Monday, January 06, 2025

Vaihtelevaa ja normitammikuista talvisäätä tälle viikolle: kohtalaiset pakkaset sekä lumi- ja vesisateet suojasäineen vuorottelevat -- ensi viikolla mahdollisesti taas erittäin leuto sääjakso (Päivitetty 1. kerran)...

Luon taas toisen peräkkäisen sääennuste- ja luontoseurantakirjoituksen, kun muutoin kirjoittamisessani pidän muiden aiheiden suhteen mietintä- ja prosessointitaukoa -- pohdin mm. sitä, että minkälaista tyyliä ja sisältöä aion ottaa yhteiskunnallis-poliittisiin kirjoituksiini tämän alkaneen vuoden 2025 aikana...

Sääasioissa on ollut tämän vuoden alusta alkaen tapetilla kylmä sää sekä täällä Euroopassa Suomi mukaan lukien että Pohjois-Amerikassa, jonne on ollut odotettavissa tälle alkaneelle viikolle 2/2025 (6. - 12.1.) jopa erityisen ankaraa kylmyyttä.

Euroopan osalta on käymässä niin, että kylmä ei edelleenkään näytä ns. "peruskylmää" kummemmalta enää, ja itse asiassa tuolla Yhdysvalloissakin pakkasaalto ei enää näytä niin poikkeukselliselta kuin miltä aikaisemmin viime viikon ennustemalleissa vielä näytti -- eilen siellä päin maailmaa oli kuitenkin Keski-Lännestä itärannikolle melkoinen lumi- ja jäämyrsky, jonka eteläreunalla muutamissa etelävaltioissa oli myös ukkosmyrskyjä tornadoriskin kera, ja nyt jatkossa tälle viikolle pakkasilmaa joka tapauksessa leviää myös etelävaltioihin useiksi päiviksi aiheuttaen monia ongelmia.

Täällä Etelä-Suomessa viime yö (su-ma) oli näillä näkymin talven tähän mennessä viimeinen niin kylmä yö, missä -10 ja -20 asteen välisiä minimilämpötiloja mitattiin monin paikoin, kuten parina yönä viime viikollakin -- idässä oli viime viikolla paikoin myös -20 astetta kylmempää, mutta nämä kaikki lukemat ovat silti vielä melko hillittyjä kylmyys"ennätyksiä", ja siten se on vielä toistaiseksi merkki leudosta talvesta...

Laajemmin täällä Euroopassa on ollut viime päivinä liikkeellä voimakas matalapaine Britteinsaarten yli kohti Etelä-Skandinaviaa, jonka sadealuetta on odoteltu tänne Etelä-Suomeen tänään maanantaina illalla, mutta nyt viimeisimpien ennusteiden mukaan sadealue lumipyrynä saapuu vähän myöhemmin ensi yönä ja leviää huomenna ti aamulla Keski-Suomea myöten; lunta sataa kuitenkin korkeintaan 5 - 10 cm ja ehkä joillakin paikoilla jopa alle 5 cm, joten pyryn voimakkuuskin on juuri ennen toteutumista heikentynyt.

Matalapaine siirtyy sitten heikentyvänä hitaasti Etelä-Suomen päälle ja sen kaakkoispuolellaan leviää hyvin leutoa ilmamassaa manner-Euroopasta myös Venäjälle (suojasäätä pitkälle Moskovastakin pohjoiseen), ja Etelä-Suomi saa siitä myös osansa suojasäänä ja vesi-räntäsateina, joka vallitsee etenkin tiistaina illalla ja osan keskiviikkoa; näillä näkymin nollaraja kivunnee noin linjalle Pori-Tampere-Mikkeli-Savonlinna, ja eteläisimmissä osissa lämpötila voi käväistä ylimmillään +1 ja +4 asteen välillä.

Ti-ke aikana tuon Etelä-Suomeen tulevan heikkenevän matalapaineen itäreunalla Suomen kaakkoiskulmalla kehittyy nopeasti toinen matalapaine, joka sitten liikkuu nopeasti koilliseen kohti Uralin pohjoisosia -- tämän mukaan Lappiin jää edelleen hyvin kylmää ilmaa, joten leuto sää ei nyt sinne ulotu, ja kireitäkin pakkasia (yhä -30 astetta kylmempääkin paikoin / ajoittain) voidaan odotella sinne pitkin koko tätä alkanutta viikkoa melkein jatkuvasti. 

Etelä-Suomeen puolestaan jää aluksi ke-to ajaksi heikentynyt matalapaineen sola, jossa on heikkotuulista ja runsaspilvistä, ja jossa voi yhä ajoittain sataa hajanaisesti tai kuurottaisesti lunta. Koska etelärannikolla näyttäisi noin nollakeli tai lievä suojasää sinnittelevän to saakka, niin siellä voi olla osa sateista yhä myös räntää / tihkua. Muualla etelässä sää pakastuu jo tuossa vaiheessa, mutta Lapin kylmyys ei vielä näytä etenevän paljoa etelämmäksi.

Perjantaina pohjoisesta pääsee kuitenkin koko Etelä-Suomeenkin taas pakkasilmaa ja lämpötilat laskevat pääosin -5 ja -10 asteen välille ja pilvipeite voi ajoittain samalla rakoilla / vähentyä ja lumisateet loppuvat -- Viikonloppuna sään sopivasti seljetessä ja heikkotuulisissa vaiheissa sisämaassa voi olla taas -10 astetta kylmempääkin.

Pe-la aikana kuitenkin on jännitettävänä Saksassa kehittyvä uusi matalapaine, jonka reitti menisi juuri tuossa vaiheessa täpärästi Suomen kaakkoispuolitse koilliseen: tässä voisi olla ulottumassa tuolloin lumipyryä pakkassäässä Etelä-Suomeen, mutta ennustemallit ovat vaihdelleet siinä, miten paljon pyryä ulottuisi tai jäisi ulottumatta tänne -- pahimmillaan olisi tulossa etelään jopa lumimyrsky kovien koillistuulten kera, mutta toisaalta yksi skenaario olisi pyryn jääminen kokonaankin Suomen kaakkoispuolelle; päivitystä tarvitaan ja tarkennan sitten pyryennustetta viimeistään pe aikana...

Sitten viikonloppuna la-su aikana joka tapauksessa muodostuu suursäätilaan jo selvää muutosta leudompaan suuntaan, kun lännestä alkaa muodostua voimakasta ja laajaa korkeapainetta manner-Eurooppaan ja sen myötä Pohjois-Atlantilla voimakas matalapainerata ottaa siksi taas pohjoisempaa reittiä Islannin tienoilta Jäämerelle ja kohti Lappia antaen myöhemmin ensi viikolla 3/2025 mahdollisuuden jopa erittäinkin leudoille länsi-lounaisvirtauksille Fennoskandiaan. 

Sen edellä kuitenkin kylmää talvista ilmaa leviää vielä talvisesta Fennoskandiasta muuallekin manner-Eurooppaan, ja tässä vaiheessa ko. viikonloppuna viimeinkin myös Välimerelle saakka itäosapainotteisesti, joten ainakin yöpakkasia voi olla odotettavissa ja paikoin lumisateitakin osassa Välimeren sisämaa-alueita -- mutta kuten todettua, niin mikään äärimmäinen kylmyys ei ole kyseessä.

Suomen osalta Lappia myöten sitten jännitetään sitä, että miten voimakkaaksi pääsisi muodostumaan tuo em. seuraava erittäin leuto sääjakso, joka voisi alkaa aikaisimmillaan jo sunnuntain aikana lännestä käsin, mutta viimeistään ensi viikon alussa -- tuossa em. perjantain päivityksessä kerron siitä jo lisää, ja paremmin viimeistään ensi viikon alkuun todennäköisesti aikomassani seuraavassa sääennuste- ja luontoseurantakirjoituksessa...

Seuraavassa osiossa taas tutusti luontoseuranta-asiaa, jossa tarkastellaan pääasiassa Etelä-Suomen lumipeitetilannetta ja vesistöjen jääkehitystä:

Kuten olen jo aikaisemminkin maininnut, niin käyttökelpoisia linkkejä näiden seurantaan ovat mm. nämä: Järvien jäätilanteet ja Merialueiden jäätilanteet -- kumpikin sisältö päivittyy omilla tahdeillaan, ja lumipeitetilanteita päivittäin päivittyvinä voi seurata Ilmatieteen laitoksen kartoista. Myös Vesitilanne-sivusto on oivallinen seurattava sisältö.

Omaa tarkempaa analyysiä lumipeitetilanteesta Etelä-Suomeen: Viime viikon lumisateista (sekä Uudenvuoden päivän eli keskiviikon lumipyry että myöhemmin seuraavina päivinä tulleet ajoittaiset lumikuurot) kertyi Etelä-Suomeen pääasiassa 5 - 10 cm uutta lunta, jolloin myös lumettomaksi joulukuun lopussa sulanut etelän alue (suurin osa Uuttamaata ja siitä itään etelärannikkoa, Varsinais-Suomi, ja osaksi Satakuntaa, Pirkanmaata, Kanta-Hämettä ja Päijät-Hämettä) sai kuohkean pakkaslumipeitteen, ja pohjoisempana siis vanhan jäisen ja kovan lumikerroksen (5 - 20 cm paikasta riippuen) päälle tuli tuo sama uusi lumikerros.

Nyt siis ensi yönä voidaan odottaa näiden kaikkien päälle vielä ainakin muutama sentti ja maksimissaan 5 - 10 cm uutta lunta pakkassäässä satavana kuohkeana lumena, mutta sitten em. "Pori-Tampere-Mikkeli-Savonlinna" -linjan eteläpuolella koetaan suojasää, joka ainakin parilla-kolmella sentillä tiivistää ja sulattaa lumipeitteitä ja etelärannikolla-lounaassa hieman enemmänkin.

Sitten loppuviikon pakkassää kovettaa jäätymällä suojasäisen lumipeitteen, ja jäljelle jäävien lumipeitteiden paksuus ei sitten kovin paljoa poikkeakaan tämän hetkisestä; korkeintaan sisämaassa kokonaislumipeite on sitten viikonlopuksi lopulta vain vähän aikaisempaa paksumpi ja siten 10 cm paksummat lumensyvyydet ovat yleisempiä ja roimempia siellä -- poikkeuksena saattaisi siis olla em. pe-la lumipyry, jos sellainen toteutuu... 

Sitten ensi viikolla tosiaan jännitetään sitä, että miten paljon voisi tapahtua koko Etelä-Suomen alueella lumien sulamista, koska pahimmillaan sulaminen voisi olla taas todella voimakasta ja lumettomuuskin saattaisi siksi taas uhata ainakin etelärannikolla ja lounaassa...

Vesistöjen jäätilanne on kohentunut näissä viime päivien pakkasissa, mutta jäätymistä etenkin järvissä on toisaalta hidastanut se, kun jäiden päälle tuli noista viime viikon lumisateista myös lumipeitteitä; sellaisella on eristevaikutusta kylmää vastaan, ja samasta syystä maaperän routaantuminenkin on ollut hidasta.

Järvissä 5 - 10 cm paksut jääpeitteet ovat kuitenkin yleistyneet ja paikoin on ylitetty 10 cm jäiden paksuudessa, mutta edelleen virtapaikoilla on vain hyvin vähän jäätä ja ne jäät ovat heikkoja tai vain osittaisia. Syntynyt jää on kuitenkin muualla pääasiassa teräsjäätä, koska järvet ehtivät jäätymään lähes kauttaaltaan ennen tuota Uudenvuoden päivästä alkanutta lumisateiden jaksoa, joten siinä jäätyvän veden sekaan ei sekoittunut lumisadetta kohvajääksi -- tuo tulossa oleva ti-ke suojasääjakso voi loskaannuttaa hieman järvijäiden päällä olevia lumipeitteitä ja sitten loppuviikon pakkasissa siitä jäätyy uutta pintajääkerrosta kohvajääksi.

Merialueilla jäätyminen on ollut hitaampaa kuin järvissä ja siksi edelleen tälläkin hetkellä jäätilanne merillä on normaalitalven tilanteesta hyvin paljon jäljessä, jossa nyt nähdään täten vaikuttamassa myös edeltäneiden marras- ja joulukuiden pääasiassa erittäin leudot säät.

Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Selkämerellä jäätä on syntynyt vain sisälahtiin, sisäsaaristoon ja aivan rantaviivan tuntumaan, eikä ns. kiintojäätä ole vielä muodostunut, ja Suomenlahden ulapalla pintavesi on yhä laajasti +2 ja +5 asteen välillä. Tulevista lumisateista jäiden päälle tulee lumipeitteitä ja sitten em. sulamis- ja jäätymisprosessi synnyttää samaan tapaan kohvajääkerroksen jäiden päälle kuin järvissäkin.

Ensi viikolla sitten jännitetään myös sitä, että miten kaikkien järvi- ja merijäiden käy, jos varsinkin toteutuisi kaikkein leudoin versio tuosta ensi viikon leudosta sääjaksosta -- merialueilla voi olla odotettavissa jääsulamisen kera myös jäiden hajoamista ajojäiksi ja sohjoksi voimakkaissa tuulissa...

Lopuksi vielä mainintaa maaperän roudasta ja kosteudesta sekä yleisestä vesitilanteesta: Suojaavan lumipeitteen takia maaperän routaa on syntynyt viime päivinä monin paikoin vain pari-kolme senttiä ja maksimissaankin 5 - 10 cm. Ensi viikolla roudan eteneminen pysähtyy merkittävästi erittäin leudossa säässä ja voi alkaa sulamaan hitaasti alta päin käsin, ja mahdollisesti päältä päinkin, jos lumipeite muuttuu laikulliseksi ja lumettomuus taas etenee...

Maaperä on ollut viime vuoden lopun useiden runsaiden vesisateiden sekä monta kertaa tapahtuneiden lumipeitesulamisten takia märkä ja monin paikoin myös erittäin märkä, jonka takia näissä viime päivien pakkasissa on ollut havaittavissa myös mm. kallioiden ja mäkien läheisyydessä ns. hyydejäätymistä, jossa valuva vesi on muodostanut "jääpuroja" / "jääpursuamisia" ja kallioiden seinämille näyttäviä jääpylväitä ja -valumia.

Toisaalta alavilla peltoalueilla maaseudulla samasta syystä on muodostunut lumipeitteiden alle jääkenttiä notkopaikoille yms. vettä keränneille kohdille, joilla voi olla paikoin esim. syysviljojen oraille talvenkestoa haittaavaa vaikutusta.

Pohjavesien nousu on edelleen jatkunut jo keskitalvelle epätyypillisesti em. erittäin märän maaperän ansiosta, mutta pakkassäiden ja jo hieman edenneen roudan takia se on hidastunut, ja samasta syystä jokien virtaamat ovat olleet laskussa ja järvissäkin vesien nousu on kääntymässä talvelle tyypillisemmin vedenpintojen laskuun. 

Ensi viikon mahdollinen voimakas lumipeitesulaminen voisi taas kääntää virtaamia ja vedenpintoja nousuun, joten palataan siitäkin asiaan viimeistään sitten siinä ensi viikon uudessa sääennuste- ja luontoseurantakirjoituksessa...


Päivitys 7.1.2025 klo. 19:15:

Teenkin nyt tähän vaiheeseen erikoispäivityksen tämän kuluvan talven tähän mennessä kylmimmistä pakkaslukemista, kun siitä oli jo tuossa ylläkin vähän puhetta. Mielenkiintoiseksi tämän tekee juuri se, miten tämä talvi on ollut täällä etelässä edestakaisesti hetkittäin talven heikkoa tai kohtalaista yritystä ja toisinaan hyvinkin leutoja plussakelejä vahvan vallitsevasti.

Listaan alle Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakuntia, joille olen poiminut tähän mennessä kylmimmät lämpötilat Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston kohdasta "Vuorokausiarvot", jossa on aina kuukauden verran taakse päin havaintohistoriaa.

Itse paikkakuntalistaus onkin jo tuttu joillekin teille blogini lukijoille, jotka olette seuranneet tätä palstaa jo pitkälti yli 10 vuoden ajalta saakka, ehkä jotkut jopa blogin alustakin saakka (vuodesta 2005) -- nimittäin vuosina 2008-2019 tein kullekin talvelle otsikolla "Talven kylmin yö" ankarimpien pakkasten seurantaa Etelä-Suomeen, ja nyt päätin ottaa käyttöön tämän saman paikkakuntalistauksen tätä nykyistä tarkoitusta varten -- ehkä alankin käyttämään tällaista uutta seurantaa kylmien pakkasjaksojen jälkitarkasteluna jatkossakin...

Lisäksi käytän tätä alla olevaa kylmimpien lämpötilojen värikoodausta samalla tavalla tässäkin kuin noina em. vuosina tuli tehtyä: näin erottuvat kylmimmät alueet myös visuaalisesti ja käytännöllisesti hyvällä tavalla.

Värikoodaukset >> Lämpötilat -20 asteen ja -30 asteen välillä ensin mainittu mukaan lukien merkitsen vaalean sinisellä, sitten -30 ja -35 asteen väliset pakkaset ensin mainittu mukaan lukien merkitsen tummansinisellä paksufonttisella, ja viimein -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat violetilla paksufonttisella kirjasimella.

Tässä listauksessa esitetyt lämpötilat olen pyöristänyt Ilmatieteen laitoksen kymmenyksen tarkkuudella mitatuista lukemista lähimpään kokonaislukuun tuttuun tyyliin, jossa pakkaslukemien ollessa kyseessä esim. tasan puolivälilukema (kuten -10,5 astetta) pyöristyy "ylöspäin" eli leudompaan suuntaan -10 asteeksi.

Talven 2024-25 alimmat (yö)lämpötilat tähän mennessä: Maarianhamina -13 astetta, Turku -13 astetta, Salo -19 astetta, Pori -12 astetta, Hämeenlinna -16 astetta, Tampere; Härmälä -15 astetta (joulukuun 15. päivä -18 astetta), Tampere; Siilinkari -11 astetta (joulukuun 15. päivä -12 astetta), Helsinki (Kaisaniemi) -14 astetta, Vantaa -18 astetta, Hyvinkää -20 astetta, Lahti -19 astetta, Kouvola -20 astetta, Porvoo -17 astetta, Lappeenranta; Lentoasema -24 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -26 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -13 astetta, Mikkeli -25 astetta, Jyväskylä -25 astetta, Savonlinna -27 astetta (joulukuun 18. päivä -27 astetta), Joensuu -24 astetta (joulukuun 18. ja 19. päivä -24 astetta) ja Ilomantsi -23 astetta (joulukuun 19. päivä -26 astetta).

Yllä olevasta listauksesta kerron ensin ajallisesti, että ko. alimmat lämpötilat sattuivat tämän tammikuun 4. - 6. päivien välillä, ja osaksi myös hieman eri päivinä paikkakunnasta riippuen, mutta kuitenkin kuvaten tätä viimeaikaista pakkasjaksoa yhtenäisesti.

Sulkuihin muutamina poikkeuksina merkitsin myös sellaiset minimilämpötilat, jotka olivat aikaisemmin joulukuussa ko. paikkakunnilla yhtä kylmiä tai jopa kylmempiä kuin tässä ko. tammikuun pakkasjaksossa -- siitä havaitaan täten, että Pirkanmaalla oli joulukuun 15. päivänä hetken jopa kylmempää kuin oli nyt tässä tammikuun pakkasjaksossa. Samoin itäkolkassa oli joulukuun 18. ja osaksi myös 19. päivinä yhtä kylmää tai kylmempää kuin oli viime päivinä.

Kuten jo yllä mainitsin, niin varsinkin kaikki nuo -20 astetta leudommat minimilämpötilat tähän mennessä ovat varsin mietoja pakkasia ilmastomme kokonaiskuvassa, kun useina talvina koko Etelä-Suomen alueella talven kylmimmät lämpötilat voivat olla helpostikin -20 ja -30 asteen välillä, ja itäkolkassa / Keski-Suomen puolella -30 astetta kylmempiäkin tämän paikkakuntalistauksen puitteissa -- varsin leutona talvi on siis tässäkin mielessä mennyt toistaiseksi.

Nyt näyttää siltä, että näitä mainittuja minimilämpötiloja kylmempiä tai edes yhtä kylmiä lukemia ei olisi tulossa pitkään aikaan, kun toistaiseksi näyttää taas leudot säät ottavan vallan sen verran pitkäkestoisesti ja voimakkaasti etenkin juuri Etelä-Suomessa -- saas nähdä, josko menisi jopa helmikuun puolelle, ennen kuin taas tulisi yhtä kylmää tai kylmempää, vai oliko jopa tässä tammikuun alussa jo koko talven kylmin hetki?...