Thursday, December 24, 2020

Joulun 2020 tunnelmia - Osa 1

Teen nyt blogin ensimmäisen päivityksen pitkän tauon jälkeen, missä viimeksi kirjoitin tänne viime Vapun tunnelmia valokuvien kera - tämä postaus on jo pitkäksi perinteeksi muodostuneen jouluisen valokuvatervehdykseni tämän vuotinen kerta.

Itse asiassa päätin jakaa tämän kertaisen joulutervehdykseni kahteen eri postaukseen suuren valokuvamäärän takia, missä tähän osaan laitan Hämeenlinnassa eilen 23.12.2020 illalla ottamiani pimeän ajan joulu- ja juhlavalokuvia. Toisen osan julkaisen heti tämän jälkeen, ja siellä valokuvateemana on tämän aattopäivän valoisan ajan sää-, lumi- ja järvijäätilanteita Hämeenlinnassa.

Eilisen päivän yöllä ja aamulla Etelä-Suomessa sisämaapainotteisesti saatiin usean päivän lumettomuuden jälkeen viime tingassa ennen joulua hennosti märkää lunta maahan, ja tässä Hämeenlinnan tapauksessa 1 - 2 cm: vaikka jo eilisen aikana lievässä suojasäässä osa siitä lumesta alkoi jo vähän sulaa, niin alla olevissa valokuvissakin lunta jäi vielä hyvin näkyviin ko. tilanteissa.

Kävin valokuvaamassa joulu- ja juhlavaloja edellisvuoden tapaan etenkin Hämeen linnan ja kaupungin keskustan Kauppatorin alueilla. Kaiken kaikkiaan vaikuttaa nyt siltä, että Hämeenlinnan kaupunki on parantanut satsaustaan jouluvaloihin entisestäänkin, ja etenkin Hämeen linnalla juhlavalaistus on selvästi näyttävämpää kuin edellisvuonna.

Havaintoni mukaan näyttää myös laajemmin Suomessa siltä, että myös ihmisten yksityisissä jouluvalaistuksissa on runsastumista ja näyttävyyden lisääntymistä edellisvuosiin nähden: yksi syy sille on päättelyni mukaan se, miten ihmiset taitavat mm. tällaisen juhlavalaistuksen kauttakin hakea lohtua ja piristystä tämän vuoden aikana ilmenneeseen poikkeukselliseen ankeuteen ns. korona-taudin aiheuttamien yhteiskunta- ja olosuhdemuutosten ikeessä -- Tässä vaiheessa pidemmittä alustuksitta seuraavaksi alla olevien valokuvien esittelyyn:


Joulun 2020 tunnelmakuvia: osa 1 >>

 


 Saaristenkadun, kävelykatu "Reskan" ja Turuntien eteläisen haaran kulmauksessa olevan ikivanhan metsävaahteran (Acer platanoides) ylle laitettuja jouluvaloja kuvattuna keskiviikkona 23.12.2020: olen esitellyt näissä joulutervehdyksissäni tätä joulupuuta varmaankin lähes jokainen kerta alusta saakka, ja niin nytkin. Ko. puu on jo lähellä loppuaan, mutta joistakin lahoista poistetuista oksista huolimatta se kelpaa edelleen mm. tähän jouluvalonäytökseensä. Nyt mukana oli myös puolikuuvaiheinen kuutamo sumupilvien takaa pilkistäneenä; itse asiassa tarkka puolikuuvaihe oli edellispäivänä.

 


Hämeen linnan joulu- / juhlavalaistusta kuvattuna 23.12.2020: kuva on otettu linnan sisäpiha-aukiolta, missä nähdään pilarimaista valoteemaa muurissa; valopilareissa vaihtuu tasaiseen tahtiin värit muutamina eri versioina.

 


 Hämeen linnan joulu- / juhlavalaistusta kuvattuna 23.12.2020: tämä valoseinämä on kuvattu linnan itäpuolella, missä kuvaajan selän takana on Vanajaveden selkää ja sen takana Sairionranta-niminen kaupunginosa.

 


 Hämeen linnan joulu- / juhlavalaistusta kuvattuna 23.12.2020: tämä linnan valaistus on kuvattu puolestaan rakennelman pohjoispuolella jyrkän vallihautarinteen ylitse kohdassa, missä on vallihaudan yli silta linnan piha-alueelle.

 


 Hämeen linnan joulu- / juhlavalaistusta kuvattuna 23.12.2020: tässä on laajempaa yleisnäkymää linnalle kuvattuna sen eteläpuolelta. Mukana sommitelmassa on vasemmalla vanha hopeasalava (Salix alba "Sibirica"), jotka ovat ko. Linnanpuiston omansalaisiaan näyttäviä maamerkkejä.

 


 Hämeen linnan joulu- / juhlavalaistusta kuvattuna 23.12.2020: edellisessä kuvassakin nähtävä valoheittimen "taivasvana" näkyy erityisen hyvin matalapilvisissä sumupilvien tilanteissa, kuten oli tässä vaiheessa. Kuva on otettu linnan kaakkoispuolelta, ja etäämmällä näkyy ko. päivänä sataneesta suojalumesta tehtyjä lumiukkoja. Kaikissa näissä kuvissa nähtävät linnan valosysteemit vaihtavat väriä muutamina versioina ohjelmoidun suunnitelman mukaan, ja lisäksi nämä valoteemat vaihtuvat muutaman päivän välein eri suunnitelmien mukaan; tämän suunnitelman ovat tehneet päiväkotilapset - hämeen sanomien juttu.

 


 Hämeenlinnan keskustan Kauppatorin jouluvalaistusta kuvattuna 23.12.2020: Sekä joulukuusi että kirkon seinän valaistus ovat aikaisempaa näyttävämpiä ja lisäksi kuusen viereen on tuotu "Hämpton"-teksti. Tuon tekstin tarkoituksesta on tässä juttua. Kuvassa näkyy myös oikealla tilapäinen pysäköintialue, joka johtuu ko. torin luoteiskulmauksen varsinaisen pysäköintipaikan kohdalle täksi talveksi perustetusta tekojäisestä luistelukentästä.

 


 Hämeenlinnan keskustan kirkon etujulkisivua kuvattuna torilta päin 23.12.2020: julkisivun valoteemaan on yhdistetty pääovien yläpuolelle teksti, jossa on usealla eri kielellä julistus: "Mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan.". Seurasin noin minuutin välein vaihtuvan tekstin eri kieliä, ja mukana näyttivät olevan suomen lisäksi ainakin: englanti, ruotsi, venäjä, viro ja arabia. Etualalla näkyvä loskainen vesi johtui siitä, kun tuin kameraani kohdalla olevan suihkulähdekaivon ulkoreunaan, ja tuo vesi oli siis ko. altaassa.

 


 Hämeenlinnan keskustan Kauppatorilla olevan "Hämpton"-tekstin luonnetta lähempää kuvattuna 23.12.2020: huomasin tosiaan, miten ihmiset kuvauttavat itseään / toisiaan ahkerasti tämän tekstin äärellä.

 


 Hämeenlinnan keskustan Kauppatorilla olevan "Hämpton"-tekstin luonnetta lähempää kuvattuna 23.12.2020: edellistä vielä lähempi kuva paljastaa, miten ko. tekstin "sisälle" on laitettu jouluista kaupunkikuvaelmaa.

No comments: