Kevät on edennyt erittäin hyvin kuluneen viikon aikana. Tästä merkkinä on mm. se, kuinka hyvin routa on sulanut. Kävin tarkistamassa taimikasvatuspellossa tilanteen tökkimällä talikkoa sopiviin kohtiin ja hyvinhän se upposi koko piikkien mitan verran maahan ilman "vastarintaa". Hyvä juttu :) Tässähän voi jo pikkuhiljaa aloitella taimistotöitä ja istuttamaan taas taimia paikalleen Sipooseen. Harmi vain, kun sääennusteet povailevat ensi viikolle selvää takapakkia. Toisaalta se hiljentää tahtia niin, ettei paniikki iske :)
Arboretumalueella en olekaan vielä käynyt katsomassa, kuinka siellä kasvini voivat. Perinteisesti vuoden ensimmäinen toimenpide siellä on ollut kevätlannoitus. Lannoituksella pyrin luomaan istuttamilleni kasveille etulyöntiasemaa muihin luontaisiin kasveihin verrattuna. Monet kasvit ovat myös sellaisia luonteeltaan, että ilman lannoitusta ko. paikan kasvuolosuhteet ovat muutoin turhan köyhät. Samalla tulee tarkistettua kaikkien kasvien kunto, mikä tekee hommasta siltäkin kannalta kivan rituaalin. Tästä lisää sitten, kun teen ko. toimenpiteen.
Tänä viikonloppuna on muita hommia. Ensinnäkin pitää poistaa taimikasvatuspaikoilta jänissuojat eli kanaverkot. Näytän näistä kuvia muutaman päivän sisään. Sitten on vuorossa - yllätys yllätys - muutamien ruohovartisten kasvien kylvöä ja istuttamista esikasvatukseen. Kuten kerroin alussa, niin tänä vuonna taimikasvatuspelto menee pois käytöstä, jolloin päätin kokeilla tyhjentyneen pellon tilalla mielenkiintoisia yksivuotisia kasveja (kukkia). Tämänkin tyyppiset kasvit, kuten myös perennat kiinnostavat ja kaiken tämän puu- ja pensashullutuksen lomassa haluankin vireyttää oppimista ja nauttimista myös näiden kasvien suhteen. Omassa postauksessa kerron tarkemmin, mitä lajeja minulla on ja mitä systeemeitä virittelen.
Hommaa on myös tämän vuoden istutusohjelman viimeistelyssä. On oltava tarkkana, mitä lajeja kulloinkin istuttaa, sillä joiden kasvien hallanarat vastapuhjenneet lehdet siirtävät istuttamista kesäkuulle (ne kasvihuoneessa olevat). Samalla on arvioitava kiireellisyysjärjestystä mm. taimikasvatuspurkkien suhteen; istutan nykyään kaiken purkkitaimina, jolloin valikoidaan isoimmin ja ahtaimmin kasvavat purkkitaimet ensimmäisenä istutukseen. Taimien pitää olla kuitenkin juurtuneet hyvin purkkeihin, jotta multapaakut eivät hajoa helposti istutustilanteessa niitä käsitellessä. Senkin mukaan on jaoteltava kasveja istutusohjelmaan. Näistäkin asioista lisää omissa merkinnöissään.
Havainnoista mainitsen vielä seuraavaa. Kuvasin itse asiassa vielä eilenkin sitä kukkivaa nektariinia (Prunus persica var. nectarina); näemmä myös käytössä oleva tieteellinen nimi. Joskus myöhemmin laitan siitä lisäkuvia näytille. Nyt nimittäin kukinta oli parhaimmillaan. Noihin eilen näytille laittamiini kuviin verrattuna kaikki kukkasilmut olivat jo auki ja kukat olivat saaneet myös tummemman ja syvemmän pinkin sävyn. Samalla syvemmän vihreät "hiirenkorvat" koristivat oksia. Nyt kukkien terälehdet ovat jo alkaneet varista, joten pian ilo on ohi. Etenkin, kun kasvihuoneessa on vielä näillä viikonlopun lämmöillä hellettä (yli 25 astetta ylimmillään). Pölyttelin kukkia vielä toisen kerran pensselillä (vesivärisivellin kokoa 2, eli aika pieni). Emilehdet olivat joissakin kukissa hyvin pitkiä.
Joissakin ulkona olevissa kasveissa on tällä hetkellä lehtisilmut jo aukeamispisteessä. Tällaisia aikaisia heräilijöitä ovat tyypillisesti mm. tuomi (Prunus padus) ja kirsikkasorvarinpensas (Euonymus planipes). Aika hyvältä näyttää toistaiseksi myös hevoskastanjalajien (Aesculus hippocastanum) ja (Aesculus X hybrida) silmujen tilanne. Aluksi olin huolestunut niiden silmujen kuivumisesta, mutta nyt monet silmut näyttävät turvonneet aika lupaavasti. Kasvukausi on siis käytännössä alkanut ulkona, vaikka ollaan siinä rajoilla, voiko niin määritelmän mukaan sanoa. Määritelmän mukaan vuorokauden keskilämpötilan pitää olla 5 vuorokautta peräkkäin yli +5 (tai vähintään +5) astetta, josta lähtien ns. terminen kasvukausi alkaa.
Tällä paikalla Mäntsälässä lämpötilaa on mitattu ja minimi- ja maksimilämpötilat ovat olleet viime päivinä seuraavat: 13.4.: min +2,5 max +12,5; 14.4.: min -1 max +13; 15.4.: min +4,5 max +11 ja tänä päivänä minimi toistaiseksi (illalla voi vielä muuttua) +4 ja maksimi voi lähennellä +15 astetta. Tästä voidaan laskea, että vuorokauden keskilämpötila on ollut jo muutaman päivän ajan yli +5 astetta ja saattaa olla vielä huomennakin. Sitten kylmenee reilusti... Kasvukausi on siis kuitenkin monilla paikoilla käytännössä alkanut, koska nurmikko on alkanut vihertää, krookukset (Crocus sp.) kukkivat ja ne em. silmutkin ovat aukeamassa. Näin ollen nyt ollaan toistaiseksi tavanomaisesta aikataulusta edellä.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment