Wednesday, January 01, 2020

Uudenvuoden ja uuden vuosikymmenen tervehdys: sää- ja tunnelmakuvia 1.1.2020

Uuden vuosikymmenen alkajaisiksi jatkan taas muutamista aikaisemmista vuodenvaihteista tuttua Uudenvuoden tervehdykseni tekemistä, jossa nyt jaan muutaman tunnelmakuvan ajankohdan luonnon ja sään tilanteista: tällä kertaa alla on neljä ottamaani valokuvaa, jotka on tuttuun tyyliin Hämeenlinnasta.

Joistakin viime kerroista poiketen Uudenvuoden tervehdykseni ei sisällä tässä yhteiskunnallispoliittista sisältöä, koska ajattelin tehdä sellaisen tänne blogiin erikseen lähipäivien aikana pitkähkönä analyysinä...

Tämä onkin siis valokuvakeskeinen tervehdys, missä alla olevat ylimmät kolme kuvaa on otettu tänään 1.1.2020 Hämeenlinnan keskustaa ympäröivän Vanajaveden rannoilta alkuiltapäivällä vähän ennen auringonlaskua. Alimmainen kuva on esimerkkikuva äitini parvekkeelta puolenyön eli vuoden vaihtumisen ilotulituksesta sen hetkisen säätilan kera.

Tänä vuodenvaihteena yöllä sattui sopivasti selkeäsäinen tauko runsaspilvisiin ja erittäin leutoihin länsi-lounaisvirtauksiin, jolloin oli myös parisen astetta pakkasta; lunta ei kuitenkaan mainittavasti tullut maahan puolelleyölle, vaikka uudenvuoden aaton iltapäivällä oli hitusen lumisateita kylmenemisen hetkellä. Edeltäneet pari päivää olivat olleet kuitenkin taas niin monta astetta plussalla lämpötiloiltaan, että Tapaninpäivän jälkeinen hetkellinen uusi lumipeite ehti sulaa kokonaan pois täksi vuodenvaihteeksi Hämeenlinnasta, kuten alla olevista kuvista havaitaan.

Alla olevista vesistöjäiden tilanteista nähdään kuitenkin se, miten Tapaninpäivän jälkeen lauantaina 28.12.2019 ollut talven tähän mennessä kylmin hetki n. -10 asteen minimilämpötiloineen sai järviveteen sen verran vahvaa uutta jäätä, ettei siitä kaikki ehtinyt sulaa Uudeksivuodeksi pois. Lisäksi viime yön heikossa pakkasessa ehti syntyä hieman lisää uutta jääriitettä.

Jatkon sää tammikuun ensimmäisille kahdelle viikolle näyttää kuitenkin ennustemalleissa edelleen erittäin leutojen länsi-lounaisvirtausten jatkumista lähes keskeytyksettä Fennoskandiaan Atlantin voimakkaiden matalapaineiden tuomina; vain hetkelliset pakkastilanteet saattavat rikkoa plussakelien jatkumista, kuten näillä näkymin seuraavan kerran ensi sunnuntaina 5.1..2020... 

Yhtenä isona syynä tälle leutoudelle on se, miten pohjoisen napa-alueen polaaripyörre näyttäisi pitävän itsepäisesti pintansa voimakkaana ja häiriintymättömänä pitkälle tammikuulle, kuten esim. tässä Judah Cohenin twiittauksessa ilmenee: tämä edesauttaa arktisten ilmamassojen pysymistä ns. pesässään napa-alueella ja ylläpitää aktiivista matalapainetoimintaa Pohjois-Atlantilla...

Näin ollen Etelä-Suomessa on syytä varautua uuden vuosikymmenen alkajaisiksi edelleen lumettomuuteen ja hyvin vähäisiin järvijäihin - katsotaan myöhemmin, josko sitten tammikuun loppupuoliskolle olisi tulossa kunnollisemman talven yritystä...

Toivotan kaikille lukijoilleni hyvää ja parempaa uutta vuotta ja koko uutta vuosikymmentä!


Uudenvuodenpäivän ja vuodenvaihteen yön tunnelmakuvia Hämeenlinnasta >>



















Vanajaveden jäätilannetta kuvattuna Hämeenlinnassa 1.1.2020; tekstuurillisempi ja paksumpi jää oli peräisin 28.12.2019 olleesta kylmyyspiikistä ja oikealla oleva jääriite syntyi viime yön parin asteen pakkasesta. Iltapäiväksi alkoi taas vallita uusi leuto länsivirtaus ja Föhn-tilanteelle tyypilliset ylä- ja keskipilvet.



















Ystävyydenpuistoa ja Vanajavettä kuvattuna Hämeenlinnassa 1.1.2010; lumipeitettä ei taaskaan ollut, kun Tapaninpäivän jälkeinen jo ties kuinka mones hetkellinen lumikerros ehti sulaa taas pois useassa plusasteessa 29. ja 30.12.2019 olleen Föhntuulisen lämpöaallon myötä.



















Vanajaveden rantaa Paasikiventien eteläreunalla kuvattuna Hämeenlinnassa 1.1.2010; tässäkin havainnollistuu hyvin lumettomuus ja järven heikko jäätilanne, mutta myös se kuinka kulkuväylälle on täytynyt tehdä marraskuusta alkaen hiekoituksella liukkaudentorjuntaa hyvin leudoista säistä huolimatta.



















Vuodenvaihteen ilotulitusta Hämeenlinnassa kuvattuna 1.1.2020 klo. 00:01; tällä kertaa taivas oli täysin kirkkaan selkeä, jolloin ilotulitteiden mukana näkyi tähdistöäkin oikein hyvin. Kuulaan kirkas ilma mahdollisti myös raketeista tulleiden savujen näkymisen vahvasti osana ilotulituksen visuaalisuutta.

No comments: