Tässä tulee jatko-osa edelliselle osalle tämän vuotista joulutervehdystäni: edellinen osa keskittyi pimeällä valokuvattuihin joulu- ja juhlavaloihin Hämeenlinnassa. Tässä osassa puolestaan tulee tänään aattona Hämeenlinnassa vähän ennen puoltapäivää valokuvattuja valoisan ajan maisemanäkymiä, joiden avulla havainnollistan tämän hetken sää- ja luonto-olosuhteita.
Säätilanteiden taustasta pidemmältä ajalta totean ensin, miten koko kulunut syksy ja tämä alkutalvi on ollut Etelä-Suomessa poikkeuksellisen lämpimien / leutojen ilmamassojen dominointia, missä kylmät ilmamassat ovat olleet vain lieviä ja hyvin lyhyitä aikoja kestäneitä tilanteita.
Marraskuussa tehtiin myös koko Suomen mittakaavassa koko mittaushistorian uusi lämpöennätys, joka oli 6.11.2020 Maarianhaminassa mitattu huikea 16,6 astetta! - tässä on Ilmatieteen laitoksen ennätystilastoja lämpötilojen suhteen.
Tämä loppuvuoden leutous on edesauttanut myös tätä alkutalven leutoutta mm. siten, että Suomea ympäröivät merialueet ovat pysyneet koko ajan pintavesiltään normaalia paljon lämpimämpinä: nytkin meret ovat jäätyneet vain vähän lähes ainoastaan Perämerellä, kun normaalisti tähän aikaan jo kaikkialla Suomen merien rannikoilla pitäisi olla runsaastikin jäätä - tässä on merien jäätymistilanteista seurantalinkki.
Myös Etelä-Suomen järvet ovat olleet vasta vain osittain / ohuesti jäätyneitä, ja kokonaan sulina ne pysyivät jopa joulukuun alkupuolelle saakka - Lapissa puolestaan on ollut jo kunnon talvea parin kuukauden ajan, vaikka sielläkin on ollut suuren osan aikaa tavanomaista leudompaa. Viime jouluun nähden lumipeite on siellä kuitenkin nyt ohuempi, kun viime jouluna siellä oli ennätyspaksujakin hankia.
Eilen 23.12.2020 tuli siis Etelä-Suomeen usean päivän lumettomuuden jälkeen ohuesti märkää lunta, jota satoi lounaiskolkkaa lukuun ottamatta kaikkialla, ja eniten itäosissa - lumipeitteitä on ollut Etelä-Suomessa vain silloin tällöin marras- ja joulukuun aikana, ja enimmäksen vain 1 - 2 cm:n veroisesti kulloinkin, jolloin ne ovat sulaneet aina uudestaan tulleissa plussakeleissä hyvin nopeasti aina pois laajalta alueelta.
Eilinen lumipeite on taaskin jo sulanut Etelä-Suomessa aika paljon pois lievässä suojasäässä myös länsiosien sisämaasta, joten tällä hetkellä lumipeitteen raja menee (mm. Ilmatieteen laitoksen ja Kelikameroiden perusteella havaittuna) kiemurrellen Vaasan pohjoispuolelta vähän Tampereen ja Hämeenlinnan länsipuolitse ja siitä noin Uudenmaan pohjoisrajaa pitkin Porvoon ja Kotkan väliselle alueelle Suomenlahden itärannikolle: Päijänteen itäpuolisella sisämaa-alueella lumipeitettä on säilynyt kuitenkin 5 - 10 cm:n verran.
Alla olevissa valokuvissa nähdään, miten Hämeenlinnan alueella siitä eilen sataneesta 1 - 2 cm:n lumipeitteestä on ollut tänään aattona jäljellä noin puoliksi sulanutta nuoskaista lunta: kokonaan se ei ehdi Joulupäiväksi ja Tapaninpäiväksi sulaa, koska sääennusteissa on tapahtumassa niiksi päiviksi tästä illasta alkaen lievä pakastuminen. Lisää lunta voi samalla tulla vain hyvin ohuesti, joten ns. joulukorttimaisemia ei ole kuitenkaan odotettavissa.
Joissakin stratosfäärin ennusteissa on ollut uumoiltavana ns. ssw-tapahtuma (Sudden Stratospheric Warming) alkavaksi tässä vuodenvaihteessa, joka voisi aiheuttaa troposfääriin arktisten ilmamassojen helpompaa levittäytymistä etelään napa-alueelta sekä toisaalta Venäjältä länteen...
Näin ollen viimeistään tammikuussa saattaisi olla vuorossa kunnon talven tuloa myös Etelä-Suomeen ja ehkä laajasti muuallekin Eurooppaan, ja näin viime "talven" kaltaista koko ajan jatkunutta poikkeuksellista leutoutta ei nyt toistuisi Etelä-Suomeen...
Tällä hetkellä näyttää kuitenkin vielä siltä troposfäärin ennustemallien valossa, että heti joulunpyhien jälkeen Etelä-Suomi saisi vielä vuodenvaihteeseen saakka ja vähän sen ylikin uusia annoksia leutoja plussakelejä etelävirtauksessa. Toisaalta Venäjällä noin Uralin tienoilla on ainakin alkuun merkkejä ankaran pakkasaallon leviämisestä ja voimistumisesta, mutta vielä ei näytä siltä, että se vaikuttaisi Fennoskandian ja Euroopan säähän pariin viikkoon ja itse asiassa sielläkin pakkanen ehtisi vielä leudontua uudestaan...
Tämän myötä on nyt aika toivottaa kaikille rauhallista ja kaunista Joulua 2020!
Joulun 2020 tunnelmakuvia: osa 2 >>
Näkymää Hämeen linnalle Linnanpuiston eteläpäädystä kuvattuna 24.12.2020: edellispäivänä sataneen märän lumen käyttäytymisessä näkyy tässä tyypillinen ominaisuus, kun puuston alle ei ole jäänyt lunta juuri ollenkaan märän lumisateen tartuttua oksiin niin hyvin; oksista se oli silti jo ehtinyt sulaa pois tähän mennessä.
Näkymää Hämeen linnalle pääkirjaston viereiseltä Vanajaveden rannalta kuvattuna 24.12.2020: virtaavissa vesistöissä jäät olivat sulaneet pois ko. viikon aikaisemmissa plussakeleissä suureksi osaksi, joten jäljelle oli jäänyt vain ranta-alueelle jääriitettä ja edellispäivän lumisateesta sen pinnalle loskaa. Tuuli oli nyt hyvin heikkoa, kuten peilityyni sula vesi paljastaa.
Näkymää Vanajavedelle Paasikiventien eteläpuoliselta ranta-alueelta läheltä uimahallia ja kuvattuna 24.12.2020: tässäkin havainnollistuu hyvin se, miten tässä järvessä loskapintaista jääritettä oli säilynyt vain ranta-alueella ja ulappa oli sulanut laajasti auki; kahden seuraavan päivän pikkupakkasessa uudestaan umpeen jäätyminen on silti helppoa pintaveden ollessa lähellä nollaa astetta.
Rantanäkymää Vanajavedelle Citymarket-tavaratalon takaisella ranta-alueella kuvattuna 24.12.2020: sulaneen jään reunassa nähdään tässä tyypillinen ilmiö, missä sulamisen edetessä tuulten myötävaikutuksella jään reunaan oli syntynyt hajoavan jään palasista pirstalevyöhykettä.
Rantanäkymää Paasikiventien eteläreunalla kevyenliikenteen väylän varrelta kuvattuna 24.12.2020: Ko. viikolla edeltänyt plussakeli oli myös sisämaassa niin voimakas jopa yli +5 asteen lämpötiloineen, että aikaisemman pikkupakkasjakson myötä jäätynyt maaperä suli kokonaan, ja siten edellispäivän lumi sulikin asfalteilta helposti pois. Kuvassa näkyy myös hauska ilmiö etelätuulella sataneen lumen muodostettua puun runkojen mukaan sulia katveita.
Hämeenlinnan keskustan Kauppatorin luoteiskulmalla olevaa tekojäistä luistelukenttää kuvattuna 24.12.2020: edelliseen talveen nähden tämä tekojäärata on tällä kertaa päin vastaisessa torin kulmauksessa, ja tälläkin kertaa se on ollut hyvin suosittu varsinkin siksi, kun talvi on ollut toistaiseksi niin lumeton ja leuto, jolloin luonnonjääratoja ei ole voinut perustaa.
Näkymää Sibeliuksenpuistossa kohti Sibeliuksen patsasta ja Lyseo-rakennusta kuvattuna 24.12.2020: viime joulun aikaanhan tämäkin patsas oli saanut päähänsä salaa tonttulakin, ja vielä tämän kuun alussa näin sellaisen nytkin. Mutta ehkä kaupunki itse on sen poistattanut, koska virkamiesten suusta on kuulunut kritiikkiä moisen toiminnan takia, kun he ovat olleet huolissaan patsaiden kunnosta ja rikkoutumisesta tonttulakkien näissä sala-asetteluissa.
Näkymää Ystävyydenpuistossa Hämeenlinnan keskustan itäreunalla Vanajaveden äärellä kuvattuna 24.12.2020: tätä näkymää olen varmaankin useimmiten tarjoillut blogissani erilaisten säätilanteiden havainnollistuksissa eri vuosina; tällä kertaa se saakin havainnollistaa tämän ohuen lumipeitteen tilannetta yhdistettynä taustan sulaan järviveteen.