Sunday, July 22, 2018

Ankara ja vaarallinen helleaalto alkamassa heinä-elokuun viikoiksi 30 ja 31 / 2018! - Sää-, luonto- ja kasvitilanteiden analyysiä poikkeusoloissa (Päivitetty sääennustetta!)

Sääasiat alkavat olla jatkuvasti eräs ykköspuheenaiheista, sillä sääennustemallien mukaan ankara helle alkaa koettelemaan Suomea ja koko Fennoskandiaa yhä voimakkaammin alkavalla viikolla 30 (23. - 29.7.), ja sitten superkuumuutta näyttäisi jatkuvan koko ajan elokuulle saakka!

Niinpä helleseurantani jatkuu yhtämittaa edelleen, mutta vielä tämän sunnuntain maksimilämpötiloja päivitettäväksi odotteleva osa 5 ko. seurannasta saa ensi viikon alusta alkaen osan 6 suoraksi jatkokseen - kesän 2018 kuumin vaihe voi siis olla vasta tulossa, vaikka tälläkin viikolla 29 oli jo todella kuumaa...

Ennen uuden helleseurantaosan aloittamista päätin koota tähän yhteen omaksi kirjoituksekseen viime ajoilta tähän mennessä jatkuneen helleaallon aikaisia luonto- ja ympäristöhavaintojani, ja mitä tuo jatkossa ankaroituva helleaalto tarkoittaa niiden tarkasteluiden piirissä seuraavien viikon-parin aikana. 

Tarkoitukseni on sitten myöhemmin laittaa myös valokuvallista koostetta tänne aktiivisen valokuvaamiseni puitteista havainnollistamaan näitä tämän kesän hyvin erikoisia olosuhteita aina toukokuun edellisestä ennätyshellejaksosta saakka...

Ensimmäisenä tässä tarkastelen sääennustemallien kertomaa tuosta jatkon poikkeuksellisen ankarasta helteestä (Päivitetty maanantaina 23.7.2018 klo. 23:00) - Suursäätilallisesti syynä näyttää olevan varsin klassinen ankaran helteen tuova asetelma, missä vähintään koko ensi viikoksi Fennoskandian ja Länsi-Venäjän ylle näyttää asettuvan hyvin pysyvä ja vahva korkeapaine. Se näyttäisi ennustemallien mukaan pysyttelevän lähes sijoillaan sitten vielä pitkään myös viikolle 31 (30.7. - 5.8.) saakka!...

Kyseessä on siis ns. mantereinen blokkikorkeapaine, mikä ensinnäkin näyttää syöttävän eteläpuoleltaan monena päivänä helleilmamassaa Fennoskandiaan suorastaan kuumimmasta mahdollisesta suunnasta eli kaakosta Mustanmeren ja Kaspianmeren tienoilta. Lisäksi heikkotuulisissa vaiheissa ilmamassa kuumenee myös sijoillaan. 

Kaiken kukkuraksi tuo kaakosta virtaava ilmamassa on tätä päättyvän viikon hellettä myös kosteampaa, jolloin helteen tukaluus tulee korostumaan entisestään! - Kosteus tulee ilmenemään visuaalisesti hyvin sameana ilmamassana, eli utuisuutena.

Fennoskandian mittakaavassa ainoastaan pohjoisin Lappi näyttäisi olevan välillä hieman viileämmän sään piirissä, mutta kyllä Kilpisjärvelle, Utsjoelle ja jopa Tromssaankin riittää helteitä poikkeuksellisen paljon edelleenkin. 

Sen sijaan esim. Etelä-Suomessa näyttää olevan tulossa kaikkien aikojen pisin yhtämittainen putki yli +30 asteen päivälämpötiloja. Putki alkanee viimeistään ensi keskiviikon paikkeilta tai ehkä paikoin jo ylihuomenna tiistaina, ja se jatkuisi sitten elokuulle saakka! Lisäksi tulee jännäyksen kohteeksi myös se, josko se maaginen +35 asteen raja ylittyisi paikoin 8 vuoden tauon jälkeen!...

Euroopan mittakaavassa kuumuus tulee olemaan samalla hyvin laajalle levinnyttä, koska tuon korkeapaineen vaikutus ulottuu välillä jopa Länsi-Eurooppaan saakka - ankaraa hellettä voi siksi olla lopulta ajoittain esim. Britteinsaariakin myöten!

Yötkin lämpenevät ensi viikon loppua kohden yhä enemmän, joten jopa koko maassa ns. trooppiset yöt yleistyvät ja ankaroituvat myös! - joissakin ennustemalleissa on väläytelty sellaista ennätystilannetta, että paikoin jonakin yönä elokuuta lähestyttäessä minimilämpötila voisi jäädä jopa lähelle +25 astetta jossain päin Suomea!...

Tässä koko skenaariossa on siis odotettavissa vanhuksille ja heikkokuntoisille ihmisille muutenkin hyvin vaikeita aikoja pitkän aikaa, ja siksi ilmeisesti kuolleisuus tulee seuraavien parin viikon aikana nousemaan poikkeuksellisesti - Hyvällä syyllä on siis varoitettava myös hyvin vaarallisesta helleaallosta!

Päivitys sääennusteeseen maanantaina 23.7.2018 klo. 23:00: Päätinkin tehdä ennen uuden helleseurannan aloittamista lyhyen päivityksen sääennusteeseen, koska helteiden luonne saattaa olla muuttumassa osittain lievempään suuntaan. Jätän siis uuden helleseurannan aloittamisen tiistaille, mutta toki tämä maanantaikin tulee sitten sinne mukaan.

Nyt on siis vaikuttamassa siltä ainakin osassa ennustemalleja, että tämän alkaneen viikon 30 lopulla Fennoskandian korkeapaineen muotoutuminen ottaisi viileämmän skenaarion hetkeksi: siinä uusi korkeapaineen keskus muodostuisi Lappiin ensi to-pe paikkeilla ja sen voimistuminen sitten kiepsauttaisikin sen keskuksen itäpuolitse koillisesta viileämpää ilmaa myös Etelä-Suomeen tulevaksi viikonlopuksi; silloin saattaisi jopa helle ylipäätäänkin keskeytyä hetkeksi, kunnes seuraavan viikon 31 puolella se palannee sitten uudestaan tuon uuden korkeapaineen siirtyessä Suomen itäpuolelle...

Palaan helle- ja sääennusteeseen vielä uudestaan huomenna tiistaina 24.7. uuden helleseurantaosan puitteissa, missä sitten selviää taas uusia muutoksia ennusteissa, jotka siis ovat tällä hetkellä jotain superkuuman ja miedommin kuuman väliltä viikoille 30 ja 31....

Tämän helteen myötä myös meriveden lämpötilat ovat nousemassa elokuuta kohden todella huippulämpimiksi:

Forecalta tässä löytyvä merivesien lämpötilaennuste antaa ymmärtää, että kaikilla Suomen merialueilla ulappoja myöden on lopulta mahdollista yli +20 asteen lämmöt, ja taitaa sisälahdissa ja rantaviivan tuntumassa olla yli +25 asteenkin merivedet mahdollisia!

Järvissä on sitten tulossa vieläkin kuumempaa vettä, sillä tuossa ankaroituvassa uudessa helleaallossa öiden minimilämpötilatkin ovat siis jäämässä lopulta yhä yleisemmin ja reippaammin +20 asteen yläpuolelle - niinpä järvivesien lämpöjä ylläpitävät sitten myös supertrooppiset yöt!

En ihmettelisi siksi, vaikka matalavetisten pienten järvien rannoilla mitattaisiin sitten ajoittain jopa +30 asteen yli meneviä vesilämpötiloja! Lisäksi vedet alkavat lämpenemään näiden pitkittyvien helteiden takia jo myös tosi syvällekin, joten tuulten vesiä sekoittava piirre ei enää niin vain edes viilennäkään pintavesiä.

Tuossa on järvivesien lämpötilaseurantaan linkki: Vesistöjen pintaveden lämpötila.

Erittäin lämpimät vesistöt ovat tietenkin jo edesauttaneet poikkeuksellisen runsasta sinilevien kukintaa, ja ilmeisesti jatkossakin sellainen ongelma pysyy vielä kauan voimissaan ja saattaa paikoin yhä pahentuakin - hesarin juttu.

Kasvillisuuden parissa on tietenkin etenemässä koko ajan yhä enemmän normaalista etuaikaan siirtyvä kasvukauden kehitys: Esim. Etelä-Suomessa maitohorsmien (Chamerion angustifolium) kukinta on nyt jo melkein kaikkialla päättynyt ja osa niistä on aloittanut jopa jo siemenvillansa esille tuottamisen, mitä pitäisi normaalisti tapahtua vasta noin kuukauden kuluttua elokuussa.

Samalla elokuun kukkijoina tunnettuja lajeja on jo nyt kukkimassa, kuten syyshortensioita (Hydrangea paniculata "Grandiflora"), syysleimuja (Phlox cv.), monia ns. jättiperennoja sekä luonnossa pietaryrttien (Tanacetum vulgare) ja rantakukkien (Lythrum salicaria) kukintaa.

Ensi viikosta jatkuva ankara hellejakso tietenkin kiihdyttää mm. hedelmien kypsymistä entistäkin hurjempaan vauhtiin, jolloin mm. omenasadoissa saattaa alkaa ilmenemään todella ennen aikaista varisemista myös siksi, koska paikoin on liikakuivaa. Kotipihlajissa (Sorbus aucuparia) on jo nyt melkein täysin kypsiä marjoja, ja tämä helle tulee jatkossa takaamaan eteläisten hedelmien erinomaisen kypsymisen syyskuulle mennessä mm. viinirypäleiden (Vitis cv.) osalta, kunhan kosteusoloja voidaan pitää hyvänä sateettomilla alueilla.

Kuivuus- ja sadetilanteet ovat olleet ja tulevat olemaan näissä helleoloissa merkittäviä ja suuren kiinnostuksen kohde viljelijöillä: Juhannuksesta alkanut parin viikon sateinen jakso oli monin paikoin hyvin tärkeä kuivuutta helpottanut vaihe ennen tämän heinäkuun ankaran hellekauden alkamista. Samoin toissapäivänä ja eilen kuurottaiset sateet olivat myös monin paikoin oleellisia kuivuutta torjuneita tilanteita; nuo kuurosateet olivatkin paikoin jopa erityisen rankkoja ja runsaita ilmamassan suuren kosteussisällön turvin, kun esim. eilen Kouvolassa mitattiin noin tunnissa jopa yli 50 mm:n sademäärä! - iltasanomien juttu.

Toisin paikoin noita kuurosateitakaan ei silti osunut kunnolla kohdalle, joten kuivuusongelmaa on edelleen olemassa ja joillakin paikoilla se on jatkunut itse asiassa toukokuusta saakka koko ajankin syvemmissä maakerroksissa! 

Juhannuksesta alkanut sadejakso riitti paikoin kastelemaan vain lähinnä pintamaata, mikä elvytti toki ruohovartista kasvillisuutta sen verran, ettei niiden kohdalla ole ollut vielä tällä päättyvälläkään viikolla ennen noita kuurosateita kovin kummoista kuivuushaittaa yleisestikään; esim. nurmikoilla on yhä säilynyt varsin hyvin vihreyttä ja kasvua.

Tämän viikon helteen ankara vaihe on kuitenkin laukaissut hyvin erikoisen kuivuusilmiön lehtipuustossa!:

Nimittäin monin paikoin Etelä-Suomen vanhoissa ja isoissa koivuissa lehdet ovat alkaneet hyvin nopeaan ja pikanttiin tahtiin kellastua jopa kauttaaltaankin, vaikka muutoin nuo em. maanpintakasvillisuuden kuivuusongelmat eivät ole ehtineet pahentua vielä kovin kummoisesti uudestaan sitten kevät-kesän kuivuuden.

Kyse noiden isojen koivujen kohdalla on mäkien ja / tai kallioisten paikkojen sellaisista kasvupaikoista, mihin tuo Juhannuksesta parin viikon ajan jatkunut sadesää ei ollutkaan riittävä kumoamaan toukokuun ja kesäkuun alkupuolen vuodenaikaan nähden poikkeuksellista kuivuutta.

Niillä paikoilla kuivuus on siis pahentunut oikeastaan koko ajan jopa Vapusta saakka, ja nyt tämä helle tällä viikolla oli kynnys, jonka myötä näitä koivuja on alkanut ennen näkemättömästi mennä kuivuusruskamoodiin - muilla puulajeilla samanlaista ongelmaa ei vielä ole ilmaantunut...

Yleensähän muutoin keski- ja loppukesän kuivuus ei saa tällä tavalla noin isoja puita menemään ennenaikaiseen ruskaan, koska syvemmällä maassa riittää kosteutta silloinkin vielä aika hyvin. 

Nyt tilanne on vain siitä hyvin ainutlaatuinen, kun tavallaan tämä kesä on tuon toukokuun helteen ja kuivuuden takia sisältämässä hellekuivuutta nyttemmin tavallaan kahden kesän veroisesti yhteen kesään sullottuna!

Tuo Juhannuksen myötä tullut sadejakso oli siis riittävä helpottamaan kuivuutta monilla alueilla vain lähinnä maan pintakerroksissa ja niiden piirissä olevien kasvien suhteen - Onkin aika hälyttävää, kun todella syvälle maan sisään juurensa kasvattaneilla puilla on "piilosta esille tulleena" näin erikoinen kuivuusongelma!

Kahden edellispäivän kuurosateista tuli onneksi noilla Kouvolan tapaisilla rankimpien kuurosateiden paikoilla hyvää helpotusta myös tähän syvään ja erikoiseen isojen puiden kuivuushaittaan, mutta toisin paikoin se ongelma jäi edelleen pahenemaan, joten tuo ensi viikon helle ilman seuraavia ukkossateita pahentaa edelleen jopa hyvinkin isojen puiden kuivuushaittoja, ja pahimmilla paikoilla myös muita puulajeja alkanee reagoimaan koivujen lisäksi...

Maanviljelyssä tuo pintamaata kastellut sadevaihe Juhannuksesta alkaen oli kuitenkin yleisesti tärkeä ja paikoin riittäväkin kuivuuden torjuja, koska viljoillahan ei niin syviä juuristoja ole kuin noilla em. koivuilla - niinpä touko- ja kesäkuun kuivuudesta selvinneet viljakasvustot ovat olleet kukkimassa ja aloittamassa kypsymistään ainakin kohtuullisesti. 

Vaaroina edelleen voivat silti olla niillekin sateettomimmilla paikoilla uudet kuivuushaitat sekä toisaalta ankarimpien ukkossateiden paikoilla lakoontuminen; myös raesateiden riskiä voi tyypillisesti olla jatkon kaltaisessa helletilanteessa!...

Ukkosista ja ukkossateista puheen ollen jatkossa: Ensi viikon loppua kohden tuossa ankaroituvassa helteessä kosteus näyttää lisääntyvän niin paljon, että pienikin epävakaisuus näyttää suosivan mm. ns. lämpöukkosia paikoitellen. Myös erittäin lämpimiksi muodostuvien merien äärelläkin voi alkaa esiintymään yöllisiä ukkosia sopivan epävakaissa tilanteissa, joten jatkon vallitsevissa kaakkoistuulissa etelärannikollekin voi siksi alkaa osumaan paikoin rankkoja ukkoskuuroja...

On siis mahdollista, että ainakin paikoin noille kaikille em. kuivuushaitoille tulee ankarasta helteestä huolimatta hyvää helpotusta. Mikään ei kuitenkaan takaa sitä, että juuri pahimmille kuivuushaitta-alueille tulisi jatkossa eniten ukkossateita, tai edes mitään sadetta pitkään aikaan...

Niinpä mm. viljelijöillä ja puutarhureilla riittää aktiivista kasvien kastelun tarvetta aina siihen saakka, kunnes kulloisellekin paikalle saadaan riittävän rankkaa ukkossadetta; mieluiten siis useita kymmeniä millimetrejä...

Yksittäisillä paikoilla ukkoset saattavat kuitenkin äityä niin kuumassa ja kosteassa ilmamassassa hyvinkin rajuiksi ensi viikon lopulta alkaen, että sellaisen rajuilman kohdalle sattuessa on syytä varautua mm. hyvin tiheään ja rajuun salamointiin sekä valtaviin äkkitulvatilanteisiin kaupunkitiloissakin! - Myös ne. em. raekuurot saattavat olla tuhoisia yksittäisillä paikoilla; ehkä tilanteet saattavat mahdollistaa mm. hyvinkin isoja rakeita, mitkä hajottavat ikkunoita, liiskaavat viljakasveja ja riipivät lehtiä puista alas...

Lopuksi otan kuivuushaitoista esimerkiksi sen vakavimpiin kuuluvan seurauksen Fennoskandian mittakaavassa, eli metsäpalot: Parhaillaanhan etenkin Ruotsissa on syttynyt ennätysmäärä kuivuuden edesauttamia metsäpaloja, ja niiden takia on jouduttu häätämään jopa satoja ihmisiä kodeistaan pois! - Myös Suomessa jopa Lapissa on jo ilmennyt metsäpaloja.

Tässä on aiheesta kaksi valtamedian juttua: Ruotsi saa apua maan historian suurimpien metsäpalojen sammuttamiseen – paloja edelleen runsaasti ja Venäjältä Suomeen levinnyt metsäpalo roihuaa Lapissa - helikopterit mukana sammutuksessa.

No comments: