Monday, May 08, 2023

Sääennuste- ja luontoseurantaraportti viikolle 19 (8. - 14.5.2023) - Aurinkoisen poutaista ja koko maassa jatkuvasti voimistuvaa lämpöaaltoa kesää tuoden; Lapissa ajoittain vähän epävakaisempaa

Päättyneellä viikolla 18 vallitsi koko Suomessa hyvin kylmä sää, jonka huipentuma oli torstain ja perjantain aikana yöpakkasineen etelän parista miinusasteesta Lapin jopa paikoin -10 astetta kylmempiin lukemiin. Samalla tuossa vaiheessa iltapäivisin tuli lumikuuroja, mutta niistä ei jäänyt maahan hetkellisiä "valkoistuksia" lukuun ottamatta mainittavia uusia lumipeitteitä.

Tosin viikon alussa oli etenkin etelä- ja keskiosissa runsaita sateita, joista keskiosissa osa tuli lumena ja se tuotti keskiviikon aamuksi osassa Keski-Suomea parin - muutaman sentin paksuisen uuden lumipeitteen.

Päättyneen viikon lopulla Fennoskandiaan lännestä tulleen korkeapaineen myötä sää poutaantui ja alkoi jo vähän lämpenemään koko maassa, ja tämä lämpenemisen prosessi jatkuu nyt alkaneella viikolla 19 voimakkaasti ja jatkuvasti koko maassa!

Lämpenemisen aiheuttava korkeapaine vallitsee koko viikon ajan Fennoskandian, Baltian, Itä-Euroopan ja Länsi-Venäjän yllä siten, että Suomi saa jatkuvasti etelän ja lännen väliltä sekä toisinaan etelästä hyvin lämpimiä virtauksia, ja sen myötä sekä yö- että päivälämpötilat nousevat viikon loppua kohden ajankohtaan nähden erittäin korkeiksi ja etenkin etelä- ja keskiosissa kesäisiksi.

Sää on myös aurinkoisen poutaista ainakin etelä- ja keskiosissa koko ajan, mutta Lapissa on ajoittain vähän epävaikaisempaa lounaasta-lännestä tulevien sadealueiden myötä.

Tämä lämpöaallon jatkuva voimistuminen saa aikaan Lapissa ja Kainuussa loppujen lumipeitteiden erittäin nopean ja tulvaisen poissulamisen; tällä hetkellä esim. Kainuussa on edelleen monin paikoin jopa reilun puolen metrin paksuiset lumihanget ja Lapissakin laajasti 10 - 50 cm:n välillä vaihtelevat hankipaksuudet. Käsivarren Lapissa Enontekiöllä on vielä jopa yli 75 cm paksuja lumipeitteitä -- runsasta tulvimista näiden poissulaminen täten aiheuttaa, ja tulvahuiput ajoittuvat ensi viikolle 20...

Etelä- ja Keski-Suomessa puolestaan kasvukausi lähtee etenemään voimakkaasti ja nopeasti siten, että mm. koivujen (Betula sp.) erittäin runsas kukinta saavuttaa huippunsa kuluvan viikon loppuun mennessä, ja sen myötä koivuallergikoille tämä viikko tulee olemaan siitepölykauden pahin.

Erityisen lämmin sää kuitenkin jatkuu tämän viikon ylikin ja jouduttaa kasvukautta niin nopeaksi myös viikon 20 puolelle saakka, että koivujen kukinta alkaa jo tämän viikon lopusta alkaen päättymään eteläosista käsin, ja ensi viikolla se loppuminen etenee yhä pohjoisemmaksi. Samalla voidaan odotella kasvukauden alkamista jopa jo suuressa osassa Lappiakin hetimiten lumien sulamisen perään!...

Kerrataan vielä seuraavaksi päättyneen viikon 18 tilanteita

Vappupäivänä maanantaina Lapissa vesi-, räntä- ja lumisateet antoivat iltaan mennessä tilaa poutaisemmalle säälle. Etelä- ja Keski-Suomessa puolestaan vappuyöksi poutaantui ja laajasti selkeni, jolloin esiintyi heikkoja yöpakkasia ja hallaa, ja päivällä kumpupilvet nousivat sisämaassa heikoiksi kuurosateiksi monin paikoin. Päivälämpötila oli etelässä +10 asteen vaiheilla sekä vähän ylikin, ja muutoin Lapin muutamasta plusasteesta +5 ja +10 asteen välille.  

Vappupäivän illalla Etelä-Suomeen saapui hyvin runsassateinen matalapaine lounaasta, ja sen sadealue levisi sitten ma-ti välisenä yönä etelä- ja keskiosiin antaen keskiosissa tuota em. uutta lunta sitten tiistain mittaan ja etenkin ti illalla niin, että keskiviikkoaamu oli siellä monin paikoin luminen.

Tiistaina tuo matalapaine kaikkosi melko nopeasti koilliseen ja sää alkoi poutaantumaan etelä- ja keskiosissa lounaasta alkaen, mutta vielä illalla satoi räntää ja lunta keskiosien itäpuoliskolla. Sateiden takia lämpötila pysytteli lähes samana sekä yöllä että päivällä etelä- ja keskiosissa siten, että etelässä oli +5 ja +10 asteen välisiä lukemia (kaakossa päivällä hetken yli +10 astetta) ja keskiosissa 0 ja +5 asteen välisiä lukemia. Illalla kylmeni myös etelässä alle +5 asteen. Lapissa oli yöllä pakkasta ja päivällä 0 ja +5 asteen välisiä päivälämpötiloja.

Keskiviikkona Lappi sai jo Jäämereltä ensimmäisen annoksen erittäin kylmää ilmaa, joten siellä päivälämpötilakin jäi lumikuuroisessa säässä paikoin hitusen pakkaselle. Sen sijaan etelä- ja keskiosissa pohjoisvirtaus ei ollut vielä kylmimmillään; etelässä tuli iltapäivällä vesikuuroja päivälämpötilan oltua +5 ja +10 asteen välillä ja keskiosissa oli poutaisemman sään alue +5 asteen tienoilla olleissa päivälämpötiloissa.

Sitten tosiaan to-pe aikana pohjoisvirtaus vallitsi koko Suomessa kylmimmillään, jolloin öisin oli vähä- tai vaihtelevapilvisen poutaista minimilämpötilojen vaihdeltua etelän parista pakkasasteesta keskiosien -5 asteen vaiheilta Lapin paikoin -10 astetta kylmempiin yölämpötiloihin. Molempina päivinä esiintyi lumi- ja lumiraekuuroja, jotka olivat tiheimmillään ja runsaimmillaan torstaina. Päivälämpötila jäi torstaina etelässäkin +5 asteen vaiheille, keskiosissa +1 ja +4 asteen välille ja Lapissa se oli nollan vaiheilla; perjantaina oli koko maassa asteen-pari korkeammat päivälämpötilat.

La-su aikana oli sitten vuorossa lännestä tulleen korkeapaineen myötä poutaantuvan ja vähän lämpenevän sään vuoro; la iltapäivällä lähes koko maassa syntyi vielä iltapäivällä runsaasti kumpupilvisyyttä, joka lauttaantui ja esti päivälämpötilojen nousua niin, että lähinnä vain poutaisimmassa länsiosissa päästiin +5 ja +10 asteen välille. Sunnuntaina aurinkoinen ja vähäpilvinen sää oli vallitsevampaa, joten päivälämpötila nousi lännessä-etelässä jo yli +10 asteen ja muualla +5 ja +10 asteen välille. Öisin oli vielä koko maassa heikkoa pakkasta; eniten Kainuussa ja Lapissa.

Tänään maanantaina korkeapaine on asettunut vähän enemmän Fennoskandiasta Suomen eteläpuolelle niin, että maassamme ovat vallinneet etelän ja lännen väliset tuulet. Sää on ollut muutoin vähäpilvisen ja selkeänkin aurinkoista, mutta Lapissa on ollut runsaspilvisempää ja heikkoja vesisateita paikoin pohjoisosissaan. Yölämpötila jäi etelässä ja runsaamman pilvisyyden ansiosta osassa Lappiakin jo osittain plussan puolelle, mutta muutoin oli vielä paikoin heikkoja yöpakkasia. Päivälämpötila oli etelä- ja keskiosissa sisämaassa +15 asteen paikkeilla tai vähän sen yli ja meren äärellä +10 ja +14 asteen välillä. Lapissa päivälämpötila oli eteläosissaan +10 ja +15 asteen välillä ja pohjoisosissaan +5 ja +10 asteen välillä.

Katsotaan siten seuraavaksi Euroopan mittakaavassa suursäätilan kehitysvaiheita ennustemallien mukaan viikolle 19

Tiistaista torstaihin olevassa vaiheessa korkeapaine on keskukseltaan sillä tavalla Itä-Euroopan ja Baltian yllä, että sen länsipuolitse syöttyy Fennoskandiaan etelästä ja lounaasta yhä lämpimämpää ilmaa. Samalla Pohjois-Atlantilta muotoutuu ja siirtyy matalapainetta Britteinsaarten ja Länsi-Euroopan yli runsaine sateineen keskiselle Välimerelle, missä taas muodostuu rankkasateisia ukkosia.

Länsi-Venäjällä ja Ukrainassa on enimmäkseen poutaista ja paikoin kuurosateita, sekä Uralia lukuun ottamatta varsin lämmintä tai tavanomaisen leutoa. Espanjan ja Portugalin hellesää jatkuu edeltänyttä viikkoa miedompana.

Perjantain ja lauantain aikana tilapäistä korkeapaineen selännettä ja lämpimämpää alkukesäistä säätä muodostuu Britteinsaarilta Fennoskandiaan, johon yhdistyy tuo Itä-Euroopan ja Baltian korkeapaine siten, että korkeapainetta muodostuu taas enemmän Fennoskandiankin ylle. Samalla matalapainetta jää pyörimään keskiselle Välimerelle, jolloin sen kuurosateinen vaikutus koillistuulina viilentää Espanjan ja Portugalin helteet pois.

Hyvin lämmin sää alkaa kattamaan yhä voimakkaammin Itä-Eurooppaa ja Fennoskandiaa sekä osaa Länsi-Venäjästä, ja tässä vaiheessa Lappikin alkaa yhä enemmän lämpenemään.

Sunnuntaina saattaa olla tulossa tai alkamassa sellainen muutos, jossa tuo keskisen Välimeren matalapaine alkaisi nousemaan pohjoiseen kohti Saksaa ja Puolaa, ja sillä saattaa olla sitten vaikutusta seuraavan viikon alun säähän Suomessakin - palaan päivityksessä tarkentamaan sitä myöhemmin viikon lopulla...

Sitten tarkemmin Suomen sään kehityksestä viikolla 19

Tämän viikon osalta sää onkin sen verran samanlaista jatkuvasti koko loppuviikon ajan, että taidankin tehdä poikkeuksellisesti sään kuvailun koko maan osalta sopivan tiivistetyssä nipussa seuraavasti;

Etelä- ja Keski-Suomessa on tosiaan koko ti-su välinen jakso koko ajan vähäpilvisen ja ajoittain kokonaankin selkeän poutaista, missä päivä päivältä sekä yö- että päivälämpötilat nousevat; aluksi ti-to aikana yölämpötilat ovat enimmäkseen vähän +5 asteen molemmin puolin (aluksi ma-ti välisenä yönä on vielä hallanvaaraa) ja päivälämpötilat +15 ja +19 asteen välillä; meren äärellä voi olla aluksi viileämpää. Sitten pe-su aikana yölämpötilat asettuvat yleisesti vähintään +5 ja +10 asteen välille ja paikoin voi olla lopulta jopa +10 astetta korkeampia minimilämpötiloja. Samalla päivälämpötilat alkavat asettua sisämaassa yhä enemmän +20 asteen paikkeille, ja +20 asteen ylityksetkin alkavat runsastua.

Lapissa puolestaan on vähän vaihtelevampaa säätä, jossa etelän ja lännen välisessä virtauksessa on ajoittain runsaspilvisempää ja heikkoja vesisateita voi tulla; sateiden riski on suurinta keskiviikkona ja perjantaina. Muutoin Lapissakin on myös aurinkoisia poutajaksoja. Yölämpötilat ovat Lapissa aluksi nollan vaiheilla, mutta viikon loppua kohden sielläkin minimilämpötilat nousevat yhä enemmän plusasteille. Päivälämpötilat vaihtelevat ti-pe jaksolla noiden runsaspilvisempien ja sateiden riskin mukaan eteläosissaan +10 asteen vaiheilta +15 asteen vaiheille ja pohjoisosissan +5 ja +10 asteen väliltä +10 ja +15 asteen välille. La-su aikana lämpöaallon pitäisi työntyä kunnolla Lappiinkin niin, että päivälämpötiloissa eteläosissaan voidaan tavoitella +20 astetta ja pohjoisosissa +15 asteen ylityksiä...

Viikonlopun säätietoja Suomeen voin myös tarvittaessa vielä päivittää lisää myöhemmin viikolla...

Luontohavaintoja ja -analyysejä Etelä-Suomessa

Kasvukausi koki siis etelässä lähes paikoilleen pysähtyneen tilanteen viime viikon 18 erittäin kylmässä säässä, joten sen takia huhtikuussa etuaikaisesti alkanut kasvukausi koki taantumisen, ja siksi tällä hetkellä vain ajankohdan tavanomainen kehitysvaihe on vallinnut.

Tämä kehittyvä lämpöaalto tällä viikolla 19 saa kuitenkin kasvukauden kehittymään taas sen verran nopeasti, että viikon 20 alkuun mennessä selvää etuaikaisuutta ko. ajankohdan kasvun kehittymiseen on silloin taas muodostunut.

Katsotaan ensin juuri koivujen (Betula sp.) kohdalla näitä asioita, kun kerran nämä puut muutenkin ovat nyt erityisen ajankohtaisia aiheuttamansa poikkeuksellisen pahan siitepölytilanteen takia.

Tuo viime viikon kylmyys itse asiassa aiheutti koivujen hiirenkorvalla olleisiin lehtiinsä hieman värimuutosta, koska varokeinona ainakin osa koivuista veti lehdistään hieman lehtivihreää pois; siksi lehdissään vaaleanvihreä väri hieman muuttui ruskehtavaan suuntaan, jolloin latvuksensa ovat näyttäneet viime päivinä ruskehtavankellertäviltä. Sitä on myös korostanut se, kun ruskehtavankellertäviä hedenorkkoja on tosiaan erittäin runsaasti oksillaan.

Tämä lämpöaallon voimistuminen palauttaa normaalin vaaleanvihreän sävyn lehtiinsä tämän viikon mittaan, ja samalla lehtensä alkavat kasvaa hiirenkorvakoosta puolikokoon viikon loppuun mennessä. Samalla tosiaan kukintansa huippu saavuttuu ja pian se alkaa loppumaan hedenorkkojensa massavarisemiseen - sitä ennen tällä viikolla voi siis olla odotettavissa ehkä jopa ennätysrunsaitakin koivun siitepölypitoisuuksia ilmassa hetkittäin.

Muilla lehtipuilla ja -pensailla on seuraavanlaisia kehitysvaiheita; tuomi (Prunus padus) on siis jo isolla hiirenkorvalla ja lehtensä kasvavat nopeasti jo yli puolikoon tällä viikolla, ja voi olla viikon lopussa lämpimillä kasvupaikoilla jo alkamassa sen kukintakin - varsinaisesti erittäin lämpimän sään jatkuessa tuomen kukinnan yleinen vaihe on sitten viikolla 20, ja samaan aikaan sen kanssa kukkii mm. terttuselja (Sambucus racemosa)...

Rusokirsikka (Prunus sargentii) on nyt myös erittäin ajankohtainen, kun sen kukinta on tässä alkuviikolla parhaimmillaan! - viime viikon kylmistä säistä huolimatta se väänsi kukkansa vähitellen yleisesti täysin auki, kun sentään jo Vapuksi osa niistä puista oli jo vähän aloittanut kukintaansa. Eikä tosiaan yöpakkaset haitanneet tätä kukintaa ollenkaan. Hyvin lämmin sää jouduttaa jatkossa tämän puun kukintaa kuitenkin jo niin, että viikon lopulla alkaa sen päättyminen nopeasti runsaisiin terälehtivarisemisiin ja punaruskehtavan vihreät puolikokoiset lehtensä tulevat pääosaan.

Metsävaahteran (Acer platanoides) kukinta on tällä viikolla huippuvaiheessaan, joka onkin mielenkiintoinen runsaudeltaan; viime vuonnahan tällä puulla oli ennätysrunsasta kukintaa ja hedelmätuotantoa. Sen takia osa puistaan ei ole tällä kerralla jaksanut tehdä toista vuotta peräkkäin runsasta kukintaa, ja siksi joissakin puissaan onkin jopa poikkeuksellisen vähän kukkia. Suurin osa puistaan tuottaa kuitenkin parhaillaan ihan näyttävää keltaista kukintaansa, joka viikon lopussa alkaa jo taantumaan kasvavien lehtiensä alle piiloon.

Puistoissa ja puutarhoissa muita näyttäviä kukkijoita tällä viikolla ovat mm.: komeaonnenpensas (Forsythia X intermedia) sekä yhä monet narsissit (Narcissus sp.) ja niiden mukaan tulevat myös viimeiset tulppaanit (Tulipa sp.) - näistä narsissien kukinta alkaa hiipumaan jo viikonlopulta alkaen.

Luonnossa valkovuokkojen (Anemone nemorosa) kukinta pitkittyy edelleen, mutta niilläkin hiipuminen kohti loppuaan alkaa tämän viikon lopusta alkaen. Alkanutta kukintaa sen sijaan on jo ollut paikoin lämpimillä kasvupaikoilla voikukalla (Taraxacum officinale), ja tämän alkaneen viikon mittaan sen kukinta yleistyy ja runsastuu kaikkialla etelässä.

Puistojen ja puutarhojen nurmikot saavuttavat tällä alkaneella viikolla ensimmäiset leikkuukertansa kasvussaan, ja tästä eteen päin nurmikoiden kasvu onkin melko runsasta ja kiivasta erittäin lämpimän sään jatkuessa.

Maaseudun peltoviljelyssä kylvöjen kiireisimmät vaiheet ovat käsillä ja etenevät jo lähes loppuun tämän viikon loppuun mennessä. Jo huhtikuun puolella kylvetyillä pelloilla alkaa viljojen oraalle itäminen tämän viikon aikana.

Maaperä on edelleen melko kostea sekä sulamisvesien että huhti-toukokuun vaihteen tienoon melko runsaiden vesisateiden ansioista, joten tämän viikon lämmin ja aurinkoinen poutasää ei vielä saa aikaan merkittävää kuivuutta; paahdepaikoilla ja ohutmultaisilla kohdilla voi ehkä lievää kuivuutta ilmetä.

Vesistöissä järvien vedenpintojen nousu alkaa tasaantumaan ja loppumaan, ja tietenkin pintavesilämpötilat alkavat nousta tavanomaisia ajankohdan lukemia korkeammalle; järvissä pintavesilämpötilat ovat pysyneet vielä +5 ja +10 asteen välillä, mutta tämä lämpöaalto lämmittää vedet pian vähintään +11 ja +15 asteen välille, ja paikoin pienissä ja matalarantaisissa järvissä alkavat tulla myös +15 asteen ylitykset viikon lopussa - uintikausi näyttäisi siis alkavan paljon etuajassa...

Eteläisten merivesien pintavesilämpötilat nousevat myös selvästi, ja eniten tietenkin sisälahdissa ja aivan rantaviivan tuntumassa, missä myös päästään ainakin +10 ja +15 asteen välille lämpötiloissa. Ulapilla lämpeneminen on hitaampaa, joten tämän hetken vielä vähän vajaasta +5 asteesta ulapilla voidaan päästä vasta +5 ja +10 asteen välille tällä viikolla. 

Perämerellä on tapahtunut jäistä vapautumista jo ulapallaan aika hyvin, mutta rannikolla pohjoisosissaan on yhä jopa n. puolen metrin vahvuista kiintojäätä; lämmin sää aloittaa tällä viikolla siellä jäiden nopean haurastumisen ja sulattamisen, mutta jäätä jää vielä sulettavaksi ensi viikon 20 puolellekin saakka.

Etelä-Suomessa voidaan ehkä odotella tämän viikon lopussa ensimmäisten pääskysten (Hirundinidae) saapumista paluumuutossaan, ja erittäin lämpimän sään jatkuessa (näyttää siltä, että tämän viikon jälkeenkin lämpöaalto jatkuu...) viimeistään ensi viikolla 20 pääskysten päämuutto takaisin Suomeen tapahtuu...


Päivitys 12.5.2023 klo. 23:50:

Sään lämpeneminen on edennyt lähes ennustettuun tapaan, joskin päivälämpötilat ovat olleet paikoin jopa hitusen ennustettuja lämpimämpiä, kuten eilen ja tänään perjantaina, kun +20 astetta on ylitetty laajasti ja reilusti Etelä- ja Keski-Suomessa.

Jatkossa lämpöaalto siis vielä voimistuu tänä viikonloppuna koko maassa, jolloin Lappikin pääsee jopa ihan kesäisiin lämpötilohin; +20 astetta voi tosiaan ylittyä ainakin Lapin eteläosissa saakka, ja etelässä puolestaan voidaan jo jännittää sitäkin, että päästäänkö hellerajan eli +25 asteen lähellekin!...

Uusien ennustemallien mukaan tuossa aikaisemmassa yllä olevassa arviossani esille tuotu skenaario keskisen Välimeren matalapaineen tulosta pohjoisemmaksi vaikuttamaan Suomenkin säähän näyttää edelleen hyvin todennäköseltä ensi viikon 20 säitä tarkasteltaessa.

Tässä vaiheessa näyttäisi siltä, että ensi viikon maanantaina vallitsee vielä koko Suomessa tuo erittäin lämmin ja pääosin poutainen sää, joskin kuurosateiden esiintyvyys saattaa olla iltapäivällä vähän nousussa ainakin sisämaassa paikoin.

Sitten ti-ke aikana tuo etelästä nouseva matalapaine muodostaisi kapeaa etelä-pohjoissuuntaista vyöhykettä Skandinaviaan, jossa viilenee selvästi, ja aikaisemmin paremmin Fennoskandiankin yllä vaikuttanut ja ko. lämpöaallon tuonut korkeapaine on silloin sijoittuneena Länsi-Venäjän ylle.

Tämä yhtäältä lisäisi jo sateiden ja ilmeisesti hyvin lämpimästä säästä johtuen myös ukkosten riskiä etenkin maamme länsiosissa ja Lapissa, mutta toisaalta kaakkoisosat ja itäisempi puolisko näyttäisivät saavan tuon matalapainevyöhykkeen itäreunalla etelästä jopa entistäkin lämpimämpää ilmaa!

Silloin olisikin tulossa ihan kunnon helleilmamassaa Suomeen Välimereltä saakka, joka on myös kosteaa -- näin ollen on mahdollista, että hellerajat paukkuvat etelässä-kaakossa ehkä kunnollakin ensi viikolla ti-ke aikana ja samalla yölämpötilatkin nousisivat äärimmäisen korkeiksi ajankohtaan nähden eli jopa +15 asteen paikkeille!...

Tämän mahdollisen hellemaistiaisen jälkeen tuosta maamme länsireunalle venyvästä matalapainevyöhykkeestä näyttäisi muodostuvan ke-to aikana Suomen koilliseen ylittävä oma matalapaineen osakeskus, joka tuonee silloin monin paikoin sekä runsaita sateita, ukkosia että viileämpää ilmaa koko maahan, ja eniten viilenisi Lappi -- joka tapauksessa luonnon myös kaipaamia sateita olisi hyvällä tavalla tulossa...

Pian tuon matalapaine-episodin jälkeen korkeapaine näyttäisi kuitenkin organisoituvan uudelleen lounaasta käsin Fennoskandian ylle, ja sen myötä uusi lämpö- tai jopa helleaalto saattaisi taas käynnistyä jopa koko maassa, joten edelleen on merkkejä jopa erityisen lämpimälle tai jopa (ennätys)kuumalle toukokuun loppupuoliskolle...

Tuossa siis jo varsin hyvää arviota ensi viikostakin, mutta palataan noihin ensi viikon skenaarioihin paremmin sitten seuraavassa Sääennuste- ja luontoseurantaraportissa joko ensi su tai ma aikana!...


Sääennusteiden lähteet:

--- Weatheronline- jWetterzentrale-sivustot ja ensin mainitun "Expert Charts"-osio.

--- Foreca jIlmatieteen laitos.

--- Ventusky.

--- Sääfoorumi.

Sää- ja luontohavaintojen avuksi erilaisia sivustoja:

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen pintaveden lämpötila.

--- http://www.ymparisto.fi/ - Vesistöjen jäänpaksuus.

--- Vesi.fi -sivusto.

--- Ilmatieteen laitoksen Jäätilannekatsaus merialueille, jossa on linkki myös tarkkaan jäätilannekarttaan.

--- Kelikamerat-sivusto.

--- Norkko-siitepölytiedotus; Turun yliopiston ylläpitämä sivusto, jossa on n. kaksi kertaa viikossa päivittyvää tietoa ajankohtaisista siitepölytilanteista koko maassa siitepölykaudella.

Muita ulkomaisia sivustoja ja kanavia sääennusteiden ja sääseurannan globaalejaspektejajatellen:

--- Ryan Hallin Youtube-kanava "Ryan Hall, Y'all", ja hänellä on myös lisäksi "Ryan Hall, Y'all XTRA" -kanava.

---  "POW Ponder on Weather" Youtube-kanava.

--- "WeatherWatchNZ" -kanava.

--- Judah Cohenin ilmastosivusto "Arctic Oscillation and Polar Vortex Analysis and Forecasts".

--- Twitteristä PV-Forecast -media, jossa on talvisin pohjoisen pallonpuoliskon stratosfäärin polaaripyörteen ennusteita ja yleensä muuta sääasiaa monipuolisesti.

No comments: