Friday, April 22, 2005

Kylvösten tilanteesta



Kuvassa näkyy tämän vuoden kylvökset heti niiden valmistuttua toissa viikonloppuna. Kaksi niistä on tällä hetkellä kasvihuoneessa, yksi kotonani Espoossa ja muut loput ovat uudestaan tässä kylmävarastossa. Viime viikonloppuna ne olivat vielä ulkona, mutta parina viime päivänä olleen takatalven vuoksi jouduin siirtämään ne sisälle turvaan. Niissä kylvöksissä on näet runsaasti itäneitä taimia (Sorbus ja Malus suvut). Viime yön alin lämpötila oli jopa -6 astetta, joten ohraisesti niille olisi käynyt ulkona. Selvää kauraa siis on, että ne ovat vielä ainakin muutaman päivän sisätiloissa; sääennusteet povailevat vielä sen verran yöpakkasta seuraaviksikin öiksi.

Kasvihuoneessa olevat uudet kylvökset ovat turvassa lämpimässä (no, eipä sielläkään nyt ole ollut kuin vähän päälle +15 astetta päivällä ja yöllä muutama plusaste). Niistä toinen, eli rusokirsikka (Prunus sargentii) on itänyt jo runsaasti. Katsura (Cercidiphyllum japonicum) ei vieläkään näytä merkkejä itämisestä; mitenköhän siinä tänä vuonna käy... Samasta puusta keräämäni siemen on kahdella edellisellä kerralla itänyt erinomaisesti! Viime vuoden kylvöksistä kolme on myös kasvihuoneessa. Niissäkin on ilokseni tapahtunut itämistä. Huntuvaahtera (Acer triflorum) ja sirovaahtera (Acer sieboldianum) ovat tyypilliseen tapaansa itämässä vasta vuoden viiveellä kylvämisestä. Hienoa! Olen etenkin huntuvaahteraa yrittänyt idättää aikaisemminkin, mutta nyt viimein onnistuin. Itämistä on tapahtumassa myös lehmuskylvöksessä. Muissa puuvartisten kasvien kylvöksissä ei ole vielä ilmaantunut muuta mainittavaa. Sen sijaan huoneenlämmössä sisällä olevat viime viikonlopun kukkakylvökset ovat itäneet jo osittain ja sipulit alkaneet kasvaa. Erityisesti maissi (Zea sp.) ja miekkaliljat (Gladiolus sp.) ovat jo työntäneet pintaan vihreää.

Kylvösten kuulumisia seuraa taas lisää myöhemmin, kunhan päästään eroon tästä takatalvesta. Ennusteiden mukaan huomisesta lähtien alkaa säässä lämpenevä tendenssi ja ei ole mahdotonta, jos ensi viikolla ylittyisi +15 astetta! Vappusää näytti äsken Wetterzentralen /Weatheronlinen ennustekarttojen mukaan olevan kuitenkin epävakainen tai jopa sateinen Etelä-Suomessa, mutta sade tulisi sentään vetenä... Saa nähdä, miten tilanne kehittyy.
Posted by Hello

No comments: