Monday, April 25, 2005

Lisää kylvöjä ja uusimmat havainnot

Tein tänään loputkin puuvartisten kasvien kylvöt. Lajeina olivat makedonianmänty (Pinus peuce), punatammi (Quercus rubra), tammi (Quercus robur) ja metsävaahtera (Acer platanoides). Kylvökset tein taimikasvatuspeltoon ja männyn siemenet laitoin isoon purkkiin. Kaikkien näitten lajien siemeniä keräsin viime syksynä hyvin paljon, mutta en tosin itse käytä kaikkia itäneitä taimia. Mäntyä lukuun ottamatta kaikki muut ovat jo pitkällä itämisessä; sirkkajuuret ovat aika pitkiä ja vaahteralla on jopa sirkkalehdet esillä. Hyvin sain ne kuitenkin maahan ja edessä olevista pakkasöistä huolimatta katsoin niiden uloskylvön olevan ok, koska niiden päällä on nyt sen verran kylvömultaa. Samassa taimipenkissä niiden seurana on myös viime syksynä kylvettyä lehtosaarnia (Fraxinus excelsior). Näin se sai esikäsittelynsä luonnonmukaisesti, mutta ei ole vielä itänyt.

Valokuvasin tänään myös uusimmat otokset kasvihuoneessa, jossa kasvukausi on tällä hetkellä kirinyt arvioilta vastaamaan Suomen luonnon touko - kesäkuun vaihteen tilannetta. Jatkossa laitan näitä kuvia näytille, kunhan saan ne kehitettyä. Olen edelleenkin "vain" järjestelmäkamerani varassa ja digikameran hankinta on vielä tuntemattomassa tulevaisuudessa... Joka tapauksessa nyt kasvihuoneessa olivat melkein /täysin hiirenkorvalla mm. trumpettipuu (Catalpa bignonioides), keisaripuu (Paulownia tomentosa) ja tuoksusumakki (Rhus aromatica). Aitojalopähkinä (Juglans regia) oli em. lajeja vähän pidemmälläkin kasvussa ja pagodipuu (Sophora japonica) on jo ns. puolilehdessä. Nektariini (Prunus persica var. nucipersica) on käytännössä lopettanut kukinnan, mutta vielä en osaa sanoa, tuleeko hedelmää vai ei. Kaikkein vähiten uuden kasvun merkkejä on edelleenkin osoittanut orjanlaakeri (Ilex aquifolium), vaikka muutoin sen edellisvuoden lehdet ovat erittäin vireät. Jossain määrin huolestuttavan vähän silmujaan on kehittänyt rakkopuu (Koelreuteria paniculata). Osa niistä ei ehkä olekaan pitänyt talvella kylmävarastossa olostaan... Kentuckynkahvipuu (Gymnocladus dioica) on myös tehnyt silmujaan isommiksi hyvin hitaasti, mutta sillä lajilla se on ominaista.

Ulkona olevat kasvit eivät ole vielä edistyneet kovin mainittavasti kylmästä sääjaksosta johtuen. Aikaisilla lajeilla (kuten tuomi ja tuomipihlajat) silmut ovat tosin turvonneet paljon ja aukeaminen hiirenkorvalle on hyvin pienestä kiinni. Kylmävarastoon uudestaan laitamani kylvökset uskaltanen sääennusteiden mukaisesti tuoda ulos taas huomenna. Aikaisemmin havaitsin, että n. -1 asteen pakkanen ei kuitenkaan tee niissä itäneille, lähinnä pihlaja- ja omenalajeille mitään. Sisätiloissa yksivuotisten ja sipulikasvien esikasvatus on edistynyt hyvin. Miekkaliljalajike "Priscilla" on tehnyt jo parin sentin mittaista kasvua ja maissi (Zea mays) vieläkin pidempää. Virginiantupakka (Nicotiana tabacum) on itänyt hyvin ja sitä onkin runsaasti koulittavaksi. Myös risiini (Ricinus communis) on jo tulossa pintaan. Muista kylvetyistä ja istutetuista lajeista esikasvatuksen suhteen ei ole vielä kuulunut odotettua...

Uudet tilannekatsaukset ja lisää valokuvia kasveistani on tiedossa taas varsin pian! Kunhan tämä kevät tästä alkaisi etenemään vähän ripeämmin. Huomenna menen itse asiassa ensimmäistä kertaa tänä vuonna arboretumalueelleni tekemään aikaisemmin mainitun lannoitusoperaation ja tarkistan samalla ne kasvini muutenkin. Kuulumiset sieltäkin tulevat pian keskeisiltä osiltaan tänne.

No comments: