Monday, February 13, 2023

Sääennuste- ja luontoseurantaraportti viikolle 7 (13. - 19.2.2023) - Aluksi yhä erittäin leutoa ja suuressa osassa etelää hyvin vähälumista; viikon lopussa talvisempaa ja lumisateita

Päätin siirtää tämän uuden Sääennuste- ja luontoseurantaraportin tekemisen tänään maanantaille, koska halusin seurata pidempään ennen sen tekoa sääennustemalleja ja tämän maanantain Föhn-tuulisen tilanteen luonnetta: nimittäin ensin mainitussa asiassa on ollut epäselvyyksiä tämän alkaneen viikon 7 lopussa tapahtuvista sääskenaarioista, ja toisessa asiassa lumisulamisen nopeus oli vielä eilen sunnuntaina epäselvää tälle Föhn-tilanteelle...

Nyt on molemmissa tarkempia tietoja tarjolla, joten niiden mukaan mennään nyt: 

Ensinnäkin yleisluonnehdintana alkaneesta viikosta 7 voidaan sanoa, että sen alkuosa on erittäin leuto koko maassa ja tänään maanantaina leutous huipentuu siis Föhn-tuulen tuomiin huippukorkeisiin lämpötiloihin Etelä-Suomessa jopa +5 ja +10 asteen välillä!

Viikon loppuosalle on sitten ilmestynyt aikaisempaa jonkin verran talvisempia olosuhteita lumisateineen tulevaksi koko maahan, jossa osasyynä näyttää olevan stratosfäärin polaaripyörteen heikkeneminen SSW-tilanteen (Sudden Stratospheric Warming) takia näinä päivinä.

Ja itse asiassa polaaripyörteen ennusteissa on nähtävissä jopa ko. pyörteen lähes totaalista tuhoutumista pois helmikuun lopulla SSW:n edetessä rajusti, joka saattaisi tarkoittaa näille erityisen leudoille säille Euroopassa loppua juuri kalenterikevään (maaliskuun) kynnyksellä. 

Siksi olisi tulossa vielä talven otteen rajuakin kiristymistä ja näiden leutojen säiden synnyttämien ennenaikaisten keväthaaveiden tuhoutumista ehkä äärimmäisiinkin "takatalven" iskuihin...?! - mutta seurataan ja katsotaan, josko tällainen rajun muutoksen skenaario olisi toteutumassa, kun aikaisemmin talvellahan SSW-ennusteista huolimatta stratosfäärin polaaripyörre on ollut yhä voimissaan ja tiiviisti napa-alueen yllä...

Kerrataan vielä seuraavaksi päättyneen viikon 6 tilanteita lyhyesti:

Viime viikkokin oli siis pääosiltaan tavanomaista ajankohdan säätä paljon leudompaa Suomessa, vaikka se sisälsi myös hieman talvisemman vaiheen; viikon aivan alussa oli vielä edellisen tilapäisen talvisen hetken jäljiltä pakkassäätä korkeapaineen selänteessä osassa maata, mutta pian ti-to välille vakiintui leuto länsi-lounaisvirtaus kuivahkona ja vähäsateisena, jossa plusasteita 0 ja +3 asteen välillä mitattiin ajoittain Lappia myöten. Torstai oli myös erittäin tuulinen päivä, kun lounaistuuli oli ajoittain myrskypuuskaista. Merkittäviä / vakavia myrskyvahinkoja ei kuitenkaan sattunut.

Sitten pe-su aikana uusi hieman talvisempi vaihe astui kuvioon koko Suomessa, jossa ensin to-pe aikana lumi- ja räntäsadealue kulki koko maan yli itään ja se tuotti myös Etelä-Suomen lumettomille / vähälumisille alueille parin-kolmen sentin verran uutta lumipeitettä. Samalla lämpötilat alkoivat asettua enemmän pakkaselle, mutta toisaalta vielä pe etelässä päivälämpötilat käväisivät selvästi plussalla.

Toinen annos lumisateita jopa ennusteita vähän runsaampina saatiin lännestä ja lounaasta ulottuen sitten pe-la välisenä yönä ja la aamuna juuri niillä Etelä-Suomen alueilla, joissa aikaisemmin oli ollut kaikkein lumettominta / vähälumisinta, eli Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Uuden lumen kertymät olivat reilun 5 cm:n luokkaa ko. alueella, ja maisemat muuttuivat hetkeksi talvisemman näköisiksi sen ansiosta myös puustoihin kertyneen lumen myötä.

Sitten tämän lumisateen jälkeen pakkassää huipentui la-su välisenä yönä, ennen kuin lännestä alkoi eilen su iltapäivällä tämän nykyisen Föhn-tuulitilanteen vyöry koko Suomeen; ko. yönä heikkotuulisessa ja vähäpilvisessä tilanteessa Etelä-Suomessa mitattiin n. -10 asteen minimilämpötiloja ja pohjoisemmassa paikoin hieman kylmempääkin, mutta Lapissa ei ollut tässä vaiheessa juurikaan sen kylmempää tuulisempien olosuhteiden takia.

Katsotaan siten seuraavaksi Euroopan mittakaavassa suursäätilan kehitysvaiheita ennustemallien mukaan viikolle 7:

Eilisestä alkoi siis erityisen leudon Föhn-tuulitilanteen muodostuminen Fennoskandiaan, jonka suursäätilallinen asetelma oli ja on seuraava; manner-Eurooppaan on muodostunut vahva korkeapaine lännestä käsin siten, että sen länsipuolelta on tullut kaukaa Kanariansaarten tienoilta hyvin leutoa etukeväistä säätä Britteinsaarille, Länsi-Eurooppaan ja Norjan länsipuolelle, josta käsin ko. leuto ilma on virrannut Islannin tienoilta Lapin pohjoispuolelle ulottuvan voimakkaan matalapaineradan eteläpuolisen voimakkaan länsivirtauksen myötä huippuleutona Föhn-tuulena Fennoskandiaan. 

Näiden leutojen virtausten myötä pakkaset ovat olleet viime aikoina heikkoja myös laajalla alueella Venäjän länsiosissakin ja Itä-Euroopassa on ollut suojasäätäkin ko. tuulten käytyä Euroopasta ja Fennoskandiasta käsin sinne lähes jatkuvasti viime päivinä - näin siis siellä aikaisempi ankarampi talvivaihe on nyttemmin väistynyt pois.

Jatkossa on tulossa seuraavia muutoksia suursäätilaan, mikä alkaa tuoda talvisempaa käännettä etenkin Venäjälle ja siksi osin myös Fennoskandiaan ja Itä-Eurooppaan: 

Tänään Lapin pohjoispuolelle tullut matalapaine venyy etelä-pohjoissuuntaisesti Suomen itäpuolelle ja Ukrainan koilliskulmalle saakka, ja synnyttää sitten sinne etelään oman matalapaineen kierrättämään kylmää Ukrainaan. Tässä yhteydessä pohjoisvirtaus ko. venyneen matalapaineen länsireunalla jo tuo osaksi Suomeen ja Itä-Eurooppaan vähän kylmempää säätä jo ensi yöksikin.

Fennoskandian ja Suomen osalta ko. pohjoisvirtaus ei kuitenkaan pääse vaikuttamaan sen pidempään eikä kovin kummoisesti muutenkaan, koska ti-ke aikana em. manner-Euroopan korkeapaineesta ulottuu korkeapaineen selännettä Suomen eteläpuolitse Venäjälle ja samalla Islannista Jäämerelle ulottuva matalapainerata pysyy aktiivisena, jolloin leudot lounaisvirtaukset palaavat koko Suomeen heti ensi yön perään, mutta aluksi heikkoina. Samalla Länsi-Euroopassa jatkuu yhä erityisen lämmin etukevätsää +10 ja +15 asteen välisissä päivälämpötiloissa; paikoin voi olla yli +15 asteen lukemiakin mm. Saksaa myöten.

Sitten siitä eteen päin merkittäväksi asiaksi alkaa muodostumaan Venäjällä tapahtuva laaja sään kylmeneminen, joka tapahtuu tuosta Suomen eteläpuolitse Venäjälle ulottuvasta korkeapaineen selänteestä Venäjälle muodostuvassa voimakkaammassa korkeapaineen alueessa. Tämä Venäjän kylmä pakkasilmamassa alkaa sitten pistämään ns. hanttiin lännestä pyrkiville leudoille virtauksille, jossa Fennoskandia ja Suomi on kriittistä väli- tai puskurivyöhykettä, ja jossa esiintyy lumisateita.

Tuon em. "vastuksen" takia Pohjois-Atlantin matalapaineet joutuvat työntymään ko. pakkaskorkeapainetta vasten, jolloin matalapaineista osa joutuu muljahtamaan lännestä tullessaan Suomen eteläpuolelle ja kohti Ukrainaa, ja osaksi Fennoskandiaan hajoamaan / venymään sijoilleen. 

Näiden yhteistuloksena näyttäisi sitten viikon aivan lopuksi muodostuvan Fennoskandiasta Ukrainaan ulottuva kapea matalapainevyöhyke, jonka itäpuolella pysyy tuo talvinen pakkasilmamassa, ja jonka länsipuolella lännen ja pohjoisen välille kääntyvissä virtauksissa tulee ainakin jonkin verran viileämpää ilmaa myös koko tämän hetkiselle etukeväiselle manner-Euroopan ja Britteinsaarten alueelle. Samalla Fennoskandia asettuu ajankohdalle tavanomaisiin lopputalven lämpötiloihin ja ajoittain saadaan lumisateita edelleen.

Tätä loppuviikon skenaariota pitää ilmeisesti vielä tarkentaa päivityksessä muutaman päivän kuluttua stratosfäärin SSW-tapahtumankin ilmeisesti alkaessa vielä vaikuttamaan ennakoimattomillakin tavoilla, joten palataan silloin asiaan näiden kanssa...

Sitten tarkemmin Suomen sään kehityksestä viikolla 7:

Tänään maanantaina on siis etenkin Etelä-Suomessa vielä erityisen leuto Föhn-tuulitilanne, jossa länsi-luoteistuuli on kovan puuskaista ja taivaalla seilaa Föhn-tilanteelle tyypillisiä yläpilvivyöhykkeitä ja -harsoja lämpötilojen huipentuessa +5 ja +10 asteen välisiin lukemiin Uudellamaalla ja lounaassa sekä muuallakin sisämaassa +5 asteen tienoille. Pohjoisempana luoteesta tuleva kylmempi ilma jo viilentää säätä hitusen pakkaselle, joskin osassa Lappiakin on vielä hetken plusasteita. Illalla myös etelässä lämpötilat laskevat.

Tiistaina yöllä pakastuu Etelä-Suomessakin hitusen vähäpilvisessä säässä ja luoteeseen-pohjoiseen kääntyneiden tuulten heikentyessä, mutta päivällä koko maahan alkaa taas virtaamaan lännestä leudompaa ilmaa; tämä virtaus on tosin heikkoa, mutta sen mukana tulee taas hieman runsaampaa pilvisyyttä ja Lapin pohjoisosissa lumisateitakin. Lämpötila kohoaa virtauksen heikkoudesta huolimatta silti Etelä- ja Keski-Suomen länsiosissa päivällä +2 ja +5 asteen välille, kun maanantailta jäänteenä on pysymässä kuitenkin sen verran leutoa ilmaa jo valmiiksi yhä sijoillaan. Idässä ja Lapissa päivälämpötila voi jäädä kuitenkin hitusen pakkaselle.

Keskiviikkona virtaus jatkuu heikkona, mutta kääntyy enemmän lounaaseen ja siinä leudon ilman mukana alkaa tulla selvästi enemmän kosteuttakin, joka heikkotuulisissa olosuhteissa alkaa lisäämään sumujen riskiä. Muutoin pilvisyys pysyisi vaihtelevana ja aurinkokin pääsisi pilkahtelemaan päivällä, mutta sumut ja sumupilvet voivat laajastikin peittää taivaan koko maassa. Merkittäviä sateita ei silti esiinny ehkä paikoin tihkusateita lukuun ottamatta. Lämpötilat asettuvat lähes ilman vuorokausivaihtelua Etelä- ja Keski-Suomessa 0 ja +3 asteen välille siten, että idässä voi olla myös hitusen pakkasta. Lapissa pakkasta voi olla vähän reilummin ja paikoin -5 ja -10 asteen välilläkin pilvisyyden ollessa vähäistä.

Torstaina alkaa sitten muodostumaan em. puskurivyöhykkeen luonnetta Suomen alueella, missä sen merkkinä ensin lounaistuulet voimistuvat. Ilmamassa pysyy vielä hyvin leutona ja kosteana, jossa pilvisyys pysyy runsaana ja ilmamassa vähintään utuisena; aluksi voi olla yhä sumuja, mutta tuulten voimistuminen hälventää ne sitten. Lumi- ja osaksi räntäsateita voi alkaa tulla Lappiin, mutta muutoin on korkeintaan vain paikoin tihkusateita. Lämpötilat ovat Etelä- ja Keski-Suomessa yhä 0 ja +3 asteen välillä tasaisesti ja hitusen pakkasta on Lapissa, joskin sielläkin voi olla myös osaksi suojaa eteläosissaan.

Pe-su aikana sään kuvaksi muodostuu sitten em. suursäätilallisten muutosten takia sellainen vaihe, jossa lämpötilat laskevat koko maassa hitaasti ja vaiheittain, jolloin vähitellen sää pakastuu hitusen myös Etelä-Suomessa. Samalla Lapissa voi alkaa olemaan vähäpilvisissä vaiheissa myös jo -10 ja -20 asteen välisiä lämpötiloja etenkin öisin. 

Perjantaina näyttäisi Etelä- ja Keski-Suomea halkovan lännestä tuleva etelä-pohjoissuuntainen sadealue, jossa sateiden olomuoto muuttuu vähitellen etelässäkin vedestä lumeksi. Sitten la-su aikana Suomen eteläpuolelle lännestä tuleva matalapaineen osakeskus ja sen venyminen etelä-pohjoissuunnassa em. Fennoskandian-Ukrainan matalapainevyöhykkeen muodostumisen osana saattaa kierrättää runsaamminkin lumisateita Etelä- ja Keski-Suomeen etelästä, mutta katsotaan tosiaan päivityksessä tämän skenaarion mahdollisuutta myöhemmin tarkemmin ja muutosten tarkasteluina myös...

Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa:

Lumipeitetilanne koki siis hieman talvisemman hetken Etelä-Suomessa päättyneen viikonlopun aikana, kun yhteensä n. 2 - 10 cm uutta lunta paikoista riippuen satoi alueelle viime pe-la aikana. Näin ollen Varsinais-Suomen ja Uudenmaan lumettomat ja hyvin vähälumiset alueet sekä myös vähälumiset alueet Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Satakunnassa saivat talvisempia maisemia visuaalisesti hetkeksi.

Eilen sunnuntaina leudon Föhn-tilanteen alettua oli vielä illalla selvää se, ettei uusikaan lumi sulanut kovin hyvin, koska kuivassa ja vähäpilvisessä säässä vasta "vain" +1 ja +5 asteen väliset lämpötilat eivät riittäneet sulamisen kunnolliseen käynnistämiseen.

Kuitenkin tänään maanantaina Föhn-tilanteen voimistuttua em. tapaiseen huippuunsa on nimen omaan tuon uuden lumen suhteen sulaminen edennyt nopeasti; tämän päivän tuloksena suorastaan melkein kaikki ja paikoin ihan kaikkikin tuo uusi lumi onkin ehtimässä sulamaan pois. Näin myös idempänäkin ja siksi Etelä-Suomessa palautuu lumitilanteeksi käytännössä ennen tuota päättyneen viikonlopun lumisateiden tilannetta ollut sulavaihe.

Siinä sulavaiheessa täten Uudellamaalla rannikolla ja Varsinais-Suomessa on laajojakin alueita lähes tai kokonaan lumettomana taas, ja osaksi lumettomia pälvialueita löytyy taas myös Kanta-Hämeestä, Pirkanmaalta ja Satakunnasta. 

Vanhan lumipeitteen tiiviyden ja kovuuden takia kuitenkin idempänä säilyy edelleen hyvin lumiset olosuhteet, jossa yli 20 cm:n syvyiset yhtenäiset lumihanget kattavat maastoja edelleen lähes muuttumattomina noin Jyväskylän länsipuolelta Mikkelin kautta kaakonkulmalle olevalta linjalta koilliseen (siis toisin sanoen Päijänteen tasalta itään), ja itäkolkassa on lisäksi edelleen myös paikoin jopa noin puolen metrin hankisyvyyksiä.

Pääkaupunkiseudulla havaitaan puolestaan edelleen nimen omaan tuon jäljelle jäävän vanhan lumen osalta suuria alueellisia eroja; Helsingin keskustassa (kuten Kaisaniemessä) on taas lumetonta, mutta kontrastiksi Espoon Nuuksiossa säilyy reilun 20 cm:n syvyisiäkin vanhoja hankia.

Lumipeitteissä on toisaalta alkanut esiintymään yleensäkin paikallisia sulaeroja myös jo auringonpaisteen tuottamana, koska näin helmikuussa vähäisetkin auringonpaisteen tilanteet leudoissa säissä ovat olleet jo kevättä enteillen sulamista nopeuttavia paahdepaikoilla, kuten mäkien etelärinteillä ja talojen eteläseinustoilla; näin ollen sulia pälvialueita on näillä paikoilla jo huomattavasti muutoin melko runsaslumisillakin alueilla.

Nuo jatkopäivien suojasäät eivät jaksa sulattaa merkittävästi tuota vanhaa kovaa lunta joka tapauksessa kaikkialla sitä sisältävillä alueilla, joten em. lumipeitetilanne tämän maanantain perään pysyy ennallaan sitten viikonlopun mahdollisiin lumisateisiin saakka.  

Sitten jää nähtäväksi se, miten paljon uutta lunta mahdollisesti olisi tulossa tämän viikon 7 aivan lopussa; muutamasta sentistä jopa yli 10 cm:n kertymiin olevat määrät ovat nyt haarukassa arvioiden mukaan...

Maaperä on ollut vähän aikaisempaa routaisempi jo viime viikollakin myös vähälumisilla ja lumettomilla alueilla, koska välillä on ollut noita pakkastilanteitakin ja kun sulaminen ei ole ollut roudan suhteen kovin tehokasta viime aikoina melko kuivissa olosuhteissa. Normaalia paljon ohuempi routa kuitenkin on laajasti / yleisesti, ja sen alla maaperä on edelleen varsin märkää etenkin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa tammikuun sulamis- ja tulvatilanteiden jälki-ilmiönä.

Jatkossa routatilanteeseen ei ole tulossa merkittäviä muutoksia, koska yhtäältä sulaminen pysyy sen suhteen edelleen hillittynä ja tuo viikon 7 lopun pakastuminen ei vielä ehdi tuottamaan merkittävästi uutta routaa. Lisäksi mahdolliset uudet lumipeitteet ko. viikonloppuna voivat muodostaa roudan muodostumista vastaan eristekerrosta, jos lunta tulee ainakin 5 - 10 cm lisää lumettomillekin alueille...

Jokien, purojen ja ojien virtaamat ovat saamassa vähän lisäystä tästä maanantain sulamistilanteesta, mutta muutoin jatkossa virtaamat ovat pysymässä suht normaaleina edelleen.

Vesistöjäiden tilanteet ovat edelleen myös pysyneet ajankohtaan nähden tavanomaista paljon heikompina / vähäisempinä eikä siihen ole tulossa merkittävää muutosta vielä tämän viikon 7 loppuun mennessä.

Niinpä järvissä virtapaikoilla esiintyy edelleen paljon sula-aukkoja ja muutoin jääkansien paksuus vaihtelee laajasti 10 ja 50 cm:n välillä, missä jäiden rakenne on hyvin vaihtelevaa erilaisten kohvajääkerrosten takia. Aivan viikon lopussa odotellaan sitten taas uusia lumipeitteitä jäiden päälle, kun nyt tämä maanantainen Föhn-tilanne useissa plusasteissa on taas vetistänyt järvijäiden pintoja paljaaksi etenkin jo valmiiksi vähälumisilla alueilla.

Merijäidenkin osalta jäätilanteet ovat tavanomaista paljon vähäisempiä eikä kunnon jäätymistä ole näkyvissä vielä tälle viikolle 7 tuossa viikonlopun pakastumisessakaan; niinpä Perämeren ulappa ei vieläkään pysty jäätymään kokonaan umpeen ja etelämpänä Selkämeren, Saaristomeren ja Suomenlahden alueilla jäätä on edelleen vain sisälahdissa ja rantaviivan lähellä tavanomaista ohuempina kiintojää-, kohvajää-, ajojää- ja sohjokerroksina.

Kasvillisuuden kevääseen heräämisestä teen vielä lopuksi havaintoselvityksen; hyvin leutojen säiden jatkuminen on ollut omiaan edelleen hieman jatkamaan ensimmäisten kevään merkkien tuloa kasvillisuuden pariin Etelä-Suomessa:

Esim. tuomissa (Prunus padus) olen havainnut silmuissaan alkaneen pilkistämään esille vähän vihreitä silmujen sisäosia kärjistään; tämä on kuitenkin vielä hyvin kaukana hiirenkorville puhkeamisen vaiheesta, mutta näkyvänä muutoksena havaittavissa nippa nappa. 

Lisäksi leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaiden (Corylus avellana) hedenorkkojen kukinnan alkuun etenemistä on tapahtunut edelleen hieman, ja ainakin pähkinäpensailla lämpimimmillä kasvupaikoilla hedenorkot ovat jo lähes kukinnan alun partaallakin. Kuitenkaan kunnollista kukinnan alkua ei taida tulla vielä tällä viikollakaan, vaikka vasta viikonlopulla kylmenee talvisemmaksi. 

Ja jos talvisempi sää alkaisi sitten vallita pysyvämminkin mm. em. SSW-tilanteen takia, niin varsinaisesti leppien ja pähkinäpensaiden kukinta pääsisi käynnistymään sitten vasta maaliskuussa aikaisintaan...

--- Aivan lopuksi poimin maailmalta huikeana erikoistilanteena esille Uuden-Seelannin pohjoista saarta parhaillaan uhkaavan "sykloni Gabriellen" aiheuttaman erikoisvaaran!: Cyclone Gabrielle strengthening as it slowly passes Great Barrier Island (20+ maps).

Tämä "sykloni" siis tarkoittaa ilmiönä aivan samaa asiaa kuin Atlantilla ja Yhdysvalloissa "hurrikaani" ja Itä-Aasiassa "taifuuni": eli siis jo ennestään sikäläisessä kesässä ääripaljon säiden takia runneltu Uuden-Seelannin pohjoinen saari ja siellä siis mm. Aucklandin kaupunki joutuvat kokemaan nyt vielä lisäksi vakavaa hirmumyrskytuhoa!

Vähän aikaisemminhan juuri siellä koettiin ennen näkemättömän pahoja äkkitulvia ennätysrunsaiden rankkasateiden takia, ja nyt on siis ilmeisesti tulossa sekä uusia tulvia aiheuttavia rankkasateita että lisäksi vakavia myrskytuulituhoja! - siellä on siis kesä saamassa loppupuolellaan raamatulliset katastrofitunnelmat!...


Päivitys 14.2.2023 klo. 22:00:

Norkko-sivustolla on tänään reilun kuukauden tauon jälkeen taas päivitetty Suomen siitepölytilannetta. Uusin päivitys kuuluu nyt näin lainattuna: "Suomeen on kulkeutunut pieniä määriä pähkinäpensaan ja lepän siitepölyä. Pähkinäpensas ja leppä kukkivat Keski-Euroopassa ja kaukokulkeumat ovat mahdollisia eteläisten ilmavirtausten mukana ennen paikallisen kukinnan alkua.".

Eli eipä Suomessa ole vielä alkamassa noiden varhaisimpien puiden ja pensaiden kukinta, mutta manner-Euroopassa etelämpänä keväinen lämpöaalto taas kiihdyttää niiden kukintaa tämän viikon aikana eteen päin. 

Kevät taitaa varsinkin Ranskassa sekä Britteinsaarilla etenkin Englannissa ja Irlannissa päästä myös muutenkin jo visuaalisesti hieman esille, kun lienee odotettavissa mm. varhaisimpien sipulikasvien kukinnan alkamista ja puista noilla seuduilla varhaisimmin puhkeaa pienelle hiirenkorvalle kiinalainen riippaoksainen itkupaju ja nykyään nimeltään itkusalava (Salix babylonica), joka on Länsi- ja Keski-Euroopassa puistojen ja puutarhojen vesielementtien äärellä viljeltävistä koristepuista suosituimpia, ja voi hyvin leutoina helmikuina tosiaan vihertää siellä hieman jo helmikuun puolella.


Päivitys 16.2.2023 klo. 23:00:

Nyt sääennustemalleissa näkyy jo selvät kuviot kuluvan viikon 7 lopulle Suomeen, joten otetaan ne tässä esille - niiden mukaan yleisesti voidaan sanoa, että la-su aikana talvi tekee aikaisempaa ennustettankaramman paluun koko Suomeen!

Ensinnäkin eilen ja tänään torstaina on jo saatu pitkin Etelä- ja Keski-Suomea hajanaisia ja heikkoja lumi-, räntä-, vesi- ja tihkusateita vähitellen voimistuneen lounaisvirtauksen mukana, ja itse asiassa nyt illalla ja tulevana to-pe yönä selvempi rintamasadesysteemi kulkee ko. alueiden yli itään. Sademäärät eivät ole kuitenkaan kovin kummoisia tässä vaiheessa, joten mahdolliset lumisateet eivät kerrytä uutta lumipeitettä paria senttiä enempää.

Lämpötilat ovat olleet etelässä enimmäkseen vähän nollan yläpuolella, joten sateiden olomuoto on ollut siellä vettä ja räntää, joskin eilen illalla etenkin sisämaassa saatiin paikoin maata valkeaksi uudestaan ja hetkeksi lumisateistakin. Keski-Suomessa sateet ovat olleet lumisempia.

Lapissa on mennyt lännestä itään myös ko. rintamaan liittyviä lumisateita tänään, mutta runsaimmat lumisateet ovat sadetutkan mukaan menossa Oulun seudulta Kainuuseen.

Kun tästä rintamasateesta on päästy, niin huomenna perjantaina on koko maassa lähes sateeton poutaväli runsaspilvisessä säässä jedelleen hyvin leudoissa lämpötiloissa (etelässä ja keskiosissa yhä suojaa), ennen kuin lounaasta pääsee Etelä- ja Keski-Suomeen varsin hurja matalapaine!

Eli lauantaiksi onkin tulossaikaisempaa ennustetta suorempi osuma Etelä- ja Keski-Suomeen lännestä tulevasta rajusta matalapaineesta, joka joutuu puskemaan vasten Venäjälle muodostuvaa pakkaskorkeapaineen ankaraa pakkasilmamassaa.

Nyt näyttää siltä, että matalapaine tulee keskukseltaan ensin lauantain aluksi Pohjois-Itämerelle eli Suomen lounaiskolkalle, ja siitä se sitten alkaa venymään em. "puskuongelmansa" takilauantain kuluessa luode-kaakkosuuntaiseksi matalapainevyöhykkeeksi kohti Ukrainan koilliskulmaa.

Tämän mukaan runsas sadealue saapuu voimakkaiden etelä- ja myöhemmin heikkenevien kaakkois-itätuulien kera pe-la vastaisena yönä laajasti Etelä-Suomeen ja myöhemmin lauantaina Keski-Suomeen ja suureen osaan Lappiakin. Sateet saattavat olla osan aikaaluksi räntää eteläisimmissä osissa tai lounaassa, mutta muuttuvat lopulta kaikkialla etelässäkin lumeksi la iltaan mennessä, kun idästä käsin lämpötilat laskevat pakkaselle yleisesti Venäjän pakkasilmamassan alkaessa vallata Suomea.

Sunnuntaina näyttää siltä, että tuo luode-kaakkosuuntainen matalapainevyöhyke alkaa siirtymään painopisteeltään kohti kaakkoa pois Suomesta ja samalla Venäjältä yrittää pakkaskorkeapaineesta työntyä selännettä Suomeen. Tässä vaiheessa tuon matalapaineen jäänteenä jää lumisateita vielä hajanaisesti ja vähitellen heikentyvinä Etelä- ja Keski-Suomen etenkin länsiosiin, ja lumisateita ohjautuu siinä vielä myös Lapin länsiosiin, kun idästä käsin pyrkii poutaantumaan kiristyvässä pakkasessa. Idässä ja Lapissa voikin olla jo su iltaan mennessä -20 asteen alittavia lämpötiloja ja etelässäkin lähestytään sisämaassa -10 astetta iltaan mennessä.

Tämä korkeapaineen työntyminen Venäjältä Suomeen estyy etenemästä vielä kunnolla lännemmäksi siksi, kun maanantain ja tiistain ajaksi seuraavalle viikolle 8 on näkyvissä lännessä olevasta uudesta voimakkaasta matalapaineesta tulevaksi osakeskus Suomen lounaiskulmaa viistäen Etelä-Skandinaviasta Baltiaan - vielä on epäselvää tämän tilanteen reitit ja sadetilanteet, mutta koko Suomi näyttää tässä vaiheessa pysyvän kylmän pakkasilmamassan puolella, joten la ja su aikana tulevat lumet pysyvät jatkossa maassa selvässä pakkassäässä myös Etelä-Suomessa.

Tuosta la-su lumikertymästä voidaan arvioida, että suurimmat uuden lumen peitteet saattavat olla jopa 10 - 20 cm:n luokkaa, ja viimeisenä vedestä lumeksi muuttuvilla sateen alueillakin useita senttejä sunnuntain iltaan mennessä, kuten lounaassa. Näin ollen etelän lumettomimmatkin alueet lounaassa ja etelärannikolla saavat ihan mojovan maisemien talvikäsittelyn visuaalisestikin. 

Nimittäin: koska tässä yhteydessä osan lumisateesta ollessa märkää lämpötilan laskiessa nollan tienoilla pakkaselle, niin puustolumien kertymistä on odotettavissa varsin hyvin ja näyttävästi. Lisäksi tuulet heikkenevät lumisateiden kestäessä tuon matalapaineen luode-kaakkovyöhykkeellistymisen yhteydessä su mennessä, joten sekin sitten edesauttaa puustolumien kuorruttumista jopa ihan tykkylumiasteellekin laajasti ennen sateiden loppumista.

Näin ollen lopuksi voidaan todeta, että talvi tekee ihan kunnon paluun koko Suomeen pitkästä aikaa nyt viikonloppuna, ja näillä näkymin ensi viikon 8 puolelle saakka talvinen sää jatkuu melko tiukastikin ja osin ankarasti etenkin idässä ja Lapissa, joskin on merkkejä vielä myös uudesta hyvin leudosta länsi-lounaistuulivaiheestakin viikon 8 ihan lopustalkaen... - mutta palataan taas sunnuntaina katsomaan tarkemmin tuota viikon 8 säätä ja luonto-olosuhteita, joten en enää päivitä tähän lisää asiaa.


Päivitys 17.2.2023 klo. 16:55:

Tänään onkin tullut yllätysvesisadetta etelärannikolle, Uudellemaalle ja kaakkoisosiin, kun mereltä käsin on lounaistuulessa syntynyt kuurottaisen vesisateen alueita jatkuvalla syötöllä ko. alueelle. Niinpä otan tämän poikkeuksen nyt tuoreeltaan tässä esille, vaikkei minun pitänyt enää päivittää tätä kirjoitusta.

Nämä vesisateet (no, on seassa ollut hieman räntähiutaleitakin mm. pääkaupunkiseudulla) ovat olleet täten niin runsaita, että niillä on jo ollut vaikutusta ojien ja purojen virtaamiin, kun samalla jäljellä olevat lumet ovat jatkaneet sulamistaan parissa plusasteessa. Selvää tulvimista on siis syntynyt näiden kaikkien yhteistuloksena ja virtaamat pysyvät koholla vielä huomenna em. lumipyrytilanteessakin.

Maaperäkin on taas vettynyt niin perusteellisesti, että rikkonaisista routakohdista voi päästä lisää vettä syvempiinkin maakerroksiin ko. alueella. Toisaalta notkopaikoilla kerääntyy roudan päälle myös tulvalammikoita, jotka ovatkin sitten pakkasten tullessaihe jääkenttien muodostumiselle huomenna satavien uusien lumipeitteiden alla.

Näitä vesisateita tulee ilmeisesti vielä nyt alkuillalla, mutta tuo em. voimakas matalapaine tulee myöhemmin illalla voimalla lännestä; se kääntää voimistuvat tuulet etelään-kaakkoon, ajaa nämä vesisateet hajalleen pohjoiseen ja lämpötilat alkavat vähän laskea ennen runsaiden rintamasateiden tuloa. Niinpä nämä märät maisemat muuttuvat jo tulevana pe-lalkuyönä pääkaupunkiseudullakin valkeiksi märässä ja runsaasslumipyryssä, ja edelleen em. tapaan la-su aikana muutos runsaslumisiin näkymiin näyttää yleisesti varmalta koko Etelä-Suomeen.

Nyt ei sitten muuta, ja palataan sunnuntaina sääasioihin.


Sääennusteiden lähteet:

--- Weatheronline- jWetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.

--- Foreca jIlmatieteen laitos.

--- Ventusky.

--- Sääfoorumi.

Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.

--- Vesi.fi -sivusto.

--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.

--- Kelikamerat-sivusto.

Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaalejaspektejajatellen:

--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.

---  "POW Ponder on Weather" Youtube-kanava.

--- "WeatherWatchNZ" -kanava.

--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".

--- Twitteristä PV-Forecast -media, jossa on talvisin pohjoisen pallonpuoliskon stratosfäärin polaaripyörteen ennusteita ja yleensä muuta sääasiaa monipuolisesti.

No comments: