Monday, August 14, 2017

Kiira-rajuilman vaiheita lauantaina 12.8.2017 illalla - Valokuviani selostuksen kera ja eri medioiden uutisjuttuja

Tässä tulee valokuvallinen kertomus toissa päivän rajusta ukkosmyrskystä, joka iski etenkin Uudellemaalle lauantain 12.8.2017 illalla - Ukkosmyrsky nimettiin virallisesti Kiira-rajuilmaksi, vaikka jossain vaiheessa aluksi sen päivän nimistä myös Klaara oli medioissa esillä.

Tässä on ko. ukkosmyrskypäivän aamupäivällä laatimani varoituskirjoitus, missä kävin korjaamassa tuon myrskyn nimen Klaarasta Kiiraksi. Muutoinhan ennusteet tästä rajuilmasta menivätkin varsin hyvin kohdalleen, joten kiitokset siitä kaikille ennusteita tehneille tahoille! >> Kiira-rajuilma iskee tänään Etelä-Suomeen! - Viimeistään illalla salamointi on hyvin tiheää ja sademäärät aiheuttavat äkkitulvia; tuhoisien puuskien mahdollisuus on myös olemassa!...

--- Tässä toteutuneen Kiira-myrskyn selostuksessani alla on kahdeksan kappaletta ottamiani valokuvia, jotka otin seurantapaikallani kotonani Espoon Karakallion ja Leppävaaran välillä - Kuvat ovat kronologisessa järjestyksessä siten, että ylimpänä on vanhin otos. 

Valikoin rajuilmasta ensin neljä myrskyrintaman lähestymiskuvaa, jotka otin kotini viereisen niityn reunalta lounaaseen kohti ko. ukkosen tulosuuntaa. Sitten kaksi seuraavaa kuvaa ovat myrskyn pahimman vaiheen tulosta ja ylläolosta kuvattuna parvekkeeltani etelään. Kahtena viimeisenä kuvana on sitten ukkosrintaman jälkipuolen iltarusko-otokset, joissa mm. havaitaan nimen omaan rajujen ukkosmyrskyjen yhteydessä tyypillinen, mutta tässä iltaruskon ansiosta ainutlaatuinen ns. mammatus- eli utarepilvitilanne.

Vielä seuraavaksi ennen kuvasarjaa sanallinen selostukseni Kiira-rajuilman vaiheista ja saapumisesta: Ukkosmyrsky liittyi siis siihen, että ennen sitä Baltiasta käsin ehti ulottua ko. päivänä hyvin kostean helleilmamassan sektori Etelä-Suomeen, jonka länsireunalla kylmä rintama ukkosmyrskyjärjestelmineen lähestyi Uuttamaata lounaasta. 

Uudellemaalle tulleen ukkosjärjestelmän syntyalue oli iltapäivän aikana Viron länsireunalla, mistä käsin se siirtyi iltakuuden maissa Suomenlahden yli mm. kohti pääkaupunkiseutua samalla voimistuen ja muodostuen ns. monisoluiseksi konvektiiviseksi järjestelmäksi (MCS - Mesoscale Convective System), ja kokoisuutena itäkoilliseen liikkunut systeemi ulottui lopulta pitkänä jonona Viron yli aina Liettuaan saakka illan mittaan. 

Systeemin etureunaan Suomenlahdella syntyi ennen etelärannikolle rantautumistaan ns. kaarikaiku (eng. "bow echo"), eli hyvin voimakkaista syöksyvirtauksista kertonut voimakkaan ukkosen rintama. Sen ylitys pääkapunkiseudun ylitse itäkoilliseen tapahtui n. iltaseitsemän maissa ja vähän sen jälkeen hyvin nopeaan tahtiin; pahimpien myrskypuuskien ja rankkasateiden vaihetta kesti esim. omalla havaintopaikallani vain parisen minuuttia; niinpä sademäärät eivät ehtineet kertyä 10 - 20 mm suuremmiksi pääkaupunkiseudulla.

Sitten systeemi jatkoi matkaansa itään paikoin jopa yhä voimistuen, missä esim. Porvoon seudulla ja Itä-Uudellamaalla saavutettiin salamoinnin tihein vaihe, missä iski liki 80 maasalamaa 100 neliökilometriä kohden. Viron suunnalta yritti vielä samaan aikaan uutta ukkossolukkoa kohti pääkaupunkiseutua, mutta ne suuntasivat sitten jo selvästi Helsingistä itään ja koko systeemikin alkoi vähitellen heikentyä; enää lähinnä kaakonkulmalle saatiin loppuillalla voimakasta ukkosta. 

Seuraavana olevan kuvasarjan jälkeen listaan loppuun Kiira-rajuilmasta myrskyuutisia ja meteorologista statistiikkaa...


Kiira-rajuilma lauantaina 12.8.2017 illalla Espoossa ottamieni valokuvien mukaan >>Kiira-ukkosmyrskyn lähestymistä lounaistaivaalla kuvattuna Espoon Leppäsillassa 12.8.2017 klo. 18:53 - Tässä vaiheessa etäistä jyrinää kuului jo melkein jatkuvana jylinänä, mutta salamoiden näkyminen aivan taivaanrannassa oli vielä heikkoa. Etelä-kaakkoistuuli oli heikkoa ja lämpötila oli edelleen +25 asteen paikkeilla.
Kiira-ukkosmyrskyn lähestymistä lounaistaivaalla kuvattuna Espoon Leppäsillassa 12.8.2017 klo. 18:58 - Myrskyrintaman etureunan tummin vyöhyke lähestyi jo selvää nopeutta ja alkoi edesauttaa salamoiden näkymistä hyvin, ja niitä näkyikin jo tiheään, mutta lähinnä kajoina. Tuulet pysyivät vielä heikkoina, mutta tienoo alkoi pimentymään hyvin nopeasti.
Kiira-ukkosmyrskyn lähestymistä lounaistaivaalla kuvattuna Espoon Leppäsillassa 12.8.2017 klo. 19:01 - Myrskyrintaman tummimmassa vyöhykkeessä alkoi erottumaan klassisesti tällaisiin tilanteisiin kuuluva ns. vyörypilvien valli, jossa erottui ruskehtavia kokkareosia. Tämä vaihe on tämän tyyppisissä ukkosissa yleensä sellainen, että se saapuu taivaanrannasta ylle hyvin kiivasta tahtia; niin oli nytkin ja se käy hyvin ilmi vain n. minuuttia myöhemmin otettuun alempaan kuvaan verrattuna.
Kiira-ukkosmyrskyn lähestymistä lounaistaivaalla kuvattuna Espoon Leppäsillassa 12.8.2017 klo. 19:02 - Seuraavana noiden vyörypilvien mukana alkoi näkymään taivaanrannasta käsin sadeseinämää, jossa oli tiheimmän salamoinnin ja voimakkaimpien myrskypuuskien kohta; tässä vaiheessa erottuikin jo monet maasalamat suoraan ja tuuli alkoi selvästi voimistumaan. Erikoispiirteenä tässä oli myös tuon sadeseinämän turkoosinvihreä väri, joka yleensä kertoo raesateen mahdollisuudesta; nyt rakeet ehtivät sulaa ennen maahan ylettymistään.
Kiira-ukkosmyrskyn pahimman vaiheen iskua ja ylläoloa kuvattuna etelään päin Espoon Leppäsillassa 12.8.2017 klo. 19:04 - Turkoosinvihreä sadeseinämä oli ehtinyt jo melkein kohdalle taivaanrannasta vain n. kahdessa minuutissa edelliseen kuvaan verrattuna! Seuraavan kahden minuutin kuluttua alkoi jo sataa rankasti kuin veitsellä leikaten. Ilman valaistus pimeni niin voimakkaasti, että katuvalaistus syttyi päälle, vaikka aurinko oli oikeasti vielä melko korkealla taivaalla tässä vaiheessa.
Kiira-ukkosmyrskyn pahimman vaiheen iskua ja ylläoloa kuvattuna etelään päin Espoon Leppäsillassa 12.8.2017 klo. 19:06 - Kaatosateen vaihetta kesti tällä paikalla n. 19:05 - 19:10 välisen ajan; sen puitteissa pahimpia myrskypuuskia tuli 1 - 2 minuutin ajan lännestä, jolloin sade tuiskusi kuin sakeimmassa lumimyrskyssä. Samalla useita salamoita iski alle 300 metrin etäisyydellä, joista kaksi maasalamaa aivan peräperää niin, että räjähtävät jyrähdykset tulivat lähes ilman viivettä niiden iskuista! Tässä vaiheessa ilman lämpötilassa oli myös mielenkiintoinen prosessi: Vielä kovimpien puuskien tullessa tuuli tuntui trooppisen lämpimältä n. +24 asteen lukemissa, mutta jo pari minuuttia puuskavaiheen perään oli selvästi viileämpää n. +16 asteen lämmössä.
Kiira-ukkosmyrskyn jälkeistä erityisen näyttävää iltaruskoa myrskyrintaman jälkipuolen pilvirakenteissa kuvattuna kaakkoistaivaalle Espoon Leppäsillassa 12.8.2017 klo. 20:59 - Tällainen ukkosrintaman saapumisaika ja ylimenosuunta tietenkin mahdollisti jälkipuolellaan itä-kaakkoistaivaalle erityisen valoshown auringon laskiessa, koska ukkossysteemin korkealle levittäytynyt yläosan alasimainen kansi heijasti sitä valoa erinomaisesti; tässä oli mammatus- eli utarepilviä edeltänyttä levymäistä rakennetta.
Kiira-ukkosmyrskyn jälkeistä erityisen näyttävää iltaruskoa myrskyrintaman jälkipuolen pilvirakenteissa kuvattuna kaakkoistaivaalle Espoon Leppäsillassa 12.8.2017 klo. 21:08 - Mammatus- eli utarepilvien muodostuminen ukkosjärjestelmän takaosaan levinneeseen korkeaan alasinkilpeen oli juuri sopivaa laskevan auringon valon suhteen, kun auringonlaskun suunnassa oli sen verran selkeää taivasta; tässä vaiheessa uutta ukkosta oli juuri menossa Suomenlahden yli kuvan suunnassa taivaanrannassa, mistä alkoikin kuulua etäistä jyrinää, ja myöhemmin iltaruskon kadottua ns. elosalamoita alkoi näkyä siellä hauskasti.

Mainittakoon vielä, että itse en saanut kuvattua kunnollisia salamoita tällä kertaa tiheästä salamoinnista huolimatta, joten en niitä koostanut tähän kuvasarjaan mukaan - Tällaisen ukkostilanteen salamoinnista sanottakoon kuitenkin, että tyypillisesti paras vaihe nähdä / kuvata salamoita on välittömästi - vähän aikaa pahimman sade- ja puuskavaiheen mentyä; nimittäin ennen puuskarintamaa sadeseinämä ja vyörypilvet haittaavat salamoiden suoraa näkymistä jonkin verran, mutta runsaimman sadeseinämän mentyä salamat ovat ikään kuin paljaammin esillä ukkosjärjestelmän takaosasta päin nähtynä. Näin olen monissa ukkostilanteissa havainnut aikaisemminkin; tällä kertaa tätä ukkossysteemin jälkipuolen salamashowta kestikin näyttävänä ainakin noin puoli tuntia.


Seuraavaksi koostan eri medioista uutisjuttuja yms. tähän Kiira-rajuilmaan liittyen >> 

-- Sekalainen kokoelma Facebook-seinältäniNäin ukkosrintama vyöryi Helsingin ylle – katso videoUpea kopterivideo näyttää hetken ennen Klaara-myrskyn saapumistaOssi, 20, nappasi henkeäsalpaavan hienon ukkoskuvan: Salama iskee Suomen korkeimpaan rakennelmaanRaju ukkosmyrsky iski Flow Festivaleille – näin ihmiset rynnivät sadetta pakoon - Stara ja Luciferin synnyttämä ukkosrintama iskee Suomeen näillä hetkillä – kuvat: tällaista tuhoa myrsky sai aikaan Puolassa.

-- Pekka Kärkkäisen FB-video 1 ja FB-video 2.

-- Hesarin juttuja >> Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoistaFlow’n myrskyisä lauantai: suurin teltta repesi, sisäänpääsy keskeytettiin ja neljä konserttia peruttiin – ”Kuin ihmeen kaupalla tunnelma palautui”, Myrskytuuli siirsi Flow-festivaalin pääteltan betoniset tukirakenteet paikoiltaan – ”Tiesimme 3-4 minuuttia ennen myrskyä, että se tulee kohdalle”Sanomatalon julkisivun myrskyssä kärsimät vahingot vaaraksi ihmisille – HSTV:n video näyttää, kun vaurioituneita laseja irrotetaan seinästäMyrskytuhoja raivataan Helsingissä ainakin koko tämä viikko – ”Tilanne on aivan mahdoton”Kiira-rajuilma kaatoi puita Keimola Golfin viheriöille ja bunkkereihin – kilpailut ja lähdöt peruttiinHelsingin pahimmat myrskytuhot osuivat Käpylään, Haagaan ja Pakilaan: minuutteja ennen pihapuiden ryskymistä maahan Härkösten perhe etsi hiekkalaatikolla kadonneita barbejaLauantain rajuilma ruuhkautti hätäkeskuksen lisätyövoimasta huolimatta – pahimmillaan puhelun yhdistymistä joutui odottamaan useita minuuttejaMyrskyn kaatama kuusi rämähti kerrostalon ikkunan läpi Maunulassa – Kuvaaja: Iäkäs mies vältti onnettomuuden täpärästiLauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

-- Iltalehden juttuja >> Video: Kiira-myrsky puhkui peltikaton rullalle Etelä-Haagassa - "Pelkäsin, että tulee suoraan ikkunaamme"Rajuilma Klaarasta tulikin Kiira - Meteorologi: "Meille pieni mysteeri, miksi siitä puhuttiin Klaarana"Melkein 1 800 kotia yhä ilman sähköä Kiira-myrskyn jäljiltä - sipoolainen Kari: "Alkaa ruoat pilaantua"Elinan pyörätuoli hajosi keskellä Kiira-myrskyä - kauhunhetkille onnellinen loppu urheiden ohikulkijoiden ansiostaKiira sähköisti taivaan, ja salamat järjestivät kunnon show'n - katso kooste lukijoiden onnistuneimmista otoksista

-- Iltasanomien juttuja >> 25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaanMyrsky lennätti räjähdyksenkin kestävän lasielementin kadulle Helsingissä – video: näin Sanomatalon rikkoutuneita laseja tiputetaan 9. kerroksestaKatso video Kiiran voimasta: Vesi tulvi supermarketin katosta Espoossa, lasiseinä rämähti 35 metrin korkeudesta kadulle HelsingissäUkkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä.

-- Ylen juttuja >> Kiira-myrsky kaatanut jopa kymmeniä tuhansia motteja puuta juurineen – "Onneksi puille on ottajia"Kiira toi 2010-luvun suurimman määrän vahingontorjuntatehtäviä – Kaatuneen puun voi raivata itse, jos osaa käyttää moottorisahaaKymenlaaksossa puita teillä ja sähkölinjoillaTämän takia Kiira oli rajuilma eikä myrsky – Etelä-Euroopan helteet synnyttivät äkilliset, voimakkaat tuulenpuuskatKiira nostatti harvinaiset myrskylukemat – meteorologi: automaattijärjestelmät sekosivat 29 m/s puuskistaNäin Kiira puhalsi ja räiskyi etelässä ja kaakossa – Kooste Yle Uutisten lukijoiden lähettämistä videoistaKokenut palomestari: "En ole näin nopeasti etenevää myrskyä nähnyt"Kuva: Syöksyvirtaus repi juurineen kokonaisen kuusiaidan Tuusulan JokelassaVideo Porkkalan saaristosta: "Tuuli kuljetti vettä meren pintaa pitkin vaakatasossa"Katso kuvat Kiira-myrskyn voimasta: Vesi tulvi, ikkunoita säpäleiksi, pellit lentelivät.

-- MTV:n juttuja >> Kiira ei antanut armoa edes kalmistolle: Myrsky jyräsi hautoja ja rikkoi kappelin katon – "Täytyy hämmästellä tuulen voimaa"Kiira-rajuilmaa seurasi yli 4500 hätäpuhelun soittotulvaKiirasta julkaistiin varoitus vasta kun rajuilma raivosi päällä – miksi näin?Video – Helsingin nosturiravintola laskeutuu rajuilman iskiessä: ”Aivan järjetön tuuli”Kiira-rajuilma aiheutti poikkeuksellisen paljon vahinkoja – eniten 2010-luvullaIlmatieteen laitos Kiira-rajuilmasta: Kovimmat puuskat vertautuvat vuoden 2010 Sylvi-myrskyynKiira-rajuilma sekoitti Flow-festivaalin pasmatVideo: Raju ukkosmyräkkä sai Iso Omenan Citymarketin tulvimaanKuvat: Tällaista tuhoa myrsky aiheutti Uudellamaalla – katkaisi jopa lippusalonVideo: MTV:n meteorologi joutui keskelle syöksyvirtausta - lasit lentelivät pöydiltä.


Ilmatieteen laitos antoi vähän ennen iltaseitsemää tällaisen ylimääräisen vaaratiedotteen juuri ennen pahimman myrskyn iskua pääkaupunkiseudulle >> "Vaaratiedote 12.8.2017 kello 18.55: Suomenlahdella sekä pääkaupunkiseudulla ja Itä-Uudellamaalla esiintyy parin lähitunnin aikana paikoin vaarallisen voimakkaita ukkospuuskia, jotka voivat aiheuttaa paikoin huomattavaa vahinkoa. Ihmisiä kehotetaan siirtymään sisätiloihin ja veneilijöitä kehotetaan varautumaan erittäin voimakkaisiin tuulen puuskiin ja rantautumaan mikäli mahdollista.".


Tässä on aivan lopuksi Myrskyvaroitus.com-sivuston juttu Kiira-rajuilmasta. Lainaan siitä alle statistiikkaosuuden: 

"Viron mittausasemilla Kiira puhalsi puuskalukemiksi ylimmillään peräti 38 m/s. Suomen puolella avainnumerot ovat (tiedot alustavia):

* Maasalamat 6 300 kpl (lähialueet huomioiden yli 20 000)

* Suurin salamatiheys: Porvoon itäpuolella 78 maasalamaa/100km2

* Ylin puuska merellä: Helsingin Majakka 33 m/s (vahvistamaton)

* Ylin puuska maalla: Helsinki Kaisaniemi 30 m/s (vahvistamaton)

* Suurin tuntisade Kotka Rankki 28 mm/h".

No comments: