Thursday, January 23, 2025

Viime viikko oli erittäin leuto, ja tämän viikon alun lievästä talviyrityksestä huolimatta erittäin leuto sää jatkuu yhä pysyväluonteisesti vesisateiden ja lyhyiden poutahetkien kera: lumettomuus yleistyy etukeväisesti (Päivitetty; talvi taas yrittää pistäytyä helmikuun aluksi lumettomana)

Uuden sääennuste- ja luontoseurantakirjoituksen tekeminen on valitettavasti siirtynyt myöhemmäksi tähän kohtaan aiemmista aikeistani poiketen, mutta eipä tässä ole tullut mitään kovin tähdellistä menetystä sen takia viime viikon sään osalta: silloin sää toteutui nimittäin sen verran hyvin jo edellisen sääennuste- ja luontoseurantakirjoituksen päivityksissä ilmoittamaani tapaan ko. sunnuntaihin saakka.

Eli viime viikko oli melkein kokonaan erittäin leudon länsivirtauksen aikaa, kun manner-Euroopassa pysyi vahva korkeapaine ja sen alueella tyypillisen sumuista säätä noin nollakeleissä, ja kun samalla Pohjois-Atlantilta Jäämerelle ja osin Lapin yli itään liikkui voimakkaita matalapaineita.

Oikeastaan vain ko. viikon maanantain yönä oli vielä pakkasia -10 asteen vaiheilla Etelä-Suomessa, mutta maanantain aikana suojasää jo valtasi aluetta lännestä alkaen voimakkaasti, ja sitten säätyyppinä pysyi jatkuvasti sellainen länsi- ja lounaisvirtausten vaihteleva jatkumo, jossa vuoroin oli yhtäältä kostean runsaspilvistä ja ajoittain sumuista suojasäätä vähäisine-kohtalaisine vesi-, tihku- ja räntäsateineen sekä toisaalta oli kuivempaa ja osaksi vähäpilvisen aurinkoista Föhn-tuulen sävyttämää ja jopa etukeväisen oloista suojaa.

Lämpötilat olivat etenkin noissa Föhn-tilanteissa erittäin korkeita jopa koko maassa Lappia myöten, jolloin monin paikoin mitattiin jopa +5 ja +9 asteen välisiä maksimilämpötiloja to-la aikana, ja korkeita lämpötiloja esiintyi välillä jopa yöaikaankin länsi-luoteistuulen oltua voimakasta niinä hetkinä. Lähinnä vain ti-ke ja uudestaan la-su öinä esiintyi heikkoja yöpakkasia selkeinä ja heikkotuulisina hetkinä etelässä; lauantaina aamulla ja iltapäivällä puolestaan luoteistuuli voimistui hyvin kovapuuskaiseksi.

Voimakas Föhn-tuuli synnytti myös helmiäispilviä, joista muodostui etenkin Pohjois-Suomessa hetkittäin erittäin näyttäviä -- nämä pilvet aiheuttivat myös ns. vaihtoehtoajattelun piirissä harhaista pelkoa ja vihaa, kun ns. "kemikaalivanakultissa" niitä kuviteltiin "kemikaalilevityksiksi": tein tästä viime sunnuntaina huomion tässä Fb-julkaisussani.

Ko. sunnuntaina alkoi säässä koko Suomen osalta tilapäinen talvisempi vaihe, kun Lapin itään ylittäneen matalapaineen jälkipuolella pääsi kylmempää ilmaa Jäämereltä Fennoskandiaan ja samalla pohjoisesta pyrki ulottumaan heikkoa korkeapaineen selännettä tuon matalapaineen jälkeen: kuitenkin lähinnä vain Lappi on saanut tästä kylmästä merkittävimmän vaikutuksen, kun siellä tämän nykyisen viikon ma-to aikana pakkanen on kiristynyt lämpötiloiltaan ajoittain -20 ja -30 asteen välille ainakin, ja paikoin -30 astetta kylmempääkin on ollut hetken aikaa.

Täällä Etelä-Suomessa puolestaan kylmentyminen on jäänyt nykyisen viikon alussa varsin heikoksi lämpötilan laskettua lähinnä "vain" 0 ja -5 asteen välille, ja lähinnä itäosapainotteisesti sisämaassa -5 ja -10 asteen välille ma-ti aikana; sää oli maanantaina myös vähäpilvisen aurinkoista ja heikkotuulista, joten Auringon lämmitys tuntui keskipäivällä jo hieman "kevättä kohti edenneeltä" tässä vaiheessa tammikuuta.

Toissa päivänä tiistaina tuo korkeapaineen selänne siirtyi itään ja Etelä-Skandinaviasta lähestyi Etelä-Suomea heikko matalapaine heikkoine-kohtalaisine lumisateineen lännestä, jossa yhteydessä kaakkoistuuli voimistui reilusti; uutta lunta satoi tiistain iltapäivästä keskiviikon aamuun mennessä korkeintaan 2 - 5 cm:n välille, joten paljon sulaneen vanhan lumipeitteen päälle ei tullut kovin merkittävää lumen "palautusta".

Eilisestä keskiviikosta alkaen hyvin leuto säämoodi on taas alkanut vallata vaiheittain alaa, kun lounaasta on pyrkinyt taas heikon matalapaineen kera lounaisvirtausta ainakin eteläisimpään Suomeen; siinä yhteydessä sää on ollut eilen ja tänään torstaina runsaspilvistä, utuista ja ajoittain sumuista, ja ajoittain on tullut kuurottaisesti räntää, vettä ja tihkusadetta. Lämpötilan nollaraja on kivunnut toistaiseksi vain korkeintaan Tampereen tasalle pohjoiseen, mutta huomisesta perjantaista alkaa suojasää valtaamaan taas alaa pohjoisemmaksi.

Siitä lähtien tällainen erityisen suojasäinen ja leuto sää näyttää ottavan vallan hyvin pysyväluonteisesti ja pitkäaikaisesti ulottuen jopa koko ensi viikollekin, ja maantieteellisesti se voi ulottua tämän viikon lopusta alkaen vahvasti taas myös Lappiinkin, jossa pakkaset lauhtuvat vain pariin asteeseen, ja ainakin eteläisessä Lapissa voi olla ajoittain suojaa!

Syynä tälle on suursäätilan katsannossa yhtäältä se, kun stratosfäärin polaaripyörre pysyy jatkossa näillä näkymin ainakin helmikuun alkuun saakka vahvasti tiiviinä ja voimakkaana systeeminä Pohjoisnavan ja osin Grönlannin yllä ja jopa voimistuu, jolloin arktiset ilmamassat eivät pääse paljoa leviämään napa-alueelta etelään etenkään Euroopassa.

Tämän myötä myös Pohjois-Amerikassa viime ja vielä tällä nykyisellä viikollakin vaikuttaneet ja vaikuttavat hyvin kylmät säät alkavat kaikkoamaan ainakin suuresta osasta Yhdysvaltoja, ja täällä Euroopassa puolestaan alkaa jylläämään hyvin vahvasti se tuttu erittäin leutoja säitä Fennoskandiaan tuottava suursäätilatyyppi: Pohjois-Atlantilla laajoja ja voimakkaita matalapaineita ja manner-Euroopan itäosissa ja osaksi Venäjän lounaisosissa vahvaa korkeapainetta, joidenka välistä etelän ja lännen väliset virtaukset ovat laajoja, pysyviä ja ajoittain voimakkaita Fennoskandiaan ja kohti Uralia.

Puhutaanpa ennen tarkempaa jatkon sääennustetta Etelä-Suomeen kuitenkin noista muun maailman säistä, sillä siinä on tapahtunut ennen näkemättömän historiallisiakin tapahtumia tällä nykyisellä viikolla!

Yhdysvalloissa on edelleen kärsitty aivan etelävaltioita myöten tämän viikon alkupuolella erittäin kylmistä säistä, koska tuo em. polaaripyörre huojahti sen verran kohti Yhdysvaltoja pohjoisesta, että se päästi arktista ilmamassaa poikkeuksellisen etelään siellä, ja se mahdollisti toissa päivän aikana etelävaltioissa Meksikonlahden (tai Amerikanlahden Trumpin mukaan) rantaa myöten ennätyksellisen lumimyrskyn, missä mm. New Orleansin ja luoteis-Floridan (mm. Pensacolan ja Tallahasseen kaupungit) alueilla saatiin koko tunnetun säähistorian paksuimmat lumipeitteet (10 - 30cm)! -- sää on kuitenkin leudontumassa tuollakin, joten ilmeisesti pahimmat talvisäät ovat tältä erää sitten jo ohi.

--- Tässä on kaksi mielenkiintoista videota tuosta lumimyrskystä "Ryan Hall Y'all" -kanavalta ja "JLR© INVESTIGATES!"-nimisen kansalaisjournalistin kanavalta: The Great Gulf Blizzard Of 2025, As It Happened…, sekä THIS IS NOT NORMAL! Pensacola. FLORIDA SNOW!

--- Omalla Fb-sivullani jaoin tuosta lumimyrskystä lopputuloksena tämän kuvan, jossa on floridalainen appelsiinipuu tykkylumisena, ja tässä on New Orleansin alueelta lumimyrskytilanteesta Fb-video.

--- Mutta kuten tämä Fb-kuvapari osoittaa, niin erityiskylmää on ollut vain Yhdysvaltain alueella, kun samalla Alaskassa on ollut niin leutoa, että siellä on paikoin merkittävää lumettomuutta!

Puolestaan täällä Euroopassa erityisen merkittävä säätapahtuma on parhaillaan alkamassa Britteinsaarilla, koska Atlantin erittäin aktiivinen matalapainetoiminta on tuottamassa lännestä Éowyn-hirmumyrskyksi nimetyn äärirajun matalapaineen, joka iskee ensi yön ja huomisen aamun aikana pahiten Irlantiin sekä Skotlannin eteläosiin ja myös Englannin pohjoisosiin: siellä on tulossa jopa yli 40 m/s rymistäviä puuskia ko. matalapaineen keskuksen eteläreunan länsituulissa ja sen mukaisia puusto- ja rakennuskantatuhoja syntyy!...

Suomen tulevan sään kannalta tuo Éowyn-hirmumyrsky vaikuttaa sitten tämän viikon lopun osalta lähinnä säätä yhä lisää lauhduttaen Lappia myöten, kun lounaisvirtaus voimistuu; myrsky kuitenkin jää Skandinavian länsipuolelle, kun ko. matalapaine siirtyy pyörimään heikentyvänä Norjanmerelle.

Ensin huomenna perjantaina täällä Etelä-Suomessa on rauhallisempi ja pieni matalapaineen osakeskus ylittämässä aluetta lounaasta koilliseen sadealueensa kera; hieman räntää ja vettä sataa siinä yhteydessä yön ja aamun aikana, ja iltapäivä on runsaspilvisen poutainen yksittäisiä tihkusade- ja vesikuuroja lukuun ottamatta lämpötilan ollessa asteen pari plussalla; yöllä ennen sadetta lämpötila voi käväistä sisämaassa lievästi pakkasella.

Lauantaina tuo lounaisvirtaus voimistuu ja la yönä ja aamuna edellistä voimakkaampi ja vetisempi sadealue pyyhältää etelän yli koilliseen; iltapäivä on jälleen vähän poutaisempi ja yhä runsaspilvinen ja lämpötilat ovat perjantaita korkeammat saavuttaen jo lähes +5 asteen lukemia, ja suojasää valtaa jo yleisesti Keski-Suomeakin.

Sitten la-su välisenä yönä kuurottaisen vesi- ja räntäsateen rypäs liikkuu etelän yli koilliseen, ja sitten sunnuntaina päivällä on aikaisempaa poutaisempaa ja pilvipeitekin voi rakoilla ajoittain reilusti. Lämpötilat pysyvät kohtalaisessa länsi-lounaistuulessa edelleen reilusti plussalla yötä-päivää.

Ensi viikolla on edelleen odotettavissa jatkuvaa etelän ja lännen välistä erittäin leutoa virtausta koko Suomeen ja erityisesti eteläosiin, jossa suunnilleen tapahtuu seuraavaa näillä näkymin: 

Britteinsaarten länsipuolelle ja lopulta päälle voimistuu-asettuu taas erittäin voimakas matalapaine korkeapaineen pysyessä Suomen kaakkois-itäpuolella, jolloin alkuviikolla tuulet kääntyvät Suomessa enemmän etelään, mutta virtauksen luonne pysyy plussakelisenä ja kosteana edelleen Etelä-Suomessa; lumipeitteitä edelleen sulattava suojasää siis pysyy vakaasti vallitsevana, mutta vesisateita ei paljoa tule enimmäkseen runsaspilvisen poutaisessa säässä tai vesisateet keskittyvät läntisimpiin osiin.

Sitten ke-to tienoilla vesi- ja osin räntäsateita voi tulla yleisemmin ja enemmän, kun tuolta Britteinsaarilta tulee heikenneenä systeeminä tuon em. matalapaineen jäänteet Skandinavian eteläosien ja sitten Suomen yli koilliseen; sää pysyy edelleen suojan puolella, joten lumipeitesulaminen jatkuu yhä vain ja lumettomuus valtaa yhä laajemmin alueita etelästä käsin!

Ensi viikon lopussa saattaa olla sitten tulossa tilapäinen lievä kylmeneminen tuon heikenneen matalapainesysteemin ylityksen perään jonkinlaisessa korkeapaineen selänteessä, jolloin sää voi poutaantua jopa osin aurinkoiseksikin ja lämpötilat saattavat laskea ainakin öisin vähän pakkaselle... 

Toisaalta ennustemalleissa on näkyvissä taas pian Pohjois-Atlantilla edelleen erittäin aktiivisena pysyvän matalapainetoiminnan myötä erittäin leutojen länsi- ja lounaisvirtausten paluu edelleen tuottamaan etukeväistä tunnelmaa etenkin siis Etelä-Suomeen, mutta ajoittain myös Lappiinkin, joten kunnon talvesta ainakin etelässä voi ainoastaan vain haaveilla näillä näkymin...

Saatan tarkentaa päivityksessä ainakin yhden kerran tuota ensi viikon säätä loppuosaltaan...

Seuraavaksi tuttuun tyyliin tämän kirjoituksen loppuosana luontoseurantaa Etelä-Suomeen, jossa tarkastelussa on lumipeitetilannetta, vesistöjen jääolosuhteita sekä muuta talviaikaista havaintomateriaalia:

Etelä-Suomen lumipeite koki siis jo viime viikolla merkittävää sulamista, kun em. tapaan lähes koko se viikko oli suojasäinen. Sulaminen ei ollut kuitenkaan muutamista erityisen korkeita lämpötiloja tuottaneista säätilanteista huolimatta kovin radikaalia, koska mukana oli myös sen verran kuivia Föhn-tuulivaiheita.

Sen viikon alun lumipeitteet olivat paksuudeltaan vielä lounaan ja etelärannikon 10 - 20 cm väliltä sisämaan 20 - 40 cm välille, mutta ko. viikon loppuun mennessä sulamisen myötä paksuudet olivat vähentyneet lähes puolella siten, että Uudenmaan rannikolla ja Varsinais-Suomessa sekä osin Satakunnassa oli laikuittain lumetonta, ja sisämaassa lumipeite oli paksuudeltaan pääasiassa 10 - 20 cm, ja paikoin esiintyi sielläkin lumipeitteen sulalaikkuisuutta.

Tämän nykyviikon alussa pakastuminen sitten kovetti jäljelle jääneet lumipeitteet jäisiksi ja tiiviiksi, joten sen lumen luonne muuttui hitaasti sulavaksi. Lisäksi sisämaassa jo alimpana lumikerroksena on ollut myös joulukuulta saakka peräisin olevaa vielä vanhempaa tiivistä lunta, mutta joka etelärannikolta ja lounaasta puuttuu kokonaan lumettomuuden tultua vallitsevaksi siellä joulukuun viimeisiksi päiviksi ennen tammikuun uusia lumia.

Nyt siis tämän viikon alun lumisateista 2 - 5 cm aivan uusia lumipeitteitä tuli näiden vanhojen lumien päälle ja lumettomille kohdille, mutta jo nyt torstaina etenkin Uudeltamaalta ja Varsinais-Suomesta nämä uudet lumet ovat jo melkein kokonaan ehtineet sulamaan taas pois, ja jäljellä sillä alueella on enää vain noita vanhan lumen rippeitä em. tapaan.

Jatkossa lumipeitesulaminen etenee vääjäämättä myös sisämaassa, joten tämän viikon lopulla ainakin nuo kaikki uudet lumet sulavat koko etelän alueella pois, ja sitten jatkuu noiden vanhimpienkin lumipeitekerrosten sulaminen, mutta uutta lunta hitaammin tuon em. jäisyyden ja tiiviyden takia.

Kun ensi viikollakin plussakelit ovat jatkuvia ja sateet enimmäkseen vain vettä olomuodoltaan, niin lumettomuus on tulossa silti taas vallitsevaksi ainakin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, mutta myös siitä enemmän sisämaassa sulalaikkuisuus yleistyy ja lumipeitteiden paksuudet laskevat alle 10 cm:n myös lumisimmilla kohdilla.

Routatilanne on ollut koko tammikuunkin ajan hyvin vähäinen koko Etelä-Suomen alueella, koska tähän mennessä kovimpienkin pakkasten aikana oli sen verran paljon eristävää lumipeitettä: näin ollen roudan paksuus on kehittynyt korkeintaan paikoin 5-10 cm välille ja muutoin routaa on ollut vain parisen senttiä tai etelärannikolla-lounaassa paikoin ei lähes ollenkaan.

Jo viime viikollakin vähäistä routaa myös suli ja roudattomia kohtia ilmaantui enemmän, ja tämä sama jatkuu myös tämän viikon lopulla ja ensi viikolla, kun lumettomiksi muuttuvilla kohdilla ja alueilla routakin sulaa; odotettavissa voi olla siksi ensi viikon mittaan jopa poikkeuksellisen roudattomia alueita etenkin Uudellamaalla ja lounaassa.

Koska lumipeitesulamisesta tulee taas lisää sulamisvesiä ja koska vesisateitakin on tulossa, niin roudattomilla alueilla ja kohdilla maaperän märkyys taas korostuu, ja sen myötä edelleen on odotettavissa vuodenaikaan nähden erittäin poikkeuksellista pohjavesien täydentymistä yhä vain; paikoin pohjavesien korkeudet alkavatkin olemaan normaalia selvästi korkeammalla.

Myös vesistöjäiden tilanne on pysynyt normaalia vähäisempänä tai korkeintaan vain järvissä osaksi lähellä normaalia koko ajan, vaikka tuossa tammikuun alkupuolella oli talven tähän mennessä reippaimmat pakkaset: 

Järvissä uutta jäätä on muodostunut paradoksaalisesti myös sitä kautta, että vanhojen jäiden päällä lumipeitesulamisesta muodostunut loskakerros on pakkastilanteissa jäätynyt päällimmäiseksi uudeksi jääkerrokseksi, joten jäiden kasvu ei ole ollut pelkästään alaspäin tapahtuvaa prosessia.

Näin ollen monissa järvissä etenkin seisovavetisillä alueilla jääpeitteen paksuudet ovatkin yllättäen kasvaneet mm. tämän viikon alun pakkastilanteen myötä ajankohdalle melko normaaleihin 20 - 30 cm paksuuksiin, vaikka leutoa säätä on ollut hyvin paljon ja pakkaset eivät ole olleet kovin ankaria.

Toisaalta virtaavavetisillä järvialueilla jäätä on pystynyt muodostumaan lähinnä vain "kovimpien" pakkasten aikana, ja muutoin niillä kohdilla on ollut vain heikkoja kohvajäitä, osaksi sulaa ja leudoissa vaiheissa myös kokonaankin sulaa. Samasta syystä johtuen monissa etelän joissa ei ole pystynyt muodostumaan kunnollisia jääpeitteitä oikeastaan koko tammikuun aikanakaan.

Jatkossa järvissä ja joissa jääpeitesulaminenkin taas jatkuu entistä voimakkaammin, joten jäät voivat sekä ohentua että virtaavavetisillä paikoilla sula-alueet voivat laajentua entisestään; jäiden päälle tulee myös taas paljon vettä ja jääkannet muuttuvat visuaalisesti peilimäisiksi, kunhan nuo tämän viikon alun lumisateista jäidenkin päälle muodostuneet uudet lumipeitteet sulavat pois.

Sulaminen ja vesisateet aiheuttavat taas myös vesistövirtaamien kasvua joissa, ojissa ja puroissa, mutta ilmeisesti mitään vakavia tulvatilanteita ei ole silti tulossa. Järvissä vedenpintojen nousua voi alkaa myös tapahtumaan taas, ja monet järvet ovatkin jo muutenkin nyt ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkeavetisiä; isoja järvitulviakaan ei silti ole tulossa.

Merialueilla jäätyminen on järviä paljon selvemmin normaalista jäljessä, joka on näkynyt mm. Suomenlahdella vain sisälahtien ja aivan sisäsaariston vähäisinä jäinä; edes ns. kiintojäätä ei ole pystynyt muodostumaan Suomenlahdella vielä ollenkaan, ja Perämerelläkin normaalia vähäisempi jäätilanne on näkynyt ulappansa koko ajan jatkuneena jäättömyytenä, kun normaalisti tammikuussa siellä pitäisi olla ulappakin jo menossa umpijäähän.

Jatkossa etenkin eteläisillä merialueilla tapahtuu jääsulamista ja -hajoamista jopa niin, että kokonaan sulia alueita myös mm. Suomenlahden sisälahdissa ja sisäsaaristoissa voi syntyä, joten jäättömyys alkaa olla erittäin poikkeuksellista näillä merialueilla viimeistään ensi viikon mittaan.

Koska lumipeite-, routa- ja vesistöjäätilanteet alkavat muistuttaa jo pikemminkin kevättä, niin katsotaanpa tässä jo etukeväisesti myös kasvillisuuden tilannetta: nimittäin pajuilla (Salix sp.) ja haavoilla (Populus tremula) näkyy jo selvästi ns. kissavaiheiset norkkonsa puhjenneina silmuistaan esille! -- tosin näitä näkee melkein joka talvena jo viimeistään helmikuussa, mutta kyllä nämä näyttävät olevan jo jonkin verran normaalia isokasvuisempia kuin tähän aikaan odottaisi niiden olevan.

Lepillä (Alnus sp.) ja pähkinäpensaalla (Corylus avellana) norkkoaiheensa ovat ehkä myös lievästi muuttuneet ja muuttumassa kukinnan alkua enteilevään suuntaan; olen havainnut näiden norkoissa hieman ns. vetreytymistä ja värimuutoksia sen merkkinä, mutta varsinainen kukinta ei näytä olevan vielä kuitenkaan ajankohtainen, vaikka ensi viikkokin olisi kokonaan erittäin leuto...

Maaperän ruohovartinen kasvillisuuskin tulee taas lumettomilla alueilla paljaana esille, joten niidenkin tilannetta pääsee taas tarkastelemaan etenkin ensi viikon mittaan; palaan siis sitten myöhemmin esim. seuraavassa sääennuste- ja luontoseurantakirjoituksessa kertomaan niiden tilanteista, koska ilmeisesti ensi viikon lopussa lumetonta voi olla laajasti ja kaikkia maan pinnan kasvejakin voi silloin sisämaata myöten tarkastella esteettä, kuten puistojen ja puutarhojen nurmikoita...

Näissä etukeväisissä tunnelmissa päätän kirjoituksen tähän, ja mahdollisesti alle tulee yksi päivitys lisää muutaman päivän kuluttua.


Päivitys 28.1.2025 klo. 23:10: 

Viime päivinä ajankohtaan nähden (normaalisti näinä aikoina on keskimäärin talven kylmimmät ajat) erittäin leuto ja lumia poikkeuksellisesti sulattava sää on siis ollut pääosassa etenkin Etelä-Suomessa, mutta myös Lapissa on ollut tavanomaista leudompaa, vaikka suojasäätä on ollut siellä vain vähän ja lyhyitä hetkiä.

Etelässä lämpöasteita +1 ja +5 asteen välillä ja paikoin-hetkittäin jopa yli +5 asteen verran on ollut etenkin etelärannikon tuntumassa ja lounaassa koko ajan ympäri vuorokausien jo monen päivän ajan, ja vain sisämaassa on ollut lyhyitä hetkiä nollakeliä tai lievää pakkasta yhtenä-kahtena yönä. Myös sumut ovat olleet ajoittain yleisiä ja sakeita, kuten etenkin tänään tiistaina eteläisimmässä Suomessa. Toisaalta myös Aurinkokin on paikoin pilkahdellut etukeväisen oloisesti mm. su-ma päivien aikana.

Muutoksia em. ennusteeseen nähden on ollut ainakin siinä, että eilen ja tänään sadealueita on mennyt aikaisempaa arviota idempää Suomen yli, joten em. "länsiosien" sijaan koko Etelä-Suomi on saanut sateita; sisämaassa on satanut ajoittain / osaksi räntää ja märkää lunta viime yön aikana, josta tuli sentin-parin verran uutta lunta maahan hetkeksi, mutta muutoin on satanut vain vettä ja tihkua.

Ensi yönä ja huomenna keskiviikkona matalapaineen osakeskus liikkuu Itämereltä Selkämerta pitkin pohjoiseen eli Suomen länsireunalla, jonka myötä etelästä tulee runsas vesisadealue Etelä-Suomeen ja Keski-Suomen puolella huomenna sade on räntää ja märkää lunta; etelässä jo muutenkin lähes kaikki sulaneet lumijäänteet entisestään katoavat lumettoman alueen laajentuessa yhä poikkeuksellisemmin, ja Keski-Suomessa puolestaan voi tulla n. 10 cm uutta lunta huomisen iltaan mennessä.

Matalapaineen mukana tulee samalla etelästä sen verran leutoa ilmaa lisää, että etelässä lämpötila kohoaa ke-to yön ajaksi jopa +5 asteen vaiheille ja keskiosissakin vetinen suojasää palaa hetkeksi; Lapissa on taas jo selvemmin koko ajan pakkasta.

Sitten torstaina matalapaine siirtyy vähitellen Lapin yli koilliseen lumisateineen ja samalla Baltian yli siirtyy to-pe uusi ja pieni matalapaineen osakeskus itään; Etelä-Suomeenkin alkaa siinä vaiheessa kiertymään lännestä ja luoteesta vähän kylmempää ja kuivempaa ilmaa, jolloin sateet ovat enää korkeintaan heikkoja kuuroja hajanaisesti ja lämpötilat lähtevät laskemaan nollan vaiheille; perjantaina sitten jo yleisemmin lievästi pakkasellekin sisämaassa.

Näillä näkymin näyttää kuitenkin siltä, että sää ehtii poutaantumaan ennen kuin sateiden olomuoto ehtii muuttua vedestä lumeksi, joten perjantaista alkava pakkasjakso voi muodostua monin paikoin lumettomaksi (etenkin siis Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Satakunta, mutta paikoin myös sisempänä Etelä-Suomessa ja etelärannikon itäosissakin); eli jo sulaneiden lumien tilalle ei uutta lunta taideta saadakaan uudesta hieman talvisemmasta vaiheesta huolimatta, tai saadaan vain hyvin vähäisen pölykerroksen verran viikonloppuna ja ensi viikolla...

Kylmeneminen jää kuitenkin vaikuttamaan koko Suomeen viikonlopusta alkaen muutamaksi päiväksi helmikuun aloittavan ensi viikon puolelle ainakin to-pe saakka, kun em. matalapaineen painopiste sijoittuu Länsi-Venäjälle maamme itäpuolelle ja kun samalla heikkoa korkeapaineen selännettä lounais-koillissuuntaisesti muodostuu Skandinaviaan ja sitten Suomen ylle.

Pilvipoutainen ja ajoittain vähäpilvisen aurinkoinenkin sää alkaa vallita, ja vain itäosapainotteisesti voi em. matalapaineesta kiertyä vähäistä lumisadetta; muutoin siis lumeton pakkassää vallitsee, jossa jo helmikuun alulle tyypillisesti muodostuu lämpötiloihin vuorokausivaihtelua päivän pituuden ja Auringon korkeuden jo kasvettua sen verran; selkeimmillä hetkillä öisin minimilämpötilat voivat olla -10 asteen vaiheilla ja päivisin maksimilämpötilat 0 ja -4 asteen välillä, ja runsaspilvisillä hetkillä lämpötilat asettuvat tasaisemmin -5 asteen vaiheille ympäri vuorokauden.

Sitten on eri sääennustemallien kesken hieman eroja, joista osassa Suomen itä-kaakkoispuolelle muodostuisi erittäin vahva korkeapaine, joka pitäisi heikon pakkasen säätä edelleen pitkään vallitsevana ja ilman uusia lumisateita, joten lumettomuudesta voi muodostua "maan vaiva" mm. talviliikunnasta pitäville. Toisaalta muissa ennustemalleissa Pohjois-Atlantin voimakkaiden matalapaineiden päästessä enemmän vaikuttamaan leudot lounais-länsivirtaukset ottaisivat selvemmin taas valtaa, jos samalla tuo korkeapaine muodostuisi enemmän Suomen etelä-kaakkoispuolelle...

Tänään Fb-sivullani julkaisin tämän sääaiheisen postauksen, jossa on esillä mm. stratosfäärin polaaripyörteen tilanne ja ennuste helmikuun toiselle viikolle saakka: sen mukaan polaaripyörre pysynee erittäin voimakkaana Pohjoisnavan alueella ja korkeintaan venyy lähinnä vain Pohjois-Amerikan suuntaan helmikuun toisella viikolla, joten se tarkoittaisi erittäin leutojen länsi- ja lounaisvirtausten mahdollisuuden olevan korostunutta myös helmikuun aikana Euroopassa / Fennoskandiassa, joten tuo em. uusi kylmeneminenkin jäänee taas näillä näkymin vain talven torsoksi yritykseksi etenkin Etelä-Suomessa...

Näitä em. skenaarioita ja muita ennustemuutoksia voidaan sitten tarkastella paremmin uudessa sääennuste- ja luontoseurantakirjoituksessa, jonka julkaisuajankohta voisi olla joskus ensi viikon alkupuolella aikaisintaan...

Saturday, January 18, 2025

Maailmantilanteen yhteiskunnallinen, poliittinen, sosiaalinen ja psyykkinen tilannekatsaus Donald Trumpin virkaanastujaisten kynnyksellä -- analyysiä Teal Swanin "Ennuste vuodelle 2025" -sisällön tiimoilta

Yhteiskunnallis-poliittinen tai myös sosiaalis-psyykkinen kirjoitusaktiviteettini on ollut jälleen vaikeaa toteuttaa ja viitsiminen sen suhteen ei edelleenkään näytä kovin lupaavalta lähiajoille, vaikka olen ollut viime aikoina pohdinnoissani hamuamassa jotain uutta tai parempaa suuntaa sille tämän alkaneen vuoden 2025 ajaksi -- oma hankala elämäntilanteeni (mm. talousahdinkoa...) ja maailman tilanteen surkeus ovat olleet edelleen ne keskeiset vaikeuttavat seikat tässä suossa...

Silti nyt tässä kokoan ajatuksiani yhteen jonkinlaiseksi tilannekoosteeksi tämän hetken maailman tilanteen tiimoilta, ja olen päätynyt nyt pohtimaan ja analysoimaan asioita ja tilanteita ainakin sellaisesta näkökulmasta, jossa tarkastelen joidenkin vaihtoehtomediapersoonien / valtavirran ulkopuolisten toimijoiden relevanttiuden vs. valeoppositiollisuuden keskinäisiä merkityksiä ja ilmenemisiä...

Samalla tästä voin johtaa myös kommentteja ylihuomenna maanantaina Yhdysvalloissa aloittavan Donald Trumpin hallinnon luonteeseen, joka mitä ilmeisimmin tulee olemaan myös samalla tavalla kaksijakoinen tai ristiriitainen "relevantti vs. valeoppositio" -katsannossa, kuten on ollut odotettavissa... 

Tämä ajatussuunta lähti oikeastaan liikkeelle siitä, kun tarkastelin vuodenvaihteen kohdalla Teal Swanin uutta ennustetta tälle alkaneelle vuodelle 2025 (video: Forecast for 2025, ja tässä myös tekstiversio): Päätänkin ottaa Tealin ja tämän ennustuksensa pääasialliseksi tarkastelukohteeksi analyysiäni varten.

Teal on tietenkin ollut jo useiden vuosien ajan yksi keskeisimmistä ns. "henkisistä opettajista" sekä somessa että monien kansainvälisten livetapahtumiensa ja -retriittiensä kautta, ja sellaisena hän on ollut hyvin kiistanalainen, jossa on ollut polarisaatiota häntä suuresti ihailevien ja toisaalta häntä "psykopaatiksi", "narsistiksi" ja "kulttijohtajaksi" tuomitsevien ja vihaavien väleillä.

Minusta tämänlaiset jyrkät vastakkainasettelut ovat yleensä turhia ja haitallisia, joten maltillisen ja silti tarkan analyysin oleellisuus on yksi tähdennettävä seikka näissäkin asioissa: tämäkin on yksi tämän analyysini tärkeä pointti!

Itse olen toki arvostanut monia Tealin näkemyksiä jo noin vuodesta 2015 alkaen ja pyrkinyt niistäkin oppimaan lisää sekä yhteiskunnallisella kollektiivisella tasolla että oman elämäni parantamiseksi, mutta olen myös nähnyt ongelmia joissakin kohdissa, ja tämänlainen tilanne näkyy nyt myös tuossa hänen ennustussisällössään tälle vuodelle.

Siitä lähti tämä em. pohdintatilanne muotoutumaan, ja tässä Teal Swanin tilanteessa näkyy seuraavia seikkoja sen suhteen

Tuossa ennustusvideolla / -tekstissä keskeisenä teemana hänellä ei itse asiassa ole niinkään konkreettinen ennustussisältö ns. tapahtumakeskeisyytenä, ja sen sijaan hän ottaakin esille tavallaan ihmiskunnan sosiaalisen, psyykkisen ja henkisen tilanteen kestämättömyyden, jossa hän korostaa sen kestämättömyyden ratkaisemisen tulevan "ennustuksena" tämän alkaneen vuoden aikana kriittiseen ja lopullisen kohtalonsa kohtaan. 

Hänen mukaansa ihmisten on sekä sisäisten (yksilöllisten) että ulkoisten (yhteiskunnallisten-kollektiivisten) seikkojen suhteen pakko alkaa löytämään ja työstämään ratkaisuja ko. ongelmakohtiinsa, koska "on kieltäydyttävä elämästä vähemmän mukaan kuin on mahdollista elää", ja koska "kunkin persoonan ominaislaadun tarkoituksena ei voi olla eläminen vähemmällä kuin se keskeisenä ominaisuutena vaatii", ja täten hänen mukaansa vuoden 2025 keskeinen teema kollektiivisestikin elämisen järjestämisessä on "toteuttaa ja ajatella elämää suuresti tai mennä himaan":

Lainaus: "2025 is where free will must align with desire. It is about the reversal of the suppression of essence. This means, the “decision theme” from 2024 is going to carry over into 2025. Specifically, the need to make difficult choices with precision according to your essence and with your free will so that ALL of your energy is behind choosing what you want in life, rather than life happening to you. In 2025 you are being called to choose the precise experience you want – according to what you want. In other words, according to what has the most value, meaning and importance for you specifically. Many people will find themselves in a decision paralysis. Not knowing what is right. Feeling like they cannot deal with the suffering that may come from making the wrong choice. In this paralysis is the temptation for the decision to be made for you. But in 2025, you cannot live with that back seat option either. There is a go big or go home quality to 2025.".

--- Tässä hän näkee samalla sen, miten tuollaisen suuruuteen pyrkivän elämän asenteen ja kunkin persoonan ominaislaadun toteuttamisen esteenä monilla ihmisillä on myös ns. "suojeleva persoona" -rakenne haittaamassa, koska monilla sellainen on valesuojelevinaan persoonan sisäisiä haavoittuvuuksia ja heikkouksia. 

Sen hintana on siis se, ettei persoona pääse moisen rakenteen alta kunnolla toteuttamaan itseään ja laajentumaan sekä itsessään että ulkoistavilta yhteiskuntavaikutuksiltaan täyteen mittaansa -- on siis Tealin mukaan ryhdyttävä tämän vuoden teemana ravistamaan tuo haittaava "suojeleva persoona" -rakenne pois ja uskaltauduttava olemaan rohkea ja haavoittuvainen avoimesti, jotta persoonan kasvu omaan mittaansa mahdollistuu paremmin.

Kaikki tuo toki kuulostaa itsestänikin erinomaisilta teemoilta ja "ennustuksilta" tälle alkaneelle vuodelle, ja koen itsellänikin omassa persoonarakenteessani olevan tässä katsannossa oppimista ja paremmaksi tekemistä, mitä minun pitääkin ottaa tänä vuonna enemmän tarkasteluun ja toteutukseen...

Tuossa Tealin "ennustuksessa" on toki joitakin konkreettisiakin ennustuskohtia, joista tässä kaksi lainausta lisää omien kommenttieni kera:

1.: "The first three months of 2025 is a clash between the old and the new. Old systems with new systems. Old trends with new trends. Old ideas with new ideas. The old and the obsolete rarely surrender to the new without a fight. And Europe is currently the hottest hot spot for this clash. But division and social polarization will continue across the globe. This clash will center around people not seeing the need for change. To navigate these clashes between the old and new this year, the focus needs to be placed on helping individuals recognize the need for whatever change is in question.".

--- Tämänhän olen itsekin monta kertaa todennut jo monien vuosien mittaan ja ilmeisesti se on tänäkin vuonna jatkumassa ja jopa paikoin yhä eskaloitumassa edelleen. Olen huomannut tällaisen kattavan paljon myös ns. vaihtoehtoajatteluakin uushenkisistä piireistä ns. konservatiivisiin "uusoikeistopiireihin", joissa myös itsessään on ollut vastakkainasettelun ja "oikean ja väärän" keskinäisiä ristiriitoja.

Niistä omakohtaisesti pikanteimmin olen joutunut kohtaamaan vastakkainasettelutilanteita kyseenalaistettuani vaihtoehtoajattelussa paljon sitä ns. "kemikaalivanakulttia" ja sen seurannaisena olevia muita ajattelusuuntauksia -- tämänkin myötä valitsin siksi tälle kirjoitukselle näiden ristiriitojen ja polarisaatioiden tarkastelua yleensäkin.

Muutos mitä ilmeisimmin on menossa silti joka tapauksessa ennen näkemättömän radikaalina ja moninaisena prosessina maailmanlaajuisesti "vanhasta uuteen", ja se tulee aiheuttamaan sosiaalisesti, psyykkisesti ja henkisesti paljon ongelmakohtia ratkaistaviksi, missä oikean ja väärän hahmottamiset eivät ole itsestään selviä edes vaihtoehtoajattelussa itsessäänkään, vaikka se näyttäytyisi pinnallisesti kuinka paljon tahansa yhtenäisen tarpeellisenakin vastavoimana mm. sitä "globalismia" tai "eliittiä" vastaan.

Yhtenäisyyden vaatimuksen katsannossa vaihtoehtoajattelun piirissä olenkin joillakin aktivisteilla havainnut monienkin asioiden suhteen toitottamista "totuuden" pariin kuin olisi heidän mielestään olemassa muka vain yhtä tiettyä lajia totuutta ja sen mukaisesti vain keskenään samanlaisten asioiden niputtamista yhteen sen totuuden pariin ja sen vaatimusten ehdollistamina: 

Tässä vaihtoehtoajattelun lajissa on siis muka tarkoitus sen mukaan kuvitella virallisen vallan ja "eliitin" vastaisen sisällön olevan tietynlaista kattaen mm. juuri noita "kemikaalivanakultin" mukaisia kuvitelmia yhdellä populaarilla ja yhdenmukaistetulla tavalla "totuudeksi", vaikka niissä monet seikat ovat jyrkissä ristiriidoissa ja vääristymissä esim. juuri fysiikan lakien, matematiikan, suhteellisuuden tajun ja kolmiulotteisen hahmottamiskyvyn kanssa.

Kuten siitäkin havaitaan, niin "totuuden" selvittäminen itse asiassa vaatii paljon ja ankaran työlästä setvimistä oikean ja väärän välimailla, jossa "oikea" lopputulos ei välttämättä ole edes yksimielisyys vain yhden lajin totuuden mukaisena mallina. 

Sen sijaan parhain lopputulos ajatusprosessissa voi olla myös esim. sellainenkin, missä näennäisesti keskinäisissä ristiriidoissa olevat asiat voivat olla yhtä aikaa totta ja valideja, mutta samalla hyvä lopputulos setvimisprosessin myötä voi olla myös epäoleellisten ja oleellisten asioiden tunnistaminen aikaisempaa paremmin myös esim. tuossa vaihtoehtoajattelussa itsessään, ja alalajinaan tuon "kemikaalivana"-uskomusvyyhdin tunnistaminen oleellisilta osiltaan valheeksi ja myös psykologiseksi operaatioksi omansalaisena valeoppositiona.

Kuten tästä Tealin ennustussisällöstä tässä kohtaa voidaan täten vetää yhteen, niin ko. "uuden ja vanhan" eskaloituvissa ristiriidoissa sekä oikean ja väärän erottelemisen oppiminen että parempaan ymmärrykseen moniarvoisesti ja monitasoisesti pääseminen on jatkuva ja jopa vielä eskaloituva prosessi, joka tänä vuonna 2025 tulee entistäkin tärkeämpään ja oleellisempaan rooliin oikeastaan kaikenlaisissa asioissa!

Siksi mm. tänä vuonna(kaan) ei kannata pitää liian ehdottomia ja jyrkkiä ajatusmalleja itsellään esim. vaihtoehtoajattelussakaan, vaikka kiusausta olisi sellaiseen mm. sosiaalisen prosessin suosiessa näinä aikoina kulttityylisiä ajattelumalleja ja yhteiskunnan rappion suosiessa viralliselta taholta käsin totalitarismiin johtavia prosesseja!...

On siis opittava erottelemaan toinen toisistaan oikea ja väärä, oleellinen ja epäoleellinen, haitallinen ja hedelmällinen, luova ja taannuttava entistä paremmin ko. "uuden ja vanhan" keskinäisessä ristiriitaprosessissa, ja siinä kannattaa siksi mieluimmin noudattaa luovaa ja vapaan tahdon mukaista omantunnonetiikkaa eikä normimoraalista mallia, joka tuottaa juuri lisää totalitarismia, liian mustavalkoista ja jyrkkää ajattelua sekä polarisoi entistäkin pahemmin sosiaalista konstruktiota eri vastakkain asetelmiin, missä lopulta kukin eri "leiri" kokee olevansa vain yksinään sen "ainoan yhdenlaisen totuuden vaalija".

Siitä syntyy juuri sellainen maailma, jossa vaikkapa "russofobit" ovat vain yhtä tiettyä mieltä Putinista ja Venäjästä, "kemikaalivanakultistit" ovat vain yhtä tiettyä mieltä erikoisista sääoloista, "EU-federalistit" ovat vain yhtä tiettyä mieltä kansallisvaltioista, "ilmastoalarmistit" ovat vain yhtä tiettyä mieltä ilmastonmuutoksesta jne., kuten nyt ymmärrätte.

Sellaisen sijaan koko sosiaalinen konstruktio alkaa toimimaan ensin mainitun "omantunnonetiikan" kera hedelmällisesti, kun monenlaisia totuuden lajeja alkaa luomaan moniarvoista yhteisymmärrystä ja siinä ihmiset alkavat löytämään optimaalisiakin ratkaisuja noihin "oikea ja väärä, oleellinen ja epäoleellinen, haitallinen ja hedelmällinen, luova ja taannuttava" -tyylisiin dilemmoihin -- toki sen lisäksi asiasisältöjä kussakin aihepiirissä on sitten myös opittava sekä analysoimaan että tekemään töitä tiedonkeruun suhteen, ja tämän harjoittaminen koko rahvaankin piirissä näyttää siis olevan myös yksi ehto yhteiskunnan tervehtymiselle ja rappion kääntämiselle renessanssiksi...  

2.: "This year will shine a real spotlight on the worldwide crisis regarding the expression of masculinity. There has been and is a war against masculinity in the world today. Men are not allowed to be men anymore. And being disallowed from expressing all masculine qualities, they have become disempowered, insecure and weak. This is creating a real liability regarding society’s ability to be controlled. And it is really destroying the relationship between men and women. And there is no way for there to be a crisis regarding masculinity without there being a corresponding crisis regarding femininity. The way out of this mess, lies with the masculine polarity, which is the polarity that carries the vibration of initiation. In 2025 and beyond, men must re-own and express their masculinity. They must be advocates for each other in doing this and women must also advocate for them doing this.".

--- Sosiaalinen konstruktio on siis jo hyvin tunnetusti pahasti sekaisin ja sairastunut etenkin Länsimaissa, ja siksi myös täällä Suomessakin, mistä yhtenä sen manifestaationa tämä miehisyyden kriisi ja alistaminen on yksi merkittävimmistä ongelmista myös tälle vuodelle 2025.

Tämä on voinut myös olla jo vuosikausia eräs syy omankin sosiaalisen elämäni huonoudelle (jonka luonnetta olen siis jonkin verran paljastanut ainakin parin viime vuoden aikana täällä somessa itsetutkiskeluni osana...) jo vuosikausien ajan sen lisäksi, että olen sitä ns. vaikeaa "INFJ"-persoonatyyppiä...

Tässä mielessä minulla on omakohtaista kiinnostusta myös tätä aihepiiriä kohtaan, joten arvostan Tealin ymmärrystä myös tässä kohtaa, ja toki myös monien muidenkin vastaavaa asennetta ja ymmärrystä: olenkin jo aikaisemminkin ottanut esille sellaisia someaktivisteja ja nimenomaan juurikin Tealinkin peräänkuuluttamia naisia somessa, jotka osaavat ja ymmärtävät nähdä tämän miehisyyden kriisin luonnetta ja sitä kautta mm. deittailukulttuurinkin nykyistä absurdia ja sairasta tilaa.

Siksi tänä vuonna tulen kiinnittämään tähänkin aihepiiriin huomiota ja Tealin mukaisena ko. "ennustusvaatimuksena" se onkin oleellista -- tämän myötä mainostakin tässä uudestaan esim. tätä YouTube- / someaktivistia, joka naisena nimenomaan on yksi parhaimmista ko. miehisyyden kriisin ymmärtäjistä ja osaa toimia erinomaisena asianajajana sen kriisin tervehdyttämiseksi ja erikoisalueena hänellä on nimen omaan deittailukulttuurin sairauksien ja huonouksien esilletuonti ja siinä etenkin naisten harjoittamat vääristyneet asenteet ja uskomukset mm. nykyfeminismin ylilyöntien ja kataluuksien (mm. yhteydet globalistieliitin piireissä esiintyvään väestönkontrolli- ja mielenhallinta-aivopesuun tuottaen woke-ideologian pahimmat sudenkuopat ja pahuudet) takia >> emilywking.

Mutta: "mikä onkaan sitten se ongelmakohta tuossa Tealin ennustussisällössä?", kuulen teidän jo kovasti utelevan tämän em. pitkän arvostavan litanian perään...

Se on tämä! >> Lainaus: "People being caught up in their own big life changes (and for many life crises) will dwarf the importance of the more negative macrocosmic things happening in the world such as escalation of climate crisis and its associated problems; like serious fires, hurricanes, large scale flooding, economic impacts, displacement and food shortages. Geopolitical tensions and the misuse of artificial intelligence. It will also dwarf the more positive macrocosmic things happening in the world, such as advances in lab generated organs, a huge increase in ESG investing, increased demand for conscious and healthy food production, a genuine spectacle of northern lights, and breakthroughs regarding space exploration.".

Huomio kiinnittyy siis tuohon "eskaloituva ilmastonmuutos" -kohtaan, joka antaa täten ymmärtää, että Teal Swan omaa myös sitä ns. "ilmastoalarmistista" valeoppositioasennetta ja näkemystä, jota minä puolestani olen kritisoinut ja kyseenalaistanut voimakkaasti ja säntillisesti jo yli 15 vuotta ymmärrykseni tultua ilmastoasioissa ja meteorologiassa tarvittavalle-sopivalle tasolle.

Mutta mitä "ilmastonmuutoksella" kulloinkin ja lopulta tarkoitetaan ja mitä Teal sillä tarkoittaa?! -- nimittäin itse olen ottanut tässä vyyhdissä esille senkin viime vuosina, miten ilmastonmuutos on lähinnä luonnollinen ja siten ihmisistä riippumaton prosessi, jossa monista planetaarisista ja kosmisista sykleistä ja prosesseista johtuen tapahtuu parhaillaankin ilmastonmuutosta, josta yksi sellaisten manifestaatio on ollut ja voi olla edelleenkin myös ilmaston lämpeneminen ihan hyvin.

Tuo ilmaston lämpenemisen ilmiöhän on ollut ns. ilmastoalarmisteilla jo 1980-luvulta saakka keskeinen väittämänsä todistamaan muka siitä, että se johtuisi yksinomaan tai lähes yksinomaan vain ihmisten aiheuttamasta (teollisen hyvinvoinnin katalana demonisoimisena siis) hiilidioksidin lisääntymisestä ilmakehässä.

Itse olen siis oppinut poistumaan tästä väittämästä jo vuosia sitten ja havaitsemaan ko. hiilidioksidipakkomielteen olevan valheellinen petos ja aikamme yksi vakavimmista ajatteluvääristymistä ns. "suurena yhteisenä valheena" sen aiheuttaessa isoja haittoja yhteiskunnille, ihmisten sosiaaliseen konstruktioon ja monien yksilöiden psyyken toimintaan moisen ollessa äärivakava pelkotilojen aiheuttaja vainoharhaisesti ja tarpeettomasti, ja josta yksi manifestaatio on ollut esim. viime vuonna eskaloitunut Elokapina-liikkeen anarkistitoiminta myös täällä Suomessa. 

Nähdäkseni se ei kuitenkaan poista sitä mahdollisuutta, että luonnollisesti voisi tapahtua ilmaston lämpenemistäkin ja sitä kautta myös jonkin verran eskaloituvasti myös noita Tealin mainitsemia "vakavia maastopaloja, hurrikaaneja, laajoja tulvia, ihmisten pakolaisuutta, talousvaikutuksia" jne., mutta ne ovatkin siis luonnollisen prosessin ns. negatiivisia tuloksia eikä "ilmastoalarmismin" väittämää ihmiskunnan syytä hiilidioksidipahuutena.

Toisaalta juuri tätä ilmastoalarmistista propagandaa kritisoidakseen monet tai jopa melkein kaikki "anti-ilmastoalarmistit" pyrkivät kieltämään symmetrisenä vastareaktiona myös tuon koko ilmaston lämpenemisen mitä kekseliäimmillä tavoilla, ja sekään ei siis ole kovin fiksua toimintaa, kun ilmaston lämpeneminen on ollut kuitenkin ko. alarmistipropagandasta huolimatta ihan luonnollisesti eli oikeasti tapahtunutta prosessia. 

Ja kuten olen oppinut planetaarisista-kosmisista sykleistä ja prosesseista ilmastoasioissa, niin voi olla odotettavissa ilmaston lämpenemistä edelleenkin jonkin aikaa tulevaisuuteen: nimittäin ns. esiteolliselta ajalta alkanut luonnollinen ilmaston lämpenemisen jo vuosisatainen trendi saattaa olla Aurinko- ja linnunratasidonnaisena muutoksena ehkä vielä pitkäänkin jatkuva prosessi, joten en yllättyisi "ilmastonmuutoksen" jatkuvan edelleen juuri sillä tavalla, joka tuo vettä "ilmastoalarmismin" myllyyn katalasti vielä pitkän aikaa (jopa yli 100 vuotta?)...

On toki myös huomattava se, miten juuri tuota väärää hiilidioksidipakkomiellettä ylläpitävät ilmastoalarmistit ovat hyväksikäyttämässä noita kaikkia negatiivisia sääilmiöitä propagandansa hyväksi joka tapauksessa, ja niitä myös edesautetaan monilla tuhoisilla ja tahallisilla tavoilla samaa tarkoitusta varten!

Viimeisin erityisen pikantti esimerkki tästä ilmastoalarmismin hiilidioksidipakkomiellettä pitkittävästä ja tähdentävästä valheesta ja heidän ko. propagandaansa edesauttavasta tahallisesta tuhotoiminnasta ovat olleet tässä tammikuun alkupuolella Yhdysvaltain Los Angelesia kohdanneet ennen näkemättömän tuhoisat ja suorastaan raamatulliset maastopalot.

Siinä vaihtoehtomedioissa noiksi edesauttaviksi ja tahallisiksi tuhotöiksi ilmastoalarmistien propagandaa varten on jo tunnistettu mm. seuraavat seikat tuolla Los Angelesissa: 

Los Angelesin paloturvallisuuden piiristä on leikattu jo vuosia sitten paljon määrärahoja pois, vesivarantoja (tekoaltaat) on tyhjennetty ko. alueen infrastruktuurin piiristä, luonnonsuojelun nimissä on rajoitettu ja kielletty vesivarantojen käyttöä myös jopa paloturvallisuuden piiriin, ko. alueen luontoa ja kasvillisuutta on myös hoidettu huonosti paloturvallisuuden katsannosta ja siinäkin luonnonsuojelun nimissä on mm. jätetty paljon alueita pusikoitumaan vaarallisesti, jne.

Lisäksi tuolla on jo tunnistettu jopa useita kymmeniä tuhopolttajia / tuhopolttotilanteita, jotka ovat tahallaan sytyttäneet alueita tuleen tämän kuun aikana! -- tuloksena siitä ovat mm. valtavat määrät kokonaan tuhoutuneita asuinalueita!

Luonnollisena pohjana tälle maastopalokatastrofille olivat puolestaan alueelle tyypillinen kuivuus ja tässä tammikuun aikana usein puhaltaneet poikkeuksellisen voimakkaat ns. "Santa Ana" -tuulet (osa ns. katabaattisia tuulia), jotka ovat hyvin tunnettuja tuolla alueella: tällä kertaa vain ko. tuulet olivat hyvin kuivia ja puhalsivat ajoittain tavanomaista paljon voimakkaammin ja osa niistä oli ilmeisesti myös ns. Föhn-ilmiön lämmittämiä ilmavirtauksen oltua laaja-alaisesti koillisesta Kalifornian vuoriston yli Los Angelesin alueelle, ja siten maastopaloja edesauttavasti liian "helteisiä" ja liian kovapuuskaisia tuulia esiintyi paljon -- toki siis tämä tilanne on voinut olla osaltaan tuon luonnollisen ilmastonmuutoksen syytäkin.

Joka tapauksessa näiden katastrofaalisten palojen oikeina syinä ovat olleet ihan muut seikat kuin "ilmastonmuutos" ilmastoalarmistisessa ja hiilidioksidipakkomielteisessä katsannossa, ja koska Kalifornian johto sekä osavaltiota että itse Los Angelesia myöten ovat olleet demokraattien hallussa, niin nämä em. tahalliset ja edesauttavat "tuhotyöt" ovat olleet heidän vastuullaan ja ilmeisesti niiden kautta on voitu jopa ihan odottaa näitä maastopaloja tulemaan "apuun" mm. korostamaan tuota ilmastoalarmistista propagandaa!...

Siinä mielessä tämä käytös-psykologinen analyysi Kalifornian kuvernööristä Gavin Newsomista on hyvin hyvin HYVIN mielenkiintoinen, vai mitä?! >> This Gavin Newsom clip became viral for a very DISTURBING reason.

Ja huomatkaa, miten koko läntinen valtamedia on ollut hyvin hiljaa näistä em. varsinaisista ko. maastopalokatastrofin syistä, ja niistä kuuluvasti tiedottamisen ja analysoimisen sijaan he ovat korostaneet tärkeimpänä asiana nimen omaan tuon hiilidioksidipakkomielteisen ilmastoalarmismin mukaisen "ilmastonmuutoksen" tämän maastopalokatastrofin muka "varsinaiseksi syyksi" -- sekin siis kertoo taas jo tuhannennen kerran siitä, minkälaisessa narratiivivalheessa ja globalistieliitin agendaikeessä he ovat yhä tässä(kin) kohtaa!...

Tämä ilmastoalarmistinen kohta siksikin jonkin verran haisee tässä em. Teal Swanin ennustussisällössä, koska hän ei selvennä jopa ensinkään minkälaista varsinaista taustasyytä hän pitää ko. "ilmastonmuutoksen" aiheuttajana -- on siksikin syytä epäillä, että siinä on mukana tuota valeoppositiollista ja väärää ilmastoalarmismia hiilidioksidinarratiivin mukaisesti... 

Jos niin on, niin eipä häntä tai muitakaan vastaavia tai muunlaisia henkisiä opettajia voi pitää minään "kaikkitietävinä guruina" tai "selvänäkijöinä", kun he eivät ole tietoisia (tai jopa jos ovat jopa tahallaan valheita levittäviä tässä katsannossa!...) tästä ilmastonmuutokseen liittyvästä petossisällöstä vääränä alarmismina, ja joka nimen omaan on keskeinen petossisältö edelleen myös tänä alkaneena vuonna 2025, ja koska Teal ei ota sellaista aspektia selvästi esille ottoon osana tämän vuoden ennustussisältöäänkään, niin harmi todella!...

Lisäksi tällaista samanlaista ajattelun ristiriitaista polarisaatiota mm. oikean ja väärän tai oleellisen ja epäoleellisen väleillä tunnettujen vaihtoehtoajattelun hahmojen omissa päissäänkin on ollut siis muutenkin havaittavissa, ja enää sen pidemmittä selostuksitta mm. nämä henkilöt ovat pistäneet tässä katsannossa silmiini seuraavilla tavoilla:

--- Esim. Seppo Oikkosella (mm. bloginsa Alkon kassalla) on muutoin monia erinomaisiakin näkemyksiä yhteiskunnan sosiaalisista rakenteista, talouden aspekteista ja ns. ajatushistorian prosesseista, mutta samalla hänellä on hyvin yksisilmäinen ja russofobinen katsantokanta Venäjään ja Vladimir Putiniin mm. Ukrainan sodan suhteen ja siinä koko geopoliittisesta asetelmasta, ja lisäksi hän ei osannut kyseenalaistaa ollenkaan vuosina 2020-23 olleessa korona-hysteriassa mitään virallisen vallan tuottamaa ja pakottamaa tautinarratiivia peläten ko. tautia "keuhkoruttona".

--- Esim. David Icke (mediansa) omaa erinomaista tietoa ja analyysikykyä virallisen vallan takaisista esoteerisista ja peitellyistä rakenteista, intresseistä ja agendoista, mutta samalla hänellä on myös tuota em. "kemikaalivanakultin" mukaista virheellistä tietoa säänmuokkauksesta ja kaikesta siihen liittyvästä. Lisäksi hän on ajautunut kärkkäästi vastakkain muun vaihtoehtomedian kanssa suhteessa Donald Trumpiin ja Elon Muskiin, kun monet muut ns. "uusoikeistolaiset" tai "valtavirtaiset" vaihtoehtomediat ja -persoonat ovat enemmän tai vielä enemmän kannattaneet näitä kahta ja Icke puolestaan on ollut heitä kohtaan erittäin kyseenalaistava ja hylkäävä.

Jne.: eli tästä on ollut havaittavissa sellainen dilemma, että oikeastaan kaikilla tunnetuimmilla vaihtoehtomedian persoonilla ja vaihtoehtoajattelun malleissaan on olemassa sekä yhtäältä erinomaisia ja hyvällä / hedelmällisellä tavalla asioista perillä olevia näkemyksiä että toisaalta pahastikin niille / toinen toisilleen ristiriidoissa olevia, ja myös itse ajattelun laadun suhteen erittäin vääristyneitä ja huonoja näkemyksiä -- ihan jopa yksi ja sama henkilö voi täten näyttää samalla kertaa sekä erinomaiselta ajattelijalta että huonolta propagandistilta...

Merkittävä huomio tässä katsannossa on nyt ylihuomisen maanantain kohdalla Donald Trumpin astuessa valtaan Yhdysvalloissa se, miten oikeastaan samanlaista ristiriitaista dikotomiaa on havaittavissa myös tulevassa Trumpin hallinnossa: yhtäältä olen itsekin asiaa esille tuoden (tässä blogijulkaisussani viime marraskuulta ko. vaalien ratkettua) havainnut ko. hallinnossa paljon hyvää potentiaalia, mutta mm. viimeaikaisten Trumpin ja Muskin ulostulojen suhteen tarkasteltuna myös huonoa ja vähintään epäilyttävää...

Esim. mitä tarkoittaa se, että Trump on niin kärkevään tapaan kiinnostunut ottamaan valtaansa Grönlannin ja Panaman kanavan ja pistämään sormensa myös Kanadan asioihin?! -- onko siinä salasyynä ns. "Pohjois-Amerikan unionin" pohjustaminen juurikin globalistieliitin mieliksi "ovelasti"?!...

Tai mitä voidaan sanoa siitä, kun Musk harjoittaa varsin rääväsuista, lapsellista ja huonoa makua osoittavaa kieltä somessa mm. juuri demokraatteja tai sellaisiin piireihin verrattavissa olevia kohtaan?...

Toisaalta on upeaa se, miten Trumpin hallinto aikoo laittaa juuri tuolle em. huonoperusteiselle ilmastoalarmismille stoppia, ja miten laittoman maahantulon estäminen on yksi tärkeä prioriteetti heillä Yhdysvaltain sisäpolitiikkana ja mm. monikultturismin haittojen vähentämiseksi...

Mutta viime kädessä siis vasta Trumpin hallinnon virkaanastujaisten jälkeen alamme näkemään miten oikeasti ja käytännössä heidän politiikkansa alkaa toteutumaan ja toimimaan -- kuinka paljon siinä on petosta ja vaalilupausten hylkäämistä, ja mikä toinen osa toimittaa sittenkin hyviä asioita?... 

Tuleeko siksi mm. Ukrainan konflikti ratkaistuksi jotenkin kunnolla, ei välttämättä "yhdessä päivässä", vaan ainakin neljässä Trumpin hallinnon vuodessa, vai eskaloituuko tilanne vielä lisää kohti maailman sotaa jo tänä vuonna?!..

Lisäksi Trumpin asenteissa on ollut ns. lupaavana piirteenä se, että hän on yhtäältä suosinut hallintonsa kasaamisessa sellaisia henkilöitä, jotka ovat olleet aikaisemminkin profiloituneita ainakin jonkin verran ns. "globalismin vastaisina" toimijoina... Ja toisaalta Trumpin kommenteissa ja puheissa itsessään on esiintynyt myös lupaavalla tavalla globalismi- / "Deep State"-vastaista retoriikkaa myös viime marraskuun vaalien ratkeamisen jälkeenkin...

Mutta onko toisaalta mm. nuo Trumpin Grönlanti-tyyliset uhoamiset merkki huonolla tavalla sekopäisestä geopolitiikasta vai onko se sittenkin trollaamalla kekseliäästi tuotettua tarkan strategista ja ovelaa "shakin peluuta" hyvällä tavalla?...

Mihin ja miksi on hyytynyt viimeaikoina Trumpin ensimmäiseltä presidenttikaudelta (2017-2021) tuttu Trumpin äärimmäinen mustamaalaus valtamediassa??...  

Lopulta tämän kertaisen pohdintani päätteeksi päästään mm. seuraaviin johtopäätöksiin joka tapauksessa

Näyttää siltä nykyään(kin), että ei ole mahdollista löytää miltään sosiaalisen konstruktion tasolta tai taholta ketään sellaista johtajaa tai esikuvaa, joka omaisi ajattelussaan ja toiminnassaan täydellisen paletin vain hyviä asioita tai vain ns. "puhdasta totuutta" -- sama pätee myös somevaikuttajiin, missä jokainen meistä on tietenkin keskeneräinen vielä erittäin hyvin perehtyneenäkin. Kukaan meistä ei siis ole täydellinen!

Siitä huolimatta ei kannata vajota sellaiseen toivottomuuteen ja totaaliapatiaan, jossa keneenkään ei kannattaisi ollenkaan luottaa, ja että kaikki toivo on mennyttä jokaisen johtajan / esikuvan / mediavaikuttajan ollessa pelkästään huono: siis jopa niin apaattinen ei pitäisi olla, jossa vain yhden tai kahden tai muutamankaan epäkohdan takia tuomitsisi jonkun johtajan / esikuvan / mediavaikuttajan kokonaan pahaksi, ja jättäisi kaiken muun hyvän huomiotta totaalisen alistuneena toivottomuuteen...

Sellainen totaalinen tuomitsevuus on haitallista juuri myös tuossa em. katsannossa, jossa sellainen ehdottomuus toimii sitten osaltaan totalitaristista ja ahdasmielisen normimoraalista maailmankatsomusta tuottaen.

Mieluiten siis kannattaa poimia jokaisesta suunnasta hyviä ja hedelmällisiä asioita, kunhan ne tietenkin sellaisiksi osaa tunnistaa ja analysoida: siinä mielessä en siis itse vielä tuomitse edes Donald Trumpin hallintoa joko puhtaan hyväksi tai kokonaan pahaksi, vaan odotan käytännön tuloksia ja vaikutuksia, joita voi sitten aikanaan analysoida paremmin tämän vuoden mittaan...

Hyvyyttä ja pahuutta sekä toisaalta valhetta ja totuutta on toki hyvä oppia tunnistamaan yhä paremmin, mutta tosiaan sellaisessa edistyy kaikkein parhaiten vapaan tahdon kokonaan madollistavassa vapaassa ja omantunnonetiikkaa tähdentävässä moniarvoisessa ympäristössä, jossa asioiden eri puolia pystytään käsittelemään ilman vajoamista kulttityylisen ajattelun ja liiallisten sosiaalisten vastakkainasettelujen dikotomisiin ja yksisilmäisiin ansoihin, ja virallisen vallan suunnasta tarkasteltuna ilman sensuuria ja väärää lakien soveltamista diktatuurina >> Siksi mm.:

Ei ole mahdollista, että Putinin aikeet geopolitiikassa ovat "kokonaan pahoja"; ei ole mahdollista, että Trumpin tuleva hallinto on "kokonaan katastrofi"; ei ole mahdollista, että hiilidioksidin määrän kasvu ilmakehässä on kaiken kauhean sään "ainoa syyllinen"; ei ole mahdollista, että woke-ideologia sisältää vain "pelkästään huonoja" sosiaalisia ideoita; ei ole mahdollista, että kaikki superrikkaat (myös siis Trump ja Musk) pystyvät tekemään vain "pelkästään tuhoisaa" politiikkaa; ei ole mahdollista, että Teal Swan tai "lisää somevaikuttajan nimi" on "pelkkä psykopaatti-narsisti" henkisen opettajan / aktivistin roolissaan; ei ole mahdollista, että vaihtoehtoajattelussa eliitin ja virallisen vallan vastaisuus on muokattavissa vain "yhdenlaiseksi totuudeksi"...

Näissä merkeissä pyrin edelleen tarkastelemaan ja analysoimaan maailmaa ja oppimaan sekä siitä että omasta itsestäni yhä lisää, vaikka siis oma elämäntilanteeni ei ole aktivismille tai sometuotannon tekemiselle edelleenkään toistaiseksi hyvä tai ainakaan optimaalinen -- palaan silti kirjoittamaan näistä ja muista yhteiskunnallis-poliittisista ja sosiaalis-psyykkisistä asioista taas jossain sopivassa kohdassa myöhemmin...

Monday, January 06, 2025

Vaihtelevaa ja normitammikuista talvisäätä tälle viikolle: kohtalaiset pakkaset sekä lumi- ja vesisateet suojasäineen vuorottelevat -- ensi viikolla mahdollisesti taas erittäin leuto sääjakso (Päivitetty 3. kerran; lumipeitelisäys runsasta pe-la lumimyrskyssä!)

Luon taas toisen peräkkäisen sääennuste- ja luontoseurantakirjoituksen, kun muutoin kirjoittamisessani pidän muiden aiheiden suhteen mietintä- ja prosessointitaukoa -- pohdin mm. sitä, että minkälaista tyyliä ja sisältöä aion ottaa yhteiskunnallis-poliittisiin kirjoituksiini tämän alkaneen vuoden 2025 aikana...

Sääasioissa on ollut tämän vuoden alusta alkaen tapetilla kylmä sää sekä täällä Euroopassa Suomi mukaan lukien että Pohjois-Amerikassa, jonne on ollut odotettavissa tälle alkaneelle viikolle 2/2025 (6. - 12.1.) jopa erityisen ankaraa kylmyyttä.

Euroopan osalta on käymässä niin, että kylmä ei edelleenkään näytä ns. "peruskylmää" kummemmalta enää, ja itse asiassa tuolla Yhdysvalloissakin pakkasaalto ei enää näytä niin poikkeukselliselta kuin miltä aikaisemmin viime viikon ennustemalleissa vielä näytti -- eilen siellä päin maailmaa oli kuitenkin Keski-Lännestä itärannikolle melkoinen lumi- ja jäämyrsky, jonka eteläreunalla muutamissa etelävaltioissa oli myös ukkosmyrskyjä tornadoriskin kera, ja nyt jatkossa tälle viikolle pakkasilmaa joka tapauksessa leviää myös etelävaltioihin useiksi päiviksi aiheuttaen monia ongelmia.

Täällä Etelä-Suomessa viime yö (su-ma) oli näillä näkymin talven tähän mennessä viimeinen niin kylmä yö, missä -10 ja -20 asteen välisiä minimilämpötiloja mitattiin monin paikoin, kuten parina yönä viime viikollakin -- idässä oli viime viikolla paikoin myös -20 astetta kylmempää, mutta nämä kaikki lukemat ovat silti vielä melko hillittyjä kylmyys"ennätyksiä", ja siten se on vielä toistaiseksi merkki leudosta talvesta...

Laajemmin täällä Euroopassa on ollut viime päivinä liikkeellä voimakas matalapaine Britteinsaarten yli kohti Etelä-Skandinaviaa, jonka sadealuetta on odoteltu tänne Etelä-Suomeen tänään maanantaina illalla, mutta nyt viimeisimpien ennusteiden mukaan sadealue lumipyrynä saapuu vähän myöhemmin ensi yönä ja leviää huomenna ti aamulla Keski-Suomea myöten; lunta sataa kuitenkin korkeintaan 5 - 10 cm ja ehkä joillakin paikoilla jopa alle 5 cm, joten pyryn voimakkuuskin on juuri ennen toteutumista heikentynyt.

Matalapaine siirtyy sitten heikentyvänä hitaasti Etelä-Suomen päälle ja sen kaakkoispuolellaan leviää hyvin leutoa ilmamassaa manner-Euroopasta myös Venäjälle (suojasäätä pitkälle Moskovastakin pohjoiseen), ja Etelä-Suomi saa siitä myös osansa suojasäänä ja vesi-räntäsateina, joka vallitsee etenkin tiistaina illalla ja osan keskiviikkoa; näillä näkymin nollaraja kivunnee noin linjalle Pori-Tampere-Mikkeli-Savonlinna, ja eteläisimmissä osissa lämpötila voi käväistä ylimmillään +1 ja +4 asteen välillä.

Ti-ke aikana tuon Etelä-Suomeen tulevan heikkenevän matalapaineen itäreunalla Suomen kaakkoiskulmalla kehittyy nopeasti toinen matalapaine, joka sitten liikkuu nopeasti koilliseen kohti Uralin pohjoisosia -- tämän mukaan Lappiin jää edelleen hyvin kylmää ilmaa, joten leuto sää ei nyt sinne ulotu, ja kireitäkin pakkasia (yhä -30 astetta kylmempääkin paikoin / ajoittain) voidaan odotella sinne pitkin koko tätä alkanutta viikkoa melkein jatkuvasti. 

Etelä-Suomeen puolestaan jää aluksi ke-to ajaksi heikentynyt matalapaineen sola, jossa on heikkotuulista ja runsaspilvistä, ja jossa voi yhä ajoittain sataa hajanaisesti tai kuurottaisesti lunta. Koska etelärannikolla näyttäisi noin nollakeli tai lievä suojasää sinnittelevän to saakka, niin siellä voi olla osa sateista yhä myös räntää / tihkua. Muualla etelässä sää pakastuu jo tuossa vaiheessa, mutta Lapin kylmyys ei vielä näytä etenevän paljoa etelämmäksi.

Perjantaina pohjoisesta pääsee kuitenkin koko Etelä-Suomeenkin taas pakkasilmaa ja lämpötilat laskevat pääosin -5 ja -10 asteen välille ja pilvipeite voi ajoittain samalla rakoilla / vähentyä ja lumisateet loppuvat -- Viikonloppuna sään sopivasti seljetessä ja heikkotuulisissa vaiheissa sisämaassa voi olla taas -10 astetta kylmempääkin.

Pe-la aikana kuitenkin on jännitettävänä Saksassa kehittyvä uusi matalapaine, jonka reitti menisi juuri tuossa vaiheessa täpärästi Suomen kaakkoispuolitse koilliseen: tässä voisi olla ulottumassa tuolloin lumipyryä pakkassäässä Etelä-Suomeen, mutta ennustemallit ovat vaihdelleet siinä, miten paljon pyryä ulottuisi tai jäisi ulottumatta tänne -- pahimmillaan olisi tulossa etelään jopa lumimyrsky kovien koillistuulten kera, mutta toisaalta yksi skenaario olisi pyryn jääminen kokonaankin Suomen kaakkoispuolelle; päivitystä tarvitaan ja tarkennan sitten pyryennustetta viimeistään pe aikana...

Sitten viikonloppuna la-su aikana joka tapauksessa muodostuu suursäätilaan jo selvää muutosta leudompaan suuntaan, kun lännestä alkaa muodostua voimakasta ja laajaa korkeapainetta manner-Eurooppaan ja sen myötä Pohjois-Atlantilla voimakas matalapainerata ottaa siksi taas pohjoisempaa reittiä Islannin tienoilta Jäämerelle ja kohti Lappia antaen myöhemmin ensi viikolla 3/2025 mahdollisuuden jopa erittäinkin leudoille länsi-lounaisvirtauksille Fennoskandiaan. 

Sen edellä kuitenkin kylmää talvista ilmaa leviää vielä talvisesta Fennoskandiasta muuallekin manner-Eurooppaan, ja tässä vaiheessa ko. viikonloppuna viimeinkin myös Välimerelle saakka itäosapainotteisesti, joten ainakin yöpakkasia voi olla odotettavissa ja paikoin lumisateitakin osassa Välimeren sisämaa-alueita -- mutta kuten todettua, niin mikään äärimmäinen kylmyys ei ole kyseessä.

Suomen osalta Lappia myöten sitten jännitetään sitä, että miten voimakkaaksi pääsisi muodostumaan tuo em. seuraava erittäin leuto sääjakso, joka voisi alkaa aikaisimmillaan jo sunnuntain aikana lännestä käsin, mutta viimeistään ensi viikon alussa -- tuossa em. perjantain päivityksessä kerron siitä jo lisää, ja paremmin viimeistään ensi viikon alkuun todennäköisesti aikomassani seuraavassa sääennuste- ja luontoseurantakirjoituksessa...

Seuraavassa osiossa taas tutusti luontoseuranta-asiaa, jossa tarkastellaan pääasiassa Etelä-Suomen lumipeitetilannetta ja vesistöjen jääkehitystä:

Kuten olen jo aikaisemminkin maininnut, niin käyttökelpoisia linkkejä näiden seurantaan ovat mm. nämä: Järvien jäätilanteet ja Merialueiden jäätilanteet -- kumpikin sisältö päivittyy omilla tahdeillaan, ja lumipeitetilanteita päivittäin päivittyvinä voi seurata Ilmatieteen laitoksen kartoista. Myös Vesitilanne-sivusto on oivallinen seurattava sisältö.

Omaa tarkempaa analyysiä lumipeitetilanteesta Etelä-Suomeen: Viime viikon lumisateista (sekä Uudenvuoden päivän eli keskiviikon lumipyry että myöhemmin seuraavina päivinä tulleet ajoittaiset lumikuurot) kertyi Etelä-Suomeen pääasiassa 5 - 10 cm uutta lunta, jolloin myös lumettomaksi joulukuun lopussa sulanut etelän alue (suurin osa Uuttamaata ja siitä itään etelärannikkoa, Varsinais-Suomi, ja osaksi Satakuntaa, Pirkanmaata, Kanta-Hämettä ja Päijät-Hämettä) sai kuohkean pakkaslumipeitteen, ja pohjoisempana siis vanhan jäisen ja kovan lumikerroksen (5 - 20 cm paikasta riippuen) päälle tuli tuo sama uusi lumikerros.

Nyt siis ensi yönä voidaan odottaa näiden kaikkien päälle vielä ainakin muutama sentti ja maksimissaan 5 - 10 cm uutta lunta pakkassäässä satavana kuohkeana lumena, mutta sitten em. "Pori-Tampere-Mikkeli-Savonlinna" -linjan eteläpuolella koetaan suojasää, joka ainakin parilla-kolmella sentillä tiivistää ja sulattaa lumipeitteitä ja etelärannikolla-lounaassa hieman enemmänkin.

Sitten loppuviikon pakkassää kovettaa jäätymällä suojasäisen lumipeitteen, ja jäljelle jäävien lumipeitteiden paksuus ei sitten kovin paljoa poikkeakaan tämän hetkisestä; korkeintaan sisämaassa kokonaislumipeite on sitten viikonlopuksi lopulta vain vähän aikaisempaa paksumpi ja siten 10 cm paksummat lumensyvyydet ovat yleisempiä ja roimempia siellä -- poikkeuksena saattaisi siis olla em. pe-la lumipyry, jos sellainen toteutuu... 

Sitten ensi viikolla tosiaan jännitetään sitä, että miten paljon voisi tapahtua koko Etelä-Suomen alueella lumien sulamista, koska pahimmillaan sulaminen voisi olla taas todella voimakasta ja lumettomuuskin saattaisi siksi taas uhata ainakin etelärannikolla ja lounaassa...

Vesistöjen jäätilanne on kohentunut näissä viime päivien pakkasissa, mutta jäätymistä etenkin järvissä on toisaalta hidastanut se, kun jäiden päälle tuli noista viime viikon lumisateista myös lumipeitteitä; sellaisella on eristevaikutusta kylmää vastaan, ja samasta syystä maaperän routaantuminenkin on ollut hidasta.

Järvissä 5 - 10 cm paksut jääpeitteet ovat kuitenkin yleistyneet ja paikoin on ylitetty 10 cm jäiden paksuudessa, mutta edelleen virtapaikoilla on vain hyvin vähän jäätä ja ne jäät ovat heikkoja tai vain osittaisia. Syntynyt jää on kuitenkin muualla pääasiassa teräsjäätä, koska järvet ehtivät jäätymään lähes kauttaaltaan ennen tuota Uudenvuoden päivästä alkanutta lumisateiden jaksoa, joten siinä jäätyvän veden sekaan ei sekoittunut lumisadetta kohvajääksi -- tuo tulossa oleva ti-ke suojasääjakso voi loskaannuttaa hieman järvijäiden päällä olevia lumipeitteitä ja sitten loppuviikon pakkasissa siitä jäätyy uutta pintajääkerrosta kohvajääksi.

Merialueilla jäätyminen on ollut hitaampaa kuin järvissä ja siksi edelleen tälläkin hetkellä jäätilanne merillä on normaalitalven tilanteesta hyvin paljon jäljessä, jossa nyt nähdään täten vaikuttamassa myös edeltäneiden marras- ja joulukuiden pääasiassa erittäin leudot säät.

Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Selkämerellä jäätä on syntynyt vain sisälahtiin, sisäsaaristoon ja aivan rantaviivan tuntumaan, eikä ns. kiintojäätä ole vielä muodostunut, ja Suomenlahden ulapalla pintavesi on yhä laajasti +2 ja +5 asteen välillä. Tulevista lumisateista jäiden päälle tulee lumipeitteitä ja sitten em. sulamis- ja jäätymisprosessi synnyttää samaan tapaan kohvajääkerroksen jäiden päälle kuin järvissäkin.

Ensi viikolla sitten jännitetään myös sitä, että miten kaikkien järvi- ja merijäiden käy, jos varsinkin toteutuisi kaikkein leudoin versio tuosta ensi viikon leudosta sääjaksosta -- merialueilla voi olla odotettavissa jääsulamisen kera myös jäiden hajoamista ajojäiksi ja sohjoksi voimakkaissa tuulissa...

Lopuksi vielä mainintaa maaperän roudasta ja kosteudesta sekä yleisestä vesitilanteesta: Suojaavan lumipeitteen takia maaperän routaa on syntynyt viime päivinä monin paikoin vain pari-kolme senttiä ja maksimissaankin 5 - 10 cm. Ensi viikolla roudan eteneminen pysähtyy merkittävästi erittäin leudossa säässä ja voi alkaa sulamaan hitaasti alta päin käsin, ja mahdollisesti päältä päinkin, jos lumipeite muuttuu laikulliseksi ja lumettomuus taas etenee...

Maaperä on ollut viime vuoden lopun useiden runsaiden vesisateiden sekä monta kertaa tapahtuneiden lumipeitesulamisten takia märkä ja monin paikoin myös erittäin märkä, jonka takia näissä viime päivien pakkasissa on ollut havaittavissa myös mm. kallioiden ja mäkien läheisyydessä ns. hyydejäätymistä, jossa valuva vesi on muodostanut "jääpuroja" / "jääpursuamisia" ja kallioiden seinämille näyttäviä jääpylväitä ja -valumia.

Toisaalta alavilla peltoalueilla maaseudulla samasta syystä on muodostunut lumipeitteiden alle jääkenttiä notkopaikoille yms. vettä keränneille kohdille, joilla voi olla paikoin esim. syysviljojen oraille talvenkestoa haittaavaa vaikutusta.

Pohjavesien nousu on edelleen jatkunut jo keskitalvelle epätyypillisesti em. erittäin märän maaperän ansiosta, mutta pakkassäiden ja jo hieman edenneen roudan takia se on hidastunut, ja samasta syystä jokien virtaamat ovat olleet laskussa ja järvissäkin vesien nousu on kääntymässä talvelle tyypillisemmin vedenpintojen laskuun. 

Ensi viikon mahdollinen voimakas lumipeitesulaminen voisi taas kääntää virtaamia ja vedenpintoja nousuun, joten palataan siitäkin asiaan viimeistään sitten siinä ensi viikon uudessa sääennuste- ja luontoseurantakirjoituksessa...


Päivitys 7.1.2025 klo. 19:15:

Teenkin nyt tähän vaiheeseen erikoispäivityksen tämän kuluvan talven tähän mennessä kylmimmistä pakkaslukemista, kun siitä oli jo tuossa ylläkin vähän puhetta. Mielenkiintoiseksi tämän tekee juuri se, miten tämä talvi on ollut täällä etelässä edestakaisesti hetkittäin talven heikkoa tai kohtalaista yritystä ja toisinaan hyvinkin leutoja plussakelejä vahvan vallitsevasti.

Listaan alle Etelä- ja osin Keski-Suomen paikkakuntia, joille olen poiminut tähän mennessä kylmimmät lämpötilat Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston kohdasta "Vuorokausiarvot", jossa on aina kuukauden verran taakse päin havaintohistoriaa.

Itse paikkakuntalistaus onkin jo tuttu joillekin teille blogini lukijoille, jotka olette seuranneet tätä palstaa jo pitkälti yli 10 vuoden ajalta saakka, ehkä jotkut jopa blogin alustakin saakka (vuodesta 2005) -- nimittäin vuosina 2008-2019 tein kullekin talvelle otsikolla "Talven kylmin yö" ankarimpien pakkasten seurantaa Etelä-Suomeen, ja nyt päätin ottaa käyttöön tämän saman paikkakuntalistauksen tätä nykyistä tarkoitusta varten -- ehkä alankin käyttämään tällaista uutta seurantaa kylmien pakkasjaksojen jälkitarkasteluna jatkossakin...

Lisäksi käytän tätä alla olevaa kylmimpien lämpötilojen värikoodausta samalla tavalla tässäkin kuin noina em. vuosina tuli tehtyä: näin erottuvat kylmimmät alueet myös visuaalisesti ja käytännöllisesti hyvällä tavalla.

Värikoodaukset >> Lämpötilat -20 asteen ja -30 asteen välillä ensin mainittu mukaan lukien merkitsen vaalean sinisellä, sitten -30 ja -35 asteen väliset pakkaset ensin mainittu mukaan lukien merkitsen tummansinisellä paksufonttisella, ja viimein -35 asteen ja sitä kylmemmät pakkaset ovat violetilla paksufonttisella kirjasimella.

Tässä listauksessa esitetyt lämpötilat olen pyöristänyt Ilmatieteen laitoksen kymmenyksen tarkkuudella mitatuista lukemista lähimpään kokonaislukuun tuttuun tyyliin, jossa pakkaslukemien ollessa kyseessä esim. tasan puolivälilukema (kuten -10,5 astetta) pyöristyy "ylöspäin" eli leudompaan suuntaan -10 asteeksi.

Talven 2024-25 alimmat (yö)lämpötilat tähän mennessä: Maarianhamina -13 astetta, Turku -13 astetta, Salo -19 astetta, Pori -12 astetta, Hämeenlinna -16 astetta, Tampere; Härmälä -15 astetta (joulukuun 15. päivä -18 astetta), Tampere; Siilinkari -11 astetta (joulukuun 15. päivä -12 astetta), Helsinki (Kaisaniemi) -14 astetta, Vantaa -18 astetta, Hyvinkää -20 astetta, Lahti -19 astetta, Kouvola -20 astetta, Porvoo -17 astetta, Lappeenranta; Lentoasema -24 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo -26 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) -13 astetta, Mikkeli -25 astetta, Jyväskylä -25 astetta, Savonlinna -27 astetta (joulukuun 18. päivä -27 astetta), Joensuu -24 astetta (joulukuun 18. ja 19. päivä -24 astetta) ja Ilomantsi -23 astetta (joulukuun 19. päivä -26 astetta).

Yllä olevasta listauksesta kerron ensin ajallisesti, että ko. alimmat lämpötilat sattuivat tämän tammikuun 4. - 6. päivien välillä, ja osaksi myös hieman eri päivinä paikkakunnasta riippuen, mutta kuitenkin kuvaten tätä viimeaikaista pakkasjaksoa yhtenäisesti.

Sulkuihin muutamina poikkeuksina merkitsin myös sellaiset minimilämpötilat, jotka olivat aikaisemmin joulukuussa ko. paikkakunnilla yhtä kylmiä tai jopa kylmempiä kuin tässä ko. tammikuun pakkasjaksossa -- siitä havaitaan täten, että Pirkanmaalla oli joulukuun 15. päivänä hetken jopa kylmempää kuin oli nyt tässä tammikuun pakkasjaksossa. Samoin itäkolkassa oli joulukuun 18. ja osaksi myös 19. päivinä yhtä kylmää tai kylmempää kuin oli viime päivinä.

Kuten jo yllä mainitsin, niin varsinkin kaikki nuo -20 astetta leudommat minimilämpötilat tähän mennessä ovat varsin mietoja pakkasia ilmastomme kokonaiskuvassa, kun useina talvina koko Etelä-Suomen alueella talven kylmimmät lämpötilat voivat olla helpostikin -20 ja -30 asteen välillä, ja itäkolkassa / Keski-Suomen puolella -30 astetta kylmempiäkin tämän paikkakuntalistauksen puitteissa -- varsin leutona talvi on siis tässäkin mielessä mennyt toistaiseksi.

Nyt näyttää siltä, että näitä mainittuja minimilämpötiloja kylmempiä tai edes yhtä kylmiä lukemia ei olisi tulossa pitkään aikaan, kun toistaiseksi näyttää taas leudot säät ottavan vallan sen verran pitkäkestoisesti ja voimakkaasti etenkin juuri Etelä-Suomessa -- saas nähdä, josko menisi jopa helmikuun puolelle, ennen kuin taas tulisi yhtä kylmää tai kylmempää, vai oliko jopa tässä tammikuun alussa jo koko talven kylmin hetki?...


Päivitys 8.1.2025 klo. 15:25:

Seuraavaksi päivitän jo nyt Etelä-Suomen lumisade- ja lumipeitetilanteista asiaa tähän seuraaville kahdelle vuorokaudelle eli to-la väliseksi ajaksi, koska ennustemalleissa näkyy sen verran täpäriä, voimakkaita ja mielenkiintoisia asioita näissä merkeissä. Tilanteet ovat jatkossa hyvin vaiherikkaita!

Tällä hetkellä ja tämän päivän (keskiviikko) ajan täällä etelässä vallitsee taas sakeaakin sumua etenkin sisämaassa, kun tuulet heikkenivät ja tyyntyivätkin kostean ja leudon ilmamassan jäätyä vellomaan lumipeitteisen maan ylle -- tähän liittyen ns. vaihtoehtoajattelussa esiintyi viime vuoden lopulta alkaen taas vääränlaista salaliittoteoriaa, kun sellaiset ihmiset alkoivat pelkäämään sumua, koska heidän mielestään se olisi muka merkki "hirveästä kemikaalien levityksestä pahat mielessä eliitin intressien tähden": tein tähän liittyen tämän Fb-postauksen Uudenvuoden päivänä.

Tänään keskiviikkona tuon sumun lisäksi kaakonkulmalta Etelä-Karjalaan ja Etelä-Savoon on ulottumassa idästä lumisadealue, joka liittyy em. kaakonkulmalla jo kehittyneeseen uuteen matalapaineeseen ja joka kuitenkin alkaa siirtymään nopeasti koilliseen -- tämä lumisadealue antaa eteläosiltaan osin märkää ja puustoon siksi tarttuvaa lunta heikkotuulisissa oloissa paljonkin tuonne em. alueelle (jopa n. 20 cm), joten mm. tykkylumitaakat voivat olla siellä paikoin puustoissa ongelmaksi tämän päivän jäljiltä; toki maisemat muuttuvat siellä erittäin lumisiksi puustolumikuorrutteineen.

Toinen hieman vastaava lumisadealue on saapumassa ensi yöksi (ja osin jatkuen melkein koko huomisen torstain) lounaasta vanhemman matalapainejäänteen mukana etelään, missä etenkin Varsinais-Suomi, Satakunta, Uusimaa, Kanta-Häme, Pirkanmaa, Päijät-Häme ja Kymenlaakso saavat myös märkää lumisadetta melko paljon eli ainakin 5 - 10 cm ja ehkä paikoin enemmänkin, kun lämpötila pysyy nollan vaiheilla tai hyvin lievästi plussalla -- toisaalta aivan meren äärellä (kuten ainakin osassa pääkaupunkiseutua) ko. sade voi olla räntäisempää / vetisempää osan ajasta, jolloin siellä lumipeitekertyminen voi olla muuta etelän ko. aluetta pienempää.

Joka tapauksessa tuolle etelän alueelle ensi yöstä lähtien on myös odotettavissa laajasti näyttävää puustolumikuorrutetta, kun lumisade tarttuu ja kun on sen verran heikkotuulista lumisateen aikana.

Sitten etelärannikolle voi tulla mereltä vielä myöhemmin torstaina ja to-pe yönä lisää kuurottaisia sateita jonomuodostelmina, jossa märkä lumisade tai vielä paikoin räntäsade ovat mahdollisia parin-kolmen sentin verran, tai jos sadejono jää pidemmäksi ajaksi päälle, niin taas 5 - 10 cm lumipeitelisäyskin voisi mahdollistua...

Perjantaina koittaa sitten pakastuminen ainakin -5 asteen vaiheille (etelärannikolla pariin pakkasasteeseen), ja sitten tosiaan edelleen jännitetään miten käy em. ennusteessa jo mainitun uuden matalapaineen reitin, joka viistäisi hyvin läheltä Etelä-Suomea matkallaan koilliseen Baltian yli: 

Näillä näkymin ko. matalapaineen lumipyryalue olisi ulottumassa ainakin Uudellemaalle ja Kaakkois-Suomeen perjantain illasta lauantain iltapäivään tuoden mahdollisesti jopa n. 10 cm uutta lunta, ja koska tilanteessa on joka tapauksessa selvästi pakkasta ja itä-koillistuulet voimistuvat jopa kovapuuskaisiksi, niin keliolosuhteet voivat olla pöllyävän ja tuiskuisen lumimyrskyiset silloin!...

Vieläkin on silti epävarmuutta tuon lumipyryalueen etelään ulottumisen sijainnissa ja kestossakin, mutta joka tapauksessa pakkassää ja voimakas tuuli varistavat tuolloin puustoista paljon pois noita aikaisempia lumikuorrutteita ja sitten tuon mahdollisen pe-la pyryn lumia ei enää puustoihin tartu tuulensuojapaikkoja lukuun ottamatta -- lisäksi jos tämä pyry voimakkaanakin toteutuu, niin ko. pakkassäässä on silloin odotettavissa myös lumipeitteiden voimakasta kinostumista, eli epätasaiseksi muuttumista...

Tätä lumipyrytilannetta pitää siis edelleen tarkentaa vielä yhdessä päivityksessä juuri ennen sen toteutumista; eli jossain vaiheessa perjantain iltapäivään mennessä...

Näin ollen mikäli kaikki nämä em. lumisadetilanteet toteutuvat jopa maksimissaan, niin lauantain iltaan mennessä etenkin Uudellemaalle ja kaakkoon voisi kertyä yllättävänkin paljon lisää lunta, jolloin se alue saattaisikin muodostua kokonaislumipeitteen paksuuksineen koko Etelä-Suomen runsaslumisimmaksi, jossa kinosten paksuus olisi enimmillään jo 30-50 cm! -- siinä olisikin paljon sulamispuskuria ensi viikolla alkavaa erittäin leutoa sääjaksoa ajatellen... 

Vielä lopuksi tähän päivitykseen tietoa juurikin tuosta ensi viikon mahdollisesta erittäin leudosta sääjaksosta: näillä näkymin sääennustemalleissa leutojen länsi- ja lounaisvirtausten tulossa olisi ensi viikon alussa vielä "yskimistä", eli virtausten asettuminen Fennoskandiaan on hankalaa ja epätasaista, kun sitä vastassa Lapissa ja Venäjällä on tuossa vaiheessa kylmää pakkasilmamassaa -- näyttäisi siltä, että kunnolla plussakelinen ja lumia sulattava leuto vaihe pääsisi paremmin käyntiin vasta ko. viikon loppupuolella; tästäkin sitten vielä lisää kolmannessa päivityksessä...


Päivitys 10.1.2025 klo. 12:30:

Aivan kohta on siis alkamassa tuo pe-la jopa lumimyrskyiseksi äityvä runsas pyrytilanne Etelä-Suomessa, joten tässä tämän kirjoituksen viimeisessä päivityksessä siitä nyt asiaa tarkemmin.

Nuo aikaisemmat eilisen ja toissapäivän lumisateet jäivät ennakoitua hillitymmiksi kahdesta syystä; ensinnäkin sademäärät jäivät sen verran vähäiseksi, että uudet lumipeitekertymät jäivät lähinnä vain 2-5 cm:n veroisiksi. Toisekseen etelärannikolla sateet olivat yhä jatkuneessa suojasäässä sen verran vetisiä, ettei lunta juuri kertynyt ja lähinnä lumipeite yhä vain suli hitaasti. 

Huomionarvoista oli myös se, että etelärannikon ja sisämaan välille muodostui voimakas ja jyrkkä lämpötilaero eilen ja toissapäivänä, jossa etelärannikon asteen-parin plussakelien kontrastiksi sisämaassa oli pakkasta parista viiteen asteeseen. Siinä välissä nollakelinen ja siten märkää puustoihin tarttunutta lumisadetta tuottanut vyöhyke jäikin ennakoituun nähden hyvin kapeaksi noin Uudenmaan keski- ja pohjoistasalle.

Tänään perjantaina tuo uusi lumipyry on jo lähimmän tunnin aikana saapumassa etelärannikolle, jossa on vielä nollakeliä / lievästi suojaa, joten pyry alkaa märkänä ja puustoihin tarttuvana. Pakkassää kuitenkin valtaa iltaan mennessä myös etelärannikon, joten pyry jatkuu sitten koko etelän alueellaan parin-kolmen asteen pakkasessa ja voimistuvat koillistuulet aiheuttavat siis pöllyävän ja tuiskuisen lumimyrskytilanteen.

Lumipyry ulottuu näin aivan toteutumisensa kynnykseltä katsottuna reilusti Etelä-Suomeen ja sateen pohjoisraja ulottuu näillä näkymin "Rauma-Tampere-Jyväskylä-Joensuu" -tasalle, mutta runsaimman pyryn alue kattaa edelleen keskeisimmin Uudenmaan ja kaakkoisen Suomen, jossa lumikertymä voimakkaan kinostumisen kera voi olla paljonkin yli 10 cm (ehkä jopa n. 20-25 cm, jos sula meri voimistaa pyryä!) ja muualla saadaan pääasiassa 5 - 10 cm uutta lunta ja korkeintaan vähän reilut 10 cm.

Lumisade on sakeimmillaan tänään illalla ja ensi yönä, mutta varsinkin sisämaassa lumisade jatkuu sitten pitkin lauantaita iltapäivään saakka lähinnä vain heikkona. Etelärannikon tuntumassa ja Uudenmaan-kaakon sisämaassa voi olla ajoittain sakeaa pyryä myös vielä siinä vaiheessakin, kunnes lauantain illalla pyry alkaa viimein väistymään pois itään-kaakkoon.

Pyryn loputtua edelleen näyttää siltä, että kokonaislumipeitteen paksuudet voivat lähestyä Uudellamaalla ja kaakossa jopa puolta metriä lauantaina illalla! Muuallakin etelän ko. pyryalueella 20 - 30 cm:n paksuiset hanget yleistyvät.

Sitten sunnuntaista tulee kylmä ja poutainen pakkaspäivä koko Etelä-Suomeen, missä sää voi olla aurinkoisen selkeää laajasti. Lämpötilat laskevat etelärannikon tuntumassa -5 ja -10 asteen välille ja sisämaassa voi olla kylmimmillään su illalla -10 ja -15 asteen välisiä lukemia. Pohjoistuuli heikkenee päivän mittaan ja myöhemmin illalla länsituulet alkavat lyhyen tyynen hetken perään jo viriämään merkkinä maanantaina alkavasta hyvin leudosta sääjaksosta.

Tuo leuto sääjakso alkaa vaikuttamaan näillä näkymin kunnolla Etelä-Suomessa jo maanantain aikana, joten suojasää valtaa lännestä alaa voimistuvan länsituulen kera runsaspilvisessä säässä mutta vielä ilman sateita -- uusimpien ennustemallien mukaan suojaa ja länsiosissa jopa useitakin plusasteita on yleisesti jo tiistaina heikkojen-kohtalaisten vesisateiden / tihkun kera, mutta sitten keskiviikkona Lapin pohjoisosat ylittävän matalapaineen keskuksen jälkipuolella tilapäisesti vähän kylmempää ja kuivempaa ilmaa pääsee eteläänkin luoteistuulen kera. Silti hyvin leuto länsi-lounaisvirtaustilanne palaa taas jo heti torstaina ja jatkunee sitten ainakin koko loppuviikon ajan plussakeleineen ja lumipeitesulamisineen...

Tarkennetaan tuon leudon sääjakson luonnetta sitten uudessa sääennuste- ja luontoseurantakirjoituksessa, jonka ajattelin julkaista joko tulevana maanantaina tai tiistaina, joten lopetan tämän kirjoituksen päivittämisen nyt tähän.