Wednesday, November 30, 2022

Yhteiskunnallispoliittinen musiikkivideoanalyysi - Ultravox: "We Came To Dance"

Kiinassa Covid-protestien ollessa nyt päällä ehkä jopa vallankumoukseen saakka tuli mieleeni taas tilanteeseen sopiva vanha musiikkivideo, ja niinpä otan tämän Ultravox-yhtyeen "We Came To Dance"-kappaleen esille tässä yhteydessä.

Ultravox: "We Came To Dance" -musiikkivideo.

Se on peräisin heidän vuonna 1982 julkaisemaltaan albumilta "The Quartet", ja ko. biisi on siltä viimeinen ja neljäs vuonna 1983 lohkottu singlejulkaisu - tuttuun tapaan silloin heille taas top 20 hitti kotimaassaan Britanniassa.

Musiikkivideossa on kaunis ja dramaattinen tarina Kiinaan sijoittuvasta diktatuurista ja sen vastustamisesta.

Huomasinkin nyt, että ko. biisi sekä lyriikoidensa että videonsa osalta sopii jopa hämmästyttävän tarkasti kuvaamaan sekä Kiinan nykytilannettakin että kokonaista historiallista totalitarismien jatkumoa, ja miten ihmiset lopulta kyllästyvät sellaiseen tyranniaan ja kaatavat silkasta ihmisyyden luonnollisesta tarpeesta ja meidän ihmisten sekä yksilöllisistä että sosiaalisista ominaisuuksista johtuen moiset vallankumouksessa tavalla taikka toisella.

Siitä vallankumouksen vääjäämättömyydestähän tämä laulu juuri kertoo hyvin seikkaperäisesti: ihmisyys ottaa lopulta "intohimoisen liikkeen" pois "meitä pidätelleistä siteistä", kun sellaisen diktatuurin demagoginen johtaja menee tyrannian "kuuluttamisessaan ja ruoskimisessaan" viimein liian pitkälle, ja sitten väestö vain pakon edessä ryhtyy ottamaan vallan itselleen diktatuurilta "tulemalla tanssimaan" elämän edellyttämillä tavoilla...

Tämä tilanne on nyt tullut vastaan nyky-Kiinassa Covid-petoksen liian ankarien "tautitorjuntatoimien" takia, ja voimme nähdä siellä ihmisten useita vuosikymmeniä jatkuneen alistumisen totalitarismiin tulleen ehkä nyt viimein päätökseensä.

Se on myös koko maailmalle nyt hälytyskello muutenkin, koska myös länsimaissa jo monta vuotta on ollut painostavan totalitarismiuhkan varjo laskeutumassa ja sivilisaatioperikadon kehittyessä.

Täytyy silti huolestuttavasti ymmärtää samalla, ettei vielä ole takeita lopputuloksesta Kiinassa saati muuallakaan, tai edes tilanteiden etenemisestä alkua pidemmälle: tämä Kiinan uuden vallankumouksen siemenen itäminen voi vielä mennä joko hyvään taikka entistäkin pahempaan suuntaan...

Olisiko Kiinan hallinto valmis murskaamaan nämä vallankumouksen nykyiset siemenet jopa vuoden 1989 kumousyrityksen murskaamistakin väkivaltaisemmin ja totaalisemmin??...

Joka tapauksessa tämä Ultravoxin kappale on myös hämmästyttävä todiste siitä, ettei tilanne Kiinassa ole muuttunut nykyaikaan saakka sitten tuon vuoden 1982 / -83 ajoistakaan, milloin tuo biisi oli tehty selvästi moisen "kommunistisen" totalitarismin vastaiseksi kritiikiksi - mikään ei siis muuttunut vielä 40 seuraavaan vuoteenkaan, mutta olisiko nyt viimein aika?...

Onneksi tämä biisi vetoaa Kiinan ja yleisesti totalitarismivaarojen nykytilanteeseenkin onnistuneesti ja voimakkaasti, ja tätä kaikkea alleviivaa hienosti ko. musiikkivideossa sekä söpön romanttinen että dramaattisen oleellinen rakkaustarina kiinalaisen pariskunnan välillä, jota kuvataan symbolisesti ko. totalitarismia vastustavana sosiaalisena komponenttina:

Lopulta pariskunnan (koko yhteisön) on hypättävä tuntemattomaan koko elämänvoimallaan tuottaakseen väistämättömän tavoitteen - nykytilanteessakaan mikään muu ei auta, kun halutaan lopettaa tyrannia vallankumouksessa...

Osuva lainaus kappaleen lyriikoista (Ja loput lyriikat ovat helposti luettavissa nykyään ko. Youtube-videossa tekstityksenä):

"We came to dance
Making moves from a passion play
The ties that bind us just slip away
We came to dance
The piper calls out a different rhyme
He cracks the whip and we step in time
".


PS.: Ultravox oli 80-luvulla muutenkin poikkeuksellinen bändi ottamaan muissakin lauluissaan yhteiskunnallista ja poliittista kantaa, ja tätä olen tuonut esille sekä täällä blogissani että Fb-seinälläni vuosien mittaan.

Listaan taas alle heiltä kolme tuttua muutakin musiikkivideota, joissa käy tämä heidän yhteiskunnallispoliittinen aktivisminsa ja valistamisensa hyvin ilmi.

Ultravox taisi olla jopa ihan ensimmäinen yhtye, joka mm. toi kappaleessaan "The Thin Wall" ja erityisesti sen musiikkivideossa esille ylimpien eliittipiirien vapaamuurari- ja muun sellaisen salaliittosisällön aspekteja popmusiikkiin aiheeksi: ko. videossa on tarinana ilmeisesti jonkun vapaamuurarihahmon irtiottoyritys päästä pois moisen mustan magian piiristä, ja sillä tiellä on monta estettä ja vaaraa...

Muissakin esille otettavissa kappaleissaan alla on samantyylistä "eliitti vs. väestö" -tilanteiden kritiikkiä, havainnollistusta ja filosofiaa, joka varmasti oli yhtäältä aika surrealistista ja omituista sekä toisaalta ihan ymmärrettävääkin vaihtoehtojulistusta silloisessa Kylmän sodan ja Thatcherin & Reaganin hallinnoimassa juppimaailmankuvassa, mutta joka nyt valveutumisen edetessä esittäytyy hyvällä tavalla ennesisältönä historiastaan käsin ja nykyisissä aktivistikäsityksissä salaliittotutkimusten peruskaurana:

Katsokaapa vaikkapa laulun "Hymn" lyriikoita, kun niissä kuvataan mm. oikein sattuvasti ja osuvasti myös tätä nykyistä virallisten käsitysten ylösalaisin kääntämistä propagandataktiikkana.

Lopulta mikään ei olekaan muuttunut useisiin vuosikymmeniin vastustettaessa "eliittiä" ja ymmärrettäessä ko. "eliitin" hallitseman virallisen "totuuden" propagandaa...

Ultravoxin musiikkivideoita kappaleista:

--- The Thin Wall,

--- The Voice,

--- Hymn.


PS. 2: Täällä blogissani on ollut useita vuosia sitten (noin 2008-2015 välillä) tämänlaisia musiikkiaiheisia julkaisuja otsikolla "Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia", jossa tuo otsikkovalinta oli tarkoituksella osoitteleva geopolitiikan historiaan, jonka olin tuolloin oppinut tutkimalla salaliittoasioita LaRouche-liikkeen sivustoilta.

Nyt ajattelen elvyttää tätä musiikkiaiheista yhteiskunnallispoliittistanalyysiä, mutta jätän tuon otsikkotyylin taakse, kun se oli kirjoittelussani oman alkuaikansa tuote, ja nyt on jatkossa parempi ottaa uudenlainen tyyli.

Tuesday, November 29, 2022

Kertooko ennen näkemätön ryntäys Fb-kaverikseni globalismin vastaisen aktivismin uudesta noususta yleensäkin? - analyysiä mm. Kiinan Covid-mellakoiden inspiroivasta katsannosta tarkasteltuna...

Muutaman viime päivän aikana minut on yllättänyt Fb-sivullani ennätyksellisen suuri ryntäys Fb-kaverikseni: esim. eilen hyväksyin kerralla 7 ihmistä kaveriksi ja sen lisäksi tänään jopa 13 kpl. uusia ihmisiä tuli äsken kaverikseni.

Tällaista yhtäkkistä massaverkostoitumisen ja -kaveeraamisen ilmiötä ei ole ollut omalla kohdallani koskaan aikaisemmin koko yli kymmenvuotisen Fb-historiani aikana lähimainkaan, joten alkoikin nyt mietityttämään syyt tällaiselle: toki katson tätä asiaa pääasiasspositiiviselta kannalta, ja siitä johtuen teen pohdintaa tässä alla. 

Ja tästä ilmiöstä on tullut samakommenttia joiltakin muiltakin, joten ilmeisesti tämä ei ole vain minun Fb-sivuni juttu - onko tosiaan se "kriittinen massa" ylittymässä aktivistitoimintaan?...

Positiiviselta kannalta katsottuna siis ylipäätään voisikohan tällaisen tilanteen tiimoilta olla nyt viimein alkanut jonkinlainen massavalveutumisen seuraavaalto, jossa tällainen nopeasti etenevä verkostoitumisen ja kaveeraamisen ilmiö on alkanut nousta uudelle asteelle?...

Toivottavasti, sillä onhan omalla Fb-seinällänikin sellaisia yhteiskunnallisia ja poliittisiasioita käsitelty jo vuosikausia ja täällä blogissani osaltaan jo vuodesta 2008 lähtien, jollaisia olen nyt havainnut olevan käsittelyssä noilla hyväksytyilläkin uusilla Fb-kavereillani omilla seinillään - viimein alkaisi siis massoja enemmänkin kiinnostamaan ja sopivalla tavalla huolestuttamaan sen kaltaiset asiat ja prosessit!?...

Tämä tilanne tuolta kantilta koettuna tietenkin ilahduttaa minua suuresti sekä kollektiivisesti että henkilökohtaisesti, koska juuri vähän aikaisemmin tänä loppuvuonna olin melkolailla luovuttamisen partaalla oman someaktiviteettini suhteen ja melko masentunut lähes kaikesta, ja tällainen aktivismin uuden nousun näkeminen tietysti luo uudenlaista intoa jatkaa omiakin analyysejä ja tiedon jakamista kaikissa oleellisissaiheissa.

Kollektiiviset syyt tällaiselle aktivismin uudelle nousulle voisivat olla viimeaikojen eskalaatiot maailman ja Suomen poliittisten tilanteiden takia:

Esim. talven ankaroituminen Euroopassa ja Suomessa jo tässä heti alkuunsa meille aiheutetun energiakriisin keskellä voi olla yksi selvä triggeröivä seikka, joka saa ihmisiä nyt aikaisempaa yhä enemmän varpailleen, tutkimaan asioita ohi virallisen propagandan kaikissaiheissa, ja viimein lähtemään mm. verkostoitumisen kautta etsimään vastavoimia juurikin virallisen vallan kyseenalaistamista ja haastamista varten...

Toinen tuolla tavalla inspiroiva seikka tänne Suomeenkin saakka ilmentyvänä joukkoilmiönä voi olla Kiinassa viime päivien aikana rajusti toimintaan pompannut sikäläisten massojen mielenilmaukset ja protestit Kiinan hallinnon koko tämänkin vuoden aikana harjoittamaansa äärimmäisen ankaraa, absurdia ja turhaa Covid-rajoitusten tyranniaa vastaan.

Kiinassahan on useissa suurissa ja pienemmissäkin kaupungeissa puhjennut covid-rajoitusten vastaisimellakoita ja protesteja jopa ennen näkemättömästi tuollaisen totalitaristisen maan puitteissa!

Se on sinänsäkin erityisen mielenkiintoinen ja merkittävä asia, koska se voi nyt joka tapauksessa paljastaa koko maailmalle, miten absurdi ja haitallinen koko Covid-petos on ollut koko ajan, ja josta minäkin siis olen mm. Fb-seinälläni tuottanut paljon kriittistä materiaalia viimeiset pari vuotta, ja päätyen äärimmäisen haitallisten "Covid-rokotteiden" massavammauttavan ja massamurhaavan luonteen tuomitsemiseen.

Kiinan hallinto on siis nyt tavallaan pahassa välikädessä, koska se ei voi enää piiloutua mitenkään tämän Covid-asian tiimoilta tuottaakseen lisää "uskottavaa Covid-politiikkaa": teki se sitten miten tahansa maassaan menossa olevien mellakoiden suhteen...

Samalla tämä Kiinan tilanne paljastaa koko globaalin WEF-sidonnaisen roolin myös tässä Covid-petoksessa, koska tragikoomisen sattuvasti juuri vähän ennen näitä Kiinan mellakoita ja protesteja WEF-porukoiden johtaja Klaus Schwab vuolaasti kehui Kiinan Covid-politiikkaa, ja että se muka olisi yksi "hieno esikuva koko maailmalle".

Melkoista paskanjauhantaa Schwabilta totta tosiaan, ja se paljastaa edelleen hyvin myös hänen luonteensa piirteitä ja varsinaisen "asiasisältönsä"! - Lisäksi Covid-petoksen muutkin orkestroiijat, kuten Anthony Fauci ja Bill Gates ovat myös lausuneet tuon suuntaista Kiina-propagandaa... 

Esim. Infowars-sivusto on käsitellyt tätä Kiinan uutta tilannetta runsaasti näissä jutuissaan: Something HUGE is Happening in China — it’s Either Really Good or REALLY BADSunday Live Emergency Broadcast: China Rocked By Biggest Anti-CCP Protest in History, Panicking the Communist Chinese & Their Globalist HandlersVideo: Fauci Again Defends Chinese Lockdowns, ja tuossa on erikseen Paul Joseph Watsonin videoanalyysi Kiinan tilanteesta: Absolute CHAOS in China.

Kyllä monet ihmiset varmaan alkavat näkemään yhä laajemmin tuollaisenkin takimyös länsimaiden alasajon vaaroja ja petoksia näissä WEF-sidonnaisissa ja muutenkin globalistieliitin aikomissa prosesseissa, ja siitä on seurauksena uutta massavalveutumisen ja massaprotestoinnin aaltoa länsimaihinkin hyvällä tavalla, ja joka sitten näkyy mm. nyt näin omalla Fb-kaverilistallani kaveriksi ryntäyksenä ennen näkemättömästi.

Toki hieman mielessä kummittelee myös sellainen ikävämpi mahdollisuus, että tässä kaveriksi ryntäyksessä voisi olla piilotettuna myös jotain valeoppositiollista "virusta", josta ei heti pääsisi kokonaan selville - aion toki tarkkailla tilanteita tältäkin kannalta jatkossa...

Mutta tähän lopuksi voin kuitenkin positiivisesti sanoa, että tällainen verkostoitumisen ja kaveeraamisen runsas lisäys aiheuttaa minun taholta kiitollisuutta ja hyviä tunteita ulospäin, ja siksi haluankin tämän myötä pyrkiä yhä parempaan sometoimintaan henkilökohtaisistakin vaikeuksista huolimatta: kokonaisuutena tämä toki inspiroi myös ihmisenä kehittymistäni lisää.

Ehkä tässä on tosiaan alussa ja edelleen etenemässä sellaisen kollektiivisen solidaarisuuden muotoutuminen globalistieliitin ja marionettienskataliaikeita vastaan ja paremman uuden maailman luomista varten, jota kannattaakin juhlistaa ja promotoida tässä ja heti nytkin, vaikka ongelmia ja sen ns. pahuuden loihtimia tuhoja lienee tulossa vielä paljon lisää pelkästään tämän alkaneen talven aikana, ja varmasti vielä pitkään sen jälkeenkin, koska kaikki WEF-sidonnaiset marionetithan ovat edelleen useissa maissa virallisesti vallassa...

Joka tapauksessa noista jatkonkin haitoista huolimatta tämänlainen solidaarisuuden kasvu on syytä valjastaa myös konkreettiseksi toiminnaksi ennen pitkää yhä paremmin!

Itse jatkan edelleen tällä nykyisellä tavallani, eli somesisällön tuottaminen jatkuu niin hyvin kuin se on mahdollista, ja omassarjessani etenee se mainitsemani valokuvausprojekti, joka itse asiassa siis on myös yhteiskunnallispoliittiselta kannalta katsottuna tarpeellistaktivismia.

Nimittäin globalistieliitin luomia ja promotoimia rappiosisältöjä vastaan juuri sopivaa sekä "keskisormen näyttämistä" että pelastavaa renessanssisisältöä ovat myös tällaiset luovat taide- yms. projektit, joissa kiteytyy ihmisyyden ja kulttuurin parhaimpien puolien säilyttämisen ja edistämisen aspektit oleellisena lääkkeenä pahuuden kitkemiseksi pois!

Ja vaikka (tai siksi juuri siitä syystä) se tapahtuisi nyt toistaiseksi epävirallisesti / epäortodoksisesti / epäsovinnaisesti tavallaan - virallisestihan ei enää useinkaan ko. WEF-saastumisen takia pysty kunnolla tekemään tarvittavia ja oleellisia kulttuurin ja ihmisyyden parhaimpien puolien töitä...


Päivitys 30.11.2022 klo. 13.00 >> Tänäänkin äsken hyväksyin uuden ennätysmäärän ihmisiä kaveriksi Fb-listalleni: jopa 22 kaveria kerralla. Tervetuloa!

Sunday, November 27, 2022

Sääennuste- ja luontoseurantaraportti viikolle 48 (28.11 - 4.12.2022) - viikolta 47 vallinneen talvisen korkeapainesään jatkumista; tilapäinen lievä suojasää väliin ja muutoin normaalia reilumpia pakkasia

Sääennuste- ja luontoseurantaraprottien tekeminen on ollut viime aikoina aiottua hitaampaa, joten tässä tulee uusi raportti viikkointervallin sijaan n. viikkoa aiottua myöhemmin.

Osasyinä ovat olleet edelleen aikataululliset ongelmat mm. viimeksi täällä blogissani ilmoittamani vuodenkierron valokuvausprojektini uudistamiseen liittyvien seikkojen takia, ja joissa edelleen on tullut lisää ongelmia siellä mainitsemani "tussausmerkkaamisen" suhteen: juurikin säähän liittyen ne ongelmat ovat olleet sitä, että tälle viikolle aiottu ko. tussaaminen valaisinpylväisiin, liikennemerkkitankoihin yms. ei ole ollut olosuhteiltaan hyvää, koska tällä päättyvällä viikolla 47 on tullut vähän väliä jäätävää tihkusadetta ja siten em. kaltaisille tussauspinnoille ko. toimenpidettä haittaavaa jäätä ja kuuraa - olen siis kärkkynyt toimenpiteelle sopivia hetkiä, mutta nyt taidan siirtää sitä johonkin kohtaan tulevaisuuteen...

Toisaalta tämä sääraportointi on ollut tavallaan "tauolla" ihan vain siitäkin syystä, kun sää on ollut Suomessa tällä viikolla hyvin tasaisen samankaltaista ja kohtuullisen hyvää koko ajan, ja itse asiassa melko stabiili ja rauhallinen säätyyppi on jatkumassa edelleen myös ensi viikolla 48.

Syynä tähän tavanomaista pysyvämpään ja rauhallisempaan suursäätilaan on ollut se, kun edeltäneellä viikolla 46 talven koko Suomeen tuonut Fennoskandian korkeapaine siirtyi Suomen itäpuolelle täksi päättyväksi viikoksi 47, ja näin ollen Länsi-Venäjälle jäi voimakas ja hyvin laaja korkeapaine hyvin pysyvästi, jonka länsireunan tasaisessa vaikutuspiirissä Suomi ja itäinen Eurooppa on ollut jo monta päivää voimakkaiden matalapaineiden leutojen, runsassateisten ja voimakastuulisten säiden pysyttyä siksi kurissa Pohjois-Atlantilla ja vaikuttaen lähinnä vain läntisimmässä Euroopassa, kuten Britteinsaarilla ja Norjassa.

Tässä tilanteessa viime päivinä Suomessa on vallinnut ajankohtaan nähden osaksi tavanomaista hieman kylmemmät etelän ja idän väliset virtaukset heikkoina-kohtalaisina, missä säätyyppi on ollut lähes koko ajan tasaisen runsaspilvinen alapilvilauttoineen ja -kerroksineen, ja vain silloin tällöin pilvipeite on rakoillut päästäen Etelä-Suomessa aurinkoa pilkahtamaan päiväaikaan pieninä hetkinä.

Toisaalta etenkin muutamina viime päivinä noissa virtauksissa on päässyt Kaspianmeren ja Mustanmeren alueilta sen verran kosteutta mukaan, että tasaisen runsaan pilvisyyden lisäksi etenkin sisämaassa on ollut ajoittain sumuja ja vähintään muutenkin utuista, sekä Etelä-Suomessa myös ajoittain noita em. jäätäviä tihkusateita; myös lumikuuroja ja heikkoja-kohtalaisia lumisateita on esiintynyt, kuten tänään sunnuntaina on ollut tilanne - suuria lumikertymiä ei ole kuitenkaan tullut.

Lämpötilat näissä vaiheissa ovat olleet Etelä-Suomessa tyypillisen itä-länsikahtiajakoisesti sellaisia, jossa lounaiskolkassa on ollut noin nolla asetta ja siten ajoittain suojasäätä, ja muutoin länsiosissa lämpötilat ovat olleet tasaisesti yötä-päivää -1 ja -5 asteen välillä, ja idässä ajoittain myös -5 ja -10 asteen välillä; alkuviikolla oli hetkittäin lännempänäkin jopa -10 asteen kylmemmällä puolella käyneitä minimilämpötiloja. 

Lapissa on ollut heikkotuulisimmilla ja vähäpilvisimmillä hetkillä myös -10 ja -20 asteen välisiä lukemia ja paikoin tätäkin kylmempää, mutta viime päivinä osassa Lappia on ollut myös melko leutoakin jopa nollan vaiheille saakka virtausten kierryttyä vaikuttamaan osaksi leudommalta lounaan kantilta sinne tuon idän korkeapaineen ympärillä.

Jatkossa tuo idän voimakas ja laaja korkeapaine jatkaa vaikuttamistaan Fennoskandian ja Itä-Euroopan säähän edelleen - aluksi ensi viikon 48 alkupuolella korkeapaine pysyy lähes sijoillaan Länsi-Venäjällä, mutta sitten se pullauttaa lännemmäksi selännettä Fennoskandian ylle, jossa sitten sille alueelle muodostuukin loppuviikoksi oma Fennoskandian korkeapaineensa ja sen vaikutus jatkunee myös seuraavan viikon 49 puolelle...

Ennen tuota korkeapaineen lännemmäksi pullahtamista Mustameren suunnasta pääsee sen verran kosteutta ja leudompaakin ilmaa kiilana kaakkoistuulilla Etelä-Suomeen, että ensi viikon alussa on parina päivänä runsaassa pilvisyydessä ja ajoittaisissa lumi-, räntä-, tihku- ja vesisateissa aikaisempaa hieman leudompaa, jolloin suojasäätä voi olla myös mantereella hieman lounaiskolkkaa laajemmin ja samalla muutoinkin pakkanen on heikkoa koko Suomessa.

Sitten tuon Fennoskandian korkeapaineen muodostuessa sää alkaa sekä poutaantumaan että kylmenemään taas selvemmin: lopulta Lapissa voidaan ensi viikon 48 loppuun mennessä vähäpilvisillä hetkillä mitata taas ainakin -10 ja -20 asteen välisiä lämpötiloja, ja mahdollisesti kylmempääkin mantereisimmilla paikoilla. Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötilat laskevat lähinnä -2 ja -10 asteen välille, jossa mm. pilvisyys ja tuulisuus vaikuttavat lämpötilaeroihin ja -vaihteluihin; itäosissa on taas kylmintä tyypilliseen tapaan.

Sää muutoin muuttuu siten, että pilvisyyden rakoilua voi alkaa tapahtumaan ensi viikon 48 loppua kohden yhä enemmän, ja siten Etelä-Suomessa päiväsaikaista aurinkoakin voidaan taas nähdä monen päivän tauon jälkeen; toisaalta heikkoja pakkaslumisateita voi edelleen esiintyä, ja tuossa korkeapaineen loppuviikon vaiheissa etelärannikolla voi olla sen verran itä-kaakkoistuulia, jotka voivat tuoda runsaampiakin merellisiä lumisateita, kun Suomenlahti on vielä jäätön ja pysyy jäättömänä sisälahtia lukuun ottamatta vielä koko ensi viikonkin. 

Lapissa sen sijaan on jo etenemässä kaamos yhä etelämmäksi, joten pohjoisimmissa osissaan Aurinkoa ei enää juuri nähdä keskipäivän aikoinakaan selkeäsäisillä hetkillä.

Euroopan mittakaavassa nämä em. vaiheet ovat ensinnäkin olleet sellaisia, että kaikkein ankarimmat pakkaset (mm. -30 astetta kylmempää) ovat vielä pysyneet kurissa Länsi-Venäjän korkeapaineen keskuksen alueella Uralilla ja laajemmin Länsi-Venäjän pohjoisosissa. Lisäksi aikaisempaan ennusteeseeni nähden erona pakkasilmamassoja ei ole vielä päässyt kunnolla Ukrainaan (tosin on siellä osaksi ollut yöpakkasia ja lumisateitakin) eikä Itä-Euroopassa Puolaa lännemmäksi eikä etelämpänä juuri Balkanillekaan.

Jatkossa siis Itä-Euroopassakin on aluksi leudompaa suojasäätä Mustaltamereltä käsin, mutta tuo ensi viikon 48 lopun Fennoskandian korkeapainetilanne edesauttaa eteläpuolelleen laajalle alueelle Euroopassa itävirtausten muodostumista, ja sehän mahdollistaa kylmempien säiden leviämistä lännemmäksi!

Näillä näkymin pakkassäitä alkanee esiintymään viikon loppua kohden lännessä Saksaa, Benelux-maita ja osittain Ranskaa myöten, jolloin näillä alueilla voi olla lumisateidenkin riskiä - matalapaineiden vyöhyke nimittäin sijoittuu tässä vaiheessa Britteinsaarten lounais-eteläpuolelle, ja se voi kierrättää manner-Eurooppaan itätuulien sekaan paikoin ehkä isoakin lumipyryjen riskiä; lopulta Britteinsaarillakin sisämaassa ja Skotlannissa voi tulla lumisateita...

Kylmyys alkanee leviämään myös etelämmäksi Euroopan itäosissa, jolloin mm. Ukrainassa pakkassäät alkavat leviämään aluksi pohjoisosiinsa ja ehkä myöhemmin jopa Mustanmeren rannikollekin... Länsi-Venäjällä puolestaan tapahtuu siten, että tuo em. ankaran pakkasen nykyinen alue surkastuukin ainakin tilapäisesti ja osaksi pois ensi viikon lopulla, kun tuon Fennoskandian korkeapaineen pohjoispuolelta Jäämereltä kiertyykin sen verran leudompaa ilmaa Uralille lumisateineen.

Kun mietitään tässä vaiheessa pidemmälle joulukuulle saakka sääennusteita, niin tällainen Fennoskandian korkeapaine ja muutenkin näillä pohjoisilla leveysasteilla vaikuttava laaja ja vahva korkeapainetilanne voi jäädä pidemmäksikin aikaa pysyväksi blokaten Fennoskandiasta pois Pohjois-Atlantin leudontavia matalapaineita, jolloin riskit myöhemmin jopa erittäinkin ankaralle pakkasaallolle laajalle alueelle Eurooppaan voisivat mahdollistua!...

Joissakin ennustemalleissa niiden tämän hetkisten ennusteajojen loppupäissä noin joulukuun toiselle viikolle onkin jo esillä tällaisen ankaran pakkasaallon mahdollisuutta, jossa ensi alkuun sekä Länsi-Venäjä laajalla alueella että mm. koko Fennoskandia joutuisivat talven ensimmäisen todella ankaran pakkasen kouriin: esim. Etelä-Suomessakin voisi tulla jo -20 astetta kylmempää!...

Euroopan energiakriisin ja Ukrainan sotatilanteen kannalta tuossa vaiheessa voisi siis tullakin jo ensimmäinen sellainen "Siperia TODELLA opettaa" -tilanne, joka olisi heti talven alkuun ja Joulun alle erityisen vakava yhteiskuntakaaoksen ja -rappion eskaloija! - tähän täytyykin näissä merkeissä jo alkaa varautumaan, koska myös joka tapauksessa nyt vaikuttaa siltä, ettei tästä talvesta olisi tulossa säiltäänkään leutoa eli helppoa >> Seurataan sääennusteita ja suursäätilan kehitystä nyt todella tarkkaan!...

Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa

Viime viikonvaihteen paikkeilla siis tuli kuin tulikin etelästä ja kaakosta sen verran lumisateita Etelä-Suomeenkin, että lumipeitettä muodostui etenkin Uudellemaalle: niinpä etelärannikko onkin ollut tällä päättyvällä viikolla 47 Etelä-Suomen selvästi lumisinta aluetta ja tämän sunnuntain lumisateet ovat tätä edelleen vahvistaneet; tosin lumipeite esim. pääkaupunkiseudulla ei ole ollut kovin paksua vieläkään, vaan lunta on ollut lähinnä 5 cm:n molemmin puolin ja tämän päiväisen lumisateen jäljiltä paikoin korkeintaan 10 cm:n tienoilla.

Muutoin Etelä- ja Keski-Suomessa lumipeitteet ovat pysyneet hyvin ohuina, jossa paikoin edelleenkin on jopa niin vähän lunta, ettei sitä ole riittänyt mitattavaksi saakka virallisilla sääasemilla, ja täten yleisesti hieman lumen valkaisemista maisemista huolimatta lumipeitekartat osoittavat joillekin alueille yhä "lumetonta" tilannetta; kuten Päijänteen itäreunalla ja Pohjanmaalla.

Lapissakaan ei ole vielä ehtinyt muodostua paksuja lumipeitteitä, koska sademäärät sielläkin ovat olleet sen verran vähäisiä: yli 10 cm:n lumipeitteitä esiintyy vasta lähinnä Keski-Lapista pohjoiseen olevalla alueella.

Toisaalta paikoin visuaalista talven tuntua ovat tuoneet puustokuurat, joita tuossa kosteassa ja pakkassäisessä kaakkoisvirtauksessa on tällä viikolla mahdollistunut: erityisesti juuri Lapissa ja Kainuussa oli ollut ajoittain jopa erityisen näyttävää puustokuuraa aikaisemmin tällä viikolla.

Etelä-Suomessa puustokuura on ollut lähinnä vain sisämaan asiaa hetkittäin lievästi, kun noita em. sumuja esiintyi pakkassäässä, mutta pian sumujen hälvettyä tuulet myös karistivat kuuraa nopeasti poiskin.

Etelä-Suomessa talven tuntua on lisännyt myös se, kun koko ajan jatkuneet heikotkin pakkaset ovat tällä päättyvällä viikolla 47 saaneet jäädytettyä melkein kaikki järvet jo kauttaaltaan ohuisiin jääpeitteisiin; vain virtaavimmat vesistöt ja isoimpien järvien jotkut ulapat ovat vielä jäätymättä. Lisäksi näiden ohuiden jäiden päälle on satanut myös lumipeiteitä, joka on valkaissut järvimaisemiakin jo yllättävänkin talvisen näköisiksi - alkavan viikon 48 lopulla järvien jäätyminen etenee taas selvemmin.

Jatkossa siis ensi viikon 48 alussa voi olla sen verran suojasäätä, että hieman lumien ja jäiden sulamista tapahtuu: tosin kyseessä on vain n. +1 asteen veroiset lämpötilat, joten sulaminen ei ole kovin isoa, ja näin ollen lähinnä vain tuollainen 1 cm:n veroinen lumihuuru maassa voi vain länsiosissa sulaa pois. 

Pääkaupunkiseudun yli 5 cm:n paksuiset lumipeitteet ovat turvassa tältä pieneltä suojasäältä, joten ensi viikon lopullekin siellä riittää talvisen näköistä maisemaa joka tapauksessa, ja sitten pieniä pakkaslumisateita riittänee taas lisävalkaisemaankin maisemia lähes koko Suomessa, vaikka useiden senttien veroisia lumikertymiä ei ole tulossa mahdollisesti etelärannikolle saatavia merellisiä lumipyrytilanteita lukuun ottamatta...

Maaperä on jo jäätynyt tällä viikolla Etelä-Suomessakin 1 - 5 cm:n veroisesti, joten routa-aika on selvästi jo alkanut: jatkossa vasta tuo ensi viikon 48 lopun kylmeneminen jatkaa myös länsiosien maaperän routaantumista etenkin vähälumisimmilla alueilla, ja jos pakkanen sitten myöhemmin joulukuussa kiristyy ilman runsaita uusia lumipeitteitä, niin routa alkanee silloin nopeasti pahentumaan...

Maaperän vesitilanne on yhtäältä kohtalaisen hyvä eli syksyn sateista kohtalaisen märäksi kastunut yleisesti, mutta toisaalta ensi vuoden kasvukauden alkua ajatellen ja mahdollisesti talven routatilanteiden normaalia pahemman kehityksen kannalta arvioituna vesistöissä monet pohjavedet mukaan lukien on normaalia vajaammat vesivarantotilanteet tällä hetkellä.

Syksyllä ei täten siis tullut sateita kuitenkaan niin paljoa, jonka takia jokien ja järvien vedenpinnat ovat siksi nyt yhä melkoisen alhaalla etenkin Etelä-Suomen viime kesän kuivuudesta kärsineillä alueilla.

Niinpä jos talvesta tulee ankara ja syväroutainen jo heti alkuun, niin seurauksia tästä vähävetisyydestä voivat olla mm.: poikkeuksellisen ja haitallisen matalat järvivedet sekä vesiliikenteen että vesielämän (mm. kalat) kannoilta koettuina talven lopulla, ensi kasvukauden jo heti alkupuolella liian kuivuusherkät alueet, jos lunta ei tule kevään sulamiseen paljoa, pohjavesivarantojen vakava lasku ensi vuonna samalla, jos ensi kesänäkään ei tule riittävästi sateita jne.

Noillekin siis on tällä hetkellä olemassa riskien muodostumisen uhkaa, koska sääennusteet tällä erää ovat osoittamassa sekä vähäsateisuutta että routaa paljon synnyttäviä pakkasia vielä pitkälle tulevaisuuteen!...


Päivitys 27.11.2022 klo. 22:20: Hyvä lisä tähän, ja kertoo myös osaltaan sisältöään siitä, miksi tällä hetkellä sääennusteet osoittavat niin "yllättävän" kylmää joulukuun alkupuolelle Eurooppaan ja Suomeen! >> 

Andrej Kokov Fb-julkaisussaan: "Jäämeri 22.11.22. tukevassa jäässä. Tänä vuonna Koillisväylä oli sula vain syyskuun alusta lokakuun puoliväliin ja taas meni ennätysnopeasti umpeen. Noin pari vuotta sitten vielä ihmeteltiin, että ennennäkemättömän paksut jäät estivät navigoinnin jo marraskuun puolivälissä. Yleinen tarinahan on, että Koillisväylä ei enää jääty ...".


Sääennusteiden lähteet:

--- Weatheronline- jWetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.

--- Foreca jIlmatieteen laitos.

--- Ventusky.

--- Sääfoorumi.

Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.

--- Vesi.fi -sivusto.

--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.

--- Kelikamerat-sivusto.

Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaalejaspektejajatellen:

--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.

--- "WeatherWatchNZ" -kanava.

--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".

Wednesday, November 23, 2022

Vuodenkierron seurannan valokuvausprojektini muutostöitä: ensi vuodelle kuvasarjojen ottamiseen virtaviivaistamista ja helpottamista

Viime päivinä blogissani on ollut päivitystaukoa, koska päätin näin talven yhtäkkiä tultua siirtää energiaani muutamaksi päiväksi vuodenkierron seurannan valokuvausprojektini uudistamiseen ja tehostamiseen ensi vuotta varten.

Olen täten suunnitellut projektissa jo useiden vuosien ajan Espoossa ja Hämeenlinnassa olleita kuvausreittejä osittain uusiksi, mikä mm. sisälsi joidenkin kuvanottokohteiden karsimista pois jatkon kuvausohjelmasta ja kuvausreittien ns. virtaviivaistamista ajankäytöltään tehokkaammiksi; näin näiden muutosten mukaisesti sain jokaiselle kuvausohjelmassa mukana olevalle kolmelle kuvausreitille aikataululyhennykset kullekin noin 15 - 30 minuutin veroisesti.

Osa muutostöistä oli myös sellaisia, että kuvausreittien varrella olevien maisemien paikallisten muuttumisten (mm. on rakennettu viime vuosina taloja, ja tehty kaapelikaivantoja ja siten maisemia on muutettu välillisesti yms.) vuoksi lisäsin joitakin yksittäisiä uusia kuvanottopaikkoja entisten mukaan - joitakin kohteita myös siirsin entisistä paikoista lähelle uusiin parempiin kuvanottopaikkoihin.

Samalla heti perään myös toteutin näiden muutosten mukaiset valokuvaukset ensimmäisen kerran kullakin reitillä, jolloin kullekin kuvauskerralle tulivat mukaan nämä Etelä-Suomen nykyiset ensilumitilanteet, kun ilmeisen pysyväkin talvi on nyt täälläkin alkanut etuajassa normaaliin nähden.

Myöhemmin sääennusteraporteissani kerron lisää siitä, miten alkutalvi on alkanut näyttämään jatkossakin normaalia ankarammalta edelleen lähes koko Suomessa...

Kuvausreittien lukumäärä projektissa on siis pysymässä edelleen samana, missä Espoossa on kaksi reittiä kahdelle eri päivälle ja Hämeenlinnassa yksi reitti yhdelle päivälle. Ja tuttuun tapaan nämä reitit käyn siis jatkossakin läpi noin kerran viikossa, ja tarkoituksenani on jatkaa tätä valokuvasarjojen kartuttamista vielä alkaneen talven ja ensi vuoden koko kasvukauden ajan, eli yhtämittaa ensi vuoden marraskuulle saakka.

Koska ensi vuosi tulee todennäköisesti olemaan haastava ja entistäkin vaikeampi yhteiskunnallis-poliittisestikin myös Suomessa, niin tällainen ko. projektin virtaviivaistaminen ja siten töiden helpottaminen oli hyvä tehdä, vaikka muutoin haluan haasteista ja vaikeuksista huolimatta yhä edelleen pitää projektin tässä nykymuodossa työn alla - toivottavasti onnistun tässä!...

Odotan nimittäin seuraavan vuoden ajalle saavani "haaviini" kuvasarjoihin vielä sellaisia mielenkiintoisia sää- ja luontotilanteita, joita ei ole vielä sattunut mukaan viime vuosien mittaan.

Toiveissa olisi esim. nyt heti alkuun runsasluminen alkutalvi (viimeistään joulun tienoilla tai mieluimmin jo ennenkin joulua paljon lunta...), jonkalaista tilannetta etenkin Espoossa ei ole vielä tullut koko projektissa tähän mennessä. 

Toinen toive olisi ensi kesälle sellainen lämmin ja helteitäkin sisältävä kokonaisuus, jossa etelärannikolla eli Espoossa ei muodostuisi kuivuutta viime vuosista poiketen, ja siinä mm. kunnon ukkossateita osuisi paljon kohdilleen; näin ensi vuoden kasvukaudelle voisi tulla uudenlainen sisältörikastus luontotilanteisiin ja uuden näköinenkin kokemus silloin saataviin kuvasarjoihin...

Tällä hetkellä vielä on jäljellä yksi keskeinen talveen valmistautumisen työ tässä valokuvausprojektissa, jonka pääsen tekemään tämän viikon loppuosan aikana: nimittäin aikaisemmilta talvilta tuttuun ja tarpeelliseen tapaan on tehtävä valokuvien ottopaikoilla paksujen lumihankien ja aurattujen lumivallien ja -kasojen takia valokuvaamisen tarkkoja ottopaikka-asemointeja varten tussausmerkintöjä.

Ottopaikat olen siis valinnut muutenkin aikoinaan juuri tarkkoja kuvasarja-asemointeja varten sellaisille kohdille, joissa itsensä voi käsineen ja vartaloineen asettaa kuvien ottamista varten mm. valaisinpylväiden, liikennemerkkitankojen, silta- ja talorakenteiden yms. objektien äärelle kiinni, jolloin kussakin kuvasarjassa on mahdollista mahdollisimman täydellisesti saada kaikki kuvat tarkkaan ns. sisäkkäin mm. timelapse-videoita silmällä pitäen.

Nämä kohdat on siis merkattava tussilla noihin pylväisiin, tankoihin yms. talven lumihankia varten, jolloin paksunkin hangen keskellä oikea kuvanoton korkeusasema löytyy helposti sentin tarkkuudella: eli tussimerkintä esim. osoittaa ko. objekteihin nojaavan toisen käden tietyn kohdan korkeusaseman asettelun helposti.

Olen muuten havainnut edellistalven tussimerkintöjen säilyneen onneksi osittain aika hyvin haalistumatta tänne saakka joillakin paikoilla, mutta tuo uusintatussaus on silti hyvä tehdä kaikilta osin varmuuden vuoksi.

Tuossa viime päivien uudistamistyössä itse asiassa yksi kuvanottokohteiden pois karsimisen kriteeri oli myös se, että poistin muutamia liian vaikeita sellaisia kohteita, joissa viime talvina oli liiankin vaikeaa toteuttaa valokuvaamista paksujen lumihankien ja -vallien takia - isoja vaikeushaasteita silti jää edelleen jatkollekin, jos tulee alkaneena talvena todella paljon lunta...

Täällä blogissani olen kertonut jo aikaisemminkin tämän projektini sisällöstä ja luonteesta, ja ne postaukset löytyvät tunnisteella: vuodenkiertovalokuvaus.

Tässä vaiheessa ei sitten muuta tästä projektista, ja ehkä taidan jo huomisesta alkaen palailla täällä blogissani aikaisemmin ilmoittamiini työskentelymuotoihin: eli palaan mm. jatkamaan sitä Fb-julkaisujeni siirtotyötä tänne blogiini, joka sujunee hitaan vääjäämättömästi...

Wednesday, November 16, 2022

Teknokraattinen totalitarismi etenee Suomessakin - havainnollistus Clas Ohlsonin lanseeraaman "käteisvapaa"-maksutavan kohdalta

Nyt kyllä sapettaa taas sen verran isosti tämä yhteiskunnan "Klaus Schwab"-voituminen, että avaudun tässä sen takia, ja kerron miten nimen omaan se teknokraattinen totalitarismi etenee tämän esille ottoni tapauksessakin!

Nimittäin kävin tänään pitkästä aikaa asioimassa Hämeenlinnan Goodmanin Clas Ohlsonilla tarkoituksenani ostaa erään tuotteen, ja maksaa se käteisellä - mutta siellä olikin otettu käyttöön "käteisvapaa"-maksutapa, jolloin käteinen ei enää kelpaa maksutapana!
Tämä oli minulle uusi asia tuossa liikkeessä, kun viimeksi kävin siellä tosiaan useita kuukausia sitten, ja muistaakseni silloin käteinen vielä kelpasi.... En sitten ostanut ko. tuotetta ja laitoin myös moitepalautetta sähköpostilla Clas Ohlsonille ko. asiasta.
Joka tapauksessa näinkin siis ujutetaan sitä Klaus Schwabin, Yuval Noah Hararin yms. globalistidiktaattorien promotoimaa "käteisetöntä teknokraattista dystopiaa" kaikkeen olemiseen äärimaterialistisena kontrollipakkomielteenä myös täällä Suomessa, ja tässä Clas Ohlsonin tapauksessa sitä kohti ujutusta tällä maksutapamuutoksella kutsutaan ko. liikkeessä siis orwellilaisesti "käteisVAPAAKSI" asiaksi.
Ihan kuin moisella valkopesumielteellä aikaansaadulla "tilanteella" olisi muka mitään tekemistä juuri VAPAUDEN kanssa, koska tuohan rajoittaa valinnanVAPAUTTA oleellisesti maksutilanteissa, ja siis diskriminoi ihmisiä haitallisesti mm. siinä tilanteessa, jossa esim. tilillä ei ole rahaa riittävästi ko. ostoon ja vain käteistä löytyy maksamista varten!
Tämäkin siis on myös yksi havainnollistus sadoista ja sadoista esimerkeistä siitä, miten tällaisella asioiden / mielteiden ylösalaisin käännettävällä "mind fuck"-manipulaatiolla ja nurinkurisuudella suggestoidaan näitä teknokraattisen totalitarismin elementtejä paikoilleen väestöjen "hyväksyttäviksi".
Hohhoijaa, tämäkin saa taas sellaisen tunnelman päälle itselleni, ettei minua ole tarkoitettu olemaan olemassa tässä maailmassa - yhä enemmän lähes kaikki alkaa olemaan vain paskaa ja kusta... 😠

Sunday, November 13, 2022

Sääennuste- ja luontoseurantaraportti viikolle 46 (14. - 20.11.2022) - alkuviikon vesisateiden jälkeen poutaista ja normaalia vähän kylmempää talven etenemistä / saapumista koko Suomeen

Nyt alkaa sääennusteiden, sääkatsauksien ja luontoseurantaraporttien laatiminen, jossa tarkastelualueeni niiden suhteen on koko Suomi sääennusteiden osalta ja muutoin luontotarkasteluissa lähinnä Etelä-Suomi.

Pyrin tekemään näitä ennuste- ja raporttikirjoituksia noin viikon välein, ja niiden yhteyteen teen ko. viikkointervallin puitteissa loppuun tarvittaessa päivityksiä muuttuneista sääennustetilanteista ja / tai seurantaa muutoin erikoisista tai huomattavista sääepisodeista. Myös lisäyksiä mm. niistä yhteiskuntahaittojen (energiakriisi) ja säätilanteiden yhdessä luomista ongelmista / tilanteista voi tulla tarvittaessa.

Tämä ensimmäinen kirjoitus sisältää siis sääennustettalkavalle ensi viikolle 46 (14. - 20.11.2022), ja se tuokin tähän käänteeseen hyvin osuvasti talvisen sään kehitystä koko Suomeen pitkään jatkuneen hyvin leudon sääjakson perään.

Itse asiassa lokakuun loppupuolelta saakka etenkin Etelä-Suomessa on vallinnut erittäin leuto säätyyppi vain muutamien kohtalaisesti kylmien välien kera, jolloin on parina-kolmena yönä ollut lieviä yöpakkasia etelärannikkoa myöten. 

Lapissa sen sijaan samallaikajaksolla on ollut enemmän kylmää, jolloin siellä talvi on päässyt vähitellen kehittymään lumipeitteineen ja järvivesien jäätymisineen; kuitenkin sielläkin talvi on ollut tähän saakksen verran mietoa, että lumipeitteet ovat olleet vasta lähinnä 2 ja 10 cm:n välillä (pohjoisosissa myös reilut 10 cm) paksuuksiltaan ja suojasäitäkin on ollut. Samoin järvien jäät ovat olleet siellä vasta niin ohuita, ettei niiden paksuuksia ole vielä päästy mittaamaan.

Tuo leuto sää itse asiassa huipentui hurjalla tavalla tänä viikonloppuna osin Föhntuuli-ilmiön voimistamana, kun toissa päivänä ja eilen vuorokausien maksimilämpötilat olivat Etelä-Suomessa laajallalueella länsipainotteisesti jopa +12 ja +15 asteen välillä: näin ollen etenkin eilen lauantaina mitattiin useilla paikoilla paikkakuntakohtaisia marraskuun lämpöennätyksiä, kuten Helsingin Kaisaniemessä, missä sen koko yli 150 vuotisen mittaushistorian marraskuun uudeksi lämpöennätykseksi saatiin +14,3 astetta - Koko Suomen koko mittaushistorian marraskuun lämpöennätys Jomalassa 6.11.2020 mitattu 16,6 astetta jäi kuitenkin vielä voimaan.

Leuto säätyyppi on johtunut viimeaikoina siitä klassisestasetelmasta, missä viime viikkoina on ollut Euroopan mittakaavassa vallitsevana Pohjois-Atlantin hyvin voimakas matalapainetoiminta ja korkeapaineen melko pysyvä sijanti manner-Euroopassa Suomen etelä-kaakkoispuolella: tämän takia hyvin leutoja ilmoja on virrannut usein lännestä ja lounaasta, ja välillä jopa ihan Kanariansaarten länsipuolelta ja Afrikastakin saakka Eurooppaan ja myös Fennoskandiaan, jolloin etenkin Länsi-Euroopassa on ollut myös ennätyslämpimiä sääepisodeja lokakuussa ja marraskuun alussa syksyä hidastaen.

Mutta nyt tähän on tulossa ennusteissa isoa muutosta, joka lähtee kehittymään ns. Skandinavian / Uralin blokkikorkeapaineen muodostumisesta:

Sitä on jo edeltänyt voimakkaan matalapaineen siirtyminen Lapin yli Länsi-Venäjälle toissa päivänä-eilen, joka siis toi ensin noita ennätyslämpöjä Fennoskandian eteläosiin ja suojasäätä osin Uraliakin myöten, mutta nyt tuo matalapaine on sijoittunut lumipyryineen idässä jo niin, että se on alkanut syöttämään Uralilta käsin hyvin arktista ilmamassaa Länsi-Venäjän pohjoisosiin, jossalkaakin ensi viikolla korkeapainevaiheissyleistymään talven ensimmäisen kerran jopa -30 astettkylmemmät pakkaslämpötilat.

Samalla tuo matalapaine on tuonut vähäpilvisessä säässä tänään sunnuntaina myös Suomeen jo viileämpää ilmaa jälkipuolellaan ja toisaaltaurinkoisen korkeapaineen selänteenkin, mutta talvista pikkupakkasta on ollut tänään ja tulee olemaan lähimpien parin päivän aikana vasta Lapissa.

Etelä- ja Keski-Suomessa sen sijaan huomenna maanantaina ja vielä tiistaina on pienen matalapaineen hetki, joka tuo luoteesta ko. alueille hajanaisia ja vähäisiä vesisateita (osassa Keski-Suomea voi olla myös räntäsateitakin) ja lämpötilat nousevat vielä useitasteita plussalle tämän su-ma välisen yön paikallisten yöpakkasten jälkeen ensi viikon aluksi.

Sitten luoteesta käsin kehittyy koko Fennoskandiaan oma korkeapaineensa, jonka pysyvyys näyttää olevan aika vakaata keskiviikostalkaen ensi viikolla: näillä näkymin se jää vaihtelevan muotoisena vallitsemaan keskukseltaan etenkin juuri Suomen ylle useaksi päiväksi, ja se kierrättää Jäämereltä talvista ilmaa koko Fennoskandiaan ja siten eteläistä Suomeakin myöten.

Niinpä koko Suomessa on odotettavissa keskiviikosta lähtien koko ajan samanlaista pääasiassa poutaista (matalia pilvilauttoja voi silti ollajoittain, joten koko ajan ei ole selkeää säätä), heikkotuulista ja normaalia vähän kylmempiä lämpötiloja sisältävää säätä viikon loppuun saakka, ja näillä näkymin samaa säätyyppiä jatkuisi myös seuraavan viikon 47 puolellekin osittain...

Mutta toisaalta ennustemalleissa on näkyvissä tuon korkeapaineen siirtymistä seuraavan viikon jo heti alussa Suomen itä / kaakkoispuolelle, joka mahdollistaisi Pohjois-Atlantilla koko ensi viikon ajankin muotoutuvien voimakkaiden matalapaineiden vaikutuksen kasvua lännestä alkaen ja siten leudompia etelän ja lännen välisiä virtauksia myös Suomeen...

Euroopan mittakaavassa näyttää alkavalla ko. viikolla siltä, että tuo Pohjois-Atlantilla jatkuvasti vellova hyvin voimakas matalapainetoiminta pitää Länsi-Eurooppaa edelleen melko leutona, mutta runsaita sateitakin siellä esiintyy ja osa matalapaineista voi tuoda etenkin Britteinsaarille kerran tai kaksi rajuja myrskytuuliakin.

Nuo Fennoskandiasta ja toisaalta Uralilta käsin leviämään lähtevät talviset pakkasilmamassat näyttäisivät pääsevän lännessä ainakin Puolan tasalle saakka ko. viikon loppuun mennessä, mutta idempänä kylmyys leviää jopa Balkanille, Mustanmeren rannalle ja osittain Turkkiin saakkakin: näin ollen esim. Ukrainassa ja siellä sotatoimialueilla on odotettaissa ensimmäinen varsin ankarakin talventulo, missä voi esiintyä lumisateita ja lämpötilat laskevat jopa koko Ukrainan alueella etenkin öisin useitasteita pakkaselle. Se voi siten jo alkaa haittaamaan sotatoimialueilla esim. linnoitustöitä, kun maalkaa siellä routaantumaan.

Täällä Suomessa on onneksi vielä se tilanne, ettei tuo Uralin kylmin ilma ole vielä leviämässä kovin hälyttävästi sieltä lännemmäksi, joten ankaran pakkasen alue pysynee vielä tässä marraskuussa siellä kurissa...

Muutoin Lapin osalta lämpötilat asettuvat kuitenkin ko. alkavalla viikolla pääasiassa -5 ja -20 asteen välille riippuen paikallisilmasto-olosuhteista, tuulten voimakkuudesta ja pilvisyydestä: tuolla päinhän kaamos on jo alkamaisillaan etenemään, joten lämpötiloilla ei ole siellä enää auringonsäteilyn ohjaamaa vuorokausivaihtelua.

Eteläisessä Suomessa on vähäpilvisessä säässä vielä muutaman asteen verran vuorokausivaihtelua lämpötiloissa (pilvisissä vaiheissa ei juuri sitäkään), ja ko. alkavalla viikolla lämpötilat asettuvat keskiviikosta eteen päin päivisin nollan vaiheille ja öisin on heikkoa pakkasta 0 ja -5 asteen välillä; leudointa on tyypillisesti merien äärellä sekä myös vielä isoimpien järvienkin äärellä, koska viimeaikaisten erittäin leutojen säiden ansiosta järvien pintavesilämpötilat ovat pysyneet Etelä- ja Keski-Suomessa normaalia lämpimämpinä.

Poutainen korkeapainesää ko. ensi viikon ajalla tarkoittaa täten myös sitä, ettei sateita tuon ma-ti vesisateiden jälkeen tule, joten niinpä tämä talvinen sääepisodi jää ilman lumisateita; tosin on olemassa pientä mahdollisuutta sille ajankohdalle tyypillisesti, että lämpimien merien äärellä voisi kehittyä merellisiä lumikuuroja, mutta niiden syntyminen ja mantereelle ajautuminen on aika heikkoa korkeapaineessa vallitsevien heikkojen tuulten takia.

Lumipeite siis pysyy Suomen alueella toistaiseksi vain Lapin ja osin Kainuun asiana, mutta toisaalta Etelä- ja Keski-Suomen lumettomallalueella korkeapaineen heikkotuulinen pakkassää voi jo mahdollistaa maan pinnalla (mm. nurmikoille ja peltojen ja niittyjen kasvijäänteisiinaika näyttävääkin kuuraa, joka lisäksi voi jo säilyä ainakin varjoisilla paikoilla ympärivuorokautisesti useiden päivien ajan seuraavaan leutoon sääjaksoon saakka...

Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa:

Etelä-Suomessa maaperä on kastunut viimein lokakuun ja marraskuun alun vesisateista kunnolla loppusyksyiseen tapaan myös viime kesän äärikuivuudesta kärsineillä alueilla Uudellamaalla ja kaakossa; länsiosien ennestään märillä paikoilla (kesän runsaiden ukkossateiden takia) on ollut jopa lievää - kohtalaista tulvariskiä, jolloin siellä on ollut mm. jokien piireissä melko runsaitakin virtaamia. Kuitenkin etenkin Uudenmaan ja kaakon järvien vedenpinnat ja jokivirtaamat ovat vieläkin normaalialempia pääosin.

Nyt alkavalla viikolla ei ole tulossa sateita ja lievät pakkaset aiheuttavat myös sen, että vedenpintojen ja virtaamien pysyminen normaalialempina jatkuu edelleen: tosin pohjavesivarannoissa jatkuu edelleen monin paikoin täydentyminen uudella vedellä.

Lievät pakkaset voivat jo jäädyttää maata sentin-parin verran etenkin sisämaassa, mutta järvissä jäätyminen alkanee etenemään vasta vaivalloisesti, koska em. tapaan järvien pintavesilämpötilat ovat pysyneet normaalia korkeampina (+5 ja +9 asteen välillä) tähän sunnuntaihin saakka - niinpä ko. alkavalla viikolla pintavedet ensin viilenevät, ja vasta sitten alkaa matalilta rannoilta, tyyniltä poukamilta ja pienistä vesistöistä käsin jääriiteiden ja ohuiden jäiden muodostumiset. Ulapat etenkin isoissa järvissä ja muutoinkin virtaavat vedet pysyvät vielä laajasti jäättöminä.

Kasvillisuuden parissa puuvartiset lehtipuut ja -pensaat ovat saaneet ruskansa päätökseen marraskuun alkupuoliskolla jo lähes kokonaan: se on ollut suunnilleen normaalissaikataulussa tai osittain jopa vähän etuajassa tapahtunutta - Facebook-julkaisuissani tänä syksynä olen kartoittanut tätä Etelä-Suomen ruskaa, ja ne julkaisut tulevat sitten ajallaan siinä sisältösiirtotyössäni tänne blogiinkin esille takautuvasti...

Mutta ruskan viimeisistä vaiheista voidaan vielä todeta, että vielä tälle ko. alkavalle viikollekin saakka ruskaa on nähtävissä tyypillisesti joissakin lehtikuusissa (Larix sp.), kun ne ovat osaksi kaikkein myöhäisimpään neulasiaan pitäviä aina joka vuosi.

Ruohovartisen kasvillisuuden parissa on puolestaan tullut esille hyvin tuon lokakuun ja marraskuun alun poikkeuksellinen leutous lämpötiloissa sekä pakkasten vähyys: sen myötä tähän mennessä puistojen ja puutarhojen nurmikoilla on tapahtunut jopa edelleen kasvuakin ja nurmikot ovat myös yhä poikkeuksellisen vihreitä ajankohtaan nähden. Samasta syystä johtuen luonnonniityillä ja pelloilla on jatkunut mm. saunakukan (Tripleurospermum inodorum) jatko- ja uusintakukintaa monin paikoin hyvinkin runsaasti.

Sen verran lieviä yöpakkasia on kuitenkin ollut etelärannikkoa myöten, että hallanarat ruohovartiset kasvit puutarha- ja puistoviljelyssä ovat jo kuolleet lokakuun loppuun mennessä.

Nyt sitten tämän ko. alkavan viikon myötä normaalia pidempään sinnitellyt "kasvukausi" loppuu viimein kokonaan myös etelärannikollakin, ja siten nurmikoiden kasvu loppuu kokonaan, ja kellastumista / näivettymistä syntyy vielä nyt vihreissä kasvustoissa.


Päivitys 14.11.2022 klo. 21:00 >>

Tänään maanantaina Keski-Suomen länsiosista (Pohjanmaalta) alkaen on pienen kaakkoon liikkuvan matalapaineen kera alkanut voimistumaan sadealue, ja uusimpien mallien mukaan se voimistuukin aikalailla vallatessaan Etelä-Suomea tulevan ma-ti välisen yön ajaksi: melko runsaasti vesisadetta saadaan sadetutkaennusteiden mukaan laajalla alueella suunnilleen linjan Tampere-Hämeenlinna-pääkaupunkiseutu itäpuolella, ja myös tuon linjan tienoilla voi olla aika reipasta sadetta. Vain lounaiskolkka jäänee vähäisille sateille. Runsaimmat sateet kaikkoavat etelärannikolta-kaakosta aamun aikana, ja sitten huominen tiistai on jo poutainen runsaspilvisenä pohjois-koillistuulen alkaessa tuomaan sitä kylmempää ilmaa koko Etelä-Suomeenkin - Ennusteet ovat edelleen muutoin samalla kannalla siitä, että keskiviikosta alkaa useamman päivän mittainen kylmä korkeapainesää koko Suomeen; merkit ovat toisaalta myös vahvistuneet siitä, että tämä korkeapaine sinnittelisi enemmän myös viikon 47 puolelle...


Päivitys 16.11.2022 klo. 13:30 >>

Etelä-Suomen alueella on nyt kylmentyneen sään yhteydessä tullut monin paikoin heikkoja lumisateita viime yön (ti-ke välinen) ja tämän keskiviikon aikana, koska koillistuulessa sekä vielä kokonaan sulalta Vienanmereltä että Suomen järvialueen tavanomaista lämpimämpien pintavesien piiristä on tullut niiden edesauttamaa kosteutta ilmamassan sekaan: lumipeitteistä ei ole kuitenkaan tullut mitattavia, joten kyseessä ovat vain ns. nimelliset huurteet. Niistäkin maisemat ovat silti valkaistuneet monin paikoin selvästi, ja näillä näkymin nämä vähäisetkin lumet pysyvät maassa viikon 47 puolelle saakka, koska kylmä korkeapainesää ei anna Fennoskandiassa periksi vielä n. viikkoon. Lisäksi uusissa ennustemalleissa tulevana viikonloppuna / viikonvaihteen tienoilla etelästä käsin uhkaisi lisääkin lumisateita ainakin etelärannikon tuntumaan ja lounaaseen...


Sääennusteiden lähteet:

--- Weatheronline- jWetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.

--- Foreca jIlmatieteen laitos.

--- Ventusky.

--- Sääfoorumi.

Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.

--- Vesi.fi -sivusto.

--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.

--- Kelikamerat-sivusto.

Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaalejaspektejajatellen:

--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.

--- "WeatherWatchNZ" -kanava.

--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".