Monday, July 25, 2016

Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 6

Kesä on edennyt suunnilleen jo puoliväliin tai vähän sen ylitsekin, ja vasta nyt on alkanut uusi hellejakso sitten heinäkuun aivan alun - Niinpä on taas aika kartoittaa kesän 2016 kuumimman päivän tuloa tutussa maksimilämpötilaseurannassani.

Tuon edellisen helletilanteen jälkeen heinäkuu jatkui tarkastelualueella varsin normaalilämpöisenä ja sateetkin ovat olleet varsin normaaleita lukuun ottamatta paikoin erittäin runsaita kuurosadekertymiä. Ukkosten määrä ja voimakkuus on kuitenkin jäänyt varsin vaisuksi edelleen, ja etenkin juuri etelässä parhaillaankin tässä tuoreimmassa helteessä.

Tämän kertainen helle alkoi kattaa maatamme ensin Lapissa viime viikon 29 loppupuolella, kun Skandinavian kautta Lappiin muodostui korkeapaine, ja sen mukana sinne virtasi lounaasta helleilmaa. Samaan aikaan Suomen kaakkoispuolelle parkkeerasi useaksi päiväksi matalapaine, jonka koillispuolella Venäjällä muhi hyvin kosteaa helleilmamassaa. 

Tuo idän kostea helle alkoi yrittää tulla ko. matalapaineen pohjoispuolitse eteläisempään Suomeen koillistuulella, mutta samalla se noukki Vienanmereltä lisää kosteutta, joka manifestoitui useita päiviä sitkeästi velloneena sumu- ja alapilvikerroksena juuri tarkastelualueella > Tämä esti helteen kehittymisen tarkastelualueelle toissapäivään eli lauantaihin saakka, mutta lämpö tuntui kuitenkin siinä, että yötä-päivää lämpötila pysyi +15 ja +20 asteen välillä ja pienikin pilvipeitteen rakoilu nosti päivälämpötiloja heti lähelle +25 astetta. 

Yllätykseksi tuolla Lapin korkeapaineen alueella mitattiin kuitenkin juuri toissapäivänä lauantaina koko Suomen tämän kesän tähän mennessä korkein lämpötila, kun Utsjoella saavutettiin +29,1 astetta >> iltalehden juttu.

Nyttemmin lämpötilat koko maan mittakaavassa ovat hieman tasaantuneet, kun Lapissa helle on ollut hieman miedompaa, ja kun myös Etelä-Suomessa pilvipeitteen väheneminen on mahdollistanut viimein selvästikin yli +25 asteen nousseet päivälämpötilat. Tämä johtuu siitä, kun tuo kaakon matalapaine on heikentynyt, ja koillistuuli sen myötä tyyntynyt. Niinpä Fennoskandian ylle on jäänyt hyvin heikkotuulinen ja kostean helteinen alue.

Näillä näkymin tämä helleilmamassa pitää pintansa ylihuomiseen keskiviikkoon saakka, ja huipentuu tarkastelualueen puitteissa kuumimmaksi huomenna tiistaina, josta voi tulla ainakin tarkastelualueen kesän tähän mennessä kuumin päivä, mutta mahdollisesti myös koko Suomen mittakaavassa - Se voisi tarkoittaa kesän ensimmäistä +30 asteen ylitystä....

Viileämpää ilmaa alkaa tulemaan keskiviikkona lounaasta, mutta viimeisimpien ennusteiden mukaan tavanomaista hieman lämpimämpi sää jatkuu silti ainakin viikonloppuun saakka matalapaineen epävakaisella itäreunalla, kunnes ko. läntinen matalapaine näyttäisi siirtyvän enemmän Fennoskandian ylle ajoittain runsainekin sateineen...

Seuraavaksi alla on tyypilliset tiedotteet ennen varsinaisia lämpötilalistauksia selostuksineen - Listaukset kattavat tässä julkaisuvaiheessa eilisen sunnuntain ja tämän maanantain, ja näillä näkymin teen viimeisen päivityksen ylihuomisen keskiviikon maksimilämpötiloista.

Edelliset kuluvan kesän helleseurantaosat >> Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 1 (Poikkeuksellinen toukokuun 1. ja 2. viikon lämpöaalto), Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 2, Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 3, Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 4 ja Kesän 2016 kuumin päivä - Osa 5.

Poikkeuksellisesti maksimilämpötilalukemien listaamiseen käytin edellisellä seurantakerralla lähteenä tätä Ilmatieteen laitoksen sääasema-arkistojen sivustoa, mutta nyt reaaliaikaisemman listauksen koostamiseen Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivustojen lämpötilakäyrät toimivat arvopoimintaan paremmin. Joka tapauksessa edelleen jatkan omiin listauksiini lukemien pyöristämistä ylimpään kokonaislukuun.

Aikaisemmilta kesiltä tuttu värikoodaus pysyy käytössä mahdollisia äärilämpötiloja varten --> Värikoodit: +30 asteen ja sitä korkeammat helteet +34 asteeseen saakka merkitsen punaisella ja +35 asteen helteet sekä sitä kuumemmat lukemat paksufonttisella ruskehtavan punaisella. Mainittakoon tässä vielä lisäksi, että nuo Ilmatieteen laitoksen lukemat pyöristän aina puolivälistä asteita ylöspäin lähimpään kokonaislukuun.


Sunnuntain 24.7.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +23 astetta, Turku +25 astetta, Salo +25 astetta, Pori +22 astetta, Hämeenlinna +25 astetta, Tampere; Härmälä +24 astetta, Tampere; Siilinkari +24 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +23 astetta, Vantaa +25 astetta, Hyvinkää +26 astetta, Lahti +26 astetta, Kouvola +25 astetta, Porvoo +25 astetta, Lappeenranta; Lepola +25 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +26 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +23 astetta, Mikkeli +25 astetta, Jyväskylä +24 astetta, Savonlinna +24 astetta, Joensuu +24 astetta ja Ilomantsi +25 astetta.

Em. Suomen kaakkoispuolinen matalapaine osoitti heikkenemisen merkkejä ja samalla Lapin korkeapaineesta alkoi ulottua selännettä Suomen poikki Itämerelle - Tämä yhtäältä tyynnytti tuulet hyvin heikoiksi tarkastelualueella, ja samalla pilvipeite alkoi rakoilla ja paikoin laajemminkin aukkoilla. 

Alueelle oli jo asettunut edellispäivään mennessä varsin kosteaa helleilmamassaa, joka alkoi tämän pilvisyyden vähenemisen myötä tulla ilmi ko. vuorokauden päivälämpötiloissa; yllä olevassa listauksessa parhaiten hellelukemiin päästiin Uudenmaan ja Kymenlaakson sisämaassa sekä Päijät-Hämeessä ja paikoin kaakonkulmilla. 

Iltapäiväksi sisämaassa syntyi kumpupilvisyyttä ja niistä siellä täällä pienialaisia sade- ja ukkoskuuroja, mutta niillä ei ollut merkittävää viilentävää vaikutusta. 

Vesistöt olivat pysyneet jo pidempään pintavesiltään yleisesti +20 asteen vaiheilla järvien osalta ja merien ulapillakin yleisesti yli +15 asteessa ja paikoin lähes +20 asteessa. Niinpä vesistöjen viilentävä vaikutus oli etenkin järvien äärellä jo lähes kadonnut, mutta näkyi vielä hieman meren äärellä.

Maanantain 25.7.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +24 astetta, Turku +26 astetta, Salo +26 astetta, Pori +25 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere; Härmälä +26 astetta, Tampere; Siilinkari +26 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +22 astetta, Vantaa +26 astetta, Hyvinkää +26 astetta, Lahti +27 astetta, Kouvola +28 astetta, Porvoo +24 astetta, Lappeenranta; Lepola +25 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +26 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +22 astetta, Mikkeli +27 astetta, Jyväskylä +26 astetta, Savonlinna +25 astetta, Joensuu +25 astetta ja Ilomantsi +26 astetta.

Tämä vuorokausi oli lähes toisinto edellisestä päivästä, missä pienen korkeapaineen keskusalue alkoi pysyä suunnilleen Itämeren ja Baltian yllä - Tuuliolosuhteet olivat hyvin tyyniä tarkastelualueella ja ilmamassan kosteus piti öitä hyvin lämpiminä eli minimilämpötilat olivat laajasti +15 asteen yläpuolella. 

Iltapäiväksi kehittyi taas jonkin verran epäsäännöllistä kumpupilvisyyttä, josta siellä täällä sisämaassa kehittyi pienialaisia sade- ja ukkoskuuroja; eniten kuurotteli Päijänteen tasan itäpuolella. Niilläkään kuuroilla ei silti ollut merkittävää viilentävää vaikutusta. 

Ilmamassa oli itse asiassa aikaisempaa sen verran lämpimämpää ja toisaalta auringonpaiste sen verran yleisempää / paikoin pitkäkestoisempaa, että edellispäivää korkeampia hellelukemia mitattiin > Kuumin alue oli nyt enemmän Kymenlaakson sisämaassa eli etenkin Kouvolan seudulla. Helteettä jäivät enää vain paikoin meren rannikon ja saariston kohteet meren viilentävän vaikutuksen takia.

Tiistain 26.7.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +24 astetta, Turku +27 astetta, Salo +26 astetta, Pori +26 astetta, Hämeenlinna +27 astetta, Tampere; Härmälä +26 astetta, Tampere; Siilinkari +26 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +23 astetta, Vantaa +25 astetta, Hyvinkää +26 astetta, Lahti +27 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +25 astetta, Lappeenranta; Lepola +27 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +27 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +24 astetta, Mikkeli +28 astetta, Jyväskylä +28 astetta, Savonlinna +27 astetta, Joensuu +27 astetta ja Ilomantsi +27 astetta.

Korkeapaine Suomen eteläpuolella alkoi hieman heikentyä ja lännen matalapaineen edesauttamana Ruotsissa lähestyi kylmä rintama Suomea - Koko päivän ajaksi tarkastelualue jäi silti edelleen heikkotuulisen ja utuisen kostean helleilmamassan alueelle; tuulet olivat kuitenkin hieman voimakkaampia kuin edeltäneinä päivinä, jolloin etelän-lounaan puoleisina ne pitivät aikaisempaa selvemmin etelärannikkoa sisämaata viileämpänä.

Sisämaa-alueilla puolestaan mitattiin entistä yleisemmin +27 ja +28 asteen paikkeille päätynyttä hellettä; kuumin seutu siirtyi tässä etelä-lounaisvirtauksessa Päijänteen tasan itäpuolelle ja jopa enemmän Keski-Suomen puolelle, kuten Mikkelin ja Jyväskylän seuduille, kun Itämereltä tuli viileämpää ilmaa.

Tampereen ja laajemmin Pirkanmaan seudulla puolestaan n. asteen verran muita alueita viileämmäksi teki sään siellä iltapäivällä syntyneet pienialaiset ukkoskuurot. Myös Päijänteen tasan itäpuolella kuurotteli taas, mutta edellispäivää vähemmän ja hajanaisemmin. Muualla oli vain hieman iltapäivän kumpupilvisyyttä ja etelärannikolla hyvin vähäpilvistä. Etelärannikolla toisaalta voitiin ihastella Virossa olleiden ukkospilvien yläosia eteläisellä taivaanrannalla.

Järvivesien lämpeneminen jatkui tässä vaiheessa selvästi huolimatta perinteisestä Jaakon päivän keskimääräisestä vesistöjen kylmenemisen alkamisajankohdasta edeltäneenä päivänä > Nyt järvien pintavesilämpötilat kohosivat jo yleisesti +22 asteen paikkeille. Tätä edesauttoi myös hyvin lämmin yö, kun minimilämpötilat pysyivät laajasti +15 ja +20 asteen välillä.

Keskiviikon 27.7.2016 ylimmät päivälämpötilat: Maarianhamina +22 astetta, Turku +25 astetta, Salo +25 astetta, Pori +23 astetta, Hämeenlinna +26 astetta, Tampere; Härmälä +25 astetta, Tampere; Siilinkari +25 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +25 astetta, Vantaa +27 astetta, Hyvinkää +25 astetta, Lahti +27 astetta, Kouvola +27 astetta, Porvoo +26 astetta, Lappeenranta; Lepola +27 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +27 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +24 astetta, Mikkeli +28 astetta, Jyväskylä +26 astetta, Savonlinna +27 astetta, Joensuu +27 astetta ja Ilomantsi +27 astetta.

Helteen kuumin vaihe alkoi tulla päätökseensä, kun lännestä tarkastelualuetta ylitti vuorokauden mittaan heikko kylmä rintama - Iltapäivään mennessä läntiset osat olivat jo hieman viileämmän ja kuivemman ilmamassan piirissä, ja tämä havaitaan tuosta ym. maksimilämpötilalistauksestakin. Edellispäivän kaltaista hellettä ehti kuitenkin olla vielä Päijänteen tasan itäpuolella monin paikoin.

Kylmän rintaman ylityksessä ei esiintynyt merkittäviä sateita; vain sisämaassa oli vähäisiä ja pienialaisia sadekuuroja kumpu- ja kumpukerrospilvien lomassa eikä ukkostakaan ollut lähes ollenkaan - Tällä ei siis ollut kovin suurta viilentävää vaikutusta. Ilmamassan muutoksen alkoi huomata lähinnä vain siitä etenkin länsiosissa, että ilman utuisuus ja kostea nihkeys alkoivat hieman vähentyä iltaan mennessä länsi-lounaistuulten hieman voimistuttua.

Merivesien lämpeneminen eteni edelleen, jolloin mm. Suomenlahdella alettiin päästä rannan läheisyydessä ja sisälahdissa yli +20 asteisiin pintavesiin. Niinpä meren viilentävä vaikutus alkoi entisestään vähentyä; etelärannikolla tämä vuorokausi olikin yllättäen monin paikoin tämän hellejakson kuumin, kun lisäksi pilvet pysyivät päivän mittaan sisämaan puolella lähes kokonaan eikä tuuli käynyt suoraan mereltä, kuten edellisinä päivinä.

Järvivedet pysyivät edelleen yleisesti yli +20 asteisina, ja paikoin jopa lähes +25 asteisina matalilla rannoilla / pienissä järvissä. Vesistöjen lämpimyyttä edesauttoivat edelleen tapahtuneet lämpimät yöt, jolloin minimilämpötilat pysyivät monin paikoin yli +15 asteessa, ja yksittäisillä paikoilla jopa lähellä +20 astetta.


Tähän päätän tämän seurannan - Päivitin tuon keskiviikon viimeiset tiedot vasta tänään lauantaina 30.7.2016, joten katsotaanpa nyt samalla vielä hieman tämän loppuviikon toteutunutta säätä ja ennustetta jatkolle Etelä-Suomeen >>

Tuon helteen jälkeen sää on pysynyt hyvin kesäisenä joka tapauksessa, kun läntisen matalapaineen itäreunalla heikot etelä-lounaistuulet ovat tuoneet edelleen varsin lämmintä ilmaa Suomeen - Päivälämpötilat ovat olleet poutahetkillä +21 ja +25 asteen välillä; yksittäisiä hellelukemiakin on tullut edelleen, kuten tänään lauantaina Vantaalla. Yötkin ovat pysyneet hyvin leutoina minimilämpötilojen oltua +15 asteen paikkeilla.

Kuurosateita on tullut iltapäivisin paikoin heikkojen-kohtalaisten ukkosten kera ja sateet ovat olleet paikoin hyvin rankkoja. Lisäksi to-pe välisenä yönä etelästä uhkasi hyvinkin runsasta sadetta, mutta se tilanne jäi vaisuksi eikä joissakin ennusteissa olleita jopa n. 40 mm:n sademääriä tullut lähimainkaan.

Jatkossa alkavalle elokuun ensimmäiselle viikolle ei näytä olevan tulossa kunnon helleaaltoa, vaikka lämpötilat pysyvät edelleen hyvin kesäisissä lukemissa ja yöt hyvin leutoina; eli poutahetkillä päivälämpötilat kohoavat helposti yli +20 asteen ja yölämpötilat vaihtelevat vähän +15 asteen molemmin puolin.

Huomenna sunnuntaina on jälleen odotettavissa iltapäivän sade- ja ukkoskuuroja, ja maanantaina on enimmäkseen poutaa. Sitten seuraaviksi päiviksi matalapaineet ottavat lounaasta koilliseen radan suunnilleen Lapin yli. Tässä tilanteessa Etelä-Suomessa vallitsee etelän ja lännen väliset tuulet vaihtelevan voimakkaina, missä sekä yhtenäisiä sadealueita tulee lounaasta että iltapäivisin niiden väleillä syntyy sade- ja ukkoskuuroja. 

Näillä näkymin tämä suursäätila jatkuisi koko ensi viikon 31, missä tämä matalapainerata pitää kunnon helteet selvästi Suomen etelä- ja kaakkoispuolella...

No comments: