Tänään sain tehtyä purkittamisia, missä laitoin taimikasvatuspellosta 5:n litran purkkeihin tuomen ja virginiantuomen risteymää (Prunus padus X virginiana) 14 kpl. Kyseinen laji tulee hieman tuomea jäljempänä lehteen ja se ei siten ole vielä kokonaan hiirenkorvalla. Lajilla on myös mielenkiintoisella tavalla punaiset marjat, jotka kypsyvät heinäkuussa. Punainen väri on siitä mielenkiintoinen, kun ko. risteymän vanhemmat l. virginiantuomi ja tuomi eivät tee kumpikaan täysin punaisia marjoja.
Toinen purkitustehtävä oli ottaa kasvihuoneesta reilut 10 kpl. aprikoosia (Prunus armeniaca) ja vaihtaa ne taimet hieman isompiin purkkeihin. Huoneen lämmössä lajille on jo kasvanut täysikokoinen lehdistö. Päätin jättää nämä taimet jo nyt ulos vielä olemassa olevasta hallanvaarasta huolimatta. Mäntyjen alla olevalla taimikasvatuspaikalla ne ovat kuitenkin suhteellisen suojassa ja lajin lehdet kestävät aikaisemman havaintoni mukaan ainakin hieman pakkasta.
Kolmantena tehtävänä aloitin ulkona olevien havukasvikylvösten koulimisen. Kylvökset ovat siis vuoden vanhoja ja nyt laitoin omiin pikku purkkeihin siperianlehtikuusen (Larix sibirica) ja kuriilienlehtikuusen (Larix gmelinii var. japonica) taimet. Kumpaakin on n. 30 kpl. Tällä hetkellä näkyy poikkeuksellisen selvästi erot näiden lajien kesken. Siperianlehtikuusi on jo isolla "hiirenkorvalla", kuten sen erittäin aikaisin kasvuun lähtevänä kuulukin jo olla. Kuriilienlehtikuusi on puolestaan vasta vähän availemassa silmujaan. Erikoisinta jälkimmäisessä lajissa on kuitenkin edelleen edellisvuoden säilyneet lehdet, jotka ovat vain vähän kellastuneet. Laji on kesävihanta eikä edelliskesän lehtiä pitäisi talven jälkeen olla, mutta kyllä se minulle näinkin kelpaa :) Näistä kahdesta ja muista tämän päivän työkohteena olevista kasveista tulee valokuvia lähiaikoina näytille...
Samalla havainnoin muidenkin kasvien kasvun tilanteita. Mainittavaa on mm. se, kuinka heikosti balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum) on availlut silmujaan. Jo aikaisemmin mainitsin, että silmuissa on ollut havaittavissa kuivumisen merkkejä yllättävän paljon. Nyt nämä ulkona talven viettäneet taimet ovat ns. aika heikossa hapessa. Elonmerkkejä onneksi kuitenkin on, joten toipuminen onnistunee hyvin. Ko. lajin uudet lehdet kestävät jonkin verran pakkasta, jolloin yöhallakaan ei ole enää merkittävässä osassa niiden kohdalla. Taimikasvatuspellossa iloisesti hiirenkorvalle ovat tulossa mm. imeläkirsikka (Prunus avium), vuorijalava (Ulmus glabra), punaharmaaleppä (Alnus incana f. rubra); epämääräisiä siementaimia ko. muodosta, tervaleppä (Alnus glutinosa) ja leppälaji (Alnus hirsuta var. sibirica). Silmujen kasvamisen merkkejä on mm. amurinkorkkipuussa (Phellodenrdon amurense), peruukkipensaassa (Cotinus coggygria) ja valkomulperissa (Morus alba). Muiden taimikasvatuspaikkojen ja arboretumalueen kasvutilanteista kerron lisää myöhemmin. Voin tässä samalla vihjaista, että alkavalla viikolla saan hankittua digikameran, jolloin blogini kuvallinen materiaali lisääntyy ja tulee reaaliaikaisemmaksi teidän lukijoiden iloksi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment