Parin millimetrin kerros lunta märällä niityllä; tässä Varikonniemellä otetussa kuvassa kasvijäänteinä on yksinomaan maitohorsmien (Chamerion angustifolium) varsia, joista osa oli vielä säilynyt pystyssäkin. Siitä kiitos myös normaalia lumettomammalle loppuvuodelle.
















Lumitaidetta Hämeenlinnassa 15.12.2015 - Parin millimetrin kerros lunta märällä niityllä; tässä Varikonniemellä otetussa kuvassa kasvijäänteinä on mm. heiniä ja oikeassa alakulmassa karhunköynnöstä (Calystegia sepium), jonka kohdalla vesilammikko oli nielaissut vähän lumisateen "piiloon".

















Lumitaidetta Hämeenlinnassa 15.12.2015 - Parin millimetrin kerros lunta märällä niityllä lievästi jäätyneen lätäkön kera; tässä on lumen osaksi peittämänä maanpeitekasvina yhä vihreinä säilyneitä maahumalia (Glechoma hederacea), jotka näkyivät tuon lätäkön läpi. Tässäkin vähä lumisade oli sateen aikana vielä sulana olleen veden "nielaisemaa".
















Lumitaidetta Hämeenlinnassa 15.12.2015 - Parin millimetrin kerros lunta märällä niityllä; tässä Varikonniemellä otetussa kuvassa kasvijäänteinä on mm. haapojen (Populus tremula), koivujen (Betula sp.) ja leppien (Alnus sp.) lehtiä sekä tarhasinivalvatin (Cicerbita macrophylla ssp. uralensis) varsia. Kaikki varret jo maata myöten kaatuneina tarjosivat lumelle yhtenäisen tekstuurialustan toisin kuin ylemmissä kuvissa.
















Lumitaidetta Hämeenlinnassa 15.12.2015 - Parin millimetrin kerros lunta puiston koristekiveyksen väleissä; tässä oli aivan samasta ilmiöstä kyse kuin oli ylimmäisessäkin kivikuvassa. Lumen määrästäkin havaitaan, ettei eroa juurikaan ollut tämän sisämaakohteen ja ylimmäisen kuvan etelärannikon seudun välillä ko. lumitilanteissa tämän lievän talvijakson aikana.
 

No comments: