Monday, May 22, 2023

Sääennuste- ja luontoseurantaraportti viikolle 21 (22. - 28.5.2023) - Vaihtelevaa ja epävakaista, mutta etenkin aluksi vielä myös hyvin lämmintä koko maassa; viikon lopulla viileintä Lapissa

Päättyneellä viikolla 20 koko Suomessa vallitsi osan aikaa (eli viikon alku- ja loppupäissä) ajankohtaan nähden erittäin kesäinen ja siten siis tavanomaista paljon lämpimämpi sää, jonka keskeytti myös koko maassa lyhyt parin päivän mittainen kylmempi ja monin paikoin runsassateinen vaihe viikon puolivälissä.

Tämän myötä kasvukausi eteni Etelä- ja Keski-Suomessa jo selvästi etuaikaan ajankohdan tavanomaiseen kehitysasteeseen verrattuna (n. viikon luokkaa) ko. viikon loppuun mennessä, ja Keski-Lappia myöten maisemat alkoivat vihertää, ja paikoin jopa Utsjoen kunnan alueellakin. Käsivarren (Enontekiön) Lappiin jäi vielä osittain lunta sulamatta laikuittain eikä tunturipuusto alkanut vielä tulla lehteen - kelikameroista voidaan kuitenkin nähdä, miten tuolla päin esim. Saana-tunturin rinteet ovat jo paljon yli puoliksi paljastuneet lumen alta ja siten erittäin etuaikaisesti.

Samalla edellisviikon 19 puolelta saakka erittäin lämpimissä säissä kaikkialla muualla tapahtunut Lapin lumipeitteiden erittäin nopea sulaminen sekä tuon päättyneen viikon 20 puolivälin jopa yli 30 mm:n suuruiset vesisateet aiheuttivat Lapissa etenkin Tornion- ja Muonionjokiin pahimmat tulvat jopa n. 50 vuoteen! - ja itse asiassa tulvat ovat paikoin pahentuneet nyt tänään maanantaina vielä jopa vuoden 1968 ennätystulvien tasalle saakka!

Tässä Lapin tulviin liittyviä juttuja

Forecan juttu "Lapissa poikkeuksellisen suuret tulvat ovat katkoneet teitä ja uhkaavat rakennuksia",

ylen juttu "Tornionjoen vedenkorkeus pysyttelee huippulukemissa vielä pari päivää – palomestari odotti normaalia tulvakevättä, mutta toisin kävi",

mtv3:n juttu "Kolari muuttui Venetsiaksi: Katso häkellyttävää ilmakuvaa".

Tänään maanantaina tuo päättyneen viikon lopulla alkanut uusi lämpöaaltovaihe on ollut huipussaan, kun lämpötila kohosi vuoden ensimmäistä kertaa hellelukemiin Niinisalon Kankaanpäässä (Ilmatieteen laitoksen twiittaus aiheesta), ja muutenkin lähes kaikkialla Lappia myöten oli reilusti yli +20 asteen päivälämpötiloja.

Toisaalta kaakosta on alkanut tulla pienen matalapaineen kera sade- ja ukkoskuuroja Etelä-Suomeen tänään iltapäivästä alkaen - se on osaltaan merkki siitä, miten tämä alkanut viikko 21 onkin aikaisempiin viime viikon arvioihini nähden jatkossa epävakainen, vaihteleva ja välillä myös viileäkin.

Lämmintä riittää erittäinkin kesäisesti ainakin Etelä- ja Keski-Suomeen vielä keskiviikkoon saakka, mutta Lapissa viilenee selvemmin jo ti-ke aikanakin. Viileimmillään ja sateisimmillaan sää on koko maassa to-pe aikana, mutta eteläpainotteisesti vähän poutaisempaa ja taas lämpenevää olisi mahdollisesti tulossa näillä näkymin viikon aivan lopussa...

Näin ollen kesä on jo varmistunut vallitsevaksi vuodenajaksi ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta ainakin pohjoisimmassa Lapissa eletään vielä pikemminkin kevättä, vaikka sielläkin kevään eteneminen on nyt ollut paljonkin etuaikaista tavanomaiseen nähden.

Kerrataan vielä seuraavaksi päättyneen viikon 20 tilanteita

Viikon ensimmäinen lämpöaalto-osa oli huipussaan lähes poutaisena (siellä täällä esiintyi pienialaisia sade- ja ukkoskuuroja iltapäivällä) maanantaina, jolloin lähes koko maassa Lappia myöten oli poutasäässä yli +20 asteen päivälämpötiloja, ja myös yölämpötilat olivat melko korkeita vaihdellen vähän +10 asteen molemmin puolin.

Tiistaista torstaihin oli sitten vuorossa maamme yli lounaasta koilliseen siirtyneen matalapaineen aiheuttama sateinen ja viileämpi säävaihe, jossa tiistaina matalapaineen etu- eli itäpuolella osassa Keski-Suomea, Kainuuta ja Lappia päivälämpötila ehti kohoamaan vielä +20 asteen vaiheille ja ylikin. Muutoin päivälämpötilat jäivät jo sateissa alemmiksi ja käsivarren eli Enontekiön Lapissa vajaaseen +10 asteeseenkin - sateissa oli ukkoskuuroja vain Pohjanmaan seudulla.

Sateisin vaihe oli keskiviikkona, jolloin runsaimmat vesisateet siirtyivät maan länsiosista ja Pohjanmaalta suureen osaan Lappia, missä siis satoi päivän aikana monin paikoin jopa yli 30 mm vettä; sateen pohjoisreunalle kehittyi kylmenevässä säässä myös lumi- ja räntäsateen kaistale Pohjois-Lapissa. Koko maassa oli siis runsaspilvistä ja sateita saatiin vähintään kuuroina ja tihkusateina myös vähäsateisimmaksi jääneen Etelä-Suomen alueella. Yö- ja päivälämpötilojen erot olivat tässä runsaspilvisessä vaiheessa pienimmillään, joten lämpötilat vaihtelivat etelässä ja keskiosissa pääasiassa +10 asteen vaiheilta reiluun +15 asteeseen; viileintä lännessä ja öisin. Lapissa jäätiin alle +10 asteen ja em. lumi- ja räntäsateen alueella oltiin nollan vaiheilla tai hitusen plussalla päivälläkin.

Torstaina matalapaineen jälkipuolella luoteesta kiertyi koko maahan kylmää ilmaa, joten sää oli siinä vaiheessa viikon kylmimmillään päivälämpötilojen osalta huolimatta etelästä käsin vähitellen poutaantuvasta säästä; etelässäkin päivälämpötilat jäivät vain reiluun +10 asteeseen ja Lapissa oli edelleen vain pari-kolme astetta plussalla päivälläkin etenkin pohjoisosissaan - Lapin lumisadekaistaleelle kertyi myös torstain aamuun mennessä paikoin jopa 10 - 20 cm uutta lunta, joka kuitenkin suli jo viikonlopun aikana pois.

Perjantaina uusi lämmintä säätä tuonut korkeapaine alkoi työntyä lounaasta Suomeen ja se asettui sitten Fennoskandian ylle viikonlopuksi: aluksi edeltäneen torstain kylmyyden vuoksi ja seljenneessä ja tuuliltaan heikenneessä säässä to-pe sekä vielä lähes samaan tapaan pe-la välisinä öinä oli eteläistä Suomea myöten hallanvaara ja pohjoisempana etenkin Lapissa ja Kainuussa esiintyi myös heikkoja yöpakkasia.

La-su aikana kuitenkin vähäpilvisessä korkeapainesäässä ja lounaasta-lännestä lämmintä ilmaa tuoneessa ilmamassassa etenkin päivälämpötilat kohosivat paljon ja jo la aikana +20 asteen vaiheille päästiin monin paikoin lähes koko maassa ja su sitäkin yleisemmin ja reilummin - ja kuten yllä jo mainitsin, niin tänään viikon 21 aloittaneena maanantaina tämä uusi lämpöaalto on huipentunut koko maassa.

Katsotaan siten seuraavaksi Euroopan mittakaavassa suursäätilan kehitysvaiheita ennustemallien mukaan viikolle 21

Fennoskandian ja Länsi-Venäjän ylle lounaasta tullut korkeapaine siis toi Suomeenkin taas kunnolla kesäisen lämpöaallon Lappia myöten, mutta korkeapaine onkin ollut siirtymässä tänään maanantaina aikaisempia arvioita nopeammin pois Venäjälle kesälämpöineen ja monin paikoin jopa helteineen. Täten sen eteläpuolella ensimmäisenä merkkinä sään epävakaistumisesta Fennoskandiassa ja siis koko Suomessa on kaakosta lähestynyt etelää pieni matalapaine sade- ja ukkoskuuroineen.

Jatkossa korkeapaine on vielä aluksi ti-ke laajasti helteineen ja paikoin ukkosineen yleisesti Länsi-Venäjän yllä, jossa kesälämpöä riittää ihan Jäämeren rantaa ja Uralin pohjoisimpia osia myöten; hyvin lämmintä on edelleen samalla myös Itä-Euroopassa, josta käsin lämpöä pääsee vielä vaikuttamaan ainakin maamme eteläosiin ti-ke aikana.

Suursäätilassa on kuitenkin menossa sellainen muutos, jossa Britteinsaaria on ollut lähestymässä uusi korkeapaine lännestä, jonka etu- eli itäpuolella tuulet ovat kääntyneet puhaltamaan Länsi- ja Keski-Euroopassa viileämmin pohjoisesta ja jonka muutosrajalla Itä-Euroopan em. lämpimämpään säähän nähden voimakkaiden sateiden ja ukkosten vyöhykettä on ollut noin Saksan tasalla - Samalla voimakas matalapaine lähestyy lännestä Islannin tienoota.

Vaikka jatkossa ti-pe aikana tuo uusi läntinen korkeapaine jää pääosin Britteinsaarten länsipuolelle, niin samalla tuo Islannin tienoon matalapaine lähestyy Norjanmerta ja sen mukana viileämmät länsituulet alkavat vallata alaa Fennoskandiassa, jonka takia sää epävakaistuu ja viilenee Suomessa Lapista ja lännestä alkaen.

Toisaalta tuo kesäinen ja osin helteinen sää sekä siihen liittyvä korkeapaine sinnittelee Länsi-Venäjällä edelleen ja näiden kahden korkeapaineen välillä on pientä selännettä juuri Suomen / Fennoskandian eteläreunalla, jonka takia etenkin Etelä-Suomi pääsee siis nauttimaan vielä ti-ke hyvin kesäisen lämpimästä säästä.

Toisaalta tuon läntisen korkeapaineen vaikutus näyttäisi sitten työntyvän viikon loppua kohden sen verran idemmäksi, että se syrjäyttää Itä-Euroopasta ja osin Venäjältäkin kesälämmintä ilmaa idemmäksi ukkosineen, ja samalla näyttäisi noin Baltian ja Etelä-Suomeen kohdalle olevan to-la välillä olevan mahdollista syntyä reippaitakin sateita tuova matalapaineen osakeskus - päivityksessä tätä täytyy tarkentaa ja varmistaa myöhemmin viikolla...

Viikonloppuna yhtenä skenaariona näyttäisi sitten olevan sellainen, että tuo em. Norjanmerelle tuleva matalapaine kaikkoaisi Jäämerelle ja Islannin tienoolta tulisi sen tilalle toinen matalapaine lähes saman tien peräänsä, ja samalla tuo läntinen korkeapaine voimistuisi laajemmin itään manner-Eurooppaan ja juuri Suomen eteläpuolelle.

Tässä yhteydessä manner-Euroopassa lämpenisi voimakkaammin ja hellesäät siellä voivat mahdollistua yleisestikin, ja samalla siitä voisi ulottua lämpenevää säätä Fennoskandiaankin etenkin eteläosiinsa ja siten Etelä-Suomeen. Toisaalta siinä yhteydessä Fennoskandian pohjoisosat ja siten Lappi olisivat tuon Norjanmeren toisen matalapainetoiminnan piirissä epävakaisempia ja viileämpiä edelleen tai taas...

Välimeren alueen säästä luonnehdintaa vielä tämän osion lopuksi; siellä näyttää jatkuvan edeltäneen viikon 20 puolelta saakka vallinnut samanlainen kesäisen lämmin, mutta rankkojakin kuuro- ja ukkossateita sisältävä osittain epävakainen sää - ajoittain sää voi olla siellä täällä poutaisempaa ja helteiset päivälämpötilat (vähintään yli +25 astetta) ovat hiljalleen tämän viikon 21 mittaan voimistumaan ja yleistymään päin.

Sitten tarkemmin Suomen sään kehityksestä viikolla 21

Huomenna tiistaina Etelä-Suomeen tänään maanantaina tullut epävakaisempi sade- ja ukkoskuurojen alue siirtyy pohjoiseen, jolloin iltapäivällä sade- ja ukkoskuurojen riskiä on eniten Keski-Suomessa, sekä toisaalta myös monin paikoin Lapissakin syntyy kuurosateita. Pilvisyys kuitenkin vaihtelee ja koko maassa aurinkoa vähintään pilkahtelee ajoittain. Yöllä on epävakaisinta ja ukkosherkintä osassa Etelä-Suomea, jossa huomenna päivällä ja etenkin iltaan mennessä jo poutaantuu ja osaksi selkenee. Yölämpötila on lämpimässä ja heikossa etelä-kaakkoistuulessa korkea eli vähän +10 asteen molemmin puolin koko maassa, ja päivälämpötila nousee poutaantuvassa etelässä taas reiluun +20 asteeseen. Epävakaisemmat pohjoisen alueet voivat jäädä alle +20 asteen runsaimpien sateiden takia; toisaalta poutahetkillä voi Lapissakin silti esiintyä yhä paikoin +20 asteen ylityksiä.

Keskiviikkona korkeapaineen selännettä muodostuu Suomen eteläreunalle idän korkeapaineesta ja tuo em. ensimmäinen matalapaine lähestyy Norjanmerta; näin ollen etelässä ja osin keskiosissa vallitsee heikkotuulinen ja erittäin lämmin poutasää, ja Lapissa voimistuu lounaistuuli ja etenkin pohjoisosissaan säilyy runsaamman pilvisyyden ja kuurosateiden riskiä. Lämpötilat ovat yöllä edelleen korkeita vaihdellen vähän +10 asteen molemmin puolin koko maassa, ja etelässä voidaan jäädä reilumminkin yli +10 asteen. Päivälämpötilat kohoavat etelä- ja keskiosissa yli +20 asteen ja paikoin etelän sisämaassa voidaan taas mitata +25 asteen tienoille pääsevää hellettä. Lapissa päivälämpötila jää enimmäkseen +15 ja +20 asteen välille; lämpimintä eteläosissaan.

Torstaina paikoin runsassateinen rintamasysteemi siirtyy yöstä alkaen etenkin pohjois- ja keskiosien yli itään, jonka jälkipuolella viileämpi länsi-lounaistuuli pääsee vallitsemaan. Etelässä tämä rintaman ylitys näyttäisi jäävän heikoksi, joten torstain aikana siihen liittyen sateet saattavat jäädä heikoiksi tai tulematta osassa etelää, ja vain pilvisyys lisääntyisi niillä paikoilla. Yölämpötila on edelleen korkea koko maassa ollen etelä- ja keskiosissa jopa reilusti yli +10 asteessa, mutta osassa Lappia voi olla jo selvemmin alle +10 astetta. Päivälämpötila nousee vielä etelässä ennen tuota rintamaa +20 asteen vaiheille, mutta muutoin jäädään jo selvästi alle +20 asteen ja Lapissa suureksi osaksi vain +10 ja +15 asteen välille.

Perjantaina voi olla Etelä-Suomeen tulossa tuon em. mahdollisen runsassateisen matalapaineen osakeskuksen vaikutusta, mutta se on niin epävarmaa vielä, että tästä eteen päin on syytä tehdä ennustetta vasta esim. torstaina ja varmistaa muutenkin vasta silloin viikonlopun tarkemmat säätilanteet koko Suomeen - palaan siis asiaan myöhemmin...

Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa

Kasvukauden eteneminen on siis tapahtunut tähän hetkeen mennessä hyvin lämpimien säiden ansiosta jo ainakin noin viikon tai reilunkin viikon mittaisessa etuajassa ajankohdan normaaliin kehitysasteeseen verrattuna, joka näkyy jo selvästi ko. alueen kasvien kukkimistilanteissa ja lehtipuuston jo osittain lähes täysin kesäasuun tulossa - katsotaanpa taas tarkemmin tilannetta ja jatkoa alkaneelle viikolle 21 tarkempien lajikuvausten kera;

Tuomen (Prunus padus), terttuseljan (Sambucus racemosa) ja pilvikirsikan (Prunus pennsylvanica) täysi kukintavaihe on vallinnut edellisviikon puolelta pitkittyvänä edelleen, mutta tällä alkaneella viikolla 21 niiden kukinnat alkavat jo selvästi hiipumaan loppuun. Noiden kanssa suunnilleen samaan aikaan kukkineet tuomipihlajat (Amelanchier sp.) ovat alkaneet lopettamaan kukintaansa jo päättyneen viikon lopulta alkaen, ja niillä kukinta loppuukin jo pian kokonaan.

Mainittakoon tässä myös se, että luonnossa noiden kanssa on kukkinut samaan aikaan mustikka (Vaccinium myrtillus), jolla näyttää olleen havaintoni mukaan erityisen runsas kukinta! Siksi odotettavissa näyttäisi olevan jopa poikkeuksellisen runsas mustikkasato, jos kesä sujuu sen suhteen ongelmitta jatkossa, eli ei tulisi mm. pahaa kuivuutta...

Noiden hiipuneiden ja hiipuvien kukkimisten tilalle ovat jo tulleet omenapuiden (Malus sp.) kukinnat, jotka siis huipentuvat nyt tällä alkaneella viikolla 21 sekä hedelmä- että koristelajikkeilla.

Hieman omenapuita myöhemmin ovat aloittaneet jo kukintansa myös pihasyreenit (Syringa vulgaris), balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum) ja pian myös kotipihlaja (Sorbus aucuparia) - näillä on odotettavissa kukinnan huipun tai täyden kukintavaiheen saavuttaminen tämän viikon loppuun mennessä.

Noiden kanssa osin samaan aikaan ovat alkaneet jo paikoin kukkimaan jotkut alppiruusujen ja atsaleojen (Rhododendron cv.) varhaisimmat lajikkeet, ja kukinta etenee tällä viikolla ko. kasvisuvun parissa yhä enemmän ns. aukinaiseksi, mutta huippuvaihetta ei vielä saavuteta.

Luonnossa on ollut menossa viime viikolta käsin voikukkien (Taraxacum officinale) kukinnan täysi vaihe, ja sitä jatkuu edelleen myös tällä alkaneella viikolla; tosin lämpimiltä kasvupaikoilta alkaen niillä alkaa myös jo kukinta loppumaan ja pian sitä seuraava hedelmävillavaihe alkamaan.

Toisaalta kaikkein lämpimimmillä kasvupaikoilla saattaa tällä viikolla 21 jo ehtiä alkamaan pikemminkin kesäkuun kukkijoina tunnettujen lupiinien (Lupinus polyphyllus) kukinnat selvästi etuajassa.

Vuorijalavilla (Ulmus glabra) ja kynäjalavilla (Ulmus laevis) kehittyy kohti kypsyyttä ennätyksellisen runsaat hedelmäsatonsa, mutta vielä tämän viikon 21 ajan ne pysyvät raakoina ja siten esim. vuorijalavilla latvuksissaan vaaleanvihreinä, mikä pitää ne puut kasvavista ja tummuvista lehdistään huolimatta erityisen vaalean näköisinä kaukaa katsottuina.

Näiden hedelmäsatojensa poikkeava runsaus on aiheuttanut toisaalta sen, että ko. puut ovat energiaa ylimitoitetusti syövän taakkansa alla joutuneet varistamaan osan hedelmistään raakoina pois, joita ne eivät siis pysty valmistamaan kypsäksi; siksi esim. vuorijalavien alla ja piirissä on näkynyt maassa jo melko paljon varisseita vihreitä hedelmäraakileitaan.

Pajuilla (Salix sp.) on jo esiintynyt hedelmävillavaihettaan, ja se jatkuu runsastuvana tällä viikolla, ja osa siitä taitaa jäädä vielä ensi viikollekin "pöllyämään", jolloin myös haavoilla (Populus tremula) alkaa hedelmävillavaiheensa...

Salavilla (Salix alba cv.) sekä luonnossa myös halavalla (Salix pentandra) on ollut menossa kukinta samaan aikaan em. tuomen ja muiden mainittujen lajien kanssa, ja näilläkin siis on kukinta tulossa päätökseen lähipäivinä.

Lehtipuusto on siis jo osittain saavuttanut lähes täysikesäisen asunsa, jonka piirissä ovat pisimmällä jo mm. em. tuomet ja balkaninhevoskastanja, sekä suurin osa koivuista (Betula sp.). Myös metsävaahteralla (Acer platanoides) isot lehtensä ovat kasvaneet vauhdilla jo ainakin yli puolikoon ja osassa puistaan myös jo lähes kesäkokoonsa - jatkossa nämä kaikki saavuttavat viikon 21 loppuun mennessä jo täysikesäiset / täysikokoiset vaiheensa lähes kauttaaltaan, ja metsävaahteralla kehittyy nopeasti täysikokoa kohden myös hedelmänsä, kun kukinta on niillä jo päättynyt tähän mennessä.

Haavoilla (Populus tremula) esiintyy tyypilliseen tapaan isoa vaihtelua lehtiensä puhkeamisessa ja täysikokoon kasvamisessa; osa haavoista on kasvattanut lehtiään jo yli puolikoon, mutta toinen osa on vasta äskettäin tullut hiirenkorvalle - kasvu on sen verran nopeaa näillä kaikilla tällä alkaneella viikolla että osa näistä puista ehtii jo tulla lehdiltään täysikokoon ja loputkin vähintään reiluun puolikokoon viikon loppuun mennessä.

Puolikokoa kohden ja osin ylikin ovat lehdiltään kasvaneet tammet (Quercus robur), lehmukset (Tilia sp.) ja punasaarni (Fraxinus pennsylvanica), mutta lehtosaarni (Fraxinus excelsior) on vasta äskettäin tullut hiirenkorvalle. Näistä tammet ovat myös kukkineet runsaasti, kun mm. hedenorkkoja on ollut niillä hyvin paljon oksillaan - jatkossa tämän viikon loppuun mennessä nuo muut lehtosaarnea lukuun ottamatta tulevat jo lähes täysikesäiseen asuun, mutta lehtosaarni viivyttelee vielä vasta puolikokoon tulevien lehtiensä kanssa. Tammi lopettaa kukintansa.

Havupuiden parissa kuusten (Picea sp.) ns. kerkkävaihe eli uusien vuosikasvaimiensa ja neulastensa esille tulo jatkuu jo myös myöhäisimpien lajiensa kera, ja näin nämä ovat jo kaikilla näyttävästi esillä tämän viikon loppuun mennessä - osalla kuusia näyttää olleen myös runsasta kukintaa viime viikon puolella, joten runsasta käpysatoa on myös odotettavissa...

Männyillä (Pinus sp.) on alkanut myös jo kukinta, joten niiden siitepölykausi alkaa saavuttaa huippuaan jo osin tällä viikollakin.

Puistoissa ja puutarhoissa jatkuu vielä viimeisten / myöhäisimpien tulppaanien (Tulipa sp.) kukinta, mutta aika pian nekin alkavat hiipumaan loppuunsa. Sitten alkaa jo olla ajankohtaista mm. ns. kesäkukkien istuttaminen, mutta valitettavasti perinteisesti sitä tehtävää viivytellään ns. varmuuden vuoksi hallanvaarariskin takia kesäkuun ensimmäisen viikon ylitse, vaikka kasvukausi muutoin olisi miten paljon tahansa etuajassa ja menossa täysinkin kesäasussa...

Nurmikoiden leikkuukausi on siis päässyt yleisesti kunnon vauhtiin, ja jatkossa nurmikkokasvu jatkuu yhä runsaana, rehevänä ja nopeahkona, kun sekä sateita että lämpöä ollee tulossa sen verran hyvin...

Maaseudun peltoviljelyssäkin vallitsee pääasiassa hyvät tai jopa osin erinomaiset olosuhteet samasta syystä johtuen, joten viljakylvökset jatkavat oraalle itämistään, ja ensimmäisenä oraalle jo tulleet jatkavat kasvuaan ajankohtaan nähden jopa selvästi etuajassa yhä rehevämmiksi.

Vesistöissä pintavesilämpötilat kokivat viime viikon 20 viileän sään vaiheessa hieman notkahdusta alas, mutta tämä viimeisin lämpöaaltovaihe on saanut järvissä pintavesilämpötilat nousemaan taas +15 ja +19 asteen välille. Myös eteläisillä merialueilla sisälahdissa on ylitetty taas +15 asteen rajaa ja oltu vähintään +11 ja +15 asteen välillä, mutta Selkämeren ja Suomenlahden ulapilla ollaan vieläkin jääty vajaaseen +10 asteeseen.

Jatkossa vesistöjen pintavesilämpötilat nousevat vielä ti-ke ajan, jolloin ainakin pienissä ja matalarantaisissa järvissä voidaan paikoin lähestyä pintavesilämpötiloissa +20 asteen rajaa tai jopa ylittääkin sitä. Sitten sen jälkeen viikon viileämmässä vaiheessa pintavesilämpötilat voivat taas hieman laskea, mutta vakiintuminen niissä n. +15 asteen vaiheille viileästä säästä huolimatta näyttää jo aika varmalta jatkossakin. 

Suomenlahden ja Selkämeren ulapilla +10 asteen ylittyminen saattaa vieläkin jäädä toteutumatta tällä viikolla, ja sellaiset ylittämiset vaatisivat vielä seuraavan ja voimakkaamman lämpöaallon vaikutusta - mainittakoon tässä vielä lopuksi, että Perämerellä on vieläkin hieman jäälauttoja ja ajojäätä jäljellä sulamatta pohjoisimmissa osissaan, mutta todennäköisesti nekin taitavat sulaa joka tapauksessa pois tämän viikon 21 loppuun mennessä...


Päivitys 25.5.2023 klo. 23:55:

Tänään torstaina on siis em. tapaan Etelä- ja Keski-Suomen ylitse liikkunut lännestä itään kylmä rintama, jonka mukana kulki kapeahko sadealue; kovin suuria sademääriä siitä ei tullut, vaikka sadealueen jälkireunalla esiintyi toisena nauhana monin paikoin myös pienialaisia ja rankkoja kuuroja ukkosenkin kera. Sitten illaksi sää jo poutaantui ja osaksi selkeni.

Huomenna perjantaina on sitten vuorossa tuo em. matalapaineen osakeskuksen tilanne, joka näyttää toteutuvan pienenä Etelä-Suomen yli itään kulkevana systeeminä, jossa alueen ylittää möykkymäinen sadealue. Siinäkin voi esiintyä paikoin rankkoja kuurottaisia sateita ukkosen kera, mutta lämpötiloiltaan tämä tilanne on tätä torstaita koleampi; sateisimmilla alueilla päivälämpötilakin voi jäädä vain reiluun +10 asteeseen. Lapissa vallitsee kolea länsi-luoteisvirtaus kuurosateineen, jossa päivälämpötila voi jäädä jopa reilusti alle +10 asteen, ja käsivarren Lapissa voi jopa sataa räntää tai lunta. Yölämpötila on tuulten ja runsaiden pilvien takia vain vähän alempi kuin päivälämpöitila; lähes koko maassa enimmäkseen +5 ja +10 asteen välillä ja etenkin pohjois-Lapissa 0 ja +5 asteen välillä, ja käsivarressa vähän pakkasellakin.

Sitten viikonloppuna lauantai on Etelä- ja Keski-Suomessa poutainen välipäivä sateista, missä yhteydessä länsi-luoteistuuli heikkenee ja heikkoa korkeapaineen selännettä työntyy lounaasta alueelle. Itäisimmissä osissa voi silti syntyä vielä iltapäivällä heikkoja sadekuuroja. Lapissakin on perjantaita poutaisempaa. Yölämpötila voi olla vähän alempi kuin edeltäneen yön lämpötilat eli etelässäkin voi olla sisämaassa paikoin alle +5 astetta, joten hallanvaaraa voi olla Etelä- ja Keski-Suomessakin sisämaassa. Päivälämpötila on kuitenkin etelässä +15 asteen vaiheilla tai vähän yli ja muutoin Keski-Suomessa ja Etelä-Lapissa +10 ja +15 asteen välillä. Pohjois-Lapissa jäädään alle +10 asteen.

Sunnuntaina Norjanmerelle tulee tuo em. toinen matalapaine, ja sen vaikutus alkaa kattaa aikaisempaan arvioon nähden enemmän koko Suomea; sateita rintamasysteemistään on tulossa etenkin maan keski- ja pohjoisosiin, mutta etelässä voi olla vielä osan päivää poutaa tai sateet jäävät ainakin vähäisemmiksi kuin pohjoisempana. Sateiden edellä tulee lounaasta lämpimämpää ilmaa jo yöllä niin, että hallavaaraa saattaa olla enää itäisimmissä osissa, ja muutoin yölämpötila voi olla +5 ja +10 asteen välillä tai jopa +10 asteen vaiheilla läntisimmissä osissa. Päivälämpötila kohoaa ennen sateita etelässä +15 ja +19 asteen välille, mutta sateisilla alueilla jäädään +10 ja +15 asteen välille, ja Lapissa etenkin pohjoisessa taas alle +10 asteen.

Ensi viikon 22 alku näyttää sitten siltä, että tuo toinen Norjanmerelle tuleva matalapaine siirtyisi enemmän Lapin päälle ja myöhemmin jopa vähän Suomen itä-koillispuolelle niin, että länsivirtauksen kautta tuulet kääntyisivät ainakin pariksi päiväksi kylmälle luoteen tai jopa pohjoisen kantille, ja näin koko maahan tulisi Jäämereltä kylmää ilmaa... Lisäksi sää siis pysyisi vähintään kuurosateisen epävakaisena koko ajan, ja tuossa kylmän purkauksen tilanteessa Lapissa olisi taas räntä- ja lumisateidenkin riskiä!...

Katsotaan tarkemmin ensi su tai ma uudessa Sääennuste- ja luontoseurantaraportissa, miten tämän mahdollisen kylmän purkauksen suhteen olisi tapahtumassa...


Sääennusteiden lähteet:

--- Weatheronline- jWetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.

--- Foreca jIlmatieteen laitos.

--- Ventusky.

--- Sääfoorumi.

Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.

--- Vesi.fi -sivusto.

--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.

--- Kelikamerat-sivusto.

--- Norkko-siitepölytiedotus; Turun yliopiston ylläpitämä sivusto, jossa on n. kaksi kertaa viikossa päivittyvää tietoa ajankohtaisista siitepölytilanteista koko maassa siitepölykaudella.

Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaalejaspektejajatellen:

--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.

---  "POW Ponder on Weather" Youtube-kanava.

--- "WeatherWatchNZ" -kanava.

--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".

--- Twitteristä PV-Forecast -media, jossa on talvisin pohjoisen pallonpuoliskon stratosfäärin polaaripyörteen ennusteita ja yleensä muuta sääasiaa monipuolisesti.

No comments: