Friday, April 15, 2005
Kuulumisia kasvihuoneesta
Yllä otetussa kuvassa on kasvihuoneen tämänhetkinen sisältö. Kuva on otettu heti täytön valmistuttua viikonloppuna 2. - 3.4. Nektariini (Prunus persica var. nucipersica) oli aloittanut kukinnan viikkoa myöhemmin. Siitä lisää omassa postauksessa. Kuten kuvasta nähdään, on tila käytetty hyväksi viimeistä nurkkaa myöten. Myöhemmin tulette näkemään kuvia /kuvan siitä, kun nämä kasvit ovat kunnolla lehdessä. Näyttää varmasti ahtaalta... Vähän aikaa kuitenkin sallin sellaisen "ahdingon" näille kasveille muiden hyötynäkökohtien kustannuksella.
Kasvukausi on nyt kasvihuoneessa erittäin pitkällä. Lämpöpatteri ja auringonpaiste ovat pitäneet huolen siitä, että huoneen kasvit elävät jo ikään kuin toukokuun puoltaväliä tai vähän jopa sen jälkeistä aikaa. Käytännössä tämä näkyy mm. Pagodipuiden (Sophora japonica) "hiirenkorvina". Ne ovat heleän vaaleanvihreitä peukalon pään kokoisia ryppäitä tumman vihreissä oksissa. Myöhään kasvunsa aloittavat trumpettipuu (Catalpa bignonioides), kentuckynkahvipuu (Gymnocladus dioica), rakkopuu (Koelreuteria paniculata), tuoksusumakki (Rhus aromatica) ja keisaripuu (Paulownia tomentosa) ovat myös jo pistämässä esiin silmujaan. Nämä kasvit ovat sellaisia, että lehtisilmut ovat piilossa hyvin pieninä talven yli ja alkavat kasvaa vähitellen kasvukauden ollessa jo pitkällä ja vasta myöhemmin tulevat hiirenkorvalle. Nyt ollaan ko. prosessin alkuvaiheessa. Keisaripuulla on tosin erikseen kukkasilmut, joka talvehtivat paljaina ja isoina tertturyppäinä oksilla ja avautuvat lehtisilmujen kanssa suunnilleen yhtaikaa tai vähän ennen. Eipä niitä ole koskaan minun kasveissani näkynyt. Idäntuija (Thuja orientalis) on aloittamassa kukintaa, sillä oksissa on keltaisenaan hedekukintoja avautumispisteessä. Orjanlaakeri (Ilex aquifolium) on myös myöhäinen herääjä. Sen silmut eivät ole juuri turvonneetkaan. Nektariini on nyt täydessä kukassa ja hiirenkorvalla. Siitä lisää uudessa postauksessa. Pagodipuiden lisäksi isoilla hiirenkorvilla on myös aprikoosi (Prunus armeniaca).
Kuvassa näkyy vähän vihreitä lehtiä esim. nektariinissa, aprikoosissa ja tuoksusumakissa. Tämä onkin ollut erittäin jännä yllätys, sillä nämä kasvit ovat normaalisti kesävihantia. Talven kylmävarastossa ollessaan ne kuitenkin säilyttivät osan edellisen vuoden lehdistään, joten nuo lehdet eivät ole uusia kevään lehtiä. Tässä erinomainen merkki hyvästä viihtyvyydestä pimeissä ja kosteissa varasto-olosuhteissa! Kuvassa näkyy myös tummanvihreinä orjanlaakerin lehtiä. Nekin ovat edellisen vuoden lehtiä, mutta orjanlaakeripa onkin ainavihanta puulaji, joten siinä ei ole mitään ihmeellistä. Kuvassa näkyvät paksuoksaiset ja korkeat lajit ovat trumpettipuita ja keisaripuita.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment