Wednesday, March 22, 2023

Sääennuste- ja luontoseurantaraportti viikolle 12 (20. - 26.3.2023) - Vaihtelevaa, osin sateista sekä äärijyrkkää lämpötilojen ja vuodenaikojen kontrastia etelän ja pohjoisen välillä; aluksi kevättä etelässä, ankaraa talvea Lapissa ja viikon lopussa talvi palaa eteläänkin

Koska minulla ei ollut parina-kolmena viime päivänä inspiraatiota melko toivottoman ja ahdistavan fiiliksen takia (yhteiskunnallis-poliittinen harmistus maamme rappiossa...) tehdä mitään pidempää analyysiä tänne blogiini, niin siksi vasta nyt keskiviikkona jatkan suoraan edellisen Sääennuste- ja luontoseurantaraportin perään uuden vastaavan tekoa tälle alkaneelle viikolle 12.

Päättynyt viikko 11 oli Suomessa säiltään hyvin vaihteleva ja kevät yritti tulla lunta sulattavine suojasäineen ja vesisateineen ainakin Etelä-Suomeen, kun samalla pohjoisempana ja etenkin Lapissa jatkui edelleen erittäinkin talvinen sää ja lumipeitekin vahvistui siellä edelleen ollen paksuudeltaan jo laajasti 75 ja 100 cm:n välillä.

Tällä alkaneella viikolla 12 melko samankaltainen kahtiajako etelän ja pohjoisen välillä jatkuu Suomessa alkuun: se on itse asiassa jopa entistäkin kärjekkäämpää luonteeltaan, kun eteläisin Suomi pääsee nyt ke-la välillä täpärästi etelämpänä manner-Euroopassa yleisesti alaa vallanneen ja valtaavan erittäin lämpimän kevätsään piiriin Suomen keskiosia länsilounaasta käsin halkovan voimakkaan matalapainetoiminnan myötä, ja samalla Lapissa talvinen sää ankaroituu entisestään etenkin yölämpötilojen osalta.

Viikon lopussa on selviä merkkejä siitä, että talvisempi ilmamassa voi vielä vallata Etelä-Suomeakin, joten etenkin termisen kevään alkamisen määritelmä ei taida vieläkään toteutua eteläisimmässäkään Suomessa...

Tällä hetkellähän ainakin etelärannikon tuntumassa ja lounaassa on menossa sen määritelmän mukaan kevään puolella oloa selvästi, mutta voimakkaat yöpakkaset saattavat vielä senkin mitätöidä alkamaan vasta ehkä jopa huhtikuun puolella, jos tuosta viikonlopusta alkaa isostikin kylmempi sääjakso etelässäkin...

Kerrataan vielä seuraavaksi päättyneen viikon 11 tilanteita ja osin tätä jo alkanutta viikkoa 12

Viikko 11 alkoi vielä koko maassa hyvin kylmällä yöllä vähäpilvisessä ja heikkotuulisessa säässä, jolloin ko. su-ma välisenä yönä etelässäkin oli paikoin -20 asteen minimilämpötiloja sisämaassa ja Lapissa mitattiin -30 asteen vaiheilla olleita yölämpötiloja.

Sitten maanantain illasta ti-ke väliseen yöhön saakka lounaasta Keski-Suomen yli tulleen matalapaineen mukana saatiin etelään annos hyvin leutoa ilmaa manner-Euroopan jo melko lämpimästä keväästä, jossa ensin satoi ma iltana runsaasti lunta ja heti sen perään tiistain puolella runsaasti vettä ja edelleen tiistain illalla ajoittain rankkoja vesikuuroja lämpötilojen noustua nopeasti +5 asteen paikkeille koko tiistaiksi.

Pohjoisempana saatiin lumisateita Lappia myöten, mutta sää lauhtui sielläkin; lämpötilat jäivät kuitenkin Lapissa edelleen muutamia asteita pakkaselle lauhimmillaankin.

Ke-pe vaiheilla matalapaine kaikkosi Pohjois-Suomesta Kuolanniemimaan kautta koilliseen ja korkeapaineen selännettä siirtyi Skandinaviasta ja osaltaan myös etelästä käsin Suomeen, jolloin pilvisyys pysyi runsaimpana ja lumisateet kaikkosivat viimeisinä juuri Lapissa, mutta etelämpänä oli poutaisempaa ja etenkin Etelä-Suomessa myös ajoittain selkeää ja siten aurinkoisen keväistäkin.

Tuossa vaiheessa viileämpi ja kuivempi lännen ja pohjoisen välinen virtaus pääsi kuitenkin vaikuttamaan ensin, jolloin etelässä oli yöpakkasia vähän -5 asteen molemmin puolin ja pohjoisessa myös -10 ja -20 asteen välillä; Lapissa paikoin taas myös -20 asteen kylmemmälläkin puolella. Päivälämpötilat olivat etelässä kuitenkin ke-pe välillä +2 ja +5 asteen välillä ja pakkasta päivälläkin oli vain lähinnä Lapissa.

Viikonloppuna ja jatkuen alkaneen viikon 12 maanantaille muodostui tilanteeksi kahden lähes identtisen matalapaineen tulo lounaasta vuoronperään Etelä- ja Keski-Suomen ylitse koilliseen, jossa lauantai ja tuo toissapäiväinen maanantai olivat runsaspilvisiä sadepäiviä ja sunnuntai oli näiden kahden matalapaineen välinen poutapäivä heikkotuulisena ja rakoilevassa pilvisyydessä ja toisaalta yö-aamusumujen kera. Lapissa oli ajoittain lumisateita eteläpainotteisesti kummastakin matalapaineesta johtuen, ja muutoin poutaista pakkassäätä edelleen.

Eilen tiistaina puolestaan Etelä- ja Keski-Suomessa eteläpainotteisesti oli jälleen heikkotuulisen, poutaisemman ja osittain aurinkoisen vaiheen vuoro (tosin yöllä ja aamulla oli taas monin paikoin sumujakin), kun koilliseen kaikkoava matalapaine keskittyi enemmän Lappiin; tämä oli siis taas vuorostaan kuin tuon viime sunnuntain toisinto säiltään ja lämpötiloiltaan koko maan osalta, missä etelässä päästiin päivälämpötiloissa taas +2 ja +5 asteen välille; leudointa etelärannikolla.

Tänään keskiviikkona on sitten alkanut tuon em. ke-la välisen sääjakson vaihe, josta kerron ensin seuraavaksi alla Euroopan mittakaavasta suursäätilallisen analyysin.

Katsotaan siten seuraavaksi Euroopan mittakaavassa suursäätilan kehitysvaiheita ennustemallien mukaan viikolle 12

Katsotaan heti tämän osion alkuun globaalimminkin tilannetta; nimittäin helmikuun lopulla ja maaliskuun alussa sattuneen stratosfäärin SSW-tapahtuman (Sudden Stratospheric Warming) jälkeen stratosfäärin polaaripyörre on ollut hajonnut / heikko ja on muutenkin jo pian katoamassa kokonaan kesäkaudeksi tyypillisesti, mikä on päästänyt viimeaikoina maaliskuussa arktisia ilmamassoja aikaisempaa talviaikaa etelämmäksi ympäri pohjoista pallonpuoliskoa.

Aivan viime aikoina ja edelleen jatkossa on ollut kuitenkin myös niin, että näiden arktisten ilmamassojen eteläpuolilla kevät etenee silti erittäin voimakkaasti hyvin lämpimissä ilmamassoissa, josta esim. juuri Euroopan alueella on jo viime viikolla 11 koettu alkua ja se on jatkumassa voimakkaasti tällä viikolla 12: hyvin lämpimän ilman aluetta on sijoittunut manner-Eurooppaan yleisesti siten, että jyrkkärajaisesti suurin osa Britteinsaarista ja Fennoskandiasta on siitä erillään ja etenkin Lapissa jatkuu tiukasti tuon arktisen ilmamassan vaikutus talvea yhä ankarana pitäen.

Hyvin lämpimän ilmamassan alue itse asiassa vallitsee laajasti myös Euroopasta itään, sillä Venäjän eteläpuolisko, Kiina ja suorastaan koko Itä-Aasia on ollut ja ilmeisesti yhä pitkään pysyykin normaalia paljon lämpimämpänä edelleen, joten aggressiivisesti etuajassa etenevä kevät on sielläkin merkittävä ilmiö.

Yhdysvallat ovat olleet viime aikoina tähän poikkeus, sillä siellä Kanadasta käsin on päässyt hyvin kylmän ilmamassan valtausta pitkästä aikaa jopa etelävaltioihin saakka aiheuttaen siellä jo keväiseen kasvuun päässeille kasveille hallatuhojen vaaraa - tosin jatkossa sielläkin itäosat ovat pian lämpenemässä taas jopa kesäiseksikin ja hyvin kylmä ja osaksi talvinen sää jatkuu enää Kalliovuorilla ja länsiosissa.

Täällä Euroopassa tuo em. vuodenaikoja poikkeuksellisenkin jyrkästi toisistaan erilleen jakavan tilanteen luonne selitettynä korkeapaineiden ja matalapaineiden sijoittumisten kera on seuraavanlainen nyt ja jatkossa:

Britteinsaarten länsi-luoteispuolelle on muodostunut (jo viime kerran raporttipäivityksessäni mainitsemani) laaja ja voimakas matalapainesysteemi, josta on tänään ke alkanut ulottumaan kapeaa ja voimakasta matalapaineen solaa tai vyöhykettä Fennoskandian noin keskiosiensa yli Suomeen siten, että Skandinavian eteläosat ja Baltia ovat selvästi sen systeemin eteläpuolella olevan hyvin lämpimän ilmamassan alueella, ja täällä Suomessa eteläisin osa pääsee myös sen piiriin täpärästi ja osittain - ko. vyöhykkeen pohjoispuolella puolestaan pitää pintansa tuo ajankohtaan nähden ankara talvi-ilmamassa.

Tämä systeemi pitää suunnilleen sijansa ja luonteensa ke-la välisen ajan niin, että tuota ilmamassojen rajapintaa pitkin siirtyy matalapaineen osakeskuksia ja runsaita sateita Britteinsaarilta käsin koilliseen ja Suomen yli kohti Uralia, jossa siis eteläisimmässä Suomessa tuona aikana kevät etenee plusasteisessa säässä ja ajoittaisissa vesisateissa. Keski-Suomessa saadaan myös paljon lunta ja Lapissa on osittain poutaista ajoittaisten lumisateiden kera sekä päivisinkin pakkasta ja öisin ankaraa pakkasta.

Etelämpänäkin manner-Euroopassa tuo matalapainesysteemi tuo sateita ajoittain, mutta toisaalta samalla hyvin lämpimässä ilmamassassa lounaisvirtauksessa laajasti Ranskasta Ukrainaan ja Länsi-Venäjän eteläosiin vallitsee pääosin jopa lähes kesäiset lämpötilat öiden +10 asteen vaiheilta päivien poutahetkien +20 asteen vaiheille!

Niillä seuduilla on siis odotettavissa etuaikaista maisemien edelleen vihertymistä ja kukkimista tai niiden alkamista - Välimerellä jatkuu myös samanlainen jopa etukesäiseksikin luonnehdittava tilanne, kun mm. Espanjassa voi olla ajoittain jopa hellelukemia päivälämpötiloissa.

Lisäksi pohjoisempanakin Venäjällä myös runsaslumisella (vielä) alueella kevät etenee pohjoisinta ja siten talvista Uralin seutua lukuun ottamatta hyvin nopeasti, kun leuto keväinen suojasää ulottuu tuosta manner-Euroopan lämpimästä ilmamassasta sinnekin pitkin viikkoa; rajua lumisulamista siis tapahtuu siellä tulvineen.

Viikonloppuna tulee sitten seuraavanlainen muutos; pe-la aikana matalapaineen osakeskus siirtyy Etelä-Skandinaviasta Etelä- ja Keski-Suomen ylitse itäkoilliseen ja heti toinen vähän eteläisempää reittiä pitkin sunnuntaina Etelä-Suomeen - tämän myötä matalapaineen painopiste olisi vetäytymässä enemmän Suomen itä-kaakkoispuolelle ja samalla kolmas matalapaineen osakeskus siirtyy Britteinsaarilta su-ma aikana keskiselle Välimerelle ja Itä-Eurooppaan runsaine sateineen.

Tämän muutoksen jälkireunalla pääsee aluksi koko Fennoskandiaan talvista ilmaa Lapista ja Jäämereltä ja siksi Etelä-Suomessakin päättyy kevään eteneminen takatalvisiin olosuhteisiin. 

Kylmää ilmaa purkautuu tuossa vaiheessa myös laajasti pohjoisesta manner-Eurooppaankin ja osaksi etenkin siis Välimeren keskivaiheillekin, mutta itäisin Eurooppa (kuten Ukraina etenkin itäpainotteisesti) ja lounais-eteläosat Venäjästä pysynevät vielä hyvin lämpimän ilman alueella ensi viikon 13 alussakin...

Manner-Euroopan kasvukauden melko pitkälle ehtineeseen kehitysvaiheeseen voi siis olla tulossa monin paikoin pahaa hallanvaaraa viimeistään tuossa viikon 13 alussa, ja nähtäväksi sitten jää se, että onko tuosta kylmästä takaiskusta tulossa pitkäkin maanvaiva Euroopassa ensi viikolla vai lyhytaikainen häiriö; ainakin koko Fennoskandiaan näyttäisi olevan tulossa eteläisimpiä osiaan myöten ajankohtaan nähden talvista pitkäksi ajaksi (koko ensi viikoksi?...) ja kevään kunnollinen eteneminen jäisi sen myötä haaveeksi toistaiseksi - palataan tarkastelemaan seuraavassa Sääennuste- ja luontoseurantaraportissa asiaa tarkemmin...

Sitten tarkemmin Suomen sään kehityksestä viikolla 12

Kerronkin tällä kertaa tästä raportin myöhästymisestä johtuen vain ke-su väliseltä ajalta ennusteita, ja todennäköisesti ei ole tarvetta tehdä päivitystä viikonlopunkaan ennustetilanteista, koska sääskenaariot vaikuttavat sen verran selviltä ennen seuraavaa Sääennuste- ja luontoseurantaraporttia ja ensi viikkoa...

Eli tänään keskiviikkona siis em. länsilounaasta Suomeen pistävän kapean matalapainevyöhykkeen ensimmäinen kärki on tuonut Etelä- ja Keski-Suomeen räntä- ja lumisadealueen yöllä ja aamulla, jonka myötä eteläosiin pääsee lounaasta leutoa ilmaa ja sateet muuttuvat vesisateiksi viimeistään nyt iltapäivällä; sateet jatkuvat illallakin. Keskiosissa sataa yhä lunta koko loppupäivän ajan useita senttejä. Sateiden pohjoisreuna jää ulottumaan noin Oulun tasalle, jonka pohjoispuolella Lapissa jatkuu vähäpilvinen, heikkotuulinen ja talvisen kylmä pakkassää. Lämpötilat vaihtelevatkin siellä jatkossakin öiden -20 ja -30 asteen väliltä päivien -5 ja -15 asteen välille, joten erittäin talvista säätä on siellä äärikontrastiksi etelään nähden. Etelä-Suomessa tänään lämpötilat asettuvat lounaistuulissa viime yön heikon pakkasen jälkeen illasta lähtien +2 ja +5 asteen välille, ja keskiosissa ollaan vaihtelevissa tuulissa vähän nollan molemmin puolin; pohjoisosissaan eniten ja koko ajan pakkasta.

Huomenna torstaina Lapissa siis jatkuu edelleen samankaltainen em. poutasää mainittuine erittäin talvisine lämpötiloineen. Matalapaineen osakeskus venyy kapeana vyöhykkeenä Keski-Suomen yli itäkoilliseen siten, että yöllä sataa vielä etelässä reippaasti vettä lounaistuulissa ja keskiosissa lunta vaihtelevissa tuulissa, mutta aamusta alkaa etelässä lyhyt poutainen vaihe, jossa aurinkokin voi pilkahdella päivällä. Samalla keskiosissakin lumisateet vähenevät ja taukoavat viimeistään iltapäivällä. Tuulet myös heikkenevät etelässäkin tilapäisesti illaksi, jolloin voi alkaa pakastamaan lievästi poutasäässä. Lämpötilat ovat muutoin etelässä yöllä +2 ja +5 asteen välillä ja päivällä etenkin poutahetkillä +5 ja +9 asteen välillä. Keskiosissa noin Jyväskylän tasalla tai hieman pohjoisempana kulkee lämpötiloissa jyrkkä raja päivän aikana, jonka pohjoispuolella on päivälläkin pakkasta ja eteläpuolella ainakin päivällä suojaa.

Perjantaina Lappi pysyy yhä edellispäivien kaltaisessa samanlaisessa säässä, joskin eteläosissaan voi olla runsaspilvisempää ja hieman lumisateiden riskiä, koska jo yöllä ja aamulla etenee heikko-kohtalainen räntä- ja vesisadealue Etelä- ja Keski-Suomessa koilliseen; etelässä lähinnä vesisateita ja keskiosissa lähinnä lumisateita. Sitten loppupäivällä toinen matalapaineen osakeskus lähestyy lounaasta Etelä-Suomea, jonka runsas sadealue saapuu illalla lounaaseen vesisateena, ja pidemmällä sisämaassa voi olla aluksi räntäsateita tai märkää lumisadetta. Lämpötilat voivat olla etelässäkin yöllä ennen em. ensimmäistä sadealuetta heikosti pakkasella ainakin sisämaassa, mutta muutoin plusasteinen sää jatkuu ja päivälämpötila voi olla yhä paikoin yli +5 astetta etenkin etelärannikon tuntumassa. Keskiosissa pysyy tuo jyrkkä lämpötilaraja, minkä pohjoispuolella on päivälläkin pakkasta.

Lauantaina jo yöllä ja aamulla tuo seuraava matalapaineen osakeskus liikkuu nopeasti Etelä- ja Keski-Suomen ylitse koilliseen, jossa yhteydessä runsaita sateita saadaan ko. aikana alueella laajasta sadealueesta; etelässä taas lähinnä vettä ja sisämaassa myös räntää etenkin aluksi. Keskiosiin voi tulla taas monin paikoin useita senttejä lunta tuostakin sadealueesta! Sadealueen pohjoisreuna näyttää ulottuvan voimakkaana vähän Jyväskylän tasan pohjoispuolelle, ja muutoin hajanaisena eteläisimpiin Lapin osiin voimistuvissa itätuulissa, ja muutoin Lapissa yhä jatkuu em. kaltainen erittäin kylmä, heikkotuulinen ja talvinen poutasää. Iltapäivällä ja illalla sateet kaikkoavat myös etelästä ja keskiosista ja pilvipeite etenkin keskiosissa voi rakoilla. Lämpötilat nousevat etelässä taas +2 ja +5 asteen välille koko päiväksi, mutta illalla poutaantuvassa säässä voi taas lievästi pakastaa sisämaassa. Keskiosissa lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin; suojaa voi hetkeksi ulottua n. Jyväskylän tasalle, mutta muutoin pysytään pakkasella ja illalla kylmenee selvästi.

Sunnuntaina vielä yksi matalapaineen osakeskus siis lähestyy lounaasta Etelä-Suomea, mutta sen liikkeessä on sellainen epävarmuus, että se näyttäisi hidastelevan tuloaan jollain tavalla ja voi ehkä siksi jäädä seuraavan viikon puolelle saakka vellomaan Etelä-Suomen ja Baltian päälle - joka tapauksessa tässä vaiheessa näyttää sen tuoma sadealue antavan lumisempia sateita jo myös eteläisimmissäkin osissa ja ainakin Keski-Suomeen ulottuessaan sateet ovat yksinomaan lunta pakkassäässä; etelässä voi siis olla vielä osan aikaa lievästi suojaa. Lapissa jatkuu edelleen heikkotuulinen ja erittäin kylmä poutasää etenkin pohjoisosissaan, mutta eteläosissaan edellispäivän tapaan runsaampi pilvisyys sekä voimakas ja pakkassäässä purevan kylmä itätuuli vallitsee.

Sitten jää nähtäväksi, miten tuo viimeisin matalapaineen osakeskus käyttäytyy ensi viikon 13 alussa, mutta näillä näkymin siis matalapaineen painopiste olisi jäämässä Suomen itä-kaakkoispuolelle ja siten em. tapaan talvisempi sää vallinnee sitten jonkin aikaa etelässäkin, missä sinne voi olla tulossa vielä uusi lumipeitekin takatalvea korostamaan... 

Katsotaan joutuuko vielä sittenkin tekemään uuden tarkemman päivityksen tästä viikonvaihteen / ensi viikon alun tilanteesta, vai jätänkö sen tarkastelun uuteen Sääennuste- ja luontoseurantaraporttiin... 

Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa

Lumipeitteen tilanne tällä etelän alueella onkin ollut ja on tuleva olemaan hyvin mielenkiintoinen, sillä etenkin Uudeltamaalta ja lounaasta lumipeite on sulanut jo hyvin paljon viime viikon ja tämän alkaneen viikon 12 leudoissa plusasteisissa säissä ja vesisateissa.

Kevään tuntua on siis jo ollut huomattavasti siinä mielessä, ja tämä kevään eteneminen lumien yhä laajempana ja isompana sulamisena jatkuu tosiaan vielä ainakin pe-la paikkeille saakka tällä viikolla.

Tällä hetkellä tätä kirjoitettaessa Uudellamaalla etenkin rannikon tuntumassa sekä laajemmin Varsinais-Suomessa lumipeite on jo sulanut hyvin epäyhtenäiseksi vain "laikkujen saaristoksi", missä peltoaukeilla maata on jo paljon yli puoliksi paljaana. Metsissä ja varjopaikoilla on toki selvästi enemmän vielä lunta tuolla alueellakin.

Tätä vähän pohjoisempana noin vyöhykkeellä Satakunnan sisämaasta Pirkanmaan länsiosien, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Uudenmaan sisämaan kautta Kymenlaaksoon ja kaakonkulmalle lumipeite on paljon kattavampi ja paksumpi, mutta peltoaukeilla silti osaksi sulalaikkuinen myös. Monin paikoin tällä vyöhykkeellä on myös edelleen 10 - 30 cm paksuja hankikohtia, ja kuten Espoon Nuuksio osoittaa, niin yksittäisiä yli 30 cm:n lumipaksuuksiakin vielä löytyy.

Sitten vyöhykkeeltä Satakunnan pohjoispuolelta Pirkanmaan itäosien kautta Päijät-Hämeen ja kaakonkulman koillispuolelle löytyy yhä paljon paksummat hanget, jossa yleisesti lumen syvyydet ovat vielä 25 ja 50 cm:n välillä ja sula-aukot keskittyvät vielä lähinnä vain paahdepaikoille, kuten etelärinteille ja rakennusten eteläpuolille sekä asfaltoiduille kaupunkialueille.

Jatkossa etenkin tämän alueen eteläosissa eli suunnilleen linjan Pori-Tampere-Lahti-Lappeenranta eteläpuolella lumisulaminen jatkuu pe-la paikkeille saakka niin voimakkaana useissa plusasteissa ja vesisateissa, että lauantaihin mennessä lunta on siellä enää vain siellä täällä laikkuina jäljellä ja suurin osa maasta on yleisesti paljaana; monin paikoin voi olla silloin jo myös kokonaan lumesta sulaneita alueita etenkin juuri Uudellamaalla ja lounaassa.

Samaan aikaan noin Tampereen-Mikkelin-Savonlinnan tasalta pohjoiseen erittäin suureksi kontrastiksi lumesta sulaneelle etelälle lumipeite voi pikemminkin kasvaa yhä lisää ja kumota osittaista sulamistaan jopa niin, että mm. Jyväskylään voi olla tulossa entistäkin paksummat hanget viikonloppuun mennessä! - silloin sen myötä ääriharvinaisena tulee nähtäväksi näin äärikontrastista lumipeite-eroa melko lyhyellä matkalla Etelä- ja Keski-Suomessa!...

Sitten viikonlopun / viikonvaihteen kylmenemisessä voi olla tulossa eteläisimpäänkin Suomeen uutta lunta, mutta määrät ja alueelliset jakautumat sille ovat vielä epäselviä. Kyse on kuitenkin silloin joka tapauksessa sellaisesta tuoreesta uudesta lumesta, joka sulaa sitten aikanaan uudessa lämpöaallossa erittäin nopeasti pois, kun jo valmiiksi sen alla vanha lumi on jo poistunut. 

Keskisemmässä Suomessa onkin sitten ihan eri tilanne tuon syntyvän lumipeitekontrastin takia, mutta joka tapauksessa loppumaaliskuun aurinko lämmittää myös siellä pakkassäässä kylmän vaiheen aikanakin paahdepaikat (etelärinteet yms.) päivisin suliksi.

Etelän vesistöt ovat alkaneet ajoittain tulvimaan ja muutenkin virtaamiltaan nousemaan ojissa, puroissa ja joissa jo viime viikolla 11, ja tämä tilanne jatkuu ja pahenee tämän alkaneen viikon 12 plusasteisissa säissä ja vesisateissa edelleen ja alkaa keskittymään jokiin entistä enemmän; paikoin voidaan saavuttaa jopa jo kevään tulvahuippuakin, joskin odotettavissa ei ole keskimääräistä kevättulvaa pahempaa tilannetta.

Maaperän routakin alkaa ja on jo alkanutkin sulamaan lumesta ensimmäisenä vapautuneilla ja vapautuvilla paikoilla, joten routa muuttuu rikkonaiseksi ja alkaa taas päästämään maaperään lumen sulamisen ja vesisateiden vettä jo valmiiksi viime tammikuun tulvien ja sulamisten takia hyvin märkään maaperään; näin siis etenkin Uudellamaalla ja lounaassa - tämä märkyys edesauttaa jatkossa myös järvivesien pintojen keväistä tulvanousua myöhemmin kevään aikana...

Vesistöjäiden suhteen järvissä on siis jo alkanut jäiden haurastuminen ja sulaminen näissä viimeaikaisissa leudoissa säissä, ja se jatkuu edelleen tuonne la paikkeille saakka: etenkin virtapaikat sula-aukkoistuvat yhä laajemmin ja paikoin virtapaikat saattavat ehtiä sulamaan kokonaankin. Muutoin jääpeitteet pysyvät järvissä yhtenäisinä, mutta loskaantuvat / sohjoontuvat lisää - paksuustilanne järvijäissä on ollut lähtökohtana sulamiseen silti n. 20 - 50 cm, joten aika kauan saa kuitenkin odotella jatkossakin jäiden kokonaan katoamista...

Sitten tuo viikonlopun / viikonvaihteen kylmeneminen voi tuoda sen verran reippaita yöpakkasia ensi viikolle 13, että öisin tapahtuu olemassa olevien jäiden kiinteytymistä ja kovenemista ja sula-aukkoisilla paikoilla uuden ohuen jään muodostumista, ja päivisin ne sitten taas uudelleen auringonpaisteessa haurastuvat ja osaksi sulavat...

Merialueilla voidaan sanoa olemassa olevien jäiden suhteen olevan suunnilleen samat vaiheet ja piirteet, mutta kokonaisuutena on tilanne seuraava: eteläisillä merialueilla kiintojäätä osittain haurastuvana on edelleen lähinnä vain sisälahdissa ja rantaviivan lähellä, mutta Suomenlahden itäosassa ulapallakin on yhä jäätä ja Perämeri on yhä kauttaaltaan jäinen. Toisaalta tuo ulappajää on kokonaan vaihtelevalaatuista ajojäätä ja sohjoa etenkin Suomenlahdella, jossa se voi harventua ja kasaantua lähemmäksi rannikkoa edelleen tämän viikon loppuun mennessä - Tuo uusi kylmeneminen voi sitten hidastaa ja osittain keskeyttääkin myös merijäiden sulamis- ja haurastumisprosessia...

Vielä lopuksi kasvillisuuden kevääseen heräämisestä: jo viime viikon 11 lopulla saatiin kuin saatiinkin eteläisimmässä osassa ja lounaassa pähkinäpensas (Corylus avellana) kukinnan alkuun, ja tällä alkaneella viikolla myös lepät (Alnus sp.) ovat tulleet tai vielä tulossakin eteläisimmissä osissa myös kukinnan alkuun paikoin - kukinnan huipusta ollaan kuitenkin vielä kaukana, kun tuo tuleva kylmeneminen vielä hidastaa tai jopa keskeyttää kukinnan etenemistä molemmilla.

Muutoinkin toki näkyy hieman kasvillisuuden kevääseen heräämistä, kun ensimmäisenä lehteen puhkeavilla puu- ja pensaslajeilla voidaan havaita hieman silmujensa turpoamista, kuten tuomilla (Prunus padus), viitapihlaja-angervolla (Sorbaria sorbifolia) ja terttuseljalla (Sambucus racemosa) - hiirenkorvalle puhkeaminen ei silti ole vieläkään pitkään aikaan ajankohtaista niilläkään.

Haavoilla (Populus tremula) ja pajuilla (Salix sp.) norkkojensa esiasteet eli "kissansa" ovat jo selvästi esillä ja voivat tällä viikolla 12 hieman kasvaa lisää, mutta kukinnan alkuun nekään eivät vielä pääse.

Sipulikasvien joukossa nähdään jo paikoin etenkin eniten lumesta vapautuneilla alueilla ensimmäisten versojen kasvua tai esilletuloa maasta, ja mm. lumikelloilla (Galanthus nivalis) jo kukinnan alkuakin. Samalla tavalla luonnossa on paikoin esillä ensimmäisiä leskenlehden (Tussilago farfara) kukkia - näidenkin yleinen ja runsas kukinta antaa silti vielä odotuttaa itseään.

Lumen alta paljastuneet / paljastuvat nurmikot puistoissa ja puutarhoissa ovat talven jäljiltä suurimmaksi osaksi tai lähes kokonaankin ruskeina, eikä niiden kasvuun lähtöä ja vihertymistä myöskään ole vielä tulossa -- muutenkin kasvukauden varsinainen alku jää tietenkin selkeästi vielä tuon tulossa olevan uuden kylmenemisen jälkeiseen aikaan johonkin kohtaan huhtikuulle.


Päivitys 23.3.2023 klo. 23:50:

Palaankin jo nyt päivittämään joitakin tietoja Suomen sääolosuhteista ja ennustemuutoksista.

Ensinnäkin lämpötilat olivat tänään torstaina ennustettujakin äärilukemia äärevämpiä, kun yhtäältä lounaissaaristossa mitattiin (mm. Jomalassa) niukasti +10 asteen ylittänyt päivälämpötila, ja samana vuorokautena Lapissa oli paikoin -30 ja -35 asteen välisiä yöpakkasia; itse asiassa kylmin lukema -34,8 astetta mitattiin Savukoskella, joka on todella äärimmäinen pakkanen tähän aikaan vuodesta.

Tässä on Forecan juttu näistä äärilämpötiloista ja muista tämän hetken sääasioista - näyttää sen mukaan siltä, että tämä tuleva to-pe välinen yö on yhtä kylmä tuolla päin Lapissa, joten on olemassa jonkinlainen mahdollisuus vielä näinkin erikoisen myöhään rikkoa jopkoko kuluvan talven valtakunnallinen pakkasennätys lähitunteina!...

Etelä-Suomessa puolestaan parhaillaan nyt illalla ja tulevan yön aikana vaivaa laajasti sakea sumu, kun leudon päivän päätteeksi tuulet ovat kosteassa ilmamassassa tyyntyneet ennen yöllä tulevaa vesi- ja räntäsadealuetta - aamuksi ko. sateiden myötä sumut kuitenkin hälvenevät.

Muutoin sääennusteet pe-lajaksi vaikuttavat edelleen menevän em. tapaan, mutta sunnuntaille on tullut ennusteisskylmempi ja lumisateisempi tilanne juurikin Etelä-Suomeen; jo sunnuntain aikana muutamia senttejä uutta lunta voi kertyä myös eteläisimpään Suomeen, jossa la mennessä on vielä melkein kokonaan lumetonta.

Ensi viikon 13 ennusteissa on myös hyvin talvisia olosuhteita tulossa näillä näkymin, koska Etelä- ja Keski-Suomen päälle jääkin pyörimään tuo sunnuntaina lounaasta tuleva matalapaine, ja se näyttäisi saavan vahvistusta kaakosta ensi viikon ti-to välillä, jokaiheuttaisi ko. aikanajankohtaan nähden ehkä hyvinkin runsaita lumipyryjä kylmässä ilmamassassa.

Siksi osaan Etelä- ja Keski-Suomea on väläytelty jopa 20 - 40 cm:n veroisesti uutta lunta ko. aikana, joten Keski-Suomessa jo nyt monin paikoin reilun 50 cm:n paksuiset lumihanget saattavat paksuuntua jopa lähelle metrin rajaa vielä ennen kevään pääsulamiskauden alkua! - itse asiassa pohjoisempana Kainuussa on jopa jo ylitettykin metrin raja lumipeitepaksuudessa!

Seuraillaan tuota tulevan takatalven ankaruutta taas viimeistään uudessa Sääennuste- ja luontoseurantaraportissa ensi su-ma paikkeilla...


Päivitys 24.3.2023 klo. 20:40:

Ja taas on päivitettävä lisää tietoja, koska viime yönä toden totta Lapissa mitattiin koko kuluvan talven kylmin lämpötila valtakunnallisesti, joka on siis täten Kittilän lentoasemalla mitattu jopa -37,5 astetta! - näin myöhäinen koko talven kylmimmän pakkaslukeman mittaus on itse asiassa ennätys sinänsä, koska ainakin vuodesta 1959 lähtien tämän oli nyt ensimmäinen kerta, kun talven kylmyyshuippu on myöhästynyt jopa maaliskuun jälkipuoliskolle.

Tässä on Twitteristä Ilmatieteen laitoksen twiittaus aiheesta, jonka mukana on myös mielenkiintoinen listaus sekä myöhäisimmistä että varhaisimmista talvikausien kylmyyshuipuista, eli koko maan kylmimmän talvilämpötilan varhaisuus- ja myöhäisyysennätykset yhden kulloisenkin talven sisällä.

Sitten vielä maininta siitä, että täällä Etelä-Suomessa on parhaillaan tänään perjantain illalla ennustettuun tapaan alkanut melko rankka vesisade, joka vielä pahentaa tulvimista ojissa, notkopaikoissa, puroissa ja jokien piirissä huomiseksi lauantaiksi - sitten sunnuntaistalkava kylmeneminen kääntää tulvat laskuun.

Mainittakoon aivan lopuksi vielä, että tällä hetkellä uusimpien ennustemallitietojen mukaan Etelä-Suomen lähes lumettomallekin alueelle näyttää olevan tulossa uutta lunta jo huomenna la iltana, ja sitten su-maikana voi tulla jopa 10 - 20 cm yhteensä monin paikoin...


Sääennusteiden lähteet:

--- Weatheronline- jWetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.

--- Foreca jIlmatieteen laitos.

--- Ventusky.

--- Sääfoorumi.

Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.

--- Vesi.fi -sivusto.

--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.

--- Kelikamerat-sivusto.

Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaalejaspektejajatellen:

--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.

---  "POW Ponder on Weather" Youtube-kanava.

--- "WeatherWatchNZ" -kanava.

--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".

--- Twitteristä PV-Forecast -media, jossa on talvisin pohjoisen pallonpuoliskon stratosfäärin polaaripyörteen ennusteita ja yleensä muuta sääasiaa monipuolisesti.

No comments: