Viime päivinä blogissani on ollut päivitystaukoa, koska päätin näin talven yhtäkkiä tultua siirtää energiaani muutamaksi päiväksi vuodenkierron seurannan valokuvausprojektini uudistamiseen ja tehostamiseen ensi vuotta varten.
Olen täten suunnitellut projektissa jo useiden vuosien ajan Espoossa ja Hämeenlinnassa olleita kuvausreittejä osittain uusiksi, mikä mm. sisälsi joidenkin kuvanottokohteiden karsimista pois jatkon kuvausohjelmasta ja kuvausreittien ns. virtaviivaistamista ajankäytöltään tehokkaammiksi; näin näiden muutosten mukaisesti sain jokaiselle kuvausohjelmassa mukana olevalle kolmelle kuvausreitille aikataululyhennykset kullekin noin 15 - 30 minuutin veroisesti.
Osa muutostöistä oli myös sellaisia, että kuvausreittien varrella olevien maisemien paikallisten muuttumisten (mm. on rakennettu viime vuosina taloja, ja tehty kaapelikaivantoja ja siten maisemia on muutettu välillisesti yms.) vuoksi lisäsin joitakin yksittäisiä uusia kuvanottopaikkoja entisten mukaan - joitakin kohteita myös siirsin entisistä paikoista lähelle uusiin parempiin kuvanottopaikkoihin.
Samalla heti perään myös toteutin näiden muutosten mukaiset valokuvaukset ensimmäisen kerran kullakin reitillä, jolloin kullekin kuvauskerralle tulivat mukaan nämä Etelä-Suomen nykyiset ensilumitilanteet, kun ilmeisen pysyväkin talvi on nyt täälläkin alkanut etuajassa normaaliin nähden.
Myöhemmin sääennusteraporteissani kerron lisää siitä, miten alkutalvi on alkanut näyttämään jatkossakin normaalia ankarammalta edelleen lähes koko Suomessa...
Kuvausreittien lukumäärä projektissa on siis pysymässä edelleen samana, missä Espoossa on kaksi reittiä kahdelle eri päivälle ja Hämeenlinnassa yksi reitti yhdelle päivälle. Ja tuttuun tapaan nämä reitit käyn siis jatkossakin läpi noin kerran viikossa, ja tarkoituksenani on jatkaa tätä valokuvasarjojen kartuttamista vielä alkaneen talven ja ensi vuoden koko kasvukauden ajan, eli yhtämittaa ensi vuoden marraskuulle saakka.
Koska ensi vuosi tulee todennäköisesti olemaan haastava ja entistäkin vaikeampi yhteiskunnallis-poliittisestikin myös Suomessa, niin tällainen ko. projektin virtaviivaistaminen ja siten töiden helpottaminen oli hyvä tehdä, vaikka muutoin haluan haasteista ja vaikeuksista huolimatta yhä edelleen pitää projektin tässä nykymuodossa työn alla - toivottavasti onnistun tässä!...
Odotan nimittäin seuraavan vuoden ajalle saavani "haaviini" kuvasarjoihin vielä sellaisia mielenkiintoisia sää- ja luontotilanteita, joita ei ole vielä sattunut mukaan viime vuosien mittaan.
Toiveissa olisi esim. nyt heti alkuun runsasluminen alkutalvi (viimeistään joulun tienoilla tai mieluimmin jo ennenkin joulua paljon lunta...), jonkalaista tilannetta etenkin Espoossa ei ole vielä tullut koko projektissa tähän mennessä.
Toinen toive olisi ensi kesälle sellainen lämmin ja helteitäkin sisältävä kokonaisuus, jossa etelärannikolla eli Espoossa ei muodostuisi kuivuutta viime vuosista poiketen, ja siinä mm. kunnon ukkossateita osuisi paljon kohdilleen; näin ensi vuoden kasvukaudelle voisi tulla uudenlainen sisältörikastus luontotilanteisiin ja uuden näköinenkin kokemus silloin saataviin kuvasarjoihin...
Tällä hetkellä vielä on jäljellä yksi keskeinen talveen valmistautumisen työ tässä valokuvausprojektissa, jonka pääsen tekemään tämän viikon loppuosan aikana: nimittäin aikaisemmilta talvilta tuttuun ja tarpeelliseen tapaan on tehtävä valokuvien ottopaikoilla paksujen lumihankien ja aurattujen lumivallien ja -kasojen takia valokuvaamisen tarkkoja ottopaikka-asemointeja varten tussausmerkintöjä.
Ottopaikat olen siis valinnut muutenkin aikoinaan juuri tarkkoja kuvasarja-asemointeja varten sellaisille kohdille, joissa itsensä voi käsineen ja vartaloineen asettaa kuvien ottamista varten mm. valaisinpylväiden, liikennemerkkitankojen, silta- ja talorakenteiden yms. objektien äärelle kiinni, jolloin kussakin kuvasarjassa on mahdollista mahdollisimman täydellisesti saada kaikki kuvat tarkkaan ns. sisäkkäin mm. timelapse-videoita silmällä pitäen.
Nämä kohdat on siis merkattava tussilla noihin pylväisiin, tankoihin yms. talven lumihankia varten, jolloin paksunkin hangen keskellä oikea kuvanoton korkeusasema löytyy helposti sentin tarkkuudella: eli tussimerkintä esim. osoittaa ko. objekteihin nojaavan toisen käden tietyn kohdan korkeusaseman asettelun helposti.
Olen muuten havainnut edellistalven tussimerkintöjen säilyneen onneksi osittain aika hyvin haalistumatta tänne saakka joillakin paikoilla, mutta tuo uusintatussaus on silti hyvä tehdä kaikilta osin varmuuden vuoksi.
Tuossa viime päivien uudistamistyössä itse asiassa yksi kuvanottokohteiden pois karsimisen kriteeri oli myös se, että poistin muutamia liian vaikeita sellaisia kohteita, joissa viime talvina oli liiankin vaikeaa toteuttaa valokuvaamista paksujen lumihankien ja -vallien takia - isoja vaikeushaasteita silti jää edelleen jatkollekin, jos tulee alkaneena talvena todella paljon lunta...
Täällä blogissani olen kertonut jo aikaisemminkin tämän projektini sisällöstä ja luonteesta, ja ne postaukset löytyvät tunnisteella: vuodenkiertovalokuvaus.
Tässä vaiheessa ei sitten muuta tästä projektista, ja ehkä taidan jo huomisesta alkaen palailla täällä blogissani aikaisemmin ilmoittamiini työskentelymuotoihin: eli palaan mm. jatkamaan sitä Fb-julkaisujeni siirtotyötä tänne blogiini, joka sujunee hitaan vääjäämättömästi...
No comments:
Post a Comment