Saturday, April 02, 2005
Kevään 2005 ensimmäinen toimenpide
Tänään sain tehtyä suurimman osan työstä, joka on jo usean vuoden ajan ollut se ensimmäinen kevään aloitustyö. Nimittäin kärräsin yllä näkyvään ja edellisessä postauksessa mainittuun kasvihuoneeseen kylmävarastosta muutamia talvenarkoja puulajeja. Sekä kasvihuone että kylmävarasto ovat olleet käytössäni Mäntsälässä itse asiassa vanhempieni tontilla, missä kaikki muukin taimikasvatus on tapahtunut. Tilat ovat olleet merkittävä apu näissä hommissa, sillä ne ovat mahdollistaneet esim. juuri hyvin talvenaran kasvimateriaalin taimikasvatuksen.
Periaatteena näiden lajien kohdalla on ollut se, että muutaman vuoden talvetan ne taimipurkeissaan kylmävarastossa, jossa lämpötilaa pystyy pitämään n. 0 asteen lähellä läpi talven. Sitten useimmille näistä kasveista annan kasvihuoneessa keväällä esikasvatusta, jotta ne saavat huomattavan kasvuetumatkan Suomen luontoon verrattuna. Tästä on hyötyä etenkin juuri niiden kohdalla, jotka istutan kuluvana kesänä lopulliselle kasvupaikalle kohtaamaan lopulta sen ensimmäisen kunnon talvenkin. Näin osaltaan saan kasveista maksimaalisen hyväkuntoisia ennen istuttamista. Täytyy paljastaa, että valitettavasti tälle mahdollisuudelle joudun tänä vuonna etsimään jonkin vaihtoehdon, koska tontti ja talo menevät myyntiin muuton vuoksi...
Esittelen tässä kaikki ne lajit, jotka tänään aloittivat ranskalaisen kevään kasvihuoneessa :) Lähes jokaista näitä lajia minulla on tällä hetkellä 10 - 20 kpl ja ne ovat 3 - 5 vuotta vanhoja. Isoimmat ovat korkeudeltaan n. 3m ja ne ovat 5 - 10 litran taimipurkeissa. Nyt joku varmaan epäilee, että miten tuonkin taimimäärän saa mahtumaan noin pieneen kasvihuoneeseen. Mielikuvitusta kun käyttää, niin hyvin se onnistuu; sijoitan purkit mm. hyvin tiheään. Touko - kesäkuuhun asti ne parjäävät sillä tavalla aivan riittävän hyvin, jolloin otan ne taas ulos sopivana ajankohtana.
Näistä lajeista linkitän sopiville nettisivuille, joilla voitte käydä tutustumassa niihin. Muutoin en nyt jaarittele niistä paljon. Lajit: eräät kaksi hienoimmista isolehtisistä ja näyttävästi kukkivista puulajeista joukossa ovat eteläntrumpettipuu /katalpa (Catalpa bignonioides) ja keisaripuu (Paulownia tomentosa). Näistä jälkimmäinen on kokemukseni mukaan kaikkein arin. Kesällä 2003 istutin jo ensin mainittua muutaman kappaleen verran arboretumiini ja niistä yli puolet selvisi ensimmäisestä talvestaan (alin lämpötila silloin n. -21 asteen luokkaa) yllättävän hyvin. Tämän vuoden talven jälkeistä tilannetta en vielä tiedä. Hyvin arka on myös pagodipuu (Sophora japonica), joka on kuluvan /edellisen kesän versoiltaan hyvin mielenkiintoisella tavalla kiiltävän vihreä. Ainoastaan yksi kappale joukossa on aitojalopähkinää eli saksanpähkinää (Juglans regia), jonka sukulaisia (mm. japanin- ja mantsurianjalopähkinä) kasvatetaan Etelä-Suomessa hyvin menestyvinä koristepuina. Tätä lajia sain itse asiassa kylvämällä ruokakaupan saksanpähkinöitä. Ruokakaupan tuliaisina tässä ryhmässä on myös yksi 3m korkea nektariini (Prunus persica var. nucipersica). Tarkastelin sen silmuja ja näyttää siltä, että mahdollisesti olisi odotettavissa kukintaa pikapuoliin!... Havukasveista joukossa on mukana vielä idäntuijaa (Thuja orientalis), joka on kuin sinertävä- ja sironeulasinen versio kanadantuijasta (Thuja occidentalis), jota näkee Suomessa etenkin hautausmailla usein runsaasti.
Kaikki arboretumiini tulevat lajit eivät toki ole näin arkoja. Rohkeasti haluan kuitenkin kokeilla myös monenlaista haasteellista ja ottaa selville niiden ominaisuuksia. Sekin riittää minulle joidenkin kasvien osalta, että ne säilyvät hengissä edes ns. perennoivina (kuolevat joka talvi lähes tyveen, mutta vesovat uudestaan). Jotkut kasvit, kuten juuri trumpettipuu ovat matalina ja pensasmaisina "lehtikasveinakin" varsin näyttäviä. Kaisaniemen kasvitieteellisen kasvihuoneen eteläseinustalla on juuri trumpettipuusta tässä mielessä hyvä esimerkki. Näytän jatkossa kuvia, kuinka kevään mittaan näiden kasvu kasvihuoneessa on edistynyt. Nyt ei ole valitettavasti tarjota mitään kuvia näistä. Huomenna on vielä tarkoitus täydentää kasvihuoneen sisältöä alkupäivästä ja kerron sitten niistä lajeista sen jälkeen.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment